Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό στην Αν. Μεσόγειο – πρόβλημα για Τουρκία;

Δημοσιεύτηκε στις

Στις αρχές Απριλίου, το υποβρύχιο USS San Juan έδεσε στο λιμάνι της Λεμεσού

Του Paul Iddon

Δύο περιστατικά που συνέβησαν εντός του 2023, και στα οποία ενεπλάκησαν ένα αμερικανικό υποβρύχιο και ένα αεροπλανοφόρο, υποδηλώνουν την επιφυλακτική στάση της Τουρκίας απέναντι στην παρουσία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού κοντά στις ακτές της στην Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, οι δημοφιλείς θεωρίες συνωμοσίας -που αναπαράγονται στα τουρκικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης- για τον σκοπό της ναυτικής παρουσίας των ΗΠΑ κοντά στα τουρκικά χωρικά ύδατα δείχνουν ότι ένα κομμάτι της κοινής γνώμης στην Τουρκία τρέφει εχθρικά συναισθήματα για την Ουάσιγκτον. Είναι πράγματι έτσι, όμως;

Στις αρχές Απριλίου, το υποβρύχιο USS San Juan (SSN-751), κλάσης Los Angeles, έδεσε στο λιμάνι της Λεμεσού στην Κύπρο. Αναμενόμενο ήταν η “τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)”, το κρατικό μόρφωμα που μόνο η Τουρκία έχει αναγνωρίσει, να καταδικάσει αυτή την κίνηση. Με δική του ανακοίνωση το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη σθεναρή του υποστήριξη στις αξιώσεις του ψευδοκράτους. 

Αυτή δεν ήταν η μόνη αντίδραση της Άγκυρας σχετικά με τον ελλιμενισμό πλοίων του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού τους τελευταίους μήνες. Μετά τον φονικό σεισμό που έσπειρε τον όλεθρο στην Τουρκία τον Φεβρουάριο, οι ΗΠΑ θέλησαν να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους σεισμόπληκτους, μεταφέροντας τη με το αεροπλανοφόρο George H.W. Bush. Τούρκοι εθνικιστές, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι, εξέφρασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την έντονη διαφωνία τους και προώθησαν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την παρουσία του αεροπλανοφόρου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απέρριψε το ενδεχόμενο να ελλιμενιστεί το αμερικανικό αεροπλανοφόρο στην Τουρκία. “Εμείς αποφασίζουμε ποιος θα εισέλθει και ποιος όχι στα χωρικά μας ύδατα”, είπε, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ. “Δεν υπέβαλαν τέτοιο αίτημα οι ΗΠΑ. Ακόμα και αν ερχόταν ένα τέτοιο αίτημα, δεν υπάρχει καμία ανάγκη γι’ αυτό. Δεν θα το επιτρέψουμε”.

Ο Ryan Gingeras, ειδικός σε θέματα Τουρκίας και καθηγητής στο Τμήμα Υποθέσεων Εθνικής Ασφάλειας της Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πολεμικού Ναυτικού στη Μασαχουσέτη, πιστεύει ότι τέτοια περιστατικά δεν αντικατοπτρίζουν τη διάθεση της Τουρκίας να μπει σε μια κούρσα ανταγωνισμού με το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό στην περιοχή.

“Δεν υπάρχουν στοιχεία που να μαρτυρούν ότι η Τουρκία είναι εν γένει αρνητική με την παρουσία του αμερικανικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο”, τόνισε.

“Βέβαιο είναι πως η Άγκυρα δεν θέλει καμία ξένη δύναμη να ενισχύσει τους στρατιωτικούς της δεσμούς με την Κυπριακή Δημοκρατία”, είπε ο ίδιος. “Κατά τα άλλα, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ συνεργάζεται σε τακτική βάση με τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις”.

Μολονότι οι πολιτικές διαφωνίες δεν λείπουν από τη σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας, ο Gingeras επανέλαβε ότι αυτό δεν σημαίνει πως η Άγκυρα είναι “συλλήβδην εχθρική” προς την αμερικανική ναυτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι θεωρίες συνωμοσίας για την παρουσία του αμερικανικού στρατού στην ευρύτερη περιοχή και στην Τουρκία δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Ο πόλεμος του Ιράκ πυροδότησε τα αντιαμερικανικά συναισθήματα και τις θεωρίες συνωμοσίας. Όταν το 2003, κατά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, οι πύραυλοι Tomahawk που εκτόξευσε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δεν βρήκαν τους στόχους τους αλλά έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία, οι ντόπιοι πίστεψαν ότι δέχθηκαν σκόπιμα επίθεση ως αντίποινα επειδή η Άγκυρα δεν συμφωνούσε με τη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ.

Στις 4 Ιουλίου 2003 στο Ιρακινό Κουρδιστάν, Αμερικανοί στρατιώτες συνέλαβαν Τούρκους στρατιωτικούς που φέρονται να σχεδίαζαν τη δολοφονία ενός τοπικού κυβερνήτη για να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή και να δώσουν “πάτημα” στην Άγκυρα για στρατιωτική επέμβαση. Οι φωτογραφίες των συλληφθέντων στρατιωτικών με κουκούλες στα κεφάλια τους προκάλεσαν οργή στην Τουρκία. Έναν χρόνο μετά, τουρκικό μυθιστόρημα που εξιστορούσε τον πόλεμο μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών έγινε μπεστ-σέλερ.

Το 2021, νεαροί Τούρκοι στην Κωνσταντινούπολη επιτέθηκαν σε πολιτικό υπάλληλο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ – του πέρασαν κουκούλα στο κεφάλι, θέλοντας να εκδικηθούν για την ενέργεια των Αμερικανών στρατιωτών που είχε προηγηθεί, αλλά και για τη στήριξη που παρείχε η Ουάσιγκτον στους Κούρδους μαχητές της Συρίας, τους οποίους η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες.

Τα περιστατικά όπου εμπλέκονται Τουρκία και αμερικανικό Ναυτικό πηγαίνουν ακόμα πιο πίσω στον χρόνο. Την 1η Οκτωβρίου 1992, δύο πύραυλοι Sea Sparrow που εκτοξεύτηκαν από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Saratoga κατά τη διάρκεια άσκησης στο Αιγαίο Πέλαγος έπληξαν το τουρκικό αντιτορπιλικό TCG Muavenet. Επτά Τούρκοι ναυτικοί σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ο κυβερνήτης, ενώ τραυματίστηκαν 22. Οι Τούρκοι δεν πίστεψαν την αμερικανική εκδοχή, ότι επρόκειτο για ατύχημα.

Ο Suleyman Ozeren, λέκτορας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο και συνεργάτης του Ινστιτούτου Orion, σημείωσε ότι το συμβάν με το Muavenet και “η κουκούλα” σημάδεψαν βαθιά τον τουρκικό λαό. 

Υποστήριξε, εντούτοις, ότι μόνο αυτά τα ιστορικά γεγονότα δεν αιτιολογούν τον σημερινό αντιαμερικανισμό στην Τουρκία.

“Εδώ και χρόνια το κυβερνών AKP ακολουθεί δύο διαφορετικές προσεγγίσεις στη σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες”, επισήμανε ο Ozeren. “Οι αξιωματούχοι του ΑΚΡ και ο Ταγίπ Ερντογάν προωθούσαν τον αντιαμερικανισμό στο εσωτερικό, ενώ παράλληλα έκαναν ασκήσεις ισορροπίας για να μην εξαντλήσουν την υπομονή των ΗΠΑ. Η πολυετής αυτή στρατηγική χειροτέρεψε τα τελευταία χρόνια”.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν και το ΑΚΡ προσπαθούσαν να αποσείσουν την ευθύνη για κρίσεις ή σκάνδαλα εξαπολύοντας επιθέσεις κατά των ΗΠΑ ή υποδαυλίζοντας τον αντιαμερικανισμό για να περισπάσουν την προσοχή και την οργή της κοινής γνώμης.

“Έτσι, τα fake news για την παρουσία του αεροπλανοφόρου USS George H.W. Bush στην Ανατολική Μεσόγειο και η σύνδεσή της με τον καταστροφικό σεισμό ήταν ένας εύκολος τρόπος για το ΑΚΡ ώστε να στρέψει άλλου την κατακραυγή του κόσμου για την ανεπαρκή διαχείριση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε στην Τουρκία”, τόνισε ο Ozeren.

Επισήμανε επίσης τη “βαθιά δυσπιστία” που έχει δημιουργηθεί μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας επί εξουσίας Ερντογάν. Η δυσπιστία αυτή οφείλεται εν μέρει στον “επιθετικό στρατιωτικό ακτιβισμό της Άγκυρας” που έχει απομονώσει περαιτέρω τη χώρα.

“Ως απάντηση, οι ΗΠΑ επανατοποθετήθηκαν ως προς την εξωτερική τους πολιτική περιφερειακά, μεταξύ άλλων και στις σχέσεις τους με την Κύπρο και την Ελλάδα”, υπογράμμισε ο Ozeren.

Και κατέληξε: “Η Τουρκία βρίσκεται εν μέσω προεκλογικής περιόδου και έχει να διαχειριστεί μια κρίση σε τρία επίπεδα: οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό. Ας μην εκπλαγούμε εάν τις επόμενες μέρες ο Ερντογάν επιστρατεύσει θεωρίες συνωμοσίας και στρέψει τα πυρά του κατά της Ουάσιγκτον”.

Πηγή: Forbes

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ο Ερντογάν ζήτησε απ’τους Ισραηλινούς να αποσυρθούν απ’τη Συρία και το Ισραήλ του θύμισε την κατοχή της Κύπρου!

“Επιθετικός ιμπεριαλιστικός υποκριτής η Τουρκία! Να αποφεύγει τις περιττές απειλές”, αναφέρει μεταξύ άλλων το ισραηλινό ΥΠΕΞ.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση το βράδυ της Τετάρτης, με την οποία ανακοίνωσε την απόρριψη των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το αίτημά του για άμεση αποχώρηση του Ισραήλ από το συριακό έδαφος.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «Ο επιθετικός ιμπεριαλιστικός υποκριτής στη Συρία, καθώς και στη βόρεια Κύπρο, τη Λιβύη και άλλες περιοχές στη Μέση Ανατολή, είναι η ίδια η Τουρκία».

Και πρόσθεσε, «Συνιστάται στον Τούρκο Πρόεδρο να αποφεύγει τις περιττές απειλές».

Το υπουργείο τόνισε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να εργάζεται για την προστασία των συνόρων του από οποιαδήποτε απειλή.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε στην ομιλία του κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κοινοβουλευτικού μπλοκ του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στη Βουλή, ότι «το Ισραήλ πρέπει να αποσυρθεί αμέσως από το συριακό έδαφος».

Τόνισε ότι «η συνέχιση των εχθροπραξιών θα οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες που θα επηρεάσουν όλους».

Ο Ερντογάν πρόσθεσε: «Δεν θα επιτρέψουμε καμία μορφή χάους στη Συρία και δεν θα δεχθούμε προσπάθειες να σπείρουμε διχόνοια μεταξύ της Τουρκίας και του συριακού λαού».

Αναφορικά με την κατάσταση στη Γάζα, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι «η κατάπαυση του πυρός μετά από περισσότερους από 15 μήνες πολέμου αντιπροσωπεύει μια σημαντική ευκαιρία για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την Τετάρτη το Ισραήλ να αποσυρθεί από τα εδάφη που κατέλαβε στη Συρία, μιλώντας για τα μεγαλύτερα προβλήματα από τα οποία υποφέρει η Δαμασκός, γράφει το αραβικό δημοσίευμα.

Δήλωσε ότι η Άγκυρα «παρακολουθεί στενά τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και ελπίζει ότι σύντομα θα φτάσουν θετικά νέα».

Εν τω μεταξύ, συριακά μέσα ενημέρωσης κυκλοφόρησαν είδηση ​​ότι ο ισραηλινός στρατός στόχευε μια αυτοκινητοπομπή για τη διαχείριση στρατιωτικών επιχειρήσεων στην πόλη Ghadir al-Bustan στα διοικητικά σύνορα μεταξύ των επαρχιών Ντράα και Κουνέιτρα.

Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο δήμαρχος του χωριού Ghadeer Al-Bustan, Αμπντό αλ Κομάχ, και δύο μέλη της Δημόσιας Ασφάλειας σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα του ισραηλινού βομβαρδισμού.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Απειλούν με νέες επιθέσεις οι Χούθι το Ισραήλ!

«Εάν ο ισραηλινός εχθρός συνεχίσει τις σφαγές και την κλιμάκωση αυτές τις τρεις ημέρες, θα διατηρήσουμε τις επιθετικές και στρατιωτικές μας επιχειρήσεις για την υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού», ανάφεραν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Ισραήλ έχει «αποτύχει παταγωδώς» στη Γάζα, λέει ο ηγέτης των ανταρτών Χούθι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός από τους διαμεσολαβητές.
«Ο ισραηλινός εχθρός απέτυχε να επιτύχει τους διακηρυγμένους και ξεκάθαρους στόχους του και απέτυχε παταγωδώς να ανακτήσει τους αιχμαλώτους του χωρίς συμφωνία ανταλλαγής», λέει ο Αμπντουλ μαλίκ αλ-Χούθι σε τηλεοπτική δήλωση, επιμένοντας ότι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ ήταν «υποχρεωμένες» να αποδεχθούν την κατάπαυση του πυρός.

Απείλησε επίσης ότι η τρομοκρατική ομάδα, όπως έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ, θα μπορούσε να συνεχίσει τις επιθέσεις της στο Ισραήλ τις επόμενες ημέρες.

«Εάν ο ισραηλινός εχθρός συνεχίσει τις σφαγές και την κλιμάκωση αυτές τις τρεις ημέρες, θα διατηρήσουμε τις επιθετικές και στρατιωτικές μας επιχειρήσεις για την υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού», ανάφερε.

Ο ισραηλινός στρατός σημειώνει ότι οι Χούθι έχουν εκτοξεύσει περίπου 40 βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ από τότε που η υποστηριζόμενη από το Ιράν τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς εισέβαλε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και λαμβάνοντας 251 ομήρους, ξεκινώντας τον συνεχιζόμενο πολυμέτωπο πόλεμο.

Το Ισραήλ και οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν πραγματοποιήσει αρκετές εξόδους εναντίον στόχων των Χούθι στην Υεμένη, αλλά δεν κατάφεραν να ανακόψουν τις επιθέσεις.

Πηγή: Times of Israel

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Αποκάλυψη Μάρκο Ρούμπιο! Η κυβέρνηση Τραμπ θα κρατήσει την Κούβα στη μαύρη λίστα των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία

Ο Μάρκο Ρούμπιο τόνισε χθες πως η κομμουνιστική κυβέρνηση της νήσου έχει ανοικτά «φιλικές» σχέσεις με οργανώσεις όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, κινήματα που χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές οντότητες από την Ουάσιγκτον.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο επόμενος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας που ονόμασε ο Ντόναλντ Τραμπ έκρινε χθες Τετάρτη ότι η Κούβα πρέπει να βρίσκεται στη μαύρη λίστα της Ουάσιγκτον με τα κράτη που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως θα ακυρώσει την απόφαση που ανακοίνωσε μια ημέρα νωρίτερα ο Τζο Μπάιντεν.

Η κυβέρνηση του απερχόμενου Δημοκρατικού προέδρου έκανε γνωστό πως αφαιρεί την Κούβα από αυτή τη μαύρη λίστα -η οποία περιορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις επενδύσεις- στο πλαίσιο συμφωνίας με την Αβάνα για την αποφυλάκιση 550 και πλέον διαδηλωτών που παρέμεναν υπό κράτηση στη νήσο της Καραϊβικής.

Ο προαλειφόμενος επόμενος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, γιος κουβανών μεταναστών, ορκισμένος εχθρός της κομμουνιστικής επανάστασης με ηγέτη τον Φιδέλ Κάστρο που επικράτησε στην Κούβα το 1959, ο Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γερουσία ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν θεωρεί πως τη δεσμεύουν αποφάσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία στο μυαλό μου πως ανταποκρίνεται στα κριτήρια για να χαρακτηριστεί κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία», είπε ο γερουσιαστής της Φλόριντας, 53 ετών, χωρίς πάντως να πει ρητώς ότι θα ακυρώσει την απόφαση της απερχόμενης κυβέρνησης.

Λίγα 24ωρα προτού εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο το 2021, ο Ντόναλντ Τραμπ λάμβανε παρόμοια απόφαση, τοποθετώντας για ακόμη μια φορά την Κούβα στη μαύρη λίστα.

Ο Μάρκο Ρούμπιο τόνισε χθες πως η κομμουνιστική κυβέρνηση της νήσου έχει ανοικτά «φιλικές» σχέσεις με οργανώσεις όπως η Χαμάς και η Χεζμπολά, κινήματα που χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές οντότητες από την Ουάσιγκτον.

«Γνωρίζουμε επίσης ότι το κουβανικό καθεστώς, για παράδειγμα, φιλοξενεί βάσεις κατασκοπείας όχι για μία, αλλά για δυο χώρες στην εθνική του επικράτεια, 90 μίλια (144 χλμ.) από τις ακτές των ΗΠΑ», πέταξε χωρίς άλλες διευκρινίσεις, αλλά χωρίς να υπάρχει καμιά αμφιβολία σε ποιες χώρες αναφερόταν.

Κατά την πρώτη του θητεία, ο Ντόναλντ Τραμπ φρόντισε να αναιρέσει τις συμφιλιωτικές χειρονομίες του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα, που θεωρούσε αποτυχημένο τον αποκλεισμό και την απομόνωση που επιβάλλεται στο νησιωτικό κράτος από τις ΗΠΑ για πάνω από μισό αιώνα.

Μόλις τρεις ακόμη χώρες βρίσκονται σε αυτή τη μαύρη λίστα των ΗΠΑ: το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Συρία.

Η επόμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να επανεξετάσει την υπόθεση αυτής της τελευταίας, μετά την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή7 ώρες πριν

Ο Ερντογάν ζήτησε απ’τους Ισραηλινούς να αποσυρθούν απ’τη Συρία και το Ισραήλ του θύμισε την κατοχή της Κύπρου!

"Επιθετικός ιμπεριαλιστικός υποκριτής η Τουρκία! Να αποφεύγει τις περιττές απειλές", αναφέρει μεταξύ άλλων το ισραηλινό ΥΠΕΞ.

Άμυνα8 ώρες πριν

Οργή στην Τουρκία με την ιστορική αμυντικη συμφωνία ΗΠΑ-Κύπρου! Ζητούν από Τραμπ να πάρει πίσω την απόφαση

Η Άγκυρα σε σχετική ανακοίνωση σημειώνει ότι αναμένει από την επερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει σύντομα καθήκοντα, να...

Διεθνή9 ώρες πριν

Απειλούν με νέες επιθέσεις οι Χούθι το Ισραήλ!

«Εάν ο ισραηλινός εχθρός συνεχίσει τις σφαγές και την κλιμάκωση αυτές τις τρεις ημέρες, θα διατηρήσουμε τις επιθετικές και στρατιωτικές...

Άμυνα9 ώρες πριν

Επιστροφή στις προκλήσεις! Νέες παραβιάσεις και την Πέμπτη από τουρκικά αεροσκάφη

Νέες παραβάσεις στο FIR Αθηνών πραγματοποίησαν σήμερα τουρκικά αεροσκάφη.

Απόψεις14 ώρες πριν

Η απόλυτη παρακμή της Ευρώπης

Τα κάστρα πέφτουν εκ των έσω. Συμβαίνει τώρα, και δεν φταίει ο Μασκ.

Δημοφιλή