Γενικά θέματα
Πληγή η φήμη της Κύπρου, που πρέπει να επουλωθεί
Η διαφθορά μείζον πρόβλημα της Κύπρου
Οι διεθνείς δείκτες αντίληψης της διαφθοράς για κάθε χώρα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις νέων επενδυτών. Οι δείκτες αυτοί σχετίζονται με το λεγόμενο «κεφάλαιο φήμης» (reputational capital) της κάθε χώρας. Με τον όρο αυτό εννοούμε την αξιοπιστία, το κύρος και τη φήμη μίας χώρας σε διεθνές επίπεδο και αποτυπώνονται από διάφορους δείκτες που καταγράφουν τη διεθνή αντίληψη για την αξιοπιστία μιας χώρας. Ο πιο γνωστός, ενδεχομένως, δείκτης είναι ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς (ΔΑΔ), της μη-κυβερνητικής οργάνωσης Transparency International (https://www.transparency.org).
Μέσω αυτού του δείκτη, κάθε χρόνο στις 31 Ιανουαρίου ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της μέτρησης της αντίληψης για τη διαφθορά σε 180 χώρες, περιλαμβανομένης και της Κύπρου. Ο ΔΑΔ βασίζεται σε ερωτηματολόγια που απαντώνται από εμπειρογνώμονες σε όλο τον κόσμο, τα οποία δεν περιλαμβάνουν ειδικούς από τη χώρα που αξιολογείται. Επομένως, οποιεσδήποτε αντιπολιτευτικές φωνές στο εσωτερικό μιας χώρας είναι απίθανο να επηρεάσουν τη βαθμολογία.
Τι μετρά ο δείκτης ΔΑΔ;
Μέσω ενός ερωτηματολογίου, ο ΔΑΔ καταγράφει την αντίληψη των ερωτηθέντων αναφορικά με την κατάχρηση δημόσιων αξιωμάτων για ίδιο όφελος ή/και για συγγενικά/φιλικά άτομα, τον νεποτισμό, την αναποτελεσματική δίωξη διεφθαρμένων, τον αναποτελεσματικό έλεγχο περιπτώσεων σύγκρουσης συμφέροντος και την έλλειψη αντιστάσεων του κράτους σε πιέσεις από στενά, κεκτημένα συμφέροντα.
Τι δεν μετρά ο δείκτης ΔΑΔ;
Όπως αναφέρεται στη σχετική ιστοσελίδα, ο δείκτης ΔΑΔ δεν καταγράφει τη φορολογική απάτη, τις παράνομες χρηματοοικονομικές ροές, τους επαγγελματίες που ίσως να συνδέονται με τη διαφθορά (π.χ. δικηγόρους, λογιστές, χρηματοοικονομικούς συμβούλους κλπ.), το ξέπλυμα χρήματος, τη διαφθορά του ιδιωτικού τομέα κ.λπ.
Πώς χρησιμοποιείται ο δείκτης ΔΑΔ;
Χρησιμοποιείται ευρέως από θεσμικούς επενδυτές, ρυθμιστικές αρχές αλλά και σε αρκετές ερευνητικές εργασίες που μελετούν την ποιότητα των θεσμικών οργάνων και τις χρηματοπιστωτικές αγορές (μεταξύ άλλων).
Εισηγήσεις για βελτίωση του δείκτη ΔΑΔ:
- Δημιουργία Επιτροπής για Χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για αποκατάσταση της φήμης και της αξιοπιστίας της Κύπρου.
- Προτεινόμενα μέλη της Επιτροπής:
α. Αρχή Καταπολέμησης Διαφθοράς
β. Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης
γ. Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής
δ. Υπουργείο Εξωτερικών
ε. Εξωτερικοί εμπειρογνώμονες.
3. Καταγραφή προβλήματος:
α. Για να λύσουμε ένα πρόβλημα πρέπει πρώτα να το αναγνωρίσουμε και να αντιληφθούμε τα αίτιά του. Χρειάζεται να δημιουργηθεί μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων, κατά προτίμηση από το εξωτερικό, ώστε να διασφαλίζεται η μη σύγκρουση συμφέροντος και να καταγραφούν οι λόγοι για τους οποίους η φήμη της Κύπρου διολισθαίνει. Οποιεσδήποτε θέσεις ή απόψεις από τοπικούς επαγγελματικούς φορείς, των οποίων τα μέλη ενδέχεται να εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα σε υπηρεσίες υψηλού κινδύνου για τη φήμη της χώρας μας, θα ήταν καλό να έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και όχι δεσμευτικό για τον καθορισμό της πιο πάνω στρατηγικής.
4. Προτεινόμενες δράσεις (παραδείγματα):
α. Διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς, αυστηρή τιμωρία όπου χρειάζεται και προληπτικές δράσεις για ελαχιστοποίηση μελλοντικών υποθέσεων διαπλοκής, σύγκρουσης συμφερόντων κ.λπ.
β. Βελτίωση ταχύτητας απονομής δικαιοσύνης.
γ. Ψηφιοποίηση κρατικών διαδικασιών, με έμφαση στη διαφάνεια και την αξιοκρατία, βασισμένα σε μετρήσιμα στοιχεία για διεκπεραίωση διαδικασιών.
δ. Οικονομική διπλωματία: χρειάζεται διεθνής διαφώτιση σχετικά με τις πιο πάνω δράσεις και τις πρωτοβουλίες για ενημέρωση (τουλάχιστον εντός της ΕΕ), για τους στόχους και τα όσα βελτιωτικά μέτρα έχει πετύχει η Κυπριακή Δημοκρατία, στο θέμα της διαφάνειας και της γενικότερης αξιοπιστίας της.
Οπωσδήποτε η Κύπρος χρειάζεται ξένες επενδύσεις, ωστόσο όχι τις επενδύσεις που λειτουργούν εις βάρος του ονόματος και της αξιοπιστίας της. Η φήμη της χώρας μας είναι μια ανοιχτή πληγή και πρέπει να επουλωθεί και γι’ αυτό χρειαζόμαστε άμεσα μια εθνική στρατηγική για την αποκατάσταση της.
Ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς για Κύπρο, Ελλάδα και Ευρώπη
Για να κατανοήσουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης, είναι σημαντικό να συγκρίνουμε την Κύπρο με άλλες χώρες. Ο μέσος όρος βαθμολογίας στην ΕΕ των 27 την περίοδο 2012-2022 ήταν περίπου σταθερός, με μέση τιμή 64. Ταυτόχρονα, η χώρα με τη χειρότερη βαθμολογία το 2012 ήταν η Ελλάδα (με βαθμολογία 36/100). Από το 2012 και έπειτα, η Ελλάδα σημειώνει ανοδική πορεία και σήμερα βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την Κύπρο.
Όπως δείχνει το γράφημα, η Κύπρος ανέκαμψε από την κρίση του 2013 σε βάρος της αξιοπιστίας της, ενώ, αντιθέτως, η Ελλάδα ανέκαμψε από την κρίση του 2009 βελτιώνοντας την αξιοπιστία της.
Τέλος, ενώ η Κύπρος κατέλαβε την 11η θέση στην ΕΕ27 το 2012, το 2022 κατατάσσεται στην 21η θέση, στην ίδια θέση με την Ελλάδα και υψηλότερα μόνο από τη Μάλτα, την Κροατία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία.
Αν και υπάρχουν στην Κύπρο εδώ και αρκετά χρόνια, αρχές, υπηρεσίες ή/και επιτροπές που έχουν συμβουλευτικό ρόλο σε θέματα που επηρεάζουν τη φήμη της Κύπρου, εκ του αποτελέσματος φαίνεται να χρειάζονται επικαιροποίηση των όρων εντολής τους, όπως επίσης και λογοδοσία για την αποτελεσματικότητα τους. Αυτή η επικαιροποίηση θα πρέπει να δώσει περισσότερη έμφαση στην πρόληψη κινδύνων που επηρεάζουν τη φήμη της χώρας μας, αντί στη μείωση των ζημιών μετά από ένα καταστροφικό γεγονός (π.χ. Al Jazeera, κυρώσεις, κλπ.)
* Καθηγητής Χρηματοοικονομικών Πανεπιστήμιο Κύπρου
Φιλελεύθερος
Γενικά θέματα
Το Ισραήλ στέλνει στη Ντόχα επικεφαλής της Μοσάντ και της Σιν Μπετ! “Ολοκληρώθηκε” η συμφωνία λέει η Χαμάς – Αναμένεται η έγκριση από Νετανιάχου
Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.
Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι αποφάσισε να στείλει μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στο Κατάρ για να ενώσει τις προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ομήρων με την τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς.
Η ομάδα που αναχώρησε το βράδυ του Σαββάτου και περιλαμβάνει τον αρχηγό της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα, τον διευθυντή της Shin Bet, Ρον Μπαρ, τον όμηρο του IDF, τον Υποστράτηγο (αναπ.) Νίτζαν Άλον, και τον πολιτικό σύμβουλο του Νετανιάχου, Οφίρ Φαλκ.
Η απόφαση λήφθηκε αφού ο Νετανιάχου πραγματοποίησε αξιολόγηση της κατάστασης σχετικά με τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για τους ομήρους. Μαζί του στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Άμυνας Ισραήλ Κατς, οι αρχηγοί ασφαλείας του Ισραήλ και αξιωματούχοι από την κυβέρνηση Μπάιντεν και την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ. Συναντήθηκε με τον επερχόμενο απεσταλμένο του Τραμπ στη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ στην Ιερουσαλήμ νωρίτερα την ημέρα.
Πηγές της Χαμάς ισχυρίστηκαν το Σάββατο ότι επετεύχθη συμφωνία και περίμενε την τελική έγκριση του Νετανιάχου.
Οι ειδήσεις του Channel 13 επικαλέστηκαν δύο πηγές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις ότι η κίνηση έρχεται εν μέσω «γενικής προσεκτικής προόδου» στις συνομιλίες με τους μεσολαβητές στο Κατάρ.
Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο δίκτυο ότι η Χαμάς δεν έχει ακόμη παράσχει λίστα με ζωντανούς ομήρους στο Ισραήλ.
Συγγενείς ομήρων που κρατούνται στη Γάζα διαδηλώνουν έξω από τα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Λικούντ στο Τελ Αβίβ, 8 Ιανουαρίου 2025 (Zohar Bar-Yehuda μέσω των ομάδων διαμαρτυρίας υπέρ της δημοκρατίας)
Ανώτατη πηγή στη Χαμάς είπε στο Κατάρ Al-Araby Al-Jadeed το Σάββατο ότι η προτεινόμενη συμφωνία είχε ουσιαστικά ολοκληρωθεί, με τους μεσολαβητές να περιμένουν τώρα την έγκριση του Νετανιάχου πριν ανακοινώσουν τη συμφωνία.
Δεν υπήρξε εξωτερική επιβεβαίωση του ισχυρισμού.
Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ισραήλ δεν θα αποχωρούσε πλήρως από τον Διάδρομο Φιλαδέλφειας κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου μέχρι την τελευταία ημέρα της τελικής φάσης της συμφωνίας, αφού σταδιακά απέσυρε τις δυνάμεις του σε προηγούμενα στάδια.
Η πηγή είπε ότι η Χαμάς συμφώνησε να αναβάλει πολλά ανεπίλυτα σημεία διαμάχης με το Ισραήλ για μια μεταγενέστερη φάση της συμφωνίας, εάν τα επόμενα στάδια εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση και όπως απαιτείται.
Η πηγή ισχυρίστηκε ότι Αιγύπτιοι, Κατάρ και Αμερικανοί μεσολαβητές υποστήριξαν την τελευταία θέση της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις.
Επιπλέον, η πηγή είπε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται τώρα «στο πιο κοντινό σημείο [ακόμη] για την ολοκλήρωση της συμφωνίας», προσθέτοντας ότι η Χαμάς και οι μεσολαβητές ανέμεναν απάντηση από το Ισραήλ το Σάββατο.
Το Ισραήλ υποστήριξε προηγουμένως ότι δεν θα συμφωνούσε σε οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός που θα το ανάγκαζε να τερματίσει πλήρως τον πόλεμο, όπως φαινομενικά θα απαιτούσε η συμφωνία τριών φάσεων.
Η έκθεση του Κατάρ πρόσθεσε επίσης ότι εάν το Ισραήλ συμφωνήσει με τη συμφωνία, οι μεσολαβούσες χώρες θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας τις λεπτομέρειες, το χρονοδιάγραμμα και την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλά καθώς ακούει ο Steve Witkoff, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Mar-a-Lago, 7 Ιανουαρίου 2025, στο Palm Beach της Φλόριντα. (AP/ Evan Vucci)
Ο Witkoff συναντήθηκε στην Ντόχα την Παρασκευή με τον Πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.
Οι αναφορές ήρθαν αφού αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία την Παρασκευή σχετικά με τις προοπτικές να κλείσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ομήρων στη Γάζα πριν από το τέλος της θητείας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.
Γενικά θέματα
Yedioth Ahonoth: Israel prepares for Trump’s return and for a joint attack on Iran’s nuclear facilities
Γενικά θέματα
Τί είπε ο Φιντάν με τον Γκολάνι;
Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 22 Δεκεμβρίου 2024
Θέματα Εκπομπής 22ας Δεκεμβρίου 2024
1. Τι είπαν Φιντάν και Γκολάνι στην κοινή συνέντευξη τύπου στη Δαμασκό
2. Ποιο προβλέπεται να είναι το μέλλον της Συρίας 39:40
3. Οι Χούθι αφήνουν να εννοηθεί ότι η δική τους αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε το F/A-18 των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα 48:00
4. ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να πάρει πίσω από τον Παναμά την Διώρυγα 56:20
6. Ρωσία-Ουκρανία: Οι τελευταίες εξελίξεις 01:01:00
-
Γενικά θέματα3 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή3 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Ενδιαφέροντα1 μήνα πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Πονάει η λέξη ελευθερία! Οι Τούρκοι ζητούν τιμωρία της Ανόρθωσης για πανό με μήνυμα απελευθέρωσης της Κύπρου σε ματς με τη Μπούρσασπορ