Ακολουθήστε μας

Οικονομία

Κύπρος: Ενοχλημένος με τα δημοσίευματα στον Τύπο ο υπουργός Ενέργειας για τα αποτελέσματα του εργαστηρίου

Δημοσιεύτηκε στις

Η στρατηγική της Κυπριακής Δημοκρατίας ταιριάζει με τη στρατηγική εταιρειών στο εργαστήρι, δηλώνει ο κ. Παπαναστασίου

Η στρατηγική της Κυπριακής Δημοκρατίας σε πολλά σημεία ταιριάζει με στρατηγική των εταιρειών που προσκλήθηκαν στο εργαστήρι το οποίο διοργάνωσε το Υπουργείο με την Κυπριακή Εταιρεία Υδρογονανθράκων και «οποιαδήποτε δημοσιεύματα με αρνητική εικόνα είναι λανθασμένα» δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου.

Ο κ. Παπαναστασίου επανήλθε την Τετάρτη με νέες δηλώσεις για την στρατηγική της Κύπρου για το φυσικό αέριο απορρίπτοντας δημοσιεύματα και εξηγώντας τους χειρισμούς που γίνονται. Σε δηλώσεις στα ΜΜΕ μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού, μίλησε για δημοσιεύματα που δημιουργούν κάποιες εντυπώσεις που είναι λανθασμένες, όπως είπε, όσον αφορά το εργαστήρι. Επανέλαβε ότι ήταν απόλυτα επιτυχημένο και ότι στόχος του ήταν να μπορέσει να θέσει το κράτος την στρατηγική του μπροστά στις εταιρείες που ασχολούνται με πετρέλαιο και ΦΑ «για να δούμε αν αυτή (η στρατηγική) ταιριάζει με την στρατηγική τους».

«Επιλέξαμε συγκεκριμένες εταιρείες και πρώτιστα εταιρείες που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ και την ΑΟΖ του Ισραήλ και είχαμε καταλήξει σε εταιρίες με τεχνογνωσία να μας βοηθήσουν με την στρατηγική μας και άλλες που θα παίρνουν το φυσικό αέριο και θα το πάνε στις αγορές», εξήγησε.

Ο Υπουργός είπε ότι η στρατηγική της ΚΔ σε πολλά σημεία ταιριάζει με στρατηγική των εταιρειών που προσκλήθηκαν και «οποιαδήποτε δημοσιεύματα με αρνητική εικόνα είναι λανθασμένα».

Ο κ. Παπαναστασίου εξήγησε ότι το στρατηγικό μας πλάνο είναι ο φθηνός ηλεκτρισμός, άρα χρειαζόμαστε χαμηλού κόστους ΦΑ να έρθει σε αέρια μορφή με αγωγό και ήδη έχουμε εκδήλωση ενδιαφέροντος για αγωγό από το Ισραήλ στο Βασιλικό.

«Άρα ο πρώτιστος στόχος επιτεύχθηκε. Ο δεύτερος στόχος ήταν εφόσον οι υποδομές έχουν κόστος να δημιουργηθεί και μια εναλλακτική και αυτό είναι η υγροποίηση για να πάει σε αγορές της Ευρώπης. Αυτό ίσως να μην χρειάζεται γιατί έχουμε τον πρώτο στόχο», εξήγησε.

Ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι η Κυβέρνηση επικεντρώνεται στο γεγονός ότι το ΦΑ είναι ένα μεταβατικό προϊόν για να μας πάρει στην πράσινη ενέργεια. Εξήγησε ότι η πράσινη ενέργεια είναι ο στόχος μας και αυτό είναι το πλάνο μας το οποίο και παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σημείωσε ότι επειδή το μεταβατικό στάδιο αγγίζει το ΦΑ και θέματα γεωστρατηγικής, πρέπει να περάσει από έγκριση του ΠτΔ.

Ο Υπουργός είπε ότι το πρόσφατο εργαστήρι επικεντρώθηκε στην πράσινη ενέργεια ενώ απαντώντας σε κάποια δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι τα δικά μας κοιτάσματα είναι μικρά και διεσπαρμένα στην κυπριακή ΑΟΖ, είπε ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή μια δέσμευση από το παρελθόν με την Αίγυπτο.

Ανέφερε ότι πιθανώς οι υποδομές της να είναι προς την ορθή κατεύθυνση αλλά η ΚΔ πρέπει να εξασφαλίσει το δικό της εισόδημα και ήδη η διαχειρίστρια εταιρεία του «Αφροδίτη» έχει ετοιμάσει σε πρόχειρη μορφή το επικαιροποιημένο της σχέδιο για το κοίτασμα. Είπε ότι είναι υπό μελέτη και ότι κάποια σημεία είναι αρεστά και άλλα όχι.

«Το ένα είναι ο χρόνος ανάπτυξης το 2028 που δεν μας βρίσκει σύμφωνους γιατί το κοίτασμα κάθεται από 2011. Θα γίνει διαβούλευση, όταν θα είμαστε έτοιμοι να μπορούμε να το διορθώσουμε, να είναι πιο κοντά στη δική μας στρατηγική», διευκρίνισε.

Σε ερώτηση πότε θα είναι έτοιμος ο αγωγός από το Ισραήλ που θα έχει ως συνέπεια τη μείωση του κόστους για τους καταναλωτές, είπε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από εταιρείες για κατασκευή αγωγού για προμήθεια ΦΑ και αναμένεται να εκδηλωθεί αυτό το ενδιαφέρον αυτό το μήνα. Εξήγησε ότι το επόμενο βήμα είναι η εκδήλωση αυτή να μεταφραστεί σε συμφωνίες. Σύμφωνα με τον Υπουργό από τη στιγμή που λαμβάνεται επενδυτική απόφαση και υπάρχει ΦΑ να προσφερθεί για συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, θα χρειαστούν 18 μήνες για τον αγωγό από το Ισραήλ στο Βασιλικό.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα γίνει διακρατική συμφωνία ο Υπουργός εξήγησε ότι οι διακρατικές συμφωνίες δεν δίνουν λύσεις από μόνες τους αλλά το πλαίσιο για να τοποθετηθεί το έργο. Είπε ότι οι υποδομές γύρω από το Αφροδίτη είναι ανύπαρκτες.

Σε άλλη ερώτηση για τα πλάνα της Chevron προς αυτή την κατεύθυνση είπε ότι κάνανε αξιολογήσεις και μας παρουσίασαν μια πρόταση σε επικαιροποιημένη μορφή.

Υποδεικνύεται, είπε, συγκεκριμένη υποδομή κατάληξης σε Αίγυπτο και από εκεί θα προωθηθεί μέσα από υποδομές στην ξηρά σε συγκεκριμένο τερματικό υγροποίησης. «Για να συνδεθούν αυτές με το Αφροδίτη χρειάζονται άλλες υποδομές και παίρνει χρόνο», ανέφερε.

Είπε ότι στην αξιολόγηση υποδεικνύεται το 2028 αλλά πιστεύει ο ίδιος ότι αυτό μπορεί να είναι και νωρίτερα, «ίσως το 2027 ή και νωρίτερα».

Πηγή: Πολίτης

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Οι γεωπολιτικοί φόβοι απογειώνουν την τιμή του χρυσού

Το κίτρινο μέταλλο είδε την τιμή του να αυξάνεται σήμερα στα 3.018,52 δολάρια ανά ουγγιά , καταγράφοντας από την αρχή του έτους άνοδο, περίπου 14% .

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος

Από ρεκόρ σε ρεκόρ κινείται πλέον η τιμή του χρυσού, έχοντας πλέον αφήσει πίσω του το φράγμα των 3.000 ευρώ ανά ουγγιά.

Το κίτρινο μέταλλο είδε την τιμή του να αυξάνεται σήμερα στα 3.018,52 δολάρια ανά ουγγιά , καταγράφοντας από την αρχή του έτους άνοδο, περίπου 14% .

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές που μίλησαν στη Ναυτεμπιρική, «τα δασμολογικά σχέδια του  προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, το αβέβαιο ακόμη, αποτέλεσμα των συνομιλιών με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, οι  φόβοι για την αμερικανική οικονομία, οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή και η ασαφής πολιτική επιτοκίων των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, οδηγούν σε αυξημένη φυγή σε ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός».

Η αυστραλέζικη Macquarie Bank βλέπει την τιμή του πολύτιμου μετάλλου στα 3.500 δολάρια ανά ουγγιά, το τρίτο τρίμηνο. Η UBS αύξησε χθες την τιμή στόχο της για τον χρυσό στα 3.200 δολάρια. Η Goldman Sachs αναμένει ότι η τιμή θα αυξηθεί στα 3.100 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι το τέλος του έτους.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα ανέφερε ότι έχουν δημιουργηθεί πολλές απειλές από τη Δύση που έχουν αυξήσει την αξία του χρυσού. Μεταξύ των λόγων είναι « ανησυχίες για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα στις ΗΠΑ, οι εμπορικές εντάσεις που προκάλεσε ο Ντόναλντ Τραμπ και οι απειλές για την παγκόσμια οικονομία». Η Credit Mutuel εξηγεί ότι, κατά την άποψή της, το κλειδί βρίσκεται στους «οικονομικούς και πολιτικούς κινδύνους, που θα μπορούσαν να προκύψουν από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο».

Ποιοι αγοράζουν χρυσό

Ως εκ τούτου, οι κεντρικές τράπεζες πολλών χωρών αγοράζουν επίσης χρυσό. Σύμφωνα με τον πάροχο προϊόντων Bestbrokers, το Κατάρ για παράδειγμα, αύξησε τα αποθέματά του σε χρυσό κατά 9,7% σε 9,86 τόνους το 2024 για να ενισχύσει την εθνική οικονομία.

Το Κατάρ είναι μία από τις χώρες με υψηλά κατά κεφαλήν αποθέματα χρυσού, που αντιστοιχούν σε περίπου 12 δώδεκα χρυσά νομίσματα ανά πολίτη.

Η Κίνα επίσης, το 2024 ήταν μια από τις χώρες που αύξησαν τα αποθέματά της σε χρυσό κατά 44 τόνους. Μόνο η Πολωνία, με αύξηση σχεδόν 90 τόνων, και η Ινδία, με αύξηση 72,6 τόνων, πρόσθεσαν στα θησαυροφυλάκιά τους, περισσότερο χρυσό από την Κίνα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Αποδυνάμωση της οικονομίας των ΗΠΑ

«Οι  κεντρικές τράπεζες και οι επενδυτές αγοράζουν με τόλμη αυτή τη στιγμή χρυσό, που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, επειδή φοβούνται, μεταξύ άλλων, τον αρνητικό αντίκτυπο της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ στην οικονομία», τονίζουν οι ειδικοί. «Οι φόβοι για νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή με τις αμερικανικές επιθέσεις κατά του Χούθι στην Υεμένη και του Ισραήλ στη Γάζα – θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν νέα ώθηση στην τιμή του χρυσού», λέει ο Κάιλ Ρόντα, επικεφαλής αναλυτής στο Capital.com. «Το Ισραήλ πραγματοποίησε σφοδρές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας .Ηταν οι σφοδρότερες επιθέσεις από τότε που τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία στις 19 Ιανουαρίου, καθώς έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 300 άνθρωποι» .

Οι traders έστρεψαν επίσης την προσοχή τους στις λιανικές πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αυξήθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο τον Φεβρουάριο.

Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν επίσης, γεγονός που ενίσχυσε επίσης τις επενδύσεις σε χρυσό. «Οι εταιρείες, οι επενδυτές και οι οικονομολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί καθώς το καταναλωτικό κλίμα επιδεινώνεται, τα σημάδια οικονομικών πιέσεων αυξάνονται και η απειλή ενός εμπορικού πολέμου που υποκινείται από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαφαίνεται», τονίζουν παράγοντες της αγοράς.

Συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία

Αλλάζει το σκηνικό στη διεθνή χρηματαγορά! Προβάδισμα για το ευρώ έναντι του δολαρίου

Λόγω των εντεινόμενων ανησυχιών για τις επιπτώσεις των προστατευτικών πολιτικών του προέδρου Τραμπ στην αμερικανική οικονομία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αλλάζει το σκηνικό στη διεθνή χρηματαγορά, με το ευρώ να παίρνει προβάδισμα έναντι του δολαρίου, λόγω των εντεινόμενων ανησυχιών για τις επιπτώσεις των προστατευτικών πολιτικών του προέδρου Τραμπ στην αμερικανική οικονομία. Το ευρώ, το οποίο βρισκόταν σε ανοδική τροχιά τις τελευταίες ημέρες μετά τη συμφωνία των κομμάτων στη Γερμανία για μεταρρύθμιση του φρένου χρέους, προκειμένου να εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες από τους σφικτούς δημοσιονομικούς κανόνες, ενισχύθηκε χθες κατά 0,2%, στο 1,0906 έναντι του δολαρίου. Το ευρωπαϊκό νόμισμα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το επίπεδο του 1,0947 της προηγούμενης εβδομάδας, το οποίο ήταν το υψηλότερο έναντι του δολαρίου από τις 11 Οκτωβρίου.

Το κλίμα στη διεθνή χρηματαγορά έχει αλλάξει. Η οικονομική πολιτική Τραμπ αρχικά θεωρούνταν υποστηρικτική προς το δολάριο, το οποίο κατέγραφε σημαντική άνοδο έναντι των ανταγωνιστικών νομισμάτων. Η επιβολή δασμών ωστόσο έχει αλλάξει το κλίμα, με το αμερικανικό νόμισμα να έχει υποχωρήσει 6% έναντι του ευρώ από τα μέσα Ιανουαρίου. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ σε συνέντευξή του την Κυριακή, αν και απέκλεισε την πιθανότητα μιας χρηματοοικονομικής κρίσης, επισήμανε πως «δεν υπάρχουν εγγυήσεις» ότι δεν θα υπάρξει ύφεση στις ΗΠΑ. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών -Fed, Τράπεζα της Ιαπωνίας και Τράπεζα της Αγγλίας- μέσα στην εβδομάδα, χωρίς να αναμένονται αλλαγές στα επιτόκια.

Συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία

Financial Times: Αντιστρέφεται το κλίμα για τους επενδυτές απέναντι στη Ρωσία! Το ρούβλι ενισχύθηκε 30%

Οι επενδυτές ποντάρουν στη Ρωσία – Πώς η προσέγγιση Τραμπ-Πούτιν αλλάζει το παιχνίδι

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Για ένα μεγάλο διάστημα υπό το βάρος των κυρώσεων οι επενδυτές είχαν γυρίσει την πλάτη στο ρωσικό ενεργητικό. Τώρα, όπως μεταδίδουν οι Financial Times, τα hedge funds και οι χρηματιστηριακές εξετάζουν τρόπους διαπραγμάτευσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν απορριφθεί από τη Δύση, αλλά τα οποία εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να σημειώσουν απότομη άνοδο.

Τα βλέμματα όλων βρίσκονται βεβαίως στην επαναπροσέγγιση ΗΠΑ – Ρωσίας. Ο Ντόναλντ Τραμπ από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε πως επιδιώκει μία συμφωνία ειρήνευσης στην Ουκρανία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, γεγονός που γεννά βεβαίως προσδοκίες για χαλάρωση ή και πλήρη άρση των κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Κάποιοι αναζητούν ομόλογα ρωσικών εταιρειών που θεωρούνταν σχεδόν άνευ αξίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, αλλά τα οποία πλέον καταγράφουν αυξήσεις στις εσωτερικές αποτιμήσεις ορισμένων επενδυτών. Άλλοι χρησιμοποιούν το τένγκε του Καζακστάν ως έμμεσο υποκατάστατο του ρουβλίου λόγω των οικονομικών δεσμών της χώρας με τη Ρωσία, αν και τέτοιου είδους συναλλαγές είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν σε μεγάλη κλίμακα.

Το ρωσικό ενεργητικό είχε ουσιαστικά αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές μετά την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς οι κυρώσεις απέκοψαν τις τράπεζες της χώρας από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και η Ρωσία υπέστη μαζική εκροή κεφαλαίων. Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε τα επιτόκια δραματικά, καθώς το κόστος των εισαγωγών εκτινάχθηκε και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού επιδεινώθηκαν, ιδιαίτερα καθώς το Κρεμλίνο ξεκίνησε ένα εντατικό πρόγραμμα πολεμικής παραγωγής.

Άνοδος 30%

Σήμερα οι κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος και η ανατίμηση του ρουβλίου αποκαλύπτουν ότι αυτή η δυναμική μπορεί να αντιστραφεί, ειδικά αν οι Ρώσοι που έφυγαν από τη χώρα υπό τον φόβο της επιστράτευσης επιστρέψουν με αποταμιεύσεις που είχαν κρύψει στη Γεωργία, την Αρμενία και άλλες γειτονικές χώρες. Το ρωσικό νόμισμα έχει ενισχυθεί πάνω από 30% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους χάρη στις ελπίδες για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Το εάν οι προσδοκίες των επενδυτών θα επιβεβαιωθούν και θα ενισχυθούν θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και από την αυριανή επικοινωνία, που θα έχουν ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Αναλυτές προειδοποιούν ότι έως ότου έχουμε απτά αποτελέσματα από τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Ρωσίας, καλό θα είναι να αποφεύγεται ο υπέρμετρος ενθουσιασμός.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή3 λεπτά πριν

Ο Τζολάνι κορεϊδεύει τους Ευρωπαίους όπως ο Ερντογάν! Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει €2,5 Δισεκατομμύρια στους τζιχαντιστές της Συρίας

Η υποστήριξη προς το καθεστώς των Τζιχαντιστών δεν είναι μόνο ηθικά αμφισβητήσιμη, αλλά και πολιτικά επικίνδυνη.

Αναλύσεις37 λεπτά πριν

Τι συμφώνησαν Τραμπ-Πούτιν

Παρέμβαση του Σάββα Καλεντερίδη για την επικοινωνία των προέδρων ΗΠΑ-Ρωσίας

Διεθνή2 ώρες πριν

Τέλος το Pride στην Ουγγαρία!

Το κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο που απαγορεύει την Παρέλαση Υπερηφάνειας της ΛΟΑΤΚΙ+

Πολιτική2 ώρες πριν

Απόφαση – σοκ για Ιμάμογλου! Ακυρώνεται το πτυχίο του και μπλοκάρεται η προεδρική του υποψηφιότητα

Χωρίς πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών, σύμφωνα με το τουρκικό νόμο, οι υποψήφιοι αποκλείονται από τη διεκδίκηση του ανώτατου αξιώματος.

Πολιτική3 ώρες πριν

Νέα δημοσκόπηση-μαχαιριά για την κυβέρνηση! Απογοήτευση και οργή στους πολίτες – Ένας στους δύο ζητά πρόωρες εκλογές

Η δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του ALPHA κατέγραψε τα κυρίαρχα συναισθήματα των πολιτών σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση.

Δημοφιλή