Ειδικότερα, οι συνομιλίες μεταξύ του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του πρωθυπουργού του Κοσόβου Αλμπιν Κούρτι, που φιλοξενούνται από τον επικεφαλής διπλωμάτη της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και τον ειδικό εντεταλμένο της ΕΕ για το διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, Μίροσλαβ Λάιτσακ, έρχονται μετά από μια πολύμηνη παύση.

Οι δύο ηγέτες καλούνται να αποφανθούν οριστικά για την ευρωπαϊκή πρόταση ή όπως είναι ευρέως γνωστό, το γαλλογερμανικό σχέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων.

Το γαλλογερμανικό σχέδιο

Το γαλλογερμανικό σχέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας αποτελεί σήμερα την μοναδική πρόταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το περιεχόμενο του, επίσημα, δεν έγινε γνωστό, υπήρξαν ωστόσο διαρροές σύμφωνα με τις οποίες προβλέπει:

  • την αποδοχή, αμοιβαία, της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας Κοσόβου και Σερβίας,
  • την δημιουργία σχέσεων καλής γειτονίας όπου όλες οι διαφορές θα επιλύονται ειρηνικά, με διάλογο και χωρίς την χρήση ή την απειλή χρήσης βίας.

Επίσης, η Σερβία δεν υποχρεώνεται να αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος, δεσμεύεται ωστόσο ότι δεν θα εμποδίσει την ένταξη του στον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Η «πιο σημαντική συνάντηση μέχρι στιγμής»

Οι προσδοκίες των Ευρωπαίων αξιωματούχων από την σημερινή συνάντηση Βούτσιτς -Κούρτι είναι μεγάλες. Ο Ζοζέπ Μπορέλ δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο να υπογράψουν οι δύο πλευρές την συγκεκριμένη πρόταση. Προς αυτήν την κατεύθυνση, τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν έντονες παρεμβάσεις από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, και η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι απέστειλαν, το περασμένο Σάββατο, κοινή επιστολή στον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και στον πρωθυπουργό του Κοσόβου ‘Αλμπιν Κούρτι με την οποία τους ενθαρρύνουν να αποδεχθούν το ευρωπαϊκό σχέδιο. Το ίδιο αίτημα εξέφρασε και ο ανώτατος σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ντέρεκ Σόλε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Σερβίας και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου.

«Αναμένουμε από τους δύο ηγέτες να υποστηρίξουν την πρόταση», δήλωσε σε δημοσιογράφους την Παρασκευή ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ενώ οι συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια αφορούσαν κυρίως την επίλυση κρίσεων και την υπογραφή συμφωνιών, πολλές από τις οποίες δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, ο ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι η προσέγγιση της σημερινής συνάντησης θα εστιάσει στην εξομάλυνση των σχέσεων και θα μπορούσε να είναι η «πιο σημαντική συνάντηση μέχρι στιγμής».

Καμία από τις δύο κυβερνήσεις μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιάσει δημόσια εάν το σχέδιο θα εγκριθεί σήμερα, αλλά τόσο το Βελιγράδι όσο και η Πρίστινα έχουν δηλώσει προηγουμένως ότι αποδέχονται το σχέδιο της ΕΕ κατ’ αρχήν, λέγοντας ότι θα ήταν μια καλή βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

Αν και οι ηγέτες δεν αναμένεται να συζητήσουν το ίδιο το σχέδιο, οι Βρυξέλλες θα είναι ανοιχτές να συζητήσουν την εφαρμογή του, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

naftemporiki.gr