Ακολουθήστε μας

Τουρκία

Ο νεοτουρκικός εθνικισμός εκφράζεται ανυποχώρητα, όχι μόνο από τον Ερντογάν

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο νεοτουρκικός εθνικισμός εκφράζεται ανυποχώρητα, όχι μόνο από τον Ερντογάν και τον υπερεθνικιστή σύμμαχό του Μπαχτσελί, αλλά διακονείται και στη λεγόμενη «άλλη πλευρά», του αλεβίτη Κιλιτσντάρογλου, από τη Μεράλ Ακσενέρ

Του Δημήτρη Σεβαστάκη*

ΟΚιλιτσντάρογλου κάνει προεκλογική εκστρατεία με κρεμμύδια στο τραπέζι, μπροστά από ντουλάπια κουζίνας από φτηνή μελαμίνη. Από 5 λίρες πέρυσι, 30 φέτος, 100 του χρόνου. Χρησιμοποιώντας την τιμή του κρεμμυδιού, ο οικονομολόγος πολιτικός, αναλύει τον πληθωρισμό και την οικονομική κρίση που πλήττουν τη γειτονική χώρα. Ισχυρίζεται ότι με εκείνον στο τιμόνι θα έρθουν επενδύσεις, θα ανακτηθεί η αγοραστική δύναμη, θα καταφθάσει η αφθονία. Ο Ερντογάν (ασφαλώς, χωρίς να έχει διαβάσει, έστω τον παραφθαρμένο Εμπειρίκο του τίτλου μου), αντιτάσσει στα κρεμμύδια τη καθέλκυση του τουρκικού «αεροπλανοφόρου». Με γωνιακές διαφημιστικές λήψεις, δείχνει αληθινό και τεράστιο. Ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι η Τουρκία μπορεί να παρεμβαίνει, διεθνώς πλέον. Ενα καλοσχεδιασμένο δίλημμα για τους ψηφοφόρους. Φτώχεια ή μεγαλοσύνη; Αποκατάσταση εισοδημάτων ή εθνικό μεγαλείο; Διαλέξτε, τούρκοι πολίτες. Ποιο από τα δύο θα νικήσει; Και οι δύο προσεγγίσεις πάσχουν από μεγαλομανία και λαϊκιστική υπερβολή. Το έπος των κρεμμυδιών, η αναγωγή της ταπεινής «κουζινικής» καθημερινότητας σε κύριο εθνικό αφήγημα, είναι απολύτως συμμετρικά με την υπερδυναμική, πλανητική φαντασίωση του φτωχού.

Οι δημοσκοπικές διαφορές Κιλιτσντάρογλου – Ερντογάν είναι οριακές ή ανατρέψιμες. Στην υπερδυναμική αφήγηση Ερντογάν, ο Κιλιτσντάρογλου αντιπαραθέτει λαϊκά προϊόντα, εγγύτητα, την ευγλωττία της καθημερινότητας. Ο Ερντογάν θέλει να πάρει τον πολίτη και να τον απογειώσει στο υπερπέραν, ο Κιλιτσντάρογλου το αντίθετο, να τον βιδώσει στην ίδια τη λασπερή πραγματικότητά του. Τι είναι ισχυρότερο; Το πιάτο στο τραπέζι ή η αίσθηση ισχύος;

Αμερικανοί πολίτες που έμεναν σε τροχόσπιτα ήθελαν την παραδειγματική τιμωρία του Σαντάμ για να καταλάβει ο κόσμος «ποιος είναι το αφεντικό». Ούτε που ήξεραν πού είναι το Ιράκ, αλλά ταυτίζονταν με τον στρατηγό  Πάουελ και τον Μπους. Ομως πέρα από τους πολίτες της τρώγλης, υπάρχουν οι νοικοκυραίοι. Αυτοί που έχουν κάποιες αποταμιεύσεις, που ροκανίζεται το κομπόδεμά τους από τον πληθωρισμό, που νιώθουν αφόρητη την κατάπτωση, ακόμα και λησμονώντας ποιος συνέβαλε στη δημιουργία αυτού του πλούτου. Ομως ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο, όλοι θέλουν να δραπετεύσουν προς μια φαντασιακή κατασκευή. Τους πάμπτωχους τους συγκινεί το έπος και συγχρόνως η τσέπη.

Για τον φτωχό και τα δύο είναι επικές μάχες. Η μάχη της ασημαντότητας, της μικρο-οικονομίας και η μάχη για την πολεμική μοίρα του έθνους. Σημαντικοί τούρκοι σκηνοθέτες έχουν πραγματευτεί το διπλό πρόβλημα. Ο ήρωας του Μουσταφά Καρά στο «Κρύο της Τραπεζούντας» σκάβει μέσα στην αθλιότητα να βρει φλέβα ασημιού. Ο νέος συγγραφέας – ήρωας στην τρίωρη «Αγρια αχλαδιά» του Νουρί Τσεϊλάν ψάχνει να βρει λύση ανάμεσα στον ακαμάτη πατέρα και στην έκδοση του πρώτου βιβλίου του (ήτοι στην απελευθερωτική εγκατάστασή του στη δύσκολη επαρχιώτικη πραγματικότητα). Και ο νεοδιορισμένος εισαγγελέας στις «Μέρες Ξηρασίας» του Εμίν Αλμπέρ προσπαθεί να ισορροπήσει στη διεφθαρμένη πραγματικότητα της τουρκικής επαρχιακής πόλης και στην ερωτική του αυτοπραγμάτωση. Φαίνεται ότι οι δημιουργοί, συχνά ημι-απαγορευμένοι από το υπουργείο Πολιτισμού και τον διαδικτυακό και θεσμικό πουριτανισμό της γείτονος, θέτουν με πολύ μεγαλύτερη ευθυβολία το κεντρικό πρόβλημα της διχοτομημένης τουρκικής κοινωνίας.

Ο νεοτουρκικός εθνικισμός εκφράζεται ανυποχώρητα, όχι μόνο από τον Ερντογάν και τον υπερεθνικιστή σύμμαχό του Μπαχτσελί, αλλά διακονείται και στη λεγόμενη «άλλη πλευρά», του αλεβίτη Κιλιτσντάρογλου, από τη Μεράλ Ακσενέρ. Οσο επιβεβαιώνεται από τους εξοπλισμούς, τόσο διαψεύδεται από την ένδεια. Το ιδεολογικό κέντρο είναι ενιαίο και στις δύο επικοινωνιακές στρατηγικές. Και του Κιλιτσντάρογλου και του Ερντογάν. Τα λίγα σχετικώς εισιτήρια που κάνουν οι σημαντικές ταινίες δείχνουν το μακρύ άνυδρο τοπίο που πρέπει να διανύσουμε στις διακρατικές και πολιτικές σχέσεις μας.

Ο Δημήτρης Σεβαστάκης είναι ζωγράφος, καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ

ΠΗΓΗ: In.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Θα αντέξει το Ισραήλ σε αλλεπάλληλες επιθέσεις του Ιράν;

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Πέμπτης 10 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Πέμπτης 10 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Τουρκία

Το παράδειγμα της Βανδή δεν έγινε αντιληπτό

Ο Δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, φωτογραφήθηκε μπροστά στο πορτρέτο του Μουσταφά Κεμάλ κατά την υποδοχή του από τον Δήμαρχο Αλικαρνασσού, Ταμέρ Μανταλίντσι

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, φωτογραφήθηκε μπροστά στο πορτρέτο του Μουσταφά Κεμάλ κατά την υποδοχή του από τον Δήμαρχο Αλικαρνασσού

Του Χρήστου Κωνσταντινίδη

Στα μέσα Ιουλίου η Δέσποινα Βανδή είχε προκαλέσεις πολλές αντιδράσεις, θετικές στην Ελλάδα, αρνητικές στην Τουρκία, με τη γενναία στάση που επέδειξε στον Τσεσμέ της Σμύρνης. Η ποντιακής καταγωγής, διάσημη, Ελλήνίδα, τραγουδίστρια κλήθηκε να τραγουδήσει σε φιλανθρωπική εκδήλωση και αρνήθηκε να βγει στη σκηνή, λόγω της ανάρτησης αφίσας με τον Μουσταφά Κεμάλ. Η λαϊκή ερμηνεύτρια δεν δέχτηκε να εμφανιστεί έχοντας από πίσω της τον «σφαγέα των Ελλήνων» και στην ουσία απελάθηκε από τη γειτονική χώρα.

Η ηρωϊκή αντιμετώπιση της κατάστασης από τη Βανδή, κατά κόσμον, Δέσποινα Μαλέα, εκθιάστηκε από πολλούς αναλυτές. Άπαντες ανέφεραν, ότι η στάση της πρέπει να γίνει παράδειγμα προς μίμηση, κυρίως από πολιτικούς, καλλιτέχνες και δημόσια πρόσωπα. Απ’ ότι φαίνεται το παράδειγμα της Βανδή δεν έγινε αντιληπτό ευρέως…

Δήμαρχος φωτογραφήθηκε μπροστά στον Κεμάλ

Διαβάζουμε στον τοπικό Τύπο της Κω, ότι ο Δήμαρχος Μποντρούμ, της Αλικαρνασσού δηλαδή, Ταμέρ Μανταλίντσι υποδέχτηκε τον Δήμαρχο της Κω, Θεοδόση Νικηταρά και την ελληνική αποστολή που ταξίδεψε στα παράλια της Μικράς Ασίας, με αφορμή τη συναυλία αδελφικής αλληλεγγύης που έχουν διοργανώσει οι δύο δήμοι. Ακολούθησε συνάντηση στο δημαρχείο με ανταλλαγή εθιμοτυπικών δώρων και το βράδυ της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί συναυλία, όπως συνέβη σε παρόμοια εκδήλωση πριν δύο εβδομάδες, στο λιμάνι Μανδρακίου.

Το μεμπτό της υπόθεσης είναι, ότι η υποδοχή του δήμαρχος της Κω στο δημαρχείο της Αλικαρνασσού έγινε μπροστά στο πορτρέτο του σφαγέα Μουσταφά Κεμάλ. Υπενθυμίζεται, ότι τον Σεπτέμβριο του 2022, ο τότε Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, είχε προκαλέσει σε δηλώσεις του, μιλώντας για προβοκάτσια της Ελλάδας, το γεγονός, ότι στο νησί της Κω στήθηκε μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, για το οποίο ο ίδιος Δήμαρχος είχε τεράστια συμβολή.

Ο δήμαρχος Κω (αριστερά) δημαρχείο της Αλικαρνασσού | ΠΗΓΗ: Kostv.gr

Σύλλογος Ποντίων Κω “Ξενιτέας”: «Να ζητήσει συγγνώμη ο δήμαρχος»

Θέση για το θέμα πήρε σε ανακοίνωσή του ο τοπικός ποντιακός σύλλογος του νησιού, ο οποίος υποστηρίζει, ότι ο Δήμαρχος έπεσε θύμα της τουρκικής προπαγάνδας. «Θλίψη προκαλεί η εικόνα του Δημάρχου της Κω μπροστά στον σφαγέα των προγόνων μας, μπροστά στον σφαγέα τόσων και τόσων άλλων αδελφών μας Ελλήνων Μικρασιατών που οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους, (όσοι κατάφεραν να επιβιώσουν από την μανία των γενοκτόνων) ανέβηκαν τα σάπια καράβια του ξεριζωμού για να φτάσουν στην προσφυγομάνα Κω, όπως σε τόσα και τόσα άλλα νησιά και μέρη της Πατρίδας μας.

Δεν ξεχνάμε και οφείλουμε να είμαστε δίκαιοι, ήταν ο Δήμαρχος της Κω που στάθηκε δίπλα μας όταν θελήσαμε να δημιουργήσουμε το Πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού και το Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τον έχουμε δει να μιλάει για τον Ποντιακό Ελληνισμό,για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και το μαρτύριο που υπέστησαν, ξέρουμε τις οικογενειακές σχέσεις που έχει με ανθρώπους Ποντιακής καταγωγής και θεωρούμε δεδομένο πως παγιδεύτηκε και ο ίδιος από την Τούρκικη προπαγάνδα, από την μανία τους να περνάνε τους δικούς τους συμβολισμούς, αγνοώντας εντελώς πως η φιλία των λαών έχει ως εφαλτήριο την αλήθεια και τον σεβασμό.

Μια αλήθεια που γράφτηκε με το αίμα των προγόνων μας και έναν σεβασμό που δεν έχουν ακόμα καλλιεργήσει. Ζητάμε τη Δημόσια συγνώμη του Δημάρχου της Κω και υπενθυμίζουμε σε κάθε κατεύθυνση πως είχαμε προειδοποιήσει!!!», αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου Ποντίων Κω “Ο Ξενιτέας”.

Θύμα παγίδευσης ο Δήμαρχος

Το Geopolitico.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ποντιακού συλλόγου, Χαράλαμπο Ναβροζίδης, ο οποίος αποκάλυψε, ότι είχε επιστήσει την προσοχή για το θέμα από τις 5 Αυγούστου με γραπτή δήλωση. «Είχα επισημάνει σε αρθρογραφία τις κινήσεις των γειτόνων μας και τη μανία τους, να προβάλουν τον σφαγέα των προγόνων μας Μουσταφά Κεμάλ, προβαίνοντας σε μια παγίδευση πολιτικών και καλλιτεχνών της χώρας μας, με την επιδεικτική φωτογράφιση τους μπροστά σε κάδρα του ή αφίσες του. Δυστυχώς θεωρώ πως είναι θύμα της παγίδευσης των Τούρκων ήταν και ο Δήμαρχος της Κω. Mένει να ακούσουμε τον ίδιο τι θα πει», ανέφερε.

Η Ποντιακή Κοινότητα της Κω δεν είναι αχάριστη , θυμάται πάντα πως με αυτόν τον Δήμαρχο είχαμε προβεί στην ονομασία του Πάρκου Ποντιακού Ελληνισμού και στην παραχώρηση χώρου για την ανέγερση Μνημείο Γενοκτονίας. Για αυτόν τον λόγο και γνωρίζοντας τις σκέψεις του θεωρούμε πως σύντομα θα αντιληφθεί το λάθος του και θα ζητήσει συγνώμη. Η κινητοποίηση για εμάς σε τέτοια θέματα είναι δεδομένη. Το ίδιο πράξαμε για την Υπουργό Πολιτισμού (σ.σ.η κα Μενδώνη είχε φωτογραφηθεί μπροστά στο πορτρέτο του Κεμάλ) το ίδιο θα πράξουμε και για όποιον είτε από λάθος είτε για δικούς του λόγους δεν αντιλαμβάνεται ότι η φιλία των λαών προϋποθέτει αλληλοσεβασμό και διάθεση για βλέμμα στο μέλλον και όχι στο νοσηρό παρελθόν», ανέφερε ο Χαράλαμπος Ναβροζίδης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γερμανία

Ποιά θέματα θα συζητήσει ο Σολτς με τον Ερντογάν;

Στην Κωνσταντινούπολη θα βρεθεί το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024 ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς θα μεταβεί το Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπίχνερ.

Στην ημερήσια διάταξη θα βρίσκονται οι εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, το μεταναστευτικό, διμερείς και οικονομικές σχέσεις, ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα τεθεί και το ζήτημα του επαναπατρισμού Τούρκων αιτούντων άσυλο από τη Γερμανία, ο κ. Μπίχνερ περιορίστηκε να δηλώσει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρίσκεται σε εντατικές εμπιστευτικές συνομιλίες με χώρες προέλευσης μεταναστών για τη βελτίωση των επιλογών επιστροφής. «Και στο θέμα της μετανάστευσης η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος της Γερμανίας», τόνισε.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε επίσης να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το εάν η γερμανική κυβέρνηση θα δώσει το «πράσινο φως» για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία, διευκρινίζοντας ότι τα ζητήματα εξαγωγής εξοπλιστικών δεν συζητούνται δημοσίως σε λεπτομέρειες.

«Δεν μπορώ να πω κάτι για εξαγωγές εξοπλιστικών, αλλά είναι αυτονόητο ότι σε μια επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου στον Τούρκο πρόεδρο πάντα μπορεί κανείς να περιμένει κάτι νέο, αλλά σε γενικό πλαίσιο», δήλωσε.

Ερωτηθείς εάν ο καγκελάριος θεωρεί ότι η Τουρκία θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μια νέα ομάδα Επαφής για την Ουκρανία, ο κ. Μπίχνερ τόνισε ότι «οι εξελίξεις στην Ουκρανία και ιδιαίτερα οι επιπτώσεις του ρωσικού πολέμου εναντίον της Ουκρανίας θα αποτελέσουν σίγουρα σημαντικό θέμα σε αυτή την επίσκεψη» και πρόσθεσε ότι «και σε αυτό η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος», καθώς «στήριξε εντατικά τη διατήρηση των παραδόσεων ουκρανικών σιτηρών».

Συνέχεια ανάγνωσης

ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή