Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Οι σταθμοί της παγκοσμιοποίησης

Δημοσιεύτηκε στις

ΣΕΚΑΡ ΑΪΓΙΑΡ, ΑΝΑ ΙΛΙΙΝΑ*

Η ελεύθερη ροή ιδεών, ανθρώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων πέρα από τα εθνικά σύνορα οδηγεί σε μεγαλύτερη οικονομική ολοκλήρωση. Αλλά η παγκοσμιοποίηση, η τάση αυτά τα πράγματα να κινούνται όλο και πιο ελεύθερα μεταξύ των κρατών, έχει γνωρίσει τόσο την άμπωτη όσο και την παλίρροια κατά τη διάρκεια των ετών.

Το φαινόμενο αυτό εξετάζεται περισσότερο φέτος, μιας και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εργάζονται για να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν την προοπτική του γεωοικονομικού κατακερματισμού.

Εξετάζοντας δεδομένα τα οποία πηγαίνουν πίσω 150 χρόνια και πλέον, οι κύριες φάσεις της παγκοσμιοποίησης είναι ξεκάθαρα ορατές, χρησιμοποιώντας ως κριτήριο το άνοιγμα του εμπορίου, ήτοι το άθροισμα των εξαγωγών και των εισαγωγών όλων των οικονομιών σε σχέση με το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.

Οπως φαίνεται από τα αντίστοιχα στοιχεία, η παγκοσμιοποίηση τα τελευταία σχεδόν 15 χρόνια μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση διατηρήθηκε σταθερή, και αυτή η περίοδος αναφέρεται συχνά ως «επιβράδυνση». Κάνοντας μια αναδρομή από την εποχή της εκβιομηχάνισης και εντεύθεν, θα δούμε ότι αυτή η πρώτη περίοδος (1880-1920) είδε το παγκόσμιο εμπόριο, στο οποίο κυριαρχούσαν η Αργεντινή, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, να διευκολύνεται τα μάλα από τον κανόνα του χρυσού.

Οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην πρόοδο που είχε σημειωθεί στα συστήματα μεταφορών και τα οποία με τη σειρά τους μείωσαν το κόστος του εμπορίου και αύξησαν τους όγκους των συναλλαγών.

Η εποχή του Μεσοπολέμου (1920-1940) παρουσίασε μια δραστική ανακατάταξη και ανατροπή στο ρεύμα της παγκοσμιοποίησης λόγω των διεθνών πολεμικών συγκρούσεων και της αύξησης του προστατευτισμού.

Παρά την πίεση της Κοινωνίας των Εθνών για πολυμερή συνεργασία, το εμπόριο περιφερειοποιήθηκε εξαιτίας εμπορικών φραγμών και της διάρρηξης του κανόνα του χρυσού σε νομισματικά μπλοκ.

Η περίοδος μετά την κρίση του 2007/2008 χαρακτηρίστηκε από μια υστέρηση των εμπορικών μεταρρυθμίσεων.

Η (μεταπολεμική) εποχή του Μπρέτον Γουντς είδε τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναδεικνύονται ως η κυρίαρχη οικονομική δύναμη με το δολάριο, το τότε συνδεδεμένο με το χρυσό, στηρίζοντας ένα σύστημα που και οι άλλες συναλλαγματικές ισοτιμίες ήταν συνδεδεμένες με το δολάριο.

Η μεταπολεμική ανάκαμψη και η απελευθέρωση του εμπορίου ώθησαν την ταχεία ανάπτυξη στην Ευρώπη, στην Ιαπωνία και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ενώ υπήρξαν πολλές χώρες οι οποίες χαλάρωσαν τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων. Ομως, η επεκτατική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική των ΗΠΑ κατέστησε τελικά το σύστημα μη βιώσιμο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες τερμάτισαν τη μετατρεψιμότητα δολαρίου – χρυσού στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και πολλές χώρες στράφηκαν σε κυμαινόμενες συναλλαγματικές ισοτιμίες. Kατά την εποχή της απελευθέρωσης υπήρξε σταδιακή άρση των εμπορικών φραγμών στην Κίνα και άλλες μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς και μια άνευ προηγουμένου διεθνής οικονομική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της ενσωμάτωσης του πρώην σοβιετικού μπλοκ.

Η απελευθέρωση αυτή συνέτεινε κατά το μεγαλύτερο μέρος στην αύξηση του εμπορίου. Οι διασυνοριακές ροές κεφαλαίων διογκώθηκαν, αυξάνοντας την πολυπλοκότητα και τη διασύνδεση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η «επιβράδυνση» που ακολούθησε την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007/2008 χαρακτηρίστηκε από μια υστέρηση στους ρυθμούς των εμπορικών μεταρρυθμίσεων και μια αποδυνάμωση της πολιτικής στήριξης που απολάμβανε το ανοιχτό διεθνές εμπόριο, κυρίως εξ αφορμής των επιδεινούμενων γεωπολιτικών εντάσεων.

* Ο κ. Σέκαρ Αΐγιαρ είναι διευθυντής αποστολής ΔΝΤ για τη Γερμανία και η κ. Ανα Ιλίινα βοηθός διευθύντρια του τμήματος Πολιτικής, Στρατηγικής και Αξιολόγησης του ΔΝΤ. Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο ιστολόγιο του ΔΝΤ.

Καθημερινή

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Κλιμακώνει τις απειλές το Ιράν: «Η σύγκρουση θα εξαπλωθεί σε αμερικανικές βάσεις»

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, μετέδωσε δηλώσεις υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες η σύγκρουση θα επεκταθεί τις ερχόμενες ημέρες σε αμερικανικές βάσεις στην περιοχή. Η είδηση προκαλεί ανησυχίες για επιθέσεις σε περιοχές όπως το Ιράκ.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Με απειλές για πλήγματα σε αμερικανικές βάσεις, η Τεχεράνη κλιμακώνει την «απάντησή» της, μετά τη μαζική επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, μετέδωσε δηλώσεις υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες η σύγκρουση θα επεκταθεί τις ερχόμενες ημέρες σε αμερικανικές βάσεις στην περιοχή. Η είδηση προκαλεί ανησυχίες για επιθέσεις σε περιοχές όπως το Ιράκ.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο πόλεμος θα «επεκταθεί τις ερχόμενες ημέρες σε όλες τις κατεχόμενες περιοχές από αυτό το (ισραηλινό) καθεστώς και αμερικανικές βάσεις στην περιοχή».

Προειδοποίηση και κατά Βρετανίας και Γαλλίας

Κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν επίσης πως το Ιράν προειδοποίησε τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία ότι οι βάσεις και τα πλοία τους στην περιοχή θα στοχοποιηθούν αν βοηθήσουν για τον τερματισμό των πυραυλικών επιθέσεων της Τεχεράνης κατά του Ισραήλ.

Η απειλή ενός ευρύτερου πολέμου έρχεται καθώς το Ιράν και το Ισραήλ συνέχιζαν να στοχοθετούν η μια χώρα την άλλη, μετά τη μεγαλύτερη σειρά ισραηλινών αεροπορικών πληγμάτων που σημειώθηκε χθες, εναντίον στρατιωτικών και πυρηνικών εγκαταστάσεων στην ιρανική επικράτεια. Από την πλευρά του, το Ιράν εξαπέλυσε μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα τουλάχιστον τρία άτομα να χάσουν τη ζωή τους και δεκάδες να τραυματιστούν.

Αξιωματούχος που επικαλέστηκε το Fars προειδοποίησε πως «η αντιπαράθεση δεν θα τελειώσει με τις χθεσινοβραδινές περιορισμένες ενέργειες» και πως «τα ιρανικά πλήγματα θα συνεχιστούν και αυτή η δράση θα είναι πολύ οδυνηρή και λυπηρή για τους επιτιθέμενους».

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Τουλάχιστον 35 νεκροί από πυρά και ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα

Οι περισσότεροι φέρεται να χτυπήθηκαν κοντά σε κέντρο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας της οργάνωσης Gaza Humanitarian Foundation (GHF), η οποία υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τουλάχιστον 35 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά και αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές.

Οι περισσότεροι φέρεται να χτυπήθηκαν κοντά σε κέντρο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας της οργάνωσης Gaza Humanitarian Foundation (GHF), η οποία υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ιατρικό προσωπικό από τα νοσοκομεία Al-Awda και Al-Aqsa, όπου μεταφέρθηκαν τα θύματα, ανέφερε ότι τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους καθώς προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τις εγκαταστάσεις διανομής της GHF κοντά στον διάδρομο Νετζαρίμ, στο κέντρο της Γάζας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Η Τεχεράνη σε αναβρασμό μετά τα ισραηλινά πλήγματα

Η ατμόσφαιρα στην ιρανική πρωτεύουσα παραμένει τεταμένη. Μετά τους φονικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς, πολλοί κάτοικοι εκφράζουν οργή και απογοήτευση.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η ατμόσφαιρα στην ιρανική πρωτεύουσα παραμένει τεταμένη. Μετά τους φονικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς, πολλοί κάτοικοι εκφράζουν οργή και απογοήτευση.

«Σκότωσαν τους διοικητές μας και περιμένουν να τους χειροκροτήσουμε;» λέει αγανακτισμένος ο 29χρονος ταξιτζής Μαχμούντ Ντόρι στο Associated Press. «Θα υπάρξει απάντηση. Οφθαλμόν αντί οφθαλμού.»

Η 31χρονη δασκάλα Πάρι Πουργκάζι υπερασπίζεται τη στάση του Ιράν: «Κάποιος πρέπει να σταματήσει το Ισραήλ. Νομίζουν ότι έχουν το δικαίωμα να επιτίθενται όπου θέλουν. Το Ιράν τούς απέδειξε πως δεν είναι ανίκητοι – ακόμη κι αν κατέστρεψαν τη Γάζα ή τον Λίβανο.»

Ωστόσο, υπάρχουν και πιο ψύχραιμες φωνές. «Ήταν λάθος αυτό που έκαναν οι Ισραηλινοί, αλλά ελπίζω να μη συνεχιστεί η αιματοχυσία», σημειώνει ο 61χρονος μηχανικός Χουσάνγκ Εμπαντί. «Ένας πόλεμος δεν εξυπηρετεί κανέναν.»

Θα στραφεί η λαϊκή αγανάκτηση εσωτερικά;

Αναλυτές εκτιμούν ότι η κοινωνική δυσαρέσκεια στο Ιράν ενδέχεται σταδιακά να μην περιορίζεται στο εξωτερικό, αλλά να στραφεί και κατά του ίδιου του καθεστώτος. Παρότι οι επιθέσεις έχουν πυροδοτήσει οργή κατά του Ισραήλ, οι κοινωνικές εντάσεις στο εσωτερικό σιγοβράζουν εδώ και καιρό – ειδικά μετά τη δολοφονία της Μάχσα Αμινί.

Η καταπίεση, η βαθιά οικονομική κρίση και η διεθνής απομόνωση έχουν ενισχύσει τη δυσπιστία των νέων προς την ηγεσία της χώρας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τόνισε πως ο αγώνας του Ισραήλ στρέφεται κατά της ιρανικής ηγεσίας και όχι του λαού, απευθύνοντας μήνυμα στους πολίτες: «Τώρα είναι η ευκαιρία σας» – αφήνοντας να εννοηθεί μια πιθανή αλλαγή εκ των έσω.

Από την άλλη, οι πολύνεκρες επιθέσεις, όπως εκείνη σε πολυώροφο κτίριο, ενισχύουν την εχθρότητα απέναντι στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις11 λεπτά πριν

Επικίνδυνο γεωπολιτικό περιβάλλον! Κίνδυνος παγκόσμιας σύρραξης μετά την επίθεση του Ισραήλ;

Ο Ραφαήλ Καλυβιώτης κάνει μία πρώτη αποτίμηση της επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν σκιαγραφώντας το τοπίο τόσο στην Μέση Ανατολή...

Διεθνή27 λεπτά πριν

Κλιμακώνει τις απειλές το Ιράν: «Η σύγκρουση θα εξαπλωθεί σε αμερικανικές βάσεις»

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, μετέδωσε δηλώσεις υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες η σύγκρουση θα επεκταθεί τις ερχόμενες...

Αναλύσεις41 λεπτά πριν

Ο Νετανιάχου ξεκίνησε νέο πόλεμο!

Ο Σταύρος Καλεντερίδης αναλύει την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Γενικά θέματα57 λεπτά πριν

Εχθές έγινε απαγόρευση συγκεντρώσεων στη Λάρισα λόγω εγκαινίων της συναγωγής «Ετς Χαγίμ»

Όπως αναφέρει η ΕΛΑΣ, "εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια και επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην εν...

Διεθνή1 ώρα πριν

Τουλάχιστον 35 νεκροί από πυρά και ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα

Οι περισσότεροι φέρεται να χτυπήθηκαν κοντά σε κέντρο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας της οργάνωσης Gaza Humanitarian Foundation (GHF), η οποία υποστηρίζεται...

Δημοφιλή