Γεωπολιτική
Η ΕΕ πρέπει να συμφιλιώσει τη γεωπολιτική και τη δημοκρατία
Της Rosa Balfour
Μια γεωπολιτική στροφή της ιστορίας θα ακύρωνε ιδέες και συναισθήματα για υπολογισμούς επί τη βάσει της realpolitik. Ωστόσο, αυτοί οι άυλοι παράγοντες διαμορφώνουν τα γεγονότα, ακόμα κι αν είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί ο ρόλος τους.
Το ηθικό είναι ένα από αυτά τα άυλα. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι το γνωρίζει ξεκάθαρα.
Στην ετήσια ομιλία του στη Ράντα στα τέλη του περασμένου έτους, ο Ζελένσκι επανέλαβε ότι “παρά τη ρωσική υπεροχή στον αριθμό των στρατιωτών και των όπλων, οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν ένα πλεονέκτημα στην αποφασιστικότητα και τη δύναμη της πατρίδας τους κάτω από τα πόδια τους”.
Οι μελλοντικοί ιστορικοί θα αξιολογήσουν το κατά πόσο το ηθικό του ουκρανικού στρατού – ή των “πολεμιστών”, όπως τους αποκαλεί ο Ζελένσκι – και των πολιτών θα έχουν καθορίσει το αποτέλεσμα της άμυνάς του ενάντια στη ρωσική εισβολή. Αλλά για τους σύγχρονους παρατηρητές φαίνεται κρίσιμο – και ο ρόλος που έπαιξε η κοινωνία των πολιτών ήταν εξαιρετικός.
Η δημόσια διπλωματία της Ουκρανίας είναι επίσης προσανατολισμένη στη διατήρηση της κινητοποίησης της Δύσης, καθώς οι Ευρωπαίοι διστάζουν να ενισχύσουν τις στρατιωτικές τους προμήθειες και οι Ηνωμένες Πολιτείες συζητούν σχετικά με το πώς μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος σε διαφορετική κατεύθυνση από τη συνολική “νίκη” που οραματίζεται η ουκρανική κυβέρνηση. Όταν μιλούν οι Ουκρανοί, το κάνουν τόσο στους συμπολίτες τους όσο και σε αυτούς που τους υποστηρίζουν από μακριά.
Μόλις σιωπήσουν τα όπλα, το ηθικό εν καιρώ ειρήνης θα είναι εξίσου κρίσιμο στην Ουκρανία. Μια τραυματισμένη μεταπολεμική κοινωνία και ένα κανιβαλισμένο κράτος θα πρέπει να ανασυγκροτήσουν, να ανοικοδομήσουν, να αναζητήσουν δικαιοσύνη για εγκλήματα πολέμου και να πραγματοποιήσουν ριζικές μεταρρυθμίσεις εάν θέλουν να επιτύχουν τον μακροχρόνιο στόχο της χώρας να ενταχθεί στην ΕΕ. Εάν ανακαταλάβει τα εδάφη της που έχουν καταληφθεί παράνομα από τη Ρωσία, θα πρέπει επίσης να θεραπεύσει τις διαλυμένες κοινότητες. Όποιος θα ηγηθεί της Ουκρανίας θα έχει δύσκολο δρόμο να ακολουθήσει.
Στη σύνοδο κορυφής ΕΕ – Ουκρανίας στο Κίεβο στις 3 Φεβρουαρίου 2023, ο συμβολισμός, η φιλοδοξία και η διαχείριση των προσδοκιών ήταν οι διπλωματικοί στόχοι της ημέρας. Έχοντας λάβει την ιστορική απόφαση τον Ιούνιο του 2022 να δεχτεί την Ουκρανία – μαζί με τη Μολδαβία – ως υποψήφια για ένταξη χώρα, οι Βρυξέλλες δέχθηκαν πιέσεις από πολιτικούς ηγέτες στο Κίεβο να επιταχύνουν την πορεία προς την ένταξη. Σε απάντηση, η ΕΕ επανέλαβε τη δέσμευσή της να παρέχει “πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη όσο χρειαστεί” αλλά απέφυγε να αναφέρει το χρονοδιάγραμμα ένταξης.
Μια γεωπολιτική λογική βρισκόταν πίσω από τη γρήγορη απάντηση της ΕΕ στην υιοθέτηση ενός νέου σχεδίου διεύρυνσης – και είναι αναμφίβολο ότι αυτή ήταν μια ιστορική απόφαση που δεν μπορούσε να αποφύγει.
Αλλά η γεωπολιτική λογική θα πρέπει, αναγκαστικά, να συμβιβαστεί με μια λογική που συνδέεται με τη δημοκρατία. Πρόσφατα σκάνδαλα και παραιτήσεις μεταξύ Ουκρανών αξιωματούχων υποδηλώνουν ότι ο Ζελένσκι γνωρίζει τη σημασία της ισχυρής ηθικής κατά της διαφθοράς, για τη Δύση, αλλά και επειδή το απαιτεί η ουκρανική κοινωνία των πολιτών.
Αλλά το ζήτημα της δημοκρατίας δεν αφορά μόνο την Ουκρανία. Παρ’ όλη τη ρητορική της γύρω από τις αξίες και τα συμφέροντα, η ΕΕ απέδωσε άσχημα στην προσπάθεια παντρέματος της γεωπολιτικής και της δημοκρατίας.
Στα Δυτικά Βαλκάνια, πιστεύεται ευρέως ότι η ΕΕ θυσίασε τη δημοκρατία για τη σταθερότητα στην περιοχή. Αυτό είναι το σημείο εκκίνησης οποιασδήποτε συζήτησης για τη διεύρυνση εκεί.
Η πολιτική μεταρρύθμιση έχει μείνει στάσιμη στην περιοχή, οι θεσμοί έχουν υποστεί κρατική σύλληψη και, στην περίπτωση της Σερβίας, η δημοκρατία έχει υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια. Ακόμη και όταν έγινε η μεταρρύθμιση, ιδίως στην περίπτωση της συμφωνίας της Βόρειας Μακεδονίας με την Ελλάδα, ώστε η πρώτη να αλλάξει το όνομά της και της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος της Αλβανίας, η διαδικασία προσχώρησης δεν προχώρησε.
Η ΕΕ, στο μεταξύ, ήταν πολύ επικεντρωμένη στις δικές της κρίσεις για να ανταποκριθεί – είτε με τη λογική της γεωπολιτικής είτε με τη λογική της προόδου της διεύρυνσης που καθοδηγείται από τις μεταρρυθμίσεις.
Εδώ είναι το σημείο όπου το ηθικό επανέρχεται ως θέμα.
Το 2022, εν μέσω του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας, η κοινή γνώμη στη Σερβία στράφηκε για πρώτη φορά σε μια ευρύτερη πολυφωνία κατά της ένταξης στην ΕΕ. Αυτό μπορεί να μην προκαλεί έκπληξη σε μια χώρα που σηκώνονται γιγαντιαίες διαφημιστικές πινακίδες που γιορτάζουν τα γενέθλια του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Πέρα από τις ρωσικές συμπάθειες στη Σερβία, αυτές οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που εργάζονται για τη μεταρρύθμιση έχουν γίνει δύσπιστες απέναντι στην ΕΕ και τις προοπτικές ένταξης σε αυτήν. Οι γενναίοι ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών που κάνουν εκστρατείες για ένα καλύτερο μέλλον στην περιοχή αισθάνονται όλο και περισσότερο απομονωμένοι, αντιμετωπίζοντας το δίλημμα μεταξύ του να μένουν στη χώρα για να πολεμήσουν χαμένες μάχες ή να μεταναστεύσουν στη Δυτική Ευρώπη για να προσφέρουν καλύτερο μέλλον στα παιδιά τους. Είναι επίσης συχνά θύματα συκοφαντικών εκστρατειών και επιθέσεων στα μέσα ενημέρωσης.
Εφαρμόστε αυτό το σενάριο απογοήτευσης από την ΕΕ στην ουκρανική κοινωνία μετά τον πόλεμο και θα έχετε τα συστατικά για την αποσύνθεση της χώρας μετά την έκτακτη επιστράτευση.
Η απώλεια της εμπιστοσύνης των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων είναι πιθανώς μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες της ένωσης. Είναι μια αποτυχία που είναι στενά συνδεδεμένη με την ίδια τη δομή της ΕΕ.
Ένας από τους λόγους για τη διστακτικότητα της ΕΕ είναι η απώλεια της πίστης ότι η διαδικασία της διεύρυνσης λειτουργεί. Εν μέσω μιας γενικής διάβρωσης της δημοκρατίας παγκοσμίως, η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη δεν τα πήγε καλά – και αυτό περιλαμβάνει χώρες που εντάχθηκαν το 2004. Μια ανάγνωση των βαθμολογιών του Freedom House όλα αυτά τα χρόνια διαπιστώνει ότι μόνο δύο χώρες που προσχώρησαν τα τελευταία είκοσι χρόνια δεν είχαν εμπειρία δημοκρατικής οπισθοδρόμησης.
Αυτό ενισχύει τα επιχειρήματα όσων έχουν κουραστεί από μια πολύ μεγάλη ΕΕ. Και η συσχέτιση μεταξύ της δημοκρατικής οπισθοδρόμησης εντός της ένωσης και των προκλήσεων για τη λειτουργία των θεσμών της είναι ολοένα και πιο ορατή, ειδικά στο πλαίσιο του παρόντος πολέμου.
Υπάρχουν προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της διαδικασίας διεύρυνσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο μακρύς κατάλογος των προκλήσεων και να συνδεθούν οι προσπάθειες που καταβάλλονται προς την Ουκρανία και τη Μολδαβία με τα διδάγματα που αντλήθηκαν στα Δυτικά Βαλκάνια.
Αλλά το κύριο μάθημα που πρέπει να αντληθεί για το παρόν είναι ότι οι μεταρρυθμιστές χρειάζονται υποστήριξη, ότι η κοινωνία των πολιτών είναι ζωτικής σημασίας και ότι το ηθικό, η κοινωνική ενέργεια, το όραμα και η εμπιστοσύνη είναι μεταξύ εκείνων των άυλων στοιχείων που κάνουν τη διαφορά.
Δείτε τη δημοσίευση του πρωτότυπου άρθρου εδώ
Αναδημοσίευση από capital.gr
Video
Γιάννης Θεοδωράτος – Με το κλειδί της Ιστορίας 3/9/24
Σύντομη επισκόπησις θεμάτων που άπτονται της επικαιρότητας εν σχέσει με την Γεωστρατηγική και την Ιστορία από τον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky με τον Δημοσιογράφο & Αμυντικό Αναλυτή Γιάννη Θεοδωράτο στις 3/9/2024.
Γεωοικονομία
Ο κόσμος κάθεται πάνω σε ένα πρόβλημα 91 τρισ. δολαρίων – Και η λύση του κοστίζει
Η αξία της παγκόσμιας οικονομίας υπολογίζεται σε 101 τρισ. δολάρια. Και το χρέος με το οποίο βαρύνονται οι κυβερνήσεις (και κατά συνέπεια οι φορολογούμενοι πολίτες) παγκοσμίως ανέρχεται σε 91 τρισ. δολάρια. Πρόκειται για ένα δυσβάσταχτο φορτίο, το οποίο θα επηρεάσει και τις επόμενες γενιές. Και αυτό που πυροδοτεί την μεγαλύτερη ανησυχία είναι πως πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο δεν έχει ανώδυνες λύσεις.
Με τον μισό πληθυσμού του πλανήτη να οδηγείται φέτος σε κάλπες, οι ηγέτες και οι διεκδικητές της εξουσίας έχουν εν πολλοίς επιλέξει να αγνοήσουν το θέμα του δημοσίου χρέους. Δεν θα ακούσει κανείς για αυτό στις αντιπαραθέσεις Μπάιντεν – Τραμπ στις ΗΠΑ. Δεν άκουσε για αυτό στην γαλλική προεκλογική εκστρατεία, ούτε σε αυτή της Βρετανίας, όπου ανοίγουν αύριο το πρωί οι κάλπες. Δεν ήταν θέμα στην ατζέντα της Ινδίας ή οποιασδήποτε άλλη μεγάλη και μικρή χώρα διενήργησε φέτος εκλογές. Μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις βλέπουμε να κερδίζουν έδαφος όσοι υπόσχονται φοροελαφρύνσεις και αυξήσεις δαπανών, που θα μπορούσαν (εφόσον γίνουν πράξη) να πυροδοτήσουν ακόμη και νέα χρηματοπιστωτική κρίση.
Ο δωρεάν δανεισμός τελείωσε
Το ΔΝΤ μόλις την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε ότι τα «χρόνια δημοσιονομικά ελλείμματα» στις ΗΠΑ πρέπει «να αντιμετωπιστούν επειγόντως». Οι επενδυτές μοιράζονται εδώ και καιρό αυτήν την ανησυχία σχετικά με τη μακροπρόθεσμη πορεία του χρέους της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη. Και τούτο γιατί είναι σαφές πως η εποχή του «δωρεάν» δανεισμού, δηλαδή των μηδενικών επιτοκίων, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Οι επενδυτές, που πριν από λίγα χρόνια...πλήρωναν χώρες όπως τη Γερμανία για να τη δανείσουν (αγόραζαν τα κρατικά της ομόλογα με αρνητικό επιτόκιο), σήμερα απαιτούν υψηλότερο επιτόκιο για να δανείσουν τις κυβερνήσεις. Και όσο τις βλέπουν να αφήνουν ελλείμματα και χρέη να φουσκώνουν, τόσα περισσότερα θα απαιτούν.
Επιπτώσεις στην τσέπη μας
Οι αποδόσεις έχουν ανέβει τόσο για τα ομόλογα των ΗΠΑ όσο και για εκείνα των χωρών της Ευρωζώνης, με τις πιέσεις να είναι ισχυρότερες σε όσες χώρες δείχνουν δείγματα απειθαρχίας. Το ακριβό κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων επηρεάζει άμεσα την τσέπη μας. Γιατί η απάντηση σε αυτό μπορεί κάποια στιγμή να είναι αναγκαστικά η αύξηση των φόρων, η μείωση των δημοσίων δαπανών ή το «κόψιμο» σχεδιαζόμενων μέτρων στήριξης.
Στα δάνειά μας και στην ανάπτυξη
Και ο αντίκτυπος δεν σταματά εκεί. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων χρησιμοποιούνται ως «οδηγός» και για το υπόλοιπο χρέος. Οι υψηλότερες αποδόσεις σημαίνουν υψηλότερα επιτόκια δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και όταν τα βάρη των χρεών αυξάνονται, το πλήγμα στην οικονομική ανάπτυξη δεν αργεί. Όσο τα επιτόκια ανεβαίνουν, τόσο οι ιδιωτικές επενδύσεις και η κατανάλωση υποχωρούν.
Επώδυνη προσαρμογή
Ο Κένεθ Ρογκόφ, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, σε δηλώσεις του στο CNN προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ και άλλες χώρες θα χρειαστεί να προβούν σε επώδυνες κινήσεις προσαρμογής. «Στη δεκαετία του 2010 πολλοί ακαδημαϊκοί, πολιτικοί και κεντρικοί τραπεζίτες είχαν την πεποίθηση ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν κοντά στο μηδέν για πάντα και άρχιζαν επομένως να σκέφτονται πως το χρέος είναι ένα δωρεάν γεύμα», παρατηρεί. «Αυτό ήταν πάντα μία λάθος σκέψη. Πρέπει να σκεφτόμαστε και το δημόσιο χρέος ως ένα δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου και να αντιλαμβανόμαστε πως εάν ξαφνικά το επιτόκιο ανέβει πολύ, οι πληρωμές των τόκων εκτινάσσονται. Αυτό ακριβώς συνέβη σε ολόκληρο τον κόσμο», εξηγεί.
Η συνωμοσία της σιωπής
Στις ΗΠΑ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα δαπανήσει 892 δισ. δολάρια το τρέχον δημοσιονομικό έτος σε τόκους – περισσότερα από ότι υπολογίζει να δώσει για άμυνα και περίπου το ποσό, που κατευθύνεται στο Medicare, την ιατροφαρμακευτική κάλυψη για συνταξιούχους και άτομα με αναπηρία. Την επόμενη χρονιά οι πληρωμές των τόκων θα ξεπεράσουν το 1 τρισ. δολάρια επί χρέους άνω των 30 τρισ. δολαρίων. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου υπολογίζει ότι το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ θα σκαρφαλώσει στο 122% του ΑΕΠ σε 10 χρόνια από τώρα, ενώ θα έχει εκτιναχθεί στο 166% του ΑΕΠ το 2054, λειτουργώντας ως βαρίδι στην οικονομική ανάπτυξη. Στην προεκλογική εκστρατεία κανείς δεν λέει τι θα κάνει αυτό. Οι υποψήφιοι αρκούνται σε αλληλοκατηγορίες για το ποιος το προκάλεσε.
Κοινωνική αναταραχή και επιθέσεις των αγορών
Όσο κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι τόσο αυτό λειτουργεί ως φιτίλι, που ανάβει φωτιές και προκαλεί εκρήξεις. Οι πρώτες έρχονται σε κοινωνικό επίπεδο. Η Κένυα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οι προτεινόμενες φοροαυξήσεις με στόχο τη μείωση του χρέους πυροδότησαν μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οι οποίες πνίγηκαν στο αίμα. Τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ο πρόεδρος της χώρας, Γουίλιαμ Ρόυτο, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα υπογράψει το σχέδιο σε νόμο.
Σε άλλες περιπτώσεις έχουμε έκρηξη στις αγορές. Ενδεικτική ήταν η περίπτωση της Βρετανίας το 2022, όταν το δημοσιονομικά ακατανόητο πρόγραμμα της Λιζ Τρας, πυροδότησε μία άμεση επίθεση από τις αγορές που παρολίγο να οδηγήσει σε κατάρρευση συνταξιοδοτικά ταμεία της χώρας. Στη Γαλλία οι αποδόσεις εκτινάχθηκαν προς στιγμήν όταν ο Εμανουέλ Μακρόν κήρυξε πρόωρες εκλογές, για να σταθεροποιηθούν ωστόσο στη συνέχεια, εν μέσω εκτιμήσεων ότι ακόμη και εάν ο Ζορντάν Μπαρντελά της Εθνικής Συσπείρωσης είναι ο νέος πρωθυπουργός, δεν θα θελήσει να εκτροχιάσει δημοσιονομικά τη χώρα. Και τούτο γιατί θα υπονόμευε τις πιθανότητες εκλογής της Μαρίν Λε Πεν στην προεδρία το 2027.
Τα πάντα θα κριθούν την ερχόμενη Κυριακή, στον δεύτερο γύρο των εκλογών, όπου όλα τα αποτελέσματα μοιάζουν ανοιχτά. Κανείς δεν μπορεί να πει ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση της Γαλλίας. Σίγουρα όμως θα πρέπει μεταξύ άλλων να φροντίσει να μαζέψει το διευρυνόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα.
Ναυτεμπορική
Γεωπολιτική
Τζον Σιτιλίδης: «Ο κόσμος θα είναι πολύ διαφορετικός το 2030»
Για πρώτη φορά αμφισβητείται η πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ
Μιλάει στα «ΝΕΑ» ο ειδικός γεωπολιτικής στρατηγικής και πρώην σύμβουλος διπλωματίας στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Σιτιλίδης, λίγο πριν από το συνέδριο του «Economist» που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στο Λαγονήσι
Η Ουάσιγκτον δεν είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει την υπονόμευση της οικονομικής, τεχνολογικής και στρατιωτικής πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ από τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, εκτιμά στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο Τζον Σιτιλίδης, ειδικός γεωπολιτικής στρατηγικής στην Trilogy Advisors, πρώην σύμβουλος διπλωματίας στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος θα συμμετέχει στο 28th Government Roundtable του «Economist», που θα πραγματοποιηθεί 2-4 Ιουλίου στο Grand Resort Lagonissi.
«Ο συγκεκριμένος εκλογικός κύκλος στις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα κρίσιμος επειδή το πολιτικό σώμα βρίσκεται σε εξαιρετικά πολωμένη στιγμή, είμαστε 50-50 και αντί να αντιμετωπίζουμε αυτή την ισορροπία με μετριοπάθεια προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, κάθε διοίκηση χρησιμοποιεί την εκτελεστική εξουσία για να προωθήσει ομοσπονδιακές πολιτικές προς μια πολύ ισχυρή κατεύθυνση, τις οποίες ο επόμενος πρόεδρος ακυρώνει. Αν εκλεγεί ο Τραμπ, πιθανότατα θα καταργήσει πολλές από τις πολιτικές του Μπάιντεν και θα εφαρμόσει πολλές από τις πολιτικές που θεσπίστηκαν μεταξύ 2016 και 2020» επισημαίνει ο ελληνοαμερικανός ειδικός. Ανατροπή αναμένεται και στην εξωτερική πολιτική σε περίπτωση επανεκλογής Τραμπ. «Οι πόλεμοι στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, οι εντάσεις στην Ταϊβάν, οι απειλές από τη Βόρεια Κορέα προς την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, μια σειρά από ζητήματα σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής προσφυγικής κρίσης στο Σουδάν, οι ενεργειακές πολιτικές υπό την πολύ σοβαρή συζήτηση σχετικά με το εάν οι καθαρές μηδενικές φιλοδοξίες μπορούν να πραγματοποιηθούν μέχρι το 2035 ή το 2050, η απειλή απόκτησης πυρηνικού όπλου από το Ιράν στο εγγύς μέλλον, όλα αυτά θα συζητηθούν έντονα τους επόμενους πέντε μήνες μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και του πρώην προέδρου Τραμπ. Αν κερδίσει ο Τραμπ, θα δούμε μια πολύ διαφορετική εξωτερική πολιτική από αυτή επί κυβέρνησης Μπάιντεν» εκτιμά.
Θα καταφέρουν να διατηρήσουν οι ΗΠΑ τον ηγετικό τους ρόλο παγκοσμίως σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων γεωπολιτικών κρίσεων; τον ρωτάμε. «Οι ΗΠΑ παραμένουν η κυρίαρχη παγκόσμια δύναμη, όμως αμφισβητείται με τρόπο που δεν έχει γίνει ποτέ πριν στην ιστορία μας. Σήμερα η κομμουνιστική Κίνα έχει μια πολύ ισχυρή και τεχνολογικά προηγμένη οικονομία, επιτυγχάνει παγκόσμια ικανότητα προβολής ισχύος και θέτει σε αμφισβήτηση την αμερικανική πρωτοκαθεδρία τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες. Επιπλέον οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν την επόμενη δεκαετία δύο πυρηνικούς αντιπάλους. Με τη Σοβιετική Ενωση είχαμε έναν. Τώρα έχουμε δύο. Η Ρωσία έχει ακόμη το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο, έχουν στο δόγμα τους την τακτική χρήση πυρηνικών όπλων, ενώ η Κίνα χτίζει πυρηνική ικανότητα με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Δεν νομίζω ότι η Ουάσιγκτον έχει προετοιμαστεί για την πρόκληση αυτή. Ο κόσμος θα είναι διαφορετικός το 2030 και το 2040 από ό,τι ήταν το 1995».
Θεωρεί ότι «οι ΗΠΑ έχουν χάσει τη σημασία της μεγάλης στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική με δύο κραυγαλέα παραδείγματα. Πρώτον, οι αμερικανοί Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί μαζί καλωσόρισαν την Κίνα στον ΠΟΕ το 2001 και έκτοτε η κινεζική οικονομία απογειώθηκε, φτάνοντας να προκαλεί την αμερικανική οικονομική, τεχνολογική και τελικά στρατιωτική υπεροχή. Η Κίνα δεν λογοδότησε ποτέ για παραβίαση κανόνων και προτύπων του ΠΟΕ. Δεύτερον, όταν έχουμε να κάνουμε με τις δύο μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στην ευρασιατική ήπειρο, τη Ρωσία και την Κίνα, η μεγάλη στρατηγική των ΗΠΑ ήταν πάντα να διασφαλίζεται ότι καμιά από αυτές δεν είναι πιο κοντά στην άλλη από ό,τι η καθεμία με τις ΗΠΑ. Ομως, ενθαρρύνοντας την Ουκρανία ότι μπορούσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, κάτι που η Ρωσία είχε θέσει ως κόκκινη γραμμή, έγινε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και φέραμε τη Ρωσία πιο κοντά στην Κίνα. Εχουμε τώρα αυτόν τον άξονα επιθετικότητας. Η κομμουνιστική Ρωσία, η αυταρχική Κίνα, το αυτοκρατορικό Ιράν και η Βόρεια Κορέα συνεργάζονται για να υπονομεύσουν τις ΗΠΑ και τη Δύση σχεδόν σε κάθε φάσμα των διεθνών σχέσεων. Δεν είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό. Πρέπει να προσαρμοστούμε ρεαλιστικά με σκληρές στρατηγικές για να αντιμετωπίσουμε έναν πολύ δύσκολο κόσμο που έχουμε μπροστά μας, όχι μόνο στον στρατιωτικό τομέα, αλλά και στον τεχνολογικό, όπου αναπτύσσονται νέα μέτωπα στην τεχνητή νοημοσύνη, στην κυβερνοασφάλεια, στη στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος».
Κατά τον Σιτιλίδη, οι ΗΠΑ «έστειλαν λάθος μηνύματα με την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν με αποτέλεσμα την αύξηση της επιθετικότητας ανά τον κόσμο». Την εντοπίζει στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή, όπου με τις επιθέσεις της Χαμάς και της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ προβλέπει «έναν πόλεμο δύο μετώπων», στον Ινδο-ειρηνικό με την αυξημένη πολεμική της Κίνας κατά της Ταϊβάν, της Ινδίας, των Φιλιππίνων και της Ιαπωνίας. «Είναι αποτελέσματα της αποτυχημένης αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής των τελευταίων ετών. Οι αντίπαλοί μας εντοπίζουν αδυναμία στη Δύση» τονίζει.
Εκφράζει, ειδικότερα, ανησυχία για τη Μέση Ανατολή. «Είναι ένας πόλεμος του Ιράν κατά του Ισραήλ, κατά των σουνιτών Αράβων και κατά των ΗΠΑ. Δεν θα μπορούσε η Χαμάς να αναλάβει την αγριότητα των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου χωρίς την ενεργό οργάνωση, χρηματοδότηση και εκπαίδευση από το Ιράν. Το ίδιο ισχύει και για τη Χεζμπολάχ. Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει την απόλυτη ευθύνη να προστατεύσει τους πολίτες της. Η Χαμάς είναι ένας στόχος στη Γάζα, αλλά το Ισραήλ ετοιμάζεται να επιτεθεί κατά της Χεζμπολάχ. Υπάρχουν επίσης οι οργανωμένοι, χρηματοδοτούμενοι και εκπαιδευμένοι από το Ιράν Χούθι που έχουν προκαλέσει κατάρρευση της ναυτιλίας μέσω της Ερυθράς Θάλασσας. Εχουμε μια περίπλοκη κατάσταση που υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που συμβαίνει στη Γάζα και αφορά την πιθανότητα μιας ευρύτερης σύρραξης όχι μόνο στον Λίβανο, αλλά πιθανώς μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Πρέπει να επανεξετάσουμε τη στρατηγική μας στη Μέση Ανατολή» επισημαίνει.
Τονίζει επίσης τον κίνδυνο να αποκτήσει πυρηνικά όπλα το Ιράν. «Η ιρανική κυβέρνηση προχωρά γρήγορα με τις προσπάθειές της να αποκτήσει πυρηνικά όπλα που θα μπορούσαν να χτυπήσουν στόχους στην Ελλάδα, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στη Νότια Ασία, στη Βορειοανατολική Αφρική. Το στρατηγικό ζήτημα στη Μέση Ανατολή δεν είναι το μέλλον της Γάζας. Είναι το αν το Ιράν γίνεται πυρηνική δύναμη και ο αντίκτυπός του στη στρατηγική ισορροπία στην περιοχή. Διότι μπορεί τότε να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος και στη συνέχεια η Τουρκία, με αποτέλεσμα την πλήρη ανατροπή της στρατηγικής ισορροπίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Πηγή: Τα Νέα
-
Γαλλία2 ημέρες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra
-
Εθνική Άμυνα2 ημέρες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Ιράν3 ημέρες πριν
Κόκκινος συναγερμός στο κεντρικό Ισραήλ! Εκτοξεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη – Αναχαιτίστηκε με επιτυχία λέει ο IDF
-
Video3 ημέρες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Ιστορία1 ημέρα πριν
Πιέσεις στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση να ανοικτούν τα πρακτικά της Δίκης των Ελλήνων που εκτελέστηκαν στην Αμάσεια το 1921
-
Video3 ημέρες πριν
Ασταμάτητο το Ισραήλ! Βομβάρδισε Ρωσική βάση στην Συρία
-
Αναλύσεις5 ημέρες πριν
Quo vadis κύριε Γεραπετρίτη;
-
Γενικά θέματα5 ημέρες πριν
Μία νέα αρχή για το «Γεωπολιτικό»