Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Όταν ενώνονται οι καλές δυνάμεις της Ομογένειας και της Ελλάδας μπορούν να κάνουν και θαύματα! Ένα συνέδριο με μεγάλη σημασία για Ελλάδα και Κύπρο

Δημοσιεύτηκε στις

Σε δείπνο που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Hellas and Diaspora – The Future” τιμήθηκε με το βραβείο “Ηγέτης” ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας και ευεργέτης της ελληνικής κοινότητας των ΗΠΑ, Angelo Tsakopoulos. Το βραβείο απένειμε η τέως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, Nancy Pelosi. στο στιγμιότυπο διακρίνεται και ο διευθυντής της Καθημερινής Αλέξης Παπαχελάς. Φωτογραφία Hellas Journal.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Από χθες, στην αμερικανική πρωτεύουσα, διεξάγεται ένα συνέδριο με θέμα την Ελλάδα, την Διασπορά και με ειδική αναφορά στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Διοργανωτές είναι to Delphi Economic Forum, η εφημερίδα Καθημερινή και η βασική οργάνωση της Ομογένειας, το HALC.

Πολλοί σημαντικοί Αμερικανοί αναλυτές και νομοθέτες, μαζί με σημαντικούς ανθρώπους που ήρθαν από την Ελλάδα, παρουσίασαν την Πατρίδα στο αμερικανικό ακροατήριο: Εξήγησαν τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στην ευρύτερη γειτονιά, ως μία ήρεμη και σταθερή δύναμη που προσφέρει στην ειρήνη και την σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Η ανταλλαγή απόψεων και τα debates που έγιναν βοήθησαν και εμάς να καταλάβουμε πως σκέφτονται οι Αμερικανοί, αλλά και αυτοί πως σκέφτονται οι Έλληνες και τι αναμένουμε από την αμερικανική υπερδύναμη. Διότι η κατοχική Τουρκία εξευτελίζει καθημερινά την Αμερική, χωρίς αυτή να αντιδρά.

Διατηρεί μία “ήρεμη” στάση αν και οι πάντες στην αμερικανική πρωτεύουσα γνωρίζουν ότι κυριαρχεί η οργή για την συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν και των ισλαμιστών συνεργατών του. Οι σεισμοί στην Τουρκία απαιτεί μία διαφορετική προσέγγιση της χώρας και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο τηλεφώνησαν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στον Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

  • Προσωπικά πιστεύω ότι είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτή η συνεργασία της Πατρίδας με την Ομογένεια και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο διευθυντής της Καθημερινής, Αλέξης Παπαχελάς και ο Συμεών Τσομώκος πίστεψαν στα παιδιά του HALC, τα οποία υπό την ηγεσία του Έντι Ζεμενίδη, έχουν δημιουργήσει μία ισχυρή δύναμη στην Ουάσιγκτον.

Στο συνέδριο συμμετέχουν, μεταξύ των άλλων, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών  Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο Γερουσιαστής Κρίστοφερ βαν Χόλλεν, τα μέλη του Κογκρέσου, Κρις Πάππας, Νικόλ Μαλλιωτάκη, Γκας Μπιλιράκης Ντίνα Τάιτους, Τζον Σαρμπάνης, Ντέιβιντ Σισιλίνι, Ρόμπερτ Μενέντεζ τζούνιορ και άλλοι νομοθέτες, που παλεύουν για το Διεθνές Δίκαιο και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Επίσης: ο Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας- Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, o Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζόρτζ Τσούνης, η Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου,  ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο βουλευτής Δημήτρης Καιρίδης, o Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για ενεργειακούς πόρους, Geoffrey Pyatt, ο πρώην ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας, Nikola Dimitrov, o Andrew Novo, Καθηγητής Στρατηγικών Σπουδών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Άμυνας, η Αντι-κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Ελένη Κουναλάκη, ο επικεφαλής του American Jewish Committee, Τεντ Ντόιτς, o Ναύαρχος ε.α. και κοσμήτορας του Κέντρου Ναυτιλιακής Πολιτικής των ΗΠΑ, James Foggo, ο Βαγγέλης Καλπαδάκης, στενός σύμβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και πολλοί άλλοι.

Αναλυτές όπως ο Στίβεν Κουκ και ο Μάικλ Ρούμπιν έκαναν μία φοβερή, κατά τη γνώμη μου, παρουσίαση της σημερινής κατάστασης της κατοχικής Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν. Εκεί ήταν και ο Τάσος Ζαμπάς, που χάρισε κυριολεκτικά στην Ομογένεια, την Ελλάδα και την Κύπρο τον γερουσιαστή Μενέντεζ.

