Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Έβαλαν τον Τσώρτσιλ στο «κόλπο» αναγνώρισης του ψευδοκράτους

Δημοσιεύτηκε στις

Πάλι οι Βρετανοί στο προσκήνιο

Πώς οι Τούρκοι επενδύουν διπλωματικό και οικονομικό κεφάλαιο στη Βρετανία για να προωθήσουν τα σχέδια τους στην Κύπρο

Στους Βρετανούς κυρίως εναποθέτουν όλες τους τις ελπίδες οι Τούρκοι προκειμένου να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσεις για το Κυπριακό που είναι σε πρώτη φάση η κυριαρχική ισότητα και η αναγνώριση της αποσχισθείσα οντότητας στην κατεχόμενη Κύπρο.

Στην προσπάθειά τους αυτή από κοινού Άγκυρα και ψευδοκράτους επενδύσεις διπλωματικό και οικονομικό κεφάλαιο για να προωθήσουν τις θέσεις τους στην Μεγάλη Βρετανία. Ο κατοχικός ηγέτης έσπευσε μάλιστα εντός της βδομάδας να επικαλεστεί, αποσπασματικά, τον Γουίνστον Τσώρτσιλ.

Συγκεκριμένα ο Ερσιν Τατάρ έθεσε θέμα απευθείας πτήσεων,  απευθείας εμπορίου και των λεγόμενων αθλητικών εμπάργκο προς τον Βρετανό Υπουργό Ευρώπης, Leo Docherty, με τον οποίο συναντήθηκε στο λεγόμενο προεδρικό μέγαρο στα κατεχόμενα.

Οι απαιτήσεις Τατάρ προς Docherty

Σύμφωνα με την Halnin Sesi (11/05/23) o Τατάρ  υπενθύμισε στον Docherty μια δήλωση που έκανε  στην Λάρνακα ο πρώην Βρετανός Πρωθυπουργός Winston Churchill, ο οποίος είπε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και σε περίπτωση που φύγουν από το νησί αυτό θα επιστραφεί στους Οθωμανούς. Πρόσθεσε ότι του ανέφερε πως η Βρετανία ήταν κυρίαρχη στο νησί από το 1923 μέχρι το 1960 και πήρε δύο κυρίαρχες βάσεις με τις συμφωνίες του 1960, επισημαίνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι ακόμα διεξάγουν «αγώνα για το δικαίωμα της κυριαρχίας».

Ο Τατάρ είπε ότι ανέφερε στον Docherty ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη αδικία απ’ αυτήν και ότι και στις συμφωνίες σημειώνεται ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ίσοι και κυρίαρχοι στο νησί.. Ανέφερε επίσης ότι είπε στον συνομιλητή του ότι η Βρετανία δεν εκπλήρωσε τις εγγυητικές της υποχρεώσεις και παρέμεινε θεατής στις επιθέσεις της ΕΟΚΑ κατά των Τουρκοκυπρίων.

Η επιστολή Τσώρτσιλ το 1907.

Ο Τατάρ αναφέρθηκε προφανώς στο υπόμνημα που έγραψε ο 33χρονος τότε βουλευτής του Κόμματος των Φιλελευθέρων και κοινοβουλευτικός υφυπουργός Αποικιών Γούνστον Τσώρτσιλ με τίτλο Η κατάσταση της Κύπρου (Condition of Cyprus)  απευθυνόμενος στον Sir Francis Hopwood, μόνιμο υφυπουργό Αποικιών, και στον Λόρδο Elgin, επικεφαλής του ίδιου υπουργείου. Το κείμενο του υπομνήματος βρίσκεται στα βρετανικά Εθνικά Αρχεία (TNA (PRO) CAB 37/89/33).

Ωστόσο στο έγγραφο ο Τσώρτσιλ γράφει μεταξύ άλλων για 300 χρόνια τουρκικής κακοδιοίκηση και σημειώνει: «Έχουμε αναλάβει εκεί (Kύπρο)πολλές συμβατικές υποχρεώσεις, οι γνωριμίες μας έχουν αυξηθεί και αυξάνονται καθημερινά. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε το νησί στην Τουρκία. Η Ευρώπη και η Βουλή των Κοινοτήτων, ουδέποτε θα επέτρεπαν τέτοια επιστροφή στο παρελθόν. Πρόκειται να την δώσουμε στην Ελλάδα; Δεν γνωρίζω να έχει εγερθεί τέτοιο ζήτημα και θα μου προκαλούσε βαθιά θλίψη, εάν επρόκειτο να τεθεί».

Με την κήρυξη του πολέµου, απ’ την Μεγάλη Βρετανία ενάντια στη Γερµανία, στις 3 Σεπτεµβρίου 1939, σήµανε έµµεσα και την είσοδο της Κύπρου στον Β΄ Παγκόσµιο.

Στις 13 Απριλίου 1941, μια εβδομάδα πριν από την παράδοση των ηπειρωτικών ελληνικών δυνάμεων, ο Πρωθυπουργός Ουίνστον Τσώρτσιλ επικοινώνησε με τον στρατηγό Ουίλσον τον Βρετανό διοικητή στην Ελλάδα: «Εάν ο Βασιλιάς πρέπει να φύγει, όλες οι διευκολύνσεις θα προσφερθούν στην Κύπρο». Αυτή η πρωτοβουλία του Τσώρτσιλ  καταδεικνύει προφανώς τον βαθμό στον οποίο η βρετανική επίσημη σκέψη έβλεπε την Κύπρο ως ελληνικό νησί, ανεξάρτητα από το επίσημο καθεστώς της.

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ο Βασιλιάς της Ελλάδας πλησίασε τον Λίνκολν ΜακΒέι, τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα. Ο ΜακΒέι ανέφερε στους ανωτέρους του: «Εάν φύγει η κυβέρνηση [ο Βασιλιάς] προτιμά την Κύπρο.

Οι προτάσεις για μετακίνηση της ελληνικής κυβέρνησης στην Κύπρο αποτελούσαν φυσικά ανάθεμα στο Γραφείο Αποικιών. Την ημέρα του μηνύματος του Τσόρτσιλ που αναφέρθηκε παραπάνω, ο Κυβερνήτης της Κύπρου Sir William Battershill είπε στο Γραφείο Αποικιών: «Η παρουσία του [Έλληνα] Βασιλιά και της κυβέρνησής του εδώ θα καθιστούσε σχεδόν αδύνατη τη θέση αυτής της κυβέρνησης. Όλοι θα απέδιδαν πίστη και αφοσίωση στον Βασιλιά της Ελλάδας που θα θεωρούνταν από τους περισσότερους Κύπριους ως Βασιλιάς τους…Η πρόταση [θα έδειχνε] ότι η εκχώρηση της Κύπρου είναι μόνο θέμα χρόνου».

H αθέτηση των υποσχέσεων από Βρετανούς

Όσα ακολούθησαν το τέλος του Β ΠΠ είναι γνωστά με την Βρετανία να έχει αθετήσει όλες τις υποσχέσεις που έδωσε προς τον Κυπριακό λαό ο οποίο στάθηκε στο πλευρό των συμμάχων απέντνατι στις δυνάμεις του Άξονα.

Στις 20 Απριλίου 1983 ο Λόδρος Brockway μιλώντας στη Βουλη παραδέχτηκε τα ακόλουθα «Ο κ. Ουίνστον Τσώρτσιλ είχε υποσχεθεί αυτοδιοίκηση στην Κύπρο στο τέλος του πολέμου λόγω της βοήθειας που έδωσε ο λαός της στη συμμαχική υπόθεση. Αυτή η υπόσχεση δεν εκπληρώθηκε και οι Ελληνοκύπριοι—82 τοις εκατό. του πληθυσμού—αποφάσισαν έναν πόλεμο για την ανεξαρτησία. Σε εκείνον τον πόλεμο η ΕΟΚΑ, ενεργώντας για τους Ελληνοκύπριους, έκανε τον στόχο της την ένωση με την Ελλάδα. Επειδή το έπραξαν, η μειονότητα των Τουρκοκυπρίων ήταν αντίθετη με αυτούς τους στόχους και η βρετανική κυβέρνηση, σε σύγκρουση με τους Ελληνοκύπριους, ευνόησε, φυσικά σε αυτή την κατάσταση, τους Τουρκοκύπριους. Πράγματι, η βοηθητική αστυνομική τους δύναμη ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου επανδρωμένη από Τουρκοκύπριους».

Τα ανοίγματα Τούρκων σε Βρετανούς

Πιο κάτω καταγράφεται σειρά κινήσεων από την Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς προς την Βρετανία προκειμένου να λάβουν στήριξη για τις θέσεις τους στο Κυπριακό

  • Ιανουάριος 23 – Ο Τατάρ απευθύνει πρόκλσηση στον  Βασιλιά Κάρολο  να επισκεφθεί το ξενοδοεχείο Golden Sands στην περίκλειστη περιοχή Βαρωσίου λέγοντας μάλιστα  ότι ανήκει στη Βασιλική Οικογένεια. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Express (28/01/23), ο Τατάρ ζήτησε από την Βρετανία να ηγηθεί μιας διεθνούς προσπάθειας αναγνώρισης της κυριαρχίας του ψευδοκράτους ως μέρος μιας «λύσης δύο κρατών».
  • Φεβρουάριος 23: Μια βρετανική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους Βουλευτές Pawl Bristow, Stephen Metcalfe, Brendan Clarke Smith, Lord Rogan και την πρώην βουλευτή Baroness Blackstone μετέβη κατόπιν πρόσκλησης του συνδέσμου British Resident Society (BRS), ο οποίος αποτελείται από Βρετανούς που εγκαταστάθηκαν στην κατεχόμενη Κύπρο. Οι Βρετανοί είχαν συνάντηση με τον  «πρόεδρος» της «βουλής», Ζορλού Τορέ και τον «υπουργός εξωτερικών», Ταζσίν Ερτουγρούλογλου. Ο τελευταίος δήλωσε πως έστω κι αργά, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να «εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι στον τουρκοκυπριακό λαό»
  • Μάρτιος 2023: O Τατάρ μεταβαίνει για πενθήμερη επίσκεψη στο Λονδίνο με σκοπό να «εξηγήσει την νέα πολιτική» της τουρκοκυπριακής πλευράς και την «κυριαρχική ισότητα». Είχε συνάντηση με Βρετανούς Βουλευτές, παραχωρήσει συνεντεύξεις σε ΜΜΕ και μίλησε στο Kings College. Με αφορμή την αντικατοχική διαμαρτυρία Ελλήνων Κυπρίων Φοιτητών προσπάθησε να κεφαλαιοποιήσει κατηγορώντας την Ε/κ πλευρά για ακραίες θέσεις
  • Την ίδια περίοδο σε άρθρο του στην Daily Telegraph με τίτλο «Πολιτικό αδιέξοδο στην Κύπρο», ο Λόρδος Rogan έκανε έκκληση στον Βρετανό Πρωθυπουργό «να βοηθήσει», υποστηρίζοντας ότι το πρώτο βήμα πρέπει να είναι «η αναγνώριση του δικαιώματος ύπαρξης της ΤΔΒΚ», όπως αναφέρεται στο ψευδοκράτος. Ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης Λίο Ντόχερτι ξεκαθάρισε ότι η βρετανική κυβέρνηση «δεν αναγνωρίζει την αυτοανακηρυχθείσα ΤΔΒΚ ως ανεξάρτητο κράτος» και «δεν έχει σχέδια να εξουσιοδοτήσει απευθείας πτήσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και του βορρά της Κύπρου».
  • Στα τέλη Μαρτίου η Εθνική Ομοσπονδία Κυπρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο έστειλε επιστολή στη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για την επίδειξη της σημαίας του παράνομου καθεστώτος που κατέχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου. Η επιστολή, η οποία απευθύνεται στον Επίτροπο Sir Mark Rowley, σημειώνει ότι η σημαία φάνηκε στη στολή ενός αστυνομικού που συμμετείχε σε τηλεοπτική εκπομπή.

Όλους τους προηγούμενους μήνες Τουρκία και ψευδοκράτος έχουν ρίξει αρκετά χρήματα για διαφημίζουν τα κατεχόμενα ως τουριστικό προορισμό  σε δημόσιους βρετανικούς τηλεοπτικούς σταθμούς σε μια προσπάθεια διεθνούς προώθησης και αναβάθμισης του ψευδοκράτους.

Σημερινή

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Η επανατοποθέτηση της χώρας, οι διαφοροποιήσεις Δένδια και οι κινήσεις Σαμαρά

Αν και οι τεκτονικές αλλαγές της ηγεσία Τραμπ διαμορφώνουν ένα διαφορετικό διεθνές περιβάλλον, το ελληνικό πολιτικό σύστημα παρακολουθεί με αμηχανία και αναλώνεται σε μικροκομματικές αντιπαραθέσεις, αδυνατώντας να συλλάβει τόσο την μεγάλη διεθνή εικόνα όσο και την μικρότερη εικόνα της χώρας.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αν και οι τεκτονικές αλλαγές της ηγεσία Τραμπ διαμορφώνουν ένα διαφορετικό διεθνές περιβάλλον, το ελληνικό πολιτικό σύστημα παρακολουθεί με αμηχανία και αναλώνεται σε μικροκομματικές αντιπαραθέσεις, αδυνατώντας να συλλάβει τόσο την μεγάλη διεθνή εικόνα όσο και την μικρότερη εικόνα της χώρας.

Γράφει ο Σπύρος Γκουτζάνης, Ναυτεμπορική

Η ήττα της συλλογικής Δύσης στην Ουκρανία που επισφράγισε η ηγεσία Τραμπ, η αποκήρυξη του δικαιωματισμού και της woke ατζέντας, η επιστροφή σε εθνικές πολιτικές στο μεταναστευτικό, η εγκατάλειψη της κλιματικής αλλαγής που επιφέρει συνολικότερη αλλαγή στην ενεργειακή πολιτική με επιστροφή στους υδρογονάνθρακες, διαμορφώνουν ένα νέο διεθνές περιβάλλον που οι απολήξεις του φθάνουν στην εσωτερική πολιτική και επιβάλλουν επανατοποθέτηση της χώρας. Ιδιαίτερη πρόκληση για την Ελλάδα αποτελεί η ενδυνάμωση της Τουρκίας και η ενίσχυση του περιφερειακού της ρόλου που δεν αντιμετωπίζεται με την «υποχωρητική πολιτική» των ήρεμων νερών και επιφέρει την ανάγκη για αλλαγή δόγματος στα ελληνοτουρκικά.

Κατά την διάρκεια της τριήμερης συζήτησης στην Βουλή ο μόνος που άνοιξε την βεντάλια των θεμάτων ήταν ο Αντώνης Σαμαράς -ανεξάρτητα από την συμφωνία ή διαφωνία με τις θέσεις του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιορίστηκε να μιλήσει για την ανάγκη να διατηρηθεί η εσωτερική σταθερότητα σε μία συγκυρία διεθνούς αναταραχής, δίχως να δίνει κατεύθυνση για την χώρα. Η αντιπολίτευση δεν έθεσε καθόλου τα ζητήματα, πέρα από το δυστύχημα των Τεμπών σε όλες τις διαστάσεις του.

Είναι ιδιαίτερα δυσχερής η θέση στην οποία έχει περιέλθει ο πρωθυπουργός. Η ταύτιση με την προηγούμενη ηγεσία των ΗΠΑ και οι δημόσιες καταγγελίες περί «τραμπισμού» τον έχουν απομακρύνει από τη νέα ηγεσία. Η προθυμία του να ανακηρύξει ότι είμαστε σε «εμπόλεμη κατάσταση με την Ρωσία», τον έχει κάνει εχθρό της χώρας που τώρα κερδίζει τον πόλεμο. Αλλά ούτε και στην Ευρώπη είναι ανεβασμένες οι μετοχές του. Ο πρωθυπουργός αποκλείστηκε από από τρεις διεθνείς διασκέψεις -Παρίσι, Βερολίνο, Λονδίνο- για το Ουκρανικό παρότι η Ελλάδα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και ήταν από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της Ουκρανίας. Παρόλα αυτά εξακολουθεί να προβάλλει τις καλές του σχέσεις με τον Ζελένσκι, την ώρα που ο υπουργός των Εξωτερικών του συμφωνεί με την στάση της Ουάσιγκτον για την ειρήνευση στην Ουκρανία.

Η Αριστερά που θεωρητικά θα έπρεπε να είναι άνευ όρων υπέρ της ειρήνης αναζητά προσχήματα για να στηρίζει την επικίνδυνη πολιτική του Ζελένσκι καταδικάζοντας τον Τραμπ για «φραστικές υπερβολές», παρότι ο Αμερικανός πρόεδρος έθεσε καθαρά τον κίνδυνο να εκτραπούν τα πράγματα σε μία πυρηνική αναμέτρηση. Την ίδια ώρα τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης της αμυντικής ανεξαρτησίας της Ευρώπης ενώ καταδικάζει την αύξηση των αμυντικών δαπανών που θα επιφέρει περαιτέρω μείωση του κοινωνικού κράτους – λες και μπορεί να υπάρξει το ένα δίχως το άλλο.

Αποστάσεις Δένδια

Στα δυο θέματα που αποκτούν εμβληματική σημασία, στο Ουκρανικό και στο Συριακό, η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανη και ταλαντευόμενη ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες. Οι χθεσινές διαφορετικές τοποθετήσεις από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Νίκο Δένδια για τις εξελίξεις στην Συρία και τις σφαγές που διαπράττει το νέο ισλαμικό καθεστώτος, δείχνουν ασάφεια της κυβερνητικής γραμμής. Το υπουργείο Εξωτερικών που είχε σπεύσει να χαιρετίσει την πτώση του καθεστώτος Άσαντ δείχνει να είναι πιο κοντά στις Βρυξέλλες που ακόμη και τις σφαγές υποκριτικά τις αποδίδουν στα υπολείμματα του καθεστώτος Άσαντ και όχι στους Ισλαμιστές που καθοδηγούνται από την Τουρκία. Ο Νίκος Δένδιας πάλι ταυτίστηκε με την δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο σε απόσταση από την αρχική δήλωση Γεραπετρίτη, ο οποίος ακολούθως έσπευσε να υπαναχωρήσει μετά από επικοινωνία με τον Πατριάρχη Αντιοχείας.

Η διάσταση έρχεται σε μία συγκυρία που έχουν ανοίξει όλα τα σενάρια στο κυβερνητικό στρατόπεδο, από την αλλαγή πρωθυπουργού εν πλω – σενάριο στο οποίο παίζει το όνομα του Νίκου Δένδια ως βασικού δελφίνου- μέχρι τις πρόωρες εκλογές, όταν θα εξαντληθεί το επικοινωνιακό αποτύπωμα του ανασχηματισμού.

Ενώ το νέο διεθνές περιβάλλον επιβάλλει την επανατοποθέτηση της χώρας και αναγκαίες διορθώσεις, το ελληνικό πολιτικό σύστημα δίνει μάχες οπισθοφυλακών μένοντας στην προηγούμενη κατάσταση, που όμως αποδοκιμάζεται από τους λαούς των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Τα συλλαλητήρια αλλά και οι μετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν μεν κατακόρυφη πτώση της κυβέρνησης αλλά και συνολική δυσαρμονία του πολιτικού συστήματος με το εκλογικό σώμα διαμορφώνοντας συνθήκες πολιτικού αδιεξόδου.

Μέσα σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο αποκτά σημασία, η κινητικότητα του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος μετά την ομιλία του στην Βουλή πήρε σαφή θέση κατά των σφαγών στην Σύρια συνδέοντας τες με την Άγκυρα και χαρακτηρίζοντάς τες «νεο οθωμανικής έμπνευσης». Φήμες και πληροφορίες στα δημοσιογραφικά και πολιτικά παρασκήνια αναφέρουν ότι ο Μεσσήνιος πολιτικός κινείται προς την δημιουργία νέου κόμματος που θα εκφράσει την «όλη Δεξιά παράταξη» την οποία  σταδιακά αφήνει εκτός πολιτικής ομπρέλας η ηγεσία Μητσοτάκη. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι εναρμονισμένος με τις αλλαγές που επιφέρει διεθνώς αλλά και στο εσωτερικό της χώρας η αλλαγή υποδείγματος από τον Ντόναλντ Τραμπ. Το εάν αυτό είναι αρκετό ή αποτιμηθεί θετικά από την ελληνική κοινωνία είναι άλλης τάξης ζήτημα.

Πηγή: Naftemporiki

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Η UNICEF είναι βαθιά ανήσυχη από την πρόσφατη αύξηση της βίας στις παράκτιες περιοχές της Συρίας

Δημοσιεύτηκε

στις

Επιμέλεια: Γιάννης Πεγειώτης

«Η UNICEF είναι βαθιά ανήσυχη από την πρόσφατη αύξηση της βίας στις παράκτιες περιοχές της Συρίας, η οποία φέρεται να στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 13 παιδιά, συμπεριλαμβανομένου ενός μωρού έξι μηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κλιμάκωση προκάλεσε επιπλέον θύματα και τραυματισμούς αμάχων, εκτοπισμό χιλιάδων οικογενειών και ζημιές σε υποδομές ζωτικής σημασίας.

«Η UNICEF απηχεί την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες ζωών. Προτρέπουμε όλα τα μέρη να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες και να συμμορφωθούν πλήρως με τις υποχρεώσεις τους βάσει του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν όλα τα εφικτά μέτρα για την προστασία των αμάχων, ιδιαίτερα των παιδιών, και τη διασφάλιση ζωτικής σημασίας μη στρατιωτικών υποδομών, όπως τα νοσοκομεία. Η συνεχιζόμενη βία υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη τήρησης αυτών των νόμων και διασφάλισης ταχείας, ασφαλούς και ανεμπόδιστης πρόσβασης των εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας για την παροχή υπηρεσιών σωτηρίας σε όσους πλήττονται από τις μάχες.

«Η UNICEF καλεί όλα τα μέρη να δώσουν προτεραιότητα στη συμφιλίωση και να δεσμευτούν για μια ειρηνική πολιτική μετάβαση, διασφαλίζοντας ότι τα παιδιά της Συρίας μπορούν να επιβιώσουν, να ευδοκιμήσουν και να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Τα παιδιά της Συρίας έχουν υποφέρει αρκετά. Έχουν το δικαίωμα να ζουν ειρηνικά και να ελπίζουν για ένα καλύτερο μέλλον».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Χαιρετίζει το μήνυμα του Οτσαλάν για αφοπλισμό και διάλυση του PKK το ιρακινό Κουρδιστάν

Τί ανέφερε ο πρόεδρος της ημιαυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν Νετσιρβάν Μπαρζανί χ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρόεδρος της ημιαυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν Νετσιρβάν Μπαρζανί χαιρέτισε το κάλεσμα του ιστορικού ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν για αφοπλισμό και διάλυση του κινήματος. «Χαιρετίζουμε το μήνυμα του Οτσαλάν (…) και καλούμε το PKK να συμμορφωθεί και να το εφαρμόσει», έγραψε ο Μπαρζανί σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), εκφράζοντας παράλληλα την υποστήριξή του στην ειρηνευτική διαδικασία.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK) Μπαφέλ Ταλαμπανί προέτρεψε όλες τις πλευρές να εκμεταλλευτούν αυτή την «ιστορική ευκαιρία» για την επίλυση των προβλημάτων μέσω ειρηνικού διαλόγου.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν κάλεσε την οργάνωση που ο ίδιος δημιούργησε το 1978 να καταθέσει τα όπλα και απηύθυνε έκκληση για επίλυση του κουρδικού ζητήματος στην Τουρκία με ειρηνικά μέσα. Το μήνυμα του Οτσαλάν μετέφερε αντιπροσωπεία του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών και Ισότητας (DEM) που τον επισκέφθηκε νωρίτερα στο νησί-φυλακή Ιμραλί της Προποντίδας, όπου κρατείται τα τελευταία 26 χρόνια.

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) – το οποίο έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τη Βρετανία – διεξάγει ένοπλο αγώνα κατά του τουρκικού κράτους, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από το 1984.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις30 λεπτά πριν

Η «Ενωμένη» Ευρώπη μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία σε Τραμπ-ολίνο!!

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο προκάλεσε σοβαρές γεωπολιτικές και οικονομικές αναταράξεις στην Ευρώπη και σε όλο τον...

Πολιτική1 ώρα πριν

Thraction: Έφαγαν πόρτα οι παρακρατικοί της Θράκης στην Ξάνθη

Διαμαρτυρίες του φιλοπροξενικού μηχανισμού της Θράκης

Οικονομία2 ώρες πριν

Η «εκδίκηση» του «μετάλλου του διαβόλου» – Γιατί το ασήμι είναι ο νέος χρυσός

Από τις αρχές του 2023, η τιμή του έχει εκτιναχθεί κατά σχεδόν 60%. Ένα άλλοτε περιορισμένης σημασίας περιουσιακό στοιχείο αρχίζει...

Διεθνή11 ώρες πριν

Μάρκο Ρούμπιο: Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι ριάλιτι

Τα πράγματά με το όνομά τους είπε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών σχολιάζοντας τις συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για την...

Διεθνή11 ώρες πριν

Κάλεσμα των Δημοκρατικών στα πολιτικά κόμματα της Γροιλανδίας! Να σχηματιστεί γρήγορα ευρύς συνασπισμός απέναντι στον Τραμπ

Οι ηγέτες των πέντε κομμάτων του κοινοβουλίου Inatsisartut της Γροιλανδίας συναντήθηκαν την Παρασκευή για να συζητήσουν μια κοινή απάντηση στα...

Δημοφιλή