Τουρκία
Τα ΜΜΕ στην Τουρκία είναι υποχείρια του Ερντογάν
Με άνισους όρους διεξάγεται ο προεκλογικός αγώνας στην Τουρκία. Τα παραδοσιακά ΜΜΕ παραμένουν πειθήνια στην κυβέρνηση, ενώ οι νέοι ψηφοφόροι απλώς τα αγνοούν.
Κάθε μέρα η ίδια εικόνα: πυρετώδεις προεκλογικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις ανεβάζουν το προεκλογικό θερμόμετρο στην Τουρκία, με τα πολιτικά κόμματα να στέλνουν στα τηλεοπτικά πάνελ κάθε τόσο τους ίδιους, προφανώς δοκιμασμένους, εκπροσώπους. Με 1.500 τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα θα είχε κανείς την εντύπωση ότι στη γειτονική χώρα επικρατεί μία αξιοθαύμαστη πολυφωνία.
Στην πραγματικότητα μάλλον το αντίθετο συμβαίνει, επισημαίνει ο Ιλχάν Ταστσί, εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου κεμαλικού κόμματος CHP στο Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (RTUK), τη ρυθμιστική Αρχή των τουρκικών ΜΜΕ. “Οι πολιτικές θέσεις δεν έχουν καμία σημασία”, λέει. “Για ελάχιστα θέματα γίνεται συζήτηση, και αυτό συνήθως με κριτήρια θρησκευτικά ή αυστηρά κομματικά. Ωσάν η Τουρκία να μιλάει με μία φωνή…”
Προεκλογικός αγώνας χωρίς τον Κιλιτσντάρογλου;
Ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης εκτιμά ότι το 95% των τουρκικών ΜΜΕ είναι πιστά στην κυβέρνηση. Γι αυτό κανέναν δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι πανταχού παρών, σε όλες τις συχνότητες. Αλλά αυτό που είναι άνω ποταμών, λέει ο Τουντσάι Οζκάν, επίσης στέλεχος του αντιπολιτευόμενου CHP, είναι ότι επί οκτώ ολόκληρες ημέρες η κρατική τηλεόραση TRT δεν μετέδισε καν τα προεκλoγικά σποτ του κοινού υποψηφίου της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
“Δυστυχώς, η διεύθυνση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης έχει απομακρυνθεί από το ιδρυτικό όραμα του TRT, που ήταν να καθιερωθεί ως μία ανεξάρτητη, ακομμάτιστη φωνή στο τοπίο των ΜΜΕ”, λέει. “Σήμερα δεν είναι τίποτε άλλο από το ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό δίκτυο του Ερντογάν”.
Όταν η αντιπολίτευση εξορίζεται στο …’Ιντερνετ
Χρειάστηκε να προσφύγει η αντιπολίτευση στα δικαστήρια, για να της επιτραπεί η μετάδοση προεκλογικών μηνυμάτων. Ασφαλώς ο Ταγίπ Ερντογάν, ως εν ενεργεία πρόεδρος, εξακολουθεί να προηγείται στην κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου.
Η 19χρονη Ζεϊνέπ δεν θυμάται κανέναν άλλον πρόεδρο από τον Ερντογάν. Δεν παρακολουθεί όμως ούτε την παλιά, καλή αναλογική τηλεόραση. Όπως πολλά νέα παιδιά, λέει ότι ενημερώνεται σχεδόν αποκλειστικά από το Ίντερνετ και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και εδώ η αντιπολίτευση δίνει το παρών, όπου και όπως μπορεί. Ένας από τους πρωταγωνιστές στο Tik Tok- εφαρμογή ιδιαίτερα δημοφιλής στις νεότερες γενιές- είναι ο Μουχαρέμ Ιντζέ, άλλοτε συνεργάτης του Κιλιτσντάρογλου, που εν τω μεταξύ έχει αυτονομηθεί, κατεβαίνει με δικό του ψηφοδέλτιο στις εκλογές και μάλιστα συγκεντρώνει γύρω στο 5% των προτιμήσεων, σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις.
“Η γενιά μας είναι δεκτική στην εύπεπτη διασκέδαση”, λέει η Ζεϊνέπ. “Ο Μουχαρέμ Ιντζέ έβαλε ένα μουσικό ‘χαλί’ στις κινήσεις του και αυτό είχε μεγάλη επιτυχία στο Tik Tok. Γι αυτό τον προτιμούν και οι πιο νέοι. Αλλά είναι αυτός λόγος για να τον ψηφίσεις κιόλας; Επειδή χορεύει καλά; Σίγουρα όχι…”
Τί γίνεται μετά τις εκλογές;
Ο Ιλχάν Ταστσί πιστεύει πάντως ότι σε αυτόν τον προεκλογικό αγώνα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Άλλωστε, επισημαίνει, τους αφήνουν λαμπρό πεδίο δράσης τα παραδοσιακά ΜΜΕ, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στον ρόλο τους, που θεωρητικά θα ήταν να ελέγχουν την εξουσία.
“Όχι μόνο δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους τα παραδοσιακά ΜΜΕ, αλλά συναγωνίζονται μεταξύ τους σε θωπείες προς την κυβέρνηση”, λέει ο Ταστσί. “Με αυτή τη νοοτροπία οδεύουμε προς τις εκλογές…” Τί θα γίνει άραγε μετά τις εκλογές;
“Μα είναι απλό”, λέει ο Ιλχάν Ταστσί. “Ορισμένοι δημοσιογράφοι ήδη εφαρμόζουν την τακτική ‘όπου φυσάει ο άνεμος’ και αρχίζουν να διατυπώνουν πιο ήπια σχόλια για τη σημερινή αντιπολίτευση. Οπότε, μετά τις εκλογές θα συνεχίσουν να παίζουν το ίδιο παιχνίδι, αλλά με διαφορετικό πρόσημο…”
Φιλίζ Κιουκρεκόλ (SWR)
Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου
Πηγή: Deutsche Welle
Θράκη (Πομακικό)
Επίθεση στον νόμιμο Μουφτή Κομοτηνής! Όλα δείχνουν εντολή Ερντογάν
Οι τελευταίες επιθέσεις ακολούθησαν τις συναντήσεις που είχαν με τον ισλαμιστή Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, τα τσιράκια του τουρκικού προηενείου της Κομοτηνής. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι τα επεισόδια έγιναν κατόπιν εντολής του ίδιου του Ερντογάν.
Σε επικίνδυνο επίπεδο έχει ανέλθει η συστηματική απαράδεκτη και άθλια παρέμβαση της Τουρκίας στην Θράκη, σε βάρος της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας.
Οι τελευταίες επιθέσεις ακολούθησαν τις συναντήσεις που είχαν με τον ισλαμιστή Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, τα τσιράκια του τουρκικού προηενείου της Κομοτηνής. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι τα επεισόδια έγιναν κατόπιν εντολής του ίδιου του Ερντογάν.
Οι συμμετέχοντες στην συνάντηση με τον ισλαμιστή Τούρκο πρόεδρος διέδωσαν με την επιστροφή τους ότι έχουν την πλήρη στήριξη από τον ίδιο.
Και όλα αυτά, τη στιγμή μάλιστα που ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης επαναλαμβάνει τη βούλησή του να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον πρώην αρχηγό της ΜΙΤ και συνάδελφό του πλέον, Χακάν Φιντάν, Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας.
Κατά τη χθεσινή καθιερωμένη προσευχή στο τέμενος Πλατάνου (Τσινάρ τζαμί) στην Ξάνθη εκτυλίχθηκαν τραγικές σκηνές, υπό την τραγική ανοχή του ελληνικού κράτους και την παντελή απουσία της ελληνικής αστυνομίας.
Συγκεκριμένα, μετά το πέρας των εγκαινίων του Ιεροσπουδαστηρίου Ξάνθης, τα οποία τελέστηκαν με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γιώργου Καλαντζή, οι νόμιμοι μουφτήδες της Θράκης (Διδυμοτείχου, Κομοτηνής και Ξάνθης) προσήλθαν στο εν λόγω τέμενος για την προσευχή της Παρασκευής.
Εκεί ωστόσο, τους περίμεναν άνθρωποι του Προξενείου Κομοτηνής και τοπικά στελέχη της ΜΙΤ, καθώς και ο ψευδομουφτής Ξάνθης, οι οποίοι και προπηλάκισαν τον νόμιμο μουφτή της Κομοτηνής, ο οποίος αναγκάστηκε εν τέλει ταπεινωμένος να παραμείνει έξωθεν του αύλειου χώρου του τεμένους και να προσευχηθεί στο πεζοδρόμιο.
Η εξέλιξη αυτή είναι βαρύνουσας σημασίας για έναν επιπλέον λόγο:
Μεταξύ των ανθρώπων του τουρκικού προξενείου που πρωτοστάτησαν στις έκνομες ενέργειες εκδίωξης του ανεπιθύμητου αξιωματούχου της ελληνικής πολιτείας, του νόμιμου μουφτή Κομοτηνής δηλαδή, βρίσκονταν και ο Χουσεΐν Μπαλτατζή, Πρόεδρος της «Εκπαιδευτικής Ένωσης μειονότητας ‘Δυτικής Θράκης’», πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του «Πρώτου Τουρκικού Μειονοτικού Σχολείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης».
Επίσης, και ο Οζάν Αχμέτογλου, δημοσιογράφος, Πρόεδρος της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του μειονοτικού ελεγχόμενου από την Άγκυρα, Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας.
Ο δεύτερος μάλιστα, όπως προκύπτει από σχετική ανάρτηση σε κοινωνικά δίκτυα της Τουρκικής Προεδρίας, τρεις μόλις ημέρες νωρίτερα βρισκόταν στην Άγκυρα συμμετέχοντας στην αντιπροσωπεία μειονοτικών εγκαθέτων της Θράκης, και με επικεφαλής τους δύο ψευδομουφτήδες της Τουρκίας έγινε δεκτός από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο (φωτό 1, τρίτος από δεξιά).
Οι χθεσινές εξελίξεις συνιστούν τεκμήριο της σαφούς κλιμάκωσης που επιχειρεί η Τουρκία στη Θράκη, και ενώ φαίνεται πως μετά τα αμερικανικά F-16, θα αγοράσει και τα Eurofighter.
Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση δια του Υπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Γεραπετρίτη διακηρύττει προς πάσα κατεύθυνσή τη βούλησή της να προχωρήσει σε διευθέτηση της ελληνοτουρκικής διαφοράς υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, αγνοώντας τη συνολική αμφισβήτηση της ύπαρξης της Ελλάδας από τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και μέχρι την Κύπρο.
Οι τουρκικές άθλιες και παράνομες ενέργειες αποδεικνύουν μάλιστα πόσο ψευδείς είναι οι αντιλήψεις περί «παραθύρου ευκαιρίας» που έχουν ορισμένοι κύκλοι στην Αθήνα, και πόσο επίπλαστο το κλίμα φιλίας της Διακήρυξης των Αθηνών.
ΠΗΓΗ: Hellas Journal
Αλβανία
Η νεοθωμανική Τουρκία επανακατέκτησε τα παράλια της Αδριατικής
Βέβαια αυτός που ξεπέρασε κάθε επίπεδο γελοιότητας είναι ο ανώτατος πολιτειακός άρχων της χώρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Στρατηγός ε. α. Μπαϊράμ Μπεγκάϊ: Σε ρόλο επαίτη, μαζί με την καλημέρα του στον Ερντογάν, έφτασε στο σημείο να παρακαλέσει τον “μέγα ευεργέτη” – τέτοια οικειότητα – να του παράσχει πόρους για την ανέγερση Προεδρικού Μεγάρου, καθώς ο Ράμα δεν του εγκρίνει κονδύλια!
Κατά την άφιξη του στα Τίρανα ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι προσφέρει δωρεάν – μέχρι στιγμής άγνωστο αριθμό – drone καμικάζι, πιθανώς ως αντάλλαγμα που θα διακονεί Τούρκος Ιμάμης το μεγαλοπρεπές τέμενος που εγκαινιάστηκε. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για κίνηση αντιπερισπασμού, λόγω του εγκλωβισμού του Ερντογάν στο πολύπλοκο πεδίο της Μέσης Ανατολής. Το σίγουρο είναι ότι οι εξελίξεις δεν προ-μηνύονται καλές. Στην πραγματικότητα, έχουμε τον βαθύτερο εξισλαμισμό της Αλβανίας και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και το κυριότερο την υποταγή των μουσουλμανικών πληθυσμών της περιοχής στην Άγκυρα. Επομένως, είναι πλέον κατανοητό πως η Τουρκία μπορεί να ποδηγετήσει, όχι μόνο τις κυβερνήσεις, αλλά και τις ίδιες τις χώρες των Βαλκανίων.
Η επίσκεψη του Ερντογάν την Πέμπτη στα Τίρανα και την Παρασκευή στο Βελιγράδι – συνοδευόμενος από κουστωδία υπουργών, βεβαίως των υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και τον επικεφαλής της ΜΙΤ Ιμπραχίμ Καλίν – ακολουθεί την επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτσογκ. Δεν πρόκειται για απλή σύμπτωση. Προ δύο εβδομάδων ο Τούρκος πρόεδρος, έπειτα από συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, δήλωνε πως οι ίδιοι που προκάλεσαν τη φωτιά στη Μέση Ανατολή μηχανεύονται την ανάφλεξη των Βαλκανίων!
Μία δήλωση που πέρασε απαρατήρητη, αλλά που ενδέχεται να προμηνύει εξελίξεις. Ας μην διαφεύγει της προσοχής το γεγονός ότι η Χαμάς – που διέπραξε το απεχθές τρομοκρατικό χτύπημα στο Ισραήλ προ ενός έτους, γεγονός που λειτούργησε ως θρυαλλίδα της ανάφλεξης – συνδέεται ανοικτά με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Το ενδιαφέρον είναι πως τα Τίρανα καταφέρνουν να ισορροπούν – έως πότε; – ανάμεσα στην Τουρκία, ο πρόεδρος της οποίας χαρακτηρίζει την Χαμάς απελευθερωτικό κίνημα που πολεμά και για λογαριασμό της και του Ισραήλ, το οποίο ο Ράμα χαρακτηρίζει φίλη και σύμμαχο χώρα.
Ράμα, Ισλάμ και Ερντογάν
Η παραπάνω αντίφαση γίνεται πιο εμφανής με δεδομένο ότι μεταξύ των συμφωνιών που υπεγράφησαν στα Τίρανα – αμέσως μετά το Ανώτερο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών που λειτουργεί απ’ το 2021 – ξεχωρίζει το Μνημόνιο Συνεργασίας της Αρχής Ενημέρωσης κι Επικοινωνιών της Αλβανίας και της Διεύθυνσης Πληροφόρησης της Τουρκίας για την από κοινού δράση τους στο άμεσο μέλλον. Όλα αυτά την στιγμή που τα Τίρανα δημοσίως δεσμεύονται για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ένταξη τους στην ΕΕ.
Αν και δεν έγινε γνωστό τι συζητήθηκε στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του Ερντογάν με τον Ράμα, η δήλωση του Τούρκου προέδρου ότι εξασφάλισε την πιο ξεκάθαρη δέσμευση για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», δείχνει ότι ενδέχεται να ενταθούν οι διώξεις κατά του δικτύου που διατηρεί ο Φετουλάχ Γκιουλέν στην αλβανική επικράτεια. Μία ακόμα αντίφαση, καθώς ο ιμάμης έχει την εύνοια των ΗΠΑ…
Ωστόσο ο Ράμα, παραβλέποντας τις προσεγγίσεις των ΗΠΑ για το βαλκανικό Ισλάμ και κυρίως θυσιάζοντας την κοινωνική συνοχή της χώρας στον βωμό των μικροπολιτικών εξυπηρετήσεων του ιδίου και του πάτρωνα του, Ερντογάν – όπως είχε επισημάνει και σε προηγούμενο κείμενο του το SLpress.gr – ουσιαστικά προέβη στην δημιουργία μιας παράλληλης-μουσουλμανικής δομής που θα ελέγχεται από την Τουρκία. Κύριο μέρος της επισήμου επισκέψεως του Ερντογάν στα Τίρανα απετέλεσαν τα εγκαίνια του Τζαμιού της Ναμαζγκιά – πλησίον του χώρου της αλβανικής Βουλής – χωρίς μάλιστα την παρουσία της ηγεσίας της επίσημου Μουσουλμανικής Κοινότητας και του Αρχιμουφτή της.
Το γεγονός αυτό αποτελεί την πρώτη “νίκη” του τουρκικού κράτους επί των γκιουλενιστών στην Αλβανία. Για τον Τούρκο πρόεδρο ο επικεφαλής της επισήμου Μουσουλμανικής Κοινότητας της Αλβανίας είναι ανεπιθύμητο πρόσωπο – τον θεωρεί στρατολογημένο μέλος του δικτύου Γκιουλέν – επομένως το Τζαμί της Ναμαζγκιά, το οποίο κατασκεύασαν οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Θρησκευτικών της Προεδρίας της Τουρκίας (Diyanet) πρέπει να είναι υπό τουρκικό έλεγχο.
Να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν στην επίσκεψη του στα Τίρανα συνοδεύονταν και από τον επικεφαλής της Διεύθυνσης, ιμάμη Αλί Ερμπάς, τον βοσνιακής καταγωγής χότζα που είχε σηκώνει το οθωμανικό ξίφος σε εκείνη την ανατριχιαστική τελετή προσευχής στην Αγία Σοφία, όταν ο Ερντογάν την μετέτρεψε σε τζαμί.
Προφανώς και ο τουρκικός έλεγχος του τζαμιού έχει να κάνει με την δωρεά των drone καμικάζι στην Αλβανία που προαναφέραμε. Αυτά δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν σε επίδειξη στην Κοιλάδα του Αώου, κατά την προγραμματισμένη για τις αρχές Νοεμβρίου στρατιωτική άσκηση, στην μεθόριο με την Ελλάδα…
Αυθαίρετες συγκρίσεις
Την στιγμή που ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, καταγγέλλει ως επικίνδυνη και με ανυπολόγιστες συνέπειες την παρέμβαση ξένου κράτους σε υποθέσεις της Μουσουλμανικής Κοινότητας – με τον παραγκωνισμό της επισήμου ηγεσίας της απ’ τα εγκαίνια του τεμένους και τον έλεγχο του από Τούρκο ιμάμη – για άλλη μία φορά εγχώρια, αλλά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ, καλύπτουν με κάθε λογής προσχήματα τον ενδοτισμό του αλβανικού κράτους. Το φωτογραφικό υλικό που κυκλοφορεί με τον στολισμό του εγκαινιαζόμενου τεμένους με τις σημαίες της Ημισελήνου, θα αποτελούσε όνειδος για όποιον λαό σέβεται πραγματικά την εθνική του αυτοτέλεια!
Κυκλοφορούν δε δημοσιεύματα που συσχετίζουν το ζήτημα του τζαμιού με την παρουσία επικεφαλής της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αλβανία – του ελληνικής καταγωγής Αρχιεπισκόπου Αναστασίου – ή δυτικών αρχιερέων στην Καθολική Εκκλησία. Ωστόσο είναι τόσο προφανείς οι διαφορές που μόνο όσοι εθελοτυφλούν μπορούν να τις αγνοούν, προκειμένου να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Για τους μεν Καθολικούς, οι χώροι για τους πιστούς του δόγματος έχουν υπαχθεί στο Βατικανό – με σχετική διακρατική συμφωνία.
Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του Αρχιεπισκόπου της Ορθοδόξου Εκκλησίας ο παραλληλισμός είναι τουλάχιστον ατυχής, όχι μόνο επειδή αναφερόμαστε σε μία επιφανή θρησκευτική προσωπικότητα, η οποία πρέπει να κάνει περήφανη την Αλβανία και το λαό της. Κυρίως, επειδή ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος αποτελεί από τις απαρχές των ιερατικών του καθηκόντων έναν παράγοντα σύγκλισης και ενότητας – και όχι διχασμού– των Ορθοδόξων (και όχι μόνο αυτών). Ο Αναστάσιος αποδεδειγμένα εργάζεται για την ειρηνική συνύπαρξη των θρησκευτικών κοινοτήτων, με πρωτοπόρες πρωτοβουλίες και σε συνεργασία με το αλβανικό κράτος. Μην παραβλέπουμε δε ότι ανέλαβε επικεφαλής της Ορθοδόξου Εκκλησίας υπό εντελώς διαφορετικές ιστορικές συγκυρίες…
Να σημειωθεί ότι ο Τούρκος ιμάμης του τζαμιού στα Τίρανα θα διορίζεται από την Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Προεδρίας της Τουρκίας και το Τέμενος θα λειτουργεί εκτός της δικαιοδοσίας της επισήμου Μουσουλμανικής Κοινότητας, την οποία αναγνωρίζει ως νομικό πρόσωπο η ίδια η συνταγματική τάξη της Αλβανία. Επομένως κάθε σύγκριση με την λειτουργία της Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι παντελώς λαθεμένη.
ΗΠΑ
Το διπλό παιχνίδι Ερντογάν και Όρμπαν στο αέριο με ΗΠΑ και Ρωσία
Οι δηλώσεις Μπαιρακτάρ για επέκταση του Turkstream προς Κεντρική Ευρώπη. To «τάιμινγκ» της τουρκικής κινητικότητας και το αμερικανικό ενδιαφέρον. Ο σύμμαχος. Στο 65% το ρωσικό αέριο στην Ελλάδα.
Σε ρόλο «μάγου» της ενεργειακής διπλωματίας που καταφέρνει να ισορροπεί ανάμεσα σε αντικρουόμενα συμφέροντα βάζει ξανά τον εαυτό της η Τουρκία, υποσχόμενη στις ΗΠΑ ότι θα διαφοροποιήσει το ενεργειακό της μείγμα, αλλά πέφτοντας ταυτόχρονα όλο και πιο βαθιά στην αγκαλιά του Β. Πούτιν.
Τη μια στιγμή δηλώνει ότι θα αλλάξει μόνιμα τις πηγές προμήθειας αερίου, όπως θύμισε προχθές από τη Κωσταντινούπολη ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζέφρι Πάιατ, επικαλούμενος πρόσφατη δέσμευση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Αλ. Μπαιρακτάρ, και την άλλη, προωθεί την επέκταση του Turkstream, για να εξάγει, μέσω Βουλγαρίας, αέριο προς την Κενρική Ευρώπη, με το αμφιλεγόμενο εμπορικό σήμα «Turkish Blend», που αποτελεί κοινό μυστικό ότι είναι σε μεγάλο βαθμό ρωσικό.
Ένα μήνα πριν συνήψε δύο «δυτικά» συμβόλαια με Total και Shell, μεγάλο μέρος των οποίων αποτελείται από LNG αμερικανικής προέλευσης, όπως έσπευσε να θυμίσει ο Αμερικανός αξιωματούχος από την Τουρκία, αλλά σήμερα μιλά για την ανάγκη να αυξηθεί η χωρητικότητα του Turkstream, για να «ενισχυθεί η διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων και την ασφάλεια εφοδιασμού της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».
Οι δύο βάρκεςΤις τελευταίες ημέρες που η αμερικανική κινητικότητα στη περιοχή είναι έντονη, και πλησιάζει η διακοπή στο τέλος του 2024 των transit ροών ρωσικού αερίου, μέσω Ουκρανίας, προς Κεντρική Ευρώπη, η Άγκυρα, θυμίζει με κάθε τρόπο ότι και στα ενεργειακά «πατάει σε δύο βάρκες». Ενα παιχνίδι που έχει παίξει συχνά τόσο στη γεωπολιτική, όσο και στην άμυνα, ελπίζοντας ότι έτσι θα αποσπάσει κέρδη και ανταλλάγματα και από τη μια και από την άλλη πλευρά.
Σε συνέδριο που έγινε τη Τετάρτη στην Κωσταντινούπολη, με διοργανωτή το αμερικανικό think tank Atlantic Council και με τη συμμετοχή του Τζ. Πάιατ (επ’ ευκαιρία της οποίας, «κούμπωσε» και η παρουσία του μια μέρα πριν στο workshop της Κομισιόν στην Αθήνα), ο κ. Μπαϊρακτάρ, κάλεσε την Ελλάδα και τη Βουλγαρία να διευρύνουν τη χωρητικότητα του υπάρχοντος διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου, ώστε η Τουρκία να μπορέσει να αυξήσει τις εξαγωγές της προς τη ΝΑ Ευρώπη.
Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ΤουρκίαΜια μέρα πριν, ο Πάιατ μιλούσε για τη σημασία του «Κάθετου Διαδρόμου», που προορίζεται να μεταφέρει μη ρωσικό αέριο από την Ελλάδα προς την Ουκρανία, εξήρε τη σημασία του «στη μετάβαση της Ευρώπης από τον αναξιόπιστο ρωσικό εφοδιασμό», και προειδοποιούσε ότι απειλείται από τη Μόσχα που κάνει σκοπίμως dumping στις τιμές, υπονοώντας μέσω της Βουλγαρίας, χωρίς φυσικά τη παραμικρή αιχμή για το ρόλο της Τουρκίας.
Σε μια συγκυρία που το κλίμα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις παραμένει ρευστό, βρισκόμαστε παραμονές των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου για την ανάδειξη Προέδρου στις ΗΠΑ και τα διμερή ανοικτά θέματα είναι ουκ ολίγα, όπως η επαναφορά της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, δεν θα ανέμενε κανείς από τους Αμερικανούς να ανοίξουν νέα μέτωπα.
Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την επίσκεψη Πάιατ στην περιοχή, σύμφωνα με την οποία ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέδειξε κατά τις επαφές του στην Κωνσταντινούπολη, τον ρόλο της Τουρκίας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο κέντρο του ευρωπαϊκού ενεργειακού χάρτη και ως περιφερειακού hub. Καθώς επίσης η δήλωση του έμπειρου διπλωμάτη ότι «ήρθε η ώρα να δεσμευτούμε ώστε να ολοκληρώσουμε τη δουλειά και να διασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές γενιές θα ζουν σε έναν κόσμο όπου η ενέργεια θα δένει τους γείτονες και θα προωθεί την ευημερία τους».
Το «τάιμινγκ» και ο σύμμαχος
Σε ό,τι αφορά το “τάιμινγκ” της τουρκικής κινητικότητας δεν είναι τυχαίο. Συμπίπτει με την οριστική διακοπή της μεταφοράς ρωσικού αερίου μέσω του αγωγού από την Ουκρανία προς την Ευρώπη, εξέλιξη που αφενός θα στερήσει όγκους από Αυστρία, Σλοβακία και Ουγγαρία, που συνεχίζουν να εξαρτώνται έως και κατά 90% από τη Μόσχα, αφετέρου θα δημιουργήσει νέες αγορές για το αμερικανικό LNG.
Τα 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου που εξήχθησαν το 2023, transit, μέσω Ουκρανίας, θα λείψουν από τις χώρες αυτές, και οι αμερικανικές εταιρείες βλέπουν μια ευκαιρία. Το υποδηλώνει, λένε οι γνωρίζοντες, και η παρουσία τη Τρίτη στην Αθήνα, στο workshop που διοργάνωσε η Κομισιόν, παρουσία του Τζ. Πάιατ, τριών μεγάλων αμερικανικών εταιρειών στο χώρο του LNG των Sempra, Excelerate Energy και Venture Global.
Τυχαίος δεν είναι και ο σύμμαχος που βρήκε η τουρκική πρόταση για αύξηση της χωρητικότητας στους αγωγούς φυσικού αερίου που συνδέουν τη Τουρκία με Βουλγαρία και Ελλάδα. Ακριβώς μια μέρα μετά την πρόταση Μπαιρακτάρ, ο υπουργός Εξωτερικών τής Ουγγαρίας, που προεδρεύει την εποχή αυτή στην ΕΕ, Πέτερ Σιγιάρτο, δήλωσε ότι ο αγωγός TurkStream που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Τουρκία μέσω της Μαύρης Θάλασσας θα μπορούσε να βοηθήσει την Ευρώπη να αντιμετωπίσει την επικείμενη απώλεια των ρωσικών όγκων μετά το τέλος της ουκρανικής διαδρομής.
«Αυτή η εναλλακτική διαδρομή μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο την Ουγγαρία, αλλά και άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης εάν αντιμετωπίσουν μια σοβαρή κατάσταση σε περίπτωση που δεν υπάρξει διέλευση μέσω Ουκρανίας», είπε ο Σιγιάρτο στο Διεθνές Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Αγίας Πετρούπολης.
Με άλλα λόγια, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση Όρμπαν προωθεί την επέκταση του Turkstream είναι ταυτόχρονα και μια από τις εννέα χώρες διέλευσης που εργάζεται για την υλοποίηση του «Κάθετου Διαδρόμου» (μαζί με Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία, Ουκρανία και Σλοβακία), τον οποίο στηρίζουν οι ΗΠΑ. Τόσο πολιτικά, όσο πλέον και σε επιχειρηματικό επίπεδο, όπως δείχνει η κινητικότητα των τελευταίων ημερών και το αυξανόμενο ενδιαφέρον από αμερικανικούς ομίλους.
Ίσως αυτό τον κίνδυνο να βλέπει και η ρωσική πλευρά και αυξάνει συνεχώς τις εξαγωγές της προς τη περιοχή, πουλώντας ακόμη και κάτω του κόστους (10 ευρώ / MWh, έναντι 40 ευρώ που λέγεται ότι είναι η τιμή του αμερικανικού LNG), προκειμένου να πάρει μερίδια και να κλείσει την αγορά σε τρίτους. Τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα, οι εισαγωγές ρωσικού αερίου άγγιξαν το 65% (στοιχεία ΔΕΣΦΑ που επεξεργάστηκε το Green Tank), το τρίτο υψηλότερο επίπεδο ιστορικά σε μηνιαίο επίπεδο.
ΠΗΓΗ: Euro2day.gr
-
Video2 ημέρες πριν
Ανατριχιαστική ομιλία Μπακασέτα πριν βγει η Εθνική στο Γουέμπλεϊ: “Να θυσιαστούμε για να τιμήσουμε τον Μπάλντοκ”
-
Γαλλία4 ημέρες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra
-
Εθνική Άμυνα5 ημέρες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Ιστορία4 ημέρες πριν
Πιέσεις στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση να ανοικτούν τα πρακτικά της Δίκης των Ελλήνων που εκτελέστηκαν στην Αμάσεια το 1921
-
Video5 ημέρες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Ιράν5 ημέρες πριν
Κόκκινος συναγερμός στο κεντρικό Ισραήλ! Εκτοξεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη – Αναχαιτίστηκε με επιτυχία λέει ο IDF
-
Video5 ημέρες πριν
Ασταμάτητο το Ισραήλ! Βομβάρδισε Ρωσική βάση στην Συρία
-
Δημογραφικό1 ημέρα πριν
Δυσοίωνα είναι τα στοιχεία για τον πληθυσμό του Έβρου