Η ανταλλαγή απόψεων ήταν εξαιρετική και πρέπει να σημειώσω ότι οι αντιπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ έπαιξαν εθνικά και τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια.

Αυτές οι προσπάθειες, επειδή γίνονται από τον ιδιωτικό τομέα, είναι πιο ζωτικές για τα εθνικά θέματα της Ελλάδας και της Κύπρου, παρά αν προέρχονταν από την κυβέρνηση, η οποία τις στηρίζει όμως και τις προωθεί.

Σημειώνω ότι όλα τα έξοδα καλύφθηκαν από ελληνικές εταιρείες -και αυτό το κρατώ. Διότι είναι ακόμα ένα κέρδος ότι Έλληνες επιχειρηματίες, χωρίς να έχουν το παραμικρό οικονομικό όφελος, στηρίζουν τα παιδιά του HALC, που παίζουν υψηλό πολιτικό παιγνίδι στην Ουάσιγκτον πληρώνοντας τα έξοδα από την τσέπη τους.

  • Χθες το βράδυ τους θαύμασα όλους και τους απόλαυσα. Διότι είδα παιδιά τρίτης και τέταρτης γενιάς Ελληνοαμερικανών, να υποστηρίζουν με πρωτόγνωρο πάθος την Ελλάδα και την Κύπρο μας.

Συγχαίρω όλους τους πρωταγωνιστές. Τον Συμεών Τσομώκο, τον Αλέξη Παπαχελά και τον Έντι Ζεμενίδη. Και κάνω έκκληση και σε άλλους επιχειρηματίες στην Ελλάδα και στην Ομογένεια να τους στηρίξουν. Ειδικά οι Ελληνοαμερικανοί, αρκετά δίνουν στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής τα οποία «καίγονται» στον γάμο του καραγκιόζη.

Ας βοηθήσουν αυτά τα παιδιά. Διότι αν χάσουμε το Αιγαίο και την Κύπρο, ούτε η Εκκλησία θα υπάρχει. Ενώ, αν κρατήσουμε το Αιγαίο και την Κύπρο, θα σωθεί και η Εκκλησία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα είναι εκεί, στην Κωνσταντινούπολη, στον Φάρο της Ορθοδοξίας.

ΠΗΓΗ:

https://hellasjournal.com/2023/02/otan-enononte-i-kales-dinamis-tis-omogenias-ke-tis-elladas-boroun-na-kanoun-ke-thavmata-ena-inedrio-me-megali-simasia-gia-ellada-ke-kipro/

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Κινεζική δορυφορική εταιρεία υποστηρίζει τις επιθέσεις των Χούθι κατά των αμερικανικών συμφερόντων

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κατηγόρησε την Πέμπτη μια κινεζική εταιρεία, την Chang Guang Satellite Technology, ότι υποστηρίζει – άμεσα – επιθέσεις κατά των συμφερόντων των ΗΠΑ από μαχητές Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Νωρίτερα, οι Financial Times επικαλέστηκαν Αμερικανούς αξιωματούχους ότι η δορυφορική εταιρεία, που συνδέεται με τον κινεζικό στρατό, προμήθευε στους αντάρτες Χούθι με εικόνες για να στοχοποιήσουν αμερικανικά πολεμικά πλοία και διεθνή πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την αναφορά ότι η Chang Guang Satellite Technology Company Limited υποστηρίζει άμεσα τις τρομοκρατικές επιθέσεις των Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν εναντίον των συμφερόντων των ΗΠΑ», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους σε τακτική ενημέρωση των συντακτών.

Με πληροφορίες από Reuters

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επίθεσης στο Ιράν από Τραμπ!

«Δεν απέρριψα το ισραηλινό σχέδιο, αλλά δεν βιάζομαι», λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων, στο πλαίσιο της συνάντησής του με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, ο Ντόναλντ Τραμπ ρωτήθηκε για ένα δημοσίευμα των New York Times ότι «απορρίφθηκε» ένα ισραηλινό σχέδιο για χτύπημα στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις τον επόμενο μήνα.

Ειδικότερα,  ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε: «Δεν θα έλεγα ότι απορρίφθηκε».

Και πρόσθεσε: «Δεν βιάζομαι να το κάνω», επιβεβαιώνοντας ως έναν βαθμό το δημοσίευμα, το οποίο ανέφερε ότι το Ισραήλ ήθελε να προχωρήσει σε μια μεγάλη ισραηλινοαμερικανική επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν τον επόμενο μήνα, αλλά ο Τραμπ επέλεξε τη διπλωματία.

«Το Ιράν έχει την ευκαιρία να έχει μια σπουδαία χώρα και να ζει ευτυχισμένα χωρίς θάνατο, και θα ήθελα να το δω αυτό», εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο. «Αυτή είναι η πρώτη μου επιλογή», συμπλήρωσε.

«Εάν υπάρχει μια δεύτερη επιλογή, νομίζω ότι θα ήταν πολύ κακή για το Ιράν και νομίζω ότι το Ιράν θέλει τις συνομιλίες. Ελπίζω ότι θέλουν να μιλήσουν. Θα είναι πολύ καλό για αυτούς αν το κάνουν. Το Ιράν δεν μπορεί να έχει πυρηνικό όπλο. Είναι πολύ απλό», υπογράμμισε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Η Ρωσία αφαιρεί τους Ταλιμπάν από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι επικύρωσε την απόφαση αφαίρεσης των Ταλιμπάν από τον ρωσικό κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, ένα συμβολικό μέτρο που αποσκοπεί στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Καμπούλ.

Αφότου οι Ταλιμπάν επανήλθαν στην εξουσία στο Αφγανιστάν το καλοκαίρι του 2021, η χώρα είναι απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα.

«Η απόφαση τίθεται αμέσως σε ισχύ», τόνισε ο δικαστής που είχε επιφορτιστεί με την υπόθεση, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων έπειτα από μια ακροαματική διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ωστόσο, δεν ισοδυναμεί με επίσημη αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν από τη Μόσχα σε αυτό το στάδιο.

Τον Μάρτιο, η ρωσική εισαγγελία ζήτησε να αφαιρεθούν οι Ταλιμπάν από τον κατάλογο των οργανώσεων που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» στη Ρωσία και ως εκ τούτου έχουν τεθεί εκτός νόμου. Οι Ταλιμπάν βρίσκονταν στον κατάλογο από το 2003, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν την Καμπούλ στις 15 Αυγούστου 2021, μετά την κατάρρευση της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κυβέρνησης, ενώ λίγες μέρες αργότερα ακολούθησε η πλήρης αποχώρηση του αμερικανικού στρατού.

Έκτοτε, η Μόσχα έχει προχωρήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων με τη νέα αφγανική κυβέρνηση των Ταλιμπάν, την οποία βλέπει ως πιθανό οικονομικό εταίρο και εταίρο κατά της τρομοκρατίας.

Εντούτοις, μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση Ταλιμπάν δεν έχει αναγνωριστεί επισήμως από καμία χώρα, ιδίως λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν.

Ωστόσο, εκτός από τη Ρωσία, το Πακιστάν, η Κίνα, το Ιράν και οι περισσότερες χώρες της Κεντρικής Ασίας διατηρούν de facto διπλωματικές σχέσεις με τις αφγανικές αρχές.

Προσέγγιση Κρεμλίνου – Καμπούλ

Η Μόσχα έχει δεχθεί απεσταλμένους των Ταλιμπάν στη Ρωσία σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και πριν από την επιστροφή τους στην εξουσία.

Η προσέγγιση μεταξύ του Κρεμλίνου και της Καμπούλ φάνηκε να επιταχύνεται έπειτα από μια επίθεση τον Μάρτιο του 2024 κοντά στη Μόσχα, όταν 145 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια αίθουσα συναυλιών από τέσσερις ενόπλους του Ισλαμικού Κράτους στο Χορασάν, παρακλάδι της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Αφγανιστάν.

Τον Ιούλιο του 2024, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι θεωρεί τους Ταλιμπάν «συμμάχους στην μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Στη συνέχεια, στα τέλη του 2024, υπέγραψε έναν νόμο που επιτρέπει στις ρωσικές αρχές να αφαιρέσουν μια οργάνωση από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, οι οποίες απαγορεύονται επομένως στη χώρα.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τη Δύση να άρει τις κυρώσεις κατά του Αφγανιστάν και να αναλάβει «ευθύνη» για την ανοικοδόμηση της χώρας, η οποία έχει καταστραφεί από δεκαετίες πολέμου.

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου επισκέφθηκε την Καμπούλ στα τέλη Δεκεμβρίου, μια σπάνια επίσκεψη υψηλόβαθμου ξένου αξιωματούχου, κατά την οποία δήλωσε την επιθυμία του να ενισχύσει τη «συνεργασία» με το Αφγανιστάν.

Πολλοί ηγέτες των Ταλιμπάν πολέμησαν στον δεκαετή πόλεμο της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980.

Πηγή: ΑΜΠΕ 

Συνέχεια ανάγνωσης

Δημοφιλή