Διεθνή
Μάικλ Ρούμπιν πυροβολεί κατά ριπάς: «Τί θα συμβεί, αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας πεθάνει; -Μην κάνετε λάθος! Η βασιλεία του θα τελειώσει, με θάνατο, εξορία, φυλάκιση ή εκτέλεση»

Άλλο ένα άρθρο-κόλαφος από τον Αμερικανό αναλυτή κατά της Τουρκίας και του καθεστώτος Ερντογάν, με αφορμή την αδιαθεσία του Τούρκου προέδρου και τη φημολογία που έχει αναπτυχθεί γύρω από την υγεία του. «Μετά από 20 χρόνια Ερντογανισμού, δεν υπάρχει εύκολη επιστροφή στο status quo ante – Οι θεσμοί του Ερντογάν έχουν διαφθείρει ορισμένους τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη», σημειώνει.
Επιμέλεια: ΧΑΚ
Ένα ακόμα σημαντικό άρθρο κατά της Τουρκίας και του καθεστώτος Ερντογάν έγραψε ο Αμερικανός Αναλυτής, Μάικλ Ρούμπιν, στην ιστοσελίδα 19fortyfive.com με αφορμή την αδιαθεσία του Ερντογάν κατά τη διάρκεια ζωντανής τηλεοπτικής του συνέντευξης στο Kanal7.
Παρά τις αδιάκοπες προσπάθειες της κυβέρνησης Ερντογάν, να πείσει ότι τα όσα λέγονται και γράφονται δεν είναι παρά ανυπόστατες φήμες, στην Τουρκία και στον έξω κόσμο κυρίαρχη είναι πια η αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά με την υγεία του Τούρκου προέδρου.
Ωστόσο ο Μάικλ Ρούμπιν στο κείμενο που δημοσίευσε με τίτλο: «Τί θα συμβεί, αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας πεθάνει;» βάζει τα πράγματα στη θέση τους.
O αναλυτής καλεί τη Δύση να μην βγάζει πρόωρα συμπεράσματα για το τέλος του Ερντογανισμού, γιατί έχει διεισδύσει 20 χρόνια βαθιά στην τουρκική κοινωνία, ιδιαίτερα στις δημόσιες υπηρεσίες και τα σώματα ασφαλείας. Μάλιστα επιβεβαιώνει αυτό που αναφέρουν συχνά αναλυτές, ότι η Τουρκία έχει διαφθείρει αξιωματούχος σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Παράλληλα υπογραμμίζει, ότι είναι πολύ δύσκολο με την ανατροπή του να φτάσουμε στο status quo ante.
“Έβαλε εθνικές μειονότητες τη μία εναντίον της άλλης και ενθάρρυνε το βασικό μίσος προς τους Έλληνες , τους Ασσύριους, τους Αρμένιους, τους Αλεβίτες και τους Κούρδους που δεν είχαν εμπειρία στη σημερινή Τουρκία από την εποχή των Νεότουρκων και στη συνέχεια του Μουσταφά Κεμάλ”, αναφέρει και επαναλαμβάνει μία αξίωση που φωνάζουμε καιρό στο Infognomonpolitics.gr, προς πάσα κατεύθυνση, ιδιαίτερα αυτήν την εποχή που έχει πλασαριστεί, ότι βρισκόμαστε σε περίοδο ήρεμων νερών με την Τουρκία:
“Οι τουρκικές δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν από τη Συρία, το Ιράκ και την Κύπρο. Πρέπει να σταματήσουν να απειλούν την Αρμενία και την Ελλάδα”.
Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο του Μάικλ Ρούμπιν:
Εάν ο Ερντογάν πεθάνει, θα είναι πολύ νωρίς για να γιορταστεί: Νωρίτερα σήμερα, κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης, μια ξαφνική επείγουσα ιατρική βοήθεια κατέστρεψε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το γραφείο του Ερντογάν διέψευσε το περιστατικό ως αποτέλεσμα στομαχικού μικροβίου, αλλά φήμες κυκλοφορούν στην Τουρκία, ότι ο πρόεδρος υπέστη καρδιακή προσβολή και ότι η κατάστασή του επιδεινώθηκε ενώ ήταν στο νοσοκομείο.
Η Τουρκία είναι ένα αυταρχικό αστυνομικό κράτος χωρίς ελεύθερα μέσα ενημέρωσης και επομένως είναι αδύνατο σε αυτό το σημείο να γνωρίζουμε την αλήθεια. Κάθε δημοκράτης ξυπνά κάθε πρωί γνωρίζοντας πότε θα τελειώσει η κυβέρνησή του. Κάθε δικτάτορας ξυπνά με την ανησυχία, ότι σήμερα μπορεί να είναι η τελευταίο του μέρα. Ο Ερντογάν βρίσκεται εδώ και καιρό στο τελευταίο στρατόπεδο.
Μην κάνετε λάθος: Η βασιλεία του θα τελειώσει , με θάνατο, εξορία, φυλάκιση ή εκτέλεση. Η ιδέα ότι ένας άνθρωπος που περιφρονεί τη δημοκρατία θα παραιτηθεί οικειοθελώς ή θα επέτρεπε στους παρατηρητές των εκλογών να επιβεβαιώσουν την ήττα του είναι παραπλανητική, μια φαντασίωση διπλωματών και ερευνητών.
Εάν ο Ερντογάν πεθάνει ή αν χρησιμοποιήσει την κρίση της υγείας του για να περάσει την υποψηφιότητά του σε συγγενή ή πιόνι, ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε η Ευρώπη θα πρέπει να το γιορτάσουν. Μετά από 20 χρόνια Ερντογανισμού, δεν υπάρχει εύκολη επιστροφή στο status quo ante (στην προηγούμενη πολιτική κατάσταση δηλαδή).
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Ερντογάν έχει αναλάβει τον τραπεζικό τομέα και τις κρατικές επιτροπές ελέγχου. Μπόρεσε να κατηχήσει (ή τουλάχιστον προσπάθησε να κάνει πλύση εγκεφάλου) πάνω από 30 εκατομμύρια μαθητές. Αν και μπορεί να μην κατάφερε να δημιουργήσει τη «θρησκευτική γενιά» που υποσχέθηκε -η συσχέτιση της θρησκείας με τη διαφθορά στο μυαλό πολλών Τούρκων ήταν ένα φυσικό εμπόδιο σε τέτοιες προσπάθειες- άναψε τις φλόγες τόσο του συνωμοσιολογισμού όσο και του ακραίου εθνικισμού.
Απόφοιτοι θρησκευτικών ιδρυμάτων και ερντογανιστές κατέχουν πλέον ολόκληρη τη γραφειοκρατία. Ελλείψει μαζικής εκκαθάρισης, θα είναι αδύνατο να εξαλειφθούν.
Έχει επίσης μεταβάλλει τον στρατό: Κάθε στρατιώτης, ναύτης και πιλότος οφείλει πλέον την καριέρα και την πρόοδό του στην πίστη στον Ερντογάν. Αυτοί που έβαλαν πρώτα την Τουρκία βρίσκονται τώρα στη φυλακή.
Η τουρκική οικονομία είναι ερειπωμένη . Ο Ερντογάν και οι φίλοι του έχουν φύγει ή έχουν κλέψει ένα φημολογούμενο ποσό 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κάποια από αυτά χάθηκαν στη Ρωσία, περισσότερα υπάρχουν στο Ντουμπάι ή στη Ντόχα, στα νησιά Κέιμαν ή στον Παναμά. Θα χρειαστεί διεθνής προσπάθεια για να ανακτηθούν τα κλεμμένα χρήματα. Το ιστορικό της διεθνούς κοινότητας σε τέτοιες προσπάθειες είναι φτωχό. Αν δεν ήταν, η αγορά ακινήτων του Λονδίνου θα είχε καταρρεύσει εδώ και πολύ καιρό.
Θα χρειαστεί ακόμη περισσότερος χρόνος για την αποκατάσταση της κοινωνίας. Η κληρονομιά των πραξικοπηματιών του 1960 και του 1980 ήταν κακή, αλλά του Ερντογάν ήταν χειρότερη. Οι πύλες της φυλακής πρέπει να ανοίξουν και τα θύματα του πολιτικού κυνηγιού μαγισσών να αποζημιωθούν. Εξόντωσε την κοινωνία των πολιτών. Δεν υπάρχει πλέον ανεξάρτητος τύπος για τον οποίο να μιλήσει, τουλάχιστον εντός της Τουρκίας.
Έβαλε εθνικές μειονότητες τη μία εναντίον της άλλης και ενθάρρυνε το βασικό μίσος προς τους Έλληνες , τους Ασσύριους, τους Αρμένιους, τους Αλεβίτες και τους Κούρδους που δεν είχαν εμπειρία στη σημερινή Τουρκία από την εποχή των Νεότουρκων και στη συνέχεια του Μουσταφά Κεμάλ.
Οι τουρκικές δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν από τη Συρία, το Ιράκ και την Κύπρο. Πρέπει να σταματήσουν να απειλούν την Αρμενία και την Ελλάδα.
Οι θεσμοί του Ερντογάν έχουν διαφθείρει ορισμένους τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη. Τα έγγραφα θα πρέπει να είναι ανοιχτά για επιθεώρηση για να δούμε ποιος και πώς προσπάθησε να παρακάμψει τη νομοθεσία των ΗΠΑ και πώς ορισμένοι πληρεξούσιοι κορόιδευαν τον Νόμο για την εγγραφή ξένων πρακτόρων. Το Κογκρέσο πρέπει να συνειδητοποιήσει πώς αυτός και ορισμένα ιδρύματα, δεξαμενές σκέψης και πανεπιστήμια της Ουάσιγκτον προσπάθησαν να τα παίξουν.
Το θέμα είναι το εξής: Θα υπάρχουν ευσεβείς πόθοι τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στις Βρυξέλλες, ότι τα χειρότερα στις σχέσεις με την Τουρκία έχουν τελειώσει. Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά θα ήταν πρόωρο να πιστέψουμε ότι η επιστροφή στο status quo ante επίκειται.
Σίγουρα, τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ευρώπη θα πρέπει να συνεργαστούν με μια μετα-Ερντογάν Τουρκία για να κινηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι προς το συμφέρον όλων να υπάρχει μια Τουρκία σε ειρήνη με τον εαυτό της και τους γείτονές της. Η Τουρκία πρέπει να είναι δύναμη σταθερότητας και δημοκρατίας παρά κλεπτοκρατίας. Θα πάρει χρόνο.
Ο Δρ. Michael Rubin είναι ανώτερος συνεργάτης του American Enterprise Institute, όπου ειδικεύεται στο Ιράν, την Τουρκία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Είναι πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου, έζησε στο μεταπολεμικό Ιράν, στην Υεμένη και στο Ιράκ πριν και μετά τον πόλεμο. Πέρασε επίσης χρόνο με τους Ταλιμπάν πριν από την 11η Σεπτεμβρίου. Για περισσότερο από μια δεκαετία, δίδασκε μαθήματα στη θάλασσα για τις συγκρούσεις στο Κέρας της Αφρικής και τη Μέση Ανατολή, τον πολιτισμό και την τρομοκρατία, σε αναπτυγμένες μονάδες του Ναυτικού και των Πεζοναυτών των ΗΠΑ. Είναι συντάκτης του 19FortyFive.

Διεθνή
Wall Street Journal: Ξέμεινε από λεφτά η Χαμάς
Η έλλειψη ρευστού δημιουργεί σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στον κορμό της Χαμάς και αποκαλύπτει βαθύτερη αποσύνθεση της οργάνωσης, σε μια περίοδο που το Ισραήλ εφαρμόζει πιο επιθετική στρατηγική.

Η Γάζα αντιμετωπίζει μία τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή με δεκάδες χιλιάδες αμάχους νεκρούς και παιδιά να λιμοκτονούν. Αλλά δεν είναι αυτό που απασχολεί τη Χαμάς. Αυτό που την καίει είναι να βρει…μετρητά.
Τον περασμένο μήνα, το Ισραήλ διέκοψε τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, καθώς, σύμφωνα με Άραβες, Ισραηλινούς και Δυτικούς αξιωματούχους, που επικαλείται η Wall Street Journal, μέρος των προμηθειών κατέληγε στα χέρια της Χαμάς, η οποία τις κατέσχε και τις διέθετε με το αζημίωτο, για την άντληση χρημάτων.
Η επανέναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν στελέχη της Χαμάς που διαχειρίζονταν τη ροή χρημάτων προς τα μέλη της, ενώ άλλοι αναγκάστηκαν να εξαφανιστούν, σύμφωνα με αξιωματούχους αραβικών υπηρεσιών πληροφοριών.
Τις τελευταίες εβδομάδες, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως εξουδετέρωσε κεντρικό διαμεσολαβητή της Χαμάς στον τομέα της χρηματοδότησης, καθώς και αρκετά κορυφαία πολιτικά στελέχη της οργάνωσης, σε διαδοχικά πλήγματα.
Το αποτέλεσμα για τη Χαμάς είναι η οικονομική ασφυξία.
Χωρίς μισθό
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της WSJ οι πληρωμές μισθών στους περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους της Γάζας έχουν σταματήσει, ενώ πολλά ανώτερα στελέχη της Χαμάς –στρατιωτικά και πολιτικά– άρχισαν να λαμβάνουν μόνο το 50% του μισθού τους στα μέσα του Ραμαζανιού. Οι απλοί «μαχητές» της οργάνωσης λάμβαναν, κατά μέσο όρο, 200 με 300 δολάρια τον μήνα.
Η έλλειψη ρευστού δημιουργεί σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στον κορμό της Χαμάς και αποκαλύπτει βαθύτερη αποσύνθεση της οργάνωσης, σε μια περίοδο που το Ισραήλ εφαρμόζει πιο επιθετική στρατηγική.
«Ακόμα και αν κάθονται πάνω σε στοίβες μετρητών, η δυνατότητά τους να τις διανείμουν είναι αυτή τη στιγμή εξαιρετικά περιορισμένη», εξηγεί στη WSJ ο Eyal Ofer, ερευνητής της οικονομίας της Γάζας. Η Χαμάς παραδοσιακά βασιζόταν είτε σε μεταφορείς είτε σε σημεία διανομής μετρητών. Αυτά τώρα μπαίνουν στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού.
Η Χαμάς δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό σχετικά με την οικονομική της κατάσταση ή τις πηγές χρηματοδότησης.
Πριν τον πόλεμο, η Χαμάς –που ελέγχει την πολιτική διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας– λάμβανε μηνιαίες ενισχύσεις ύψους 15 εκατ. δολαρίων από το Κατάρ. Παράλληλα, είχε δημιουργήσει ένα αποθεματικό που έφτανε τα 500 εκατ. δολάρια, κυρίως μέσω παράνομων δικτύων σε δυτική Αφρική, Νότια Ασία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία, σύμφωνα με Άραβες και Δυτικούς αξιωματούχους.
Μετά την έναρξη του πολέμου, το Ισραήλ περιόρισε αυστηρά τη μεταφορά φυσικού χρήματος στη Γάζα, ωθώντας τη Χαμάς –που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ– να αναζητήσει εναλλακτικούς δρόμους χρηματοδότησης. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι στην αρχή του πολέμου η οργάνωση αφαίρεσε 180 εκατ. δολάρια από τραπεζικά ιδρύματα, όπως η Τράπεζα της Παλαιστίνης.
Η Χαμάς αξιοποίησε τη ροή ανθρωπιστικών και εμπορικών αγαθών για να δημιουργήσει νέα έσοδα, επιβάλλοντας φόρους σε εμπόρους, δασμούς σε φορτηγά, ακόμη και κατάσχοντας αγαθά για μεταπώληση. Παράλληλα, μετρητά από το εξωτερικό χρησιμοποιούνταν για αγορές ανθρωπιστικών προϊόντων, τα οποία στη συνέχεια πωλούνταν στη Γάζα.
Ακόμη και έτσι, η Χαμάς είχε σχεδόν ξεμείνει από ρευστό λίγο πριν την κατάπαυση του πυρός τον Ιανουάριο, οπότε υπήρξε νέα εισροή βοήθειας. Οι δίοδοι όμως έκλεισαν ξανά τον Μάρτιο, όταν το Ισραήλ σφράγισε τα σύνορα για την ανθρωπιστική βοήθεια.
«Υπάρχει μεγάλη κρίση στη Χαμάς όσον αφορά την άντληση χρημάτων», λέει ο Παλαιστίνιος δικηγόρος Moumen Al-Natour, από το στρατόπεδο προσφύγων Al-Shati. Όπως αναφέρει, η Χαμάς αγωνίζεται να πληρώσει τους υπαλλήλους της και εξαρτιόταν κυρίως από την πώληση ανθρωπιστικής βοήθειας στη μαύρη αγορά.
Ο αποκλεισμός έχει προκαλέσει την αντίδραση οργανώσεων αρωγής, που προειδοποιούν ότι η πείνα θα πλήξει και πάλι τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, ο οποίος ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, υποστήριξε ότι ο αποκλεισμός αποδυναμώνει τη Χαμάς και προανήγγειλε σχέδιο για διανομή βοήθειας μέσω πολιτικών εταίρων.
Η έκταση των οικονομικών οφελών της Χαμάς από την ανθρωπιστική βοήθεια είναι τέτοια που οι ισραηλινές αρχές επανεξετάζουν πλέον τα κριτήρια επιθεώρησης φορτίων. Πέρα από την ασφάλεια, θα εξετάζεται και η οικονομική αξία των εμπορευμάτων.
Πληρωμές από χέρι σε χέρι
Κατά την εκεχειρία, η Χαμάς είχε οργανώσει σημεία για πληρωμές μισθών με μετρητά ή ακόμα και με αγαθά. Μετά την επανέναρξη των ισραηλινών επιθέσεων, οι πληρωμές γίνονται από χέρι σε χέρι, καθώς οι περισσότεροι έχουν εξαφανιστεί.
Οι μειωμένες πληρωμές δυσχεραίνουν την προσέλκυση νέων μελών και διαβρώνουν τη συνοχή της οργάνωσης, την ώρα που το Ισραήλ προωθείται εδαφικά και διαδηλώσεις κατά της Χαμάς ξεσπούν στη Γάζα – ένα σπάνιο φαινόμενο.
Η γενικευμένη έλλειψη μετρητών επιδεινώνει τη ζωή των αμάχων, που πρέπει να πληρώσουν με φυσικό χρήμα για φαγητό, στέγη ή φάρμακα. Η Γάζα χρησιμοποιεί το ισραηλινό σέκελ, όμως από την αρχή του πολέμου πριν από 18 μήνες δεν έχει υπάρξει νέα παροχή ρευστότητας. Πολλά από τα 56 τραπεζικά καταστήματα και τα 91 ΑΤΜ έχουν καταστραφεί ή δεν λειτουργούν.
Συνεργεία επιδιόρθωσης χαρτονομισμάτων
Ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν διανείμει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών πληρωμών, ενώ πολλοί Παλαιστίνιοι λαμβάνουν εμβάσματα από συγγενείς στο εξωτερικό. Ωστόσο, για να μετατραπούν αυτά σε μετρητά απαιτείται προμήθεια άνω του 20% στους μεταπωλητές, σύμφωνα με Παλαιστίνιο αξιωματούχο.
Κανείς δεν γνωρίζει πόσα φυσικά μετρητά απομένουν στη Γάζα, όμως ο Ofer εκτιμά ότι κυκλοφορούν περίπου 3 δισ. δολάρια σε χαρτονομίσματα. Η έλλειψη είναι τόσο έντονη, που έχει γεννήσει έναν νέο «κλάδο» – τα συνεργεία… επιδιόρθωσης χαρτονομισμάτων, όπου οι Παλαιστίνιοι πλένουν, στεγνώνουν και κολλούν χαρτονομίσματα για να επανεισαχθούν στην κυκλοφορία.
Διεθνή
Ιράν: Πιθανή μια συμφωνία για τα πυρηνικά, εφόσον οι ΗΠΑ έχουν ρεαλιστική στάση

Ως πιθανή «βλέπει» το Ιράν την επίτευξη μιας συμφωνίας με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμά του, εφόσον η Ουάσιγκτον επιδείξει ρεαλιστική στάση, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αμπάς Αραγτσί, την παραμονή της έναρξης ενός δεύτερου γύρου συνομιλιών με τη διοίκηση Τραμπ.
«Εάν επιδείξουν σοβαρότητα για τις προθέσεις τους και δεν υποβάλουν μη ρεαλιστικά αιτήματα, η επίτευξη μιας συμφωνίας είναι πιθανή», είπε ο Αραγτσί κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα, μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε στη ρωσική πρωτεύουσα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
«Σοβαρές αμφιβολίες»
Πάντως, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών συμμερίστηκε τις «σοβαρές αμφιβολίες του» για τις προθέσεις των ΗΠΑ.
«Αν και είχαμε σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με τις προθέσεις και τα κίνητρα της αμερικανικής πλευράς, θα συμμετάσχουμε στις αυριανές διαπραγματεύσεις», επισήμανε ο Αραγτσί.
«Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης που θα αφορά το ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, ο οποίος θα μεταβεί το Μεγάλο Σάββατο στη Ρώμη για να συμμετάσχει στις συνομιλίες.
Το Ιράν είχε σημειώσει τη σοβαρότητα των ΗΠΑ στον πρώτο γύρο των συνομιλιών για τη συμφωνία, που έλαβε χώρα στο Ομάν την περασμένη εβδομάδα, είπε ο Αραγτσί.
Οι απειλές Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει να επιτεθεί στο Ιράν, εάν η Τεχεράνη δεν καταλήξει σε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμά της, για το οποίο το Ιράν διαβεβαιώνει πως είναι ειρηνικό, όμως η Δύση υποστηρίζει ότι στοχεύει στην κατασκευή μιας ατομικής βόμβας.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ρωσία είναι «έτοιμη να βοηθήσει, να μεσολαβήσει και να διαδραματίσει οποιονδήποτε ρόλο που θα ήταν επωφελής στο Ιράν και τις ΗΠΑ».
Διεθνή
Επιβεβαίωση των Ισραηλινών ανησυχιών; Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως θα μειώσουν κατά το ήμισυ τα στρατεύματά τους στη Συρία
Οι ΗΠΑ διατηρούν στρατιωτική παρουσία στη συριακή επικράτεια για χρόνια, στο πλαίσιο διεθνούς συνασπισμού που συγκρότησαν εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Η οργάνωση αυτή συνετρίβη το 2019, όμως πυρήνες της παραμένουν ενεργοί.

Την απόσυρση προσεχώς περίπου 1.000 στρατιωτικών των ΗΠΑ ανεπτυγμένων στη Συρία, από το σύνολο των περίπου 2.000 που δρουν στη χώρα στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών, ανακοίνωσε την Παρασκευή το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.
Οι ΗΠΑ διατηρούν στρατιωτική παρουσία στη συριακή επικράτεια για χρόνια, στο πλαίσιο διεθνούς συνασπισμού που συγκρότησαν εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Η οργάνωση αυτή συνετρίβη το 2019, όμως πυρήνες της παραμένουν ενεργοί.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να μειώσουν «την αμερικανική παρουσία στη Συρία σε λιγότερους από χίλιους στρατιώτες τους επόμενους μήνες», ανέφερε ο Σον Παρνέλ, εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε. Η αναδιάταξη δυνάμεων αυτή «αντανακλά τα σημαντικά βήματα που κάναμε για να φθείρουμε τις επιχειρησιακές δυνατότητες» του ΙΚ «στην περιφέρεια και παγκοσμίως», συνέχισε, αναφερόμενος ευρύτερα στην «επιτυχία των ΗΠΑ» στη μάχη εναντίον της οργάνωσης.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, που επέστρεψε στην προεδρία των ΗΠΑ την 20ή Ιανουαρίου, αντιμετώπιζε για καιρό με σκεπτικισμό την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία και η πτώση τον Δεκέμβριο του Μπασάρ αλ Άσαντ, που αντικαταστάθηκε από συμμαχία ισλαμιστών, δεν άλλαξε τα δεδομένα γι’ αυτόν. «Σε κάθε περίπτωση, στη Συρία γίνεται χαμός, αλλά δεν είναι φίλη μας (…) δεν είναι δική μας μάχη», έκρινε μέσω Truth Social τον Δεκέμβριο ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη η επίθεση που έβαλε τέλος σε πενήντα χρόνια κυριαρχίας της οικογένειας Άσαντ στην εξουσία στη Δαμασκό.
Η κατάληψη πελώριων τομέων της επικράτειας της Συρίας και του Ιράκ από το 2014 από το Ισλαμικό Κράτος οδήγησε σε επέμβαση διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, με σκοπό να υποστηριχθούν, κυρίως από αέρος, μονάδες του ιρακινού στρατού και οι Κούρδοι που μάχονταν εναντίον του ΙΚ επί του πεδίου. Η Ουάσιγκτον ανέπτυξε παράλληλα μερικές χιλιάδες στρατιωτικούς των ειδικών δυνάμεων για να υποστηρίξουν τοπικές δυνάμεις και για να διεξάγονται χωριστές αμερικανικές επιχειρήσεις.
Μετά την ανακήρυξη της νίκης επί του ΙΚ, το 2017 στο Ιράκ και το 2019 στη Συρία, παρέμειναν στοιχεία του αμερικανικού στρατού επιτόπου, κυρίως σε βορειοανατολικούς τομείς της, για την αντιμετώπιση πυρήνων των τζιχαντιστών που απέμεναν.
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις4 εβδομάδες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις3 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον