«Ο αιώνιος πρόεδρος μπορεί πράγματι να ηττηθεί», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.
Ένα ακόμα δημοσίευμα του ευρωπαϊκού Τύπου αμφισβητεί την κυριαρχία του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία εβδομάδα πριν από τις προεδρικές εκλογές στη χώρα.
Μετά τον Economist, σειρά έχει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel να διερωτηθεί αν ο Ερντογάν είναι «ο ανίκητος ή ο νικημένος». Το περιοδικό φιλοξενεί τον Τούρκο πρόεδρο στο εξώφυλλό του να κάθεται σε ένα σπασμένο χρυσό θρόνο.
«Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στην εξουσία για περισσότερο από 20 χρόνια. Υπό την ηγεσία του οι Τούρκοι έχουν ευημερήσει, αλλά έχουν επίσης υποστεί καταστολή και καταπίεση. Τώρα όμως ο αιώνιος πρόεδρος μπορεί πράγματι να ηττηθεί», αναφέρει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο υποψήφιος για την προεδρία της Εθνικής Συμμαχίας και αρχηγός του σοσιαλδημοκρατικού CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές.
Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό.
Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων).
Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας).
Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.
Οι δορυφορικές εικόνες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα από την Maxar δείχνουν την πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι συνέβη στις βασικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν στη Νατάνζ και το Ισφαχάν.Στη Νατάνζ, φαίνονται ζημιές στην πειραματική μονάδα εμπλουτισμού πυρηνικών καυσίμων και σε έναν ηλεκτρικό υποσταθμό, σύμφωνα με την ανάλυση του Ινστιτούτου Διαστήματος και Διεθνούς Ασφάλειας (ISIS).
Αυτό προκύπτει από προηγούμενη ανάλυση εικόνων απεικόνιζαν τις αρχικές ζημιές.
Την Παρασκευή ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι «το υπέργειο τμήμα του δοκιμαστικού σταθμού εμπλουτισμού πυρηνικών καυσίμων, όπου το Ιράν παρήγαγε ουράνιο εμπλουτισμένο έως και 60% U-235, έχει καταστραφεί».
Το ουράνιο-235 είναι απαραίτητο τόσο για τους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής όσο και για τα πυρηνικά όπλα.
Επαληθευμένα πλάνα που ελήφθησαν λίγο μετά τα πλήγματα δείχνουν διάφορα σύννεφα καπνού να υψώνονται από την περιοχή.
Ο Justin Bronk του Royal United Services Institute (RUSI), δήλωσε στο BBC Verify ότι, αν και ασαφές, το μοτίβο των εκρήξεων «θα ταίριαζε με τη χρήση διεισδυτικών βομβών. Πιθανώς GBU-31(V)3 ή ακόμη και πιο εξειδικευμένες διεισδυτικές GBU-28 ».
Αυτά τα πυρομαχικά, γνωστά ως «bunker busters», έχουν χρησιμοποιηθεί από το Ισραήλ στο παρελθόν για να στοχεύσουν υπόγειες εγκαταστάσεις τόσο στη Γάζα όσο και στο Λίβανο.
Ωστόσο, ο κ. Grossi δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη επίθεσης στΙς υπογειοποιημένες αίθουσε των εγκαταστάσεων
Εάν η άνοδος των τιμών του αργού πετρελαίου που προκλήθηκε από τα πλήγματα του Ισραήλ στις πυρηνικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν συνεχιστεί, η Ρωσία θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος.
Εάν η άνοδος των τιμών του αργού πετρελαίου που προκλήθηκε από τα πλήγματα του Ισραήλ στις πυρηνικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν συνεχιστεί, η Ρωσία θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος.
Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άλμα σχεδόν 9% την Παρασκευή, σύμφωνα με το Reuters. Μια επιπλέον άνοδος θα μείωνε την έντονη πίεση στον προϋπολογισμό της Ρωσίας λόγω των μέχρι τώρα χαμηλών τιμών.
Στον προϋπολογισμό της χώρας τον Δεκέμβριο είχαν υπολογιστεί έσοδα 508 δισ. δολαρίων, ενώ την Τετάρτη, τα οποία αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω, στα 486 δισ. δολάρια.
Αύξηση της εξάρτησης της Κίνας
Επιπλέον, η Κίνα θα αυξήσει την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο. Σε αντάλλαγμα θα μπορούσε να βοηθήσει τη Ρωσία με στρατιωτική βοήθεια, προέβλεψε. Η Κίνα αγοράζει περίπου το 90%του ιρανικού πετρελαίου, ανέφερε το Reuters, το οποίο ανερχόταν σε περίπου 16% των εισαγωγών αργού πετρελαίου τον Μάρτιο.
Γιατί απειλεί ο Νετανιάχου την παγκόσμια οικονομία
Νευρική κρίση στις αγορές πυροδοτεί η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν στον απόηχο της επίθεσης σχεδόν κατά 14% -στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και έναν χρόνο.
Νευρική κρίση στις αγορές πυροδοτεί η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν στον απόηχο της επίθεσης σχεδόν κατά 14% -στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και έναν χρόνο.
Οι χρηματιστηριακές αγορές την Παρασκευή κινήθηκαν πτωτικά, ενώ ο χρυσός, ως ασφαλές καταφύγιο, προσέγγισε το ιστορικό υψηλό των 3.500 δολαρίων η ουγκιά. «Πρόκειται για μια κοινή αντίδραση στις γεωπολιτικές συγκρούσεις, ιδίως σε εκείνες που επηρεάζουν τη Μέση Ανατολή», τονίζουν στη «Ναυτεμπορική» Ευρωπαίοι παράγοντες της αγοράς. «Οι εξελίξεις στην αγορά θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την αξιολόγηση της κλίμακας της επίθεσης και την αντίδραση του Ιράν. Οι επενδυτές προτιμούν να περιμένουν τη διευκρίνιση της κατάστασης και εγκαταλείπουν τα πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, αναζητώντας καταφύγιο σε ασφαλέστερα», προσθέτουν.
«Ειδικά το πετρέλαιο οδεύει προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από το 2022 -υψηλότερη από αυτήν που καταγράφηκε κατά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 ή τον ισραηλινό βομβαρδισμό του Ιράν (και αντίστροφα), το 2024», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
Αυτή η άνοδος των τιμών του πετρελαίου εξαλείφει τις απώλειες που έχουν συσσωρευτεί μέχρι στιγμής φέτος, απώλειες που προκλήθηκαν από την επιβράδυνση της ανάπτυξης, λόγω του δασμολογικού πολέμου, και την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να αυξήσει την ημερήσια παραγωγική ικανότητα με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο.
«Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου κατά περισσότερο από 30% από τα χαμηλά του περασμένου μήνα απειλεί να επηρεάσει την αντλία στα πρατήρια και να πυροδοτήσει τον πληθωρισμό, σε μια εποχή που οι δασμολογικές πιέσεις αρχίζουν να αυξάνονται», προειδοποιούν οι ίδιες πηγές.
Αποστάσεις του Τραμπ
Δυσχερή τα μηνύματα και για την υπερχρεωμένη αμερικανική οικονομία, γεγονός που φάνηκε και από το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ, αν και εξέφρασε τη στήριξή του στο Ισραήλ, φάνηκε μάλλον δυσαρεστημένος για τη χρονική στιγμή που επέλεξε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου να διατάξει την επίθεση. Μια επίθεση που έγινε παραμονές του προγραμματισμένου για την Κυριακή 7ου γύρου των αμερικανο-ιρανικών διαπραγματεύσεων, στο Ομάν, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
H συνάντηση δεν φαίνεται να πραγματοποιείται μετά την ισραηλινή επιδρομή, γεγονός που χαλάει τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου. «Ο Νετανιάχου, προς ίδιον συμφέρον, διακινδυνεύει μια τεράστια ρήξη με τις ΗΠΑ», τονίζουν Αμερικανοί αναλυτές. «Η μελλοντική πορεία του Ιράν είναι δύσκολο να προβλεφθεί, αλλά μια τέτοια επίθεση δεν θα κάνει τίποτα για να ενισχύσει τις πραγματιστικές δυνάμεις στην Τεχεράνη. Οι ριζοσπαστικοί Φρουροί της Επανάστασης έχουν χάσει τον ηγέτη τους, αλλά θα μπορούσαν να επεκτείνουν ακόμη περισσότερο την εξουσία τους στη χώρα», προσθέτουν.
Σε μήνυμά του στο Truth Social, ο Τραμπ τόνισε, πάντως, ότι «το Ιράν πρέπει να κάνει μια συμφωνία, πριν δεν μείνει τίποτα, και να σώσει αυτό που κάποτε ήταν γνωστό ως Ιρανική Αυτοκρατορία». Όπως σημείωσε ο Τραμπ, «Όχι άλλος θάνατος, όχι άλλη καταστροφή, ΑΠΛΑ ΚΑΝΤΕ ΤΟ, ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ».
Φόβος για τα Στενά του Ορμούζ
Ο Τραμπ γνωρίζει, άλλωστε, ότι μια πιθανή αντίδραση της Τεχεράνης θα ήταν να κλείσει το Στενό του Ορμούζ, που θα μπορούσε να στείλει το αργό πετρέλαιο στα 120 δολάρια το βαρέλι και την αμερικανική οικονομία σε ακόμη πιο δύσκολη θέση.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου, Σάιρους ντε λα Ρούμπια, προειδοποιεί για αισθητές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία, εάν η σύγκρουση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ κλιμακωθεί περαιτέρω. «Με την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, η πιθανότητα παγκόσμιου στασιμοπληθωρισμού αυξάνεται», δήλωσε ο ντε λα Ρούμπια στο Reuters.
Το Ιράν είναι η χώρα με το τρίτο μεγαλύτερο απόθεμα πετρελαίου στον κόσμο και έχει την ικανότητα να παράγει περίπου 4 εκατομμύρια βαρέλια αργού την ημέρα. Αυτή η σύγκρουση θα μπορούσε να είναι πολύ επικίνδυνη για την προσφορά αργού πετρελαίου. «Σε ένα σενάριο συνεχιζόμενης κλιμάκωσης, υπάρχει η πιθανότητα διαταραχών στη ναυτιλία, μέσω του Στενού του Ορμούζ», η οποία είναι μια ακραία περίπτωση, αλλά θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα περίπου 14 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου -20% της παγκόσμιας παραγωγής- που μεταφέρονται καθημερινά, μέσω αυτής της θαλάσσιας διόδου, στον Κόλπο», λέει ο Γουόρεν Πάτερσον, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στον όμιλο ING, στη Σιγκαπούρη. «Μια σημαντική διαταραχή σε αυτές τις ροές θα ήταν αρκετή για να ωθήσει τις τιμές στα 120 δολάρια το βαρέλι».
Ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια εξήγησε: «Σε απάντηση στις ισραηλινές επιθέσεις, το Ιράν θα μπορούσε όχι μόνο να επιτεθεί στο Ισραήλ αλλά και σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία, γεγονός που θα εκτόξευε τις τιμές του πετρελαίου πολύ πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Θα ήταν μια πράξη απελπισίας, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί, δεδομένης της πιθανής υπαρξιακής απειλής για το Ιράν», εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου.
Πληθωριστικές πιέσεις
Οποιαδήποτε εναπομένουσα ελπίδα για τιμές πετρελαίου κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι για φέτος έχει διαλυθεί. «Οι ισραηλινές επιθέσεις εναντίον του Ιράν με στόχο πυρηνικές εγκαταστάσεις, πυραυλικές εγκαταστάσεις και υψηλόβαθμο προσωπικό, σηματοδοτούν μια σημαντική διαφορά από τις προηγούμενες ανταλλαγές μεταξύ των δύο δυνάμεων της Μέσης Ανατολής», εξηγεί σε σημείωμα στους πελάτες της η Gavekal Research.
Σε κάθε περίπτωση, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου σημαίνουν ότι θα επιστρέψουν οι πληθωριστικές πιέσεις, που είχαν κάπως υποχωρήσει μέχρι τώρα, λόγω της πτώσης των τιμών της ενέργειας.
Κάτι τέτοιο θα ήταν ήττα για τον Τραμπ, καθώς δύσκολα θα έπειθε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να χαλαρώσει τη νομισματική και να μειώσει τα επιτόκια. Λίγο πριν από την ισραηλινή επιδρομή, ο Τραμπ είχε μάλιστα αποκαλέσει «ηλίθιο» τον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ, κατηγορώντας τον ότι βλάπτει την οικονομία αρνούμενος να μειώσει τα επιτόκια.