Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Συνεργασία Μακρόν – Σούνακ, με επίκεντρο τη μετανάστευση

Δημοσιεύτηκε στις

Ο Macron θα συναντηθεί με τον Sunak προκειμένου να ενισχύσουν τη μάχη κατά της παράτυπης μετανάστευσης

Ο Γάλλος πρόεδρος Emanuel Macron και ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak συναντώνται σήμερα στο Παρίσι, με στόχο να «ανανεώσουν» την «θεμελιώδη» συμμαχία μεταξύ των χωρών τους, έπειτα από χρόνια διαφωνιών.
Δεκαπέντε ημέρες πριν από την επίσκεψη στη Γαλλία του Βρετανού βασιλιά Καρόλου του Γ’, στην πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό, ο Macron θα συναντηθεί με τον Sunak προκειμένου να ενισχύσουν τη μάχη κατά της παράτυπης μετανάστευσης, ένα ευαίσθητο θέμα για το Λονδίνο, την αμυντική τους συνεργασία και την παροχή στρατιωτική βοήθειας στην Ουκρανία.
«Η παλιά μας ιστορία, η εγγύτητά μας και το κοινό μας όραμα έναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις σημαίνουν ότι μια στενή σχέση μεταξύ της Βρετανίας και της Γαλλίας δεν είναι απλώς σημαντική, είναι θεμελιώδης», ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε ανακοίνωσή του.
«Την ώρα που είμαστε αντιμέτωποι με νέες και πρωτοφανείς απειλές, είναι κρίσιμο να ενισχύσουμε τα θεμέλια της συμμαχίας μας προκειμένου να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις μελλοντικές προκλήσεις», πρόσθεσε.
Οι σχέσεις μεταξύ του Μacron και του Βρετανού πρώην πρωθυπουργού Borris Johnson δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα καλές, ενώ επιδεινώθηκαν περαιτέρω στη διάρκεια της σύντομης πρωθυπουργίας της Liz Truss.
Από το Brexit και την πανδημία, περνώντας από μια έντονη αντιπαράθεση για τις συμμαχίες στην περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού, διάφορες κρίσεις είχαν διακόψει την παράδοση των ετήσιων συνόδων κορυφής μεταξύ των δύο χωρών, με την πιο πρόσφατη να χρονολογείται το 2018, σημειώνει το AFP.

«Αντιμετώπιση των συμμοριών»

Από τη βρετανική πλευρά, δίνεται έμφαση στην αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, μια πηγή έντασης μεταξύ των δύο χωρών.
Το Παρίσι και το Λονδίνο έχουν διαπραγματευθεί «την ενίσχυση» της συνεργασίας τους και των μέσων ελέγχου των μεταναστευτικών ροών από τη Γαλλία, με τη συμφωνία του Σάντχερστ, που υπεγράφη το 2018, και με μια νέα συμφωνία, που σύναψαν οι δύο χώρες τον Νοέμβριο.
Στο περιβάλλον του Sunak θεωρείται «κρίσιμο» να εργαστούμε «με τους Γάλλους για να εμποδίσουμε τον διάπλου και τις απώλειες ανθρώπινων ζωών στη Μάγχη», την ώρα που περισσότεροι από 45.000 μετανάστες πέρασαν παράτυπα στη Βρετανία το 2022. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ, παρά τα μέτρα για την πάταξη του φαινομένου.
Η Downing Street ελπίζει «να συνεχιστεί η ενίσχυση των περιπολιών» ώστε «να αντιμετωπιστούν οι συμμορίες» των διακινητών και «σταματήσει ο διάπλους περισσότερων σκαφών».
Η εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί επίσης κοινή πρόκληση για τις δύο χώρες, τις μοναδικές στην Ευρώπη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα.
Σύμφωνα με το Λονδίνο οι δύο ηγέτες θα ανακοινώσουν «μια ενισχυμένη συνεργασία για την παροχή όπλων στην Ουκρανία και για την εκπαίδευση» Ουκρανών στρατιωτών, ώστε «χιλιάδες επιπλέον» στρατιώτες να είναι έτοιμοι για μάχη.
Οι δύο ηγέτες αναμένεται εξάλλου να συμφωνήσουν σε μια «στρατηγική συνεργασία» για την πυρηνική ενέργεια και τις επενδύσεις, όπως και για την απομάκρυνση από τον άνθρακα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.

www.bankingews.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Το ΥΠΕΞ της Ελλάδας με τη σωστή πλευρά της ιστορίας κατά Ερντογάν! Χαιρέτησε την πτώση του καθεστώτος Άσαντ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Ελλάδα χαιρετίζει την πτώση του αυταρχικού καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία τονίζεται ότι θα πρέπει άμεσα να διασφαλιστεί η ειρήνη στη χώρα και η ομαλή μετάβαση εξουσίας σε μια δημοκρατικά νομιμοποιημένη κυβέρνηση, με βάση την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

“Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Συρίας” σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών και τονίζει ότι “ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να υπάρξει για την προστασία όλων των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών μειονοτήτων καθώς και των θρησκευτικών μνημείων και της πλούσιας πολιτιστικής της κληρονομιάς“.

“Η επιστροφή στη δημοκρατική ομαλότητα θα πρέπει να σημάνει το τέλος των προσφυγικών ροών από την πολύπαθη χώρα και να ανοίξει το δρόμο για την ασφαλή επιστροφή των Σύρων προσφύγων στις εστίες τους. Η Ελλάδα, από τη θέση του μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καθώς και με τους ισχυρούς δεσμούς που διαθέτει στον αραβικό κόσμο, θα συμβάλλει στην κατά το δυνατόν συντομότερη αποκατάσταση της ειρήνης και της ευημερίας στη Συρία” καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΟ GEOPOLITICO.GR: Το Σάββατο 7/12 μέσω της πλατφόρμας Χ, ο Ερντογάν επιχειρώντας να χαράξει τη γραμμή της Τουρκίας στις καταιγιστικές εξελίξεις στη Συρία υπερασπίστηκε τις πολιτικές του στην περιοχή, τονίζοντας ότι η Τουρκία βρίσκεται ακόμη και τώρα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. «Αυτός ήταν πάντα ο στόχος μας όταν ανοίγαμε τις πόρτες μας στους αδελφούς και τις αδελφές μας που έφευγαν από σφαγές και διώξεις και όταν απλώναμε το χέρι μας για την εξεύρεση λύσης στη συριακή κρίση. Αλλά το καθεστώς της Δαμασκού δεν μπόρεσε να συνειδητοποιήσει την αξία του χεριού που άπλωσε η Τουρκία και δεν μπόρεσε να καταλάβει τι σήμαινε. Η Τουρκία βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας σήμερα όπως και χθες», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.
Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Στόχους του ISIS στη Συρία βομβάρδισαν οι ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της πραγματοποίησαν δεκάδες αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους στην κεντρική Συρία την Κυριακή.

Αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη χτύπησαν περισσότερους από 75 στόχους του ISIS, πλήττοντας ηγέτες, πράκτορες και στρατόπεδα της οργάνωσης, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

Τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση πολλαπλών μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των B-52, των F-15 και των A-10, ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αποστολής για την αποδιοργάνωση, την υποβάθμιση και την ήττα του ISIS, προκειμένου να αποτραπεί η διεξαγωγή εξωτερικών επιχειρήσεων από την τρομοκρατική ομάδα και να διασφαλιστεί ότι ο ISIS δεν θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την τρέχουσα κατάσταση για να ανασυγκροτηθεί στην κεντρική Συρία, αναφέρει η CENTCOM.

Η εκτίμηση των ζημιών βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν υπάρχουν ενδείξεις για απώλειες αμάχων, τονίζει η CENTCOM, η οποία μαζί με συμμάχους και εταίρους στην περιοχή, θα συνεχίσει να διεξάγει επιχειρήσεις για την υποβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του ISIS.

«Δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία – δεν θα επιτρέψουμε στον ISIS να ανασυγκροτηθεί και να εκμεταλλευτεί την τρέχουσα κατάσταση στη Συρία», δήλωσε ο στρατηγός Michael Erik Kurilla. «Όλες οι οργανώσεις στη Συρία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα τους καταστήσουμε υπόλογους εάν συνεργαστούν ή υποστηρίξουν το ISIS με οποιονδήποτε τρόπο» κατέληξε.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Προτάσεις από ΟΗΕ για την επόμενη μέρα στη Συρία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Geir Otto Pedersen είναι Νορβηγός διπλωμάτης, ο οποίος είναι επί του παρόντος Ειδικός Απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία.

Βλέπουμε ότι οι ένοπλες ομάδες στη Δαμασκό είναι πρόθυμες να συνεργαστούν με τη συριακή κυβέρνηση, επομένως πιστεύετε ότι η συριακή κυβέρνηση ή οποιοδήποτε μέλος του καθεστώτος πρέπει να συμμετάσχει στη μετάβαση;

κ. Pedersen: Επιτρέψτε μου να είμαι ειλικρινής μαζί σας, αυτό που βλέπουμε να βγαίνει από τη Δαμασκό είναι αυτό που θα έλεγα αντιφατικά μηνύματα αυτή τη στιγμή, αλλά αυτό που νομίζω ότι είναι σημαντικό να τονίσουμε είναι ότι αποφεύγουμε την αιματοχυσία, ότι υπάρχει διάλογος, ότι υπάρχει μια διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς και μια προετοιμασία για μεταβατικές ρυθμίσεις. Αυτό είναι τώρα το βασικό μου μήνυμα προς όλους – αποφύγετε την αιματοχυσία, βεβαιωθείτε ότι είναι περιεκτική, ότι περιλαμβάνονται όλες οι κοινότητες στη Συρία και ότι η νευρικότητα που αντιμετωπίζουν ορισμένοι, φοβούνται, ότι μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε και να προχωρήσουμε προς την ειρήνη και σταθερότητα. Και όπως είπα, θα μπορούσε να είναι η αρχή πραγματικά για μια νέα Συρία. Ας ελπίσουμε ότι υπάρχει διάθεση να συνεργαστούμε για αυτό, και όπως είπα θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε.

Απομαγνητοφώνηση του Τύπου του Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία κ. Geir O. Pedersen (8 Δεκεμβρίου 2024)

Προφανώς σήμερα είναι πραγματικά μια στιγμή ορόσημο στην ιστορία της Συρίας. Είναι ένα έθνος που έχει υπομείνει 14 χρόνια σχεδόν αδυσώπητου πόνου και ανείπωτης απώλειας. Και επιτρέψτε μου για άλλη μια φορά να εκφράσω τη βαθύτατη αλληλεγγύη μου σε όλους όσους έχουν υποστεί το βάρος του θανάτου, της καταστροφής, της κράτησης και των ανείπωτων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό το σκοτεινό κεφάλαιο έχει αφήσει βαθιά σημάδια, αλλά σήμερα προσβλέπουμε με προσεκτική ελπίδα στο άνοιγμα μιας νέας εποχής – μιας ειρήνης, της συμφιλίωσης, της αξιοπρέπειας και της ένταξης για όλους τους Σύρους.

Για τους εκτοπισμένους, αυτή η στιγμή ανανεώνει το όραμα της επιστροφής στα σπίτια που κάποτε χάθηκαν. Στις οικογένειες που χωρίζει ο πόλεμος, η αρχή των επανασυνδέσεων φέρνει ελπίδα. Σε όσους κρατούνται άδικα, και στις οικογένειες των κρατουμένων και των αγνοουμένων, το άνοιγμα των φυλακών μας θυμίζει την τελική εμβέλεια της δικαιοσύνης.

Αλλά οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας παραμένουν τεράστιες και ακούμε αυτούς που είναι ανήσυχοι και φοβισμένοι. Ωστόσο, αυτή είναι η στιγμή να αγκαλιάσουμε τη δυνατότητα για ανανέωση στη Συρία. Η ανθεκτικότητα του συριακού λαού προσφέρει μια πορεία προς μια ενωμένη και ειρηνική Συρία.

Αλλά για το σκοπό αυτό, επιτρέψτε μου να τονίσω τη σαφή επιθυμία που εκφράστηκε από εκατομμύρια Σύριους να τεθούν σε εφαρμογή σταθερές και χωρίς αποκλεισμούς μεταβατικές ρυθμίσεις επειγόντως, και ότι οι συριακές θεσμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν και ότι ο συριακός λαός έχει τη δυνατότητα να αρχίσει να χαράσσει το μονοπάτι να ικανοποιήσει τις νόμιμες φιλοδοξίες του συριακού λαού και να αποκαταστήσει μια ενωμένη Συρία, με την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική της ακεραιότητα, με τρόπο που να μπορεί να λάβει την υποστήριξη και δέσμευση ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας.

Άκουσα τις τελευταίες ημέρες και τις τελευταίες ώρες ένα μήνυμα από πολλούς Σύρους, συμπεριλαμβανομένων των ένοπλων ομάδων και της κοινωνίας των πολιτών, τόσο γυναικών όσο και ανδρών, και σημείωσα δημόσιες δηλώσεις που υπογραμμίζουν τη βούληση να προστατεύσουν τους συμπολίτες τους Σύρους και τους κρατικούς θεσμούς στο μέλλον ενάντια στην ανταπόδοση και τη ζημιά.

Και αυτό είναι σημαντικό, επιτρέψτε μου επίσης να επαναλάβω αυτές τις δηλώσεις και να απευθύνω μια σαφή και ξεκάθαρη έκκληση αυτή την ώρα ότι όλοι οι ένοπλοι παράγοντες στο έδαφος τηρούν καλή συμπεριφορά, νόμο και τάξη, προστατεύουν τους πολίτες και προστατεύουν τους δημόσιους θεσμούς.

Επιτρέψτε μου να παροτρύνω όλους τους Σύρους να δώσουν προτεραιότητα στον διάλογο, την ενότητα και τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς επιδιώκουν να ανοικοδομήσουν την κοινωνία τους. Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι πρέπει να υπάρξει συλλογική προσπάθεια για την εξασφάλιση της ειρήνης και της αξιοπρέπειας για όλους. Και ότι είμαι έτοιμος να υποστηρίξω τον συριακό λαό στο ταξίδι του προς ένα σταθερό και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον που αποφασίστηκε και διαμορφώθηκε από τον ίδιο τον συριακό λαό.

Σήμερα ας τιμήσουμε τη μνήμη εκείνων που έχουν υποφέρει για δεκαετίες δεσμευόμενοι να βοηθήσουν τους Σύρους να χτίσουν μια Συρία όπου η δικαιοσύνη, η ελευθερία και η ευημερία είναι κοινές πραγματικότητες. Ας σταθούμε αλληλέγγυοι με τους Σύρους για να τους βοηθήσουμε να διασφαλίσουν ότι αυτό το νέο κεφάλαιο είναι ένα κεφάλαιο ελπίδας και ευκαιρίας για κάθε Σύριο.

Επιτρέψτε μου τώρα να κάνω μερικές ερωτήσεις.

Ποια μέτρα είναι διατεθειμένα να λάβουν τα Ηνωμένα Έθνη για να υποστηρίξουν μια Συρία μετά τον Άσαντ, και για την επίτευξη δημοκρατικής διακυβέρνησης που διασφαλίζει την ευθύνη για εγκλήματα πολέμου και την ανοικοδόμηση της χώρας, αποτρέποντας παράλληλα την περαιτέρω περιφερειακή αστάθεια ;

Όπως ακούσατε στη δήλωσή μου, είναι εξαιρετικά σημαντικό όλοι οι Σύροι να ενωθούν τώρα και να θέσουν τα θεμέλια για μια μελλοντική Συρία που μπορεί να ανταποκριθεί στις φιλοδοξίες για τις οποίες αγωνίζονται τα τελευταία 14 χρόνια. Πρέπει να ξεκινήσουμε σήμερα με τη θέσπιση, όπως είπα, μεταβατικών ρυθμίσεων, αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα. Και μετά πρέπει να βασιστούμε σε αυτό για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη, να αποτρέψουμε τη διαίρεση της Συρίας, και μετά θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις για όλα τα θέματα που αναφέρατε εδώ σήμερα. Σήμερα όμως πρώτα πρώτα.

Πού είναι τώρα ο Πρόεδρος Άσαντ, πού είναι η οικογένειά του, σε τι κατάσταση υγείας βρίσκονται; Και επίσης πιστεύετε ότι πρέπει να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου;

κ. Pedersen: Καλή ερώτηση. Νομίζω ότι όλοι κάνουμε τις ίδιες ερωτήσεις σήμερα, και ειλικρινά δεν έχω περισσότερες πληροφορίες από εσάς.

(Δεν ακούγονται ερωτήσεις) για τα εγκλήματα πολέμου;

κ. Pedersen: Ακούστε, όλοι γνωρίζουμε ότι τα μακρά χέρια της δικαιοσύνης θα συνεχίσουν να λειτουργούν, και πώς θα εξελιχθεί αυτό, δεν έχω, δεν υπάρχει εύκολη απάντηση σε αυτό. Όπως σωστά είπα δεν έχω ιδέα πού είναι. Λοιπόν, αυτά είναι ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν με πλήρη λεπτομέρεια στη συνέχεια.

Ακούσαμε από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Φιντάν εκεί πολύ ξεκάθαρα τόσο την έκκληση για ειρηνική μετάβαση στη Συρία, όσο και μια αρκετά σαφή καταδίκη των SDF. Ήταν πολύ σαφές για εμάς στο Φόρουμ τις τελευταίες δύο ημέρες ότι υπάρχει πραγματική διαφωνία μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων που κυριαρχούν στη Συρία. Πώς διασφαλίζετε τώρα καθώς προχωράτε με αυτήν τη μετάβαση ότι χώρες όπως το Ιράν, η Τουρκία, η Ρωσία, μπορούν να παίξουν εποικοδομητικούς ρόλους σε αυτό;

κ. Pedersen: Ακούστε, νομίζω ότι δεν αφορά μόνο το Ιράν, την Τουρκία και τη Ρωσία, είναι επίσης προφανώς και για τα αραβικά κράτη, είναι για την Ιορδανία, για τον Λίβανο, και φυσικά επίσης για μια ευρύτερη ομάδα αραβικών κρατών. Και είχα τη χαρά χθες το απόγευμα να συναντηθώ με τους υπουργούς Εξωτερικών προφανώς από το Κατάρ, ως οικοδεσπότη, από την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και την Ιορδανία -μήπως ξέχασα κάποιον- και μετά τους Ρώσους, τους Τούρκους και τους Ιρανούς. Σε εκείνη τη συνάντηση, το μήνυμά μου προς όλους αυτούς ήταν – αυτή είναι η στιγμή να διασφαλίσουμε ότι έχουμε μεταβατικές ρυθμίσεις χωρίς αποκλεισμούς που θα περιλαμβάνουν όλες τις κοινότητες στη Συρία.

Αυτό είναι φυσικά πρωτίστως ευθύνη των Σύριων, αλλά θα απαιτήσει, όπως είπα χθες, τη βοήθεια όλων σας γύρω από το τραπέζι. Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι τουλάχιστον από χθες αυτό ήταν το κοινό μήνυμα που βγήκε από αυτήν την ομάδα και η ισχυρή υποστήριξη για το έργο, τη σκληρή δουλειά που έχουμε μπροστά μας και την υποστήριξη στον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών από αυτή την άποψη .

Κάλεσατε για μια συνάντηση νομίζω στη Γενεύη την επόμενη εβδομάδα, ποιος θα προσκληθεί; Όσον αφορά την αντιπολίτευση, το HTS είναι ένας από τους βασικούς παίκτες που βρίσκονται τώρα στο έδαφος στη Συρία, ενώ ο αρχηγός του βρίσκεται στη λίστα τρομοκρατών. Πώς θα το αντιμετωπίσετε, και ξέρω ότι πρόσφατα ακόμη και η παροχή βοήθειας στην Ιντλίμπ ήταν πρόβλημα, επειδή καθώς οι HTS ήταν στο έδαφος και βρίσκονται στον κατάλογο των τρομοκρατών και τώρα είναι βασικός παράγοντας στη Συρία, πώς θα το αντιμετωπίσετε;

κ. Πέντερσεν: Ας είμαστε ειλικρινείς, η κατάσταση στο έδαφος έχει αλλάξει δραματικά. Προφανώς, το γεγονός ότι το HTS είναι μια εισηγμένη ομάδα δημιουργεί προκλήσεις. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να βλέπουμε τώρα επί τόπου μια εξέλιξη που αποδεικνύει ότι μπορούμε να επιτύχουμε, ξέρετε, μια μετάβαση σε αυτό που ελπίζω ότι θα είναι ένα δημοκρατικό μέλλον για τη Συρία.

Και εδώ παρακολουθούμε, φυσικά, εξαιρετικά στενά τι συμβαίνει στο έδαφος με όλες τις ένοπλες φατρίες, και στη συνέχεια υπάρχουν ορισμένες διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν – εάν πρόκειται να διαγραφούν. Αυτή είναι μια διαδικασία που δεν ελέγχω, αλλά προφανώς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να προσπαθήσουμε, όπως είπα, να βεβαιωθούμε ότι έχουμε μια όσο το δυνατόν περιεκτική διαδικασία, αλλά επιτρέψτε μου να είμαι ειλικρινής ότι αυτό είναι σε εξέλιξη . Γιατί όπως είπα χθες, η πραγματικότητα στο έδαφος αλλάζει συνεχώς, και φυσικά καθώς μιλάμε βλέπουμε κάποιες εξελίξεις στη Δαμασκό που ελπίζω να δούμε ένα τέλος, και ελπίζω ότι δεν θα δούμε συνέχεια συγκρούσεις, αλλά, και αυτή θα είναι η έκκλησή μας, όπως έχω πει στη δήλωσή μου, σε όλες τις ομάδες, και στη συνέχεια εργαζόμαστε για να δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε αυτή τη διαδικασία.

Βλέπουμε ότι οι ένοπλες ομάδες στη Δαμασκό είναι πρόθυμες να συνεργαστούν με τη συριακή κυβέρνηση, επομένως πιστεύετε ότι η συριακή κυβέρνηση ή οποιοδήποτε μέλος του καθεστώτος πρέπει να συμμετάσχει στη μετάβαση;

κ. Pedersen: Επιτρέψτε μου να είμαι ειλικρινής μαζί σας, αυτό που βλέπουμε να βγαίνει από τη Δαμασκό είναι αυτό που θα έλεγα αντιφατικά μηνύματα αυτή τη στιγμή, αλλά αυτό που νομίζω ότι είναι σημαντικό να τονίσουμε είναι ότι αποφεύγουμε την αιματοχυσία, ότι υπάρχει διάλογος, ότι υπάρχει μια διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς και μια προετοιμασία για μεταβατικές ρυθμίσεις. Αυτό είναι τώρα το βασικό μου μήνυμα προς όλους – αποφύγετε την αιματοχυσία, βεβαιωθείτε ότι είναι περιεκτική, ότι περιλαμβάνονται όλες οι κοινότητες στη Συρία και ότι η νευρικότητα που αντιμετωπίζουν ορισμένοι, φοβούνται, ότι μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε και να προχωρήσουμε προς την ειρήνη και σταθερότητα. Και όπως είπα, θα μπορούσε να είναι η αρχή πραγματικά για μια νέα Συρία. Ας ελπίσουμε ότι υπάρχει διάθεση να συνεργαστούμε για αυτό, και όπως είπα θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε. Σας ευχαριστώ πολύ, χαίρομαι που σας βλέπω.

Ντόχα, 8 Δεκεμβρίου 2024

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις48 λεπτά πριν

Tehran Times: Ο Άσαντ έφυγε, η Συρία στο λυκόφως

Η Τουρκία συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που κατηγορούνται για βοήθεια και συνέργεια στο HTS. Η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ...

Διεθνή1 ώρα πριν

Το ΥΠΕΞ της Ελλάδας με τη σωστή πλευρά της ιστορίας κατά Ερντογάν! Χαιρέτησε την πτώση του καθεστώτος Άσαντ

Η Ελλάδα χαιρετίζει την πτώση του αυταρχικού καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία τονίζεται ότι...

Διεθνή2 ώρες πριν

Στόχους του ISIS στη Συρία βομβάρδισαν οι ΗΠΑ

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της πραγματοποίησαν δεκάδες αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους...

Διεθνή2 ώρες πριν

Προτάσεις από ΟΗΕ για την επόμενη μέρα στη Συρία

Ο Geir Otto Pedersen είναι Νορβηγός διπλωμάτης, ο οποίος είναι επί του παρόντος Ειδικός Απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη...

Διεθνή3 ώρες πριν

Στη Ρωσία ο Άσαντ! Του χορήγησε άσυλο ο Πούτιν μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ

Στη Ρωσία  έφτασε ο Μπασάρ αλ Άσαντ της Συρίας και η οικογένειά του και τους χορηγήθηκε άσυλο από τις ρωσικές...

Δημοφιλή