Ακολουθήστε μας

Αυστραλία

Αυστραλία: Σε δύο χρόνια αρχίζει την παραγωγή κατευθυνομένων βλημάτων

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Αυστραλία εκσυγχρονίζει το οπλοστάσιό της 

Η Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα πως θα αρχίσει μέχρι το 2025 την εγχώρια παραγωγή τηλεκατευθυνόμενων πυραύλων, δύο χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν, στο πλαίσιο μιας ευρείας αναδιαμόρφωσης της αμυντικής διάταξής της ώστε να επικεντρωθεί στη δυνατότητα πραγματοποίησης πληγμάτων σε μεγάλη απόσταση.

Τη Δευτέρα η κυβέρνηση των Εργατικών ανακοίνωσε πως αποδέχθηκε τις συστάσεις που διατυπώνονται σε μια αμυντική επισκόπηση, στην οποία αναφέρεται πως η Κίνα έχει αρχίσει χωρίς διαφάνεια τη μεγαλύτερη ενίσχυση στρατιωτικών δυνάμεων, στην οποία έχει προβεί οποιαδήποτε χώρα του κόσμου μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, και πως ο ανταγωνισμός μεγάλων δυνάμεων εμπεριέχει “δυναμική για σύγκρουση” στην περιφέρεια Ινδικού και Ειρηνικού.

Το χρονοδιάγραμμα για την εγχώρια παραγωγή τηλεκατευθυνόμενων όπλων, που είχε αρχικά ορισθεί για το 2027, θα επιταχυνθεί κατά δύο χρόνια με τη διάθεση 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας για το πρόγραμμα, δήλωσε σε συνεντεύξεις του σε μέσα ενημέρωσης ο υπουργός Άμυνας Ρίτσαρντ Μαρλς.

Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει υπερδιπλασιασμό της αρχικής χρηματοδότησης και διατίθεται από αμυντικά προγράμματα που έχουν ματαιωθεί.

“Αυτό αλλάζει ριζικά το χρονοδιάγραμμα σε όρους δυνατότητας παραγωγής”, δήλωσε ο Μαρλς σε σημερινή τηλεοπτική συνέντευξή του.

Άλλο 1,6 δισεκατομμύριο δολάρια Αυστραλίας θα διατεθουν για την αγορά συστημάτων για πλήγματα μεγάλου βεληνενκούς από το εξωτερικό σε διάστημα δύο ετών, δήλωσε.

Η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με τους κατασκευαστές πυραύλων Raytheon και Lockheed για να παράγουν προϊόντα τους στην Αυστραλία, πρόσθεσε ο Μαρλς.

Συνομιλίες διεξάγονται επίσης με την Kongsberg, τη νορβηγική εταιρεία που κατασκευάζει τον πύραυλο κατά πλοίων που η Αυστραλία έχει ήδη συμφωνήσει να αγοράσει, δήλωσε.

Ο Πατ Κόνροϊ, υπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας, δήλωσε πως η έκθεση συνιστά την απόκτηση του πυραύλου της Kongsberg που “θα μας επιτρέψει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να κατασκευάζουμε στην Αυστραλία ολόκληρη αυτή την οικογένεια πυραύλων”.

Η Αυστραλία θα εργασθεί πιο στενά με τον σύμμαχό της, τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ θα προωθήσει τη διπλωματία στην περιοχή για να αποτρέψει τη σύγκρουση και να ενισχύσει τους αμυντικούς δεσμούς της με την Ινδία, την Ιαπωνία, χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και νησιά του Ειρηνικού, προστίθεται στην έκθεση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Αυστραλία

ΗΠΑ, Ιαπωνία και Αυστραλία θα δημιουργήσουν ένα κοινό αντιαεροπορικό σύστημα

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Tom Brenner

«Για πρώτη φορά, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία θα δημιουργήσουν ένα δίκτυο αντιαεροπορικών πυραύλων και μια αμυντική αρχιτεκτονική»

«Για πρώτη φορά, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία θα δημιουργήσουν ένα δίκτυο αντιαεροπορικών πυραύλων και μια αμυντική αρχιτεκτονική», δήλωσε ο Μπάιντεν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες.

Τόκιο και Ουάσινγκτον κάνουν επίσης βήματα προκειμένου να εκσυγχρονίσουν τη στρατιωτική διοίκηση και τις υποδομές τους στην Ιαπωνία, ώστε να ενισχύσουν τη διαλειτουργικότητα των δυνάμεών τους. Ο Μπάιντεν είπε ότι αυτή η στρατιωτική αναβάθμιση είναι η σημαντικότερη αφότου ξεκίνησε η συμμαχία των δύο χωρών.

Ο Κισίντα είπε ότι, εκτός από τα σχέδια περί ενίσχυσης των αμυντικών δυνάμεων της Ιαπωνίας, συζήτησε με τον Μπάιντεν θέματα που αφορούν την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα.

«Συμφωνήσαμε ότι οι δύο χώρες μας θα συνεχίσουν να απαντούν στις προκλήσεις που αφορούν την Κίνα μέσω στενής συνεργασίας. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώσαμε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος με την Κίνα και η συνεργασία με την Κίνα για τις κοινές μας προκλήσεις», είπε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός. «Εξήγησα ότι, στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής ασφαλείας, η Ιαπωνία είναι αποφασισμένη να ενισχύσει τις αμυντικές δυνάμεις της αποκτώντας δυνατότητες αντεπίθεσης, αυξάνοντας τον αμυντικό προϋπολογισμό και με άλλες πρωτοβουλίες», συνέχισε, εξηγώντας ότι ο Μπάιντεν τον διαβεβαίωσε για την «ισχυρή στήριξη» που θα έχουν οι προσπάθειες αυτές εκ μέρους του Λευκού Οίκου.

Όσον αφορά τη Ρωσία, ο Κισίντα δήλωσε αποφασισμένος να συνεχιστούν οι κυρώσεις σε βάρος της.

Ένας Ιάπωνας στο φεγγάρι

Ο Μπάιντεν είπε ότι στο πλαίσιο μιας αμερικανικής διαστημικής αποστολής, ένας Ιάπωνας αστροναύτης θα γίνει ο πρώτος μη Αμερικανός που θα πατήσει στη Σελήνη.

«Δύο Ιάπωνες αστροναύτες θα συμμετάσχουν σε μελλοντικές αμερικανικές αποστολές και ο ένας θα είναι ο πρώτος μη Αμερικανός που θα προσσεληνωθεί», είπε ο Μπάιντεν, χαιρετίζοντας «την εξαίρετη επιτυχία στον διαστημικό τομέα» και επιβεβαιώνοντας ότι η Ιαπωνία θα παραδώσει στις ΗΠΑ ένα σεληνιακό όχημα.

Οι ΗΠΑ θέλουν να επιστρέψουν στη Σελήνη στο πλαίσιο του προγράμματος «Άρτεμις». Η αποστολή «Άρτεμις 3», η πρώτη που θα στείλει αστροναύτες στον δορυφόρο της Γης, είναι προγραμματισμένη για το 2026. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού θα πάνε στη Σελήνη η πρώτη γυναίκα και ο πρώτος μη λευκός αστροναύτης. Με το πρόγραμμα «Απόλλων» πήγαν στη σελήνη 12 Αμερικανοί άνδρες, όλοι τους λευκοί. Αυτοί είναι και οι μοναδικοί 12 άνθρωποι που έχουν πατήσει στη Σελήνη μέχρι σήμερα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Συνέχεια ανάγνωσης

Αυστραλία

Πένι Γουόνγκ, ΥΠΕΞ Αυστραλίας: Πιθανή η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους

Δημοσιεύτηκε

στις

AAP/Lukas Coch/via REUTERS

«Αυτό θα μπορεί να ενισχύσει επίσης τις ειρηνευτικές δυνάμεις και να υπονομεύσει τον εξτρεμισμό», τονίζει η ΥΠΕΞ

Την πιθανότητα να αναγνωρίσει επίσημα ένα παλαιστινιακό κράτος εξετάζει η Αυστραλία, σε μια αλλαγή πολιτικής, την ώρα που η διεθνής κοινότητα επιδιώκει μια λύση δύο κρατών προκειμένου να τεθεί τέλος στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

Η υπουργός Εξωτερικών Πένι Γουόνγκ δήλωσε σήμερα ότι αυτή η αναγνώριση μπορεί να βοηθήσει στην επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας που είχε σταματήσει και στην καταπολέμηση των εξτρεμιστικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.

«Η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους – που θα μπορεί να υπάρχει μόνο δίπλα δίπλα σε ένα ισραηλινό κράτος που ζει σε ασφάλεια – δεν θα προσφέρει μόνο στους Παλαιστίνιους μια ευκαιρία για να υλοποιήσουν τις προσδοκίες τους».

«Αυτό θα μπορεί να ενισχύσει επίσης τις ειρηνευτικές δυνάμεις και να υπονομεύσει τον εξτρεμισμό. Θα μπορεί να αποδυναμώσει τη Χαμάς, το Ιράν και τους άλλους συμμάχους της στην περιοχή», πρόσθεσε σε ομιλία της στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, στην Καμπέρα.

Η διεθνής κοινότητα

Η επίσημη αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους θεωρείτο επί μακρόν από τις δυτικές χώρες ως το αποτέλεσμα μιας ειρηνευτικής διαδικασίας με το Ισραήλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία και οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δηλώσει ότι θέλουν να δουν μια ημέρα να αναγνωρίζεται ένα παλαιστινιακό κράτος, όχι όμως πριν επιλυθούν ακανθώδη θέματα όπως το καθεστώς της Ιερουσαλήμ και μια οριστική συμφωνία για τα σύνορα.

Ωστόσο μετά τις επιθέσεις του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 του περασμένου Οκτωβρίου, όταν άρχισε η ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Γάζα, οι διπλωμάτες ορισμένων χωρών επανεξετάζουν την πιθανότητα αυτή.

«Οι αποτυχίες της προσέγγισης αυτής εκ μέρους όλων εδώ και δεκαετίες – όπως η άρνηση ακόμη και εκ μέρους της κυβέρνησης του (Μπενιαμίν) Νετανιάχου να εξετάσει το θέμα ενός παλαιστινιακού κράτους – είναι αιτία μεγάλης απογοήτευσης», δήλωσε η Γουόνγκ.

«Η διεθνής κοινότητα εξετάζει επομένως τώρα το θέμα ενός παλαιστινιακού κράτους ως έναν τρόπο οικοδόμησης της δυναμικής προς μια λύση δύο κρατών», πρόσθεσε η επικεφαλής της αυστραλιανής διπλωματίας.

Η Γουόνγκ υποστήριξε δηλώσεις του Βρετανού ομολόγου της Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος δήλωσε ότι η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, θα κάνει μη αναστρέψιμη τη λύση των δύο κρατών.

«Μια λύση δύο κρατών είναι η μόνη ελπίδα για να σπάσει αυτός ο ατέρμων κύκλος της βίας», τόνισε η Γουόνγκ αποκλείοντας ωστόσο κάποιον ρόλο για τη Χαμάς, η οποία έχει την εξουσία στη Γάζα. «Δεν υπάρχει ρόλος για τη Χαμάς σε ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος», υπογράμμισε.

Η Γουόνγκ δήλωσε ότι «αυτοί που ισχυρίζονται ότι η αναγνώριση ανταμείβει έναν εχθρό» κάνουν λάθος γιατί η ίδια η ασφάλεια του Ισραήλ εξαρτάται από τη λύση των δύο κρατών. «Δεν υπάρχει μακροπρόθεσμα ασφάλεια για το Ισραήλ εκτός αν αναγνωριστεί από τις χώρες της περιοχής του».

Η Βρετανία, η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Σλοβενία και η Ισπανία έχουν ήδη επικαλεστεί την πιθανότητα να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος.

Το 2014, η Σουηδία, η οποία έχει μεγάλη παλαιστινιακή κοινότητα, ήταν η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης.

Άλλες έξι ευρωπαϊκές χώρες το είχαν κάνει πριν από τη Σουηδία και πριν γίνουν οι ίδιες μέλη της ΕΕ: η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Ρουμανία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters, Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Αυστραλία

Παγκόσμια στροφή με QUAD και I2U2! Οι συμμαχίες που επικροτεί ο Λευκός Οίκος

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο κεντρικός ρόλος της Ινδίας σε αυτές τις συμμαχίες υπογραμμίζει τη στρατηγική της σημασία στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και πέρα ​​από αυτήν. 

Στις 29 Φεβρουαρίου 2024, ο Λευκός Οίκος παρουσίασε τα σημαντικά βήματα που έγιναν από την Quad Alliance και την πρωτοβουλία I2U2 τα τελευταία τρία χρόνια, θέτοντας μια οραματική πορεία για τη χρονιά υποδοχής της Ινδίας. Αυτές οι συλλογικές προσπάθειες, στις οποίες συμμετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία, η Ιαπωνία και η Αυστραλία, παράλληλα με τη στρατηγική εταιρική σχέση της Ινδίας, του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω του I2U2, στοχεύουν στην προώθηση ενός ελεύθερου, ανοιχτού και ευημερούντος Ινδο-Ειρηνικού, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει παγκόσμιες προκλήσεις στην επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια. Επιπλέον, η ενημέρωση κάλυψε τις εξελίξεις στη διαδικασία βίζας H1B, μια κίνηση για τη διασφάλιση δικαιότερων διαδικασιών μετανάστευσης και την ελαχιστοποίηση της απάτης.

Στρατηγικά ορόσημα και μελλοντικοί στόχοι

Η Quad Alliance έχει συμβάλει καθοριστικά στην προώθηση ενός οράματος για μια περιοχή Ινδο-Ειρηνικού που είναι ελεύθερη, ανοιχτή και χωρίς αποκλεισμούς. Μέσω πρωτοβουλιών που εστιάζουν στη διπλωματία των εμβολίων, τη δράση για το κλίμα και την κρίσιμη τεχνολογία, το Quad έχει τοποθετηθεί ως κομβική δύναμη στη διαμόρφωση του γεωπολιτικού τοπίου. Η ενημέρωση του Λευκού Οίκου τόνισε τα συλλογικά επιτεύγματα και τον οδικό χάρτη για το 2024, τονίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της Ινδίας ως χώρας υποδοχής στη διατήρηση της δυναμικής. Ομοίως, η πρωτοβουλία I2U2 έχει επισημανθεί για την καινοτόμο προσέγγισή της στην αντιμετώπιση πιεστικών παγκόσμιων ζητημάτων, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προς τις διεθνείς σχέσεις συνεργασίας.

Ενίσχυση παγκόσμιων συνεργασιών

Ο κεντρικός ρόλος της Ινδίας σε αυτές τις συμμαχίες υπογραμμίζει τη στρατηγική της σημασία στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και πέρα ​​από αυτήν. Η συνεργασία μέσω του I2U2, με επίκεντρο την επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια, δείχνει τη δέσμευση για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων μέσω ενότητας και καινοτομίας. Αυτές οι πρωτοβουλίες όχι μόνο ενισχύουν τους δεσμούς μεταξύ των χωρών μελών αλλά και αποτελούν προηγούμενο για μελλοντική διεθνή συνεργασία. Η αναγνώριση από τον Λευκό Οίκο των επιτευγμάτων αυτών των εταιρικών σχέσεων αντικατοπτρίζει μια παγκόσμια στροφή προς την πολυμερή προσέγγιση και την κοινή ευθύνη.

Ανανέωση της Διαδικασίας Βίζας H1B

Εκτός από την επισήμανση των επιτευγμάτων των Quad και I2U2, η ενημέρωση του Λευκού Οίκου έριξε φως στις πρόσφατες βελτιώσεις στη διαδικασία έκδοσης βίζας H1B. Εφαρμόζοντας μέτρα που στοχεύουν στη διασφάλιση δικαιότερων αποτελεσμάτων και στη μείωση της απάτης, οι ΗΠΑ λαμβάνουν σημαντικά μέτρα για την ενίσχυση του μεταναστευτικού τους συστήματος. Αυτές οι αλλαγές αναμένεται να έχουν βαθιές επιπτώσεις για τους ειδικευμένους επαγγελματίες παγκοσμίως, διευκολύνοντας την ομαλή μετάβαση και ενσωμάτωση στο εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ. Αυτή η κίνηση είναι επίσης ενδεικτική των ευρύτερων προσπαθειών για την ενίσχυση των δεσμών και την προώθηση της αμοιβαίας ανάπτυξης μεταξύ των ΗΠΑ και των στρατηγικών τους εταίρων.

Οι προσπάθειες της πρωτοβουλίας Quad Alliance και I2U2, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις στη διαδικασία έκδοσης βίζας H1B, σηματοδοτούν μια κομβική στιγμή στις διεθνείς σχέσεις και την παγκόσμια συνεργασία. Καθώς η Ινδία αναλαμβάνει το τιμόνι το 2024, ο κόσμος παρακολουθεί με προσμονή για τη συνεχή πρόοδο και τις καινοτόμες λύσεις που αυτές οι συνεργασίες θα φέρουν στο προσκήνιο. Η στρατηγική σημασία αυτών των πρωτοβουλιών, τόσο όσον αφορά τη γεωπολιτική σταθερότητα όσο και την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Με τις συλλογικές προσπάθειες αυτών των εθνών, το όραμα για μια ελεύθερη, ανοιχτή και ευημερούσα περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, και έναν πιο ασφαλή και δίκαιο κόσμο, πλησιάζει πιο κοντά στην υλοποίηση.

ΠΗΓΗ: bnnbreaking.com

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή