Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Διαψεύδει η Σερβία: Δεν στείλαμε και δεν θα στείλουμε ποτέ όπλα στην Ουκρανία ή στη Ρωσία

Δημοσιεύτηκε στις

Απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου αναφέρουν πως η Σερβία έχει συμφωνήσει να στείλει ή έχει ήδη στείλει όπλα στον ουκρανικό στρατό

Στην κατηγορηματική διάψευση των απόρρητων εγγράφων του αμερικανικού Πενταγώνου, βάσει των οποίων έχει συμφωνήσει να στείλει ή έχει ήδη στείλει όπλα στην Ουκρανία προχώρησε η Σερβία, η οποία επισημαίνει πως πρόκειται για ένα τεράστιο ψέμα.
«Δεν έχουμε πουλήσει ποτέ όπλα ούτε στη Ρωσία ούτε στην Ουκρανία. Και ούτε πρόκειται να πουλήσουμε» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Milos Vucevic.
«Πάνω από 10 φορές έχουμε διαψεύσει αυτό το ψέμα. Θα το κάνουμε ξανά. Η Σερβία δεν πούλησε και δεν θα πουλήσει όπλα ούτε στην ουκρανική ούτε στη ρωσική πλευρά καθώς και σε κράτη που βρίσκονται στην περιοχή της σύγκρουσης» υποστήριξε ο Σέρβος υπουργός Άμυνας.

Η αποκάλυψη

Σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου, η Σερβία, μια από τις στενότερες συμμάχους της Ρωσίας που μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να συνταχθεί με τη Δύση και να επιβάλλει κυρώσεις στη Μόσχα, φέρεται να έχει συμφωνήσει να στείλει ή να έχει ήδη στείλει όπλα στην Ουκρανία.
Η αποκάλυψη αυτή, εάν πραγματικά ίσχυε, θα συνιστούσε μια τεράστια γεωπολιτική ανατροπή δεδομένου ότι η Σερβία, πέρα από τους διαχρονικούς ιστορικούς, θρησκευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που τη συνδέουν με τη Ρωσία, έχει καταστήσει σαφή την πρόθεση της να παραμείνει ουδέτερη απέναντι στη στρατιωτική διένεξη στην Ουκρανία.
Άλλωστε η Σερβία και παρά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της, διατηρεί στενές πολιτικές σχέσεις με τη Ρωσία, κάτι που άλλωστε αποδεικνύεται ξεκάθαρα στη ρωσική στήριξη των σερβικών θέσεων όσον αφορά το Κοσσυφοπέδιο.
Σε παλιότερες δηλώσεις του ο πρόεδρος της Σερβίας, Alexander Vucic έχει πει πως υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας αλλά ότι δεν θα επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία καθώς και ότι δεν πρόκειται να προμηθεύσει με όπλα ούτε τη Ρωσία ούτε την Ουκρανία.

Τι αναφέρουν τα έγγραφα

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως το εν λόγω έγγραφο – διαβαθμισμένο ως απόρρητο που φέρει την ένδειξη ότι δεν προορίζεται για μεταφορά σε συνεργαζόμενες ξένες υπηρεσίες πληροφοριών και με ημερομηνία από το γραφείο του Μικτού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ την 2α Μαρτίου του 2023 – δεν είναι παρά μια περίληψη των απαντήσεων που έχουν δώσει διάφορες κυβερνήσεις της Ευρώπης στα αιτήματα της Ουκρανίας για στρατιωτική εκπαίδευση ή για προμήθεια όπλων.
Το έγγραφο που είναι σε μορφή γραφήματος παραθέτει τις θέσεις 38 ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στα ουκρανικά αιτήματα για στρατιωτική βοήθεια και υποστήριξη.

Οι 4 κατηγορίες

Βάσει του εγγράφου, οι απαντήσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων είναι χωρισμένες σε 4 κατηγορίες:
– Κράτη που ήδη εκπαιδεύουν τον ουκρανικό στρατό και παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο
– Κράτη που είναι έτοιμα να υποστηρίξουν την Ουκρανία στην παραπάνω μορφή
– Κράτη που έχουν τη στρατιωτική δυνατότητα να προμηθεύσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και
– Κράτη που την πολιτική βούληση για μελλοντικές παραδόσεις όπλων.

Η θέση της Σερβίας

Βάσει του εγγράφου αυτού, φαίνεται πως η Σερβία έχει αρνηθεί να παράσχει βοήθεια στην εκπαίδευση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων αλλά παράλληλα απεικονίζεται να έχει δεσμευτεί να στείλει στρατιωτική βοήθεια ή να την έχει ήδη στείλει.
Επιπλέον, επισημαίνεται πως η Σερβία έχει την πολιτική βούληση αλλά και τη στρατιωτική ικανότητα να προμηθεύσει με όπλα την Ουκρανία στο μέλλον.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το πρακτορείο Reuters, μόνο οι κυβερνήσεις της Αυστρίας και της Μάλτας έχουν απαντήσει αρνητικά και στις τέσσερις κατηγορίες που ορίζει το εν λόγω έγγραφο.

www.bankingnews.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Η επανατοποθέτηση της χώρας, οι διαφοροποιήσεις Δένδια και οι κινήσεις Σαμαρά

Αν και οι τεκτονικές αλλαγές της ηγεσία Τραμπ διαμορφώνουν ένα διαφορετικό διεθνές περιβάλλον, το ελληνικό πολιτικό σύστημα παρακολουθεί με αμηχανία και αναλώνεται σε μικροκομματικές αντιπαραθέσεις, αδυνατώντας να συλλάβει τόσο την μεγάλη διεθνή εικόνα όσο και την μικρότερη εικόνα της χώρας.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αν και οι τεκτονικές αλλαγές της ηγεσία Τραμπ διαμορφώνουν ένα διαφορετικό διεθνές περιβάλλον, το ελληνικό πολιτικό σύστημα παρακολουθεί με αμηχανία και αναλώνεται σε μικροκομματικές αντιπαραθέσεις, αδυνατώντας να συλλάβει τόσο την μεγάλη διεθνή εικόνα όσο και την μικρότερη εικόνα της χώρας.

Γράφει ο Σπύρος Γκουτζάνης, Ναυτεμπορική

Η ήττα της συλλογικής Δύσης στην Ουκρανία που επισφράγισε η ηγεσία Τραμπ, η αποκήρυξη του δικαιωματισμού και της woke ατζέντας, η επιστροφή σε εθνικές πολιτικές στο μεταναστευτικό, η εγκατάλειψη της κλιματικής αλλαγής που επιφέρει συνολικότερη αλλαγή στην ενεργειακή πολιτική με επιστροφή στους υδρογονάνθρακες, διαμορφώνουν ένα νέο διεθνές περιβάλλον που οι απολήξεις του φθάνουν στην εσωτερική πολιτική και επιβάλλουν επανατοποθέτηση της χώρας. Ιδιαίτερη πρόκληση για την Ελλάδα αποτελεί η ενδυνάμωση της Τουρκίας και η ενίσχυση του περιφερειακού της ρόλου που δεν αντιμετωπίζεται με την «υποχωρητική πολιτική» των ήρεμων νερών και επιφέρει την ανάγκη για αλλαγή δόγματος στα ελληνοτουρκικά.

Κατά την διάρκεια της τριήμερης συζήτησης στην Βουλή ο μόνος που άνοιξε την βεντάλια των θεμάτων ήταν ο Αντώνης Σαμαράς -ανεξάρτητα από την συμφωνία ή διαφωνία με τις θέσεις του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιορίστηκε να μιλήσει για την ανάγκη να διατηρηθεί η εσωτερική σταθερότητα σε μία συγκυρία διεθνούς αναταραχής, δίχως να δίνει κατεύθυνση για την χώρα. Η αντιπολίτευση δεν έθεσε καθόλου τα ζητήματα, πέρα από το δυστύχημα των Τεμπών σε όλες τις διαστάσεις του.

Είναι ιδιαίτερα δυσχερής η θέση στην οποία έχει περιέλθει ο πρωθυπουργός. Η ταύτιση με την προηγούμενη ηγεσία των ΗΠΑ και οι δημόσιες καταγγελίες περί «τραμπισμού» τον έχουν απομακρύνει από τη νέα ηγεσία. Η προθυμία του να ανακηρύξει ότι είμαστε σε «εμπόλεμη κατάσταση με την Ρωσία», τον έχει κάνει εχθρό της χώρας που τώρα κερδίζει τον πόλεμο. Αλλά ούτε και στην Ευρώπη είναι ανεβασμένες οι μετοχές του. Ο πρωθυπουργός αποκλείστηκε από από τρεις διεθνείς διασκέψεις -Παρίσι, Βερολίνο, Λονδίνο- για το Ουκρανικό παρότι η Ελλάδα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και ήταν από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της Ουκρανίας. Παρόλα αυτά εξακολουθεί να προβάλλει τις καλές του σχέσεις με τον Ζελένσκι, την ώρα που ο υπουργός των Εξωτερικών του συμφωνεί με την στάση της Ουάσιγκτον για την ειρήνευση στην Ουκρανία.

Η Αριστερά που θεωρητικά θα έπρεπε να είναι άνευ όρων υπέρ της ειρήνης αναζητά προσχήματα για να στηρίζει την επικίνδυνη πολιτική του Ζελένσκι καταδικάζοντας τον Τραμπ για «φραστικές υπερβολές», παρότι ο Αμερικανός πρόεδρος έθεσε καθαρά τον κίνδυνο να εκτραπούν τα πράγματα σε μία πυρηνική αναμέτρηση. Την ίδια ώρα τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης της αμυντικής ανεξαρτησίας της Ευρώπης ενώ καταδικάζει την αύξηση των αμυντικών δαπανών που θα επιφέρει περαιτέρω μείωση του κοινωνικού κράτους – λες και μπορεί να υπάρξει το ένα δίχως το άλλο.

Αποστάσεις Δένδια

Στα δυο θέματα που αποκτούν εμβληματική σημασία, στο Ουκρανικό και στο Συριακό, η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανη και ταλαντευόμενη ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες. Οι χθεσινές διαφορετικές τοποθετήσεις από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Νίκο Δένδια για τις εξελίξεις στην Συρία και τις σφαγές που διαπράττει το νέο ισλαμικό καθεστώτος, δείχνουν ασάφεια της κυβερνητικής γραμμής. Το υπουργείο Εξωτερικών που είχε σπεύσει να χαιρετίσει την πτώση του καθεστώτος Άσαντ δείχνει να είναι πιο κοντά στις Βρυξέλλες που ακόμη και τις σφαγές υποκριτικά τις αποδίδουν στα υπολείμματα του καθεστώτος Άσαντ και όχι στους Ισλαμιστές που καθοδηγούνται από την Τουρκία. Ο Νίκος Δένδιας πάλι ταυτίστηκε με την δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο σε απόσταση από την αρχική δήλωση Γεραπετρίτη, ο οποίος ακολούθως έσπευσε να υπαναχωρήσει μετά από επικοινωνία με τον Πατριάρχη Αντιοχείας.

Η διάσταση έρχεται σε μία συγκυρία που έχουν ανοίξει όλα τα σενάρια στο κυβερνητικό στρατόπεδο, από την αλλαγή πρωθυπουργού εν πλω – σενάριο στο οποίο παίζει το όνομα του Νίκου Δένδια ως βασικού δελφίνου- μέχρι τις πρόωρες εκλογές, όταν θα εξαντληθεί το επικοινωνιακό αποτύπωμα του ανασχηματισμού.

Ενώ το νέο διεθνές περιβάλλον επιβάλλει την επανατοποθέτηση της χώρας και αναγκαίες διορθώσεις, το ελληνικό πολιτικό σύστημα δίνει μάχες οπισθοφυλακών μένοντας στην προηγούμενη κατάσταση, που όμως αποδοκιμάζεται από τους λαούς των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Τα συλλαλητήρια αλλά και οι μετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν μεν κατακόρυφη πτώση της κυβέρνησης αλλά και συνολική δυσαρμονία του πολιτικού συστήματος με το εκλογικό σώμα διαμορφώνοντας συνθήκες πολιτικού αδιεξόδου.

Μέσα σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο αποκτά σημασία, η κινητικότητα του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος μετά την ομιλία του στην Βουλή πήρε σαφή θέση κατά των σφαγών στην Σύρια συνδέοντας τες με την Άγκυρα και χαρακτηρίζοντάς τες «νεο οθωμανικής έμπνευσης». Φήμες και πληροφορίες στα δημοσιογραφικά και πολιτικά παρασκήνια αναφέρουν ότι ο Μεσσήνιος πολιτικός κινείται προς την δημιουργία νέου κόμματος που θα εκφράσει την «όλη Δεξιά παράταξη» την οποία  σταδιακά αφήνει εκτός πολιτικής ομπρέλας η ηγεσία Μητσοτάκη. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι εναρμονισμένος με τις αλλαγές που επιφέρει διεθνώς αλλά και στο εσωτερικό της χώρας η αλλαγή υποδείγματος από τον Ντόναλντ Τραμπ. Το εάν αυτό είναι αρκετό ή αποτιμηθεί θετικά από την ελληνική κοινωνία είναι άλλης τάξης ζήτημα.

Πηγή: Naftemporiki

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Η UNICEF είναι βαθιά ανήσυχη από την πρόσφατη αύξηση της βίας στις παράκτιες περιοχές της Συρίας

Δημοσιεύτηκε

στις

Επιμέλεια: Γιάννης Πεγειώτης

«Η UNICEF είναι βαθιά ανήσυχη από την πρόσφατη αύξηση της βίας στις παράκτιες περιοχές της Συρίας, η οποία φέρεται να στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 13 παιδιά, συμπεριλαμβανομένου ενός μωρού έξι μηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κλιμάκωση προκάλεσε επιπλέον θύματα και τραυματισμούς αμάχων, εκτοπισμό χιλιάδων οικογενειών και ζημιές σε υποδομές ζωτικής σημασίας.

«Η UNICEF απηχεί την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες ζωών. Προτρέπουμε όλα τα μέρη να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες και να συμμορφωθούν πλήρως με τις υποχρεώσεις τους βάσει του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν όλα τα εφικτά μέτρα για την προστασία των αμάχων, ιδιαίτερα των παιδιών, και τη διασφάλιση ζωτικής σημασίας μη στρατιωτικών υποδομών, όπως τα νοσοκομεία. Η συνεχιζόμενη βία υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη τήρησης αυτών των νόμων και διασφάλισης ταχείας, ασφαλούς και ανεμπόδιστης πρόσβασης των εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας για την παροχή υπηρεσιών σωτηρίας σε όσους πλήττονται από τις μάχες.

«Η UNICEF καλεί όλα τα μέρη να δώσουν προτεραιότητα στη συμφιλίωση και να δεσμευτούν για μια ειρηνική πολιτική μετάβαση, διασφαλίζοντας ότι τα παιδιά της Συρίας μπορούν να επιβιώσουν, να ευδοκιμήσουν και να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Τα παιδιά της Συρίας έχουν υποφέρει αρκετά. Έχουν το δικαίωμα να ζουν ειρηνικά και να ελπίζουν για ένα καλύτερο μέλλον».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Χαιρετίζει το μήνυμα του Οτσαλάν για αφοπλισμό και διάλυση του PKK το ιρακινό Κουρδιστάν

Τί ανέφερε ο πρόεδρος της ημιαυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν Νετσιρβάν Μπαρζανί χ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρόεδρος της ημιαυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν Νετσιρβάν Μπαρζανί χαιρέτισε το κάλεσμα του ιστορικού ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν για αφοπλισμό και διάλυση του κινήματος. «Χαιρετίζουμε το μήνυμα του Οτσαλάν (…) και καλούμε το PKK να συμμορφωθεί και να το εφαρμόσει», έγραψε ο Μπαρζανί σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), εκφράζοντας παράλληλα την υποστήριξή του στην ειρηνευτική διαδικασία.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK) Μπαφέλ Ταλαμπανί προέτρεψε όλες τις πλευρές να εκμεταλλευτούν αυτή την «ιστορική ευκαιρία» για την επίλυση των προβλημάτων μέσω ειρηνικού διαλόγου.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν κάλεσε την οργάνωση που ο ίδιος δημιούργησε το 1978 να καταθέσει τα όπλα και απηύθυνε έκκληση για επίλυση του κουρδικού ζητήματος στην Τουρκία με ειρηνικά μέσα. Το μήνυμα του Οτσαλάν μετέφερε αντιπροσωπεία του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών και Ισότητας (DEM) που τον επισκέφθηκε νωρίτερα στο νησί-φυλακή Ιμραλί της Προποντίδας, όπου κρατείται τα τελευταία 26 χρόνια.

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) – το οποίο έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τη Βρετανία – διεξάγει ένοπλο αγώνα κατά του τουρκικού κράτους, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από το 1984.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άμυνα12 λεπτά πριν

SOS! Η Τουρκία πραγματοποίησε βολή αντιπλοϊκού πυραύλου Atmaca από υποβρύχιο!

Ο πύραυλος είναι τουρκικής κατασκευής ,παραγωγής της εταιρείας ROKETSAN.

Αναλύσεις27 λεπτά πριν

Το αίμα των ακτών! Απο τη σφαγή στη συμφωνία

Ο Τζολάνι προετοιμαζόταν για τη σφαγή τουλάχιστον από τις 24 Φεβρουαρίου, σε συνεργασία με άλλες συμμορίες Τσετσένων, Ουιγούρων και Τουρκμενών.

Αναλύσεις56 λεπτά πριν

Ειρήνη με μελανά σημεία ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν

Από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, η Αρμενία έχει υποκύψει σε όλες τις απαιτήσεις του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο από τη μεριά...

Πολιτική1 ώρα πριν

Ταξιάρχης Press: Τί σηματοδοτεί η παρουσία Μουσταφά Ντεστιτζί στην Θράκη;

Ο Μουσταφά Ντεστιτσί ανήκει στον βαθυκρατικό μηχανισμό του παραερντογανικού καθεστώτος , θεωρείται ως ο μικρότερος εταίρος της Λαϊκής Συμμαχίας με το...

Άμυνα2 ώρες πριν

Ν. Δένδιας: Πώς θωρακίζουν την Ελλάδα τα πέντε επίπεδα της «Ασπίδας του Αχιλλέα»

«Αλλάζουμε πλήρως το πώς λειτουργούν και πώς εξοπλίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις μας. Έχουμε αλλάξει τη Δομή Δυνάμεων και πώς είναι...

Δημοφιλή