Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Jerusalem Post: Σημαντική συμμαχία Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας κατά του Ιράν

Δημοσιεύτηκε

στις

Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν γίνει βασικοί στρατηγικοί εταίροι τα τελευταία χρόνια, συνεργαζόμενοι στενά σε τομείς όπως το εμπόριο, η ενέργεια και η άμυνα και η ασφάλεια, τονίζει το κύριο άρθρο της ισραηλινής εφημερίδας.

Στην Αθήνα (και τη Λευκωσία) ταξίδεψε την Πέμπτη (και την Παρασκευή) ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant στο πλαίσιο ενός σημαντικού ταξιδιού στην Ελλάδα και την Κύπρο, γράφει η έγκυρη ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post.

Σημειώνει ότι η τριμερής συνεργασία της Ιερουσαλήμ με την Αθήνα και τη Λευκωσία, αποσκοπεί και στην αναχαίτηση του Ιράν. Γράφει χαρακτηριστικά στον τίτλο: Η συμμαχία Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας είναι σημαντική κατά του Ιράν.

Το κύριο άρθρο της εφημερίδας τονίζει τα εξής:

Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν γίνει βασικοί στρατηγικοί εταίροι τα τελευταία χρόνια, συνεργαζόμενοι στενά σε τομείς όπως το εμπόριο, η ενέργεια και η άμυνα και η ασφάλεια.

Αυτή η νέα συνεργασία αποτελεί επίσης μέρος μιας ευρύτερης σειράς σχέσεων στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος συνεργάζονται με μέλη του ΝΑΤΟ αλλά και με άλλες χώρες όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ινδία – που είναι και στενοί εταίροι του Ισραήλ.

Το ταξίδι του Gallant σε αυτές τις δύο χώρες είναι επομένως σημαντικό για τις συμμαχίες του Ισραήλ σε όλη την περιοχή και τον κόσμο.

Ο Gallant ξεκίνησε το ταξίδι του στην Αθήνα, όπου συνάντησε τον Έλληνα ομόλογό του, υπουργό Άμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, στο Υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας.

Ο Gallant εξήρε τους διμερείς δεσμούς μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας και συζήτησε τη συνεργασία των υπηρεσιών πληροφοριών που είχε αποτρέψει μια τρομοκρατική επίθεση στην Ελλάδα. Αυτή είναι μια σημαντική υπενθύμιση του τρόπου με τον οποίο το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν προσπάθησε να επεκτείνει τις απειλές του στην Αθήνα.

Ο Gallant σημείωσε ότι η πρόσφατη σύλληψη στην Ελλάδα δύο τρομοκρατών που έστειλε το Ιράν είναι σημαντική. «Αυτή δεν είναι η μόνη επίθεση που αποτράπηκε. Στην πραγματικότητα, το Ιράν έχει ξεκινήσει μια παγκόσμια εκστρατεία τρομοκρατίας, υπό την άμεση διοίκηση του ηγέτη του», είπε.

  • Εξέφρασε επίσης ανησυχίες στην Ελλάδα για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Ιράν, σημειώνοντας ότι η Τεχεράνη έχει εμπλουτίσει ουράνιο στο 20% και στο 60% για πέντε πυρηνικές βόμβες.

Το Ιράν αποτελεί απειλή όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά και για άλλες χώρες της περιοχής. Το γεγονός ότι η Ισλαμική Δημοκρατία έχει απειλήσει την Ελλάδα , προσπαθώντας να στρατολογήσει ή να διεισδύσει τρομοκράτες σε αυτήν, είναι ένα σαφές παράδειγμα αυτού.

Η Τεχεράνη έχει επίσης βάλει στο στόχαστρο τους Ισραηλινούς στη Βουλγαρία, τον γείτονα της Ελλάδας στα βόρεια. Οι ενέργειες του Ιράν δείχνουν ότι δεν σέβεται τα σύνορα των χωρών και ότι είναι πρόθυμο να παραβιάσει τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου για να επιτύχει τους άθλιους σχεδιασμούς του.

Το ταξίδι του Gallant υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι για τους Ισραηλινούς υπουργούς και ηγέτες να ταξιδεύουν και να συναντούν τους συναδέλφους τους στο εξωτερικό. Τόνισε τα βιομηχανικά έργα και την ανταλλαγή πληροφοριών.

Ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε επίσης στη σχολή πτήσεων στην Αεροπορική Βάση της Καλαμάτας, η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα της ισραηλινής Elbit Systems για να προσφέρει μια σημαντική εγκατάσταση εκπαίδευσης για Έλληνες πιλότους.

Οι ισραηλινές αμυντικές εταιρείες έχουν κάνει σημαντική δουλειά με τους Έλληνες συναδέλφους τους τα τελευταία χρόνια. H Rafael, για παράδειγμα, σύναψε πρόσφατα μια συμφωνία για την πώληση των αντιαρματικών πυραύλων Spike στην Ελλάδα, η οποία αποκτά επίσης drones ως μέρος αυτής της συμφωνίας.

Η Αθήνα υπέγραψε επίσης συμφωνία πριν από αρκετά χρόνια για τη μίσθωση drones IAI. Συνολικά, η συνολική τάση είναι προς μια άνευ προηγουμένου επίπεδου συνεργασία μεταξύ Ιερουσαλήμ και Αθήνας.

  • Ο Gallant εξήρε τη στενή σχέση Ελλάδας-Ισραήλ ως άγκυρα σταθερότητας στην περιοχή μας. Το ταξίδι στην Ελλάδα, μαζί με το πρόσφατο ταξίδι του Υπουργού Εξωτερικών Έλι Κοέν στο Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν, αποτελούν μέρος των προσπαθειών του Ισραήλ να επεκτείνει σημαντικά τους στρατηγικούς δεσμούς του με χώρες της γειτονιάς μας.

Αντικατοπτρίζουν επίσης ορισμένες από τις μεταβαλλόμενες δυναμικές στην περιοχή μας. Η ενεργειακή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, για παράδειγμα, είναι ένα σημαντικό ζήτημα αυτές τις μέρες λόγω της εξερεύνησης φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών και της θαλάσσιας συμφωνίας με την Κύπρο.

Επιπλέον, οι πρόσφατες κοινές ασκήσεις με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, καθώς και άλλες ναυτικές ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν από το Ισραήλ, συμβάλλουν στη στερέωση των ναυτικών μας συνεργασιών σε όλη τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ μας και της Κύπρου και της Ελλάδας.

Τα επόμενα χρόνια αναμένουμε να δούμε περισσότερες συνεργασίες με την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες θα περιλαμβάνουν περισσότερες υπουργικές επισκέψεις καθώς και εμπορικές και αμυντικές συμφωνίες.

  • Είναι σημαντικό να επενδύσουμε σε αυτές τις συμφωνίες ενώ εργαζόμαστε για τη διεύρυνση των δεσμών μας με άλλους εταίρους στη Μεσόγειο, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Αίγυπτος και η Τουρκία.

Ενώ τώρα υπάρχει η ευκαιρία για μεγαλύτερες προσπάθειες για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή μας, υπάρχουν επίσης παράγοντες που θα ήθελαν να ανατρέψουν αυτή την τάση, ιδιαίτερα το Ιράν. Γι’ αυτό ήταν τόσο σημαντική η αναφορά του Gallant στις ιρανικές απειλές κατά την επίσκεψή του.

Οι εταίροι μας πρέπει να κατανοήσουν ότι το Ιράν δεν αποτελεί απειλή μόνο για το Ισραήλ αλλά και για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή. Το ταξίδι του Gallant στέλνει το μήνυμα στους φίλους μας στη Μεσόγειο ότι εκτιμούμε τη συνεργασία τους.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Jerusalem Post

Συνέχεια ανάγνωσης

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή