Εκλογές στην Τουρκία: Αλλαγή κλίματος στους διπλωματικούς κύκλους για το πιθανό αποτέλεσμα
Αξιοσημείωτη αλλαγή σημειώθηκε στις εκτιμήσεις των ξένων διπλωματικών αποστολών στην Άγκυρα τον τελευταίο μήνα, σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών της 14ης Μαΐου στην Τουρκία.
Μέχρι πρόσφατα, δεν υπήρχε αμφιβολία στις εκτιμήσεις χωρών και διεθνών οργανισμών ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα έκανε ένα σπριντ στην τελευταία ευθεία και θα κέρδιζε τις εκλογές με τη δύναμη των κρατικών πόρων. Αυτά παρόλο που ορισμένοι από αυτούς ήταν συνδρομητές τουρκικών εταιρειών δημοσκοπήσεων και οι περισσότερες εξ αυτών έδιναν το προβάδισμα στον υποψήφιο της ενωμένης αντιπολίτευσης, αρχηγό του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Εκτός από σχόλια του τύπου “ο Ερντογάν δεν μπαίνει σε εκλογές που θα χάσει” και “ο Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει κάθε μέθοδο ακόμα κι αν χάσει και δεν θα παραιτηθεί από την εξουσία”, έπαιξε ρόλο σε αυτό το κλίμα η κατακερματισμένη δομή της αντιπολίτευσης και το γεγονός ότι δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν στο ποιον θα “ρίξουν” στην αρένα κόντρα στον Τούρκο πρόεδρο. Αντί να αποδειχτεί λάθος, θα ήταν πιο εύκολο γι’ αυτούς να αναφέρουν στις πρωτεύουσές τους το πρωί της 15ης Μαΐου ότι “είχαμε έκπληξη κέρδισε η αντιπολίτευση”.
Εκτός από εκείνους της διπλωματικής κοινότητας που διατήρησαν αυτή την άποψη, ορισμένοι άρχισαν να προσθέτουν την έκθεσή τους για την πιθανότητα να χάσει ο Ερντογάν τις εκλογές, ανέφεραν διπλωματικές πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους στο YetkinReport.
Η επίδραση Ακσενέρ στους διπλωματικούς κύκλους
Η αποχώρηση της αρχηγού του Καλού Κόμματος (IYI) Μεράλ Ακσενέρ από το “Τραπέζι των Έξι” στις 3 Μαρτίου και η επανένταξή της στις 6 Μαρτίου, αποδεχόμενη την υποψηφιότητα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αποτέλεσε σημείο καμπής για τους διπλωματικούς παρατηρητές.
Αυτή η εξέλιξη που οδήγησε σε απώλεια ορισμένων ψήφων από το Καλό Κόμμα και κατά συνέπεια την αντιπολιτευόμενη Συμμαχία του Έθνους, αξιολογήθηκε διαφορετικά στη διπλωματική κοινότητα. Οι δυτικοί πολιτικοί παρατηρητές το είδαν ως μια κίνηση συσπείρωσης του μετώπου της αντιπολίτευσης – τουλάχιστον ως προς το θέμα για έναν κοινό υποψήφιο.
Οι διπλωμάτες στην Τουρκία άρχισαν να σκέφτονται ότι ίσως χωρίς αυτό το γεγονός, η αντιπολίτευση θα είχε διαλυθεί χωρίς να προτείνει κοινό υποψήφιο. Αλλά η επιστροφή της Ακσενέρ και η έγκριση της υποψηφιότητας του Κιλιτσντάρολγου έδειξε στους διπλωμάτες ότι για τους ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης, το σημαντικό ήταν η εμφάνιση ενός και μόνου υποψηφίου προς αμφισβήτηση της πανρτοδυναμίας Ερντογάν. Το υπόβαθρο της αλεβιτικής πίστης του Κιλιτσντάρογλου, το οποίο προηγουμένως θεωρούνταν σχεδόν ταμπού, δεν προκάλεσε τόσες αντιδράσεις όπως φημολογούνταν ότι θα είχε, και ο ίδιος ο Κιλιτσντάρογλου το εξέφρασε αργότερα ανοιχτά σε μια κίνηση να το καταστήσει μη θέμα.
Τι σημαίνει;
Το γεγονός ότι η διπλωματική κοινότητα στην Άγκυρα έχει αρχίσει να θεωρεί ότι ο Ερντογάν μπορεί να χάσει σημαίνει βασικά δύο πράγματα:
1) Οι πρεσβείες και άλλες αποστολές που εκτιμούν την Τουρκία για τη δική τους διεθνή πολιτική, τόσο στις διμερείς όσο και στις πολυμερείς σχέσεις, θα είναι πιο προσεκτικές στο να βάλουν όλα τα αβγά τους σε ένα καλάθι, δηλαδή να βασίζονται στην υπόθεση της εγγυημένης νίκης του Ερντογάν. 2) Ως αποτέλεσμα, τείνουν να απέχουν από το να σχολιάζουν τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία, υιοθετώντας μια ουδέτερη θέση και μια φρασεολογία του τύπου “αυτόν που προτιμά ο τουρκικός λαός είναι αποδεκτός από εμάς”. Υπάρχουν ήδη σημάδια για αυτό. Ακόμη και η Ρωσία, που ήθελε τον Ερντογάν να παραμείνει στην εξουσία, έχει γίνει πρόσφατα πιο προσεκτική.
Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν μεταφέρει στον Κιλιτσντάρολγου την ανησυχία της ευρωπαϊκής δεξιάς για τη δέσμευσή του να στείλει τους Σύρους πίσω , κάτι που θα μπορούσε να τους κατευθύνει στην Ευρώπη μέσω άλλων οδών. Αν και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι “ο Ερντογάν κρατά τουλάχιστον τους Σύρους στην Τουρκία”, οι διπλωματικές αναφορές που αποστέλλονται από την Άγκυρα υποδηλώνουν ότι οι εκλογικοί άνεμοι αλλάζουν.
Μια άλλη ένδειξη είναι ότι τις τελευταίες εβδομάδες η διπλωματική κοινότητα ρωτά ποιος θα αναλάβει την εξωτερική πολιτική, ποιος θα αναλάβει την οικονομία και πώς θα είναι η κατανομή των καθηκόντων μεταξύ των αντιπροέδρων εάν αλλάξει η κυβέρνηση.
Τα πρώτα σημάδια κατανομής εργασιών
Η περιέργεια των διπλωματικών αποστολών για την κατανομή των καθηκόντων ικανοποιήθηκε εν μέρει με τις δηλώσεις των τελευταίων ημερών.
Για παράδειγμα, ο Κιλιτσντάρολγου κυκλοφόρησε ένα βίντεο με τον μητροπολιτικό δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου στα αριστερά του και τον μητροπολιτικό δήμαρχο της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς στα δεξιά του. Ο Κιλιτσντάρολγου είπε ότι, εάν εκλεγεί, ο Ιμάμογλου θα είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση καταστροφών, την αστική ενδυνάμωση και τις πολιτικές στέγασης εκτός από τον ρόλο του ως δήμαρχος, ενώ ο Γιαβάς θα είναι υπεύθυνος για τις κοινωνικές πολιτικές, την καταπολέμηση της φτώχειας και την ψηφιακή τεχνολογία εκτός από τον ρόλο του ως δήμαρχος της Άγκυρας.
Η Ακσενέρ ανακοίνωσε επίσης ότι ο οικονομικός της “πρίγκιπας” Μπιλγκέ Γιλμάζ ενδέχεται να είναι υπουργός στον τομέα της οικονομίας, ενώ θα συντονίζει τη δημόσια τάξη ως Αντιπρόεδρος.
Οι διπλωματικές αποστολές στην Άγκυρα είναι πιθανό να έχουν περισσότερες εκθέσεις για να γράψουν στα κεντρικά τους γραφεία την επόμενη εβδομάδα.
Πέτρος Κράνιας
liberal.gr
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ο Βούτσις παραδέχτηκε, ότι η Τουρκία είναι ένας από τους σημαντικότερους επενδυτές στη Σερβία! Συνεργασία Βελιγράδι-Άγκυρας στην αμυντική βιομηχανία
Συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς η διείσδυση της Τουρκίας στα Βαλκάνια. Μετά τα Σκόπια και την Αλβανία, οι προσπάθειες της Άγκυρας επικεντρώνεται στη Σερβία, όπου ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσις υποδέχτηκε τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως σημειώνει η σερβική Politika, ο Βούτσις παραδέχτηκε, ότι η Τουρκία είναι ένας από τους σημαντικότερους επενδυτές στη Σερβία και ότι συζήτησε με Ερντογάν νέα έργα και επενδύσεις, έργα υποδομής, ενέργεια, προσθέτοντας ότι οι εμπορικές συναλλαγές, έχουν μεγάλη σημασία για τη Σερβία, ιδιαίτερα σε αυτούς τους δύσκολους παγκόσμιους οικονομικούς καιρούς.
Ο Βούτσιτς είπε ότι αυτή είναι η επίσκεψη ενός από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς του σύγχρονου κόσμου, ότι είναι πάντα μεγάλη τιμή για τη Σερβία, ειδικά σε μια εποχή που η παγκόσμια σκηνή χαρακτηρίζεται από προκλήσεις, πολιτικές και οικονομικές, κάτι που τονίζει περαιτέρω τη σημασία του.
«Σε πολιτικό επίπεδο, αυτή η επίσκεψη δίνει ώθηση στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας, συμβάλλοντας έτσι στη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια, μια περιοχή που συχνά σε όλη την ιστορία έχει επιβαρυνθεί από συγκρούσεις και εντάσεις, ανυπόμονη για ειρήνη και αληθινή ευημερία.
Η Τουρκία και η Σερβία έχουν μακρά ιστορία συνεργασίας και συναντήσεις σαν αυτή δίνουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν αυτούς τους δεσμούς, ειδικά στον τομέα της ασφάλειας και της οικονομίας», ανακοίνωσε ο Βούτσιτς στο προφίλ του στο Instagram.
Υπογράφηκαν 11 συμφωνίες
Σήμερα, η Σερβία και η Τουρκία υπέγραψαν 11 διαφορετικές συμφωνίες και μνημόνια για αμοιβαία συνεργασία παρουσία του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Υπεγράφη το Μνημόνιο Συναντίληψης που αναφέρται στον τομέα της διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων αναγκών.
Το Μνημόνιο Συνεννόησης για τη συνεργασία στους τομείς της εργασίας, της απασχόλησης και της κοινωνικής ασφάλισης.
Το Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Οικονομίας της Δημοκρατίας της Σερβίας και του Υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας.
Το Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Μεταλλείων και Ενέργειας της Δημοκρατίας της Σερβίας και του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Δημοκρατίας της Τουρκίας στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης.
Το Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Αθλητισμού της Δημοκρατίας της Σερβίας και του Υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού της Δημοκρατίας της Τουρκίας στον τομέα του αθλητισμού.
Το Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα της νεολαίας μεταξύ του Υπουργείου Νεολαίας και Τουρισμού της Δημοκρατίας της Σερβίας και του Υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού της Δημοκρατίας της Τουρκίας.
Το μνημόνιο κατανόησης στον τομέα των μέσων ενημέρωσης και της πληροφόρησης μεταξύ του Υπουργείου Πληροφοριών και Τηλεπικοινωνιών της Δημοκρατίας της Σερβίας και της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας.
Το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της πόλης του Βελιγραδίου, Δημοκρατία της Σερβίας και του δήμου της πόλης Gaziantep, Δημοκρατία της Τουρκίας, υπέγραψαν οι αντίστοιχοι δήμαρχοι.
Υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των Κρατικών Αρχείων της Σερβίας και της Διεύθυνσης Κρατικών Αρχείων της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας.
Επίσης υπεγράφη, το ακαδημαϊκό μνημόνιο κατανόησης μεταξύ του Ιστορικού Ινστιτούτου Βελιγραδίου και του Ανώτατου Συμβουλίου Ατατούρκ για τον Πολιτισμό, τη Γλώσσα και την Ιστορία της Τουρκικής Ιστορικής Εταιρείας της Δημοκρατίας της Τουρκίας.
Η Τουρκία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη δύναμη και ρόλο στα Βαλκάνια
Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε: «Η Τουρκία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη δύναμη και ρόλο στα Βαλκάνια. Ως εκ τούτου, αναμένουμε την υποστήριξη της Τουρκίας στις διαδικασίες ειρήνης και σταθερότητας».
Αυτό δήλωσε ο Βούτσιτς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρ.Τ. Ερντογάν στο Βελιγράδι, μετά την τετ-α-τετ συνάντηση στο Παλάτι και την τελετή υπογραφής της Τέταρτης Συνόδου του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου και των συμφωνιών.
Πρόσθεσε ότι η επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν θα συμβάλει περαιτέρω στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ενημερώνοντας ότι συζήτησαν πολλά θέματα με τον Ερντογάν.
«Πάντα μαθαίνω πολλά από τον Ερντογάν. Νομίζω ότι οι συναντήσεις μας θα ωφελήσουν επίσης τη Σερβία και τον σερβικό λαό», είπε χαρακτηριστικά ο Σέρβος Πρόεδρος.
Ο Βούτσιτς αναφέρθηκε στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τις βρήκε ότι είναι αρκετά καλές.
Επεσήμανε ότι ο όγκος των συναλλαγών έχει αυξηθεί 7 φορές τα τελευταία χρόνια: «Ο Ερντογάν μας έθεσε στόχο 5 δισ. ευρώ. Ξεπεράσαμε τα 2 δισ. ευρώ τους πρώτους 8 μήνες του έτους. Δηλαδή, βρισκόμαστε στα μισά ο στόχος πιστεύω ότι θα κλείσουμε τη χρονιά με περίπου 2,6 δισ. ευρώ».
Ο Βούτσιτς εκτίμησε, «Η Τουρκία είναι μια χώρα στην οποία αποδίδουμε σημασία στη δημιουργία φιλικών σχέσεων. Αυτό είναι σημαντικό τόσο πολιτικά, οικονομικά, σε ευρασιατικό επίπεδο, όσο και σε παγκόσμια κλίμακα», όπως είπε.
«Αναμένουμε την υποστήριξη της Τουρκίας στην αμυντική βιομηχανία»
Ο Βούτσιτς είπε: «Η Τουρκία είναι μια χώρα στην οποία αποδίδουμε σημασία στη δημιουργία φιλικών σχέσεων. Αυτό είναι σημαντικό τόσο πολιτικά, οικονομικά όσο και σε ευρασιατικό επίπεδο. Είναι επίσης σημαντικό σε παγκόσμια κλίμακα».
Ο Βούτσιτς τόνισε ότι θέλουν να αναπτύξουν ισχυρές πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία: «Η συμφωνία και η πρόθεσή μας, που είναι σημαντική για εμάς και που πιστεύουμε ότι θα εμβαθύνει τις σχέσεις μας, είναι να καθιερώσουμε στενότερη συνεργασία στον τομέα της άμυνας. Είπε ο Ερντογάν και θέλουμε και σε αυτό το πλαίσιο, θα κάνουμε βήματα το επόμενο διάστημα», είπε.
«Εκτιμούμε ιδιαίτερα την πολιτική θέση του Ερντογάν, ο οποίος ηγείται μιας ανεξάρτητης, ελεγχόμενης χώρας προς το συμφέρον των Τούρκων πολιτών και του λαού», είπε ο Βούτσιτς.
Ελπίζοντας ότι ο Ερντογάν θα επισκεφθεί ξανά τη Σερβία σύντομα, ο Βούτσιτς είπε, «Η Τουρκία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη δύναμη και ρόλο στα Βαλκάνια. Ως εκ τούτου, αναμένουμε την υποστήριξη της Τουρκίας στις διαδικασίες ειρήνης και σταθερότητας».
«Ο πρόεδρος Ερντογάν κατανοεί πολύ καλά τα προβλήματα στα Βαλκάνια και πάντα λέει ότι ο διάλογος είναι η μόνη λύση στα προβλήματα», επεσήμανε ο πρόεδρος της Σερβίας.
Ο Ερντογάν άλλαξε την Τουρκία
Ο Βούτσιτς είπε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι επίσης πολύ καλός φίλος: «Αν κάποιος στην οικογένειά μου είναι άρρωστος, θα τηλεφωνήσει αμέσως. Τέτοιοι στοχαστικοί άνθρωποι είναι πολύ σπάνιοι. Στη ζωή μου είναι σχεδόν ανύπαρκτοι», είπε χαρακτηριστικά.
«Κοιτάξτε πώς φαινόταν η Τουρκία πριν αναλάβει την εξουσία (ο Πρόεδρος) Ερντογάν. Άλλαξε την εμφάνιση της χώρας του. Σήμερα, η Τουρκία είναι μια από τις πιο σύγχρονες χώρες στον κόσμο», είπε ο Βούτσιτς.
Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία είναι ένας από τους σημαντικότερους επενδυτές στη Σερβία, ο Βούτσιτς τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας.
Τι απάντησε ο Ερντογάν για τη συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία με τη Σερβία
Αξιοσημείωτη απάντηση έδωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Βελιγράδι.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας δεν έδωσε περιθώρια αμφισβήτησης για τη συνεργασία με τη Σερβία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.
«Κανείς δεν πρέπει να επεμβαίνει στο τι θα γίνει στις αμυντικές βιομηχανίες της Τουρκίας και της Σερβίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα συγκεκριμένα βήματα που θα λάβουν οι δύο χώρες για να συμβάλουν στη σταθερότητα στα Βαλκάνια, ο Ερντογάν είπε:
«Εμείς, ως Τουρκία και τώρα η Σερβία, πρέπει να κάνουμε ένα βήμα χέρι-χέρι, αλλά αυτό το βήμα είναι η δημιουργία μιας αμυντικής βιομηχανία μεταξύ μας που θα βασίζεται στη διασφάλιση της διατήρησης της ειρήνης», όπως είπε.
Δηλώνοντας ότι έδωσαν τα χέρια στη διμερή συνάντηση και ανέθεσαν στους φίλους τους για αυτό το σκοπό, ο Ερντογάν είπε «Τώρα θα κάνουν αυτή τη δουλειά με τους φίλους μας και κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να το καθορίσει αυτό έξω από εμάς.
«Ποιο πρέπει να είναι το περιεχόμενο της αμυντικής βιομηχανία της Τουρκίας και της Σερβίας;», «έχουμε τέτοιες ευκαιρίες στη Σερβία Θα κινηθούμε προς το μέλλον αξιοποιώντας αυτές τις ευκαιρίες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε ο Ερντογάν.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας απάντησε σε δημοσιογράφο ο οποίος ρώτησε για τη σχεδιαζόμενη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας:
«Περιλαμβάνει την αγορά τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών; Ή είναι άλλου είδους συνεργασία;»
Κοινή παραγωγή μη επανδρωμένων αεροχημάτων
Απάντησε ως εξής:
«Οι ευκαιρίες της Τουρκίας στα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, φυσικά, θα πάρουν τη θέση τους στα βήματα που πρέπει να γίνουν προς αυτήν την αμυντική βιομηχανία. Όπως είπα για τα βήματα που πρέπει να γίνουν προς την αμυντική βιομηχανία, η Σερβία έχει τις ευκαιρίες σήμερα, έχουμε τις ευκαιρίες. Εμείς είμαστε δύο φίλες χώρες, «θα το αξιολογήσουμε μαζί. Γι’ αυτό δώσαμε τα καθήκοντα στους υπουργούς μας Εξωτερικών και στους Προέδρους της Αμυντικής Βιομηχανίας, θα επιτελέσουν το έργο τους και μετά θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα βήματά μας».
«Υπάρχουν αυτοί που δεν τους αρέσει τα βήματα που κάνουμε και αυτοί που τους αρέσουν»
Ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε λέγοντας ότι οι σχέσεις με τη Σερβία μπορεί να μην αρέσει σε άλλους και σε άλλους να αρέσει, πρόσθεσε ότι η όλη δουλειά θα γίνει από τους υπουργούς.
«Όπως γνωρίζετε, είμαστε πολιτικοί ηγέτες, θα πάρουμε αυτήν την απόφαση μαζί με τους φίλους και τους συναδέλφους μας σε αυτά τα θέματα και θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας. Το όλο θέμα είναι να κρατήσουμε υπό έλεγχο τις αποφάσεις για τα επόμενα βήματα που θα λάβουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Με πληροφορίες από Politika, TRT Haber, Haber 7, Βαλκανικό Περισκόπιο
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Πέμπτης 10 Οκτωβρίου 2024
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ο Δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, φωτογραφήθηκε μπροστά στο πορτρέτο του Μουσταφά Κεμάλ κατά την υποδοχή του από τον Δήμαρχο Αλικαρνασσού, Ταμέρ Μανταλίντσι
Ο Δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, φωτογραφήθηκε μπροστά στο πορτρέτο του Μουσταφά Κεμάλ κατά την υποδοχή του από τον Δήμαρχο Αλικαρνασσού
Του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Στα μέσα Ιουλίου η Δέσποινα Βανδή είχε προκαλέσεις πολλές αντιδράσεις, θετικές στην Ελλάδα, αρνητικές στην Τουρκία, με τη γενναία στάση που επέδειξε στον Τσεσμέ της Σμύρνης. Η ποντιακής καταγωγής, διάσημη, Ελλήνίδα, τραγουδίστρια κλήθηκε να τραγουδήσει σε φιλανθρωπική εκδήλωση και αρνήθηκε να βγει στη σκηνή, λόγω της ανάρτησης αφίσας με τον Μουσταφά Κεμάλ. Η λαϊκή ερμηνεύτρια δεν δέχτηκε να εμφανιστεί έχοντας από πίσω της τον «σφαγέα των Ελλήνων» και στην ουσία απελάθηκε από τη γειτονική χώρα.
Η ηρωϊκή αντιμετώπιση της κατάστασης από τη Βανδή, κατά κόσμον, Δέσποινα Μαλέα, εκθιάστηκε από πολλούς αναλυτές. Άπαντες ανέφεραν, ότι η στάση της πρέπει να γίνει παράδειγμα προς μίμηση, κυρίως από πολιτικούς, καλλιτέχνες και δημόσια πρόσωπα. Απ’ ότι φαίνεται το παράδειγμα της Βανδή δεν έγινε αντιληπτό ευρέως…
Δήμαρχος φωτογραφήθηκε μπροστά στον Κεμάλ
Διαβάζουμε στον τοπικό Τύπο της Κω, ότι ο Δήμαρχος Μποντρούμ, της Αλικαρνασσού δηλαδή, Ταμέρ Μανταλίντσι υποδέχτηκε τον Δήμαρχο της Κω, Θεοδόση Νικηταρά και την ελληνική αποστολή που ταξίδεψε στα παράλια της Μικράς Ασίας, με αφορμή τη συναυλία αδελφικής αλληλεγγύης που έχουν διοργανώσει οι δύο δήμοι. Ακολούθησε συνάντηση στο δημαρχείο με ανταλλαγή εθιμοτυπικών δώρων και το βράδυ της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί συναυλία, όπως συνέβη σε παρόμοια εκδήλωση πριν δύο εβδομάδες, στο λιμάνι Μανδρακίου.
Το μεμπτό της υπόθεσης είναι, ότι η υποδοχή του δήμαρχος της Κω στο δημαρχείο της Αλικαρνασσού έγινε μπροστά στο πορτρέτο του σφαγέα Μουσταφά Κεμάλ. Υπενθυμίζεται, ότι τον Σεπτέμβριο του 2022, ο τότε Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, είχε προκαλέσει σε δηλώσεις του, μιλώντας για προβοκάτσια της Ελλάδας, το γεγονός, ότι στο νησί της Κω στήθηκε μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, για το οποίο ο ίδιος Δήμαρχος είχε τεράστια συμβολή.
Ο δήμαρχος Κω (αριστερά) δημαρχείο της Αλικαρνασσού | ΠΗΓΗ: Kostv.gr
Σύλλογος Ποντίων Κω “Ξενιτέας”: «Να ζητήσει συγγνώμη ο δήμαρχος»
Θέση για το θέμα πήρε σε ανακοίνωσή του ο τοπικός ποντιακός σύλλογος του νησιού, ο οποίος υποστηρίζει, ότι ο Δήμαρχος έπεσε θύμα της τουρκικής προπαγάνδας. «Θλίψη προκαλεί η εικόνα του Δημάρχου της Κω μπροστά στον σφαγέα των προγόνων μας, μπροστά στον σφαγέα τόσων και τόσων άλλων αδελφών μας Ελλήνων Μικρασιατών που οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους, (όσοι κατάφεραν να επιβιώσουν από την μανία των γενοκτόνων) ανέβηκαν τα σάπια καράβια του ξεριζωμού για να φτάσουν στην προσφυγομάνα Κω, όπως σε τόσα και τόσα άλλα νησιά και μέρη της Πατρίδας μας.
Δεν ξεχνάμε και οφείλουμε να είμαστε δίκαιοι, ήταν ο Δήμαρχος της Κω που στάθηκε δίπλα μας όταν θελήσαμε να δημιουργήσουμε το Πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού και το Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τον έχουμε δει να μιλάει για τον Ποντιακό Ελληνισμό,για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και το μαρτύριο που υπέστησαν, ξέρουμε τις οικογενειακές σχέσεις που έχει με ανθρώπους Ποντιακής καταγωγής και θεωρούμε δεδομένο πως παγιδεύτηκε και ο ίδιος από την Τούρκικη προπαγάνδα, από την μανία τους να περνάνε τους δικούς τους συμβολισμούς, αγνοώντας εντελώς πως η φιλία των λαών έχει ως εφαλτήριο την αλήθεια και τον σεβασμό.
Μια αλήθεια που γράφτηκε με το αίμα των προγόνων μας και έναν σεβασμό που δεν έχουν ακόμα καλλιεργήσει. Ζητάμε τη Δημόσια συγνώμη του Δημάρχου της Κω και υπενθυμίζουμε σε κάθε κατεύθυνση πως είχαμε προειδοποιήσει!!!», αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου Ποντίων Κω “Ο Ξενιτέας”.
Θύμα παγίδευσης ο Δήμαρχος
Το Geopolitico.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ποντιακού συλλόγου, Χαράλαμπο Ναβροζίδης, ο οποίος αποκάλυψε, ότι είχε επιστήσει την προσοχή για το θέμα από τις 5 Αυγούστου με γραπτή δήλωση. «Είχα επισημάνει σε αρθρογραφία τις κινήσεις των γειτόνων μας και τη μανία τους, να προβάλουν τον σφαγέα των προγόνων μας Μουσταφά Κεμάλ, προβαίνοντας σε μια παγίδευση πολιτικών και καλλιτεχνών της χώρας μας, με την επιδεικτική φωτογράφιση τους μπροστά σε κάδρα του ή αφίσες του. Δυστυχώς θεωρώ πως είναι θύμα της παγίδευσης των Τούρκων ήταν και ο Δήμαρχος της Κω. Mένει να ακούσουμε τον ίδιο τι θα πει», ανέφερε.
Η Ποντιακή Κοινότητα της Κω δεν είναι αχάριστη , θυμάται πάντα πως με αυτόν τον Δήμαρχο είχαμε προβεί στην ονομασία του Πάρκου Ποντιακού Ελληνισμού και στην παραχώρηση χώρου για την ανέγερση Μνημείο Γενοκτονίας. Για αυτόν τον λόγο και γνωρίζοντας τις σκέψεις του θεωρούμε πως σύντομα θα αντιληφθεί το λάθος του και θα ζητήσει συγνώμη. Η κινητοποίηση για εμάς σε τέτοια θέματα είναι δεδομένη. Το ίδιο πράξαμε για την Υπουργό Πολιτισμού (σ.σ.η κα Μενδώνη είχε φωτογραφηθεί μπροστά στο πορτρέτο του Κεμάλ) το ίδιο θα πράξουμε και για όποιον είτε από λάθος είτε για δικούς του λόγους δεν αντιλαμβάνεται ότι η φιλία των λαών προϋποθέτει αλληλοσεβασμό και διάθεση για βλέμμα στο μέλλον και όχι στο νοσηρό παρελθόν», ανέφερε ο Χαράλαμπος Ναβροζίδης.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για να αποθηκεύουμε και/ή να έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες της συσκευής. Η συγκατάθεση για αυτές τις τεχνολογίες θα μας επιτρέψει να επεξεργαστούμε δεδομένα, όπως η συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.
Λειτουργικά
Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή η πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό να καταστεί δυνατή η χρήση μιας συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή χρήστη ή για τον αποκλειστικό σκοπό της μετάδοσης μιας επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή η πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Διαφημιστικά
Ο τεχνικός χώρος αποθήκευσης ή η πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρήστη για την αποστολή διαφημίσεων ή για την παρακολούθηση του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε πολλούς ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς μάρκετινγκ.