Διεθνή
Ποιος είναι ο Κιλντσάρογλου που φιλοδοξεί να νικήσει τον Ερντογάν

Η τουρκική αντιπολίτευση αναζητούσε εδώ και καιρό έναν κοινό υποψήφιο για να αμφισβητήσει τον επί χρόνια ηγέτη της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προσεχείς εκλογές. Φαίνεται ότι τελικά τον βρήκε: Ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, θα είναι υποψήφιος εναντίον του Ερντογάν στις εκλογές της 14ης Μαΐου.
Αλλά ποιος είναι ο άνθρωπος που υποτίθεται ότι θα ανατρέψει τον Ερντογάν – τον άνθρωπο που βρίσκεται στην εξουσία για πάνω από 20 χρόνια;
“Γραφειοκράτης της Χρονιάς”
Ο Κιλιντσάρογλου γεννήθηκε το 1948 σε ένα χωριό στην περιοχή Τούντζελι της ανατολικής Ανατολίας. Κατάγεται από οικογένεια Αλεβιτών. Οι Αλεβίτες είναι μια εθνική-θρησκευτική μειονότητα στην Τουρκία. Είναι το τέταρτο από τα επτά παιδιά και το μόνο στην οικογένεια που έχει σπουδάσει, καθώς αποφοίτησε στην Άγκυρα με πτυχίο στα οικονομικά. Ο πατέρας του ήταν δημόσιος υπάλληλος, Ο ίδιος ξεκίνησε την επαγγελματική του ζωή το 1971 ως σύμβουλος στο Υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας. Σταδιακά ανέβηκε στην τουρκική γραφειοκρατία και το 1992 έγινε διευθυντής του Οργανισμού Κοινωνικών Ασφαλίσεων (SSK). Το 1994 ανακηρύχθηκε “Γραφειοκράτης της Χρονιάς” από οικονομικό περιοδικό. Το 1999 συνταξιοδοτήθηκε.
Ήταν πάντα γνωστός για την ειλικρίνεια και την αξιοπιστία του – κάτι όχι αυτονόητο στην πολιτική, ειδικά στην Τουρκία. Ως γραφειοκράτης καταπολέμησε τη διαφθορά. Χάρη στην πολυετή δουλειά του στον ασφαλιστικό κλάδο, λέγεται ότι απέκτησε την ικανότητα να βρίσκει …βελόνα στα άχυρα: “Σε ένα δωμάτιο γεμάτο κυβερνητικούς φακέλους, ο Κιλιντσάρογλου μπορεί να βρει όλες τις παρατυπίες και τη διαφθορά αστραπιαία”, δηλώνει μέλος του CHP στη DW: “Και το να μένεις ειλικρινής γι’ αυτόν δεν είναι απλώς μια αρετή, είναι απαραίτητο καθήκον”.
Μια νέα πολιτική καριέρα
Η πολιτική του καριέρα ξεκίνησε όταν ετοίμασε μια έκθεση διαφθοράς κατόπιν αιτήματος του σοσιαλδημοκρατικού κεμαλικού κόμματος CHP. Η έκθεση έτυχε θετικής υποδοχής από τον πρώην αρχηγό του κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ, γεγονός που συνέβαλε στην είσοδό του στην πολιτική. Η πρώτη του παρουσία στο τουρκικό κοινοβούλιο ήρθε μετά τις εκλογές του 2002, κατά τις οποίες ο νυν πρόεδρος Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία.
Το 2007 έγινε αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CHP. Το 2009 έθεσε υποψηφιότητα για δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και έχασε από τον υποψήφιο του AKP.
Κέρδισε διεθνή φήμη όταν περπάτησε από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη το 2017. Αυτός και οι οπαδοί του περπάτησαν περίπου 420 χιλιόμετρα στο πλαίσιο μιας διαδήλωσης που αποκαλούσαν “Πορεία Δικαιοσύνης”. Η 25ήμερη πορεία του είχε ως στόχο τη διαμαρτυρία ενάντια στην αυξανόμενη καταστολή από την κυβέρνηση του AKP. Αφορμή στάθηκε η ποινή φυλάκισης για τον πολιτικό και δημοσιογράφο του CHP Ένις Μπερμπέρογλου.
Ο καλύτερος υποψήφιος;
Παρά τη θετική προσωπική του εικόνα, ο Κιλιντστάρογλου κατηγορείται δημόσια εδώ και χρόνια ότι δεν είναι αρκετά χαρισματικός, ώστε να παρουσιάσει μια εναλλακτική στον Ερντογάν.
Η υποψηφιότητά του προκαλεί ήδη κραδασμούς στον συνασπισμό, που αποτελείται από έξι κόμματα της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, το γνωστό ως “τραπέζι των έξι” έχει σχεδόν γίνει “τραπέζι των πέντε”: Το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα, το εθνικιστικό κόμμα Iyi, απείλησε να εγκαταλείψει το τραπέζι αφού κατέστη σαφές ότι ο Κιλιντσάρογλου είχε επικρατήσει.
Η πρόεδρος του Iyi, η Μεράλ Ακσενέρ, διεξάγει εκστρατεία κατά της υποψηφιότητας του Κιλιντσάρογλου εδώ και μήνες. Στο παρελθόν είχε πει ότι κάποιος που “μπορεί να κερδίσει τον Ερντογάν” πρέπει να είναι υποψήφιος. Ο Κιλιντσντάρογλου δεν ταιριάζει με αυτή την περιγραφή, σε αντίθεση με τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρεμ Ιμάμογλου και τον ομόλογό του από την Άγκυρα, Μανσούρ Γιαβάς, σύμφωνα με την Ακσενέρ. Στην πραγματικότητα, ο Κιλιντσάρογλου δεν κέρδισε ποτέ εκλογές. Μετά από πολλές διαπραγματεύσεις στα παρασκήνια, η κρίση στην αντιπολίτευση φαίνεται να έχει διυθετηθεί προς το παρόν: η Ακσενέρ είναι πλέον πίσω στο “τραπέζι των έξι” Το αν αυτή η ενότητα θα είναι αρκετή για μια εκλογική νίκη, θα φανεί σε λίγους μήνες.
Μπουράκ Ουνβερέν, Γκουλσέν Σολακέρ Επιμέλεια: Ευθύμης Αγγελούδης
Πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή
Άδειασε από τα πολεμικά πλοία η ναυτική βάση των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν
Η διασκόρπιση των πλοίων είναι μια συνήθης τεχνική ασφαλείας που χρησιμοποιείται από τα Πολεμικά Ναυτικά σε όλο τον κόσμο σε περιόδους αναταραχής.

Άδειασε από τα πολεμικά πλοία η ναυτική βάση των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν, όπως αποκαλύπτουν δορυφορικές εικόνες οι οποίες κυκλοφόρησαν χθες στο διαδίκτυο.
Οι συγκεκριμένες εικόνες, που αναλύθηκαν από το Associated Press φαίνεται να δείχνουν ότι δεν υπάρχουν πλέον πλοία αγκυροβολημένα έξω από το αρχηγείο του 5ου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν, καθώς συνεχίζονται οι επιθέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Οι εικόνες δείχνουν την κύρια αποβάθρα χωρίς κανένα πλοίο.
Almost all vessels have sortied out from Salman Port in Bahrain, a multinational naval base on the Persian Gulf.
At least 1x US Navy LCS, 2x minesweepers, both of the Royal Bahraini Navy’s Perry-class Frigates, and a roughly a dozen smaller vessels have put to sea. pic.twitter.com/OphlnYLL6F
— OSINTtechnical (@Osinttechnical) June 17, 2025
Η διασκόρπιση των πλοίων είναι μια συνήθης τεχνική ασφαλείας που χρησιμοποιείται από τα Πολεμικά Ναυτικά σε όλο τον κόσμο σε περιόδους αναταραχής.
Το Ιράν έχει απειλήσει να στοχεύσει αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί καμία επίθεση από την έναρξη της ισραηλινής εκστρατείας κατά του Ιράν την Παρασκευή.
Άμυνα
Το ισχυρότερο μη πυρηνικό όπλο! GBU-57: Ο αμερικανικός «γίγαντας» που απειλεί το Ιράν – Θα πατήσει το κουμπί ο Τραμπ;
Μέχρι σήμερα, η GBU‑57 δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε πολεμική επιχείρηση, παραμένοντας ως «τελευταία λύση» στο στρατηγικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ. Ωστόσο, η ύπαρξή της αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα ισχύος -και ένα εργαλείο πίεσης σε ένα εξαιρετικά εύθραυστο γεωπολιτικό τοπίο.

Μετά από πέντε ημέρες πληγμάτων ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν η Τεχεράνη διατείνεται πως οι βαλλιστικοί της πύραυλοι σπέρνουν τον τρόμο στην καρδιά του προαιώνιου εχθρού της και το Τελ Αβίβ βομβαρδίζει συστηματικά από τον αέρα στόχους σε ολόκληρη την ιρανική επικράτεια, πιέζοντας για την σύνθλιψη του θεοκρατικού καθεστώτος.
Η ένταση στη Μέση Ανατολή από τα ξημερώματα απέκτησε και έντονο αμερικανικό «χρώμα», καθώς η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ που κάλεσε σε εκκένωση της ιρανικής πρωτεύουσας έφερε στο προσκήνιο σενάρια για έναν πόλεμο, που θα ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια της περιοχής.
Οι ΗΠΑ του Τραμπ, ο οποίος επί μακρόν διατείνεται πως οι πόλεμοι είναι καταστροφικοί και ενάντια στους δικούς του πολιτικούς τρόπους -άσχετα εάν ούτε ο πόλεμος στην Ουκρανία τελείωσε σε μία ή 100 ημέρες- έχουν σήμερα μία στρατηγική επιλογή ανάλογη της ισχύος και της στρατιωτικής δυναμικής τους.
Η Ουάσιγκτον έχει την επιλογή να τελειώσει με στοχευμένα χτυπήματα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και μαζί του πιθανότατα να φέρει κοινωνική εξέγερση στη χώρα ή να «σύρει» με ένα πολύ αυστηρότερο τρόπο σε διαπραγματεύσεις το υπάρχον καθεστώς το οποίο θα έχει απόλυτη πλέον γνώση πως τα πυρηνικά δεν είναι επιλογή και πως το ίδιο έχει ημερομηνία λήξης…
Μέχρι στιγμής ο Τραμπ δεν δείχνει να έχει κάνει κάποια συγκεκριμένη επιλογή καθώς από την μία έχει δώσει σαφείς εντολές μεταφορές μαχητικών, βομβαρδιστικών αλλά και εναέριων «τάνκερ» σε Μεσόγειο και Μέση Ανατολή και από την άλλη δημόσια υπογραμμίζει πως οι Ιρανοί καλούν και ζητούν διαπραγμάτευση.
Το Ισραήλ, από τη δική του πλευρά, έχει και πάλι καταφέρει μέσα σε 60 ημέρες να φέρει το Τελ Αβίβ στην θέση του μόνου εταίρου του Λευκού Οίκου στην περιοχή και παράλληλα να χτυπήσει αυτό που για τον πρωθυπουργό της χώρας είναι ο πυλώνας της πολιτικής του σταδιοδρομίας από την εποχή που σε ηλικία 44 ετών έγινε επικεφαλής του κόμματός του, τον «άξονα του κακού».
Η βόμβα GBU‑57, το ισχυρότερο μη πυρηνικό όπλο στο αμερικανικό οπλοστάσιο
Οι ΗΠΑ σήμερα πρακτικά είναι η μοναδική στρατιωτική δύναμη -εάν δεχθούμε ως δεδομένα τα στοιχεία που δημοσιεύονται για οπλοστάσια των μεγάλων δυνάμεων- που διαθέτει όπλο ικανό να βάλει οριστικό τέλος στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και συγκεκριμένα στην τοποθετημένη στα έγκατα βουνού εγκατάστασης του Φορντό.
Η βόμβα GBU‑57 Massive Ordnance Penetrator (MOP) είναι μία αμερικανική διατρητική βόμβα μαζικής ισχύος. Με βάρος που αγγίζει τα 13.600 κιλά, αυτός ο γιγαντιαίος «καταστροφέας οχυρών» έχει σχεδιαστεί για να εξουδετερώνει εξαιρετικά βαθιά και ενισχυμένα υπόγεια καταφύγια -στόχους που δεν επηρεάζονται από τα συμβατικά όπλα.
Η GBU‑57 κατασκευάστηκε από την Boeing για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ στις αρχές του 2000 και θεωρείται το ισχυρότερο μη πυρηνικό όπλο στο αμερικανικό οπλοστάσιο. Φέρει πολεμική κεφαλή με περισσότερα από 2.400 κιλά εκρηκτικών υλών και έχει ικανότητα διείσδυσης που υπερβαίνει τα 60 μέτρα σε ενισχυμένο σκυρόδεμα. Ο κύριος στόχος της; Εγκαταστάσεις όπως το Φορντό, η υπόγεια μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν, χωμένη βαθιά σε βραχώδες έδαφος κοντά στην πόλη Κομ.
Ωστόσο, η χρήση της MOP δεν είναι απλή υπόθεση. Το μόνο αεροσκάφος που μπορεί να τη μεταφέρει είναι το βομβαρδιστικό stealth B‑2 Spirit. Παρότι οι ΗΠΑ διαθέτουν μικρό αριθμό αυτών των βομβών (περίπου 20), αυτές παραμένουν υπό αυστηρό στρατηγικό έλεγχο. Το Ισραήλ, αν και διαθέτει εξελιγμένα μαχητικά και προηγμένα οπλικά συστήματα, δεν έχει στην κατοχή του ούτε τη βόμβα ούτε το βομβαρδιστικό που απαιτείται για την ενεργοποίησή της -πράγμα που σημαίνει ότι για οποιαδήποτε επιχείρηση εναντίον υπόγειας ιρανικής εγκατάστασης θα χρειαστεί άμεση υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μέχρι σήμερα, η GBU‑57 δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε πολεμική επιχείρηση, παραμένοντας ως «τελευταία λύση» στο στρατηγικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ. Ωστόσο, η ύπαρξή της αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα ισχύος -και ένα εργαλείο πίεσης σε ένα εξαιρετικά εύθραυστο γεωπολιτικό τοπίο.
ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα
Διεθνή
“Η μάχη ξεκινά” το μήνυμα του Χαμενεΐ στη Δύση
Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι το Ιράν «δεν θα συμβιβαστεί ποτέ με τους σιωνιστές», σε μια σειρά από αναρτήσεις στο X.

Σημαντικές καθυστερήσεις σημειώνονται στην Κατεχάκη, στην άνοδο της Β. Κωνσταντίνου, στις λεωφόρους Σχιστού και Αθηνών προς Σκαραμαγκά και στη Μεσογείων
Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι το Ιράν «δεν θα συμβιβαστεί ποτέ με τους σιωνιστές», σε μια σειρά από αναρτήσεις στο X.
«Δεν θα δείξουμε κανένα έλεος στους σιωνιστές» ανέφερε.
Σε μια ακόμη ανάρτηση, δήλωσε «η μάχη ξεκινά».
Οι αναρτήσεις, σε διάφορους λογαριασμούς του Χαμενεΐ σε διάφορες γλώσσες, είναι μεταξύ των πρώτων δημόσιων σχολίων του από τότε που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν πού βρίσκεται αλλά δεν θα τον «σκοτώσουν… τουλάχιστον προς το παρόν».
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Απόψεις4 ημέρες πριν
Γι’αυτό οι Τούρκοι τρέμουν το μένος του Ισραήλ! Η προφητεία του μέντορα του Ερντογάν που “στοιχειώνει” την Άγκυρα
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Διεθνή1 μήνα πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία