Ακολουθήστε μας

Εθνική Άμυνα

Λάζαρος Καμπουρίδης: Ανησυχία στο τουρκικό στράτευμα ενόψει των εκλογών! Οι υπολογισμοί του Ερντογάν και στο βάθος η Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε

στις

Ποιές είναι οι μεθοδεύσεις του Ερντογάν μέχρι στιγμής για να κερδίσει τις εκλογές; Τι έχει προετοιμάσει αυτός για να ανατρέψει ένα πιθανό αρνητικό αποτέλεσμα που μπορεί να προκύψει από τις κάλπες και τι περιθώρια ελιγμών διαθέτει εάν δει ότι χάνει τις εκλογές; Πως επηρεάζει όλη αυτή η κατάσταση τις ΗΠΑ και την Ελλάδα;

Την ανησυχία που έχει εκδηλωθεί στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) για επικείμενες συλλήψεις στελεχών οι οποίες αποτελούν μέρος του σχεδίου του Ερντογάν για πρόκληση “τεχνητού” πραξικοπήματος σε περίπτωση που αυτός χάσει στις επικείμενες εκλογές με απώτερο σκοπό την παραμονή του στην εξουσία, μετέφερε ο Λάζαρος Καμπουρίδης.

Ο αντιστράτηγος ε.α. σε άρθρο του στην εφημερίδα “Το Παρόν” της Κυριακής εξηγεί πως μία τέτοια εξέλιξη εμπλέκει ΗΠΑ και Ελλάδα, παραπέμποντας στην αύξηση της αντιαμερικανικής ρητορικής Τούρκων αξιωματούχων το τελευταίο διάστημα καθώς και σε σχετικές ανακοινώσεις του Τουρκικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

“Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα”, υπογραμμίζει ο Λάζαρος Καμπουρίδης.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο:

Ανησυχία στο τουρκικό στράτευμα ενόψει των εκλογών

Οι υπολογισμοί του Ερντογάν και στο βάθος η Ελλάδα

Πολλές φορές έχουμε σχολιάσει για την κατάσταση στο τουρκικό στράτευμα και την έλλειψη εμπιστοσύνης που διακατέχει τον Τούρκο Πρόεδρο προς αυτό, η οποία εκδηλώθηκε και κατά την περίοδο των καταστροφικών σεισμών στη γειτονική χώρα. Το ενδιαφέρον την περίοδο αυτή, είναι η ανησυχία στις τάξεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) σχετικά με πιθανό κύμα συλλήψεων αξιωματικών, εξέλιξη η οποία συνδέεται με μεθοδεύσεις του Ερντογάν για πρόκληση κλίματος ταραχών με απώτερο σκοπό την διατήρηση της εξουσίας σε περίπτωση διαφαινόμενης εκλογικής ήττας.

Πρόκειται για έγκυρες πληροφορίες σχετικά με ανησυχία συλλήψεων αντιερντογανικών αξιωματικών, συνδέοντας τις εξελίξεις αυτές με ανατροπή μιας μη επιθυμητής κατάστασης που τυχόν θα προκύψει για τον Ερντογάν με την προσφυγή στις κάλπες στην Τουρκία. Θυμίζουμε ότι το περασμένο καλοκαίρι, δημοσιογράφος του περιβάλλοντος Ερντογάν είχε αναφερθεί στην περίπτωση πραξικοπήματος εναντίον του Τούρκου Προέδρου και κύμα συλλήψεως φιλοδυτικών αξιωματικών.

Ποιές είναι οι μεθοδεύσεις του Ερντογάν μέχρι στιγμής για να κερδίσει τις εκλογές; Τι έχει προετοιμάσει αυτός για να ανατρέψει ένα πιθανό αρνητικό αποτέλεσμα που μπορεί να προκύψει από τις κάλπες και τι περιθώρια ελιγμών διαθέτει εάν δει ότι χάνει τις εκλογές; Πως επηρεάζει όλη αυτή η κατάσταση τις ΗΠΑ και την Ελλάδα;

Η προεκλογική εκστρατεία του Τούρκου Προέδρου έχει εστιάσει σε συγκεκριμένους ψηφοθηρικούς πυλώνες: πόλωση, εφαρμογή πλήρους σχεδίου επικοινωνιακού επηρεασμού της κοινωνίας με παροχολογία, δαιμονοποίηση του κουρδικού στοιχείου αφού στηρίζει την ενωμένη αντιπολίτευση, προβολή προγραμμάτων της αμυντικής βιομηχανίας αλλά και «επιτυχιών» στον ευρύτερο κατασκευαστικό αλλά και ενεργειακό τομέα, προβολή της κυβέρνησης ως του μόνου παράγοντα σταθερότητας και επίλυσης των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, τρομοκράτηση του πληθυσμού με δράση στοιχείων της μαφίας και ακραίων οργανώσεων, εργαλειοποίηση του σουνιτικού ισλάμ, συνεργασία με ακραία ισλαμικά – εθνικιστικά κόμματα όπως το ακραίο ισλαμικό κουρδικό κόμμα «HüDa Par» και το «Yeniden Refah Partisi» (YRP), αντιαμερικανική ρητορική και βελτίωση των σχέσεων με άλλες χώρες. Στο θέμα των ελληνοτουρκικών η κυβερνητική συμμαχία έχει επιλέξει την μείωση της επιχειρησιακής έντασης στο Αιγαίο αλλά και στο ρητορικό πεδίο με σημαντικές εξαιρέσεις το τελευταίο διάστημα, με αντάλλαγμα την οικονομική «μετασεισμική» στήριξη από τη Δύση αλλά και την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών F-16 και των συλλογών εκσυγχρονισμού αυτών.

Σε περίπτωση που δεν αποδώσει αυτός ο σχεδιασμός, θα πρέπει να αναμένεται νοθεία σε κάλπες όπου θα υφίστανται οι συνθήκες λόγω έλλειψης μέτρων παρακολούθησης της ψηφοφορίας – καταμέτρησης ψήφων αλλά και χρησιμοποίηση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) για ακύρωση αποτελεσμάτων σε διάφορες περιοχές, με σκοπό την επιλεκτική επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας (σ.σ. παράδειγμα αποτελούν οι Δημοτικές Εκλογές στον Μητροπολιτικό Δήμο Κων/πολης/2019).

Το ερώτημα που προκύπτει είναι, σε τι μεθόδους θα προσφύγει ο Ερντογάν εάν δεν αποδώσουν όλα τα παραπάνω προκειμένου να μην εγκαταλείψει την εξουσία;

Ήδη διαδίδεται στην Τουρκία ότι, η Στρατοχωροφυλακή (Σ/Χ), έλαβε εντολή για επιφυλακή την ημέρα των εκλογών της 14ης Μαΐου, πέρα από τα καθήκοντα που προβλέπονται για λόγους προστασίας της εκλογικής διαδικασίας, ενώ ο ακραίος εθνικιστής Υπουργός Εσωτερικών Σ. Σοϊλού στον οποίο υπάγεται η Σ/Χ και η Αστυνομία, αφήνει υπονοούμενα για ένοπλες κινητοποιήσεις το βράδυ των εκλογών, πυροδοτώντας παρόμοια σενάρια.

Επιπρόσθετα, ενδείξεις που προκαλούν εντύπωση και επιβεβαιώνουν ένοπλες μεθοδεύσεις ενάντια σε κάθε ενδεχόμενο επικράτησης του Κ. Κιλιτζντάρογλου και της ενωμένης αντιπολίτευσης, είναι η επανεμφάνιση της αντιαμερικανικής ρητορικής του Σ. Σοϊλού την οποία είχε ξεχάσει με την εκδήλωση του τελευταίου καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία. Αυτός μίλησε και πάλι για αμερικανική υπαιτιότητα και άμεση εμπλοκή στα γεγονότα του Γκεζί (Μάιος-Ιούνιος 2013) και στην απόπειρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 εναντίον του Ερντογάν.

Δηλαδή προετοιμάζεται το έδαφος για πιθανή κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων και των Δυνάμεων Ασφαλείας στις εκλογές προμηνύοντας αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος σε περίπτωση ενδεχόμενης ήττας με σκοπό την παραμονή του Ερντογάν στην εξουσία. Αυτό θα συνδυαστεί με εμπλοκή και συλλήψεις φιλοδυτικών αξιωματικών οι οποίοι θα εμφανίζονται ως εμπλεκόμενοι σε δήθεν νέα απόπειρα πραξικοπήματος υποκινούμενη από τον αμερικανικό παράγοντα.

Πως όμως θα μπορούσε να «εμπλακεί» η Ελλάδα σε ένα τέτοιο στημένο σενάριο νέας απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία ενόψει εκλογικής ήττας του Ερντογάν;

Η Άγκυρα κατηγόρησε την Ελλάδα το περασμένο διάστημα πριν τους σεισμούς, «για υπόθαλψη τουρκικών και κουρδικών τρομοκρατικών στοιχείων και εκπαίδευση στελεχών του ΡΚΚ/YPG και των γκιουλενιστών (FETÖ) στην Ελλάδα τους οποίους στη συνέχεια η Αθήνα προωθεί στην Τουρκία». Ήδη παρατηρείται ότι, σχεδόν ένα μήνα μετά τους σεισμούς αυξήθηκαν οι ανακοινώσεις του τουρκικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας περί συλλήψεων στελεχών των οργανώσεων αυτών στην ελληνοτουρκική μεθόριο τα οποία προωθούνται από τις ελληνικές Αρχές στην τουρκική επικράτεια. Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι Τούρκοι ευρασιανιστές αναλυτές οι οποίοι εξυπηρετούν την πολιτική Ερντογάν, το περασμένο καλοκαίρι είχαν αναφερθεί σε πιθανό πραξικόπημα το οποίο θα εκδηλωθεί στην Τουρκία υποστηριζόμενο από ΗΠΑ και Ελλάδα. Ήδη το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ότι φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ εμπλέκουν την ενωμένη αντιπολίτευση με το ΡΚΚ ενώ παράλληλα προβάλλουν ισχυρισμούς για νέες ανατρεπτικές ενέργειες των γκιουλενιστών εναντίον του Ερντογάν.

Συμπερασματικά:

Διαφαίνεται η προετοιμασία «εύφλεκτου» κλίματος και πρόκλησης ταραχώδους κατάστασης στην Τουρκία, με δήθεν εμπλοκή δυτικότροπων αξιωματικών των ΤΕΔ αλλά και παρέμβαση του στρατεύματος και των Δυνάμεων Ασφαλείας σε περίπτωση που ο Ερντογάν αντιληφθεί ότι χάνει στις εκλογές, ως η έσχατη λύση προκειμένου αυτός να παραμείνει στην εξουσία.

Πρόκειται για εξέλιξη η οποία θα επηρεάσει και την Ελλάδα αφού η πόλωση και η «εμπλοκή» κάθε δυτικού παράγοντα ξυπνά τον τουρκικό εθνικισμό και λειτουργεί αποπροσανατολιστικά αλλά και συσπειρωτικά της ακραίας εθνικιστικής-ισλαμικής τουρκικής κοινωνίας.

Τα επιχειρησιακά και όχι μόνο αντανακλαστικά μας, θα πρέπει να είναι σε άμεση ετοιμότητα χωρίς να μας παρασέρνουν οι «σαγηνευτικές» προσδοκίες των διάφορων μορατόριουμ, έχοντας κατά νου ότι, οι εκλογές αυτές είναι οι κρισιμότερες στην πολιτική πορεία του Ερντογάν ο οποίος δεν θα διστάσει να θυσιάσει οτιδήποτε τον εξυπηρετεί στον στόχο διατήρησης της εξουσίας και η κατάσταση νηνεμίας από την κατάσταση κρίσης με την Τουρκία είναι ανεπαίσθητα πλησίον η μία στην άλλη.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Θα αντέξει το Ισραήλ σε αλλεπάλληλες επιθέσεις του Ιράν;

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Πέμπτης 10 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Πέμπτης 10 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Εθνική Άμυνα

Η Φον ντερ Λάιεν “αδειάζει” Ελλάδα και Κύπρο για την Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «εξαιρεί» την ενέργεια και την αμυντική βιομηχανία από τους όρους των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Τουρκία κάνει τη δουλειά της μια χαρά και με τους Κινέζους και με τους Ρώσους. Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη διατυμπανίζει ότι η Ελλάδα έχει ενισχύσει τις θέσεις της στα ελληνοτουρκικά στο καλύτερο σημείο όλων των εποχών. Στις Βρυξέλλες φαίνεται να έχουν διαφορετική γνώμη.

Πριν από λίγες εβδομάδες δημοσιοποιήθηκε η «περίεργη» είδηση ότι το Netflix, έπειτα από απαίτηση της Τουρκίας, θα προβάλλει μέσω της πλατφόρμας του τη σειρά «Famagusta» (Αμμόχωστος) μόνο στην Ελλάδα και σε καμιά άλλη χώρα της υδρογείου. Και το μεν Netflix σωστά έλαβε υπόψη του ότι η αγορά των 80 εκατομμυρίων κατοίκων της Τουρκίας και των πολλών άλλων δεκάδων εκατομμυρίων τουρκόφωνων πέραν της γειτονικής χώρας είναι τεράστια μπροστά στην αντίστοιχη ελληνική, έκανε τον υπολογισμό των μελλοντικών πωλήσεών του και έπραξε αναλόγως. Βεβαίως, πριν από μερικές δεκαετίες η Τουρκία είχε «φάει πόρτα» όταν απαίτησε από μεγάλη εταιρεία παραγωγής του Χόλιγουντ να αποσύρει την ταινία «Το εξπρές του μεσονυκτίου», που παρουσίαζε την πραγματική εικόνα της Δικαιοσύνης και των φυλακών στην Τουρκία μέσα από την περιπέτεια ενός Αμερικανού πολίτη. Αλλά τότε ήταν άλλοι καιροί και για την Τουρκία και για την Ελλάδα…

Η μεγάλη ανατροπή

Ομως, όπως όλα δείχνουν, δεν είναι μόνο το Netflix που υπολογίζει τόσο πολύ την Τουρκία. Το βάρος της γειτονικής μας χώρας στη διεθνή σκακιέρα φαίνεται πως έχει επηρεάσει και τα μυαλά πολλών (της πλειονότητας μάλλον…) «φίλων και συμμάχων» στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις Βρυξέλλες. Διότι οι εξελίξεις και οι πληροφορίες που φτάνουν από εκεί είναι κάτι από παραπάνω από ανησυχητικές και προοιωνίζονται εξελίξεις πολύ αρνητικές για την Ελλάδα, και μάλιστα σε ένα μέτωπο που μέχρι τώρα θεωρείται προνομιακό για την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η προηγούμενη αλλά και νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έπειτα από διαβουλεύσεις με τους βασικούς παίκτες της Ε.Ε. δημιούργησε ένα νέο χαρτοφυλάκιο για θέση επιτρόπου, αυτό της Μεσογείου, «προκειμένου να δοθεί έμφαση στην περιοχή όχι μόνο από γεωστρατηγικής άποψης αλλά και από την πλευρά των επενδύσεων, ιδιαίτερα στην ενέργεια» σύμφωνα με όσα δηλώθηκαν επισήμως.

Στην αρχή Ελλάδα και Κύπρος χαιρέτησαν τη δημιουργία του νέου επιτροπάτου (πανευρωπαϊκού υπουργείου δηλαδή) και θεωρούνταν πως τη θέση θα καταλάβει η Κύπρος (μάλιστα, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης είχε κάνει και σχετικές δηλώσεις). Τελικά η θέση δόθηκε στην Κροατία και στην κυρία Ντουμπράβκα Σούικα, διότι άλλα είχε στο μυαλό της η Φον ντερ Λάιεν και άλλα κατάλαβαν Έλληνες και Κύπριοι. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, κοινοτικοί αξιωματούχοι υποστήριξαν πως «είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε. να διατηρεί ανοιχτό το παράθυρο για πιθανές συνεργασίες με την Τουρκία χωρίς να περνάμε μέσα από την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Γιατί έτσι πάντα θα “κολλάνε”» και διευκρίνισαν ότι μέσω του χαρτοφυλακίου της Μεσογείου η Ε.Ε. θα μπορούσε να συνάψει επιχειρησιακές συνεργασίες με χώρες όπως η Τουρκία παρακάμπτοντας έτσι τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις, οι οποίες έχουν «κολλήσει» εδώ και δεκαετίες.

Το αντικείμενο του επιτρόπου Μεσογείου και η νέα στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έναντι της Τουρκίας αναμένεται να επιβεβαιωθεί και κατά τη σχετική ακρόαση στο Ευρωκοινοβούλιο για την έγκριση της εκ Κροατίας επιτρόπου Ντ. Σούικα, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, αντιμετωπίζει στην πατρίδα της κατηγορίες για παράνομο πλουτισμό.

Στην ουσία πρόκειται για μεγάλη ανατροπή, καθώς οι όποιες συμφωνίες της Ε.Ε. με την Τουρκία για την ενέργεια ενώ είναι ανοιχτά τα θέματα της οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) και της εκμετάλλευσης των πιθανών κοιτασμάτων αερίου και πετρελαίου δημιουργούν κάποια «θεματάκια» για την Ελλάδα και την Κύπρο. Διότι όλα αυτά θα συμφωνούνται «εκτός πεδίου ενταξιακών διαπραγματεύσεων» της Τουρκίας για να μην «κολλάνε». Κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι οι δυνατότητες παρέμβασης εκ μέρους Ελλάδας και Κύπρου επί του θέματος σχεδόν μηδενίζονται!

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η «εκτός πεδίου ενταξιακών διαπραγματεύσεων» συνεργασία με την Τουρκία θα αφορά και τον τομέα της άμυνας. Βεβαίως, τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πάμπολλα στον τομέα αυτόν. Διότι η Φον Ντερ Λάιεν όταν αναφέρεται σε άμυνα, εννοεί αυτή της Ευρώπης κατά της Ρωσίας λόγω Ουκρανίας. Όμως οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας είναι άριστες, ο δε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κλήθηκε πρόσφατα από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να λάβει μέρος στη σύνοδο των BRICS. Επιπλέον, η όποια εμπλοκή της Ευρώπης υπέρ του Ισραήλ στο Μεσανατολικό δεν θα βρει αλληλέγγυο τον Ερντογάν, που είναι σαφές ότι υποστηρίζει τους Παλαιστίνιους. Άρα κοινή συνεργασία στην άμυνα εναντίον τίνος;

Και οι «μπίζνες»;Σε ό,τι αφορά το τρίτο σκέλος της «εκτός ενταξιακών διαπραγματεύσεων» συνεργασίας Ε.Ε.-Τουρκίας, αυτό δηλαδή της επιχειρηματικής συνεργασίας, η Τουρκία αλλού έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των «σπάνιων γαιών» ενός μείγματος δεκαεπτά διαφορετικών ενώσεων μεταλλευμάτων που η ζήτησή τους έχει εκτοξευθεί επειδή χρησιμοποιούνται σε smartphones, σε σύγχρονα οπλικά συστήματα, σε ανεμογεννήτριες, σε ηλεκτρικά οχήματα, σε τσιπ δημιουργίας Τεχνητής Νοημοσύνης κ.α.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός αλλά και καταναλωτής σπάνιων γαιών είναι η Κίνα. Παράγει το 40% και καταναλώνει ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες. Οι σπάνιες γαίες αποτελούν πλέον στρατηγική πρώτη ύλη, η δε Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει σε εφαρμογή από τον Μάιο του 2024 τον νόμο περί κρίσιμων πρώτων υλών με σκοπό να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή πρόσβαση και βιώσιμο εφοδιασμό γι’ αυτά τα υλικά…

Η Τουρκία στην αρχή του 2024 ανακάλυψε ένα μεγάλο κοίτασμα σπάνιων γαιών κοντά στο Εσκί Σεχίρ. Ο Ερντογάν ήδη έχει συναντηθεί με τον Κινέζο Πρόεδρο και έχουν συμφωνήσει συνεργασία. Η εξόρυξη και ο διαχωρισμός των σπάνιων γαιών απαιτούν πολύ υψηλή τεχνολογία, την οποία διαθέτουν οι Κινέζοι, και εντός του Οκτωβρίου ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας υπογράφει στο Πεκίνο συμφωνία να αναλάβουν εκείνοι το σχετικό έργο. Εξάλλου η κινεζική BYD, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων παγκοσμίως και βασικός καταναλωτής σπάνιων γαιών, έχει ήδη εργοστάσιο στην Τουρκία. Πού είναι η Ευρώπη;

Τον περασμένο Αύγουστο ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο μεγαλύτερος Έλληνας επιχειρηματίας στον τομέα των εξόρυξης και επεξεργασίας μετάλλων, με αφορμή την απαγόρευση από την Κίνα της εξαγωγής σπάνιων γαιών και αντιμονίου από τις 15/9/24, ζήτησε την ενεργοποίηση της Ε.Ε. για την ανακάλυψη και εκμετάλλευση σπάνιων γαιών στην Ευρώπη. Ούτε φωνή ούτε ακρόαση! Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί σπάνιες γαίες. Και στη Βόρεια Ελλάδα και στην Κεντρική σε κοιτάσματα βωξίτη. Χρειάζονται όμως τεχνολογία και χρήμα για την απόληψή τους.

Ποια συνεργασία με την Τουρκία λοιπόν; Η Τουρκία κάνει τη δουλειά της μια χαρά και με τους Κινέζους και με τους Ρώσους. Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη διατυμπανίζει ότι η Ελλάδα έχει ενισχύσει τις θέσεις της στα ελληνοτουρκικά στο καλύτερο σημείο όλων των εποχών. Στις Βρυξέλλες φαίνεται να έχουν διαφορετική γνώμη. Και στην Τουρκία σίγουρα…

ΠΗΓΗ: avgi.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Εθνική Άμυνα

Σαρωτικές αλλαγές από Δένδια-Πιερρακάκη για να “σώσουν” τις Στρατιωτικές Σχολές!

Θα διατεθούν 38 εκατ. ευρώ από ΕΣΠΑ και δωρεές για κτιριακές εγκαταστάσεις

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σαρωτικές αλλαγές στη διαδικασία εισαγωγής σπουδαστών στις Στρατιωτικές σχολέςαπό το 2026 ανακοίνωσαν οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας και Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

«Θα διατεθούν 38 εκατ. ευρώ από ΕΣΠΑ και δωρεές για κτιριακές εγκαταστάσεις» επισήμανε ο Νικος Δένδιας.

«Η προσπάθεια είναι εθνική και στοχευμένη» σημείωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Στα κίνητρα εισαγωγής σε στρατιωτικές σχολές, περιλαμβάνονται:

  • Δυνατότητα εισαγωγής από τρία επιστημονικά πεδία και τα ΕΠΑΛ
  • Αύξηση αποδοχών των σπουδαστών
  • Επενδύσεις σε κτιριακές εγκαταστάσεις
  • Νέες δυνατότητες για έρευνα εξειδίκευση και εξέλιξη (διδακτορικά)

Ως προς τις δυνατότητες εισαγωγής υποψηφίων, δύναται η εισαγωγή από το 2ο, το 3ο και το 4ο πεδίο, καθώς και από τα ΕΠΑΛ σε όμορους τομείς, σε ποσοστό 10%.
 
Ειδικότερα, η αύξηση αποδοχών των σπουδαστών συνίσταται:

  • Από τα 165 ευρώ στα 690 ευρώ για τις Ανώτατες
  • Από τα 124 ευρώ στα 249 ευρώ για τις σχολές Υπαξιωματικών
  • Φοιτητικό πάσο σε όλους
  • Διπλασιασμός κονδυλίων παρόχων

Η αναβάθμιστη των εγκαταστάσεων θα επιτευχθεί με τα 20 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν από ΕΣΠΑ και από 20 εκατ. ευρώ ακόμη από δωρεές.

Στις νέες δυνατότητες για έρευνα και εξειδίκευση περιλαμβάνονται:

  • Χορήγηση διδακτορικού από ΑΣΕΙ σε τομείς αιχμής
  • Σύνδεση έρευνς με οικοσυστήματα αμυντικής καινοτομίας
  • Χορήγηση μεταπτυχιακών από τις σχολές Πολέμου και Εθνικής Άμυνας
  • Ανάδειξη ΑΣΕΙ σε Κέντρα Αριστείας
  • Καθιέρωση θεσμού στρατιωικού διδακτικού προσωπικού
  • Διασύνδεση ΑΣΕΙ με ΑΕΙ Ελλάδας και Εξωτερικού

Στην εκστρατεία προσέλκυσης νέων που θα πραγματοποιηθεί θα περιλαμβάνονται καμπάνια ενημέρωσης, δράσεις σε σχολεία, ημέρες καριέρας, Day Camp σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, επισκέψεις μαθητών σε στρατιωτικές σχολές και εγκαταστάσεις.

Στην Ατζέντα 2030 για το στρατιωτικό προσωπικό, περιλαμβάνονται:

  • Νέο σύστημα προαγωγών και εξέλιξης
  • Νέο δίκαιο μισθολόγιο
  • Κίνητρα μεταθέσεων
  • Τεχνολογικές παροχές
  • Παροχή στέγης και παιδικών σταθμών
  • Ενισχυμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
  • Κέντρα Φροντίδας Παιδιών ΑμΕΑ και αποστράτων

 Υστερα από περίπου τέσσερα χρόνια διαρκούς «αποψίλωσης» συγκεκριμένων στρατιωτικών σχολών,  ανακοινώθηκαν μία σειρά μέτρων, ώστε να ξανακάνουν ελκυστικές στους νέους τις Στρατιωτικές Σχολές.

Ο κ. Δένδιας, παρουσιάζοντας το πρόβλημα, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το 2020 το ποσοστό κάλυψης των θέσεων στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές της χώρας προσέγγιζε το 99% και το 2024 μειώθηκε σε 64%, ενώ ειδικότερα στη Σχολή Ευελπίδων το ποσοστό κάλυψης ήταν 100% το 2020 και έχει περιοριστεί σε μόλις 34%.

Τόνισε ότι, παράλληλα, παρουσιάζεται αυξανόμενη αποχώρηση σπουδαστών κατά το πρώτο έτος φοίτησης, αναφέροντας ότι το 2020% το ποσοστό ήταν 6%, το 2021 ανήλθε σε 20%, το 2022 σε 15%, το 2023 σε 18%, ενώ το 2024 σε 7%.

Ο κίνδυνος, κατά τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, είναι η υποστελέχωση των Ενόπλων Δυνάμεων με συνεπακόλουθο την αδυναμία υποστήριξης των σύγχρονων οπλικών συστημάτων και την υποβάθμιση του ποιοτικού στοιχείου των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εξειδικεύοντας, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι αναφορικά με την αύξηση των αποδοχών των σπουδαστών στρατιωτικών σχολών, τετραπλασιάζονται οι αποδοχές των σπουδαστών Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από 165 ευρώ σε 609 ευρώ, ενώ διπλασιάζονται οι αποδοχές των Ανώτατων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών από 124 σε 249 ευρώ.

Επιπλέον, θα τους χορηγείται φοιτητικό πάσο και θα διπλασιαστούν τα κονδύλια υποστήριξης σπουδών και παροχών στους σπουδαστές.

Όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού θα προχωρήσουν έργα ύψους 19,7 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σε Σχολή Ευελπίδων, Σχολή Ικάρων, Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής, ενώ θα γίνουν και έργα αναβάθμισης 18,1 εκατ. ευρώ από δωρεές για τις αίθουσες διδασκαλίας, τους κοιτώνες, τη βιβλιοθήκη, το εντευκτήριο και τις αίθουσες ψυχαγωγίας στη Σχολή Ευελπίδων, το αμφιθέατρο και τους κοιτώνες της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, τα εστιατόρια και μαγειρεία της Σχολής Ικάρων καθώς και τις αίθουσες διδασκαλίας, τα εστιατόρια και μαγειρεία της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών.

Αναφορικά με τις νέες δυνατότητες για έρευνα, εξειδίκευση και εξέλιξη θα χορηγούνται διδακτορικοί τίτλοι σπουδών από τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε τομείς αιχμής, θα προχωρήσει η σύνδεση διδακτορικής έρευνας με το Οικοσύστημα Αμυντικής Καινοτομίας, θα χορηγούνται μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών από τη Σχολή Εθνικής Άμυνας και την Ανώτατα Διακλαδική Σχολή Πολέμου, θα αναδειχθούν τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε Κέντρα Αριστείας, καθιερώνεται ο θεσμός του Στρατιωτικού Διδακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και θα γίνει διασύνδεση με ΑΕΙ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η εκστρατεία προσέλκυσης νέων στις Ένοπλες Δυνάμεις περιλαμβάνει καμπάνια ενημέρωσης για τις προοπτικές καριέρας στις Ένοπλες Δυνάμεις, στοχευμένες δράσεις στα σχολεία, ενώ ήδη διεξάγονται δράσεις, όπως ο πλους μαθητών στο πλαίσιο της Ναυτικής εβδομάδας αλλά και η χρήση εξομοιωτών πτήσης της Πολεμικής Αεροπορίας.

Μακροπρόθεσμα, ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι οι δράσεις που δρομολογούνται ώστε να καταστούν οι Ένοπλες Δυνάμεις πιο ελκυστικές στις νέες και τους νέους αφορούν σε νέες δυνατότητες σταδιοδρομίας με νέα σύγχρονη δομή δυνάμεων, νέο σύστημα εξέλιξης, νέο πιο δίκαιο μισθολόγιο, νέο σύστημα μεταθέσεων με κίνητρα και το πλέον τεχνολογικά εξελιγμένο και καινοτόμο περιβάλλον.

Αναφορικά με την ουσιαστική στήριξη των στελεχών και των οικογενειών τους, ο κ. Δένδιας εξήγησε ότι σχετικά με την παροχή στέγης ήδη είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα κατασκευής 1.000 κατοικιών με στόχο τις 3.000 κατοικίες το 2030. Επίσης, θα προχωρήσει η αναβάθμιση των παιδικών σταθμών, το Κέντρο Ειδικής Αναπτυξιακής Φροντίδας Παιδιών για την αντιμετώπιση αναπτυξιακών διαταραχών παιδιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, η δημιουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ, η αξιοποίηση των ΑμεΑ από τις Ένοπλες Δυνάμεις, θα βελτιωθεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με το νομοσχέδιο να βρίσκεται σε τελική επεξεργασία, ενώ θα δημιουργηθεί και Μονάδα Φροντίδας Αποστράτων με στόχο τη φιλοξενία των ευάλωτων.

Από την πλευρά του, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι οι πρώτες αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής θα γίνουν το 2026 και δεσμεύτηκε ότι το φοιτητικό πάσο θα χορηγείται και στους σπουδαστές των στρατιωτικών σχολών.

Τι προηγήθηκε των αποφάσεων 

Ανθρωποι με εμπειρία στον σχολικό προσανατολισμό αναφέρουν στο Eleftherostypos.gr ότι τα τελευταία χρόνια επικρατεί μια περιρρέουσα «γκρίνια» γύρω από επάγγελμα του στρατιωτικού. Οι πολλές μεταθέσεις, ο χαμηλός αρχικός μισθός, κάποια επιδόματα που «κόπηκαν» την περίοδο της κρίσης, αλλά και ο απαιτητικός τρόπος ζωής αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για τους μαθητές.

Την περίοδο της κρίσης, οι Στρατιωτικές Σχολές είχαν δει τις βάσεις τους να εκτοξεύονται, καθώς προσέφεραν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση σε μία εποχή αβεβαιότητας. Πλέον, οι υποψήφιοι φαίνεται να έλκονται κι από άλλα επαγγέλματα, ενώ θεωρούν τον αρχικό μισθό του στρατιωτικού αρκετά χαμηλό.

Οι δοκιμασίες των αθλημάτων και οι επιπλέον αιτήσεις για την εισαγωγή σε Στρατιωτικές Σχολές αποτελούν έναν ακόμα λόγο για τον μειωμένο αριθμό, καθώς γίνονται πολλά λάθη κατά τη διάρκεια των αιτήσεων, με αποτέλεσμα από τον υπολογιζόμενο αριθμό των 10.000 υποψηφίων που δηλώνουν ότι θέλουν να εισαχθούν σε Στρατιωτικές Σχολές κάθε χρόνο, ο τελικός αριθμός να είναι μικρότερος.

Ενδεικτικό του μεγέθους της αποστροφής είναι ότι τα τελευταία χρόνια ο αριθμός εισακτέων έχει εκτοξευτεί, ενώ παράλληλα αντίστοιχα αυξάνονται και οι κενές θέσεις. Πριν κάποια χρόνια, οι θέσεις στις στρατιωτικές σχολές δεν ξεπερνούσαν τις 800. Φέτος δόθηκαν 1.557 θέσεις, εκ των οποίων οι 460 έμειναν κενές.

Πολλοί κατηγόρησαν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η οποία, όπως υποστήριξαν, λειτούργησε ως κόφτης αφήνοντας πολλές σχολές με κενές θέσεις. Παρά το γεγονός ότι οι σχολές κατέβασαν τον πήχη δυσκολίας, ρίχνοντας τον συντελεστή της ΕΒΕ, δεν υπήρξε καμία βελτίωση στη διαρκώς μειούμενη τάση.

Η πορεία των βάσεων είναι χαρακτηριστική της ζήτησης μιας σχολής. Το 2014, 10 χρόνια πριν, η βάση εισαγωγής της σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ) -ΟΠΛΑ ήταν 16.890 μόρια. Φέτος βούλιαξε στα 12.230 μόρια με μόλις 77 επιτυχόντες για να καλύψουν 307 θέσεις.

Ενα ακόμα παράδοξο; Ενώ οι βάσεις των υποψηφίων των Γενικών Λυκείων βουλιάζουν κάθε χρόνο, οι βάσεις των υποψηφίων των ΕΠΑΛ που διεκδικούν στρατιωτικές σχολές εκτοξεύονται: Για παράδειγμα, στη ΣΜΥΑ (Διοικητικής και Εφοδιαστικής Υποστήριξης) από τα ΓΕΛ οι βάσεις διαμορφώθηκαν στα 16.825, ενώ από τα ΕΠΑΛ στα 19.560 μόρια. Βέβαια οι θέσεις είναι πολύ λιγότερες για τα ΕΠΑΛ αυξάνοντας τον ανταγωνισμό.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ και Ελεύθερος Τύπος

Συνέχεια ανάγνωσης

ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή