Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Ο σεισμός, η Τουρκία και η Συρία

Δημοσιεύτηκε στις

Εν κατακλείδι, η Τουρκία μας απειλεί και η Συρία όχι. Αυτό το έχουμε καταλάβει;

Του Σάββα Καλεντερίδη

Ο Εγκέλαδος χτύπησε βάναυσα τα εδάφη της Μεσοποταμίας και της Ανατολίας, αφήνοντας πίσω του δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες. Οι νεκροί είναι Κούρδοι, Άραβες και Τούρκοι, που κατοικούν στα εδάφη της Τουρκίας και της Συρίας.

Η τραγωδία είναι ανείπωτη. Αρκεί να ληφθεί υπ’ όψιν ότι από το σεισμό, πέραν των νεκρών και των τραυματιών, έχουν επηρεαστεί καθοριστικά περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι και στις δύο χώρες, αφού ο Εγκέλαδος δεν βλέπει τα σύνορα που έχουν χαράξει οι άνθρωποι στη γη.

Αυτό που είναι τουλάχιστον αξιοπερίεργο, είναι ότι, με βάση ανάρτηση της ομάδας, This is Christian Syria (@Christian_Syria) σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, μέχρι την Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, στην Τουρκία έστειλαν βοήθεια 42 χώρες ενώ στη Συρία μόλις 13. Δηλαδή, ενώ ο Εγκέλαδος και η ίδια η φύση, δεν γνωρίζει σύνορα, καθεστώτα και ηγεσίες, η ανθρωπότητα και συγκεκριμένα τα κράτη, όχι μόνο γνωρίζουν, αλλά κάνουν και διακρίσεις στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Όσον αφορά στη Δύση, που έχει ως προμετωπίδα της την υπεράσπιση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του δικαιώματος των εθνικών και θρησκευτικών ομάδων να υπερασπίζονται και να απολαμβάνουν τα βασικά τους δικαιώματα, έστειλε ομοθυμαδόν βοήθεια στην Τουρκία, ενώ τιμώρησε τους λαούς της Συρίας, επειδή το καθεστώς Άσαντ δεν είναι αρεστό, εξ αιτίας του γεγονότος ότι δεν είναι δημοκρατικό και δεν σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών του!!!

Όμως, αν πάρουμε σε μια «ζυγαριά» και βάλουμε στη μια πλευρά την Τουρκία και στην άλλη τη Συρία, και αρχίσουμε να «φορτώνουμε» στην κάθε πλευρά τις γενοκτονίες, τις εθνοκαθάρσεις, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών, το σεβασμό των χριστιανών, των γεζιντί, των Αρμενίων, των Κούρδων, τις εισβολές σε άλλα κράτη, την κατοχή ξένων εδαφών, όπως αυτά της Κύπρου, του Αφρίν, της Αλ Μπαμπ, της Σερεκάνιγιε-Γκίρε Σπί, του Νοτίου Κουρδιστάν (Β. Ιράκ), τότε θα διαπιστώσουμε το αντίθετο από αυτό που διαπίστωσε η πολιτισμένη Δύση.

Ότι δηλαδή και το τουρκικό κράτος και το καθεστώς Ερντογάν, είναι απεχθέστερο και βαρύνεται με περισσότερα αδικήματα και παραβιάσεις από το κράτος της Συρίας και το καθεστώς Άσαντ.

Για παράδειγμα, στη Συρία το 10% είναι χριστιανοί, δηλαδή πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι, που απολαμβάνουν πλήρων δικαιωμάτων και ασκούν απολύτως ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, ενώ στην Τουρκία οι χριστιανοί υπέστησαν και υφίστανται γενοκτονία. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, είναι το τελευταίο παράδειγμα.

Επίσης, στη Συρία κατοικούν περίπου εκατό χιλιάδες Αρμένιοι, οι οποίοι απολαμβάνουν πλήρων δικαιωμάτων, διαλαλούν ελευθέρως την εθνική τους ταυτότητα και ασκούν απολύτως ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, ενώ στην Τουρκία εξολοθρεύθηκαν 1,5 εκατομμύρια Αρμένιοι, οι δε εναπομείναντες κρύβουν την εθνική τους ταυτότητα, γιατί στη σύγχρονη Τουρκία, το χαϊδεμένο παιδί της Δύσης, είναι ύβρις να λες ότι είσαι Αρμένιος, όπως το ομολόγησε δημοσίως ο ίδιος ο Ερντογάν.

Στον κατάλογο μπορούμε να προσθέσουμε σειρά άλλων παραδειγμάτων, που και πάλι η… πλάστιγγα θα γύρει εις βάρος της Τουρκίας του Ερντογάν.

Δεν λέει κανείς ότι το καθεστώς Άσαντ είναι δημοκρατικό ούτε ότι το κράτος της Συρίας σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών του. Όχι. Είναι ένα αυταρχικό κράτος, σκληρό με τους πολίτες που αμφισβητούν το καθεστώς Άσαντ, όμως σε σύγκριση με το γενοκτόνο τουρκικό κράτος και το καθεστώς Ερντογάν, η Συρία είναι επίγειος παράδεισος για εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες, ο δε Άσαντ φαντάζει με… πρόσκοπος μπροστά στον Ερντογάν!

Γιατί, όμως, η Δύση της δημοκρατίας και της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στηρίζει την Τουρκία του Ερντογάν και όχι τη Συρία του Άσαντ, που έχουν χτυπηθεί από τον ίδιο σεισμό;

Τα πράγματα είναι απλά. Επειδή ο Άσαντ είναι σύμμαχος της Ρωσίας του Πούτιν και του Ιράν των αγιατολάδων.

Άρα, οι λόγοι είναι καθαρά πολιτικοί.

Και πού είναι το ηθικό πλεονέκτημα της Δύσης, που έχει ως κορωνίδα της το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ισονομία;

Σωστά η Δύση, η Ελλάδα και η Κύπρος στείλαμε βοήθεια στην Τουρκία. Βοηθάμε τους πολίτες, τους λαούς της Τουρκίας και όχι τον Ερντογάν και το γενοκτόνο τουρκικό κράτος.

Λάθος που η Δύση δεν στέλνει αναλογικά την ίδια ακριβώς βοήθεια και στη Συρία, επειδή ο Άσαντ έχει επιλέξει άλλες συμμαχίες. Δεν είναι δυνατόν να τιμωρούμε τους λαούς της Συρίας, για τις πολιτικές επιλογές του Άσαντ. Δεν είναι αυτό η Δύση, δεν είναι αυτό η Ελλάδα και η Κύπρος.

Πάντως, όσον αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, υπάρχει η εξής εικόνα: Ο Έλληνας πρωθυπουργός τηλεφώνησε και εξέφρασε τη λύπη και τη συμπαράστασή του στον Ερντογάν, ο οποίος μόλις προχθές μας απειλούσε ότι «θα έλθουμε βράδυ», ότι «οι πύραυλοι Ταϊφούν φθάνουν μέχρι την Αθήνα», ο οποίος κρατάει υπό κατοχή το 40% της Κύπρου, αλλά δεν τηλεφώνησε στον Άσαντ, ο οποίος δεν απείλησε ποτέ την Ελλάδα, ίσα ίσα, μας θεωρεί φίλη ακόμα και συγγενή χώρα.

Παραθέτω ανάρτηση της δικηγόρου Λεμεσού, Κάτιας Πιερούδη, την οποία δεν στάθηκε δυνατόν να επιβεβαιώσουμε:

«Ο Χαφέζ αλ Άσαντ πατέρας του σημερινού ηγέτη της Συρίας, ήταν ο πρώτος απ’ όλες της χώρες που έστειλε τεράστια για την εποχή  οικονομική βοήθεια στην Κύπρο, μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Η οικονομική βοήθεια για τους πληγέντες της τουρκικής εισβολής της Κύπρου ήταν ένα ουδόλως ευκαταφρόνητο ποσό για την εποχή. Και αυτό λόγω της στενής σχέσης του Ασαντ με τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο.  Σήμερα χιλιάδες θαμμένοι Σύριοι κάτω από τα ερείπια των σεισμών  παραμένουν αβοήθητοι, ενώ για όλες της χώρες η Συρία κείται μακράν. Η  Κύπρος πραγματοποίησε πολλές φορές εράνους για φίλες χώρες σε δύσκολες γι’ αυτές εποχές. Είναι η ώρα να ανταποδώσουμε στο λαό της Συρίας αυτό που απλόχερα μας έδωσαν το 1974. Αν  φοράμε παντελόνια σε θέματα συνείδησης και φιλότιμου, θα πρέπει να κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός αλλά και ο λαός μας.»

Τέλος, καλό είναι να ανασύρουμε στη μνήμη μας την φημολογούμενη δυνατότητα χρησιμοποίησης συριακών αεροδρομίων από αεροσκάφη της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας στην κρίση του 1987, στο πλαίσιο παροχής αεροπορικής υποστήριξής στην Κύπρο, αν απαιτούνταν.

Εν κατακλείδι, η Τουρκία μας απειλεί και η Συρία όχι. Αυτό το έχουμε καταλάβει;

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Νέα Έκθεση: Αποκαθιστώντας την κυριαρχία των κρατών μελών στην ΕΕ

Η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ισχυρά, δημοκρατικά και κυρίαρχα έθνη-κράτη. Ως εκ τούτου θα πρέπει να απομακρυνθούμε τάχιστα από το φεντεραλιστικό μοντέλο της ΕΕ ως υπερκράτους και να επιστρέψουμε στο αρχέτυπο δημοκρατικό της όραμα με θωρακισμένη την εθνική κυριαρχία των κρατών μελών και με σεβασμό στις ιδιαίτερες παραδόσεις και αξίες τους.

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει ο Νικόδημος Καλλιντέρης, Nομικός

Στις 11 Μαρτίου 2025 δημοσιεύθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση (“THE GREAT RESET: Restoring Member State Sovereignty in the European Union”) που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Ordo Iuris στην Πολωνία και το Mathias Corvinus Collegium στην Ουγγαρία. Παρουσιάζει δύο πιθανά σενάρια μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας των κρατών μελών και των δημοκρατικών διαδικασιών.

Στην εισαγωγή αυτής της εκτενούς μελέτης 43 σελίδων, οι συγγραφείς υποστηρίζουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πάσχει από σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας παράλληλα με μια διάβρωση και απίσχνανση της εθνικής κυριαρχίας των κρατών μελών.

Συγκεκριμένα γράφουν ότι: «Τα τελευταία 70 χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξελίχθηκε από ένα απλό σχέδιο οικονομικής συνεργασίας σε μια ισχυρή υπερεθνική οντότητα με δικό της νόμισμα, δικαστήριο και δυνατότητα επιβολής οικονομικών κυρώσεων στα κράτη μέλη. Αυτό που ξεκίνησε ως ένα όραμα ελεύθερου εμπορίου και ειρηνικής συνύπαρξης έχει μετατραπεί σε έναν θεσμό που διαμορφώνει σχεδόν όλες τις πτυχές της διακυβέρνησης στην Ευρώπη, συγκεντρώνοντας την εξουσία εις βάρος της εθνικής κυριαρχίας».

Κατά την εν λόγω μελέτη, οι λύσεις που προτείνονται στην τρέχουσα προβληματική κατάσταση βρίσκονται στις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ. Οι τότε αξίες της ΕΕ σε αντίστιξη με σήμερα θα μπορούσαν να διαμορφώσουν τα εξής αντιθετικά δίπολα:

  • Εθνική κυριαρχία έναντι της αρχής της υπεροχής της ΕΕ
  • Εθνικά συντάγματα έναντι του δικαστικού ακτιβισμού
  • Αντιπροσωπευτική δημοκρατία έναντι τεχνοκρατικής διακυβέρνησης
  • Επικουρικότητα και σεβασμός των εθνικών αρμοδιοτήτων έναντι του συγκεντρωτισμού
  • Εθνικά συμφέροντα έναντι των αυτοκαθορισμένων αξιών της ΕΕ
  • Ελευθερία λόγου έναντι ιδεολογικού ελέγχου του λόγου

Οι οργανισμοί που είναι υπεύθυνοι για την σύνταξη αυτής της έκθεσης-μελέτης είναι δύο ανεξάρτητες ευρωπαϊκές δεξαμενές σκέψης (think tanks) με πατριωτικό πρόσημο και είναι προσανατολισμένοι στην υπεράσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας στη σημερινή Ευρώπη.

Χωρίς να έχουν προηγηθεί θεσμικά και επίσημα μεταρρυθμίσεις των Συνθηκών της ΕΕ τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο δια της νομολογίας του υποστηρίζουν ότι το δίκαιο της ΕΕ (πρωτογενές και παράγωγο) υπερισχύει των εθνικών δικαίων και των εθνικών συνταγμάτων. Εδώ και χρόνια οι εθνικές δημοκρατικές διαδικασίες έρχονται σε δεύτερη μοίρα για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ βάσει του προωθούμενου σχεδίου από τις ευρωπαϊκές ελίτ για όλο και μεγαλύτερο συγκεντρωτισμό της εξουσίας στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών.

Σταδιακά οδηγούμαστε σε ένα ευρωπαϊκό υπερκράτος στο οποίο παρακάμπτεται η βούληση των εθνικών εκλογικών σωμάτων. Αυτό πιστοποιείται από τις πρόσφατες εξελίξεις της ακύρωσης των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία. Η ακύρωση της λαϊκής βούλησης υποστηρίχθηκε τόσο από την ΕΕ όσο και από τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο (δικαιοδοτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης).

Πριν από λίγους μήνες ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Thierry Breton μίλησε για ευρωπαϊκή παρέμβαση στη Γερμανία σε περίπτωση που θα προέκυπτε ένα μη αρεστό στους Ευρωπαίους εκλογικό αποτέλεσματα.

Κι ενώ η ΕΕ μιλά σήμερα με επίταση και επαναλαμβανόμενα για τις αξίες της, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το σεβασμό της διαφορετικότητας, τη διαφάνεια και τις δημοκρατικές διαδικασίες υποστηρίζει ανοιχτά το σενάριο ένταξης της αυταρχικής Τουρκίας του Ερντογάν στη νέα αρχιτεκτονική άμυνας και ασφάλειας εν όψει της απόσυρσης της αμερικανικής ομπρέλας προστασίας.

Κατά την έκθεση, η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ισχυρά, δημοκρατικά και κυρίαρχα έθνη-κράτη. Ως εκ τούτου θα πρέπει να απομακρυνθούμε τάχιστα από το φεντεραλιστικό μοντέλο της ΕΕ ως υπερκράτους και να επιστρέψουμε στο αρχέτυπο δημοκρατικό της όραμα με θωρακισμένη την εθνική κυριαρχία των κρατών μελών και με σεβασμό στις ιδιαίτερες παραδόσεις και αξίες τους.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Κατέρρευσε η αποτροπή μας

Παρέμβαση του αντιστράτηγου ε.α. Ιωάννη Μπαλτζώη στην τηλεόραση της “Ναυτεμπορικής”

Δημοσιεύτηκε

στις

Ιωάννης Μπαλτζώης: Το Ισραήλ θέλει να προχωρήσουν τα ενεργειακά ζητήματα με την Ελλάδα. Ο Τραμπ στηρίζει τον ινδικό διάδρομο IMEC. Αυτό είναι ευκαιρία για την Ελλάδα, αλλά το θέμα είναι θα την αφήσει η Τουρκία; Είναι δυνατόν να ζητά την άδεια; Αυτό που έκανε την Τουρκία ήταν απολύτως παράνομο.

Δεν έχει δικαίωμα να μας προκαλέσει με την πόντιση ενός καλωδίου. Ακούμε τον Ροζάκη να λέει, ότι έστειλε φρεγάτες! Και λοιπόν; Εμείς δεν έχουμε στρατό; Ο Μοργκεντάου λέει, ότι βιώσιμο είναι το κράτος που έχει επαρκή ισχύ για να εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο. Πρέπει να έχεις τη δύναμη να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο. Δεν περιμένεις αυτό να γίνει από μία πλανητική δύναμη.

Τι σημαίνει αυτό; Τί προβλέπουν οι οδηγίες; Προειδοποίηση, ότι είσαι στα ελληνικά χωρικά ύδατα; Αν δεν απομακρυνθούν προειδοποιητικές βολές από δικά μας σκάφη. Στη συνέχεια μπορούν να ακολουθήσουν θανατηφόρα χτυπήματα σε αυτούς που παραβιάζουν θανατηφόρα χτυπήματα σε αυτούς που παραβιάζουν τα εθνικά σου κυριαρχικά δικαιώματα.

Είναι δική μας ευθύνη ότι επιτρέψαμε αυτήν την κατάσταση. Ξέρετε με αυτές τις κινήσεις η Τουρκία μας τεστάρει. Δεν εφαρμόζουμε σοβαρή αποτρεπτική πολιτική. Η αποτροπή μας έχει καταρρεύσει. Αυτό σημαίνει, ότι ο άλλος μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και τους δίνουμε την εντύπωση, ότι δεν θα αντιδράσεις.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Πείτε μας τι έχετε στο μυαλό σας για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή άμυνα

Παρέμβαση του επικεφαλής του Militaire.gr Πάρη Καρβουνόπουλου στην τηλεόραση της “Ναυτεμπορικής”.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Παρέμβαση του επικεφαλής του Militaire.gr Πάρη Καρβουνόπουλου στην τηλεόραση της “Ναυτεμπορικής”.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις44 λεπτά πριν

Νέα Έκθεση: Αποκαθιστώντας την κυριαρχία των κρατών μελών στην ΕΕ

Η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ισχυρά, δημοκρατικά και κυρίαρχα έθνη-κράτη. Ως εκ τούτου θα πρέπει να απομακρυνθούμε τάχιστα...

Άμυνα10 ώρες πριν

Δανεισμός χωρίς φρένο για την άμυνα της ΕΕ

Η ανάγκη για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της Ευρώπης, ως βασική αρχή, γίνεται αποδεκτή, όχι μόνο από όλες τις...

Άμυνα10 ώρες πριν

Bloomberg: Ξεμένει από πυρίτιδα και TNT η Ευρώπη!

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έσκαψαν στα αποθέματα πυρομαχικών τους για να οπλίσουν την Ουκρανία. Αυτό πίεσε τα αποθέματα της ηπείρου σε...

Άμυνα11 ώρες πριν

Financial Times: Ευρωπαϊκό σχέδιο στρατιωτκής απεξάρτησης από τις ΗΠΑ!

Οι συζητήσεις στοχεύουν στο να αποφευχθεί πιθανό χάος που θα προκαλούσε μια αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ

Άμυνα11 ώρες πριν

Η Boeing προχωρά τα μαχητικά 6ης γενιάς των ΗΠΑ! Ο Τραμπ τα… βάφτισε F-47

Αυτά τα νέα, εξελιγμένα αεροσκάφη, θα αντικαταστήσουν την προηγούμενη γενιά, τα F-22 που χρησιμοποιούνται από την αμερικανική πολεμική αεροπορία εδώ...

Δημοφιλή