Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Έριξε και ΑΟΖ με τα κατεχόμενα στον προεκλογικό της Τουρκίας ο Ερντογάν

Δημοσιεύτηκε

στις

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Ερντογάν, η Τουρκία έχει υπογράψει «συμφωνία ΑΟΖ» με το ψευδοκράτος

Ανδρέας Πιμπίσιης   

Με τον προεκλογικό στην Τουρκία να διάγει τα τελευταία του βήματα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ρίχνει στο τραπέζι τα επιτεύγματα της δικής του διακυβέρνησης. Σε ένα από τα φιλμάκια του Ερντογάν παρουσιάζονται τα επιτεύγματα της Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο, κάνοντας λόγο για συμφωνία ΑΟΖ με το ψευδοκράτος. Όμως η Τουρκία επισήμως δεν αναγνωρίζει αποκλειστική οικονομική ζώνη σε νησιά, γι’ αυτό και η συμφωνία που υπέγραψε το 2011 με το ψευδοκράτος αφορούσε «οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας». 

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις Πόστασι (πηγή ΓΤΠ) αναφερόμενη στο φιλμάκι Ερντογάν έκανε λόγο για σύναψη «συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ» μεταξύ της Τουρκίας και της λεγόμενης «τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου», που σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανακοινώθηκε από τον Τούρκο Προέδρο στη διάρκεια προεκλογικού συλλαλητηρίου στην πόλη Κιρκλάρελι. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα σε βίντεο παρουσιάζεται το έργο της κυβέρνησης Ερντογάν με θέμα «Τα κάναμε αυτά». Σύμφωνα πάντα με το βίντεο η Τουρκία έχει υπογράψει «συμφωνία ΑΟΖ» με το ψευδοκράτος. 

Στο δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμία ανοικτή πηγή στην «ΤΔΒΚ» στην οποία να αναφέρεται ότι έγινε μια τέτοια «συμφωνία» οριοθέτησης «ΑΟΖ», σε αντίθεση με την «συμφωνία» για την «υφαλοκρηπίδα» που συνήψαν στο θέμα των θαλασσίων αρμοδιοτήτων και του διαμοιρασμού. 

Η «συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στην Μεσόγειο» η οποία είχε υπογραφεί μεταξύ της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» το 2011, κατατέθηκε εκ μέρους της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, υπενθυμίζει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι εδώ και ορισμένο χρονικό διάστημα, ειδικοί τόνιζαν ότι έπρεπε να γίνει και συμφωνία σε σχέση με την ΑΟΖ, ότι η Τουρκία έπρεπε να ανακηρύξει ΑΟΖ στην Μεσόγειο και ότι αυτό το σκέλος ήταν ελλιπές. 

«Σε περίπτωση που έχει γίνει μια τέτοια συμφωνία, χρειάζεται έγκριση της βουλής σύμφωνα με το άρθρο 90 του συντάγματος της ΤΔΒΚ», επισημαίνει η Kıbrıs Postası, η οποία στην συνέχεια εξηγεί τι σημαίνει σύναψη συμφωνίας για καθορισμό ΑΟΖ.

Διπλωματικοί κύκλοι σχολιάζοντας το όλο θέμα σημείωσαν πως πρόκειται για προεκλογικό φιλμάκι το οποίο αναφέρεται στα επιτεύγματα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις θαλάσσιες ζώνες της Μεσογείου. Σημειώνουν το γεγονός ότι μέσα από το φιλμάκι προτάσσεται η παράνομη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους του 2011 «για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας». Όπως υπογραμμίζουν αυτό συνάδει με την πάγια τουρκική θέση ότι τα νησιά δεν έχουν αποκλειστική οικονομική ζώνη, ενώ το παράνομο μνημόνιο του 2019 με Λιβύη ήταν για οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε δύο ηπειρωτικά κράτη. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκε το όλο θέμα στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας δείχνει κάποια σύγχυση από τουρκικής πλευράς. Και δεν αποκλείεται να έχει να κάνει με την πίεση που δέχεται ο Ερντογάν λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές στην Τουρκία. 

Φιλελεύθερος

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Διαξιφισμοί Μακρόν-Νετανιάχου!

Ο Νετανιάχου απαντά στον Μακρόν ότι το Ισραήλ ιδρύθηκε χάρη στον “πόλεμο της ανεξαρτησίας” και όχι με ψήφισμα του ΟΗΕ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Νέο επεισόδιο στην κόντρα του Γάλλου προέδρου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό με αφορμή το γεγονός, ότι το Τελ Αβίβ κήρυξη τον ΓΓ του ΟΗΕ ανεπιθύμητο πρόσωπο στη χώρα

Ο Νετανιάχου απαντά στον Μακρόν ότι το Ισραήλ ιδρύθηκε χάρη στον “πόλεμο της ανεξαρτησίας” και όχι με ψήφισμα του ΟΗΕ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν θα πρέπει «να παρακάμπτει τις αποφάσεις του ΟΗΕ», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με πρόσωπα που συμμετείχαν στο υπουργικό συμβούλιο, υπενθυμίζοντας ότι με απόφαση του ΟΗΕ «δημιουργήθηκε» το κράτος του Ισραήλ.

«Ο κ. Νετανιάχου δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι η χώρα του δημιουργήθηκε με απόφαση του ΟΗΕ» είπε ο Μακρόν, αναφερόμενος στην ψηφοφορία που έγινε τον Νοέμβριο του 1947 στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών επί του σχεδίου διαμοιρασμού της Παλαιστίνης σε ένα εβραϊκό και ένα αραβικό κράτος. «Κατά συνέπεια, δεν είναι τώρα η ώρα να παρακάμπτει τις αποφάσεις του ΟΗΕ», συνέχισε, σχολιάζοντας τη χερσαία επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων στον νότιο Λίβανο, όπου σταθμεύει η ειρηνευτική δύναμη UNIFIL.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απάντησε ότι η δημιουργία του Ισραήλ ήταν το αποτέλεσμα του «πολέμου της ανεξαρτησίας» του 1948 και όχι μιας απόφασης του ΟΗΕ.

«Μια υπενθύμιση στον πρόεδρο της Γαλλίας: δεν ήταν το ψήφισμα του ΟΗΕ που ίδρυσε το κράτος του Ισραήλ αλλά μάλλον η νίκη που πέτυχε στον πόλεμο της ανεξαρτησίας, με το αίμα των ηρωικών μαχητών, πολλοί εκ των οποίων ήταν επιζώντες του Ολοκαυτώματος – κυρίως του καθεστώτος του Βισί στη Γαλλία» ανέφερε το γραφείο του Νετανιάχου στην ανακοίνωσή του.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες ο Νετανιάχου είπε επίσης ότι αντιτίθεται σε μια «μονομερή κατάπαυση του πυρός» στον Λίβανο γιατί «δεν θα άλλαζε την κατάσταση ασφαλείας».

Σημειώνεται πως το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι μόνο ο στρατός του Λιβάνου και οι κυανόκρανοι αυτής της ειρηνευτικής αποστολής επιτρέπεται να αναπτύσσουν δυνάμεις στον νότιο Λίβανο και θεσπίζει την παύση των εχθροπραξιών εκατέρωθεν των συνόρων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Αποσύρθηκε το νομοσχέδιο στην Τουρκία για τέλη στις πιστωτικές και τα…ρολόγια υπέρ της αμυντικής βιομηχανίας

Η αντίδραση των πολιτών έφερε την ανατροπή στο νομοσχέδιο για την επιβολή επιπλέον τελών σε μεταβιβάσεις ακινήτων, οχημάτων, συμβολαιογραφικές πράξεις και πιστωτικές κάρτες, τα οποία θα παρακρατούνται για να αποδοθούν στο «Ταμείο Υποστήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας» της Τουρκίας.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αποσύρθηκε το σχέδιο νόμου που προωθούσε η τουρκική κυβέρνηση για την επιβολή επιπλέον τελών σε πιστωτικές κάρτες, μεταβιβάσεις ακινήτων, οχημάτων, συμβολαιογραφικές πράξεις και ρολόγια χειρός προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Η αντίδραση των πολιτών έφερε την ανατροπή στο νομοσχέδιο για την επιβολή επιπλέον τελών σε μεταβιβάσεις ακινήτων, οχημάτων, συμβολαιογραφικές πράξεις και πιστωτικές κάρτες, τα οποία θα παρακρατούνται για να αποδοθούν στο «Ταμείο Υποστήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας» της Τουρκίας.

Ανταπόκριση – Τουρκία: Γιάννης Μανδαλίδης, ΕΡΤ

Η απόφαση είχε ανακοινωθεί την περασμένη Παρασκευή 11 Οκτωβρίου και σήμερα άρχισε η συζήτησή του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή Προϋπολογισμού και Σχεδιασμού της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Ωστόσο, έπειτα από τη συζήτηση ο πρόεδρος της επιτροπής, βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Αμπντουλάχ Γκιουλέρ, τερμάτισε τις εργασίες της και ανακοίνωσε  στους δημοσιογράφους την απόσυρσή του νομοσχεδίου επειδή «ετέθησαν αντιρρήσεις για πιο ενδελεχή μελέτη κάποιων σημείων του και υπήρξαν κάποιες αντιρρήσεις από τους πολίτες».

Ο Γκιουλέρ ανέφερε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2025 θα κατατεθεί στην Εθνοσυνέλευση αυτή την εβδομάδα τονίζοντας ότι θα γίνει επανεκτίμηση τόσο στα θέματα για τα οποία υποβλήθηκαν ενστάσεις όσο και στα ποσά σε άλλα κονδύλια του προϋπολογισμού.

«Μπορούμε να πούμε ότι αναβλήθηκε. Θα εξετάσουμε λεπτομερέστερα και τα άλλα κονδύλια που θα χρειαστούν και θα επανεκτιμήσουμε τα θέματα που πρέπει να αλλάξουν ή να αποσυρθούν, αν υπάρχουν, στην περίοδο μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού» δήλωσε ο Αμπντουλάχ Γκιουλέρ.

Ο ίδιος τόνισε πάντως ότι η Τουρκία προσέχει την αμυντική βιομηχανία της ως «κόρη οφθαλμού» και απαιτούνται σοβαροί πρόσθετοι πόροι, ιδίως για το πρόσφατα αναπτυγμένο σύστημα αεράμυνας, τον λεγόμενο «χαλύβδινο θόλο», και για άλλα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Το αποσυρθέν σχέδιο νόμου προέβλεπε την επιβολή επιπλέον τελών σε μεταβιβάσεις ακινήτων, οχημάτων, συμβολαιογραφικές πράξεις και πιστωτικές κάρτες, τα οποία θα παρακρατούνται για να αποδοθούν στο «Ταμείο Υποστήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας» της Τουρκίας.

Ενδεικτικά τα ποσά που θα προτείνονταν ως τέλη υπέρ του Ταμείου ήταν:

  • Στις πιστωτικές κάρτες με όριο άνω των 100.000 λιρών Τουρκίας (περίπου 2.700 ευρώ) ετήσιο τέλος 750 λιρών Τουρκίας (20 ευρώ)
  • Στις μεταβιβάσεις ακινήτων 750 λίρες Τουρκίας (20 ευρώ) ξεχωριστά από τον αγοραστή και των πωλητή
  • Στις υπόλοιπες υπηρεσίες στα Κτηματολογικά Γραφεία 375 λίρες Τουρκίας (10 ευρώ)
  • Στις συμβολαιογραφικές πράξεις για καταχώρηση καινούργιων οχημάτων 3.000 λίρες Τουρκίας (80 ευρώ)
  • Στις συμβολαιογραφικές πράξεις για καταχώρηση μεταχειρισμένων οχημάτων 1.500 λίρες Τουρκίας (40 ευρώ)
  • Στις λοιπές συμβολαιογραφικές πράξεις 75 λίρες Τουρκίας (2 ευρώ) για κάθε μία
  • Στην αγορά ρολογιών χειρός αξίας άνω των 5.000 λιρών Τουρκίας (133 ευρώ) τέλη 20% της αξίας τους
  • To 20% από τα τέλη κυκλοφορίας στις μοτοσικλέτες κάτω των 100 cc και τα ηλεκτροκίνητα δίκυκλα ισχύος κάτω των 6 kW

Το επιπλέον κονδύλι που αναζητά η τουρκική κυβέρνηση για να στηρίξει το «Ταμείο Υποστήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας» εκτιμάται στα 70 δισ. λίρες Τουρκίας, δηλαδή 2 δισ. ευρώ.

Το εν λόγω Ταμείο δημιουργήθηκε το 1985 από την τότε κυβέρνηση του Τουργκούτ Οζάλ και αποστολή του είναι να χρηματοδοτεί αμυντικά προγράμματα της χώρας. Αποτελεί τον σημαντικότερο πόρο της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής κυβέρνησης, στα καθήκοντα της οποίας περιλαμβάνεται «ο σχεδιασμός της παραγωγής σε ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς των απαιτούμενων σύγχρονων όπλων, εργαλείων και εξοπλισμού». Το ταμείο είναι ειδικού καθεστώτος, είναι ανεξάρτητο και τα χρήματα που διαχειρίζεται δεν αποτελούν μέρος του κρατικού Προϋπολογισμού, αντιθέτως μπορούν να μεταβιβάζονται σε αυτό πόροι του Προϋπολογισμού.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Oμοβροντία ρουκετών από Χεζμπολάχ εναντίον της ισραηλινής πόλης Σαφέντ

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η Χεζμπολάχ είπε ότι στοχοθέτησε ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες στα παραμεθόρια χωριά στον νότιο Λίβανο, προσθέτοντας ότι εκτόξευσε ρουκέτες στο έδαφος της γειτονικής χώρας.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε «ομοβροντία ρουκετών» εναντίον της πόλης Σαφέντ και μιας στρατιωτικής βάσης, η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, στο βόρειο Ισραήλ, που είναι σε ανοικτό πόλεμο στον Λίβανο με τη φιλοϊρανική οργάνωση.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η Χεζμπολάχ είπε ότι στοχοθέτησε ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες στα παραμεθόρια χωριά στον νότιο Λίβανο, προσθέτοντας ότι εκτόξευσε ρουκέτες στο έδαφος της γειτονικής χώρας.

Εδώ και έναν χρόνο, το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν διασυνοριακά πυρά. Μετά την κλιμάκωση της 23ης Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον 1.315 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων στοιχείων.

Ισραήλ: Ο στρατός αιχμαλώτισε τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε απόψε ότι αιχμαλώτισε τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, κάτι που συμβαίνει για δεύτερη φορά μετά την κλιμάκωση των συγκρούσεων με τη σιιτική οργάνωση, στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον στρατό, εντοπίστηκε μια υπόγεια σήραγγα σε ένα κτίριο που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ. Οι δυνάμεις του περικύκλωσαν το κτίριο, όπου «κρύβονταν τρεις τρομοκράτες της Δύναμης Ραντουάν», των ειδικών δυνάμεων της Χεζμπολάχ, έχοντας μαζί τους πολλά όπλα.

Οι τρεις κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ για ανάκριση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

Συνέχεια ανάγνωσης

ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή