Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Οι πολίτες απέτρεψαν να γίνει η Κύπρος προτεκτοράτο

Δημοσιεύτηκε

στις

Το 76% των πολιτών είχε ΟΧΙ στο Σχέδιο Ανάν

Συμπληρώθηκαν 19 χρόνια από το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 για το Σχέδιο Ανάν. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών απέρριψε το Σχέδιο (76%) και ήταν, τότε, η πρώτη φορά κατά την οποία οι πολίτες είχαν κληθεί να τοποθετηθούν για το περιεχόμενο των συζητήσεων στο Κυπριακό, για το υπό διαπραγμάτευση πλαίσιο συμφωνίας.

Όπως είχε αναφέρει και ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Άλβαρο ντε Σότο,  το Σχέδιο Ανάν δεν ήλθε από το πουθενά, «από τον ουρανό», αλλά αποτέλεσε τη διαχρονικά «συσσωρευμένη εμπειρία» στο Κυπριακό. Δηλαδή, συσσωρεύτηκαν οι υποχωρήσεις που έγιναν από την ελληνοκυπριακή πλευρά από το 1974 και εντεύθεν. Το Σχέδιο περιείχε προβληματικές πρόνοιες, ανεδείκνυε όπως γίνεται σε όλες τις συζητήσεις, ως βασικό συστατικό την εθνική καταγωγή, που καθόριζε τον γεωγραφικό διαχωρισμό. Ήταν ένα σχέδιο που αναπαρήγαγε και συντηρούσε τον εθνικισμό καθώς τέτοια θα ήταν η δομή και ο τρόπος λειτουργίας. Το δεύτερο στοιχείο, που λειτουργούσε αποτρεπτικά ήταν πως η εφαρμογή του εξαρτάτο από την Τουρκία. Όσοι δεν γνώριζαν τότε τον Ερντογάν, διαμόρφωσαν εικόνα στη συνέχεια, βιώνοντας την συμπεριφορά του. Η εφαρμογή της συμφωνίας θα εξαρτάτο από τη διάθεση της κατοχικής Τουρκίας και από την ικανοποίηση και νέων αξιώσεων της.  

Ήταν σαφές και από το περιεχόμενο πως οι αλλεπάλληλες διαδικασίες των διαπραγματεύσεων και τις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν, με κορυφαία στιγμή το Δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, ήταν η διασφάλιση των τουρκικών συμφερόντων στο νησί μέσα από ένα τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο. Πέραν από την λειτουργικότητα, με το Σχέδιο Ανάν εξουδετερωνόταν για την ίδια την Κύπρο η στρατηγική σημασία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή, γεγονός που επιδίωκε η Άγκυρα, η οποία θα αντλούσε για λογαριασμό της τα στρατηγικά πλεονεκτήματα του νησιού.  Ο ρόλος της Κύπρου σε μια υψηλά στρατηγική περιφέρεια, θα ήταν καθοριστικός, εάν απαλλασσόταν πλήρως από την Τουρκία. Αυτό θα ήταν και προς το συμφέρον κι άλλων χωρών, της περιοχής και ευρύτερα.

Η προτεινόμενη λύση το 2004, με το σχέδιο Ανάν, λοιπόν, εξυπηρετούσε βασικά τα στρατηγικά συμφέροντα και τους σχεδιασμούς της Άγκυρας και του Λονδίνου, όπως και της Ουάσινγκτον. Διά της μόνιμης παρουσίας τους στην Κύπρο, τους πρόσφερε σημαντικά οφέλη και πλεονεκτήματα. Τόσο πολιτικά, με τις ρυθμίσεις που προέβλεπε το σχέδιο Ανάν όσο και στρατιωτικά (παρουσία, έλεγχος, Βάσεις, χωρικά ύδατα, FIR).

Το Σχέδιο Ανάν παρουσιάσθηκε μερικές μέρες πριν την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προφανώς και ο στόχος ήταν η ένταξη στην Ε.Ε. της «νέας κατάστασης πραγμάτων» και όχι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διαμορφώθηκε και παρουσιάσθηκε ένα πλαίσιο, για τη νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής. Με εγγυήσεις και μακρές μεταβατικές διατάξεις, που άφηναν μετέωρη τη χώρα. 

Το δημοψήφισμα του 2004 έδειξε τη δύναμη των πολιτών και τα αντανακλαστικά τους, που αποδείχθηκαν πιο γρήγορα από το πολιτικό σύστημα. Όσοι ακόμη μοιρολογούν για την ευκαιρία που χάθηκε- όπως αργότερα και για το Κραν Μοντανά- επιμένουν εθελοτυφλώντας να μην «διαβάζουν» την τουρκική πολιτική, τις επιδιώξεις της κατοχικής δύναμης. Είναι οι ίδιοι, που για το Κραν Μοντάνα κάνουν λόγο για δήθεν χαμένη ευκαιρία- χωρίς οι Τούρκοι να αποδέχθηκαν- να καταργηθούν οι εγγυήσεις και να φύγει ο στρατός. Είναι οι ίδιοι, οι οποίοι το 2004 αποδέχθηκαν τις εγγυήσεις και την παρουσία στρατευμάτων κάνοντας σημαία το Σχέδιο!

Την ίδια ώρα, αποφεύγουν να απαντήσουν στα προφανές: Θέλουμε λύση ή διαιώνιση του Κυπριακού (μέσα από τη δημιουργία προϋποθέσεων για νέες περιπέτειες); Θέλουμε λύση, με την Τουρκία να ελέγχει και θα καθορίζει πολιτικές της χώρας μας; Να είναι κράτος- προτεκτοράτο; Η ένταξη στην Ε.Ε. επιδιώχθηκε για να διασφαλίζει τα αυτονόητα, τα οποία όμως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στέλνονται ενίοτε στα αζήτητα. Η μη λύση δεν είναι λύση. Ούτε, όμως και η όποια λύση…

Φιλελεύθερος

Συνέχεια ανάγνωσης

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή