Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Πεντάγωνο: «Στρατηγικές θέσεις» των ΗΠΑ παρακολουθούσε το κινεζικό μπαλόνι που κατέρριψε το F-22

Δημοσιεύτηκε στις

Το κινέζικο μπαλόνι κατερρίφθη λόγω «απαράδεκτης παραβίασης» της αμερικανικής κυριαρχίας

«Στρατηγικές θέσεις» στο έδαφος των ΗΠΑ παρακολουθούσε το κινεζικό μπαλόνι που καταρρίφθηκε από αμερικανικό μαχητικό F-22, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Το μπαλόνι κατερρίφθη στα ανοιχτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας, ως απάντηση στην «απαράδεκτη παραβίαση» της αμερικανικής κυριαρχίας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Μετά την κατάρριψη, ακολούθησε επιχείρηση για τα συντρίμμια.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε δώσει από την Τετάρτη την έγκρισή του για την κατάρριψη, εφόσον η αποστολή αυτή θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς να διακυβευτεί η ζωή Αμερικανών πολιτών.

Στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν διαβεβαιώνει ότι το μπαλόνι αυτό χρησιμοποιήθηκε από την Κϊνα σε μια προσπάθεια να παρακολουθήσει στρατηγικές τοποθεσίες στις ηπειρωτικές ΗΠΑ και ότι καταρρίφθηκε εντός των αμερικανικών χωρικών υδάτων.

Στα πλάνα που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα Fox News και CNN, διακρίνεται το μπαλόνι να χάνει ύψος και να πέφτει κατακόρυφα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ «θα ασχοληθούν» με το μπαλόνι, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. Λίγο αργότερα, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν θα δώσει εντολή για την κατάρριψη του, περιορίστηκε σε ένα «θετικό» νεύμα, υψώνοντας τον αντίχειρά του.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) ανέφερε ότι έκλεισε τρία αεροδρόμια στη Βόρεια και Νότια Καρολίνα και απαγόρευσε όλες τις πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών σε μια έκταση 100 τετραγωνικών μιλίων πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό κατά μήκος των ακτών της Νότιας Καρολίνας.

Σε έγγραφο που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της η FAA προειδοποιεί ότι ο στρατός μπορεί να κάνει χρήση φονικής βίας στην περίπτωση που αεροπλάνα παραβιάσουν αυτές τις απαγορεύσεις και δεν συμμορφωθούν με την εντολή να φύγουν.

Συγχαρητήρια Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν συνεχάρη τους πιλότους που κατέρριψαν «επιτυχώς» το κινεζικό μπαλόνι.

«Διέταξα την Τετάρτη το Πεντάγωνο να το καταρρίψει το συντομότερο δυνατόν (…) Θέλω να συγχαρώ τους πιλότους που το έκαναν», είπε στους δημοσιογράφους ο Μπάιντεν.

Το υπουργείο Άμυνας χρειάστηκε να περιμένει μέχρι σήμερα ώστε να βρεθεί το μπαλόνι σε ασφαλές σημείο για να προχωρήσει στην επιχείρηση αυτή.

Σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Πενταγώνου, το μπαλόνι καταρρίφθηκε σε απόσταση περίπου έξι ναυτικών μιλίων από τα παράλια των ΗΠΑ. Χτυπήθηκε από έναν πύραυλο AIM-9X που εκτοξεύτηκε από μαχητικό F-22 και δεν υπήρξαν παράπλευρες ζημιές ή κίνδυνος για τους πολίτες, πρόσθεσε.

Το μπαλόνι μπήκε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ στις 28 Ιανουαρίου, πέρασε στον εναέριο χώρο του Καναδά στις 30 του μηνός και την επομένη ξαναμπήκε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.

Ο αμερικανικός στρατός θα επιδιώξει να ανασύρει το ωφέλιμο φορτίο του μπαλονιού. Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο, τα συντρίμμια του είναι σκορπισμένα σε μια έκταση επτά μιλίων.

«Τολμηρή αλλά αδέξια τακτική κατασκοπείας» λένε οι αναλυτές

Η πτήση ενός ύποπτου κινεζικού μπαλονιού παρακολούθησης πάνω από τις ΗΠΑ φαίνεται να σηματοδοτεί μια πιο επιθετική -αν και αινιγματική- τακτική κατασκοπείας, σε σύγκριση με την παρακολούθηση μέσω δορυφόρων και την κλοπή βιομηχανικών και αμυντικών μυστικών, όπως δηλώνουν ειδικοί σε θέματα ασφάλειας.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα χρησιμοποιούν εδώ και δεκαετίες δορυφόρους παρακολούθησης για να παρακολουθούν αλλήλους από τον αέρα. Αλλά τα πρόσφατα μπαλόνια της Κίνας -αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι το επεισόδιο αυτής της εβδομάδας δεν ήταν το πρώτο- κάνουν κάποιους στην Ουάσιγκτον να προβληματίζονται.

«Κατά κάποιον τρόπο, είναι πιο ερασιτεχνικό», δήλωσε ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, Τζον Μπόλτον. «Μήπως οι κάμερες στους δορυφόρους τους δεν έχουν αρκετά υψηλή ανάλυση ώστε να πρέπει να στείλουν ένα μπαλόνι;», αναρωτήθηκε.

Η αναστάτωση για το μπαλόνι -που είχε, όπως ήταν φυσικό διπλωματικές παρενέργειες, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανέβαλε την επίσκεψή του στην Κίνα– έρχεται καθώς το Πεκίνο έχει ενισχύσει τις στρατιωτικές του δυνατότητες, αμφισβητώντας την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στον Ειρηνικό. Οι ΗΠΑ πιστεύουν επίσης ότι η Κίνα επιδιώκει συστηματικά να αποκτά αποκλειστικές πληροφορίες και στοιχεία από αμερικανικές εταιρείες.

Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι το μπαλόνι που εισήλθε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ χρησιμοποιείται για μετεωρολογικούς και επιστημονικούς λόγους, ενώ το Σάββατο κατηγόρησε τους Αμερικανούς πολιτικούς και τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να δυσφημίσουν την Κίνα. Αποκρούει τις κατηγορίες για κατασκοπεία, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ διατηρούν νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου και υπερτονίζουν την «κινεζική απειλή».

«Το μπαλόνι που ανακαλύφθηκε αυτή την εβδομάδα φάνηκε σκόπιμα προκλητικό», δήλωσε ο Ντιν Τσενγκ, ανώτερος σύμβουλος του προγράμματος για την Κίνα στο Ινστιτούτο Ειρήνης των ΗΠΑ.

«Αυτός είναι ένας τρόπος να δοκιμαστεί πώς αντιδρά η άλλη πλευρά, όχι με στρατιωτική έννοια. Αλλά πολιτικά. Τι κάνετε γι’ αυτό; Το κρατάτε μυστικό; Εάν έχουν υπάρξει πράγματι και άλλες πολλές φορές και αυτή δεν είναι η πρώτη, τότε τίθεται ένα ενδιαφέρον ερώτημα. Τι συνέβη με τα προηγούμενα (μπαλόνια); Τα καταρρίψαμε;», σχολίασε.  

Ο Ρεπουμπλικανός Μάικ Ρόουντς, μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, δήλωσε στο Fox News ότι θα ήταν καλό να ανακτηθεί το μπαλόνι για να δούμε «αν είχε σχεδιαστεί για να συλλέξει πραγματικά δεδομένα ή αν είχε σχεδιαστεί για να δοκιμάσει τις δυνατότητες αντίδρασής μας».

Ο Άντριου Αντόνιο, συνιδρυτής της νεοσύστατης εταιρείας αερόστατων μεγάλου υψομέτρου Urban Sky, δήλωσε ότι τα ρεύματα ανέμου στα αερόστατα μεγάλου υψομέτρου, που είναι απαραίτητα για την καθοδήγηση σε ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, είναι λιγότερο ευνοϊκά το χειμώνα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι προθέσεις της Κίνας μπορεί να μην ήταν να στοχεύσουν κάποια συγκεκριμένη τοποθεσία στις ΗΠΑ.

«Συγκεκριμένη στόχευση μιας συγκεκριμένης στρατιωτικής βάσης με αυτό το μπαλόνι από μια εκτόξευση στην Κίνα, τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, στο βόρειο ημισφαίριο, είναι πολύ δύσκολο να γίνει, αν όχι αδύνατο», δήλωσε ο Αντόνιο, υποθέτοντας ότι το εγχείρημα του αερόστατου στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα ενός αποτυχημένου πειράματος ή κάποιας βλάβης στο σύστημα αυτοτερματισμού του.

Προσθέτοντας ερωτήματα στην σκοτεινή αυτή υπόθεση, το βράδυ της Παρασκευής, μια ανακοίνωση του Πενταγώνου ανέφερε ότι ένα άλλο κινεζικό αερόστατο παρατηρήθηκε πάνω από τη Λατινική Αμερική.

Ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι δήλωσε το 2020 ότι η μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη απειλή για τις πληροφορίες και την πνευματική ιδιοκτησία των ΗΠΑ είναι «η απειλή αντικατασκοπείας και οικονομικής κατασκοπείας από την Κίνα».

Η φερόμενη «λαχτάρα» της Κίνας για τα αμερικανικά εμπορικά μυστικά ήταν τόσο σαρωτική που το FBI εκτίμησε τον περασμένο Οκτώβριο ότι ξεκινούσε μια νέα κινεζική επιχείρηση αντικατασκοπείας κάθε 12 ώρες.

Μια πιο συνηθισμένη τακτική κατασκοπείας από την Κίνα τις τελευταίες δεκαετίες, λένε οι ειδικοί, ήταν να χρησιμοποιεί μεταπτυχιακούς φοιτητές και άλλα άτομα με δεσμούς με την Κίνα, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητο υλικό, οι οποίοι σπουδάζουν σε ερευνητικά πανεπιστήμια, εργάζονται σε εταιρείες τεχνολογίας ή παραβιάζουν τα δίκτυα υπολογιστών τους.

«Το πρόβλημα με την Κίνα είναι πολύ περισσότερο στον ακαδημαϊκό, επιστημονικό κόσμο», δήλωσε ο Μαρκ Ζέιντ, δικηγόρος στην Ουάσινγκτον που ασχολείται με διάφορες υποθέσεις εθνικής ασφάλειας.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτή η δυναμική αλλάζει και οι Κινέζοι γίνονται πιο επιθετικοί για οποιονδήποτε λόγο», επισήμανε.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης κατηγορηθεί για κατασκοπεία από την Κίνα.

Πριν από τη χρήση κατασκοπευτικών δορυφόρων, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούσαν αεροσκάφη μεγάλου ύψους που δεν μπορούσαν εύκολα να καταρριφθούν, τα οποία πετούσαν πάνω από τη Σοβιετική Ένωση, την Κίνα και την Κούβα.

Οι κινεζοαμερικανικές σχέσεις οξύνθηκαν τον Απρίλιο του 2001, όταν ένα αεροσκάφος κατασκοπείας σημάτων EP-3E του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ συγκρούστηκε με ένα κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, περίπου 70 μίλια μακριά από την κινεζική επαρχία Χαϊνάν.

Το 2009, το Πεντάγωνο δήλωσε ότι πέντε κινεζικά πλοία, συμπεριλαμβανομένου ενός πολεμικού πλοίου, παρενόχλησαν το πλοίο USNS Impeccable του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, ένα άοπλο σκάφος επιτήρησης ωκεανών, σε διεθνή ύδατα στα ανοικτά της Χαϊνάν. Η Κίνα δήλωσε ότι το αμερικανικό πλοίο πραγματοποιούσε παράνομη έρευνα στα ανοικτά της νησιωτικής επαρχίας.

Οι δυνατότητες ενός κατασκοπευτικού αερόστατου μεγάλου υψομέτρου

  • Ένα αερόστατο μεγάλου υψομέτρου παραδοσιακά ίπταται στα 24-37 χιλιόμετρα, πολύ ψηλότερα από τα επιβατικά αεροσκάφη.
  • Ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει κάμερα, ραντάρ και ίσως κινείται με ηλιακή ενέργεια.
  • Μπορεί να πλοηγηθεί προς μια κατεύθυνση με την αλλαγή υψομέτρου και τη βοήθεια των ρευμάτων του αέρα.
  • Χρησιμοποιούνταν ευρέως από ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ως φθηνή μέθοδος συγκέντρωσης πληροφοριών.
  • Πολλά κατασκοπευτικά αερόστατα έχουν πετάξει πρόσφατα πάνω από τις ΗΠΑ, αλλά το συγκεκριμένο έμεινε περισσότερο στον αμερικανικό εναέριο χώρο.

Πηγή: liberal.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Εχθές έγινε απαγόρευση συγκεντρώσεων στη Λάρισα λόγω εγκαινίων της συναγωγής «Ετς Χαγίμ»

Όπως αναφέρει η ΕΛΑΣ, “εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια και επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην εν λόγω περιοχή, εν όψει πραγματοποίησης σε αυτήν εκδηλώσεων εγκαινίων της Ιεράς Συναγωγής Ετς Χαγίμ”

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Την απαγόρευση συγκεντρώσεων σε τμήμα του κέντρου της Λάρισας, την Κυριακή 15 Ιουλίου, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ εξαιτίας των προγραμματισμένων εκδηλώσεων εγκαινίων της ανακατασκευασμένης συναγωγής «Ετς Χαγίμ» στην πόλη, αλλά και καλεσμάτων για συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από κόμματα και συλλογικότητες.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΑΣ αναφέρει πως με απόφαση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, απαγορεύεται κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση από ώρες 08:00 έως 20:00 της Κυριακής 15/6/2025 στην πόλη της Λάρισας, στην περιοχή που περικλείεται από τα τμήματα των οδών ως αυτά ορίζονται ακολούθως:

  1. Στο τμήμα της οδού Μανωλάκη από την οδό Παπαναστασίου έως την οδό Ηφαίστου,
  2. Στο τμήμα της οδού Ηφαίστου από την οδό Μανωλάκη έως την οδό Ταγματάρχου Βελισσαρίου,
  3. Στο τμήμα της οδού Ταγματάρχου Βελισσαρίου από την οδό Ηφαίστου έως την οδό Παπακυριαζή,
  4. Στο τμήμα της οδού Παπακυριαζή από την οδό Ταγματάρχου Βελισσαρίου έως την οδό Παπαναστασίου,
  5. Στο τμήμα της οδού Παπαναστασίου από την οδό Παπακυριαζή έως την οδό Κουμουνδούρου,
  6. Στο τμήμα της οδού Κουμουνδούρου από την οδό Παπαναστασίου έως την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου,
  7. Στο τμήμα της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου από την οδό Κουμουνδούρου έως την οδό Κούμα,
  8. Στο τμήμα της οδού Κούμα από την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου έως την οδό Παπαναστασίου,
  9. Στο τμήμα της οδού Παπαναστασίου από την οδό Κούμα έως την οδό Μανωλάκη,

Όπως αναφέρει η ΕΛΑΣ, «εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια και επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην εν λόγω περιοχή, εν όψει πραγματοποίησης σε αυτήν εκδηλώσεων εγκαινίων της Ιεράς Συναγωγής Ετς Χαγίμ, λαμβάνοντας υπόψη α) την τρέχουσα επικαιρότητα στη Μέση Ανατολή και β) την ανακοίνωση πραγματοποίησης υπαίθριας συγκέντρωσης την Κυριακή 15/06/2025 ώρα 11:30΄ πλησίον των εκδηλώσεων και συγκεκριμένα στην ενταύθα Πλατεία Εβραίων Μαρτύρων με πρωτοβουλία οργανώσεων, συλλογικοτήτων, αλληλέγγυων Λάρισας με διακριτικό τίτλο της διαδικτυακής πρόσκλησης: ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ – ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ ΙΣΡΑΗΛ, ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ».

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Όταν απουσιάζει το «ειδικό βάρος»

Η Ε.Ε. δεν μπορεί να διαχειριστεί τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας που μαίνεται πάνω από 3 χρόνια στα σύνορά της, πόσο μάλλον να δράσει για μια σύγκρουση πιο μακρινή.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σε κάθε μείζον διεθνές ζήτημα που ανακύπτει, παρακολουθούμε την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρακολουθεί τις εξελίξεις ως απλός θεατής.

Για τη στάση της αυτή συχνά κατηγορείται από πολλούς, αλλά τελικά είναι καλύτερο να σιωπά και να περιορίζεται σε ευχολόγια που κανείς δεν τα λαμβάνει υπόψη;

«Οι αναφορές που έρχονται από τη Μέση Ανατολή είναι βαθιά ανησυχητικές. Η Ευρώπη προτρέπει όλα τα μέρη να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση, να αποκλιμακώσουν αμέσως και να απόσχουν από αντίποινα», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με αφορμή την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.

Και πρόσθεσε: «Μια διπλωματική επίλυση είναι τώρα πιο επείγουσα από ποτέ, για χάρη της σταθερότητας και της παγκόσμιας ασφάλειας της περιοχής».

Υπό κανονικές συνθήκες, αν η Ε.Ε. ήταν «βασικός παίκτης» στη διεθνή σκακιέρα, δεν θα ευχόταν να προκύψει μια διπλωματική επίλυση. Θα την επιδίωκε με συγκεκριμένες κινήσεις.

Ίσως είναι καλύτερο που δεν παρεμβαίνει, αφού, όποτε το πράττει, συνήθως είναι σε λάθος κατεύθυνση.

Η Ε.Ε. δεν μπορεί να διαχειριστεί τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας που μαίνεται πάνω από 3 χρόνια στα σύνορά της, πόσο μάλλον να δράσει για μια σύγκρουση πιο μακρινή.

Αποδέχτηκε σιωπηρά τη δρομολόγηση του πολέμου στην Ουκρανία και, όταν οι Αμερικανοί (οι οποίοι τον υποδαύλισαν) τράβηξαν χειρόφρενο, οι «Βρυξέλλες» αποφάσισαν ότι πρέπει να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί ο πόλεμος. Με ποιον σκοπό άραγε;
Στο πλαίσιο αυτό, εξαγγέλθηκε και το τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα RE-ARM Europe, το οποίο θα κοστίσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια, επιχειρώντας να πείσουν τους πολίτες της Ε.Ε. ότι θα πρέπει να ζουν μόνιμα με τον φόβο ενός πολέμου με τη Ρωσία.

Κάποιος αφελής θα ρωτούσε την ηγεσία της Ε.Ε.: Γιατί τη διπλωματική οδό, που συστήνετε χλιαρά και αορίστως σε Ιράν – Ισραήλ, δεν την εφαρμόζετε στα σύνορά σας;

Προφανώς επειδή απουσιάζει το «ειδικό βάρος» των διαπραγματευτών.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Ποια Αριστερά, ποια Δεξιά στην Ελλάδα; 

Το σύνολο των δημοσκοπήσεων όταν περιορίζονται να κάνουν την δουλειά τους, δηλαδή μετρήσεις των στάσεων και διαθέσεων της κοινής γνώμης στην παρούσα συγκυρία και όχι αυθαίρετες εκτιμήσεις των δημοσκόπων, καταγράφουν την δυσοίωνη πραγματικότητα.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Σπύρος Γκουτζάνης, Ναυτεμπορική

Το σύνολο των δημοσκοπήσεων όταν περιορίζονται να κάνουν την δουλειά τους, δηλαδή μετρήσεις των στάσεων και διαθέσεων της κοινής γνώμης στην παρούσα συγκυρία και όχι αυθαίρετες εκτιμήσεις των δημοσκόπων, καταγράφουν την δυσοίωνη πραγματικότητα: η κυβέρνηση μεσοσταθμικά κινείται στο 24%, (οι πιο αξιόπιστες μάλιστα την εμφανίζουν γύρω στο 22,5%), παράλληλα υπάρχει κενό στην αντιπολίτευση τόσο στα δεξιά όσο και στα αριστερά, αφού το δεύτερο κόμμα κινείται γύρω στο 10% – 12%.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις καταγράφουν ένα ακόμη περίεργο φαινόμενο: την υψηλή προσδοκία για τη δημιουργία καινούργιων κομμάτων στο κεντροαριστερό φάσμα υπό τον Αλέξη Τσίπρα και στο δεξιό υπό τον Αντώνη Σαμαρά για να καλύψουν το κενό.

Το ότι γίνονται υποθετικές μετρήσεις για το τι ποσοστό θα ψήφιζε ένα κόμμα υπό τον Αντώνη Σαμαρά και αντίστοιχα υπό τον Αλέξη Τσίπρα, πριν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί το αναγγείλουν είναι από μόνο του περίεργο. Ο τρόπος με τον οποίο τα αντιμετωπίζει το κυβερνητικό κέντρο αποκαλύπτει την αγωνία του. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί καταρρίπτουν το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στην παρούσα κυβέρνηση. Είτε συμφωνεί κανείς μαζί τους είτε διαφωνεί αμφότεροι έχουν ασκήσει διακυβέρνηση στο παρελθόν σε πολύ χειρότερες συνθήκες και με πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τον νυν πρωθυπουργό.

Οι δύο απειλούν την παρούσα κυβέρνηση: ένα κόμμα Σαμαρά έστω και στο 10% και με ένα ποσοστό να προέρχεται από τη ΝΔ θα κατεβάσει την κυβέρνηση κάτω από το 20%. Ένα κόμμα πάλι υπό τον Τσίπρα έστω και με 15% θα δημιουργήσει αμέσως υπολογίσιμη αντιπολίτευση και θα δημιουργήσει προσδοκίες και δυναμική ενοποίησης του κατακερματισμένου χώρου της κεντροαριστεράς. Ο οποίος όμως είναι σημαντικά συρρικωμένος όπως παντού στην Δύση όπου συντελείται στροφή δεξιά. Όλα αυτά υποθετικά. Αλλά ο μονόφθαλμος θα πάψει να βασιλεύει στους τυφλούς.

Προοδευτισμός και νέα Δεξιά

Φυσικά για να υπάρξουν νέα κόμματα θα πρέπει να υπάρχει η αντίστοιχη ανάγκη που έρχονται να καλύψουν. Ο μεν Αλέξης Τσίπρας στη πρόσφατη τοποθέτησή του στην εκδήλωση του ομώνυμου Ινστιτούτου προσπάθησε να συνδέσει την διεθνή κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την άνοδο Τραμπ και την στροφή δεξιά που καταγράφεται συνολικότερα, με τα ελληνικά πράγματα και την παρούσα διακυβέρνηση. Ενώ διαβάζει σωστά τον καπιταλιστικό αυταρχισμό των ακροδεξιών κομμάτων, επιμένει ότι η απάντηση θα δοθεί από ένα νέο προοδευτικό κίνημα. Στην πραγματικότητα τόσο για τον διεθνή χώρο όσο και για τα ελληνικά πράγματα καταφεύγει στα κατάλοιπα της ιδεολογίας και της πολιτικής των Δημοκρατικών που ηττήθηκαν κατά κράτος στην Αμερική και της νεοφιλελεύθερης σοσιαλδημοκρατίας που υποχωρεί παντού στην συλλογική Δύση. Ο προοδευτισμός του Αλέξη Τσίπρα δεν αμφισβητεί την φιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση δίχως σύνορα με όσα την συνοδεύουν -μεταναστευτικό, δικαιωματισμός, πράσινη ατζέντα. Ισχνή όσον αφορά τον διεθνή περίγυρο η ανάγνωση του είναι πιο εύστοχη ως προς την ανάγκη να υπάρξει εναλλακτική εντός Ελλάδος. Όμως αυτή περιγράφεται ως μία διακυβέρνηση δίχως την διαφθορά και την αλαζονεία της παρούσας κυβέρνησης που έχει κάνει ακόμη και τμήματα του κατεστημένου να απηυδίσουν. Γι αυτό άλλωστε λέγεται ότι υποβάλλει τα διαπιστευτήρια του στο σύστημα και αν αληθεύουν οι πληροφορίες με επιτυχία. Ορισμένοι τουλάχιστον από τους μεγάλους οικονομικούς παίκτες της χώρας τον στηρίζουν. Ο Αλέξης Τσίπρας πρεσβεύει μία πιο χρηστή διακυβέρνηση και πιο δίκαιη κατανομή εισοδήματος.

Ο Αντώνης Σαμαράς κινείται σε άλλο επίπεδο, εκφράζει στα καθ’ ημάς την νέα Δεξιά που επικράτησε στις ΗΠΑ και κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη. Είναι κατά της παγκοσμιοποίησης, υπέρ του αυστηρού περιορισμού της μετανάστευσης, εχθρός της woke ατζέντας και της πράσινης μετάβασης και υπέρμαχος της ρεαλιστικής σχολής στις διεθνείς σχέσεις. Αναπτύσσει την ανάγκη επανατοποθέτησης της χώρας στον διεθνή περίγυρο, την αντιμετώπιση της Τουρκίας, την διαφυγή από το ενεργειακό μοντέλο της πράσινης ενέργειας. Αλλά δεν έχει εναλλακτική πρόταση για την κατανομή του εισοδήματος και το κοινωνικό κράτος. Ίσως γιατί θα προσκρούσει σε συμφέροντα που θέλει να προσεταιριστεί.

Είναι ο νεοφιλελευθερισμός

Για να γενικεύσουμε τόσο η μία άποψη όσο και η άλλη κινούνται στον αστερισμό του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος, που θεωρητικά θέλουν να υπερβούν. Εάν ο νεοφιλελευθερισμός όπως περιέγραψαν οι Πιέρο Νταρντό και Κριστιάν Λαβάλ στο βιβλίο τους «Ο νέος λόγος του κόσμου» είναι ένα αυταρχικό σύστημα διακυβέρνησης που βασίζεται στον γενικευμένο ανταγωνισμό και στην διάλυση κάθε συλλογικότητας, ούτε ο «προοδευτισμός» ούτε η νέα Δεξιά τον αμφισβητεί. Η Δεξιά, παλιά και νέα, βασίζεται στο έθνος ως συνεκτική ιδέα, μόνο που όπως περιγράφει ο Εμμανουέλ Τοντ στο πρόσφατο βιβλίο του «Η ήττα της Δύσης», το κοινωνικό κράτος είναι ο κορμός του έθνους κράτους. Δεν μπορεί να υπάρξει εθνική ενότητα με διαλυμένους τους κοινωνικούς θεσμούς.

Η προοδευτική αριστερή άποψη, (η νεοφιλελεύθερη σοσιαλδημοκρατία εν ολίγοις) δεν μπορεί να αντιληφθεί ακόμη και τώρα αυτό που περιέγραφε εδώ και καιρό ο Ζαν Κλοντ Μισεά στο βιβλίο του «Τα μυστήρια της Αριστεράς», ότι δεν μπορείς να αντιστρατεύεται την οικονομική πτυχή της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης όταν αποδέχεται την πολιτική και πολιτιστική του διάσταση. Είναι σαν να προσπαθείς να τον βγάλεις από την πόρτα όταν έχεις ορθάνοιχτα τα παράθυρα για να επανέλθει. Η νέα Δεξιά πάλι δεν αντιλαμβάνεται – και δεν θέλει άλλωστε – ότι δεν μπορείς να ξορκίσεις την νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, αμφισβητώντας την πολιτιστική και πολιτική της πτυχή όταν διατηρείς τον οικονομικό της πυρήνα.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή6 λεπτά πριν

«Φτάνει η κλιμάκωση, ώρα να σταματήσει», ζήτησε ο Γκουτέρες

Κατά την ενημέρωση του Συμβουλίου, η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο υπογράμμισε τις περιφερειακές επιπτώσεις της κρίσης, αναφέροντας ότι πολλές...

Αναλύσεις20 λεπτά πριν

Ο κόσμος άλλαξε, άλλαξαν και οι καιροί

Ανοίγει νέος κύκλος, με ευδιάκριτο ένα τουλάχιστον σημείο: ακούμε το κύκνειο άσμα της Ευρώπης, αργό, θλιβερό αλλά αναπόφευκτο.

Αναλύσεις36 λεπτά πριν

Ιράν: Τα μποϊκοτάζ ξεσκεπάζουν το δίκτυο ελέγχου των Φρουρών της Επανάστασης στον ιδιωτικό τομέα

Οι πολίτες χρησιμοποιούν το μποϊκοτάζ για να αντιδράσουν σε επιχειρήσεις που υπονομεύουν την πολιτική και οικονομική ελευθερία.

Αναλύσεις50 λεπτά πριν

Επικίνδυνο γεωπολιτικό περιβάλλον! Κίνδυνος παγκόσμιας σύρραξης μετά την επίθεση του Ισραήλ;

Ο Ραφαήλ Καλυβιώτης κάνει μία πρώτη αποτίμηση της επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν σκιαγραφώντας το τοπίο τόσο στην Μέση Ανατολή...

Διεθνή1 ώρα πριν

Κλιμακώνει τις απειλές το Ιράν: «Η σύγκρουση θα εξαπλωθεί σε αμερικανικές βάσεις»

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, μετέδωσε δηλώσεις υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες η σύγκρουση θα επεκταθεί τις ερχόμενες...

Δημοφιλή