Ευρωπαϊκή Ένωση
Πώς πρέπει να προετοιμαστεί η Δύση για τις τουρκικές εκλογές
Των Aslı Aydıntaşbaş, Jeremy Shapiro
Στις 14 Μαΐου, οι Τούρκοι πολίτες θα αποφασίσουν για τον επόμενο πρόεδρό τους και για ένα νέο κοινοβούλιο. Εάν οι δημοσκοπήσεις αποδειχθούν σωστές, οι ψηφοφόροι θα μπορούσαν να επιλέξουν να τερματίσουν την 20ετή διακυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του συντηρητικού – εθνικιστικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
Όμως, όπως και σε άλλες αγωνιώδεις προεκλογικές διαδικασίες σε παρόμοια πολωμένες κοινωνίες, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, της Βραζιλίας και, εεε, των Ηνωμένων Πολιτειών, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν επίσης να εκπλήξουν τους πάντες αψηφώντας τις δημοσκοπήσεις και δίνοντας στον Ερντογάν άλλη μια εντολή κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση, σημειώστε τη 14η Μαΐου στο ημερολόγιό σας. Οι τουρκικές προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές διαμορφώνονται ως μια κρίσιμη συγκυρία σε μια χώρα που έχει γίνει κεντρική στις γεωπολιτικές εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Η Τουρκία έχει γίνει δοκιμαστική περίπτωση για την ανθεκτικότητα της δημοκρατίας απέναντι στον εκλεγμένο αυταρχισμό. Μπορεί επίσης να μετατραπεί σε ένα σπάνιο φωτεινό σημείο για τους δυτικούς επενδυτές που αναζητούν μια θετική ιστορία καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρώπη πλησιάζουν στην ύφεση.
Οι επισφαλείς συνθήκες των εκλογών σημαίνουν ότι οι ενέργειες και οι δηλώσεις που κάνουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ και της Ευρώπης πριν και αμέσως μετά τις εκλογές μπορεί να καθορίσουν τη σχέση τους με την Τουρκία για την επόμενη δεκαετία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να ενεργήσουν γρήγορα, με σχετικά λίγες πληροφορίες. Σε άλλες, απαιτείται προσοχή για τη διατήρηση μακροπρόθεσμων συμφερόντων.
Για να τους βοηθήσουμε να πλοηγηθούν σε αυτό το πιθανό περιβάλλον, προσφέρουμε μερικές οδηγίες για το πώς θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε διάφορες περιστάσεις.
Μην προσπαθήσετε να επηρεάσετε το αποτέλεσμα των εκλογών. Η “Δύση” έχει γίνει ο μπαμπούλας στις τουρκικές εκλογές μετά από χρόνια απαράμιλλου αντιαμερικανισμού που έχει διαποτίσει τον δημόσιο διάλογο. Η κυβέρνηση ήδη κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι είναι όργανο της Δύσης για να αποδυναμώσει την Τουρκία, να τη διχάσει αν μπορεί και τουλάχιστον να διαδώσει τους γάμους ομοφυλοφίλων για να αποδυναμώσει τις τουρκικές οικογενειακές αξίες. Με τόσα πολλά που διακυβεύονται, ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις μπορεί να θέλουν να μπουν στην τουρκική πολιτική με διάφορους λεπτούς τρόπους. Αυτό θα ήταν λάθος. Οι ΗΠΑ και τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν σημαντικώς προβληματικά προφίλ στην Τουρκία, μια χώρα που δεν εμπιστεύεται τους ξένους και είναι επικίνδυνα επιρρεπής σε θεωρίες συνωμοσίας. Οποιαδήποτε παρέμβαση, όσο λεπτή ή επιδέξια κι αν είναι, κινδυνεύει με αντίδραση. Μην το προσπαθήσετε καν.
Τονίστε με συνέπεια πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις εκλογές την ανάγκη για μια ελεύθερη και δίκαιη διαδικασία. Η επιτακτική ανάγκη να μην επηρεαστούν οι εκλογές δεν αποκλείει το να διακηρύσσεται από τα υψηλότερα ύψη των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Ευρώπης ότι οι σύμμαχοι της Τουρκίας αναμένουν να δουν μια ανεπηρέαστη και δίκαιη ψηφοφορία. Αυτές οι διακηρύξεις θα πρέπει να παραμένουν πάντα στο επίπεδο των αρχών, να κάνουν αναφορές στο σύνταγμα της ίδιας της Τουρκίας και στην επιτυχία δεκαετιών με πολυκομματικές εκλογές και να αποφεύγουν να βαραίνουν συγκεκριμένα αμφιλεγόμενα ζητήματα υπό συζήτηση στην Τουρκία. Σε περίπτωση αμφισβητούμενων εκλογών τις ημέρες μετά τις 14 Μαΐου, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει απλώς και με συνέπεια να επαναλαμβάνουν την ανάγκη για μια τακτική διαδικασία και να αποδοκιμάζουν οποιαδήποτε βία, αλλά κατά τα άλλα να μην παρεμβαίνουν.
Εάν η αντιπολίτευση κερδίσει, κινηθείτε γρήγορα για να το αναγνωρίσετε αμέσως μόλις το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας ανακοινώσει τα αποτελέσματα. Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας θα ανακοινώσει “προσωρινά αποτελέσματα” τα μεσάνυχτα της 14ης Μαΐου και τα τελικά αποτελέσματα στις 19 Μαΐου. Εάν ο αντίπαλος κερδίσει με ένα άνετο προβάδισμα, δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αμφισβήτησης. Αν όμως η διαφορά στα αποτελέσματα είναι μικρή, υπάρχει ο κίνδυνος η κυβέρνηση Ερντογάν να επαναλάβει όσα προσπάθησε στις τοπικές εκλογές του 2019 και να λάβει μέτρα για να ανατρέψει τα αποτελέσματα ή να ζητήσει επανακαταμέτρηση. Έτσι, εάν τα αποτελέσματα δείχνουν προβάδισμα για την αντιπολίτευση, οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να αναγνωρίσουν τη νίκη της αντιπολίτευσης και να εμπλακούν σε διπλωματία σε προεδρικό επίπεδο.
Μείνετε ήσυχοι αν υπάρχει δεύτερος γύρος. Κατά πάσα πιθανότητα, κανένας από τους υποψηφίους δεν θα λάβει το 51% που απαιτείται για να εκλεγεί πρόεδρος στον πρώτο γύρο, οπότε απαιτείται δεύτερος γύρος δύο εβδομάδες αργότερα. Οι υποψήφιοι θα εξακοντίσουν ό,τι βρουν ο ένας στον άλλο και αυτή η περίοδος έχει τη δυνατότητα να είναι ασταθής, όπως συνέβη το καλοκαίρι του 2015 όταν ο Ερντογάν έχασε την πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να απέχουν από τη δέσμευση υψηλού επιπέδου, να συνεχίσουν να εκφράζουν υποστήριξη στη δημοκρατική διαδικασία και να αποτρέψουν κάθε πιθανή προκλητικότητα στο Ιράκ ή τη Συρία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να τροφοδοτήσουν το αφήγημα ότι το μπλοκ της αντιπολίτευσης υποστηρίζεται από εξωτερικές δυνάμεις για να διχάσει την Τουρκία.
Ωθήστε τους Ευρωπαίους να ξανασκεφτούν την Τουρκία. Μια κυβέρνηση που θα σχηματιστεί από την τρέχουσα αντιπολίτευση θα έχει πολλαπλές διπλωματικές και οικονομικές προκλήσεις και τόσο ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης (τα αποκαλούμενα ως “Τραπέζι των Έξι” κόμματα της αντιπολίτευσης που συμπορεύονται για αυτές τις εκλογές) όσο και οι δυτικοί εταίροι της Τουρκίας φαίνονται απροετοίμαστοι για μια νέα μέρα χωρίς τον Ερντογάν. Η αποκατάσταση των διαλυμένων δεσμών της Τουρκίας με τους δυτικούς εταίρους της θα πρέπει να ξεκινήσει από την Ευρώπη, με τη μορφή αναζωογόνησης των ετοιμοθάνατων ενταξιακών συνομιλιών της χώρας με την ΕΕ. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους νέους ηγέτες της Τουρκίας να πάνε γρήγορα στις Βρυξέλλες για να ξεκινήσουν τη διαδικασία της ΕΕ. Οι Βρυξέλλες θα πρέπει να προετοιμάσουν ένα ουσιαστικό πακέτο για τη νέα ηγεσία της Άγκυρας, το οποίο θα περιλαμβάνει το άνοιγμα τουλάχιστον ενός από τα παγωμένα κεφάλαια της ενταξιακής διαδικασίας, ξεκινώντας τον τόσο αναγκαίο εκσυγχρονισμό της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου Τουρκίας-ΕΕ. και επανέναρξη των συνομιλιών για ταξίδια χωρίς βίζα για τους Τούρκους πολίτες στον χώρο Σένγκεν. Σημασία έχει μάλλον η διαδικασία παρά το αποτέλεσμα. Σε αντάλλαγμα, οι νέοι ηγέτες της Τουρκίας θα μπορούσαν να καθησυχάσουν τους Ευρωπαίους ομολόγους τους ότι είναι πρόθυμοι να τηρήσουν τη συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ του 2016 για τη μετανάστευση και δεν σχεδιάζουν να στείλουν βιαίως πρόσφυγες από την Τουρκία πίσω στη Συρία.
Στείλτε θετικά μηνύματα για τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας. Σε περίπτωση νίκης της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να δηλώσει δημόσια την προθυμία της να συζητήσει και να επιλύσει ορισμένα από τα εκκρεμή ζητήματα που έχει με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης και του εκσυγχρονισμού των F-16 στην Τουρκία, της απόκλισης Τουρκίας – ΗΠΑ σχετικά με τους Κούρδους στη Συρία, την τουρκική κατοχή ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 και τη δυνατότητα οικονομικής στήριξης των ΗΠΑ και της ΕΕ για το τουρκικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μια νίκη της αντιπολίτευσης θα οδηγούσε σε ράλι της αγοράς και θα προσέλκυε τους διεθνείς επενδυτές, αλλά τελικά η Τουρκία θα αντιμετωπίσει οικονομικά εμπόδια. Η υποστήριξη της Ουάσιγκτον από νωρίς θα σήμαινε στο τουρκικό κοινό και στους διεθνείς επενδυτές ότι η Δύση αγκαλιάζει τα αποτελέσματα και ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει μια νέα ικανότητα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της Τουρκίας.
Επιδιώξτε τη σταδιακή ομαλοποίηση εάν το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο ανακηρύξει το ΑΚΡ νικητή. Οι εκλογές διεξάγονται υπό ένα πολυκομματικό σύστημα παρακολούθησης στην Τουρκία και τα αποτελέσματα έχουν συνήθως νομιμοποίηση στα μάτια των ψηφοφόρων. Εάν το AKP επικρατήσει στον πρώτο ή τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να αναπτύξει ένα σταδιακό σχέδιο εξομάλυνσης με την κυβέρνηση Ερντογάν, με την οποία οι σχέσεις ήταν ταραχώδεις για πάρα πολύ καιρό. Σε περίπτωση αμφισβητούμενων εκλογών, με τους ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης να πιστεύουν ότι υπήρξε νοθεία, οι ΗΠΑ και τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να επιβραδύνουν την αναγνώριση και να περιμένουν την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων. Αλλά τελικά θα έπρεπε να ξεκινήσουν δέσμευση με την κυβέρνηση Ερντογάν για να αντιμετωπίσουν ορισμένα από τα περίεργα ζητήματα στις διμερείς σχέσεις. Θα πρέπει να σκεφτούν τρόπους συμμετοχής στην αίτηση ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συμφωνήσουν στην προσπάθεια της Τουρκίας να αγοράσει κιτ εκσυγχρονισμού για τον στόλο της F-16.
Συνολικά, ενώ τονίσαμε τη σημασία της ταπεινότητας και της κατά περίσταση αριστοτεχνικής αδράνειας, ο ρόλος των ΗΠΑ και της ΕΕ είναι σημαντικός στις τουρκικές εκλογές. Εάν παίξουν καλά τα χαρτιά τους, η Δύση μπορεί να χρησιμεύσει ως backstop απέναντι στην τουρκική σταθερότητα και, σε περίπτωση νίκης της αντιπολίτευσης, μπορεί να συμβάλει στη διασφάλιση μιας ομαλής μεταφοράς της εξουσίας. Αλλά για να γίνει αυτό θα χρειαστεί να αναγνωρίσουμε τα όρια και τις παγίδες της δυτικής εξουσίας και να γνωρίζουμε ακριβώς το πότε να μιλήσουμε και ακριβώς πότε να σιωπήσουμε.
Δείτε τη δημοσίευση του πρωτότυπου άρθρου εδώ
Αναδημοσίευση από capital.gr
Γερμανία
Τα σενάρια για αυστηροποίηση της πολιτικής ασύλου στη Γερμανία! Πεδίο δοκιμών τα Βαλκάνια με κέντρα μεταναστών
Η Γερμανία δεν μπορεί να δεχτεί όλους τους μετανάστες που έρχονται στην Ευρώπη, λέει η υπουργός Εσωτερικών
Πολλοί από τους υπουργούς Εσωτερικών τάχθηκαν υπέρ ενός τέτοιους σχεδίου, ενώ ορισμένοι υπέδειξαν ότι τα Δυτικά Βαλκάνια ενδέχεται να είναι ένα πιθανό πεδίο δοκιμών.
Η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ «κατέβαλε μια αξιοσημείωτη προσπάθεια να φανεί αποφασισμένη, παρουσιάζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας πολιτικής ασύλου της Γερμανίας στους άλλους Ευρωπαίους υπουργούς Εσωτερικών την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο», γράφει στις στήλες της η Süddeutsche Zeitung. Η Γερμανίδα Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, η οποία συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, τόνισε πως η Γερμανία δεν μπορεί να δεχτεί όλους τους μετανάστες που έρχονται στην Ευρώπη – κάτι το οποίο, όπως σχολιάζει η εφημερίδα «είναι βέβαια υπερβολή, αφού η Γερμανία δέχεται μεν τους περισσότερους μετανάστες, αλλά σαφώς όχι „όλους”». Σύμφωνα με την SZ, «η Νάνσι Φέζερ λειτούργησε ως προάγγελος του Όλαφ Σολτς» καθώς «Η μετανάστευση θα είναι το μείζον θέμα την επόμενη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Και ο καγκελάριος θα βρεθεί στο κέντρο της προσοχής, σε σχέση με το ερώτημα: Τι μπορούμε να περιμένουμε από τη γερμανική πολιτική ασύλου;»
Τα σενάρια για αυστηροποίηση της πολιτικής ασύλου απασχόλησαν και την Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία σχολιάζει πως «Για πρώτη φορά, οι υπουργοί Εσωτερικών συζήτησαν και την αναθεώρηση της οδηγίας της ΕΕ για την πολιτική επιστροφών και την ιδέα της δημιουργίας κέντρων επιστροφής σε τρίτες χώρες για αιτούντες άσυλο που έχουν απορριφθεί (σ.σ. τύπου Αλβανίας;) . Πολλοί από τους υπουργούς Εσωτερικών τάχθηκαν υπέρ ενός τέτοιους σχεδίου, ενώ ορισμένοι υπέδειξαν ότι τα Δυτικά Βαλκάνια ενδέχεται να είναι ένα πιθανό πεδίο δοκιμών. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιο κράτος στην περιοχή αυτή θα ήταν διατεθειμένο να συμμετέχει».
ΠΗΓΗ: DW
Video
Ανίκανη & πολεμοκάπηλη! Διασυρμός φον ντερ Λάιεν από τον Όρμπαν
Σταύρος Καλεντερίδης: Αντιμέτωποι οι Βίκτορ Όρμπαν και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Στρασβούργο – Επίθεση της προέδρου ζητώντας παραπάνω όπλα και χρήματα για την Ουκρανία.
Το πραγματικό σχέδιο Νετανιάχου για επαναχάραξη της Μ. Ανατολής και η συνέντευξη Γεραπετρίτη για νέες παραχωρήσεις στους Τούρκους.
Εθνική Άμυνα
Η Φον ντερ Λάιεν “αδειάζει” Ελλάδα και Κύπρο για την Τουρκία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «εξαιρεί» την ενέργεια και την αμυντική βιομηχανία από τους όρους των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία
Η Τουρκία κάνει τη δουλειά της μια χαρά και με τους Κινέζους και με τους Ρώσους. Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη διατυμπανίζει ότι η Ελλάδα έχει ενισχύσει τις θέσεις της στα ελληνοτουρκικά στο καλύτερο σημείο όλων των εποχών. Στις Βρυξέλλες φαίνεται να έχουν διαφορετική γνώμη.
Πριν από λίγες εβδομάδες δημοσιοποιήθηκε η «περίεργη» είδηση ότι το Netflix, έπειτα από απαίτηση της Τουρκίας, θα προβάλλει μέσω της πλατφόρμας του τη σειρά «Famagusta» (Αμμόχωστος) μόνο στην Ελλάδα και σε καμιά άλλη χώρα της υδρογείου. Και το μεν Netflix σωστά έλαβε υπόψη του ότι η αγορά των 80 εκατομμυρίων κατοίκων της Τουρκίας και των πολλών άλλων δεκάδων εκατομμυρίων τουρκόφωνων πέραν της γειτονικής χώρας είναι τεράστια μπροστά στην αντίστοιχη ελληνική, έκανε τον υπολογισμό των μελλοντικών πωλήσεών του και έπραξε αναλόγως. Βεβαίως, πριν από μερικές δεκαετίες η Τουρκία είχε «φάει πόρτα» όταν απαίτησε από μεγάλη εταιρεία παραγωγής του Χόλιγουντ να αποσύρει την ταινία «Το εξπρές του μεσονυκτίου», που παρουσίαζε την πραγματική εικόνα της Δικαιοσύνης και των φυλακών στην Τουρκία μέσα από την περιπέτεια ενός Αμερικανού πολίτη. Αλλά τότε ήταν άλλοι καιροί και για την Τουρκία και για την Ελλάδα…
Η μεγάλη ανατροπή
Ομως, όπως όλα δείχνουν, δεν είναι μόνο το Netflix που υπολογίζει τόσο πολύ την Τουρκία. Το βάρος της γειτονικής μας χώρας στη διεθνή σκακιέρα φαίνεται πως έχει επηρεάσει και τα μυαλά πολλών (της πλειονότητας μάλλον…) «φίλων και συμμάχων» στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις Βρυξέλλες. Διότι οι εξελίξεις και οι πληροφορίες που φτάνουν από εκεί είναι κάτι από παραπάνω από ανησυχητικές και προοιωνίζονται εξελίξεις πολύ αρνητικές για την Ελλάδα, και μάλιστα σε ένα μέτωπο που μέχρι τώρα θεωρείται προνομιακό για την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η προηγούμενη αλλά και νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έπειτα από διαβουλεύσεις με τους βασικούς παίκτες της Ε.Ε. δημιούργησε ένα νέο χαρτοφυλάκιο για θέση επιτρόπου, αυτό της Μεσογείου, «προκειμένου να δοθεί έμφαση στην περιοχή όχι μόνο από γεωστρατηγικής άποψης αλλά και από την πλευρά των επενδύσεων, ιδιαίτερα στην ενέργεια» σύμφωνα με όσα δηλώθηκαν επισήμως.
Στην αρχή Ελλάδα και Κύπρος χαιρέτησαν τη δημιουργία του νέου επιτροπάτου (πανευρωπαϊκού υπουργείου δηλαδή) και θεωρούνταν πως τη θέση θα καταλάβει η Κύπρος (μάλιστα, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης είχε κάνει και σχετικές δηλώσεις). Τελικά η θέση δόθηκε στην Κροατία και στην κυρία Ντουμπράβκα Σούικα, διότι άλλα είχε στο μυαλό της η Φον ντερ Λάιεν και άλλα κατάλαβαν Έλληνες και Κύπριοι. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, κοινοτικοί αξιωματούχοι υποστήριξαν πως «είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε. να διατηρεί ανοιχτό το παράθυρο για πιθανές συνεργασίες με την Τουρκία χωρίς να περνάμε μέσα από την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Γιατί έτσι πάντα θα “κολλάνε”» και διευκρίνισαν ότι μέσω του χαρτοφυλακίου της Μεσογείου η Ε.Ε. θα μπορούσε να συνάψει επιχειρησιακές συνεργασίες με χώρες όπως η Τουρκία παρακάμπτοντας έτσι τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις, οι οποίες έχουν «κολλήσει» εδώ και δεκαετίες.
Το αντικείμενο του επιτρόπου Μεσογείου και η νέα στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έναντι της Τουρκίας αναμένεται να επιβεβαιωθεί και κατά τη σχετική ακρόαση στο Ευρωκοινοβούλιο για την έγκριση της εκ Κροατίας επιτρόπου Ντ. Σούικα, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, αντιμετωπίζει στην πατρίδα της κατηγορίες για παράνομο πλουτισμό.
Στην ουσία πρόκειται για μεγάλη ανατροπή, καθώς οι όποιες συμφωνίες της Ε.Ε. με την Τουρκία για την ενέργεια ενώ είναι ανοιχτά τα θέματα της οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) και της εκμετάλλευσης των πιθανών κοιτασμάτων αερίου και πετρελαίου δημιουργούν κάποια «θεματάκια» για την Ελλάδα και την Κύπρο. Διότι όλα αυτά θα συμφωνούνται «εκτός πεδίου ενταξιακών διαπραγματεύσεων» της Τουρκίας για να μην «κολλάνε». Κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι οι δυνατότητες παρέμβασης εκ μέρους Ελλάδας και Κύπρου επί του θέματος σχεδόν μηδενίζονται!
Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η «εκτός πεδίου ενταξιακών διαπραγματεύσεων» συνεργασία με την Τουρκία θα αφορά και τον τομέα της άμυνας. Βεβαίως, τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πάμπολλα στον τομέα αυτόν. Διότι η Φον Ντερ Λάιεν όταν αναφέρεται σε άμυνα, εννοεί αυτή της Ευρώπης κατά της Ρωσίας λόγω Ουκρανίας. Όμως οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας είναι άριστες, ο δε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κλήθηκε πρόσφατα από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να λάβει μέρος στη σύνοδο των BRICS. Επιπλέον, η όποια εμπλοκή της Ευρώπης υπέρ του Ισραήλ στο Μεσανατολικό δεν θα βρει αλληλέγγυο τον Ερντογάν, που είναι σαφές ότι υποστηρίζει τους Παλαιστίνιους. Άρα κοινή συνεργασία στην άμυνα εναντίον τίνος;
Και οι «μπίζνες»;Σε ό,τι αφορά το τρίτο σκέλος της «εκτός ενταξιακών διαπραγματεύσεων» συνεργασίας Ε.Ε.-Τουρκίας, αυτό δηλαδή της επιχειρηματικής συνεργασίας, η Τουρκία αλλού έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των «σπάνιων γαιών» ενός μείγματος δεκαεπτά διαφορετικών ενώσεων μεταλλευμάτων που η ζήτησή τους έχει εκτοξευθεί επειδή χρησιμοποιούνται σε smartphones, σε σύγχρονα οπλικά συστήματα, σε ανεμογεννήτριες, σε ηλεκτρικά οχήματα, σε τσιπ δημιουργίας Τεχνητής Νοημοσύνης κ.α.
Ο μεγαλύτερος παραγωγός αλλά και καταναλωτής σπάνιων γαιών είναι η Κίνα. Παράγει το 40% και καταναλώνει ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες. Οι σπάνιες γαίες αποτελούν πλέον στρατηγική πρώτη ύλη, η δε Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει σε εφαρμογή από τον Μάιο του 2024 τον νόμο περί κρίσιμων πρώτων υλών με σκοπό να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή πρόσβαση και βιώσιμο εφοδιασμό γι’ αυτά τα υλικά…
Η Τουρκία στην αρχή του 2024 ανακάλυψε ένα μεγάλο κοίτασμα σπάνιων γαιών κοντά στο Εσκί Σεχίρ. Ο Ερντογάν ήδη έχει συναντηθεί με τον Κινέζο Πρόεδρο και έχουν συμφωνήσει συνεργασία. Η εξόρυξη και ο διαχωρισμός των σπάνιων γαιών απαιτούν πολύ υψηλή τεχνολογία, την οποία διαθέτουν οι Κινέζοι, και εντός του Οκτωβρίου ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας υπογράφει στο Πεκίνο συμφωνία να αναλάβουν εκείνοι το σχετικό έργο. Εξάλλου η κινεζική BYD, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων παγκοσμίως και βασικός καταναλωτής σπάνιων γαιών, έχει ήδη εργοστάσιο στην Τουρκία. Πού είναι η Ευρώπη;
Τον περασμένο Αύγουστο ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο μεγαλύτερος Έλληνας επιχειρηματίας στον τομέα των εξόρυξης και επεξεργασίας μετάλλων, με αφορμή την απαγόρευση από την Κίνα της εξαγωγής σπάνιων γαιών και αντιμονίου από τις 15/9/24, ζήτησε την ενεργοποίηση της Ε.Ε. για την ανακάλυψη και εκμετάλλευση σπάνιων γαιών στην Ευρώπη. Ούτε φωνή ούτε ακρόαση! Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί σπάνιες γαίες. Και στη Βόρεια Ελλάδα και στην Κεντρική σε κοιτάσματα βωξίτη. Χρειάζονται όμως τεχνολογία και χρήμα για την απόληψή τους.
Ποια συνεργασία με την Τουρκία λοιπόν; Η Τουρκία κάνει τη δουλειά της μια χαρά και με τους Κινέζους και με τους Ρώσους. Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη διατυμπανίζει ότι η Ελλάδα έχει ενισχύσει τις θέσεις της στα ελληνοτουρκικά στο καλύτερο σημείο όλων των εποχών. Στις Βρυξέλλες φαίνεται να έχουν διαφορετική γνώμη. Και στην Τουρκία σίγουρα…
ΠΗΓΗ: avgi.gr
-
Video2 ημέρες πριν
Ανατριχιαστική ομιλία Μπακασέτα πριν βγει η Εθνική στο Γουέμπλεϊ: “Να θυσιαστούμε για να τιμήσουμε τον Μπάλντοκ”
-
Γαλλία4 ημέρες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra
-
Εθνική Άμυνα4 ημέρες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Ιστορία4 ημέρες πριν
Πιέσεις στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση να ανοικτούν τα πρακτικά της Δίκης των Ελλήνων που εκτελέστηκαν στην Αμάσεια το 1921
-
Ιράν5 ημέρες πριν
Κόκκινος συναγερμός στο κεντρικό Ισραήλ! Εκτοξεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη – Αναχαιτίστηκε με επιτυχία λέει ο IDF
-
Video5 ημέρες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Video5 ημέρες πριν
Ασταμάτητο το Ισραήλ! Βομβάρδισε Ρωσική βάση στην Συρία
-
Αναλύσεις7 ημέρες πριν
Quo vadis κύριε Γεραπετρίτη;