Ακολουθήστε μας

Ιστορία

Τρεις γυναικείες φιγούρες είναι τα πιο διάσημα εκθέματα του μουσείου του Λούβρου! Οι δύο από αυτές είναι Ελληνίδες

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Αφροδίτη από τη Μήλο και η φτερωτή θεά Νίκη από ιερό των Μεγάλων θεών στη Σαμοθράκη.

Την τριάδα συμπληρώνει το πορτρέτο της Ιταλίδας Λίζαντελ Τζοκόντα -Γκεραρντίνι, της Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Ήταν 8 Απριλίου του 1820. Στο νησί της Μήλου, ο πολύτεκνος αγρότης Γεώργιος Κεντρωτάς ή Μποτώνης πηγαίνει στο χωράφι του. Ήθελε να προστατέψει ταόρια του αμπελιού του και ξεκίνησε να μαζεύει πέτρες για την κατασκευή μιας ξερολιθιάς. Μαζεύοντας τις πέτρες περιμετρικά του χωραφιού, η αξίνα του χτύπησε σε κενό. Ένας μικρός υπόγειος θόλος βρισκόταν κάτω από τα πόδια του. Και κάτω από αυτόν κάτι μεγάλο, κάτασπρο, μαρμάρινο εμφανίστηκε μπροστά στα έκπληκτα μάτια του. Ήταν ένα πανέμορφο γυναικείο, ημίγυμνο άγαλμα. Πολύ μεγάλο. Ασήκωτο. Αφού την έκπληξή του την διαδέχθηκαν οι σκέψεις, το έκρυψε ξανά από τα αδιάκριτα βλέμματα και άρχισε μυστικά να ρωτάει τους δικούς του για την τύχη του αγάλματος. Στην Ευρώπη η εποχή χαρακτηριζόταν από την έντονη αρχαιοφιλία. Αφού είχαν εξαντλήσει τις ρωμαϊκές αρχαιότητες σχεδόν όλοι οι συλλέκτες, οι αρχαιοκάπηλοι και οι έμποροι αρχαιοτήτων είχαν στραφεί στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Ελληνομαθείς Άγγλοι, Γάλλοι και λοιποί δυτικοευρωπαίοι αρχαιόφιλοι «περιηγητές» περιδιάβαιναν την τουρκοκρατούμενη ελληνική χερσόνησο αναζητώντας ως «λεία» αφύλακτους αρχαιοελληνικούς θησαυρούς. Φυσικά σκοπός τους ήταν το προσωπικό τους όφελος και το κέρδος. Το μυστικό του Κεντρωτά δεν άργησε να φτάσει και στους Γάλλους αρχαιοκάπηλους. Η Γαλλία, παραδοσιακή σύμμαχος της Πύλης, είχε πάρει άδεια από τον σουλτάνο για ανασκαφές στο αρχαίο θέατρο της Μήλου ενώ και μια μοίρα του γαλλικού στόλου ναυλοχούσε στην Κωνσταντινούπολη. Το μυστικό για το άγαλμα έφτασε και στον ελληνομαθή και αρχαιόφιλο αξιωματικό του γαλλικού στόλου Ντ’ Ουρβίλ. Σε συνεννόηση με τον Γάλλο πρεσβευτή, εξασφάλισαν τη βούλα από τον σουλτάνο και αμέσως ένα πλοίο σαλπάρισε για τη Μήλο. Ταυτόχρονα οι Έλληνες πρόκριτοι της Αθήνας, αφού κι αυτοί είχαν μάθει για το άγαλμα, έστειλαν με ένα τουρκικό πλοίο τον ιερέα Βέργη στο νησί με εντολή να το μεταφέρει στην Αθήνα. Ο Βέργης φτάνοντας στη Μήλο συσκεύασε το άγαλμα σε ξύλινο κιβώτιο και ετοιμαζόταν να το φορτώσει στο πλοίο. Τότε κατέφτασε στη Μήλο και το γαλλικό πολεμικό πλοίο Estafette. Εν μέσω ταραχών, οι Γάλλοι ναύτες απέσπασαν την Αφροδίτη από τους Έλληνες και μετά από μια περιπετειώδη διαδρομή, τον Μάρτιο του 1821αυτή έφτασε στη Γαλλία και παρουσιάστηκε στον βασιλιά Λουδοβίκο XVIII, ο οποίος τη δώρισε στο Μουσείο του Λούβρου. Έργο του Αλεξάνδρου από την Αντιόχεια, με ύψος 2,02 μέτρα και βάρος 900 κιλά η ημίγυμνη θεά της ομορφιάς και του έρωτα, με ένα ιμάτιο δεμένο στους γοφούς της, στέκεται στο Λούβρο διαφημίζοντας το αρχαιοελληνικό κλέος. Τα χέρια της χάθηκαν. Μπορεί και να έλειπαν. Κοντά στη θέση που κειτόταν για αιώνες το άγαλμα βρέθηκε όμως ένα χέρι που κρατούσε ένα μήλο, σκαλισμένο σε ίδιο παριανό μάρμαρο. Αυτό προσδιόρισε την ταυτότητα του ημίγυμνου γλυπτού. Το μήλο που της είχε προσφέρει ο Πάρης στο διαγωνισμό ομορφιάς των τριών θεών, αποκάλυψε την ταυτότητα της Αφροδίτης.

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι

Μια µεγαλοφυία Η Αναγέννηση είναι µια εποχή της ευρωπαϊκής ιστορίας, από τον 15ο µέχρι τον 17ο αιώνα, που καθορίζει τη µετάβαση από τον Μεσαίωνα στη νεότερη εποχή, αµφισβητώντας την κλασσική αρχαιότητα και συνδέθηκε µε µεγάλες κοινωνικές αλλαγές. Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι είναι ο πληρέστερος εκφραστής της αφού το πολύπλευρο έργο του είναι η βάση της εξέλιξης των επιστηµών και των τεχνών στην αναγεννησιακή περίοδο. Τον συναντούµε σε κάθε τοµέα εξέλιξης της τέχνης και της επιστήµης. Η ζωγραφική, η γλυπτική, η αρχιτεκτονική, η µηχανική και γενικότερα η επιστήµη ακόµα και η ανατοµία ήταν τοµείς που προώθησε αυτός ο µοναδικός αναγεννησιακός άνθρωπος. Με πληθώρα εφευρέσεων, µελετών ακόµα και πτητικών µηχανών έδωσε ώθηση στην παγκόσµια γνώση. Ήταν νόθος γιός του νοταρίου (συµβολαιογράφου) Πιέρο ντα Βίντσι και µιας χωρικής της Κατερίνα ντι Μέο Λίπι. Γεννήθηκε στις 15 Απριλίου 1452 στην Τοσκάνη, στο χωριό Αντσιάνο (Anchiano) κοντά στο Βίντσι (Vinci). Αρχικά, από το 1466, ο Λεονάρντο ανέλαβε βοηθός στο εργαστήριο του ζωγράφου Andrea del Verrocchio στη Φλωρεντία και εκεί εκπαιδεύτηκε στη ζωγραφική δίπλα του. Σε αυτή την εποχή της µαθητείας του, δίπλα στον Verrocchio, αποδίδεται και η «Παναγία µε το γαρύφαλλο» που βρίσκεται στην παλαιά πινακοθήκη του Μονάχου. Το 1481, µπήκε στην υπηρεσία του δούκα του Μιλάνου Ludovico Maria Sforza και εργάστηκε στον σχεδιασµό τεχνικών αλλά και έργων πολεµικής τέχνης. Από το 1495 µέχρι το 1498 δηµιούργησε στο Μιλάνο, στην τραπεζαρία του µοναστηριού  Santa Maria delle Grazie, το αριστούργηµά του «ο Μυστικός ∆είπνος». Για τη δηµιουργία του ο Λεονάρντο εργαζόταν πολλές φορές από την αυγή µέχρι τη δύση ασταµάτητα µπροστά σε θεατές που πολλές φορές συνήθιζε να τους εξηγεί και τι ζωγράφιζε. Για τον Σφόρτσα εργάστηκε στο Μιλάνο µέχρι το 1499. Μετά την πτώση του, ο Λεονάρντο πήγε για λίγο στη Βενετία όπου εργάστηκε ως στρατιωτικός αρχιτέκτονας για την οργάνωση της άµυνας της πόλης αλλά τον ίδιο χρόνο γύρισε στη Φλωρεντία. ∆ηµιούργησε πλήθος αγιογραφιών και απεικονίσεων σε ναούς, παλάτια και παρεκκλήσια. Η σπουδή του στην απόδοση του φωτός ανέπτυξε µια νέα τεχνογνωσία, το «sfumato του Λεονάρντο». Η τέχνη του δηλαδή έφτασε σε τέτοιο επίπεδο ώστε να είναι αδύνατη η οπτική διαφοροποίηση και διάκριση µεταξύ των τόνων που αργά και µε µαεστρία ο ζωγράφος αποδίδει το πέρασµα από το φως στο σκοτάδι. Παράδειγµα της εφαρµογής του sfumato από τον Λεονάρντο είναι ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής (1513-1516) που βρίσκεται στο Λούβρο. Εκεί βέβαια δεσπόζει η Μόνα Λίζα, το άψογο πορτραίτο της της Λίζα Γκεραρντίνι, που το ξεκίνησε το 1503 και κατά µία εκδοχή το τελείωσε το 1518. Αναµφισβήτητα το κύριο έργο ανατοµίας του Λεονάρντο ήταν ο  «Άνθρωπος του Βιτρούβιου». Ο Ρωµαίος συγγραφέας, αρχιτέκτονας και µηχανικός Μάρκος Βιτρούβιος Πολλίωνας  (Marco Vitruvio Pollione) στην ανθρωποµορφική θεωρία του έβαλε τους κανόνες περί αναλογιών βασισµένος στο ανθρώπινο σώµα.

 Θεωρούσε ότι το ανθρώπινο σώµα -µε τα χέρια σε έκτασηµπορούσε να χωρέσει σε έναν κύκλο και ένα τετράγωνο µε κέντρο τον οµφαλό.

Ο Λεονάρντο µε τις µελέτες και µικροδιορθώσεις του απέδωσε τον «Άνθρωπο του Βιτρούβιου». Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι πέθανε στις 2 Μαΐου 1519. Το έργο του όµως είναι αιώνιο.

 

ΠΗΓΗ: “Ελεθευρία “Μεσσηνίας

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Σημαίες οι φοβερές της λευτεριάς! Το ιστορικό ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ για την απελευθέρωση από τους Γερμανούς

Συμπληρώνονται φέτος 79 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Ναζί, η οποία πραγματοποιήθηκε σαν σήμερα, στις 12 Οκτωβρίου 1944.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Συμπληρώνονται φέτος 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Ναζί, η οποία πραγματοποιήθηκε σαν σήμερα, στις 12 Οκτωβρίου 1944. Το πρωϊνό εκείνης της ημέρας, οι γερμανικές δυνάμεις άρχισαν να αποχωρούν έπειτα από 1264 μέρες Κατοχής που άφησε πίσω της εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς από το λιμό του 1942, τα βασανιστήρια, τις συλλήψεις, τις εκτελέσεις και τα λεγόμενα ”μπλόκα”.

Ειδικότερα, γερμανικό άγημα κατέβασε τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη και λίγες ώρες μετά η Αθήνα ήταν και πάλι ελεύθερη. Ο λαός της πρωτεύουσας που αγωνίστηκε και αντιστάθηκε ενάντια στον κατακτητή ξεχύθηκε στους δρόμους σε έναν αυθόρμητοπανηγυρικό εορτασμό. 

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ ”Σημαίες οι φοβερές της λευτεριάς” παραγωγής 2015.

ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΙ ΦΟΒΕΡΕΣ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ

Ιστορικό ντοκιμαντέρ που εξετάζει την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς στις 12 Οκτωβρίου του 1944. Η πρώτη μετάδοσή του έγινε τον Οκτώβριο του 2015, στο πλαίσιο της συναυλίας του Χρήστου Λεοντή ”Φυλάττειν Θερμοπύλας” στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το ντοκιμαντέρ ξεκινά με μια εξιστόρηση των όσων συνέβησαν το πρωϊνό της 12ης Οκτωβρίου 1944 και την προετοιμασία αποχώρησης των ναζιστικών στρατευμάτων από την Αθήνα. Ειδικότερα, γίνεται λόγος για τα φρικτά εγκλήματα που διέπραξαν τα ναζιστικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια της Κατοχής της Ελλάδας καθώς και για όψεις και στιγμές της Εθνικής Αντίστασης. Παράλληλα, αναδεικνύονται εγκλήματα της δοσιλογικής κυβέρνησης της Ελλάδας.

Επιπλέον, παρουσιάζεται ο ρόλος και η συμμετοχή της νεολαίας στην Εθνική Αντίσταση. Ταυτόχρονα, περιγράφεται το πανηγυρικό κλίμα που επικρατούσε στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της αποχώρησης των Γερμανών και οι εκδηλώσεις ενθουσιασμού των κατοίκων. Ακόμη, γίνεται αναφορά στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στην Αθήνα καθώς και στη δημιουργία τοπικών απελευθερωτικών κυβερνήσεων από τον ΕΛΑΣ και τον ΕΔΕΣ σε διάφορες περιοχές της χώρας. Επίσης, αναδεικνύονται οι δολιοφθορές και οι καταστροφές που έκαναν οι Γερμανοί κατά την αποχώρησή τους από τη χώρα. Εξετάζεται και η μάχη της ”Ηλεκτρικής” στο Κερατσίνι.

Στο επόμενο μέρος του ντοκιμαντέρ, εξετάζονται οι διαδηλώσεις των επόμενων ημερών του Οκτωβρίου του 1944, οι πρώτες συγκρούσεις και οι πολιτικές διαφωνίες. Προβάλλεται αρχειακό υλικό από την έπαρση της Ελληνικής σημαίας στην Ακρόπολη από το Γεώργιο Παπανδρέου και ακούγεται η περιγραφή του ραδιοφωνικού σταθμού Αθηνών από εκείνη την ημέρα. Παρεμβάλλονται αποσπάσματα από την ομιλία του Γεωργίου Παπανδρέου στην πλατεία Συντάγματος και γίνεται λόγος για τις διαφορές των δύο στρατοπέδων που θα οδηγήσουν λίγο αργότερα στον Εμφύλιο Πόλεμο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ προβάλλεται πλούσιο αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό και ακούγονται κείμενα Ελλήνων λογοτεχνών που γράφτηκαν εκείνη την περίοδο. Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ άλλωστε είναι εμπνευσμένος από τους στίχους του σπουδαίου ποιητή μας Άγγελου Σικελιανού.

Έτος παραγωγής: 2015
Σενάριο-σκηνοθεσία: Τάκης Σακελλαρίου
Αφηγητής: Γιώργος Γιουκάκης
Έρευνα: Γιάννης Σκαλιδάκης, Βασιλική Λάζου

Στην κεντρική φωτογραφία του άρθρου: Μέλη του ΚΚΕ στην οδό Κοραή με σημαίες, πανό και χωνιά, Οκτώβριος 1944. Αρχείο ΕΡΤ/Συλλογή Π.Πουλίδη.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Δεν θα μας… κουνιούνταν οι Τούρκοι σήμερα!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σάββας Καλεντερίδης: Είναι η μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία του Ελληνισμού. Αν δεν είχε γίνει, οι Τούρκοι δεν θα απειλούσαν σήμερα να πάρουν το μισό Αιγαίο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιστορία

Σαν Σήμερα 12 Οκτωβρίου: Η Αθήνα απελευθερώνεται από τους Γερμανούς

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη μέρα

Σαν Σήμερα: 12 Οκτωβρίου

539 πΧ: Ο βασιλιάς της Περσίας Κύρος ο Μέγας καταλαμβάνει τη Βαβυλώνα και απελευθερώνει τους Εβραίους, που βρίσκονταν στην πόλη για 70 χρόνια εξόριστοι από την Ιουδαία.

322 π.Χ: Πεθαίνει ο Δημοσθένης, αθηναίος ρήτορας και πολιτικός.

1492: Φτάνει στις ακτές της αμερικανικής ηπείρου δια μέσω του Ατλαντικού Ωκεανού ο Χριστόφορος Κολόμβος, πιστεύοντας ότι έφτασε στην Ινδία.

1862: Ο Όθωνας εγκαταλείπει την Ελλάδα.

1920: Πεθαίνει ο βασιλιάς της Ελλάδας, Αλέξανδρος ο Α’

1922: Οι Τούρκοι εισβάλουν στις ουδέτερες ζώνες, στο Τσανά και Ισμίν.

1940: Στη Ρουμανία, οι δυνάμεις των Ναζί μπαίνουν στο Βουκουρέστι.

1943: Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, η Πορτογαλία ανοίγει τις βάσεις των Αζορών στους Συμμάχους.

1944: Αμερικανικά αεροσκάφη επιτίθενται στη Φορμόζα, μετέπειτα Ταϊβάν.

1944: Η Αθήνα απελευθερώνεται από τους Γερμανούς και μπαίνει τέλος στην περίοδο της κατοχής που έφερε την πρωτεύουσα σε τραγική κατάσταση με κάρα να μαζέυουν τα πτώματα των ανθρώπων που χάθηκαν από ασιτία. (ΦΩΤΟ)

1945: Μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, το Συμμαχικό Συμβούλιο Ελέγχου διατάσσει τη διάλυση του Κόμματος των Ναζί στη Γερμανία.

1949: Το Λαϊκό Γερμανικό Συμβούλιο και το δημοκρατικό αντιφασιστικό μπλοκ της ζώνης σοβιετικής κατοχής αποφασίζουν τη δημιουργία της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

1953: Το ελληνικό Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίνει συμφωνία με τις ΗΠΑ, βάσει της οποίας θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις.

1955: Στην Ελλάδα, ψήφο εμπιστοσύνης λαμβάνει η Κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

1960: Επεισοδιακή είναι η Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όταν ο Σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ, εξοργισμένος από το λόγο ενός Φιλιππινέζου διπλωμάτη, χρησιμοποιεί ύβρεις, σφιγμένες γροθιές και χτυπά …το παπούτσι του στο έδρανο.

1962: Ο πρωθυπουργός Νεχρού δηλώνει ότι διέταξε το στρατό να απομακρύνει τις κινεζικές δυνάμεις από την περιοχή της Ινδίας, κοντά στα σύνορα με το Θιβέτ.

1964: Για πρώτη φορά στην ιστορία της αεροδιαστημικής, τρεις άνθρωποι βρίσκονται στο διάστημα. Πρόκειται για τους Ρώσους κοσμοναύτες Κομάροφ, Φεοκτίστοφ και Γιεγκόροφ, που επιβαίνουν στο διαστημόπλοιο “Βόσκχοντ 1”.

1976: Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ανακοινώνει, ότι διάδοχος του Μάο Τσε Τουνγκ στην προεδρία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας είναι ο Χούα Γκουοφένγκ.

1981: Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία από τον Ιούλιο έχουν εκτελεστεί 1.800 αντιφρονούντες στο Ιράν.

1984: Στη Βρετανία, πέντε άνθρωποι σκοτώνονται από την έκρηξη βόμβας, που είχε τοποθετήσει ο IRA σε ξενοδοχείο στο Μπράιτον, στο οποίο βρισκόταν η πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ για να παρακολουθήσει ένα συνέδριο.

1989: Ιστορική συνάντηση με τους ηγέτες της Αριστεράς Χαρίλαο Φλωράκη και Λεωνίδα Κύρκο πραγματοποιεί ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, Μάικλ Σωτήρχος.

1990: Σημειώνεται απόπειρα δολοφονίας κατά του Υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο χωριό Όπεναου της Βάδης – Βυτερμβέργης.

1991: Στην Τουρκία, η “Ντεβ Σολ” αναλαμβάνει την ευθύνη για τη δολοφονία τριών αστυνομικών, στην Κωνσταντινούπολη.

1992: Στην Αίγυπτο, σεισμός 5,9 Ρίχτερ συγκλονίζει το Κάιρο, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 400 ατόμων και τον τραυματισμό 4.000. Το επίκεντρο, του καταστροφικότερου σεισμού, που έπληξε ποτέ τη χώρα δεν είναι πολύ μακριά από τις μεγάλες πυραμίδες της Γκίζας και τη Σφίγγα.

1993: Έκθεση του ΟΗΕ αποκαλύπτει, ότι η μόλυνση από τη ραδιενέργεια στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς πολλές από αυτές ρίχνουν τα απόβλητά τους στα ποτάμια.

1994: Η NASA χάνει επαφή με το διαστημόπλοιο Μαγγελάνος, καθώς αυτό εισέρχεται στη βαριά ατμόσφαιρα της Αφροδίτης. Το διαστημόπλοιο πιθανότατα κάηκε στην ατμόσφαιρα της Θεάς του Έρωτα στις 13 ή στις 14 Οκτωβρίου.

1999: Στρατιωτικό αναίμακτο πραξικόπημα στο Πακιστάν υπό τον στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ ανατρέπει τον πρωθυπουργό Ναβάζ Σαρίφ.

1999: Αναστάτωση προκαλεί στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας η συνέντευξη του συμβούλου του Κώστα Καραμανλή, Γιάννη Λούλη, στην εφημερίδα «Έθνος», ο οποίος δηλώνει ότι το κόμμα είναι ένα «φθαρμένο προϊόν». Την αντίδρασή τους εκφράζουν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Μιχάλης Λιάπης και άλλοι βουλευτές. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Άρης Σπηλιωτόπουλος, δηλώνει ότι «ο κ. Λούλης δεν έχει κομματική ιδιότητα, συνεργάζεται ως επιστήμονας με το κόμμα». Στις 13 Οκτωβρίου, ο κ. Λούλης θα υποβάλλει την παραίτησή του από τη θέση του διευθυντή του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

2000: Στην Άντεν της Υεμένης, ένα USS Cole (πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ) των ΗΠΑ παθαίνει σοβαρές ζημιές, ενώ 17 μέλη του πληρώματος σκοτώνονται και 39 τραυματίζονται από τρομοκρατική επίθεση με δύο βομβιστές καμικάζι.

2001: Μετά από αίτημα του Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους του νεώτερου, η αμερικανική τηλεοπτική εκπομπή Americas Most Wanted, που αναζητά εγκληματίες, προβάλλει τους 22 πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες.

2002: Τρομοκρατική βομβιστική επίθεση σε κλαμπ στο Μπαλί σκοτώνει 202 άτομα και τραυματίζει 300.

2017: Ο Nτόναλντ Τραμπ αποφασίζει να αποσύρει τις ΗΠΑ από την UNESCO και αμέσως την ακολουθεί το Ισραήλ.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή