Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Welt: Η Ρωσία απειλείται να ξεμείνει από λεφτά για τον πόλεμο

Δημοσιεύτηκε στις

Το ρωσικό ρούβλι δεν κυλά πλέον όπως πέρυσι

Πέρυσι, η Ρωσία διέψευσε όλους τους οικονομολόγους που προέβλεπαν οικονομικό κραχ για τη χώρα λόγω των δυτικών κυρώσεων. Αλλά τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2023 δείχνουν τώρα πράγματι μια στροφή. Αυτό οφείλεται κυρίως σε μια κίνηση της Δύσης, αναφέρει η Welt.

Προκειμένου να διαπιστώσουν πόσο άσχημα είναι πραγματικά τα πράγματα γι’ αυτούς αυτή τη στιγμή, οι Ρώσοι αρέσκονται πάντα να καταφεύγουν στο χιούμορ και τον σαρκασμό. Στη μνήμη του Radio Yerevan, του φανταστικού ραδιοφωνικού σταθμού της κομμουνιστικής εποχής που απαντούσε σε απλές ερωτήσεις ακροατών με παράδοξο ή παράλογο τρόπο, κυκλοφορεί τώρα το ερώτημα πότε τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα. “Ήταν ήδη καλύτερα”, ήταν η απάντηση.

Με καθαρά οικονομικούς όρους  ήταν ακριβώς έτσι τον πρώτο χρόνο του πολέμου το 2022 – και μάλιστα τόσο καλά που σχεδόν όλοι έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους. Ακόμη και διψήφια οικονομική ύφεση είχε προβλεφθεί ευρέως την άνοιξη του 2022 μετά την έναρξη του πολέμου, και ακόμη και το κάπως λιγότερο δραματοποιό Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είχε προβλέψει μείον 8,5% τον Απρίλιο.

Τελικά, η οικονομική παραγωγή της Ρωσίας συρρικνώθηκε μόνο κατά 2,1% το 2022, παρά τον πόλεμο και τις κυρώσεις. “Όλοι είχαν στο μυαλό τους το Ιράν όταν έκαναν τις αρχικές τους προβλέψεις και περίμεναν ότι και η Ρωσία θα απομονωνόταν εντελώς από τις κυρώσεις”, εξηγεί ο Όλεγκ Βγιούγκιν, σήμερα οικονομικός σύμβουλος και πρώην αντιπρόεδρος της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας και πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου της Μόσχας, σε συνέντευξή του στη Welt: “Όμως ο μισός κόσμος συνέχισε να κάνει δουλειές με τη Ρωσία”.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομίας, το μερίδιο των εξαγωγών από χώρες που είναι “μη φιλικές” από τη ρωσική άποψη, δηλαδή δυτικές χώρες, μειώθηκε από 58% σε 35% μέσα σε ένα χρόνο, ενώ το μερίδιο των εξαγωγών από άλλες χώρες έχει εκτοξευθεί από 42 σε 65%.

Η ρωσική ανθεκτικότητα είχε άλλους λόγους. Πρώτα απ’ όλα, η υψηλή τιμή του πετρελαίου, η οποία έφερε αφάνταστα πρόσθετα έσοδα και, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, οδήγησε το εμπορικό πλεόνασμα κατά 60% στα 282,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 και σχεδόν διπλασίασε το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στα 227,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αλλά τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει. Τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2023 μαρτυρούν την έναρξη μιας νέας εποχής στην πολιτική κυρώσεων της Δύσης και στις προσπάθειες της Ρωσίας να την αντιμετωπίσει. Το συμπέρασμα είναι ότι κάθε άλλο παρά ρόδινα είναι. Και για άλλη μια φορά ο κόσμος αναρωτιέται αν η Ρωσία ξεμένει τελικά από χρήματα και επομένως έχει όλο και λιγότερα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο.

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ο κρατικός προϋπολογισμός της Ρωσίας παρουσίασε έλλειμμα 2,4 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων, ή 1,5% του ΑΕΠ, κατά το πρώτο τρίμηνο. Αυτό είναι ήδη κοντά στο έλλειμμα των 2,9 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων που έχει προϋπολογιστεί ως έλλειμμα για το σύνολο του 2023 και δεν απέχει πολύ από το έλλειμμα των 3,3 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων του προϋπολογισμού για το σύνολο του 2022, το οποίο είχε οδηγήσει τότε σε έλλειμμα 2,3%. “Το πρώτο τρίμηνο είναι ένα φιάσκο”, λέει ο Βγιούγκιν.

Είναι προφανές από τα στοιχεία ότι η Ρωσία έχει τόσο ένα νέο πρόβλημα εσόδων όσο και ένα νέο πρόβλημα δαπανών. Το γεγονός ότι οι δαπάνες έχουν εκτοξευθεί κατά 34% οφείλεται στις υψηλότερες δαπάνες τόσο για την κοινωνική πρόνοια όσο και για τον πόλεμο, οι οποίες δεν μπορούν να παρουσιαστούν λεπτομερώς επειδή το 1/3των δαπανών του προϋπολογισμού είναι πλέον μυστικό.

Αντίθετα, το πρόβλημα με τα έσοδα είναι ανοιχτό βιβλίο. Με το νέο κεφάλαιο να προβλέπει πως οι δυτικές κυρώσεις κατά των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου και πετρελαιοειδών, οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ στις αρχές Δεκεμβρίου και στις αρχές Φεβρουαρίου, έχουν μαζικές επιπτώσεις.

Το γεγονός ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού συρρικνώθηκαν κατά 21% σε 5,7 τρισεκατομμύρια ρούβλια (70 δισεκατομμύρια δολάρια με την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία) το πρώτο τρίμηνο οφείλεται όχι μόνο στη μείωση του όγκου των εξαγωγών φυσικού αερίου (συμπεριλαμβανομένης της πτώσης των τιμών), αλλά και στις σημαντικά μειωμένες ταμειακές ροές από τις εξαγωγές πετρελαίου. Τα έσοδα από τις εξαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου, που είναι τόσο σημαντικά για τη Ρωσία, έπεσαν κατά 45% σε 1,6 τρισεκατομμύρια ρούβλια. “Αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι, η Ρωσία θα έχει έλλειμμα στον προϋπολογισμό της τάξης του 6% φέτος”, λέει μεταξύ άλλων στη Welt ο Σεργκέι Γκουρίγιεφ, οικονομολόγος στο Sciences Po στο Παρίσι και πρώην μέλος του εποπτικού συμβουλίου της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Sberbank.

Ωστόσο, ο φυσικός όγκος των εξαγωγών πετρελαίου δεν έχει μειωθεί καθόλου. Αντιθέτως, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) την περασμένη εβδομάδα, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο διέθεσε κατά μέσο όρο 8,1 εκατομμύρια βαρέλια (159 λίτρα) στην παγκόσμια αγορά κάθε μέρα τον Μάρτιο, περισσότερο από κάθε άλλη φορά από τον Απρίλιο του 2020. Μόνο τα έσοδα από αυτό ήταν 43% χαμηλότερα από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα.

Σε αντίθεση με άλλες δυτικές κυρώσεις, οι οποίες συχνά καταστρατηγούνται, το πετρελαϊκό εμπάργκο φαίνεται να αποδίδει. Προς το συμφέρον του κόσμου, το ρωσικό πετρέλαιο βγαίνει μεν στην αγορά, αλλά με μέγιστη τιμή τα 60 δολάρια ανά βαρέλι, σύμφωνα με το επιβληθέν ανώτατο όριο τιμών. Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, η Ρωσία πλήρωσε πρόσφατα κατά μέσο όρο μόνο 50,67 δολάρια για το πετρέλαιο των Ουραλίων. Το ευρωπαϊκό αργό τύπου Brent διαπραγματευόταν περίπου στα 80 δολάρια ανά βαρέλι την ίδια περίοδο.

Το ρωσικό ρούβλι δεν κυλά πλέον όπως πέρυσι

Σε αντίθεση με το 2022, η Ρωσία ξαφνικά δεν κολυμπά πλέον σε χρήμα. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατέρρευσε πάνω από 70% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, στα 18,6 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας. Αυτό έχει ήδη αποδυναμώσει σημαντικά το ρούβλι. Σύμφωνα με τη δυναμική του πρώτου τριμήνου, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για το σύνολο του έτους αναμένεται να καταρρεύσει κατά 70% στα 66 δισ. δολάρια σε σύγκριση με το 2022.

Η έλλειψη εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου είναι το σοβαρότερο πρόβλημα, αν και όχι το μοναδικό. Οι λιανικές πωλήσεις συρρικνώθηκαν ήδη κατά 6,7% πέρυσι. Το πιο οξύ, από την αγορά εργασίας λείπουν οι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι άνδρες που έχουν φύγει στο εξωτερικό για να αποφύγουν τη στράτευση.

Ο τραπεζικός τομέας έχει πληγεί σοβαρά. Με την αποχώρηση των δυτικών εταιρειών, υπάρχει έλλειψη επενδύσεων και, λόγω των κυρώσεων, έλλειψη μεταφοράς τεχνολογίας. Όλα αυτά και οι ελλείψεις στις εισαγωγές άλλων προϊόντων μπορούν να αντισταθμιστούν εν μέρει, αλλά όχι εξ ολοκλήρου, με την εγχώρια παραγωγή και με την προσέγγιση με την Κίνα.

“Του χρόνου δεν θα έχουμε άλλα χρήματα”, δήλωσε ο Ρώσος μεγιστάνας της μεταλλουργίας Όλεγκ Ντεριπάσκα σε επιχειρηματικό συνέδριο τον Μάρτιο. Με αυτό το επιχείρημα βγήκε έξω από τα νερά του. Πάνω απ’ όλα, κανείς που νομίζει ότι γνωρίζει τη νοοτροπία του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν πιστεύει ότι η Ρωσία δεν θα βρίσκει πλέον χρήματα για πόλεμο. Και ακόμη και αν τα περιθώρια ελιγμών για την οικονομία στο σύνολό της έχουν περιοριστεί σημαντικά, υπάρχουν.

Η επίδραση της βάσης είναι χαμηλή, οι προβλέψεις για το ΑΕΠ επομένως όχι μόνο αρνητικές. Ενώ ο ΟΟΣΑ προβλέπει νέα ύφεση 2,5%, η επενδυτική τράπεζα JPMorgan αναμένει ανάπτυξη 1%. Το ρωσικό υπουργείο Οικονομίας αύξησε την πρόβλεψή του στο 1,2%, το ΔΝΤ από 0,3% σε 0,7%. “Στην πραγματικότητα, κανείς δεν ξέρει”, λέει ο οικονομολόγος Γκούριεφ σε συνέντευξή του: “Φαίνεται περισσότερο ότι η ύφεση θα συνεχιστεί. Αλλά το ΑΕΠ δεν είναι ούτως ή άλλως καλό εργαλείο μέτρησης σε περιόδους πολέμου, επειδή περιλαμβάνει 1:1 τις αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες”.

Το γεγονός είναι, λέει ο Γκουρίγιεφ, ότι το κράτος θα πρέπει να είναι προληπτικό όσον αφορά τον προϋπολογισμό, δεδομένων των στοιχείων για το πρώτο τρίμηνο. “Είναι δύσκολο να πούμε αυτή τη στιγμή πώς θα κλείσει τις τρύπες”, λέει ο ειδικός σε θέματα οικονομικών Βγιούγκιν, ο οποίος ήταν επίσης κάποτε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Στο εσωτερικό, μπορεί να συνεχίσει να δανείζεται χρήματα- τα αποθεματικά του κρατικού ταμείου πλούτου (FNB) έχουν συρρικνωθεί κατά 28 δισεκατομμύρια δολάρια από την έναρξη του πολέμου, αλλά εξακολουθούν να ανέρχονται σε 147 δισεκατομμύρια δολάρια. Θα είναι πιο δύσκολο για τις τράπεζες, καθώς η ρευστότητα είναι περιορισμένη – η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα VTB μόλις ανακοίνωσε ζημία ρεκόρ 7,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2022.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Κίνα, για παράδειγμα, είναι απίθανο να δανείσει στη Ρωσία σημαντικά χρηματικά ποσά, λόγω του φόβου της Κίνας για δευτερογενείς κυρώσεις. Και η ρωσική κεντρική τράπεζα είναι απίθανο να τυπώσει χρήμα από φόβο για ακόμη υψηλότερο πληθωρισμό, λέει ο Γκουρίγιεφ. Είναι πιο πιθανό ότι το κράτος θα υιοθετήσει μια πορεία λιτότητας, μη προσαρμόζοντας πλέον τους μισθούς των κρατικών υπαλλήλων στον πληθωρισμό και αποτρέποντας μια εξέγερση εναντίον του με νέα κατασταλτικά μέτρα.

Ένα νέο φορολογικό σύστημα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έρθει για τους εξαγωγείς πετρελαίου, οι οποίοι σήμερα επωφελούνται αδρά από το εμπόριο πετρελαίου εκτός των συνόρων της χώρας – εν μέρει στην γκρίζα αγορά – ενώ το κράτος χάνει.

“Το 2023 θα είναι χειρότερο από το 2022”, λέει ο Βγιούγκιν: “Ωστόσο, τα χρήματα δεν θα τελειώσουν το 2023. Το 2024 θα είναι πιο σφιχτά – αν δεν αλλάξει τίποτα”.

Πηγή: capital.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Το Ισραήλ στέλνει στη Ντόχα επικεφαλής της Μοσάντ και της Σιν Μπετ! “Ολοκληρώθηκε” η συμφωνία λέει η Χαμάς – Αναμένεται η έγκριση από Νετανιάχου

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.

Δημοσιεύτηκε

στις

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι αποφάσισε να στείλει μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στο Κατάρ για να ενώσει τις προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ομήρων με την τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς.

Η ομάδα που αναχώρησε το βράδυ του Σαββάτου και περιλαμβάνει τον αρχηγό της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα, τον διευθυντή της Shin Bet, Ρον Μπαρ, τον όμηρο του IDF, τον Υποστράτηγο (αναπ.) Νίτζαν Άλον, και τον πολιτικό σύμβουλο του Νετανιάχου, Οφίρ Φαλκ.

Η απόφαση λήφθηκε αφού ο Νετανιάχου πραγματοποίησε αξιολόγηση της κατάστασης σχετικά με τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για τους ομήρους. Μαζί του στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Άμυνας Ισραήλ Κατς, οι αρχηγοί ασφαλείας του Ισραήλ και αξιωματούχοι από την κυβέρνηση Μπάιντεν και την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ. Συναντήθηκε με τον επερχόμενο απεσταλμένο του Τραμπ στη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ στην Ιερουσαλήμ νωρίτερα την ημέρα.

Πηγές της Χαμάς ισχυρίστηκαν το Σάββατο ότι επετεύχθη συμφωνία και περίμενε την τελική έγκριση του Νετανιάχου.

Οι ειδήσεις του Channel 13 επικαλέστηκαν δύο πηγές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις ότι η κίνηση έρχεται εν μέσω «γενικής προσεκτικής προόδου» στις συνομιλίες με τους μεσολαβητές στο Κατάρ.

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο δίκτυο ότι η Χαμάς δεν έχει ακόμη παράσχει λίστα με ζωντανούς ομήρους στο Ισραήλ.

Συγγενείς ομήρων που κρατούνται στη Γάζα διαδηλώνουν έξω από τα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Λικούντ στο Τελ Αβίβ, 8 Ιανουαρίου 2025 (Zohar Bar-Yehuda μέσω των ομάδων διαμαρτυρίας υπέρ της δημοκρατίας)

Ανώτατη πηγή στη Χαμάς είπε στο Κατάρ Al-Araby Al-Jadeed το Σάββατο ότι η προτεινόμενη συμφωνία είχε ουσιαστικά ολοκληρωθεί, με τους μεσολαβητές να περιμένουν τώρα την έγκριση του Νετανιάχου πριν ανακοινώσουν τη συμφωνία.

Δεν υπήρξε εξωτερική επιβεβαίωση του ισχυρισμού.

Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ισραήλ δεν θα αποχωρούσε πλήρως από τον Διάδρομο Φιλαδέλφειας κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου μέχρι την τελευταία ημέρα της τελικής φάσης της συμφωνίας, αφού σταδιακά απέσυρε τις δυνάμεις του σε προηγούμενα στάδια.

Η πηγή είπε ότι η Χαμάς συμφώνησε να αναβάλει πολλά ανεπίλυτα σημεία διαμάχης με το Ισραήλ για μια μεταγενέστερη φάση της συμφωνίας, εάν τα επόμενα στάδια εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση και όπως απαιτείται.

Η πηγή ισχυρίστηκε ότι Αιγύπτιοι, Κατάρ και Αμερικανοί μεσολαβητές υποστήριξαν την τελευταία θέση της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις.

Επιπλέον, η πηγή είπε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται τώρα «στο πιο κοντινό σημείο [ακόμη] για την ολοκλήρωση της συμφωνίας», προσθέτοντας ότι η Χαμάς και οι μεσολαβητές ανέμεναν απάντηση από το Ισραήλ το Σάββατο.

Το Ισραήλ υποστήριξε προηγουμένως ότι δεν θα συμφωνούσε σε οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός που θα το ανάγκαζε να τερματίσει πλήρως τον πόλεμο, όπως φαινομενικά θα απαιτούσε η συμφωνία τριών φάσεων.

Η έκθεση του Κατάρ πρόσθεσε επίσης ότι εάν το Ισραήλ συμφωνήσει με τη συμφωνία, οι μεσολαβούσες χώρες θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας τις λεπτομέρειες, το χρονοδιάγραμμα και την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλά καθώς ακούει ο Steve Witkoff, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Mar-a-Lago, 7 Ιανουαρίου 2025, στο Palm Beach της Φλόριντα. (AP/ Evan Vucci)

Ο Witkoff συναντήθηκε στην Ντόχα την Παρασκευή με τον Πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.

Οι αναφορές ήρθαν αφού αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία την Παρασκευή σχετικά με τις προοπτικές να κλείσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ομήρων στη Γάζα πριν από το τέλος της θητείας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Yedioth Ahonoth: Israel prepares for Trump’s return and for a joint attack on Iran’s nuclear facilities

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

The deputy commander of the U.S. Central Command (CENTCOM), Vice Admiral Brad Cooper, landed in Israel last week for a visit and met with the deputy chief of staff, Major General Amir Baram. The parties discussed shipments of critical weapons that the outgoing Biden administration has delayed and improving readiness for a possible joint attack on Iran’s nuclear facilities.
The IDF Spokesperson reported that Baram and Cooper visited a number of Israeli Air Force bases, where a review of joint operational operations took place. “In addition, a joint discussion was held regarding the threats from Yemen and cooperation with the U.S. military,” the IDF spokesman reported.
3 View gallery

נתניהו, טראמפ,  חמינאי, נתנז איראן  תקיפה באזור ביטחוני בסוריה

Who will strike Iranian nuclear facilities
(Photo: Iranian Leader’s Press Office – HandoutGetty Images , AP, shutterstock)
Trump did not rule out the possibility that he would order an attack against Iran’s nuclear facilities or support such an attack by Israel. At a press conference about three weeks ago, the president-elect was asked about a possible preemptive strike against Iranian nuclear facilities, amid reports that his team was considering such a step, and replied that he does not rule out any action.
Tehran is preparing for Trump’s return to the White House, and amid Israeli threats, Iranian Foreign Minister Abbas Araghchi declared about two weeks ago that “2025 will be an important year in terms of the Iranian nuclear issue.”
Araghchi made the remarks after a meeting with his Chinese counterpart in Beijing. He did not mention Donald Trump or elaborate on the significance of 2025. It is possible that his remarks were related to Trump’s return, and Iranian fears that his entry into the White House would strengthen Prime Minister Benjamin Netanyahu.

סגן מפקד פיקוד המרכז בצבא ארה"ב אדמירל בראד קופר בביקור בבסיס נבטים בהשתתפות סגן ראש המטה הכללי, אלוף אמיר ברעם

VADM Cooper and MG Baram
(Photo: IDF)
According to the latest quarterly report published by the IAEA in November, Iran has already accumulated a fairly significant amount of 60% enriched uranium, an amount that is enough for four nuclear bombs. According to the report, as of October 26, the amount of uranium enriched to this level stands at 182.3 kg – an increase of 17.6 kg since August.
In order for uranium to be used to produce nuclear weapons, it must be enriched to a level of 90%, but nuclear scientists explain that the path from 60% to 90% is quite short and is considered a “technical” step which can be done in a few days or weeks.
Israel and the U.S. are discussing the Biden Administration’s delayed weapons shipment, which includes 1,700 heavy bombs, 134 D9 Caterpillar bulldozers, and additional weapons. The IDF is already preparing to target Iran’s nuclear facilities by improving readiness for a possible joint attack with the U.S.

דחפור D9 רצועת עזה

()
The use of these bulldozers by the IDF led to major internal criticism in the U.S., protests and tremendous pressure on the Biden administration which gave in and froze the shipment. An examination conducted by Ynet in November revealed that dozens of IDF D9 bulldozers require maintenance. These bulldozers were also needed in southern Lebanon.
“At the height of the fighting in Gaza, about a year ago, battalion commanders ‘fought’ over D9 bulldozers, making it necessary to carry out maintenance on them,” said an IDF commander in November. It is difficult to officially and directly link the deadly results of the raid in Jabaliya in October and November, and the 21 fighters killed in about a month, many from IEDs, to the dire need for D9 bulldozers.
In these operations, the bulldozers are usually the first to lead the combat teams, safely clearing “dirty” areas from explosives that are set to explode and harm infantry and armored soldiers. At the same time, it is clear this tool is not only operationally effective against tunnels and in built-up areas, but also protects soldiers’ lives.
The US is still freezing a shipment of about 1,300 bombs for the Israeli Air Force, which the defense establishment has already purchased from Boeing – in shekels and not in aid dollars – weighing close to a ton per bomb, on the similar claim that the IDF could harm the civilian Gazan population with them. Half of this shipment, which was frozen about six months ago by the administration and caused a stir, has reached the IDF, but about half is still stuck in warehouses in the U.S. In addition, the defense establishment currently rents engineering tools for forces in the field from private contractors.
Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Τί είπε ο Φιντάν με τον Γκολάνι;

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 22 Δεκεμβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Θέματα Εκπομπής 22ας Δεκεμβρίου 2024
1. Τι είπαν Φιντάν και Γκολάνι στην κοινή συνέντευξη τύπου στη Δαμασκό
2. Ποιο προβλέπεται να είναι το μέλλον της Συρίας 39:40
3. Οι Χούθι αφήνουν να εννοηθεί ότι η δική τους αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε το F/A-18 των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα 48:00
4. ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να πάρει πίσω από τον Παναμά την Διώρυγα 56:20
6. Ρωσία-Ουκρανία: Οι τελευταίες εξελίξεις 01:01:00

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις17 λεπτά πριν

Ανάλυση Μιχάλη Ιγνατίου από Ουάσινγκτον! Νέες απειλές Τραμπ κατά Ευρώπης και Ρωσίας

Ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, έστειλε μηνύματα το βράδυ της Δευτέρας και στις Βρυξέλλες και στη Μόσχα. Είχε...

Αναλύσεις48 λεπτά πριν

Ο Τραμπ παραδίδει μαθήματα

Μάθημα για τη δική μας διπλωματία η ρητορική Τραμπ, γιατί λέει κάποια πράγματα (απειλεί Καναδά, Παναμία, Γροιλανδία) και κάποια από...

Απόψεις1 ώρα πριν

Από τα 72 φύλα στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο μια Φον Ντερ Λάιεν δρόμος

Επικράτησε το πρόστυχο, άνοιξαν τα Σύνορα και μας φορτώθηκε σαν βάρος η Πράσινη Ανάπτυξη.

Διεθνή2 ώρες πριν

Ντόναλντ Τραμπ ο δεύτερος γύρος!

Ανάλυση των λεγομένων του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της ορκωμοσάις του από τον Σταύρο Καλεντερίδη

Αναλύσεις3 ώρες πριν

Παντοδύναμος!

Ξεκινά νέα εποχή παγκοσμιως με νόμο και τάξη στις ΗΠΑ.

Δημοφιλή