Ακολουθήστε μας

Σουδάν

Σουδάν: Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός για 72 ώρες

Δημοσιεύτηκε

στις

Video obtained by Reuters/ via REUTERS

Οι συγκρούσεις μαίνονται στη χώρα για πάνω από δέκα μέρες, έχοντας σκοτώσει τουλάχιστον 427 ανθρώπους και τραυματίσει πάνω από 3.700.

Οι δύο αντίπαλες δυνάμεις στο Σουδάν συμφώνησαν σε τριήμερη κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

«Μετά από έντονες διαπραγματεύσεις τις τελευταίες 48 ώρες, οι Σουδανικές Ένοπλες Δυνάμεις (SAF) και οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) συμφώνησαν να εφαρμόσουν μια εθνική κατάπαυση του πυρός που αρχίζει τα μεσάνυχτα της 24ης Απριλίου και θα διαρκέσει 72 ώρες», δήλωσε ο Μπλίνκεν, σε δήλωσή του που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα και δύο ώρες πριν από την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν επιβεβαίωσαν τη συμφωνία για κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, κατόπιν μεσολάβησης των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, αναφέρει ανακοίνωσή τους που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) ανακοίνωσαν επίσης αργά χθες βράδυ πως συμφώνησαν να εφαρμοστεί εκεχειρία για 72 ώρες για να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό.

Είναι τουλάχιστον η τρίτη κατάπαυση του πυρός που ανακοινώνεται από τότε που βυθίστηκε στο χάος η χώρα αυτόν τον μήνα, αλλά καμία δεν τηρήθηκε. Οι συγκρούσεις μαίνονται στη χώρα για πάνω από δέκα μέρες, έχοντας σκοτώσει τουλάχιστον 427 ανθρώπους και τραυματίσει πάνω από 3.700, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ώρες πριν από την ανακοίνωση του Μπλίνκεν, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είχε  προειδοποιήσει ότι οι μάχες θα μπορούσαν «να τυλίξουν ολόκληρη την περιοχή και πέρα ​​από αυτήν». «Πρέπει όλοι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ανασύρουμε το Σουδάν από την άκρη της αβύσσου», είπε ο Γκουτέρες.

Από την έναρξη των εχθροπραξιών, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας του Σουδάν, Χαρτούμ, όπου σημειώνονται μάχες, κλήθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους για να προστατευθούν, με περιορισμένα αποθέματα σε τροφή και νερό. Εφόσον τηρηθεί η συμφωνία για κατάπαυση του πυρρός, θα επιτρέψει στους αμάχους να εγκαταλείψουν την πόλη. Οι ξένες κυβερνήσεις ελπίζουν επίσης ότι θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης των υπηκόων τους από τη χώρα.

Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Σουδάν

Πόλεμος στο Σουδάν: Μάχες στην πρωτεύουσα Χαρτούμ

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης επιτίθενται από την Τετάρτη

Εκατοντάδες οικογένειες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους χθες Σάββατο και τράπηκαν σε φυγή σε προάστιο της σουδανικής πρωτεύουσας Χαρτούμ όπου κλιμακώθηκαν εχθροπραξίες ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και τους παραστρατιωτικούς γύρω από στρατιωτική βάση, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Από την Τετάρτη, οι παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) επιτίθενται σε μεγάλη βάση στην κοινότητα Μπάχρι, βόρειο προάστιο της πρωτεύουσας του Σουδάν. Η βάση αυτή, γνωστή με την ονομασία Χάταμπ, παραμένει στα χέρια των σουδανικών ενόπλων δυνάμεων (ΣΕΔ) από το ξέσπασμα του πολέμου στη χώρα της Αφρικής, στα μέσα του Απριλίου του 2023.

“Από το πρωί (χθες Σάββατο), ο στρατός βάλλει με πυροβολικό νότια της βάσης Χάταμπ, ενώ στρατιωτικά αεροσκάφη κάνουν υπερπτήσεις” στη ζώνη, εξήγησε αυτόπτης μάρτυρας.

Ταυτόχρονα, παραστρατιωτικοί των ΔΤΥ “επιτέθηκαν σε σπίτια νότια της (βάσης) Χάταμπ, αιχμαλώτισαν πολίτες και σκότωσαν άλλους”, είπε κάτοικος, που δεν θέλησε να δώσει τα στοιχεία του εξαιτίας του φόβου πως θα υποστεί αντίποινα.

“Από το πρωί, εκατοντάδες οικογένειες έφυγαν κατευθυνόμενες προς βορρά, μεταφέροντας κάποια υπάρχοντά τους στα κεφάλια τους”, για να σωθούν από τις μάχες, επιβεβαίωσε άλλος αυτόπτης μάρτυρας, ζητώντας επίσης να μην κατονομαστεί.

Ο πόλεμος ανάμεσα στον στρατό του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τις ΔΤΥ του πρώην υπαρχηγού του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους κι έχει μετατρέψει τουλάχιστον 10 εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, κυρίως σε γειτονικά κράτη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Προχθές Παρασκευή, ομάδα ειδικών του ΟΗΕ με εντολή της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα παρότρυνε να αναπτυχθεί άμεσα διεθνής δύναμη, “ανεξάρτητη και αμερόληπτη”, για να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό, την ώρα που η ένοπλη σύρραξη δεν σταματά να χειροτερεύει την βαθιά ανθρωπιστική κρίση.

Κατά τους ειδικούς, οι αντιμαχόμενες πλευρές έχουν διαπράξει σειρά “παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνών εγκλημάτων, πολλά από τα οποία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”.

Παράλληλα, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, άρχισε χθες διήμερη επίσκεψη στο Πορτ Σουδάν (ανατολικά), τη de facto έδρα της κυβέρνησης αφότου πρακτικά εκδιώχθηκε από τη Χαρτούμ.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου, ο Δρ. Τέντρος είχε συναντήσεις με αξιωματούχους και σκοπεύει επίσης να επισκεφθεί δομές υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, capital.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Σουδάν

150.000 νεκροί, 245 πόλεις και χωριά καμένα, 10 εκατ. εκτοπισμένοι: Αυτός είναι ο χειρότερος πόλεμος και απειλεί και την Ευρώπη

Δημοσιεύτηκε

στις

Δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο, αλλά και μία γεωπολιτική βόμβα έτοιμη να σκάσει

Έχει λάβει ελάχιστη προσοχή σε σχέση με τη Γάζα και την Ουκρανία. Ωστόσο  είναι πιο θανατηφόρα από οποιαδήποτε σύγκρουση. Η τρίτη μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής φλέγεται. Η πρωτεύουσά της έχει ισοπεδωθεί, 150.000 άνθρωποι έχουν σφαγιαστεί και τα πτώματα συσσωρεύονται σε αυτοσχέδια νεκροταφεία ορατά από το διάστημα.

Ο λόγος για το Σουδάν, όπου περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι, το ένα πέμπτο του πληθυσμού, έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εν μέσω του εμφυλίου, που ξέσπασε τον Απρίλιο του 2023.

Το τέλος του; Δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Ένας λιμός είναι σε εξέλιξη και θα μπορούσε να είναι πιο θανατηφόρος από εκείνον της Αιθιοπίας τη δεκαετία του 1980, προειδοποιούν οι ειδικοί. Εκτιμάται ότι 2,5 εκατομμύρια άμαχοι θα μπορούσαν να πεθάνουν μέχρι το τέλος του έτους.

Γιατί συνιστά απειλή για την Ευρώπη και τον κόσμο

Όπως επισημαίνει ο  Economist δεν πρόκειται απλά για τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, αλλά και μια γεωπολιτική ωρολογιακή βόμβα. Το μέγεθος και η τοποθεσία του Σουδάν το καθιστούν μία μηχανή παραγωγής… χάους πέρα ​​από τα σύνορά του.

Τα κράτη της Μέσης Ανατολής και η Ρωσία εμπλέκονται ενεργά. Η Δύση είναι αποδεσμευμένη, ο ΟΗΕ είναι παράλυτος.

Η βία κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει και τις γειτονικές χώρες και να προκαλέσει τεράστιες ροές προσφύγων προς την Ευρώπη. Το Σουδάν έχει περίπου 800 χιλιόμετρα ακτογραμμής στην Ερυθρά Θάλασσα, επομένως η κατάρρευσή του απειλεί τη Διώρυγα του Σουέζ, μια βασική αρτηρία του παγκόσμιου εμπορίου.

Τα αντίπαλα στρατόπεδα

Οι εμπόλεμοι είναι οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν (SAF) και μια πολιτοφυλακή που ονομάζεται Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF). Κανένα από τα δύο στρατόπεδα δεν έχει ιδεολογικό στόχο ή μονολιθική εθνική ταυτότητα. Και οι δύο διοικούνται από αδίστακτους πολέμαρχους που συναγωνίζονται για τον έλεγχο του κράτους και των λαφύρων του.

Το Σουδάν έχει υπομείνει εμφύλιο πόλεμο επανειλημμένα μετά την ανεξαρτησία του 1956. Μια αιματηρή σύγκρουση έληξε με την απόσχιση του Νοτίου Σουδάν το 2011. Πριν από είκοσι χρόνια, μια γενοκτονία στο Νταρφούρ τράβηξε την προσοχή του κόσμου. Ωστόσο, ακόμη και με αυτά τα φρικτά πρότυπα, η τρέχουσα σύγκρουση μοιάζει ακόμη πιο ζοφερή.

Το Χαρτούμ, μια κάποτε πολυσύχναστη πόλη, είναι ερειπωμένη. Και οι δύο πλευρές βομβαρδίζουν αμάχους, στρατολογούν παιδιά και προκαλούν πείνα. Oι RSF κατηγορούνται για μαζικούς βιασμούς και γενοκτονία.

Ποιες εξωτερικές δυνάμεις τροφοδοτούν τον πόλεμο

Η σημασία του Σουδάν πηγάζει από τη θέση του. Φωλιασμένο στη βορειοανατολική γωνία της Αφρικής, είναι μια πύλη προς τη Σαχάρα, το Σαχέλ και το Κέρας. Είναι επίσης μέρος της σφαίρας επιρροής των κρατών του Κόλπου, μια ζώνη που περιλαμβάνει την Ερυθρά Θάλασσα, η οποία στο στενότερο σημείο της χωρίζει την Αραβία από την Αφρική. Το Πορτ Σουδάν, η παράκτια πόλη όπου εδρεύουν οι Σουδανικές Ένοπλες Δυνάμεις (SAF), είναι πιο κοντά στο Άμπου Ντάμπι και την Τεχεράνη παρά  στο Τσαντ.

Οι εξωτερικές δυνάμεις τροφοδοτούν τις μάχες. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), προμηθεύουν με σφαίρες και drones τις RSF. Το Ιράν και η Αίγυπτος οπλίζουν τις SAF. Η Ρωσία έπαιξε και me τις δύο πλευρές και ανέπτυξε τους μισθοφόρους της Wagner. Η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και το Κατάρ ανταγωνίζονται επίσης για επιρροή.

Καθένας από αυτούς έχει συγκεκριμένους στόχους, από την εξασφάλιση προμηθειών τροφίμων μέχρι την αρπαγή χρυσού. «Συλλογικά βοηθούν να μετατραπεί μια τεράστια χώρα σε ένα δολοφονικό παζάρι» σχολιάζει ο Economist και προειδοποιεί ότι ο μακελειό θα χειροτερέψει.

Ο λιμός

Εάν συνεχιστεί η έλλειψη τροφίμων, 6-10 εκατομμύρια θα μπορούσαν να πεθάνουν από την πείνα μέχρι το 2027, σύμφωνα με μια ολλανδική ομάδα σκέψης που διαμορφώνει την κρίση.

Τον Μάιο το Ινστιτούτο Clingendael, ολλανδικό think tank δημοσίευσε μια έκθεση που υπολόγιζε ότι η πείνα και οι σχετικές ασθένειες θα σκότωναν περισσότερους από 2 εκατομμύρια ανθρώπους στο Σουδάν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο Timmo Gaasbeek, ο συγγραφέας της έκθεσης, έχει έκτοτε επεκτείνει τις προβλέψεις του για να καλύψει τα επόμενα δύο χρόνια. Σε ένα «αισιόδοξο σενάριο», στο οποίο οι μάχες σταματούν και η φετινή συγκομιδή, που αναμένεται τον Οκτώβριο, είναι ελαφρώς καλύτερη από την προηγούμενη, προβλέπει περίπου 6 εκατομμύρια θανάτους (πέραν του κανονικού) μέχρι το 2027.

Στο (πιο πιθανό) σενάριο στο οποίο οι μάχες συνεχίζονται μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, περισσότερα από 10 εκατομμύρια μπορεί να χαθούν. Αν και ορισμένοι ειδικοί έχουν χαμηλότερες εκτιμήσεις, υπάρχει μια αναδυόμενη συναίνεση ότι, χωρίς αποφασιστική δράση, το Σουδάν αντιμετωπίζει μαζική πείνα σε κλίμακα που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και τουλάχιστον 4 δεκαετίες.

Η Αφρική είχε έναν άλλο πόλεμο παρόμοιας φρίκης τα τελευταία 25 χρόνια, στο Κονγκό. Αυτό που κάνει το Σουδάν διαφορετικό είναι ο βαθμός στον οποίο το χάος θα διαρρεύσει πέρα ​​από την επικράτειά του.

Έχει σύνορα με επτά εύθραυστα κράτη, που αντιπροσωπεύουν το 21% της γης της Αφρικής και φιλοξενούν 280 εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων του Τσαντ, της Αιγύπτου, της Αιθιοπίας και της Λιβύης. Αυτές οι χώρες αντιμετωπίζουν αποσταθεροποιητικές ροές προσφύγων, όπλων και μισθοφόρων.

Ένα νέο προσφυγικό σοκ μάλλον περιμένει την Ευρώπη, ανάλογο με εκείνο που προκάλεσαν οι πόλεμοι στη Συρία και τη Λιβύη. Και τούτο, σε μια εποχή που η μετανάστευση ανάβει πολιτικές φωτιές στη Γαλλία, τη Γερμανία και αλλού. Ήδη το 60% των ανθρώπων σε καταυλισμούς στο Καλαί, στη νότια πλευρά της Μάγχης, είναι Σουδανοί.

Ο φόβος της μόνιμης αναρχίας

Η χώρα θα μπορούσε να γίνει καταφύγιο για τρομοκράτες ή να αποτελέσει βάση για άλλα καθεστώτα που θέλουν να σπείρουν αταξία: η Ρωσία και το Ιράν απαιτούν μια ναυτική βάση στην Ερυθρά Θάλασσα σε αντάλλαγμα για τον οπλισμό των SAF.

Εάν το Σουδάν έπεφτε σε μόνιμη αναρχία ή γινόταν ένα κράτος εχθρικό προς τη Δύση, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο περαιτέρω τη λειτουργία της Διώρυγας του Σουέζ, η οποία συνήθως μεταφέρει το ένα έβδομο του παγκόσμιου εμπορίου, κυρίως μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Ήδη η διώρυγα δοκιμάζεται από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, που αναγκάζουν τα φορτηγά πλοία να κάνουν μεγάλες, δαπανηρές παρακάμψεις γύρω από την Αφρική.

«Παρά τα τεράστια διακυβεύματα, ο κόσμος απάντησε στον πόλεμο του Σουδάν με παραμέληση και μοιρολατρία, δείχνοντας πώς η αταξία ομαλοποιείται. Ενώ η Δύση προσπάθησε να τερματίσει την κρίση του Νταρφούρ τη δεκαετία του 2000, σήμερα οι Αμερικανοί αξιωματούχοι σηκώνουν τους ώμους τους. Είναι πολύ απασχολημένοι με την Κίνα, τη Γάζα και την Ουκρανία», σημειώνει ο Economist.

Ωστόσο κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοεί το Σουδάν. Η Ευρώπη επιθυμεί να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές. Και η Ασία χρειάζεται μια σταθερή Ερυθρά Θάλασσα.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

ΟΗΕ

Ο Γκουτέρες «καταδικάζει σθεναρά» την πολύνεκρη επίθεση παραστρατιωτικών στο Σουδάν 

Δημοσιεύτηκε

στις

Από τη 15η Απριλίου 2023, το Σουδάν έχει μετατραπεί σε θέατρο ανελέητου πολέμου

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «καταδικάζει σθεναρά» την επίθεση που εξαπέλυσαν αυτή την εβδομάδα παραστρατιωτικοί εναντίον χωριού στο Σουδάν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους «πάνω από 100 άνθρωποι», ανέφερε εχθές Πέμπτη εκπρόσωπός του σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε στη Νέα Υόρκη.

«Ο Γενικός Γραμματέας καταδικάζει σθεναρά την επίθεση που φέρεται να διαπράχθηκε την 5η Ιουνίου από τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) εναντίον του χωριού Ουάντ αλ Νούρα, στην πολιτεία αλ Τζαζίρα, και λέγεται πως σκότωσε πάνω από 100 ανθρώπους», ανέφερε στην ανακοίνωση ο Στεφάν Ντουζαρίκ, προσθέτοντας ότι ο κ. Γκουτέρες απαιτεί τα μέρη να μην προχωρούν σε οποιαδήποτε ενέργεια στρέφεται εναντίον αμάχων.

Σύμφωνα με ακτιβιστές που αγωνίζονται για τη δημοκρατία στο Σουδάν, οι ΔΤΥ έπληξαν προχθές Τετάρτη το χωριό αυτό δυο φορές με βαρύ πυροβολικό, σκοτώνοντας πάνω από εκατό ανθρώπους και τραυματίζοντας εκατοντάδες άλλους.

Από τη 15η Απριλίου 2023, το Σουδάν έχει μετατραπεί σε θέατρο ανελέητου πολέμου ανάμεσα στις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τους παραστρατιωτικούς των ΔΤΥ, υπό το ως τότε δεξί του χέρι, τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες είναι «βαθιά ανήσυχος για τα τεράστια δεινά που υφίσταται ο σουδανικός λαός εξαιτίας της συνέχισης των εχθροπραξιών», ανέφερε ο εκπρόσωπός του χθες, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του να «σιγήσουν τα όπλα σε όλο το Σουδάν» κι η χώρα της Αφρικής να πάρει «τον δρόμο προς τη διαρκή ειρήνη».

ΚΥΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή