ΗΠΑ
Πόσο θέλουν οι ΗΠΑ να πετύχει η ουκρανική αντεπίθεση;
Ποια είναι τελικά η στάση των ΗΠΑ στην ουκρανική αντεπίθεση;
Η στρατηγική των ΗΠΑ στην Ουκρανία βασίζεται στην ιδέα ότι ο πόλεμος εκεί θα τελειώσει ή θα αποκλιμακωθεί δραματικά εντός του τρέχοντος έτους. Τι γίνεται όμως εάν κάτι τέτοιο δεν συμβεί; Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν τα κατάφερε καλά στη διαχείριση αυτής της σύγκρουσης μέχρι στιγμής. Ωστόσο, όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να διαχειριστεί ο Μπάιντεν τις πολιτικές της διαστάσεις και τόσο μεγαλύτερη πίεση θα ασκούν αυτές στην πολιτική των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο.
Οι προοπτικές της Ουκρανίας περιστρέφονται γύρω από την πολυαναμενόμενη εαρινή της επίθεση. Οι Ουκρανοί αναχαίτισαν ως επί το πλείστον τη λυσσαλέα χειμερινή επίθεση της Ρωσίας, κρατώντας – μετά βίας – ένα μέρος του πολιορκούμενου Μπαχμούτ στα ανατολικά. Τώρα είναι η σειρά του Κιέβου να χτυπήσει.
Οι προπαρασκευαστικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς η Ουκρανία αμβλύνει την επιμελητεία της Ρωσίας και ερευνά την άμυνά της. Ο καθένας μπορεί να μαντέψει πού θα έρθει το μεγάλο πλήγμα – ίσως στο Ντονμπάς, ή μάλλον, πιο πιθανό, στον νότο, σε μια προσπάθεια να κοπεί η χερσαία γέφυρα της Ρωσίας προς την κατεχόμενη ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας. Είτε έτσι είτε αλλιώς, οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι η επίθεση, μεταβάλλοντας την πορεία του πολέμου, θα δημιουργήσει ένα μονοπάτι προς την ειρήνη.
Στρατηγική
Δημόσια και ιδιωτικά, κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν διατυπώσει τη θεωρία της κυβέρνησης περί νίκης: την ιδέα ότι μια επιτυχημένη, αλλά όχι υπερβολικά επιτυχημένη, ουκρανική επίθεση θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση του πολέμου ή ακόμα και σε πολιτική διευθέτηση κατόπιν διαπραγματεύσεων. Για να καταστεί δυνατή αυτή η επίθεση, η Ουάσιγκτον έχει παραδώσει εμπροσθοβαρώς στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, σπεύδοντας να του παράσχει τη μερίδα του λέοντος από το πακέτο των 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο διέθεσε το Κογκρέσο των ΗΠΑ στα τέλη του περασμένου έτους.
Αυτή η στρατηγική περιλαμβάνει ένα μείγμα απαισιοδοξίας και αισιοδοξίας. Απαισιοδοξία, στο ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αμφιβάλλουν όλο και περισσότερο ότι η Ουκρανία μπορεί να απελευθερώσει όλα τα εδάφη τα οποία έχει καταλάβει η Ρωσία από το 2014. Αισιοδοξία, στο ότι η Ουάσιγκτον ελπίζει ότι το Κίεβο μπορεί να διεκδικήσει αρκετά εδάφη ώστε να καταστήσει τη χώρα οικονομικά βιώσιμη και στρατιωτικά υπερασπίσιμη, θέτοντας ταυτόχρονα τον στρατό του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν υπό αρκετή πίεση ώστε να τον αναγκάσει να αναζητεί την ειρήνη. Κάτι που, με τη σειρά του, θα μειώσει τις απαιτήσεις της Ουκρανίας για βοήθεια από τις ΗΠΑ, επιτρέποντας στην αμυντική βιομηχανική βάση της Αμερικής να στραφεί σε άλλες προτεραιότητες.
Αυτή η στρατηγική αντιπροσωπεύει μια λογική προσπάθεια συμφιλίωσης αντικρουόμενων επιταγών – την ανάγκη να αποτραπεί μια ουκρανική ήττα, αποφεύγοντας επίσης έναν ευρύτερο, πιο επικίνδυνο πόλεμο. Αντιμετωπίζει επίσης πραγματικές – και δυνητικά ανυπέρβλητες – προκλήσεις.
Όπως γράφει ο Daniel Drezner, η Αμερική αναζητά την χρυσή ισορροπία. Χρειάζεται η Ουκρανία να τα πάει αρκετά καλά ώστε να μπορεί να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος, αλλά όχι τόσο καλά ώστε να πιστεύει ότι δεν χρειάζεται να διαπραγματευτεί καθόλου. Η Ουάσιγκτον πρέπει ταυτόχρονα να πείσει τον Πούτιν ότι κινδυνεύει να χάσει όλα τα κέρδη του – και ίσως την εξουσία του – εάν ο πόλεμος συνεχιστεί. Δεν θέλει ωστόσο να δει τον Πούτιν τόσο απελπισμένο ώστε να ξεσπάσει άγρια ή μια Κίνα η οποία να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρέπει να ενισχύσει την υποστήριξη προς έναν σύμμαχο που κινδυνεύει να υποστεί συντριπτική ήττα. Αυτό το “sweet spot” μπορεί να υπάρχει, αλλά δεν θα είναι εύκολο να το βρει κανείς.
Επιπλοκές
Τώρα, εμφανίζονται και άλλες επιπλοκές. Ο αμερικανικός Τύπος είναι γεμάτος από αναφορές για ελλείψεις των Ουκρανών σε πυρομαχικά, εξαντλημένη αεράμυνα και άλλες δυνητικά σοβαρές αδυναμίες. Το Κίεβο έχει ξεπεράσει σταθερά τις προσδοκίες. Η ανώτατη διοίκησή του παραμένει αρκετά αισιόδοξη. Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα αυτή η επίθεση να αποφέρει μέτρια κέρδη, έχοντας ταυτόχρονα πολύ μεγάλο τίμημα.
Ο Πούτιν, από την πλευρά του, έχει ελάχιστα κίνητρα να κινηθεί βολικά προς τη στρατηγική των ΗΠΑ. Ναι, ο στρατός του συνεχίζει να υποαποδίδει. Εάν η Ουκρανία προχωρήσει σημαντικά αυτή την άνοιξη, θα είναι επειδή οι ρωσικές δυνάμεις αιμορράγησαν μέχρι θανάτου σε άκαρπες χειμερινές επιθέσεις.
Ωστόσο, η θεωρία νίκης του Πούτιν είναι ότι μπορεί να αντέξει περισσότερο από την Ουκρανία και τους φίλους της, ίσως επειδή η προσοχή της Αμερικής θα τραβηχτεί τελικά αλλού. Όσο περισσότερο αποκαλύπτονται τα τρωτά σημεία της Ουκρανίας, τόσο περισσότερο θα ενισχύεται η αυτοπεποίθηση του Πούτιν. Και όσο περισσότερο η Ουάσιγκτον ξεκαθαρίζει πόσο πολύ χρειάζεται ο πόλεμος να τελειώσει, τόσο πιο πιθανό είναι ο Πούτιν να τον τραβά σε χρόνο.
Διλήμματα
Όσο περισσότερο διαρκεί η σύγκρουση, τόσο πιο ενοχλητικά θα γίνονται τα διλήμματα για τον Μπάιντεν. Η χρηματοδότηση της πολεμικής προσπάθειας στην Ουκρανία θα γίνει πιο δύσκολη. Εκείνοι εντός ΗΠΑ που υποστηρίζουν ότι μια αδιέξοδη “εδαφική διαμάχη” απλώς αποσπά την προσοχή της Αμερικής από την πραγματική απειλή που θέτει η Κίνα, θα ενδυναμωθούν. Οι γραφειοκρατικές διαφωνίες θα οξυνθούν, καθώς το Πεντάγωνο καλείται να κάνει πάρα πολλά με πολύ λίγους πόρους. Οι ΗΠΑ μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με την επιλογή μεταξύ της περικοπής της υποστήριξης προς την Ουκρανία και της λήψης μέτρων στα οποία ο Μπάιντεν έχει αντισταθεί, όπως η παροχή στο Κίεβο πυρομαχικών διασποράς και προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών ή η επίκληση του Νόμου για την Παραγωγή Αμυντικού Υλικού για την τόνωση της παραγωγής στη βιομηχανική βάση.
Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση του Μπάιντεν έχει προχωρήσει σαν να μπορεί να δώσει στην Ουκρανία τη βοήθεια την οποία χρειάζεται, ενώ προετοιμάζεται επαρκώς για μια διαφαινόμενη σύγκρουση με την Κίνα, κάνοντας ταυτόχρονα μόνο οριακές αυξήσεις στον αμυντικό προϋπολογισμό.
Αυτή η στρατηγική ήταν πάντα ένα στοίχημα. Όσο περισσότερο διαρκεί αυτός ο πόλεμος, τόσο πιο ριψοκίνδυνος θα γίνεται. Εάν ο Μπάιντεν θέλει να κερδίσει μια μακρά μάχη στην Ουκρανία ενώ θα μειώνει την πιθανότητα να χάσουν οι ΗΠΑ στον Ειρηνικό, θα πρέπει να αρχίσει να επανεξοπλίζει τον αμερικανικό στρατό με ρυθμό που να θυμίζει περίοδο πολεμικού συναγερμού. Εάν επιλέξει να μην το κάνει, ίσως χρειαστεί να αποφασίσει ποια γεωπολιτική προτεραιότητα – να νικήσει τη Ρωσία ή να συγκρατήσει την Κίνα – θα πρέπει να θυσιάσει.
Ίσως η σύγκρουση στην Ουκρανία να τελειώσει εντός του χρονοδιαγράμματος της Ουάσιγκτον. Ο Μπάιντεν, ωστόσο, πρέπει να αρχίσει να σχεδιάζει από τώρα το τι θα συμβεί εάν τα πράγματα δεν έλθουν έτσι.
Video
ΗΠΑ και ΝΑΤΟ πίσω απ’το μοίρασμα του Αιγαίου λένε στη Μόσχα
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 11 Οκτωβρίου 2024
Δημοσίευμα στο TASS
Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει διαπραγματεύσεις με την Αθήνα για «όλα τα αμφιλεγόμενα ζητήματα» στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένης της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.
Η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη να διαπραγματευτεί με την Τουρκία για το μοναδικό, κατά την άποψή της, επίμαχο ζήτημα καθορισμού των ορίων της ΑΟΖ προκειμένου να παρουσιάσει τα αποτελέσματα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης”, καταλήγει το ίδιο.
Η Ρωσία δεν επιθυμεί επουδενί επίτευξη των τουρκικών οθωμανικών σχεδίων για επέκταση στο Αιγαίο, αλλά θέλει να παραμείνει η σημερινή κατάσταση.
Η Μόσχα φοβάται ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, είναι πίσω από αυτές τις ελληνοτουρκικές διαβουλεύσεις, με στόχο να μπλοκάρουν το Αιγαίο στα ρωσικά εμπορικά πλοία και αεροσκάφη, κάτι που ισχύει τώρα για τα Πολεμικά πλοία.
Όπως και να έχει η Ρωσία παρακολουθεί στενά και θα συνεχίσει να το πράττει κάθε συνομιλία για το Αιγαίο, για τα δικά της συμφέροντα, έχοντας κατά νου τα τουρκικά σχέδια και στην Ανατολική Μεσόγειο με την τουρκικής δημιουργία αεροναυτικής βάσης στα Κατεχόμενα.
Video
Θα πέσουν οι Κούρδοι στην παγίδα του καθεστώτος;
Η Τουρκία θέλει να ξεκινήσει επαφές με τον Οτζαλάν και το PKK για να προσεγγίσει τους Κούρδους.
Direct News με τον Ανδρέα Μουντζουρούλια: Η Τουρκία θέλει να ξεκινήσει επαφές με τον Οτζαλάν και το PKK για να προσεγγίσει τους Κούρδους. Θα πέσουν οι Κούρδοι στην παγίδα του καθεστώτος;
ΗΠΑ
Το διπλό παιχνίδι Ερντογάν και Όρμπαν στο αέριο με ΗΠΑ και Ρωσία
Οι δηλώσεις Μπαιρακτάρ για επέκταση του Turkstream προς Κεντρική Ευρώπη. To «τάιμινγκ» της τουρκικής κινητικότητας και το αμερικανικό ενδιαφέρον. Ο σύμμαχος. Στο 65% το ρωσικό αέριο στην Ελλάδα.
Σε ρόλο «μάγου» της ενεργειακής διπλωματίας που καταφέρνει να ισορροπεί ανάμεσα σε αντικρουόμενα συμφέροντα βάζει ξανά τον εαυτό της η Τουρκία, υποσχόμενη στις ΗΠΑ ότι θα διαφοροποιήσει το ενεργειακό της μείγμα, αλλά πέφτοντας ταυτόχρονα όλο και πιο βαθιά στην αγκαλιά του Β. Πούτιν.
Τη μια στιγμή δηλώνει ότι θα αλλάξει μόνιμα τις πηγές προμήθειας αερίου, όπως θύμισε προχθές από τη Κωσταντινούπολη ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζέφρι Πάιατ, επικαλούμενος πρόσφατη δέσμευση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Αλ. Μπαιρακτάρ, και την άλλη, προωθεί την επέκταση του Turkstream, για να εξάγει, μέσω Βουλγαρίας, αέριο προς την Κενρική Ευρώπη, με το αμφιλεγόμενο εμπορικό σήμα «Turkish Blend», που αποτελεί κοινό μυστικό ότι είναι σε μεγάλο βαθμό ρωσικό.
Ένα μήνα πριν συνήψε δύο «δυτικά» συμβόλαια με Total και Shell, μεγάλο μέρος των οποίων αποτελείται από LNG αμερικανικής προέλευσης, όπως έσπευσε να θυμίσει ο Αμερικανός αξιωματούχος από την Τουρκία, αλλά σήμερα μιλά για την ανάγκη να αυξηθεί η χωρητικότητα του Turkstream, για να «ενισχυθεί η διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων και την ασφάλεια εφοδιασμού της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».
Οι δύο βάρκεςΤις τελευταίες ημέρες που η αμερικανική κινητικότητα στη περιοχή είναι έντονη, και πλησιάζει η διακοπή στο τέλος του 2024 των transit ροών ρωσικού αερίου, μέσω Ουκρανίας, προς Κεντρική Ευρώπη, η Άγκυρα, θυμίζει με κάθε τρόπο ότι και στα ενεργειακά «πατάει σε δύο βάρκες». Ενα παιχνίδι που έχει παίξει συχνά τόσο στη γεωπολιτική, όσο και στην άμυνα, ελπίζοντας ότι έτσι θα αποσπάσει κέρδη και ανταλλάγματα και από τη μια και από την άλλη πλευρά.
Σε συνέδριο που έγινε τη Τετάρτη στην Κωσταντινούπολη, με διοργανωτή το αμερικανικό think tank Atlantic Council και με τη συμμετοχή του Τζ. Πάιατ (επ’ ευκαιρία της οποίας, «κούμπωσε» και η παρουσία του μια μέρα πριν στο workshop της Κομισιόν στην Αθήνα), ο κ. Μπαϊρακτάρ, κάλεσε την Ελλάδα και τη Βουλγαρία να διευρύνουν τη χωρητικότητα του υπάρχοντος διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου, ώστε η Τουρκία να μπορέσει να αυξήσει τις εξαγωγές της προς τη ΝΑ Ευρώπη.
Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ΤουρκίαΜια μέρα πριν, ο Πάιατ μιλούσε για τη σημασία του «Κάθετου Διαδρόμου», που προορίζεται να μεταφέρει μη ρωσικό αέριο από την Ελλάδα προς την Ουκρανία, εξήρε τη σημασία του «στη μετάβαση της Ευρώπης από τον αναξιόπιστο ρωσικό εφοδιασμό», και προειδοποιούσε ότι απειλείται από τη Μόσχα που κάνει σκοπίμως dumping στις τιμές, υπονοώντας μέσω της Βουλγαρίας, χωρίς φυσικά τη παραμικρή αιχμή για το ρόλο της Τουρκίας.
Σε μια συγκυρία που το κλίμα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις παραμένει ρευστό, βρισκόμαστε παραμονές των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου για την ανάδειξη Προέδρου στις ΗΠΑ και τα διμερή ανοικτά θέματα είναι ουκ ολίγα, όπως η επαναφορά της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, δεν θα ανέμενε κανείς από τους Αμερικανούς να ανοίξουν νέα μέτωπα.
Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την επίσκεψη Πάιατ στην περιοχή, σύμφωνα με την οποία ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέδειξε κατά τις επαφές του στην Κωνσταντινούπολη, τον ρόλο της Τουρκίας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο κέντρο του ευρωπαϊκού ενεργειακού χάρτη και ως περιφερειακού hub. Καθώς επίσης η δήλωση του έμπειρου διπλωμάτη ότι «ήρθε η ώρα να δεσμευτούμε ώστε να ολοκληρώσουμε τη δουλειά και να διασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές γενιές θα ζουν σε έναν κόσμο όπου η ενέργεια θα δένει τους γείτονες και θα προωθεί την ευημερία τους».
Το «τάιμινγκ» και ο σύμμαχος
Σε ό,τι αφορά το “τάιμινγκ” της τουρκικής κινητικότητας δεν είναι τυχαίο. Συμπίπτει με την οριστική διακοπή της μεταφοράς ρωσικού αερίου μέσω του αγωγού από την Ουκρανία προς την Ευρώπη, εξέλιξη που αφενός θα στερήσει όγκους από Αυστρία, Σλοβακία και Ουγγαρία, που συνεχίζουν να εξαρτώνται έως και κατά 90% από τη Μόσχα, αφετέρου θα δημιουργήσει νέες αγορές για το αμερικανικό LNG.
Τα 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου που εξήχθησαν το 2023, transit, μέσω Ουκρανίας, θα λείψουν από τις χώρες αυτές, και οι αμερικανικές εταιρείες βλέπουν μια ευκαιρία. Το υποδηλώνει, λένε οι γνωρίζοντες, και η παρουσία τη Τρίτη στην Αθήνα, στο workshop που διοργάνωσε η Κομισιόν, παρουσία του Τζ. Πάιατ, τριών μεγάλων αμερικανικών εταιρειών στο χώρο του LNG των Sempra, Excelerate Energy και Venture Global.
Τυχαίος δεν είναι και ο σύμμαχος που βρήκε η τουρκική πρόταση για αύξηση της χωρητικότητας στους αγωγούς φυσικού αερίου που συνδέουν τη Τουρκία με Βουλγαρία και Ελλάδα. Ακριβώς μια μέρα μετά την πρόταση Μπαιρακτάρ, ο υπουργός Εξωτερικών τής Ουγγαρίας, που προεδρεύει την εποχή αυτή στην ΕΕ, Πέτερ Σιγιάρτο, δήλωσε ότι ο αγωγός TurkStream που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Τουρκία μέσω της Μαύρης Θάλασσας θα μπορούσε να βοηθήσει την Ευρώπη να αντιμετωπίσει την επικείμενη απώλεια των ρωσικών όγκων μετά το τέλος της ουκρανικής διαδρομής.
«Αυτή η εναλλακτική διαδρομή μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο την Ουγγαρία, αλλά και άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης εάν αντιμετωπίσουν μια σοβαρή κατάσταση σε περίπτωση που δεν υπάρξει διέλευση μέσω Ουκρανίας», είπε ο Σιγιάρτο στο Διεθνές Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Αγίας Πετρούπολης.
Με άλλα λόγια, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση Όρμπαν προωθεί την επέκταση του Turkstream είναι ταυτόχρονα και μια από τις εννέα χώρες διέλευσης που εργάζεται για την υλοποίηση του «Κάθετου Διαδρόμου» (μαζί με Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία, Ουκρανία και Σλοβακία), τον οποίο στηρίζουν οι ΗΠΑ. Τόσο πολιτικά, όσο πλέον και σε επιχειρηματικό επίπεδο, όπως δείχνει η κινητικότητα των τελευταίων ημερών και το αυξανόμενο ενδιαφέρον από αμερικανικούς ομίλους.
Ίσως αυτό τον κίνδυνο να βλέπει και η ρωσική πλευρά και αυξάνει συνεχώς τις εξαγωγές της προς τη περιοχή, πουλώντας ακόμη και κάτω του κόστους (10 ευρώ / MWh, έναντι 40 ευρώ που λέγεται ότι είναι η τιμή του αμερικανικού LNG), προκειμένου να πάρει μερίδια και να κλείσει την αγορά σε τρίτους. Τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα, οι εισαγωγές ρωσικού αερίου άγγιξαν το 65% (στοιχεία ΔΕΣΦΑ που επεξεργάστηκε το Green Tank), το τρίτο υψηλότερο επίπεδο ιστορικά σε μηνιαίο επίπεδο.
ΠΗΓΗ: Euro2day.gr
-
Video3 ημέρες πριν
Ανατριχιαστική ομιλία Μπακασέτα πριν βγει η Εθνική στο Γουέμπλεϊ: “Να θυσιαστούμε για να τιμήσουμε τον Μπάλντοκ”
-
Εθνική Άμυνα6 ημέρες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Γαλλία5 ημέρες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra
-
Ιστορία5 ημέρες πριν
Πιέσεις στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση να ανοικτούν τα πρακτικά της Δίκης των Ελλήνων που εκτελέστηκαν στην Αμάσεια το 1921
-
Video6 ημέρες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Ιράν6 ημέρες πριν
Κόκκινος συναγερμός στο κεντρικό Ισραήλ! Εκτοξεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη – Αναχαιτίστηκε με επιτυχία λέει ο IDF
-
Video7 ημέρες πριν
Ασταμάτητο το Ισραήλ! Βομβάρδισε Ρωσική βάση στην Συρία
-
Video1 ημέρα πριν
Δεν θα μας… κουνιούνταν οι Τούρκοι σήμερα!