Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Cumhurriyet: Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και η Τουρκία στο δρόμο προς ένταξη στις χώρες BRICS

Δημοσιεύτηκε στις

Ενώ ο κόσμος διέρχεται μια κρίσιμη περίοδο, οι BRICS Ετοιμάζονται να φέρουν ένα εναλλακτικό σύστημα παγκόσμιας διακυβέρνησης εν μέσω προβλημάτων όπως οι συγκρούσεις, η φτώχεια, το κλίμα και η επισιτιστική κρίση, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Όπως δημοσιεύει η Cumhuriyet, οργανισμός, ο οποίος βρίσκεται σε συνθήκες διεύρυνσης, θα εξετάσει την ένταξη της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Τουρκίας.

Η Ένωση χωρών BRICS που αποτελείται από τη Βραζιλία , τη Ρωσία , την Ινδία , την Κίνα και τη Νότια Αφρική, με την «αναπτυσσόμενη οικονομία, τις στρατιωτικές της ικανότητες και την αυξανόμενη πολιτική επιρροή» της, κερδίζει όλο και την καταξίωση στην παγκόσμια σκηνή.

Σύμφωνα με ανάλυση στο Watcher.Guru , αναφέρεται ότι για τον οργανισμό, ο οποίος ξεχωρίζει για τα επεκτατικά του σχέδια, ενδιαφέρονται και χώρες όπως η Σαουδική Αραβία , η Τουρκία και η Αίγυπτος. Αυτό προσθέτει μια συναρπαστική νέα διάσταση στην τροχιά και τον παγκόσμιο αντίκτυπο των BRICS.

Οι BRICS γίνονται μια ελκυστική εναλλακτική λύση για τις αναπτυσσόμενες χώρες μέρα με τη μέρα λόγω της μείωσης της εξάρτησης από τις κυρίαρχες χώρες και των συγκεκριμένων κινήτρων, όπως οι ευέλικτες εναλλακτικές λύσεις στην εξωτερική πολιτική.

«Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος και Τουρκία»

Από τις τρεις χώρες που αναφέρθηκαν παραπάνω, η Σαουδική Αραβία είναι «ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο» και «έχει το 15 τοις εκατό των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου». Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος  του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ).

Η Αίγυπτος θα μπορούσε να είναι μία από τις τρεις πιθανές χώρες BRICS με τον «υψηλότερο πληθυσμό» (102 εκατομμύρια) και επίσης κατέχει ένα σημαντικό σημείο διέλευσης όπως η Διώρυγα του Σουέζ .

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ με πληθυσμό άνω των 85 εκατομμυρίων, έχει ιδιαίτερη θέση στον αγώνα εξουσίας μεταξύ Ανατολής και Δύσης. «Λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, βρίσκεται σε δύσκολη θέση να τα παρατήσει τόσο στην παγκόσμια πολιτική όσο και στο παγκόσμιο εμπόριο».

Σύμφωνα με το άρθρο, η ένταξη στις BRICS μπορεί να φέρει πολλά πλεονεκτήματα για αυτές τις χώρες. Για παράδειγμα, η Σαουδική Αραβία μπορεί να αυξήσει την ενεργειακή της ικανότητα, η Αίγυπτος μπορεί να προσφέρει νέες οικονομικές προοπτικές και η Τουρκία μπορεί να κάνει τη διαφορά με τη στρατηγική και γεωπολιτική της θέση.

«Η επέκταση είναι στον ορίζοντα…»

Σύμφωνα με το άρθρο, Ανατολή και Δύση προσπαθούν να επεκτείνουν τις σφαίρες επιρροής τους.

«Η BRICS, από την άλλη, στοχεύει να επεκτείνει το δίκτυό της ενσωματώνοντας εξειδικευμένες χώρες με υψηλές δυνατότητες».

 Ο αγώνας για την εύρεση συμμάχων και εταίρων βρίσκεται πίσω από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας και του εντεινόμενου ανταγωνισμού Κίνας-ΗΠΑ .

Η επέκταση των BRICS θα μπορούσε να είναι μια σημαντική καμπή στην παγκόσμια διακυβέρνηση.

Με πιθανές προσχωρήσεις της Σαουδικής Αραβίας, της Τουρκίας και της Αιγύπτου, οι χώρες BRICS μπορούν να επιτύχουν μεγαλύτερα επίπεδα επιρροής, συνεργασίας και ευημερίας.

Συνοψίζοντας: Καθώς οι BRICS επεκτείνονται, μπορεί τελικά να δοθεί η δυνατότητα προσδιορισμού εκ νέου των παγκόσμιων κανόνων, αξιών και δομών.

Cumhuriyet

The Hellenic Information Team

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Κινεζική δορυφορική εταιρεία υποστηρίζει τις επιθέσεις των Χούθι κατά των αμερικανικών συμφερόντων

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κατηγόρησε την Πέμπτη μια κινεζική εταιρεία, την Chang Guang Satellite Technology, ότι υποστηρίζει – άμεσα – επιθέσεις κατά των συμφερόντων των ΗΠΑ από μαχητές Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Νωρίτερα, οι Financial Times επικαλέστηκαν Αμερικανούς αξιωματούχους ότι η δορυφορική εταιρεία, που συνδέεται με τον κινεζικό στρατό, προμήθευε στους αντάρτες Χούθι με εικόνες για να στοχοποιήσουν αμερικανικά πολεμικά πλοία και διεθνή πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την αναφορά ότι η Chang Guang Satellite Technology Company Limited υποστηρίζει άμεσα τις τρομοκρατικές επιθέσεις των Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν εναντίον των συμφερόντων των ΗΠΑ», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους σε τακτική ενημέρωση των συντακτών.

Με πληροφορίες από Reuters

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επίθεσης στο Ιράν από Τραμπ!

«Δεν απέρριψα το ισραηλινό σχέδιο, αλλά δεν βιάζομαι», λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων, στο πλαίσιο της συνάντησής του με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, ο Ντόναλντ Τραμπ ρωτήθηκε για ένα δημοσίευμα των New York Times ότι «απορρίφθηκε» ένα ισραηλινό σχέδιο για χτύπημα στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις τον επόμενο μήνα.

Ειδικότερα,  ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε: «Δεν θα έλεγα ότι απορρίφθηκε».

Και πρόσθεσε: «Δεν βιάζομαι να το κάνω», επιβεβαιώνοντας ως έναν βαθμό το δημοσίευμα, το οποίο ανέφερε ότι το Ισραήλ ήθελε να προχωρήσει σε μια μεγάλη ισραηλινοαμερικανική επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν τον επόμενο μήνα, αλλά ο Τραμπ επέλεξε τη διπλωματία.

«Το Ιράν έχει την ευκαιρία να έχει μια σπουδαία χώρα και να ζει ευτυχισμένα χωρίς θάνατο, και θα ήθελα να το δω αυτό», εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο. «Αυτή είναι η πρώτη μου επιλογή», συμπλήρωσε.

«Εάν υπάρχει μια δεύτερη επιλογή, νομίζω ότι θα ήταν πολύ κακή για το Ιράν και νομίζω ότι το Ιράν θέλει τις συνομιλίες. Ελπίζω ότι θέλουν να μιλήσουν. Θα είναι πολύ καλό για αυτούς αν το κάνουν. Το Ιράν δεν μπορεί να έχει πυρηνικό όπλο. Είναι πολύ απλό», υπογράμμισε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Η Ρωσία αφαιρεί τους Ταλιμπάν από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι επικύρωσε την απόφαση αφαίρεσης των Ταλιμπάν από τον ρωσικό κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, ένα συμβολικό μέτρο που αποσκοπεί στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Καμπούλ.

Αφότου οι Ταλιμπάν επανήλθαν στην εξουσία στο Αφγανιστάν το καλοκαίρι του 2021, η χώρα είναι απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα.

«Η απόφαση τίθεται αμέσως σε ισχύ», τόνισε ο δικαστής που είχε επιφορτιστεί με την υπόθεση, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων έπειτα από μια ακροαματική διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ωστόσο, δεν ισοδυναμεί με επίσημη αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν από τη Μόσχα σε αυτό το στάδιο.

Τον Μάρτιο, η ρωσική εισαγγελία ζήτησε να αφαιρεθούν οι Ταλιμπάν από τον κατάλογο των οργανώσεων που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» στη Ρωσία και ως εκ τούτου έχουν τεθεί εκτός νόμου. Οι Ταλιμπάν βρίσκονταν στον κατάλογο από το 2003, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν την Καμπούλ στις 15 Αυγούστου 2021, μετά την κατάρρευση της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κυβέρνησης, ενώ λίγες μέρες αργότερα ακολούθησε η πλήρης αποχώρηση του αμερικανικού στρατού.

Έκτοτε, η Μόσχα έχει προχωρήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων με τη νέα αφγανική κυβέρνηση των Ταλιμπάν, την οποία βλέπει ως πιθανό οικονομικό εταίρο και εταίρο κατά της τρομοκρατίας.

Εντούτοις, μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση Ταλιμπάν δεν έχει αναγνωριστεί επισήμως από καμία χώρα, ιδίως λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν.

Ωστόσο, εκτός από τη Ρωσία, το Πακιστάν, η Κίνα, το Ιράν και οι περισσότερες χώρες της Κεντρικής Ασίας διατηρούν de facto διπλωματικές σχέσεις με τις αφγανικές αρχές.

Προσέγγιση Κρεμλίνου – Καμπούλ

Η Μόσχα έχει δεχθεί απεσταλμένους των Ταλιμπάν στη Ρωσία σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και πριν από την επιστροφή τους στην εξουσία.

Η προσέγγιση μεταξύ του Κρεμλίνου και της Καμπούλ φάνηκε να επιταχύνεται έπειτα από μια επίθεση τον Μάρτιο του 2024 κοντά στη Μόσχα, όταν 145 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια αίθουσα συναυλιών από τέσσερις ενόπλους του Ισλαμικού Κράτους στο Χορασάν, παρακλάδι της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Αφγανιστάν.

Τον Ιούλιο του 2024, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι θεωρεί τους Ταλιμπάν «συμμάχους στην μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Στη συνέχεια, στα τέλη του 2024, υπέγραψε έναν νόμο που επιτρέπει στις ρωσικές αρχές να αφαιρέσουν μια οργάνωση από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, οι οποίες απαγορεύονται επομένως στη χώρα.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τη Δύση να άρει τις κυρώσεις κατά του Αφγανιστάν και να αναλάβει «ευθύνη» για την ανοικοδόμηση της χώρας, η οποία έχει καταστραφεί από δεκαετίες πολέμου.

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου επισκέφθηκε την Καμπούλ στα τέλη Δεκεμβρίου, μια σπάνια επίσκεψη υψηλόβαθμου ξένου αξιωματούχου, κατά την οποία δήλωσε την επιθυμία του να ενισχύσει τη «συνεργασία» με το Αφγανιστάν.

Πολλοί ηγέτες των Ταλιμπάν πολέμησαν στον δεκαετή πόλεμο της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980.

Πηγή: ΑΜΠΕ 

Συνέχεια ανάγνωσης

Δημοφιλή