Ακολουθήστε μας

Κίνα

Κινέζος πρέσβης στη Γαλλία: Η Κριμαία ήταν ρωσική και τη δώριζε ο Χρουστσώφ στην Ουκρανία

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι δηλώσεις του Κινέζου πρέσβη στο Παρίσι προκάλεσαν αντιδράσεις

Η Γαλλία δήλωσε “κατάπληκτη” για τις δηλώσεις του Κινέζου πρεσβευτή στο Παρίσι αναφορικά με την Ουκρανία και την Κριμαία

Η Γαλλία εξέφρασε χθες Σάββατο το βράδυ την «κατάπληξή» της για τις δηλώσεις του Κινέζου πρεσβευτή στο Παρίσι, ο οποίος αμφισβήτησε την ανεξαρτησία των χωρών που ανήκαν στη Σοβιετική Ένωση και το γεγονός ότι η Κριμαία ανήκει στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξή του την Παρασκευή το βράδυ στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI, ο Lu Shaye εκτίμησε ότι οι χώρες που ανήκαν στη Σοβιετική Ένωση «δεν έχουν πραγματικό καθεστώς βάσει του διεθνούς δικαίου διότι δεν υπήρξε διεθνής συμφωνία για να οριστικοποιηθεί το καθεστώς τους ως ανεξάρτητες χώρες».

Ρωσική προσφορά η Κριμαία

Σε ό,τι αφορά την Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο την οποία η Ρωσία κατέλαβε και προσάρτησε το 2014, δήλωσε: «Εξαρτάται από το πώς βλέπει κανείς το πρόβλημα. Υπάρχει η Ιστορία. Η Κριμαία αρχικά ήταν ρωσική. Ο Chruschov ήταν αυτός που προσέφερε την Κριμαία στην Ουκρανία την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης».

Ο Κινέζος διπλωμάτης ζήτησε να σταματήσει η «στρεψοδικία» στο θέμα των μετασοβιετικών συνόρων.

«Τώρα το πιο επείγον είναι να σταματήσουν, να υπάρξει εκεχειρία» μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, εκτίμησε.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι «ενημερώθηκε με κατάπληξη» για τις δηλώσεις αυτές και ζήτησε από την Κίνα «να δηλώσει αν αντικατοπτρίζουν τη θέση της, κάτι που ελπίζουμε να μην συμβαίνει».

Η Ουκρανία αναγνωρίστηκε διεθνώς «στα σύνορα τα οποία περιλαμβάνουν την Κριμαία το 1991 από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένης της Κίνας, μετά την πτώση της ΕΕΣΔ ως νέο κράτος μέλος του ΟΗΕ», υπογράμμισε το Παρίσι, υπενθυμίζοντας ότι η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 είναι «παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου».

www.bankingnews.gr
Συνέχεια ανάγνωσης

Ανθρώπινα Δικαιώματα

Bitter Winter: Σκάνδαλο! Αποκαλύφτηκαν λίστες αντικαθεστωτικών Κινέζων που έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου στην Ιταλία

Ένας ιστότοπος που πιθανότατα συνδέεται με κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών δημοσιεύει λίστες προσφύγων που έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου στην Ιταλία. 

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσιεύτηκαν στην Κίνα κατάλογοι μελών της Εκκλησίας του Παντοδύναμου Θεού που ζητούν άσυλο στην Ιταλία

Ένας ιστότοπος που πιθανότατα συνδέεται με κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών δημοσιεύει λίστες προσφύγων που έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου στην Ιταλία. 

Του Μάσιμο Ιντοβίνε* (Massimo Introvigne), Bitter Winter

Η Εκκλησία του Παντοδύναμου Θεού είναι, μαζί με το Φάλουν Γκονγκ , το πιο διωκόμενο θρησκευτικό κίνημα στην Κίνα, όπως αναγνωρίζεται από πολυάριθμα έγγραφα από διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις. Αφιέρωσα ένα βιβλίο που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Oxford University Press σε αυτό το νέο χριστιανικό θρησκευτικό κίνημα , στο οποίο παραπέμπω για περισσότερες πληροφορίες.

Το κινεζικό ” Long Arm of the Dragon ” κατασκοπεύει και παρενοχλεί πρόσφυγες και στο εξωτερικό.

Εξαιτίας των διώξεων, των βασανιστηρίων και των εξωδικαστικών δολοφονιών στις οποίες υποβάλλονται μέλη του κινήματος, όσοι μπορούν διαφεύγουν στο εξωτερικό και αναζητούν άσυλο. Ακόμα και στο εξωτερικό, όμως, δεν μπορούν να νιώσουν ασφάλεια. Όπως αναφέρεται σε μια ταινία παραγωγής του “Bitter Winter”, το κινεζικό ” Long Arm of the Dragon ” κατασκοπεύει και παρενοχλεί πρόσφυγες και στο εξωτερικό.

Σε αρκετά προηγούμενα επεισόδια προστίθεται τώρα ένα πολύ σοβαρό σκάνδαλο που δυστυχώς αφορά τη χώρα όπου κυκλοφορεί το περιοδικό «Bitter Winter», την Ιταλία.

Από το 2017, ένας ιστότοπος με το όνομα大爱网(Da Ai Wang) λειτουργεί στην Κίνα. Έχει εμπλακεί σε επίθεση κατά της Εκκλησίας του Παντοδύναμου Θεού , στο Φάλουν Γκονγκ , στους Μάρτυρες του Ιεχωβά και περιστασιακά σε άλλες ομάδες που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα και διώκονται στην Κίνα. Οι κινεζικοί νόμοι ορίζουν ότι κάθε ιστότοπος που ασχολείται με τη θρησκεία πρέπει να είναι εξουσιοδοτημένος από την κυβέρνηση και να λειτουργεί σε συνεργασία με κυβερνητικές υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την επίβλεψη των θρησκειών. Έτσι, κάθε κινεζικός ιστότοπος που ασχολείται με αυτά τα θέματα είναι εξ ορισμού συνδεδεμένος με την κυβέρνηση. Ο Da Ai Wang είναι χειρότερος, όμως. Δημοσιεύει τακτικά κείμενα κατά των θρησκευτικών μειονοτήτων (και κατά του «Bitter Winter») που ευρέως πιστεύεται ότι παράγονται από κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών. Το ότι το Dai Ai Wang είναι ένας από τους πολλούς ιστότοπους προπαγάνδας και παραπληροφόρησης που διαχειρίζονται οι κινεζικές υπηρεσίες δεν είναι εικασία.

Από το 2022, το Da Ai Wang έχει δημοσιεύσει λίστες με τα μέλη της Εκκλησίας του Παντοδύναμου Θεού που έχουν υποβάλει αίτηση για άσυλο στην Ιταλία. Πρόσφυγες στην Ιταλία και δικηγόροι πρόσφατα αντιλήφθηκαν τι συνέβαινε. Ο Da Ai Wang δεν κρύβει τους σκοπούς του και γράφει : «Για να αποτρέψει… άλλους Κινέζους πολίτες από το να εξαπατηθούν από λατρείες και να εγκαταλείψουν παράνομα τη χώρα για να ζητήσουν άσυλο ως πρόσφυγες στην Ιταλία ή σε άλλες χώρες, και για να προστατεύσουν τα νόμιμα δικαιώματα των πληγέντων κινεζικών οικογενειών , καθώς και για να παροτρύνουμε την επιστροφή των εμπλεκομένων ατόμων, ο ιστότοπός μας αποφάσισε να δημοσιεύει, από τις 16 Μαΐου 2022, καταλόγους μελών της Εκκλησίας του Παντοδύναμου Θεού που έχουν ζητήσει παράνομα θρησκευτικό άσυλο στην Ιταλία. Για να συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους αγνοούμενους, ο ιστότοπός μας θα ενημερώνει τακτικά τη λίστα όσων έχουν υποβάλει παράνομα αιτήσεις ασύλου έως ότου αυτοί οι άνθρωποι επιστρέψουν οικειοθελώς στην πατρίδα τους. Εάν έχετε πληροφορίες για κάποιο από τα άτομα που αναφέρονται, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για να υποστηρίξουμε μελλοντικές δραστηριότητες αναζήτησης στο εξωτερικό.” Η δήλωση υπογράφεται από μια κατά τα άλλα άγνωστη «Κινεζική αντιπροσωπεία για την αναζήτηση αγνοουμένων στο εξωτερικό».

Η ανακοίνωση του ιστότοπου Da Ai Wang, «Θα δημοσιεύσουμε λίστες με Κινέζους αιτούντες άσυλο από την Εκκλησία του Παντοδύναμου Θεού στην Ιταλία».
Η ανακοίνωση του ιστότοπου Da Ai Wang, «Θα δημοσιεύσουμε λίστες με Κινέζους αιτούντες άσυλο από την Εκκλησία του Παντοδύναμου Θεού στην Ιταλία».

Ο απειλητικός τόνος είναι εμφανής. Σύμφωνα με την κινεζική νομοθεσία, κάθε αίτηση για άσυλο σε ξένη χώρα είναι «παράνομη»—όσοι την υποβάλλουν διαπράττουν το έγκλημα της δυσφήμισης κινεζικών ιδρυμάτων—και η δημοσίευση έχει σκοπό να «προτρέψει την επιστροφή» των προσφύγων στην Κίνα, όπου τους περιμένει φυλακή ως πολυάριθμες περιπτώσεις επαναπατρισθέντων αιτούντων άσυλο. Ενθαρρύνει επίσης την αναφορά αιτούντων άσυλο, οι οποίοι σύμφωνα με την κινεζική νομοθεσία μπορούν να ανταμειφθούν με χρηματικά έπαθλα.

Από το 2022 έως το 2024, έχουν δημοσιευτεί δώδεκα παρτίδες πληροφοριών που περιέχουν ονόματα, επώνυμα και ακριβή δεδομένα Κινέζων υπηκόων που είναι μέλη της Εκκλησίας του Παντοδύναμου Θεού που κατέφυγαν στην Ιταλία και ζήτησαν άσυλο εδώ. Δεν τα δημοσιεύουμε, αλλά κρατάμε αντίγραφα και δυστυχώς από τη σημερινή ημερομηνία εξακολουθούν να είναι προσβάσιμα στον ιστότοπο Da Ai Wang. 

Αυτοί οι πρόσφυγες και άλλοι, των οποίων τα ονόματα μπορεί να προστεθούν στο μέλλον, εάν απελαθούν στην Κίνα, θα εκτεθούν σε πολύ σοβαρό κίνδυνο. Όχι μόνο γνωρίζει η κινεζική κυβέρνηση ότι είναι ενεργά μέλη της Εκκλησίας του Παντοδύναμου Θεού , κάτι που είναι ήδη έγκλημα από μόνο του, που τιμωρείται με αυστηρές ποινές φυλάκισης σύμφωνα με το άρθρο 300 του Κινεζικού Ποινικού Κώδικα, σε σχέση με όσους δραστηριοποιούνται σε ένα κίνημα που έχει απαγορευτεί ως « xie jiao » («οργανισμός που διαδίδει ετερόδοξες διδασκαλίες», μερικές φορές μεταφράζεται με μικρότερη ακρίβεια ως «κακή λατρεία »). Όσοι υποβάλλουν αίτηση για άσυλο μπορεί επίσης να κατηγορηθούν για διακύβευση της εθνικής ασφάλειας, ένα έγκλημα για το οποίο οι ποινές κυμαίνονται έως και ισόβια κάθειρξη.

Οι πρόσφυγες στην Ιταλία από την Εκκλησία του Παντοδύναμου Θεού γνωρίζουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και την πιθανότητα αντιποίνων για τις οικογένειές τους στην Κίνα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Εκκλησία του Παντοδύναμου Γκοφ δεν καταρτίζει ούτε διατηρεί λίστες με αιτούντες άσυλο. Ούτε δικηγόρος τα έχει γιατί, εν μέρει για λόγους ασφαλείας, οι πρόσφυγες της Εκκλησίας στην Ιταλία βασίζονται σε πολλούς διαφορετικούς δικηγόρους.

Είμαστε λοιπόν αντιμέτωποι με ένα σκάνδαλο. Από πού προέρχονται αυτές οι λίστες; Μόνο το Υπουργείο Εσωτερικών και άλλα ιταλικά ιδρύματα μπορούν να έχουν ή να καταρτίζουν αυτούς τους καταλόγους. Έχει διεισδύσει η κινεζική κατασκοπεία εντός των ιταλικών θεσμών; Ή μήπως κάποιος δωροδοκήθηκε από χρήματα από το Πεκίνο; Δεν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε σε αυτές τις ερωτήσεις. Περιμένουμε όμως να ακούσουμε από αυτούς που μπορούν και πρέπει να τους απαντήσουν.

*Ο Massimo Introvigne  (γεννημένος στις 14 Ιουνίου 1955 στη Ρώμη) είναι Ιταλός κοινωνιολόγος των θρησκειών. Είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Μελετών για τις Νέες Θρησκείες ( CESNUR ), ενός διεθνούς δικτύου μελετητών που μελετούν νέα θρησκευτικά κινήματα. Ο Introvigne είναι συγγραφέας περίπου 70 βιβλίων και περισσότερων από 100 άρθρων στον τομέα της κοινωνιολογίας της θρησκείας. Ήταν ο κύριος συγγραφέας της  Εγκυκλοπαίδειας των Θρησκειών στην Ιταλία . Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής για το  Interdisciplinary Journal of Research on Religion  και του εκτελεστικού συμβουλίου του  Nova Religio του University of California Press .  Από τις 5 Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011, υπηρέτησε ως «Εκπρόσωπος για την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των διακρίσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στις διακρίσεις εις βάρος χριστιανών και μελών άλλων θρησκειών» του  Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη  ( ΟΑΣΕ). Από το 2012 έως το 2015 υπηρέτησε ως πρόεδρος του Παρατηρητηρίου της Θρησκευτικής Ελευθερίας, που ιδρύθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας με σκοπό την παρακολούθηση των προβλημάτων θρησκευτικής ελευθερίας σε παγκόσμια κλίμακα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Θανατηφόρο χτύπημα στην Τουρκία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννης Εγκολφόπουλος: Το Ιράν προσπάθησε να επιβληθεί στον αραβικό κόσμο μέσω του σιιτισμού. Ιστορικά η Περσία ήθελε να βγει στη Μεσόγειο και αναχαιτίστηκε με την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το Ισραήλ είναι ένα buffer που σταματά τους μουσουλμάνους. Υπάρχει και ένα δεύτερο Buffer που είναι το Κουρδιστάν. Το Ισραήλ έχει καταφέρει να κυριαρχεί οικονομικά στον κόσμο. Στη Συρία βομβαρδίζουν τζιχαντιστές που έχει καταλάβει η Τουρκία; Τί θα κάνει; Θα αντιδράσει; Αρχίζει και σχηματίζεται κουρδικό κράτος. Αυτό είναι θανατηφόρο για την Τουρκία. Αυτό φοβάται ο Ερντογάν. Γιατί έσκαψε το λάκκο και πέφτει ο ίδιος μέσα.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Κυρώσεις κατά της πετροχημικής βιομηχανίας του Ιράν ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ!

Οι εταιρείες αυτές εδρεύουν κατά κύριο λόγο στην Κίνα, όμως μεταξύ τους υπάρχουν δύο που έχουν την έδρα τους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μία στη Λιβερία.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι κυρώσεις στοχεύουν το σύνολο του τομέα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Οι εταιρείες αυτές εδρεύουν κατά κύριο λόγο στην Κίνα, όμως μεταξύ τους υπάρχουν δύο που έχουν την έδρα τους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μία στη Λιβερία.

Μια σειρά κυρώσεων σε βάρος της πετροχημικής βιομηχανίας του Ιράν«σε απάντηση για την επίθεση της 1ης Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ, της δεύτερης άμεσης επίθεσης φέτος», ανακοίνωσαν σήμερα (11/10) οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως επισημαίνεται, οι κυρώσεις στοχεύουν το σύνολο του τομέα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Επίσης, αφορούν περίπου 20 πλοία και εταιρείες εγκατεστημένες στο εξωτερικό που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στη μεταφορά πετρελαίου και πετροχημικών ιρανικών προϊόντων.

Οι εταιρείες αυτές εδρεύουν κατά κύριο λόγο στην Κίνα, όμως μεταξύ τους υπάρχουν δύο που έχουν την έδρα τους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μία στη Λιβερία.

Ακόμη, στοχοποιούνται οι ιδιοκτήτριες εταιρείες των πλοίων, που είναι εγκατεστημένες κυρίως στον Παναμά, τη Μαλαισία και τα Νησιά Μάρσαλ.

Η απόφαση αυτή «ελήφθη σε συντονισμό με τους συμμάχους και τους εταίρους (των ΗΠΑ), πολλοί εκ των οποίων θα ανακοινώσουν τις επόμενες ημέρες τα δικά τους μέτρα», υπογράμμισε ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο τελευταίος είχε συμφωνήσει στις 2 Οκτωβρίου, στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τους ομολόγους του της G7, να επιβάλει νέες κυρώσεις στο Ιράν.

Η Ουάσινγκτον θέλει να εντείνει την οικονομική πίεση στην Τεχεράνη και «να περιορίσει τη δυνατότητα του καθεστώτος να συγκεντρώνει τα αναγκαία έσοδα για να αποσταθεροποιεί την περιοχή και να επιτίθεται σε εταίρους των ΗΠΑ».

Με τις κυρώσεις παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν οι εταιρείες οι οποίες μπήκαν στο στόχαστρο οι ΗΠΑ. Απαγορεύεται επίσης στις εταιρείες που εδρεύουν στις ΗΠΑ ή σε Αμερικανούς πολίτες να συναλλάσσονται με αυτές. Θα περιπλέξουν έτσι τις εμπορικές συναλλαγές των εν λόγω εταιρειών, καθώς περιορίζεται η δυνατότητά τους να χρησιμοποιούν δολάρια.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή