Ακολουθήστε μας

ΗΠΑ

Φουλ επίθεση από τον δυτικό Τύπο! Με τον Economist και η Washington Post κατά Ερντογάν: «Ευκαιρία οι εκλογές για τους Τούρκους να αποτινάξουν την τυραννία του»

Δημοσιεύτηκε

στις

Το άρθρο σημειώνει ότι το διακύβευμα είναι τεράστιο, πρωτίστως για τους Τούρκους, οι οποίοι ίσως δικαιολογημένα ανησυχούν μήπως ο αυταρχισμός υποκύψει στη δικτατορία, αλλά και για τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους.

Mε τίτλο «η σκιά ενός αυξανόμενου δεσποτισμού καραδοκεί στις εκλογές της Τουρκίας» η αμερικανική εφημερίδα Washington Post ακολουθεί τον βρετανικό Economist σε επίθεση κατά του Ερντογάν σημειώνοντας ότι “οι εκλογές είναι ευκαιρία για να αποτινάξουν οι Τούρκοι την τυραννία του”.

Μάλιστα, το δημοσίευμα το οποίο αποτελεί άρθρο γνώμης της σύνταξης της αμερικανικής εφημερίδας, επισημαίνει ότι ο κίνδυνος δικτατορίας είναι ορατός σε περίπτωση που κερδίσει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Το άρθρο σημειώνει ότι το διακύβευμα είναι τεράστιο, πρωτίστως για τους Τούρκους, οι οποίοι ίσως δικαιολογημένα ανησυχούν μήπως ο αυταρχισμός υποκύψει στη δικτατορία, αλλά και για τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους.

«Σύμμαχος με αστερίσκο» η Τουρκία του Ερντογάν

Η λέξη «σύμμαχος» στην περίπτωση της Τουρκίας συνοδεύεται από έναν αστερίσκο, αναφέρει η εφημερίδα, εξηγώντας ότι ο 69χρονος Ερντογάν έχει  διαμορφώσει έναν ρόλο μεσάζοντα μεταξύ του ΝΑΤΟ και του Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο διατηρεί δεσμούς που έχουν υπονομεύσει τη δυτική συμμαχία, ακόμη και όταν αυτή εμπλέκεται σε έναν έμμεσο πόλεμο για να αποκρούσει την καταστροφική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το άρθρο υπενθυμίζει την προμήθεια των ρωσικών S-400 από την Άγκυρα και το βέτο της στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας  ότι ο Ερντογάν ασπάζεται θέσεις που ανατρέπουν τη δυτική στρατηγική κι αφήνουν περιθώρια ελιγμών στον Πούτιν με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Μόσχα προς την Άγκυρα.

«Χαρισματικός τύραννος»- Η μεγαλύτερη ζημιά στο εσωτερικό

Η πιο βαθιά και πιθανώς μόνιμη ζημιά είναι η εσωτερική, όπως αναφέρουν οι συντάκτες του άρθρου. Έχει φυλακίσει πολιτικούς αντιπάλους, δημοσιογράφους και άλλους που του άσκησαν κριτική, και έχει περιορίσει τον χώρο για την άνθηση της κάποτε ζωντανής κοινωνίας των πολιτών της Τουρκίας – μια εκστρατεία καταστολής που έχει ενταθεί μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Τα τουρκικά δικαστήρια έχουν μετατραπεί σε όργανα εκδίκησης των αντιπάλων του. Κατασκευασμένες ποινικές κατηγορίες χρησιμοποιούνται συστηματικά για να φιμώσουν τους διαφωνούντες. Οι ανεξάρτητοι οργανισμοί μέσων ενημέρωσης έχουν φιμωθεί σε μεγάλο βαθμό. Δημόσια, πολλοί Τούρκοι φοβούνται να πουν τη γνώμη τους. Το έγκλημα της διάδοσης “παραπλανητικών πληροφοριών”, με ασαφή ορισμό, κατοχυρώθηκε πρόσφατα δια νόμου ως ένα νέο εργαλείο της αυξανόμενης τυραννίας του Ερντογάν.

Τα θεσμικά όργανα έχουν επίσης υποκύψει στον εκφοβισμό του. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, η οποία μείωσε τα επιτόκια κατ’ εντολή του, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό που ξεπέρασε το 85% πέρυσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που πιθανώς υποτιμούν το πραγματικό ποσοστό. Οι παρεμβάσεις του, οι οποίες διαπνέονται από παράδοξη μυστηριακή οικονομική άποψη, προκάλεσαν την απώλεια του 80% της αξίας του τουρκικού νομίσματος σε διάστημα πέντε ετών.

Ο ελάχιστα χαρισματικός Κιλιτσντάρογλου και ο τύραννος Ερντογάν

Αναφερόμενο στον κοινό υποψήφιο των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης με την υποστήριξη και του Κουρδικού κόμματος HDP, του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, το δημοσίευμα σημειώνει ότι “όπως είναι κατανοητό, πολλοί  Τούρκοι θεωρούν το έλλειμμα χαρίσματος του  Κιλιτσντάρογλου λιγότερο σημαντικό από την υπόσχεση που εκπροσωπεί να αποκαταστήσει την ανεκτικότητα, τον πλουραλισμό, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την οικονομική λογική που τόσο πολύ έχει διακυβευθεί από τον Ερντογανισμό.

Και καταλήγει: «Αν δεν επικρατήσει ο Ερντογάν στις εκλογές της 14ης Μαϊου ή σε πιθανό δεύτερο γύρο δύο εβδομάδες αργότερα, εκφράζονται ανησυχίες ότι ο ίδιος κι οι οπαδοί του θα αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα. Και σε μια χώρα όπου η δημοκρατία είχε σχετικά σταθερό πάτημα, οι ανησυχίες αυτές δείχνουν πόσο βαθιά ο Τούρκος τύραννος έχει ανατρέψει τους κανόνες – και τους κινδύνους που εγκυμονεί η επέκταση της αυταρχικής του διακυβέρνησης».

Με πληροφορίες από Washington Post

 

https://hellasjournal.com/2023/05/ke-i-washington-post-meta-ton-economist-dikazi-ton-erntoganefkeria-i-ekloges-gia-tous-tourkous-na-apotinaxoun-tin-tirannia-tou/

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Το διπλό παιχνίδι Ερντογάν και Όρμπαν στο αέριο με ΗΠΑ και Ρωσία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι δηλώσεις Μπαιρακτάρ για επέκταση του Turkstream προς Κεντρική Ευρώπη. To «τάιμινγκ» της τουρκικής κινητικότητας και το αμερικανικό ενδιαφέρον. Ο σύμμαχος. Στο 65% το ρωσικό αέριο στην Ελλάδα.

Σε ρόλο «μάγου» της ενεργειακής διπλωματίας που καταφέρνει να ισορροπεί ανάμεσα σε αντικρουόμενα συμφέροντα βάζει ξανά τον εαυτό της η Τουρκία, υποσχόμενη στις ΗΠΑ ότι θα διαφοροποιήσει το ενεργειακό της μείγμα, αλλά πέφτοντας ταυτόχρονα όλο και πιο βαθιά στην αγκαλιά του Β. Πούτιν.

Τη μια στιγμή δηλώνει ότι θα αλλάξει μόνιμα τις πηγές προμήθειας αερίου, όπως θύμισε προχθές από τη Κωσταντινούπολη ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζέφρι Πάιατ, επικαλούμενος πρόσφατη δέσμευση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Αλ. Μπαιρακτάρ, και την άλλη, προωθεί την επέκταση του Turkstream, για να εξάγει, μέσω Βουλγαρίας, αέριο προς την Κενρική Ευρώπη, με το αμφιλεγόμενο εμπορικό σήμα «Turkish Blend», που αποτελεί κοινό μυστικό ότι είναι σε μεγάλο βαθμό ρωσικό.

Ένα μήνα πριν συνήψε δύο «δυτικά» συμβόλαια με Total και Shell, μεγάλο μέρος των οποίων αποτελείται από LNG αμερικανικής προέλευσης, όπως έσπευσε να θυμίσει ο Αμερικανός αξιωματούχος από την Τουρκία, αλλά σήμερα μιλά για την ανάγκη να αυξηθεί η χωρητικότητα του Turkstream, για να «ενισχυθεί η διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων και την ασφάλεια εφοδιασμού της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Οι δύο βάρκεςΤις τελευταίες ημέρες που η αμερικανική κινητικότητα στη περιοχή είναι έντονη, και πλησιάζει η διακοπή στο τέλος του 2024 των transit ροών ρωσικού αερίου, μέσω Ουκρανίας, προς Κεντρική Ευρώπη, η Άγκυρα, θυμίζει με κάθε τρόπο ότι και στα ενεργειακά «πατάει σε δύο βάρκες». Ενα παιχνίδι που έχει παίξει συχνά τόσο στη γεωπολιτική, όσο και στην άμυνα, ελπίζοντας ότι έτσι θα αποσπάσει κέρδη και ανταλλάγματα και από τη μια και από την άλλη πλευρά.

Σε συνέδριο που έγινε τη Τετάρτη στην Κωσταντινούπολη, με διοργανωτή το αμερικανικό think tank Atlantic Council και με τη συμμετοχή του Τζ. Πάιατ (επ’ ευκαιρία της οποίας, «κούμπωσε» και η παρουσία του μια μέρα πριν στο workshop της Κομισιόν στην Αθήνα), ο κ. Μπαϊρακτάρ, κάλεσε την Ελλάδα και τη Βουλγαρία να διευρύνουν τη χωρητικότητα του υπάρχοντος διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου, ώστε η Τουρκία να μπορέσει να αυξήσει τις εξαγωγές της προς τη ΝΑ Ευρώπη.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ΤουρκίαΜια μέρα πριν, ο Πάιατ μιλούσε για τη σημασία του «Κάθετου Διαδρόμου», που προορίζεται να μεταφέρει μη ρωσικό αέριο από την Ελλάδα προς την Ουκρανία, εξήρε τη σημασία του «στη μετάβαση της Ευρώπης από τον αναξιόπιστο ρωσικό εφοδιασμό», και προειδοποιούσε ότι απειλείται από τη Μόσχα που κάνει σκοπίμως dumping στις τιμές, υπονοώντας μέσω της Βουλγαρίας, χωρίς φυσικά τη παραμικρή αιχμή για το ρόλο της Τουρκίας.

Σε μια συγκυρία που το κλίμα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις παραμένει ρευστό, βρισκόμαστε παραμονές των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου για την ανάδειξη Προέδρου στις ΗΠΑ και τα διμερή ανοικτά θέματα είναι ουκ ολίγα, όπως η επαναφορά της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, δεν θα ανέμενε κανείς από τους Αμερικανούς να ανοίξουν νέα μέτωπα.

Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ  για την επίσκεψη Πάιατ στην περιοχή, σύμφωνα με την οποία ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέδειξε κατά τις επαφές του στην Κωνσταντινούπολη, τον ρόλο της Τουρκίας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο κέντρο του ευρωπαϊκού ενεργειακού χάρτη και ως περιφερειακού hub. Καθώς επίσης η δήλωση του έμπειρου διπλωμάτη ότι «ήρθε η ώρα να δεσμευτούμε ώστε να ολοκληρώσουμε τη δουλειά και να διασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές γενιές θα ζουν σε έναν κόσμο όπου η ενέργεια θα δένει τους γείτονες και θα προωθεί την ευημερία τους».

Το «τάιμινγκ» και ο σύμμαχος

Σε ό,τι αφορά το “τάιμινγκ” της τουρκικής κινητικότητας δεν είναι τυχαίο. Συμπίπτει με την οριστική διακοπή της μεταφοράς ρωσικού αερίου μέσω του αγωγού από την Ουκρανία προς την Ευρώπη, εξέλιξη που αφενός θα στερήσει όγκους από Αυστρία, Σλοβακία και Ουγγαρία, που συνεχίζουν να εξαρτώνται έως και κατά 90% από τη Μόσχα, αφετέρου θα δημιουργήσει νέες αγορές για το αμερικανικό LNG.

Τα 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου που εξήχθησαν το 2023, transit, μέσω Ουκρανίας, θα λείψουν από τις χώρες αυτές, και οι αμερικανικές εταιρείες βλέπουν μια ευκαιρία. Το υποδηλώνει, λένε οι γνωρίζοντες, και η παρουσία τη Τρίτη στην Αθήνα, στο workshop που διοργάνωσε η Κομισιόν, παρουσία του Τζ. Πάιατ, τριών μεγάλων αμερικανικών εταιρειών στο χώρο του LNG των Sempra, Excelerate Energy και Venture Global.

Τυχαίος δεν είναι και ο σύμμαχος που βρήκε η τουρκική πρόταση για αύξηση της χωρητικότητας στους αγωγούς φυσικού αερίου που συνδέουν τη Τουρκία με Βουλγαρία και Ελλάδα. Ακριβώς μια μέρα μετά την πρόταση Μπαιρακτάρ, ο υπουργός Εξωτερικών τής Ουγγαρίας, που προεδρεύει την εποχή αυτή στην ΕΕ, Πέτερ Σιγιάρτο, δήλωσε ότι ο αγωγός TurkStream που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Τουρκία μέσω της Μαύρης Θάλασσας θα μπορούσε να βοηθήσει την Ευρώπη να αντιμετωπίσει την επικείμενη απώλεια των ρωσικών όγκων μετά το τέλος της ουκρανικής διαδρομής.

«Αυτή η εναλλακτική διαδρομή μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο την Ουγγαρία, αλλά και άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης εάν αντιμετωπίσουν μια σοβαρή κατάσταση σε περίπτωση που δεν υπάρξει διέλευση μέσω Ουκρανίας», είπε ο Σιγιάρτο στο Διεθνές Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Αγίας Πετρούπολης.

Με άλλα λόγια, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση Όρμπαν προωθεί την επέκταση του Turkstream είναι ταυτόχρονα και μια από τις εννέα χώρες διέλευσης που εργάζεται για την υλοποίηση του «Κάθετου Διαδρόμου» (μαζί με Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία, Ουκρανία και Σλοβακία), τον οποίο στηρίζουν οι ΗΠΑ. Τόσο πολιτικά, όσο πλέον και σε επιχειρηματικό επίπεδο, όπως δείχνει η κινητικότητα των τελευταίων ημερών και το αυξανόμενο ενδιαφέρον από αμερικανικούς ομίλους.

Ίσως αυτό τον κίνδυνο να βλέπει και η ρωσική πλευρά και αυξάνει συνεχώς τις εξαγωγές της προς τη περιοχή, πουλώντας ακόμη και κάτω του κόστους (10 ευρώ / MWh, έναντι 40 ευρώ που λέγεται ότι είναι η τιμή του αμερικανικού LNG), προκειμένου να πάρει μερίδια και να κλείσει την αγορά σε τρίτους. Τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα, οι εισαγωγές ρωσικού αερίου άγγιξαν το 65% (στοιχεία ΔΕΣΦΑ που επεξεργάστηκε το Green Tank), το τρίτο υψηλότερο επίπεδο ιστορικά σε μηνιαίο επίπεδο.

ΠΗΓΗ: Euro2day.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

WSJ: Καταλληλότερος να διαχειριστεί τους πολέμους σε Ουκρανία-Μέση Ανατολή ο Τραμπ

Ο Τραμπ έχει επίσης προβάδισμα 48% έναντι 33% της Χάρις, αναφορικά με την καταλληλότητα διαχείρισης του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Μέση Ανατολή.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Προβάδισμα του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών έναντι αυτής των Δημοκρατικών στο θέμα της διαχείρισης των συρράξεων.

Ο Τραμπ έχει επίσης προβάδισμα 48% έναντι 33% της Χάρις, αναφορικά με την καταλληλότητα διαχείρισης του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Μέση Ανατολή.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για μία δεύτερη θητεία στο Λευκό Οίκο έχει ένα προβάδισμα έναντι της προεδρικής υποψήφιας των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις, αναφορικά με το ποιος από τους δύο υποηφίους θα μπορούσε να καθοδηγήσει καλύτερα τις ΗΠΑ στη διαχείριση των πολέμων της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με τα αποτέλεσματα μιας δημοσκόπησης που διεξήγαγε η Wall Street Journal σε επτά κρίσιμες πολιτείες.

Για τη συνολική υποστήριξη που λαμβάνουν η δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χθες, έδειξε ότι η Χάρις κι ο Τραμπ έχουν μικρή διαφορά στις επτά κρίσιμες αμερικανικές πολιτείες, οι οποίες, είναι πιθανό να κρίνουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Η ίδια δημοκόπηση έδειξε ότι η Χάρις έχει οριακό προβάδισμα δύο μονάδων στην Αριζόνα στη Τζόρτζια και στο Μίσιγκαν. Ο Τραμπ προηγείται με 6 μονάδες στη Νεβάδα και με μία μονάδα στην Πενσιλβάνια, ενώ τα ποσοστά των δύο υποψηφίων βρίσκονται πολύ κοντά στη Βόρεια Καρολίνα και στο Ουισκόνσιν. Η δημοσκόπηση με τη συμμετοχή 600 εγεγραμμένων ψηφοφόρων σε κάθε πολιτεία πραγματοποιήθηκε μεταξύ της 28ης Σεπτεμβρίου και της 8 Οκτωβρίου, ενώ έχει περιθώριο στατιστικού λάθους τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων σε κάθε πολιτεία.

Τα αποτελέσματα που δείχνουν διαφορά αναπνοής μεταξύ των δύο προεδρικών υποψηφίων αντανακλούν έναν προεκλογικό αγώνα που γίνεται με μικρή ποσοστιαία διαφορά μεταξύ τους, πριν από τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, καθώς το εκλογικό σώμα ανησυχεί για τις εξελίξεις στην οικονομία, στη μετανάστευση, στα δικαιώματα των γυναικών, αλλά και τις δημοκρατικές αξίες των ΗΠΑ, καλούμενο να επιλέξει μεταξύ των δύο υποψηφίων.

Η Χάρις είναι ενδεχόμενο να κερδίσει μία μικρή πλειοψηφία στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων αν επικρατήσει στις πολιτείες που έχει προβάδισμα στη δημοσκόπηση της WSJ.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, ο Τραμπ προηγείται της Χάρις στις επτά κρίσιμες πολιτείες με 50% έναντι 39% αναφορικά, με το ποιος είναι ο καταλληλότερος για να διαχειριστεί τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Τραμπ έχει επίσης προβάδισμα 48% έναντι 33% της Χάρις, αναφορικά με την καταλληλότητα διαχείρισης του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Μέση Ανατολή.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Θανατηφόρο χτύπημα στην Τουρκία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννης Εγκολφόπουλος: Το Ιράν προσπάθησε να επιβληθεί στον αραβικό κόσμο μέσω του σιιτισμού. Ιστορικά η Περσία ήθελε να βγει στη Μεσόγειο και αναχαιτίστηκε με την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το Ισραήλ είναι ένα buffer που σταματά τους μουσουλμάνους. Υπάρχει και ένα δεύτερο Buffer που είναι το Κουρδιστάν. Το Ισραήλ έχει καταφέρει να κυριαρχεί οικονομικά στον κόσμο. Στη Συρία βομβαρδίζουν τζιχαντιστές που έχει καταλάβει η Τουρκία; Τί θα κάνει; Θα αντιδράσει; Αρχίζει και σχηματίζεται κουρδικό κράτος. Αυτό είναι θανατηφόρο για την Τουρκία. Αυτό φοβάται ο Ερντογάν. Γιατί έσκαψε το λάκκο και πέφτει ο ίδιος μέσα.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή