Παράλληλα με την «ΩΡΙΩΝ 23», διεξήχθη και η Αεροπορική Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 23»
Ολοκληρώθηκαν στις 5/5 οι Πολυεθνικές Ασκήσεις «ΗΝΙΟΧΟΣ 23» και «ΩΡΙΩΝ 23», οι οποίες ξεκίνησαν την Δευτέρα 24 Απριλίου 2023 υπό τον συντονισμό του ΓΕΕΘΑ.
Η αυξημένη πολυπλοκότητα των σεναρίων που εξετάστηκαν στις Ασκήσεις «ΗΝΙΟΧΟΣ 23» και «ΩΡΙΩΝ 23», παράλληλα με την ευρεία συμμετοχή μέσων και προσωπικού, τις κατατάσσουν μεταξύ των σημαντικότερων δραστηριοτήτων συνδυασμένης επιχειρησιακής εκπαίδευσης στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στην ανάδειξη του ρόλου της χώρας μας ως αξιόπιστου σύμμαχου και εταίρου, καθώς και ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα. Σκοπός των Ασκήσεων ήταν η δημιουργία ενός άκρως ρεαλιστικού και διαρκώς μεταβαλλόμενου επιχειρησιακού περιβάλλοντος, εντός του οποίου οι συμμετέχουσες δυνάμεις κλήθηκαν να ανταποκριθούν σε ιδιαίτερα απαιτητικές διακλαδικές συνέργειες, για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας, καθώς και για την επαύξηση της μαχητικής ικανότητας και αποτρεπτικής ικανότητάς τους.
Άσκηση ««ΩΡΙΩΝ 23»
Η Άσκηση ««ΩΡΙΩΝ 23» οργανώθηκε από την νεότευκτη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.
Η συνεχής και ενεργός συμμετοχή της ΔΕΠ σε δραστηριότητες Ειδικών Επιχειρήσεων φίλων, συμμάχων και εταίρων Χωρών, σε συνδυασμό με τις εκτεταμένες βελτιώσεις των διοικητικών και εκπαιδευτικών υποδομών της, συνέβαλαν στην επιπλέον διεύρυνση των συμμετεχουσών Χωρών στην φετινή Άσκηση, αυξάνοντας έτι περαιτέρω το επίπεδο των Ελληνικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Forces – SOF). Κατά την διάρκειά της, εκτελέστηκαν ημέρα και νύχτα τα ακόλουθα αντικείμενα: ● Επιχειρήσεις σε Αμφίβιο Περιβάλλον (Over the Beach – OTB). ● Επιχειρήσεις νηοψίας (Visit Board Search and Seizure – VBSS). ● Επιχειρήσεις Επιτήρησης – Αναγνώρισης, καθώς και Πληροφοριακές Επιχειρήσεις (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance – ISR). ● Διείσδυση σε εχθρική περιοχή με εκτέλεση αλμάτων ελεύθερης πτώσης (Military Free Fall – MFF) και στατικού ιμάντα (Static Line). ● Ρίψη προσωπικού και μέσων από Ελικόπτερο με την μέθοδο HELOCASTING. ● Βολές Μάχης Ταχείας Αντίδρασης (ΒΜΤΑ) – Άμεσης Αντίδρασης (Close Quarter Combat – CQC), καθώς και Τεχνικές και Τακτικές Ελεύθερου Σκοπευτή (Sniping) και Ομάδων SOF (Techniques – Tactics and Procedures – TTP). ● Εξουδετέρωση Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών Μηχανισμών (Counter Improvised Explosive Devices – C-IED). ● Παροχή Α΄ Βοηθειών Πεδίου Μάχης (Tactical Combat Casualty Care – TCCC).
Η Αεροπορική Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 23»
Παράλληλα με την «ΩΡΙΩΝ 23», διεξήχθη και η Αεροπορική Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 23».
Η δημιουργία ενός άκρως ρεαλιστικού επιχειρησιακού περιβάλλοντος με την συμμετοχή Μαχητικών Αεροσκαφών, Πολεμικών Πλοίων Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων και σύγχρονων μέσων του Στρατού Ξηράς, έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον συμμετοχής χωρών, αναβαθμίζοντας από πέρυσι την σειρά Ασκήσεων «ΗΝΙΟΧΟΣ» σε επίπεδο «ΗΝΙΟΧΟΣ PLUS».
Σημαντικό ρόλο στην οργάνωση της «ΗΝΙΟΧΟΣ 23» ανέλαβε το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), το οποίο βασιζόμενο στην εμπειρία των προηγούμενων ετών, δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για την συνεκπαίδευση Ελληνικών και ξένων αεροπορικών δυνάμεων. Παράλληλα, και στο πνεύμα της συνεχούς προσπάθειας αναβάθμισης της Άσκησης, το ΚΕΑΤ ενέταξε για πρώτη φορά σε αυτήν, την εκτέλεση συνθετικών πτήσεων με τους τακτικούς εξομοιωτές της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης (ΜΕΣΕ) που κατασκευάστηκαν εξ ολοκλήρου από το προσωπικό του.
Κατά την διάρκειά της υλοποιήθηκαν ημέρα και νύχτα σύνθετα διακλαδικά και ιδιαίτερα απαιτητικά επιχειρησιακά σενάρια σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών.
Συγκεκριμένα, εκτελέστηκαν τα ακόλουθα αντικείμενα: ● Στρατηγικές Αεροπορικές Επιχειρήσεις (Strategic Air Operations). ● Επιθετικές Αεροπορικές Επιχειρήσεις (Offensive Counter Air – OCA). ● Αμυντικές Αεροπορικές Επιχειρήσεις (Defensive Counter Air – DCA). ● Επιχειρήσεις Αεροπορικών Δυνάμεων Επ’ Ωφελεία Χερσαίων και Θαλάσσιων Επιχειρήσεων – Air Power Contribution to Counter-Land Operations (APCLO) and Air Power Contribution to Maritime Operations (APCMO). ● Αποστολές Αναγνώρισης (RECCE) και Έρευνας και Διάσωσης Μάχης (Combat Search and Rescue – CSAR). ● Αποστολές Προστασίας Υψηλής Αξίας Ιπτάμενων Μέσων – High Value Airborne Asset (HVAA). ● Αποστολές κατά Χρονικά Ευαίσθητων Στόχων (Time Sensitive Targeting – TST). Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των Ασκήσεων αποτέλεσε η συμμετοχή 22 Χωρών με 3.900 συμμετέχοντες, 133 Αεροσκάφη και Ελικόπτερα, καθώς και 13 Πολεμικά Πλοία και Σκάφη.
Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό.
Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων).
Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας).
Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.
Οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας , σε κομματική εκδήλωση, ότι <Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πάσχουν από έναν υδροκεφαλισμό, ο οποίος είναι τελείως ασύμβατος με την «Ατζέντα 2030». Για να το πω σχηματικά, δεν μπορεί ο Ελληνικός Στρατός να έχει περισσότερους Ανώτατους Αξιωματικούς από τον αμερικανικό στρατό που είναι είκοσι φορές μεγαλύτερος, όπως βεβαίως δεν μπορεί και να έχει περισσότερα στρατόπεδα>,δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα , είναι αναληθείς και παραπλανητικες και τέτοιοι χαρακτηρισμοί προσβάλουν το κύρος , την αξιοπρέπεια και το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων .
Δεν νομίζω , δεν πιστεύω κύριε υπουργέ ότι αυτή την εικόνα του «υδροκεφαλισμού» να σας την έδωσε η Στρατιωτική μας Ηγεσία , αλλά σίγουρα σας την παρουσιασαν κάποιοι άσχετοι περί τα στρατιωτικά ζητήματα νεόκοποι σύμβουλοί σας.
Ομως κύριε υπουργέ , με όλο τον σεβασμό προς τον θεσμό , για υδροκεφαλισμό θα έπρεπε να ψάξετε στον αριθμό των υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης σας; Μήπως πρέπει να δείτε τον αριθμό των βουλευτών σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας; Τον αριθμό των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων , που έχουν «γεμίσει» τα υπουργεία ; Μήπως τον υδροκεφαλισμό τον έχετε στο υπουργείο σας και στα πέριξ αυτού ;
Κύριε Υπουργέ δεν αντιληφθήκατε την υπερβολική διογκωση του διοικητικού κέντρου εις βάρος της παραγωγικής ελληνικής περιφερειας και ξαφνικά είδατε «υδροκεφαλισμό» στις Ένοπλες Δυνάμεις; .
Κύριε Υπουργέ δεν αντιληφθήκατε τις κομματικές προσλήψεις , που μετέτρεψαν τη δημόσιο πολιτεία σε υδροκέφαλη γραφειοκρατία; Και ύστερα από διακυβέρνηση έξι ετών αντιληφθήκατε υδροκεφαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις;
Κύριε Υπουργέ η Μελλοντική Δομή Δυνάμεων ή η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων , όπως εσείς καλείται, είναι πολύ σοβαρή εθνική υπόθεση να συζητείτε σε κομματικές συνάξεις ή σε συνάξεις συλλογών που δεν έχουν σχέση με τις Ένοπλες Δυνάμεις . Εμπιστευτείτε την Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ……..και αφήστε τα μεγάλα λόγια και τους χαρακτηρισμούς για τις Ενοπλες Δυνάμεις , τους οποίους χαρακτηρισμούς δεν μπορείτε να υποστηρίξετε στην πράξη …. Ψάξτε να δείτε πόσοι Αντιστράτηγοι ήταν το 2011 και πόσοι είναι σήμερα και θα δείτε ποιος δημιούργησε τον κατ’ εσας « υδροκεφαλισμό»…….. Κύριε Υπουργε παρασύρθηκατε από τις ανακρίβειες που σας μετεφεραν οι άσχετοι περί τα στρατιωτικά ζητήματα παρατρεχάμενοι σας…….……
Λίγη σοβαρότητα και σεβασμό προς τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων , δεν βλάπτει …..
Ενώ οι προσπάθειές σας κύριε υπουργέ για αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων και αμυντική ενίσχυση της χώρας κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, εν τούτοις τέτοιες δηλώσεις θίγουν την αξιοπρέπεια του Στρατεύματος και σας εκθέτουν στα μάτια των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και αποδυναμώνουν τις προσπάθειες τόσο τις δικές σας , όσο και της Στρατιωτικής Ηγεσίας .
Για το αναληθές των δηλώσεων σας κύριε υπουργέ , καλό να «μελετήσετε» λίγο το παρακάτω άρθρο του Ναυάρχου Στέλιου Φενεκου , Πρόεδρου Κοινωνίας Αξιών, μιας όασης μέσα στους δημοσιολογουντες σήμερα…..
«ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΥΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
1. Πρέπει να κλείσουν στρατόπεδα; ΝΑΙ
2. Πρέπει να βελτιωθεί η εκπαίδευση τόσο του μόνιμου όσο και του στρατεύσιμου προσωπικού; ΝΑΙ
3. Πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των Ανώτατων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων; ΟΧΙ σε τόσο μεγάλο αριθμό, ξαφνικά και απροετοίμαστα, όπως προβάλλεται βιαστικά και ανεπεξέργαστα από τον κο Δένδια .
Και αυτό για τους εξής λόγους:
α) Το να δημιουργήσεις κάποιον ανώτατο αξιωματικό χρειάζονται 30 και πλέον χρόνια σπουδών, εμπειρίας και εκπαίδευσης. Και δεν τους υπολογίζεις επί τη βάσει του τι στρατό έχεις σήμερα.
Αλλά επί τη βάσει του τι στρατό θα κληθείς να παρατάξεις εάν η χώρα σου απειληθεί και κάνεις επιστράτευση.
Γιατί δεν θα μπορείς τότε να βρεις ικανούς ανώτατους για να διοικήσουν υπό αυτές τις συνθήκες, ούτε μπορείς να δημιουργήσεις ικανούς (μην μου πείτε μεμονωμένες περιπτώσεις ικανών ανθρώπων κατάφεραν να ανταποκριθούν, που συνέβησαν ιστορικά, γιατί αυτές είναι σπανιότατες και για κάθε μία μπορώ να σας παραθέσω χιλιάδες άλλες που δεν τα κατάφεραν).
β) Ούτε η ανάκληση στην εφεδρεία μπορεί να καλύψει τις θέσεις πρώτης γραμμής, γιατί όσοι έχουν φύγει θα έχουν τεράστιο έλλειμμα (ανάλογα με τα χρόνια που είναι εκτός στρατεύματος – επιχειρησιακό αλλά και σωματικό) σε σχέση με τους εν ενεργεία.
Μπορούν να καλύψουν δεύτερης γραμμής και βοηθητικές θέσεις ΜΟΝΟ.
Η Ελλάδα άλλωστε έχει πληρώσει σκληρά στην πράξη την ανάκληση από εφεδρεία ανώτατων αξιωματικών για την πρώτη γραμμή.
4. Είναι πραγματικά αληθές το επιχείρημα που προβλήθηκε στα ΜΜΕ, ότι έχουμε περισσότερους στρατηγούς πτεράρχους και Ναυάρχους από ότι οι ΗΠΑ με 20πλάσιο στρατό;
ΟΧΙ είναι ψευδέστατο και παραπλανητικό για τους εξής λόγους:
α) Οι ΗΠΑ δεν έχουν 20 πλάσιο στρατό από την Ελλάδα. Έχουν μόνιμο στρατό 1,34 εκατομμυρίων ανθρώπων. Η Ελλάδα έχει μόνιμο στρατό 145 χιλιάδων συνολικά και 220.000 εφεδρείες. ΨΕΥΔΟΣ τεράστιο συνεπώς το 20πλάσιο από τον κο Δένδια.
β) Και αλήθεια πόσους ανώτατους στρατηγούς πτεράρχους και ναυάρχους (4 αστέρων) έχουν οι ΗΠΑ στις ένοπλες Δυνάμεις;
41 τεσσάρων αστέρων- Στρατηγούς- Ναύαρχους και πτεράρχους (8 στο στρατό, 2 στους πεζοναύτες, 6 στο Ναυτικό, 9 στην Αεροπορία, 3 στις Δυνάμεις Διαστήματος, και οι υπόλοιποι σε μονάδες υποστήριξης).
Πόσους έχει η Ελλάδα; ΜΟΝΟ ΕΝΑΝ.
γ) Ο συνολικός αριθμός των εν ενεργεία Αντιστράτηγων, Αντιναυάρχων, Αντιπτεράρχων, Υποστράτηγων, Υποπτεράρχων και Υποναυάρχων στις ΗΠΑ (3, 2 αστέρων) είναι: 219 στον Στρατό, 150 για το Ναυτικό, 171 για την αεροπορία, 64 στους πεζοναύτες και 21 στις δυνάμεις διαστήματος. Και δεν συμπεριλαμβάνονται αυτοί σε δυνάμεις υποστήριξης και δευτερεύουσες, λόγω έλλειψης ακριβών στοιχείων (που τους ανεβάζουν κατακόρυφα περίπου σε άλλους τόσους). ΓΕΝΙΚΟ ΓΝΩΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ: περίπου 471. Εκτιμώμενο σύνολο, (με τις λοιπές υποστηρικτικές υπηρεσίες -reserves κλπ), μπορεί να προσεγγίζει και να ξεπερνά τους 1000.
δ) Πόσοι ήταν μέχρι χθες στην Ελλάδα; Στρατό Ξηράς και Πεζοναύτες 53, Ναυτικό 16, Αεροπορία 25.
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ: 94
ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΕ ΗΠΑ – ΕΛΛΑΔΑ – ΝΑΤΟ – ΤΟΥΡΚΙΑ – ΟΛΛΑΝΔΙΑ
α) Συνεπώς αφενός ο αριθμός των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι 20πλάσιος των Ελληνικών: 1.340.000/145.000=9,24 φορές μεγαλύτερος και ΟΧΙ 20 φορές μεγαλύτερος. Εάν μάλιστα σκεφθούμε ότι η Ελλάδα βασίζεται σε εφεδρείες και σε επιστράτευση για περίοδο κρίσεων και πολέμου, τότε ο σχετικός αυτός αριθμός μειώνεται δραματικά!!!
β) Ας δούμε πόσοι στρατηγοί αντιστράτηγοι, υποστράτηγοι κλπ (οι αντίστοιχοι σε όλες τις μάχιμες μονάδες) αντιστοιχούν σε αυτό το προσωπικό:
(1) ΗΠΑ: 1.340.000/509= 2.632 άτομα ανά στρατηγό πρώτης γραμμής κλπ στις ΗΠΑ.
Εάν βάλουμε και αυτούς που υπηρετούν σε βοηθητικές υποστηρικτικές υπηρεσίες, ο αριθμός προσεγγίζει τους 1000, συνεπώς περίπου 1340 άτομα ανά στρατηγό,
(2) ΕΛΛΑΔΑ: 145.000/95= 1.526 άτομα ανά στρατηγό κλπ.
(3) ΟΜΩΣ: 145.000+220.000 εφεδρεία= 365.000/95=3.842 άτομα ανά στρατηγό. Ο αριθμός αυτός πέφτει περίπου στα αμερικανικά στατιστικά στοιχεία εάν επιστρατευθούν και στρατηγοί από εφεδρεία για βοηθητικές θέσεις. Στις μάχιμες θέσεις όμως που στελεχώνουν οι εν ενεργεία, η σχέση 2000-2500 άτομα ανά στρατηγό αντιστράτηγο, υποστράτηγο κλπ είναι η ίδια σχεδόν για όλες τις νατοϊκές χώρες.
(4) Συγκεκριμένα στατιστικά στις δομές δυνάμεων των χωρών του Δυτικού κόσμου (και ιδιαίτερα του ΝΑΤΟ), ανάλογα με τον βαθμό προβλέπονται (για πολεμική περίοδο συνολικά):
– Ανά Στρατηγό κλπ (4 αστέρων)100.000-300.000 άτομα
– Ανά Αντιστράτηγο κλπ (3 αστέρων): από 20.00-40.000 άτομα
– Υποστράτηγοι (2 αστέρων) : 2.000-5.000 άτομα
– Ταξίαρχοι, Αρχιπλοίαρχοι (1 αστέρι): 1.000-5000
ΣΗΜ: Η Ελλάδα βρίσκεται στους μέσους όρους περίπου.
ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
1. Συνολικά (active-duty) στρατιωτικό προσωπικό στις χώρες του ΝΑΤΟ : ~3.3 million.
2. Συνολικός αριθμός στρατηγών αντιστράτηγων, υποστράτηγων κλπ (στις Νατοϊκες δυνάμεις ~2,000–2,500.
Κατά μέσο όρο στο ΝΑΤΟ: 3.300.000/2500= 1320 άνδρες ανά στρατηγό κλπ (4,3,2 αστέρων).
3. ΤΟΥΡΚΙΑ (Δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στο ΝΑΤΟ από πλευράς αριθμού προσωπικού):
α) 327 Στρατηγοί, Ναύαρχοι Πτέραρχοι κλπ (4,3,2 αστέρων) ~ για 450,000 σε ενέργεια προσωπικό.
β) Μέσος όρος ανά στρατηγό (4,3,2 αστέρων) κλπ : ~1,375 άτομα.
4. ΟΛΑΝΔΙΑ (Από τις μικρότερες αριθμητικά δυναμεις από πλευράς προσωπικού στο NATO):
α) Εκτιμώνται περίπου ~30–50 στρατηγοί, ναύαρχοι (4,3,2 αστέρων) κλπ ~42,000 ενεργό προσωπικό.
β) Μέσος όρος για κάθε Στρατηγό Ναύαρχο (4,3,2 αστέρων) κλπ: ~1200
ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ
Κύριε Δένδια, και άλλες φορές σας έχω προτρέψει να μην παρασύρεσθε από τις ανακρίβειες που σας λένε οι άσχετοι περί τα στρατιωτικά ζητήματα νεόκοποι σύμβουλοί σας και μην τα λέτε βιαστικά, (πριν τα εξετάσετε διεξοδικά, με ευρεία συμμετοχή θεσμικών φορέων και όσων έχουν βαθιά γνώση από όλες τις πλευρές και απαιτήσεις), γιατί σας εκθέτουν ανεπανόρθωτα με τις εισηγήσεις τους και όσα προωθούν βιαστικά και δημόσια στα ΜΜΕ.
Το χειρότερο είναι ότι ενώ οι προσπάθειές σας για αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων και αμυντική ενίσχυση της χώρας κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, εν τούτοις τέτοιες πομφόλυγες σας εκθέτουν στα μάτια του κόσμου και αποδυναμώνουν την βασική σας προσπάθεια» .
Γιάννος Χαραλαμπίδης: Ο Αττίλας ενισχύεται με φονικό ραντάρ στο Κιόνελι που εξουδετερώνει βλήματα και μονάδες της ΕΦ. Αναβαθμίζεται η στρατιωτική βάση στον Λευκόνοικο. Το μάτι της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή. Οι Τουρκοι με το ραντάρ στον Πενταδάχτυλο έχουν καλύτερη εικόνα, καλύπτοντας αμυντικά την τουρκική ενδοχώρα και ταυτόχρονα φτάνει μέχρι τη Μέση Ανατολή, καλύπττοντας Ισραήλ, Συρία, Λίβανο. Αυτό σημαίνει, ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιεί την Κύπρο ως μια βάση από την οποία είτε θέλουν να υπερασπιστούν την τουρκική ενδοχώρα είτε θέλουν να επεκταθούν ή να ελέγχουν τις επιχειρήσεις.
Διαβάστε το σχετικό άρθρο του Δρ. Διεθνών Σχέσεων, Γιάννου Χαραλαμπίδη στον παρακάτω σύνδεσμο:
Η Hürriyet κατηγορεί την Ελλάδα ότι με την ανάπτυξη πυραύλων προχωρά σε ένα “βήμα που θα αυξήσει την ένταση στο Αιγαίο”, ενώ κατηγορεί την Αθήνα πώς “παραβιάζει τις συνθήκες και στρατιωτικοποιεί τα νησιά”.
Η Ελλάδα ετοιμάζεται να αναπτύξει νέους πυραύλους σε νησιά του Αιγαίου εναντίον της Τουρκίας, αναφέρεται σε άλλο σημείο, ενώ προστίθεται πως “H Ελλάδα θα αναπτύξει τρεις διαφορετικούς τύπους πυραύλων με βεληνεκές 32 χλμ, 200 χλμ και 300 χλμ στα νησιά. Η εφημερίδα έγραψε ότι όταν προστεθούν και οι γαλλικοί πύραυλοι Exocet στα νησιά, η Ελλάδα θα έχει δημιουργήσει ένα ‘πυραυλικό τείχος’ στο Αιγαίο”.
Σε άλλο άρθρο, ο ανταποκριτής της τουρκικής εφημερίδας στην Ελλάδα, Γιώργος Κιρμπάκης επισημαίνει σε ένα άρθρο που αναφέρει τα παραπάνω: “Ειδικά μετά το 1974, η Ελλάδα εξοπλίζει συστηματικά τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου κατά παράβαση των Συνθηκών της Λωζάνης (1923) και τα Δωδεκάνησα κατά παράβαση των συμφωνιών των Παρισίων (1947). Η Τουρκία φέρνει στην ημερήσια διάταξη με κάθε ευκαιρία ότι αυτά τα νησιά πρέπει να είναι απαλλαγμένα από όπλα και στρατιωτικούς σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες”
Σε άλλο σημείο, η εφημερίδα Türkiye μέσω του ρεπόρτερ της μεταδίδει: “H Ελλάδα το καλοκαίρι θα παραλάβει 17 συστήματα πυραύλων Spike NLOS που έχουν βεληνεκές 32 χιλιομέτρων. Επίσης, στα νησιά θα εγκατασταθούν και πύραυλοι NLOS κι αυτό λέγεται πως θα ‘κλειδώσει το Αιγαίο’. Στον ελληνικό Τύπο ανέφεραν πως αυτά τα συστήματα δεν κλειδώνουν μόνο το Αιγαίο, αλλά επειδή στοχεύουν και κρίσιμες εγκαταστάσεις της Τουρκίας αλλά και τις τουριστικές υποδομές αυτό προκαλεί νέο πονοκέφαλο για τους Τούρκους αξιωματούχους. Τονίζεται ότι η PULS αν εγκατασταθούν στη Σαμοθράκη, θα μπορούν να στοχεύσουν την Κωνσταντινούπολη που βρίσκεται σε απόσταση 292 χιλιομέτρων, και μαζί με τους πυραύλους Εχοcet θα δημιουργούν ένα πυραυλικό τείχος στο Αιγαίο. Ολοκληρώθηκε και η παράδοση όλων δηλαδή 24 μαχητικών Rafale τα οποία είχε παραγγείλει από τη Γαλλία. Σύμφωνα με την Καθημερινή το τελευταίο Rafale απογειώθηκε από τη Γαλλία και προσγειώθηκε στην Τανάγρα και παραδόθηκε στην 332η μοίρα. Έτσι ολοκληρώθηκε η προμήθεια 24 Rafale από τη Γαλλία, ενώ στην αρχή η Ελλάδα είχε αποφασίσει για 18 και μετά με νέα σύμβαση αύξησε τον αριθμό των μαχητικών σε 24”.