Ευρωπαϊκή Ένωση
Ρωσία – Υπόθεση Καρα-Μουρζά: Κινδυνεύουν με απέλαση Δυτικοί διπλωμάτες που αναμείχθηκαν
Η Ρωσία κατηγόρησε τους πρεσβευτές της Βρετανίας, των ΗΠΑ και του Καναδά για παρέμβαση στις εσωτερικές της υποθέσεις αφού κατέκριναν την καταδίκη για προδοσία σημαίνοντος αντιπολιτευόμενου πολιτικού και τους προειδοποίησε ότι κινδυνεύουν με απέλαση στο μέλλον.
Χθες, δικαστήριο της Μόσχας καταδίκασε τον επικριτή του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά –που έχει ρωσικό και βρετανικό διαβατήριο– σε κάθειρξη 25 ετών αφού τον έκρινε ένοχο για προδοσία σε μια δίκη που σύμφωνα με τον ίδιο και τη Δύση ήταν πολιτικά υποκινούμενη. Πρόκειται για την αυστηρότερη ποινή αυτού του είδους από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.
Ο Καρά-Μουρζά, 41 ετών, για χρόνια ασκεί πιέσεις στις κυβερνήσεις της Δύσης να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία και σε Ρώσους υπηκόους για καταγγελλόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι πρεσβευτές της Βρετανίας, των ΗΠΑ και του Καναδά έκαναν κοινή εμφάνιση μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες στα σκαλιά του δικαστηρίου της Μόσχας μετά την ετυμηγορία σε βάρος του Καρά-Μουρζά, καταδικάζοντας την απόφαση και ζητώντας την απελευθέρωσή του.
Η πρεσβευτής της Βρετανίας Ντέμπορα Μπρόνερτ έκανε τα σχόλιά της στα ρωσικά με την ελπίδα ότι θα τα μεταδώσουν τηλεοπτικοί σταθμοί που εκπέμπουν στη ρωσική γλώσσα.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η συμπεριφορά των διπλωματών είναι απαράδεκτη.
“Είναι άμεση παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας”, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή απόπειρα για άσκηση πίεσης στο ρωσικό δικαστικό σώμα.
Επικαλούμενη παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως τις χαρακτήρισε, στις τρεις αυτές χώρες της Δύσης, η Ζαχάροβα δήλωσε ότι είναι ειρωνικό τα ίδια αυτά κράτη να ζητούν την απελευθέρωση κάποιου που, σύμφωνα με την ίδια, είναι “πράκτορας επιρροής” που χρηματοδοτείται από τη Δύση.
“Οι απόπειρες για άσκηση πίεσης στη ρωσική κυβέρνηση και το ανεξάρτητο δικαστικό της σώμα είναι βέβαιο ότι θα αποτύχουν. Οι προδότες… που επικροτούνται στη Δύση θα πάρουν αυτό που τους αξίζει”, δήλωσε η Ζαχάροβα.
Η Βρετανία –που το 2020 επέβαλε κυρώσεις στον δικαστή που προήδρευσε στην υπόθεση του Καρά-Μουρζά για φερόμενες ως παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων– κάλεσε χθες τον Ρώσο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί.
Ο ίδιος ο Καρά-Μουρζά συνέκρινε τη δίκη του, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, με τις στημένες δίκες του Ιωσήφ Στάλιν τη δεκαετία του 1930.
Φιλοκυβερνητικοί πολιτικοί και σχολιαστές τον περιγράφουν ως επί μακρόν “συνένοχο” της Ουάσινγκτον που έχει βοηθήσει τη Δύση να σχεδιάσει αποτελεσματικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, μια συμπεριφορά που συνιστά προδοσία για την οποία λένε ότι του αξίζει να φυλακιστεί.
Η Ζαχάροβα είπε στους διπλωμάτες της Δύσης να μείνουν μακριά από τις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας, διαφορετικά κινδυνεύουν να σταλούν πίσω στην πατρίδα τους.
“Οι όποιες ενέργειες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του Καναδά… με στόχο την πρόκληση διαφωνίας και εχθρότητα στην κοινωνία μας θα αντιμετωπίζονται με τον πιο αποφασιστικό τρόπο και οι διπλωμάτες που εμπλέκονται σε αυτό το υπονομευτικό έργο θα απελαθούν από τη Ρωσία”, δήλωσε.
ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ, capital.gr
Γερμανία
Τα σενάρια για αυστηροποίηση της πολιτικής ασύλου στη Γερμανία! Πεδίο δοκιμών τα Βαλκάνια με κέντρα μεταναστών
Η Γερμανία δεν μπορεί να δεχτεί όλους τους μετανάστες που έρχονται στην Ευρώπη, λέει η υπουργός Εσωτερικών
Πολλοί από τους υπουργούς Εσωτερικών τάχθηκαν υπέρ ενός τέτοιους σχεδίου, ενώ ορισμένοι υπέδειξαν ότι τα Δυτικά Βαλκάνια ενδέχεται να είναι ένα πιθανό πεδίο δοκιμών.
Η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ «κατέβαλε μια αξιοσημείωτη προσπάθεια να φανεί αποφασισμένη, παρουσιάζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας πολιτικής ασύλου της Γερμανίας στους άλλους Ευρωπαίους υπουργούς Εσωτερικών την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο», γράφει στις στήλες της η Süddeutsche Zeitung. Η Γερμανίδα Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, η οποία συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, τόνισε πως η Γερμανία δεν μπορεί να δεχτεί όλους τους μετανάστες που έρχονται στην Ευρώπη – κάτι το οποίο, όπως σχολιάζει η εφημερίδα «είναι βέβαια υπερβολή, αφού η Γερμανία δέχεται μεν τους περισσότερους μετανάστες, αλλά σαφώς όχι „όλους”». Σύμφωνα με την SZ, «η Νάνσι Φέζερ λειτούργησε ως προάγγελος του Όλαφ Σολτς» καθώς «Η μετανάστευση θα είναι το μείζον θέμα την επόμενη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Και ο καγκελάριος θα βρεθεί στο κέντρο της προσοχής, σε σχέση με το ερώτημα: Τι μπορούμε να περιμένουμε από τη γερμανική πολιτική ασύλου;»
Τα σενάρια για αυστηροποίηση της πολιτικής ασύλου απασχόλησαν και την Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία σχολιάζει πως «Για πρώτη φορά, οι υπουργοί Εσωτερικών συζήτησαν και την αναθεώρηση της οδηγίας της ΕΕ για την πολιτική επιστροφών και την ιδέα της δημιουργίας κέντρων επιστροφής σε τρίτες χώρες για αιτούντες άσυλο που έχουν απορριφθεί (σ.σ. τύπου Αλβανίας;) . Πολλοί από τους υπουργούς Εσωτερικών τάχθηκαν υπέρ ενός τέτοιους σχεδίου, ενώ ορισμένοι υπέδειξαν ότι τα Δυτικά Βαλκάνια ενδέχεται να είναι ένα πιθανό πεδίο δοκιμών. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιο κράτος στην περιοχή αυτή θα ήταν διατεθειμένο να συμμετέχει».
ΠΗΓΗ: DW
Video
Ανίκανη & πολεμοκάπηλη! Διασυρμός φον ντερ Λάιεν από τον Όρμπαν
Σταύρος Καλεντερίδης: Αντιμέτωποι οι Βίκτορ Όρμπαν και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Στρασβούργο – Επίθεση της προέδρου ζητώντας παραπάνω όπλα και χρήματα για την Ουκρανία.
Το πραγματικό σχέδιο Νετανιάχου για επαναχάραξη της Μ. Ανατολής και η συνέντευξη Γεραπετρίτη για νέες παραχωρήσεις στους Τούρκους.
Εθνική Άμυνα
Η Φον ντερ Λάιεν “αδειάζει” Ελλάδα και Κύπρο για την Τουρκία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «εξαιρεί» την ενέργεια και την αμυντική βιομηχανία από τους όρους των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία
Η Τουρκία κάνει τη δουλειά της μια χαρά και με τους Κινέζους και με τους Ρώσους. Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη διατυμπανίζει ότι η Ελλάδα έχει ενισχύσει τις θέσεις της στα ελληνοτουρκικά στο καλύτερο σημείο όλων των εποχών. Στις Βρυξέλλες φαίνεται να έχουν διαφορετική γνώμη.
Πριν από λίγες εβδομάδες δημοσιοποιήθηκε η «περίεργη» είδηση ότι το Netflix, έπειτα από απαίτηση της Τουρκίας, θα προβάλλει μέσω της πλατφόρμας του τη σειρά «Famagusta» (Αμμόχωστος) μόνο στην Ελλάδα και σε καμιά άλλη χώρα της υδρογείου. Και το μεν Netflix σωστά έλαβε υπόψη του ότι η αγορά των 80 εκατομμυρίων κατοίκων της Τουρκίας και των πολλών άλλων δεκάδων εκατομμυρίων τουρκόφωνων πέραν της γειτονικής χώρας είναι τεράστια μπροστά στην αντίστοιχη ελληνική, έκανε τον υπολογισμό των μελλοντικών πωλήσεών του και έπραξε αναλόγως. Βεβαίως, πριν από μερικές δεκαετίες η Τουρκία είχε «φάει πόρτα» όταν απαίτησε από μεγάλη εταιρεία παραγωγής του Χόλιγουντ να αποσύρει την ταινία «Το εξπρές του μεσονυκτίου», που παρουσίαζε την πραγματική εικόνα της Δικαιοσύνης και των φυλακών στην Τουρκία μέσα από την περιπέτεια ενός Αμερικανού πολίτη. Αλλά τότε ήταν άλλοι καιροί και για την Τουρκία και για την Ελλάδα…
Η μεγάλη ανατροπή
Ομως, όπως όλα δείχνουν, δεν είναι μόνο το Netflix που υπολογίζει τόσο πολύ την Τουρκία. Το βάρος της γειτονικής μας χώρας στη διεθνή σκακιέρα φαίνεται πως έχει επηρεάσει και τα μυαλά πολλών (της πλειονότητας μάλλον…) «φίλων και συμμάχων» στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις Βρυξέλλες. Διότι οι εξελίξεις και οι πληροφορίες που φτάνουν από εκεί είναι κάτι από παραπάνω από ανησυχητικές και προοιωνίζονται εξελίξεις πολύ αρνητικές για την Ελλάδα, και μάλιστα σε ένα μέτωπο που μέχρι τώρα θεωρείται προνομιακό για την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η προηγούμενη αλλά και νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έπειτα από διαβουλεύσεις με τους βασικούς παίκτες της Ε.Ε. δημιούργησε ένα νέο χαρτοφυλάκιο για θέση επιτρόπου, αυτό της Μεσογείου, «προκειμένου να δοθεί έμφαση στην περιοχή όχι μόνο από γεωστρατηγικής άποψης αλλά και από την πλευρά των επενδύσεων, ιδιαίτερα στην ενέργεια» σύμφωνα με όσα δηλώθηκαν επισήμως.
Στην αρχή Ελλάδα και Κύπρος χαιρέτησαν τη δημιουργία του νέου επιτροπάτου (πανευρωπαϊκού υπουργείου δηλαδή) και θεωρούνταν πως τη θέση θα καταλάβει η Κύπρος (μάλιστα, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης είχε κάνει και σχετικές δηλώσεις). Τελικά η θέση δόθηκε στην Κροατία και στην κυρία Ντουμπράβκα Σούικα, διότι άλλα είχε στο μυαλό της η Φον ντερ Λάιεν και άλλα κατάλαβαν Έλληνες και Κύπριοι. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, κοινοτικοί αξιωματούχοι υποστήριξαν πως «είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε. να διατηρεί ανοιχτό το παράθυρο για πιθανές συνεργασίες με την Τουρκία χωρίς να περνάμε μέσα από την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Γιατί έτσι πάντα θα “κολλάνε”» και διευκρίνισαν ότι μέσω του χαρτοφυλακίου της Μεσογείου η Ε.Ε. θα μπορούσε να συνάψει επιχειρησιακές συνεργασίες με χώρες όπως η Τουρκία παρακάμπτοντας έτσι τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις, οι οποίες έχουν «κολλήσει» εδώ και δεκαετίες.
Το αντικείμενο του επιτρόπου Μεσογείου και η νέα στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έναντι της Τουρκίας αναμένεται να επιβεβαιωθεί και κατά τη σχετική ακρόαση στο Ευρωκοινοβούλιο για την έγκριση της εκ Κροατίας επιτρόπου Ντ. Σούικα, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, αντιμετωπίζει στην πατρίδα της κατηγορίες για παράνομο πλουτισμό.
Στην ουσία πρόκειται για μεγάλη ανατροπή, καθώς οι όποιες συμφωνίες της Ε.Ε. με την Τουρκία για την ενέργεια ενώ είναι ανοιχτά τα θέματα της οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) και της εκμετάλλευσης των πιθανών κοιτασμάτων αερίου και πετρελαίου δημιουργούν κάποια «θεματάκια» για την Ελλάδα και την Κύπρο. Διότι όλα αυτά θα συμφωνούνται «εκτός πεδίου ενταξιακών διαπραγματεύσεων» της Τουρκίας για να μην «κολλάνε». Κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι οι δυνατότητες παρέμβασης εκ μέρους Ελλάδας και Κύπρου επί του θέματος σχεδόν μηδενίζονται!
Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η «εκτός πεδίου ενταξιακών διαπραγματεύσεων» συνεργασία με την Τουρκία θα αφορά και τον τομέα της άμυνας. Βεβαίως, τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πάμπολλα στον τομέα αυτόν. Διότι η Φον Ντερ Λάιεν όταν αναφέρεται σε άμυνα, εννοεί αυτή της Ευρώπης κατά της Ρωσίας λόγω Ουκρανίας. Όμως οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας είναι άριστες, ο δε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κλήθηκε πρόσφατα από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να λάβει μέρος στη σύνοδο των BRICS. Επιπλέον, η όποια εμπλοκή της Ευρώπης υπέρ του Ισραήλ στο Μεσανατολικό δεν θα βρει αλληλέγγυο τον Ερντογάν, που είναι σαφές ότι υποστηρίζει τους Παλαιστίνιους. Άρα κοινή συνεργασία στην άμυνα εναντίον τίνος;
Και οι «μπίζνες»;Σε ό,τι αφορά το τρίτο σκέλος της «εκτός ενταξιακών διαπραγματεύσεων» συνεργασίας Ε.Ε.-Τουρκίας, αυτό δηλαδή της επιχειρηματικής συνεργασίας, η Τουρκία αλλού έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των «σπάνιων γαιών» ενός μείγματος δεκαεπτά διαφορετικών ενώσεων μεταλλευμάτων που η ζήτησή τους έχει εκτοξευθεί επειδή χρησιμοποιούνται σε smartphones, σε σύγχρονα οπλικά συστήματα, σε ανεμογεννήτριες, σε ηλεκτρικά οχήματα, σε τσιπ δημιουργίας Τεχνητής Νοημοσύνης κ.α.
Ο μεγαλύτερος παραγωγός αλλά και καταναλωτής σπάνιων γαιών είναι η Κίνα. Παράγει το 40% και καταναλώνει ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες. Οι σπάνιες γαίες αποτελούν πλέον στρατηγική πρώτη ύλη, η δε Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει σε εφαρμογή από τον Μάιο του 2024 τον νόμο περί κρίσιμων πρώτων υλών με σκοπό να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή πρόσβαση και βιώσιμο εφοδιασμό γι’ αυτά τα υλικά…
Η Τουρκία στην αρχή του 2024 ανακάλυψε ένα μεγάλο κοίτασμα σπάνιων γαιών κοντά στο Εσκί Σεχίρ. Ο Ερντογάν ήδη έχει συναντηθεί με τον Κινέζο Πρόεδρο και έχουν συμφωνήσει συνεργασία. Η εξόρυξη και ο διαχωρισμός των σπάνιων γαιών απαιτούν πολύ υψηλή τεχνολογία, την οποία διαθέτουν οι Κινέζοι, και εντός του Οκτωβρίου ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας υπογράφει στο Πεκίνο συμφωνία να αναλάβουν εκείνοι το σχετικό έργο. Εξάλλου η κινεζική BYD, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων παγκοσμίως και βασικός καταναλωτής σπάνιων γαιών, έχει ήδη εργοστάσιο στην Τουρκία. Πού είναι η Ευρώπη;
Τον περασμένο Αύγουστο ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο μεγαλύτερος Έλληνας επιχειρηματίας στον τομέα των εξόρυξης και επεξεργασίας μετάλλων, με αφορμή την απαγόρευση από την Κίνα της εξαγωγής σπάνιων γαιών και αντιμονίου από τις 15/9/24, ζήτησε την ενεργοποίηση της Ε.Ε. για την ανακάλυψη και εκμετάλλευση σπάνιων γαιών στην Ευρώπη. Ούτε φωνή ούτε ακρόαση! Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί σπάνιες γαίες. Και στη Βόρεια Ελλάδα και στην Κεντρική σε κοιτάσματα βωξίτη. Χρειάζονται όμως τεχνολογία και χρήμα για την απόληψή τους.
Ποια συνεργασία με την Τουρκία λοιπόν; Η Τουρκία κάνει τη δουλειά της μια χαρά και με τους Κινέζους και με τους Ρώσους. Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη διατυμπανίζει ότι η Ελλάδα έχει ενισχύσει τις θέσεις της στα ελληνοτουρκικά στο καλύτερο σημείο όλων των εποχών. Στις Βρυξέλλες φαίνεται να έχουν διαφορετική γνώμη. Και στην Τουρκία σίγουρα…
ΠΗΓΗ: avgi.gr
-
Video3 ημέρες πριν
Ανατριχιαστική ομιλία Μπακασέτα πριν βγει η Εθνική στο Γουέμπλεϊ: “Να θυσιαστούμε για να τιμήσουμε τον Μπάλντοκ”
-
Εθνική Άμυνα6 ημέρες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Γαλλία5 ημέρες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra
-
Ιστορία5 ημέρες πριν
Πιέσεις στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση να ανοικτούν τα πρακτικά της Δίκης των Ελλήνων που εκτελέστηκαν στην Αμάσεια το 1921
-
Video7 ημέρες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Ιράν6 ημέρες πριν
Κόκκινος συναγερμός στο κεντρικό Ισραήλ! Εκτοξεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη – Αναχαιτίστηκε με επιτυχία λέει ο IDF
-
Video7 ημέρες πριν
Ασταμάτητο το Ισραήλ! Βομβάρδισε Ρωσική βάση στην Συρία
-
Video2 ημέρες πριν
Δεν θα μας… κουνιούνταν οι Τούρκοι σήμερα!