Αναλύσεις
Ποιος έσωσε την Κυπριακή Δημοκρατία από το τερατούργημα “Σχέδιο Ανάν”;

Το ΟΧΙ των πολιτών στο τερατούργημα Ανάν διέσωσε την Κ. Δημοκρατία, ΟΧΙ οι πολιτικοί
Ήταν η φρενιτιώδης αρχή και το ένστικτο εθνικής και βιολογικής επιβίωσης των Ελλήνων, που ολοπρόθυμα στρατεύτηκαν για να απορριφθεί ένα σχέδιο, το οποίο θα παρέδιδε την Κυπριακή Δημοκρατία αύτανδρη σε μία νέα τουρκοκρατία.
Επικεφαλής της Κίνησης ήταν ο Άντης Χριστοφορίδης, με την υποστήριξη πλειάδας νέων επιστημόνων όπως ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, ο Γιώργος Κέντας, ο Μιχάλης Κοντός και πάρα πολλοί άλλοι. Το Συγκρότημα ΔΙΑΣ, με εμπροσθοφυλακή την εφημερίδα «Σημερινή», της οποίας ήμουνα αρχισυντάκτης, και το Ράδιο Πρώτο με τον Λάζαρο Μαύρο όπως και η τηλεόραση SIGMA, υπό την καθοδήγηση και ακούραστη ενθάρρυνση του Διευθυντή μας, Κώστα Ν. Χατζηκωστή, αναλάβαμε να διαφωτίσουμε, να εξηγήσουμε και να επιχειρηματολογήσουμε γιατί το σχέδιο έπρεπε να απορριφθεί, αφού, διά της υπογραφής μας, θα νομιμοποιούσε την τουρκοποίηση της Κύπρου.
Βεβαίως υπήρχαν και οι θιασώτες του σχεδίου, οι οποίοι υποστήριζαν ότι δεν έπρεπε να χάσουμε την ευκαιρία να επιλύσουμε το Κυπριακό. Η άποψη όσων τάχθηκαν υπέρ του «ναι» ήταν κατανοητή και δημοκρατικά σεβαστή. Τι να πει, όμως, κανείς για την εκβιαστική, εκφοβιστική, απειλητική συμπεριφορά Κυπρίων και Ελλήνων πολιτικών;
- Θυμόμαστε και δεν ξεχνούμε: Τον Ν. Αναστασιάδη, που καθημερινά εκβίαζε, εκφόβιζε και απειλούσε, ακόμα και μετά την απόρριψη του σχεδίου, ότι θα μας το φέρει και θα μας το επιβάλει.
- Θυμόμαστε και δεν ξεχνούμε τον Γ. Κασουλίδη, που μας απειλούσε με «Μικρασιατική Καταστροφή».
- Θυμόμαστε και δεν ξεχνούμε τον Γλ. Κληρίδη που, ένδακρυς, ορκιζόταν στο Ιερό Ευαγγέλιο ότι προτιμούσε να πεθάνει παρά να δει το σχέδιο να απορρίπτεται.
- Θυμόμαστε και δεν ξεχνούμε εκβιασμούς από Έλληνες πολιτικούς, που επέμεναν να αποδεχθούμε ένα σχέδιο που κάθε λέξη, πρόταση και παράγραφός του επιδεχόταν παντοειδείς ερμηνείες και παρερμηνείες.
Παρατηρήθηκε, έτσι, το πρωτοφανές και συγκλονιστικό φαινόμενο: Οι πολίτες, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, τάχθηκαν εναντίον του σχεδίου και σχεδόν όλα τα κόμματα τάχθηκαν υπέρ. Οι πολίτες αντιλήφθηκαν πριν από τους πολιτικούς τα εξής φοβερά:
Το Σχέδιο Ανάν, ως μοντέλο λύσης, δεν είχε εφαρμοστεί πουθενά στον κόσμο, ούτε και υπήρχε ως θεωρητική πρόταση σε κανένα βιβλίο. Η Κυπριακή Δημοκρατία, διεθνώς αναγνωρισμένη και έτοιμη να ενταχθεί στην ΕΕ, θα διαλυόταν και στη θέση της θα καθιδρυόταν η «Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία».
Αργότερα, στο κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη-κατοχικού Έρογλου, θα ονομαζόταν «Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία», που θα προέκυπτε από χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Η νέα κρατική οντότητα δεν θα ήταν μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα μετατρεπόταν σε τουρκικό προτεκτοράτο.
Ο διεθνώς αναγνωρισμένος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξισούτο προς τον κατοχικό ηγέτη ενός ανύπαρκτου κράτους. Νομιμοποιούνταν αναδρομικά όλες οι παράνομες πράξεις εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής φύσης του ψευδοκράτους. Η διεθνής εκπροσώπηση των συνιστώντων κρατών εξαρτιόταν από τη συναίνεσή τους. Οι πρόνοιες του σχεδίου δεν μπορούσαν να τροποποιηθούν αν παρετηρείτο δυσλειτουργία.
Το νέο κράτος θα κυβερνάτο από εξαμελές προεδρικό συμβούλιο. Το δικαίωμα βέτο ήταν απεριόριστο και επεκτεινόταν σε όλα τα θέματα. Θα υπήρχαν τρεις κυβερνήσεις και τέσσερα Κοινοβούλια: Ομοσπονδιακή Γερουσία και Βουλή και Κοινοβούλια των δύο συνιστώντων κρατών καθώς και τρεις αστυνομικές δυνάμεις και τρεις δημόσιες υπηρεσίες. Η συντήρηση αυτού του υδροκέφαλου μορφώματος θα επιβάρυνε τους Έλληνες της Κύπρου
Μία ψήφος Τ/κυπρίου ισοδυναμούσε προς οκτώ ψήφους Ε/κυπρίων. Το Ανώτατο Δικαστήριο και όχι τα εκλεγμένα όργανα του κράτους θα ήταν το πολιτικό όργανο που θα ασκούσε εκτελεστική και νομοθετική εξουσία. Ο εποικισμός και η τουρκική εισβολή δεν καταδικάζονταν. Οι περισσότεροι έποικοι νομιμοποιούνταν, αλλά δεν υπήρχε καμία πρόνοια πώς θα αποχωρούσαν οι υπόλοιποι.
Οι πρόσφυγες δεν επέστρεφαν όλοι και έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια και μέσα από απίστευτους περιορισμούς αν θα επέστρεφαν κάποιοι. Η Κύπρος θα αφοπλιζόταν, αλλά οι δύο εγγυήτριες δυνάμεις θα διατηρούσαν στρατιωτικά αποσπάσματα με 6.000 άνδρες και η Βρετανία όλα τα στρατεύματα και τις Βάσεις της.
Ο πνευματικός πατέρας αυτής της πολιτειακής τερατουργίας και αυτού του πρωτοφανούς τραγέλαφου ήταν ο λόρδος Χάνεϊ, που μας απείλησε ότι θα μας φέρνει το σχέδιο ξανά και ξανά μέχρι να το επιβάλει. Αυτό ήταν αποτέλεσμα των συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς, με τη συνεπικουρία των Μαρκίδη, Βασιλείου και τη συναίνεση της Αθήνας. Το Σχέδιο Ανάν ήταν η πλήρης ικανοποίηση των τουρκικών αξιώσεων, των βρετανικών επιδιώξεων και των αμερικανικών βλέψεων στην Αν. Μεσόγειο. Είπαν:
Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος: «Αν ήμουν Έλληνας, δεν θα συμφωνούσα σε λύση του Κυπριακού δέκα μέρες πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ». Στέφανος Μάνος: «Ζουρλομανδίας». Δημ. Τσάτσος: «Μόνο ένας παράφρων θα μπορούσε να συντάξει το σχέδιο Ανάν». Ευ. Βενιζέλος: «Τέρας. Είναι θέμα δύο λεπτών να το ξετινάξεις από πλευράς συνταγματικού, διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου».
Τα Ηνωμένα Έθνη ποδοπάτησαν τα περί Κύπρου ψηφίσματα και παραβίασαν τον Καταστατικό Χάρτη τους. Ο ΓΓ του ΟΗΕ ξέφυγε από το γράμμα και το πνεύμα του ρόλου του με την ανοχή Αθήνας και Λευκωσίας. Βρετανία, ΗΠΑ και ΕΕ επιδίωκαν άμεση λύση του Κυπριακού ικανοποιώντας όλες τις τουρκικές αξιώσεις. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, στις 7/4/2004, Μεγάλη Πέμπτη, σε διάγγελμά του, διασάλπισε:
«Παρέλαβα κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω ‘’κοινότητα’’ χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα». Ο Τάσσος είχε μία, μοναδική και ιστορική ευκαιρία: Να θάψει οριστικά το σχέδιο Ανάν, μετά το βροντερό ΟΧΙ του 76%, να ανατρέψει όλη την μέχρι τότε ολέθρια στρατηγική της ελληνικής πλευράς και να αναδειχθεί σε Εθνάρχη. Δεν αξιοποίησε το ΟΧΙ.
Προτίμησε να ενεργήσει ως πολιτικάντης, που σκεφτόταν τις εκλογές του 2008. Μία είναι η αμάχητη πραγματικότητα: Το 2004, οι πολίτες διέσωσαν την Κυπριακή Δημοκρατία από τη διάλυση και κατάλυσή της. ΟΧΙ οι πολιτικοί, οι οποίοι μέχρι σήμερα απεργάζονται την τουρκοποίησή της διά της αγγλοτουρκοδιζωνικής τερατουργίας. Εμφανώς δεν καταλαβαίνουν όσα λέγει ο Ν. Σαρρής: «Η διζωνική δεν αποτελεί επανένωση της Κύπρου, αλλά θα σημάνει την οιονεί Ένωση με την Τουρκία, τη μετατροπή της σε ένα οικτρό προτεκτοράτο της Τουρκίας!». Ακούτε, διζωνικέ Πρόεδρε Χριστοδουλίδη;

Αναλύσεις
Αδιέξοδο σε Σινά και Λιβύη!
Παρέμβαση του στρατηγικού αναλυτή Σάββα Καλεντερίδη στο Rthess 94,5

Σάββας Καλεντερίδης: Θα πληρώσουμε ακριβά αυτά που συμβαίνουν για την Ελλάδα το ένα μετά τον άλλο.
Στην εξωτερική πολιτική πρέπει να είσαι μπροστά από τα γεγονότα και όχι να τρέχει πίσω από αυτά, τονίζει ο Σάββας Καλεντερίδης εν μέσω πληροφοριών ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης εξετάζει την προοπτική κύρωσης του τουρκολυβικού μνημονίου για τη χάραξη θαλασσίων ζωνών.
Η ιδιαίτερη σημασία του μνημονίου για την Ελλάδα είναι ότι οριοθετεί ΑΟΖ ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη αγνοώντας πλήρως την επήρεια των ελληνικών νησιών, ακόμα και της Κρήτης, στη χάραξη ζωνών στην περιοχή.
Το τουρκολυβικό μνημόνιο είχε υπογραφεί το 2019 από τις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Λιβύης. Της λιβυκής κυβέρνησης που εδρεύει στην Τρίπολη, διότι ο έτερος ισχυρός πόλος εξουσίας στης Λιβύης, η Βουλή των Αντιπροσώπων με πρόεδρο τον Ακίλα Σάλεχ, που εδρεύει στα ανατολικά της χώρας, στο Τομπρούκ, δεν κύρωσε το μνημόνιο. Στα ανατολικά της Λιβύης είναι ισχυρή η παρουσία και η εξουσία του στρατηγού Καλίφα Χαφτάρ, που ελέγχει τις στρατιωτικές δυνάμεις της περιοχής και ο οποίος επίσης δεν στήριξε τη συμφωνία.
Η Αθήνα αξιοποίούσε την μη κύρωση του μνημονίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης ως ένα επιπλέον επιχείρημα για την ακυρότητά του.
Φαίνεται, ωστόσο, ότι τα δεδομένα αλλάζουν και ότι η Αγκυρα έχει καταφέρει να αποκαταστήσει διαύλους επικοινωνίας και πρόσβαση στον πόλο εξουσίας που ελέγχει την Ανατολική Λιβύη.
Στα μέσα ενημέρωσης της Λιβύης δημοσιεύθηκαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Βουλή των Αντιπροσώπων ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής για την έγκριση του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Αναφερόμενος στις αρνητικές εξελίξεις με την Μονή Σινά ο κ. Σάββας Καλεντερίδης σημειώνει ότι: «Η συμπεριφορά του κράτους της Αιγύπτου αδικεί την ίδια την Αίγυπτο..Προηγήθηκαν διαβουλεύσεις και ένα προσύμφωνο με το οποίοο αναγνωρισόταν η ιδιοκτησία της μονής και όλα τα ιστορικά της δικαιώματα, όμως η κυβέρνηση κωλυσιεργεί και δεν υπογράφει τη συμφωνία. Και έρχεται η απόφαση του εφετείου, μαθαίνω ότι δεν υπάρχει ανώτατο δικαστήριο για να προσφύγει η Μονή…αυτό δένει και τα χέρια της κυβέρνησης….βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο, μακάρι η επίσκεψη Γεραπετρίτη να έχει ένα αποτέλαμ αλλά το θεωρώ πολύ δύσκολο».
Αναλύσεις
Κώστας Βενιζέλος στη Hellas Journal: Δηλώσεις που προκαλούν ανησυχία! Μέχρι παρεξηγήσεως αποθεώνει την Τουρκία ο Αμερικανός πρέσβης
Την συνέκρινε με την Ελλάδα και την Κύπρο, δικαιολόγησε την προμήθεια των S-400 και χαρακτήρισε “παράλογο” που δεν είναι στην Ε.Ε.!!!

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ* – Λευκωσία
Δεν απέχουν και πολύ από τις δημόσιες τοποθετήσεις του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, που εκφράζει τον θαυμασμό του προς τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο λόγος για το νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Τομ Μπαράκ, ο οποίος εξυμνεί την κατοχική Τουρκία. Έμπλεξε το εγκώμιο της και μάλιστα συγκρίνοντας την με άλλες χώρες, περιλαμβανόμενες της Ελλάδος και της Κύπρου.
Ο Τομ Μπάρακ, λοιπόν, «φρέσκος» στο νέο του πόστο, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι NTV, ανέφερε ότι «η Τουρκία τα καταφέρνει απίστευτα καλά». Για να προσθέσει «ότι ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και όλες τις χώρες της περιοχής, η Τουρκία πλοηγείται με επιτυχία που εκπλήσσει».
Επιχείρησε δε να εξηγήσει τον αναβαθμισμένο ρόλο της Άγκυρας, ώστε να… επιβεβαιωθούν τα όσα ισχυρίσθηκε.
Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα: ¨Μέγιστη ανοησία να μην δέχεται η ΕΕ τον καλύτερο αμυντικό της σύμμαχο την Τουρκία¨… pic.twitter.com/aVm6858UHE
— Κοσμάς Καραΐσκος (@TourkikaNea) June 3, 2025
Για το Ουκρανικό είπε: «Νομίζω ότι η Τουρκία έχει να παίξει έναν βασικό ρόλο. Όλοι αυτοί οι παράλογοι πόλεμοι είναι μια καταστροφή για όλους μας. Η Τουρκική Δημοκρατία έχει παραδοσιακά συνεργασία τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία. Αυτό της επιτρέπει να εγκαθιδρύσει έναν σημαντικό διάλογο».
- Ο ρόλος του επιτηδείου ουδέτερου, που δεν υιοθέτησε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, θεωρείται από τον Αμερικανό διπλωμάτη πλεονέκτημα και προσόν! Δηλαδή, οι υπόλοιπες χώρες, που υιοθέτησαν με κόστος τις κυρώσεις έχουν ξεγελαστεί;
Για τους S-400 ο Αμερικανός πρέσβης λίγο-πολύ δικαιολόγησε την Τουρκία για την αγορά αυτή:
«Είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα. Ναι, σωστά… Η Τουρκική Δημοκρατία κατέρριψε ένα ρωσικό αεροσκάφος το 2015. Το 2016, έγινε απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν και η Τουρκική Δημοκρατία χρειαζόταν πυραύλους αεράμυνας. Εκείνη την εποχή, ήθελε να αγοράσει πυραύλους Patriot. Το Κογκρέσο τη δυσκόλεψε στο να αποκτήσει πυραύλους Patriot. Στράφηκε στη Ρωσία. Αυτό, φυσικά, προκάλεσε σύγχυση σε όλους. Διότι το ΝΑΤΟ υποτίθεται ότι θα την προστάτευε από τη Ρωσία. Ωστόσο ποτέ δεν χρησιμοποίησε τους S-400, ούτε καν τους έβγαλε από το κουτί».
Κοντολογίς, με όσα αναφέρει, φταίει το κογκρέσο που «ανάγκασε» τους Τούρκους να στραφούν προς τη Ρωσία!
Ατζέντης της Άγκυρας
Περαιτέρω, λειτουργώντας ως ατζέντης της Άγκυρας, ο Αμερικανός πρέσβης έσπευσε να κατηγορήσει και την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή, όπως ανέφερε, ενώ είναι πολύτιμος σύμμαχος στον τομέα της άμυνας ( σ.σ. η Τουρκία) δεν έχει γίνει ακόμα δεκτός στην Ένωση. Χαρακτηρίζει δε τούτο «παράλογο γεγονός».
- Μπορεί κανείς να υποστηρίξει πως ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ επιχειρεί με τα «καλά λόγια» να… περάσει καλά στο πόστο του. Αλλά τα όσα είπε χαρακτηρίζονται από υπερβολή και έχουν τον χαρακτήρα καλοπιάσματος.
- Δεν το πράττουν τούτο οι Τούρκοι για τους Αμερικανούς, αλλά το αντίθετο. Κι αυτό πρέπει να σημειωθεί.
Ένας πρέσβης έχει προφανώς όρια όταν εξυμνεί τη χώρα, στην οποία είναι διαπιστευμένος. Διαφορετικά παρεξηγείται. Βέβαια ο Μπαράκ λειτουργεί κατόπιν οδηγιών. Ακούει τι λέγει και ο Πρόεδρος του, ο Ντόναλντ Τραμπ.
Η Τουρκία, ανέφερε, μπορεί να καταστεί πιο ισχυρή στην περιοχή ενώ χαρακτηρίζει «πρότυπο» το καθεστώς, που συλλαμβάνει πολιτικούς αντιπάλους, μια χώρα που είναι επεκτατική και κατέχει εδάφη ξένων κρατών, όπως είναι η Κύπρος.
«Έχετε ήπια ισχύ στον Κόλπο, έχετε σκληρή ισχύ εδώ, έχετε τους πιο σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους. Έχετε έναν πληθυσμό που αποτελεί πρότυπο μετριοπαθούς Ισλάμ και κοσμικότητας».
Κι όλα αυτά λέγονται για την Τουρκία. Αυτό είναι άκρως ανησυχητικό.
Αναλύσεις
Ρωσικό τελεσίγραφο για την πλήρη παράδοση της Ουκρανίας
Μετά την συνάντηση Ουκρανών και Ρώσων στην Κωνσταντινούπολη, το Κρεμλίνο κατέθεσε τους όρους υποταγής της Ουκρανίας

Σταύρος Καλεντερίδης: Μετά την συνάντηση Ουκρανών και Ρώσων στην Κωνσταντινούπολη, το Κρεμλίνο κατέθεσε τους όρους υποταγής της Ουκρανίας
👉 Τα δύο μονοπάτια για πιθανή εκεχειρία
👉 Το Κίεβο ζητά πολεμικές αποζημιώσεις και τα ρωσικά κεφάλαια για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας
👉 Πόσα Ρωσικά βομβαρδιστικά κατέστρεψαν οι Ουκρανοί και πώς;
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική7 ημέρες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Άμυνα4 εβδομάδες πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Διεθνή4 εβδομάδες πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία
-
Άμυνα3 εβδομάδες πριν
Το 20% της αεροπορικής ισχύος του Πακιστάν διέλυσε σε ένα βράδυ η Ινδία!