Ακολουθήστε μας

Εθνική Άμυνα

Το βήμα της Ινδίας προς την Ελλάδα στον «Ηνίοχο» και οι Ινδοί που αφήνουν κορυφαίες εντυπώσεις από τη συμμετοχή τους στην ελληνική άσκηση

Δημοσιεύτηκε

στις

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Το μιάμιση φορά μεγαλύτερο Sukhoi 30 των Ινδών, από εκείνο του δυτικού τύπου F-15 της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας, τράβηξε τα βλέμματα των παρισταμένων στον «Ηνίοχο 2023».

Κι αν το θηριώδες αεροσκάφος δεσπόζει στην άσκηση, οι Ινδοί εκτός από guest star της τελευταίας στιγμής, αποδεικνύονται οι open mind που δικαίως κέρδισαν την εκτίμηση όλων όσοι βρίσκονται στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα.

Ιπτάμενοι και τεχνικοί ομιλούν για έξυπνους ανθρώπους, με θέληση να μάθουν, δεκτικούς και με την φιλοσοφία ν’ ανοίγουν τα φτερά τους ολοένα και περισσότερο στη Γηραιά Ήπειρο, στην οποία επενδύουν ολοένα και περισσότερο.

Άλλωστε την στιγμή που τα ινδικά Su-30 πετούν στο εύρος του FIR Αθηνών, οι Ινδοί μετέχουν παράλληλα και στην μεγάλη πολυεθνική άσκηση της Γαλλίας «Orion 23».

Στην ίδια άσκηση πετούν και τα ελληνικά φτερά των Mirage 2000-5 της 331 Μοίρας «Θησέας».

Όμως το γεγονός ότι ανάμεσα σε ιπταμένους και μηχανικούς από την Ινδία βρίσκεται και ο διοικητής του Ινδικού «Top Gun» στο Σχολείο Όπλων Τακτικής και στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, μάλλον μαρτυρά πολλά.Οι Ινδοί είναι κι αυτοί γνωστοί για την φιλοξενία τους, την ανταπόδοσή σε προσκλήσεις σαν αυτή που είχαν λάβει για τον Ηνίοχο.

Τι θέλουμε να πούμε; Αιωρείται στην ατμόσφαιρα της Ανδραβίδας ότι οι Ινδοί θα θελήσουν να ανταποδώσουν την πρόσκληση αυτή.

Αν αυτή θ’ απευθύνεται προς τη Διοίκηση του ελληνικού «Top Gun» ή προς την πολεμική αεροπορία ώστε να ταξιδέψουν μαχητικά και προσωπικό, ιπτάμενοι/ μηχανικοί, στην άλλη άκρη της Αραβικής Θάλασσας, προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό.

Πως φτάνει κανείς στο Ν. Δελχί;

Να σημειωθεί όμως ότι δεν είναι απλή μια τέτοιου είδους αποστολή, χιλιάδες ναυτικά μίλια μακριά.

Οι Ινδοί έφτασαν στην Ανδραβίδα τόσο με εναέριο εφοδιασμό για τα Su-30, όσο και με ένα θηριώδες C-17 Galaxy στο οποίο φορτώθηκαν όλα όσα απαιτεί μια αποστολή στην άλλη άκρη της γης.

Στην περίπτωση της πρόσκλησης- που θεωρείται από στρατιωτικές πηγές βέβαιη- υπάρχει το ερωτηματικό για το πως θα μεταφερθεί η ελληνική αποστολή.

Σίγουρα λύσεις υπάρχουν ώστε να διατηρηθεί το κλίμα που αναπτύσσεται με την Ινδία που είναι το αντίπαλον δέος της Κίνας, όμως τα ερωτηματικά που έχουν να κάνουν με τον ανεφοδιασμό αεροσκαφών απασχολούν ήδη στην πολεμική αεροπορία.

Σ’ ότι έχει να κάνει με τη συμμετοχή των Ινδών στον «Ηνίοχο», εκείνο το οποίο έδειξαν πως ήθελαν πολύ ήταν να λάβουν μέρος σε αντιπλοϊκή άσκηση.

Και αυτό έγινε σε αποστολή που πραγματοποιήθηκε νότια της Ρόδου.

Mirage 2000-5, F-16 της Ελλάδας κι όχι μόνο, μαζί με τα Su-30 την Τετάρτη δούλεψαν ιδιαίτερα πάνω σε air to air σενάρια αλλά και στα λεγόμενα anti-ship.

Το ρωσικό Su-30 των Ινδών με τα γαλλικά ηλεκτρονικά…

Η συγκεκριμένη έκδοση του αεροσκάφους θεωρείται η κορυφαία εξαγωγική. Πρόκειται για μαχητικό πολλαπλών ρόλων, αεροπορικής υπεροχής αλλά και για κρούση.

Οι Ινδοί ήταν οι πρώτοι πελάτες των Ρώσων, οι οποίοι είχαν δεχτεί τις απαιτήσεις από το Ν. Δελχί να τοποθετηθούν γαλλικά ηλεκτρονικά συστήματα στο cockpit καθώς και για τη ναυτιλία.

Το Sukhoi 30 φέρει ισραηλινό ατρακτίδιο σκόπευσης, ίδιο με των ελληνικών F-4 Phantom, ενώ οι Ινδοί ήταν αυτοί που πλήρωσαν πρώτοι την ανάπτυξη συστήματος κατευθυνόμενης ώσης τριών διαστάσεων.

Και αυτό σημαίνει ότι το αεροσκάφος μπορεί ν’ ανταποκρίνεται σε ακραίους ελιγμούς, κατευθύνοντας τα καυσαέριά του προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Χάρις τις μεγάλες πτέρυγες και τα ακροφύσια ώσης εκτελεί εντυπωσιακούς ελιγμούς που κανένα δυτικού τύπου αεροσκάφος δεν είναι ικανό να κάνει.

Στον Ηνίοχο μάλιστα έκαναν επίδειξη της τεράστιας κινηματικής ενέργειας που διαθέτει λόγω της αυξημένης ώσης που παράγουν οι κινητήρες. Και το έκανε αυτό κατά τις απογειώσεις παίρνοντας απότομα και πολύ γρήγορα μεγάλο ύψος.

Είναι σαφές πως όλες οι αποστολές των άλλων χωρών, κυρίως των δυτικών έδειξαν επίσης ενδιαφέρον για τον πύραυλο κατά μονάδων επιφανείας Brahmos, με την εξωπραγματική εμβέλεια των περίπου 500 χλμ, μιας και τα στελέχη που πετούν με τα Su-30 και βρίσκονται τώρα στην Ανδραβίδα εξειδικεύονται στον αντιπλοϊκό πόλεμο.

 

https://hellasjournal.com/2023/04/to-vima-tis-indias-pros-tin-ellada-ston-iniocho-ke-i-indi-pou-afinoun-korifees-entiposis-apo-ti-simmetochi-tous-stin-elliniki-askisi/

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Ελληνοτουρκικές αερομαχίες

Για να μην ξεχνιόμαστε. 5 +2 ιστορίες στον αέρα που οι “φίλοι” μας έφυγαν με την ουρά στα σκέλια.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ένα συγκλονιστικό Podcast για τις ελληνοτουρκικές αερομαχίες στο Αιγαίο.

Για να μην ξεχνιόμαστε. 5 +2 ιστορίες στον αέρα που οι “φίλοι” μας έφυγαν με την ουρά στα σκέλια.

Ένα πολύ όμορφο, προσεγμένο και συνάμα εκπαιδευτικό βίντεο δημιούργησε το κανάλι Άμυνα και Γεωστρατηγική στο Youtube. Πρόκειται στην ουσία για ένα ντοκιμαντέρ υπό τη μορφή Podcast, για τις ελληνοτουρκικές αερομαχίες στο Αιγαίο. Ο αξιωματικός ε.α. Θεόδωρος Νικολοβγένης και η ομάδα του συνέθεσαν ένα ντοκουμέντο με 5+2 ιστορίες στον αέρα, όπου οι “φίλοι” μας έφυγαν με την ουρά στα σκέλια. Κρατήστε το στο αρχείο σας, γιατί θα σας χρειαστεί, ιδιαίτερα όσοι ασχολήστε με την Εθνική Άμυνα και την Ασφάλεια αλλά και την Ιστορία.

Η Μάχη του Αιγαίου.
Οι Ελληνοτουρκικές αερομαχίες.
Οι Ελληνικές καταρρίψεις και δυο περιστατικά bonus.

00:00 Εισαγωγή
02:37 Ιστορία αγάπης & φροντίδας Νο 1: 22 Ιουλίου 1974 – 337Μ vs 191 Filo = 2 – 0
08:12 Η ΝΟΤΑΜ 714, η χαμένη ευκαιρία του 1983 και ο θάνατος του Υποσμηναγού Σιαλμά
10:43 Ιστορία αγάπης & φροντίδας Νο 2: 08 Φεβρουαρίου 1995 – 334Μ vs 192 Filo = 1 – 0
17:19 Οι βραχονησίδες, η κύρωση της UNCLOS, το Casus Belli και το Figen Akat
20:03 Ιστορία αγάπης & φροντίδας Νο 3: 27 Δεκεμβρίου 1995 – 330Μ vs 112 Filo = 1- 0
21:14 Τα Ίμια, το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, οι Ισαάκ και Σολωμού.
24:05 Ιστορία αγάπης & φροντίδας Νο 4: 08 Οκτωβρίου 1996 – 332Μ vs 192 Filo = 1 – 0
27:33 Η Συμφωνία της Μαδρίτης, η ποιοτική αναβάθμιση της απειλής και η δολοφονία Ηλιάκη
30:11 Έβρος 2020, Oruc Reis 2020, “επακούμβιση”
31:10 Ιστορία αγάπης & φροντίδας Νο 5: 20 Αυγούστου 2020 – 343Μ vs THK = 2 – 0
33:42 Bonus περιστατικό Νο 1: 25 Αυγούστου 2020 – 336Μ vs THK = 10 – 0
35:24 Bonus περιστατικό Νο 2: 02 Απριλίου 1987 – 339Μ vs THK = 1.000.000 – 0
36:40 Επίλογος

Πηγές:
1. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΩΝ ΑΕΡΟΧΗΜΑΤΩΝ (UAV -DRONE) ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ – Πτέραρχος Παν. Κατσαρός, Σμήναρχος Κ. Ζηκίδης
2. Οι Μηδικοί Πόλεμοι – εκδόσεις Στρατίκη
3. Ιστορία του Ελληνικού Έθνους
4. Αρχείο Πολεμικής Αεροπορίας
5. Περιοδικό ” Αεροπορική Επιθεώρηση ” – Σμηνάρχου Αν. Ανδρικόπουλου – ” Αερομαχία Αεροσκαφών F-5 πάνω από το Αιγαίο “
6. ellinikos-stratos.com – Ελληνοτουρκικά πολεμικά επεισόδια
7. kathimerini.gr/ – Μια άγνωστη αερομαχία το 1974 στο Αιγαίο
8. ΡΙΚ
9. ΕΡΤ – Με Αρετή και Τόλμη
10. armyvoice.gr – Όταν το “παλαιό” F-1 έριχνε F-16. Μια ιστορία που αφορά τα F-35…
11. www.rodiaki.gr/ – 8 Φεβρουαρίου 1995: Εμπλοκή στον αέρα! Τουρκικό F-16 συντρίβεται στην θάλασσα νοτίως της Ρόδου
12. rodosreport.gr/ – Η άγνωστη αερομαχία του 1995 στη Λίνδο της Ρόδου μεταξύ ελληνικών F-1CG και τουρκικών F-16C
13. STAR CHANNEL
14. ANT1 TV
15. AP
16. Αρχείο ΤΗΚ
17. Αρχείο Εθνικής Φρουράς
18. Εν Κρυπτώ – “Η ΠΑ στην κρίση του Μαρτίου 1987 – Touch & go στο Çiğli” – Ιωάννα Ηλιάδη
19. belisarius21.wordpress.com/ – Μην κάνουμε πίσω τώρα!
20. Αρχείο Επισμηναγού Στέφανου Καραβίδα
21. Με το Κλειδί της Ιστορίας – Ιωάννης Θεοδωράτος – Bluesky
22. Reel Life
23. Αρχείο Defence Redefined

Πίνακες:
1. Κώστα Καββαθά
2. Αντώνη Καρύδη
3. Γ. Μώρη
4. Τρώα Τσαδιώτη

Μουσική επένδυση:
1. Elite – Aylex
2. True Power – Cold Cinema
3. Attack – Infraction Music
4. Lost Sky x She Is Jules – Darkness
5. Jim Yosef – Samurai
6. Hero’s Valor – Infraction Music
7. Battleground – Infraction Music, Cold Cinema
8. Polygraph – Infraction Music
9. On A Mission – Infraction Music, Cold Cinema
10. Story of Us – Infraction Music
11. Fire And Thunder – Cjbeards
12. Suspense Trap – Power Music Factory

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Θα αντέξει το Ισραήλ σε αλλεπάλληλες επιθέσεις του Ιράν;

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Πέμπτης 10 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Πέμπτης 10 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Εθνική Άμυνα

Η Φον ντερ Λάιεν “αδειάζει” Ελλάδα και Κύπρο για την Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «εξαιρεί» την ενέργεια και την αμυντική βιομηχανία από τους όρους των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Τουρκία κάνει τη δουλειά της μια χαρά και με τους Κινέζους και με τους Ρώσους. Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη διατυμπανίζει ότι η Ελλάδα έχει ενισχύσει τις θέσεις της στα ελληνοτουρκικά στο καλύτερο σημείο όλων των εποχών. Στις Βρυξέλλες φαίνεται να έχουν διαφορετική γνώμη.

Πριν από λίγες εβδομάδες δημοσιοποιήθηκε η «περίεργη» είδηση ότι το Netflix, έπειτα από απαίτηση της Τουρκίας, θα προβάλλει μέσω της πλατφόρμας του τη σειρά «Famagusta» (Αμμόχωστος) μόνο στην Ελλάδα και σε καμιά άλλη χώρα της υδρογείου. Και το μεν Netflix σωστά έλαβε υπόψη του ότι η αγορά των 80 εκατομμυρίων κατοίκων της Τουρκίας και των πολλών άλλων δεκάδων εκατομμυρίων τουρκόφωνων πέραν της γειτονικής χώρας είναι τεράστια μπροστά στην αντίστοιχη ελληνική, έκανε τον υπολογισμό των μελλοντικών πωλήσεών του και έπραξε αναλόγως. Βεβαίως, πριν από μερικές δεκαετίες η Τουρκία είχε «φάει πόρτα» όταν απαίτησε από μεγάλη εταιρεία παραγωγής του Χόλιγουντ να αποσύρει την ταινία «Το εξπρές του μεσονυκτίου», που παρουσίαζε την πραγματική εικόνα της Δικαιοσύνης και των φυλακών στην Τουρκία μέσα από την περιπέτεια ενός Αμερικανού πολίτη. Αλλά τότε ήταν άλλοι καιροί και για την Τουρκία και για την Ελλάδα…

Η μεγάλη ανατροπή

Ομως, όπως όλα δείχνουν, δεν είναι μόνο το Netflix που υπολογίζει τόσο πολύ την Τουρκία. Το βάρος της γειτονικής μας χώρας στη διεθνή σκακιέρα φαίνεται πως έχει επηρεάσει και τα μυαλά πολλών (της πλειονότητας μάλλον…) «φίλων και συμμάχων» στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις Βρυξέλλες. Διότι οι εξελίξεις και οι πληροφορίες που φτάνουν από εκεί είναι κάτι από παραπάνω από ανησυχητικές και προοιωνίζονται εξελίξεις πολύ αρνητικές για την Ελλάδα, και μάλιστα σε ένα μέτωπο που μέχρι τώρα θεωρείται προνομιακό για την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η προηγούμενη αλλά και νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έπειτα από διαβουλεύσεις με τους βασικούς παίκτες της Ε.Ε. δημιούργησε ένα νέο χαρτοφυλάκιο για θέση επιτρόπου, αυτό της Μεσογείου, «προκειμένου να δοθεί έμφαση στην περιοχή όχι μόνο από γεωστρατηγικής άποψης αλλά και από την πλευρά των επενδύσεων, ιδιαίτερα στην ενέργεια» σύμφωνα με όσα δηλώθηκαν επισήμως.

Στην αρχή Ελλάδα και Κύπρος χαιρέτησαν τη δημιουργία του νέου επιτροπάτου (πανευρωπαϊκού υπουργείου δηλαδή) και θεωρούνταν πως τη θέση θα καταλάβει η Κύπρος (μάλιστα, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης είχε κάνει και σχετικές δηλώσεις). Τελικά η θέση δόθηκε στην Κροατία και στην κυρία Ντουμπράβκα Σούικα, διότι άλλα είχε στο μυαλό της η Φον ντερ Λάιεν και άλλα κατάλαβαν Έλληνες και Κύπριοι. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, κοινοτικοί αξιωματούχοι υποστήριξαν πως «είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε. να διατηρεί ανοιχτό το παράθυρο για πιθανές συνεργασίες με την Τουρκία χωρίς να περνάμε μέσα από την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Γιατί έτσι πάντα θα “κολλάνε”» και διευκρίνισαν ότι μέσω του χαρτοφυλακίου της Μεσογείου η Ε.Ε. θα μπορούσε να συνάψει επιχειρησιακές συνεργασίες με χώρες όπως η Τουρκία παρακάμπτοντας έτσι τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις, οι οποίες έχουν «κολλήσει» εδώ και δεκαετίες.

Το αντικείμενο του επιτρόπου Μεσογείου και η νέα στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έναντι της Τουρκίας αναμένεται να επιβεβαιωθεί και κατά τη σχετική ακρόαση στο Ευρωκοινοβούλιο για την έγκριση της εκ Κροατίας επιτρόπου Ντ. Σούικα, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, αντιμετωπίζει στην πατρίδα της κατηγορίες για παράνομο πλουτισμό.

Στην ουσία πρόκειται για μεγάλη ανατροπή, καθώς οι όποιες συμφωνίες της Ε.Ε. με την Τουρκία για την ενέργεια ενώ είναι ανοιχτά τα θέματα της οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) και της εκμετάλλευσης των πιθανών κοιτασμάτων αερίου και πετρελαίου δημιουργούν κάποια «θεματάκια» για την Ελλάδα και την Κύπρο. Διότι όλα αυτά θα συμφωνούνται «εκτός πεδίου ενταξιακών διαπραγματεύσεων» της Τουρκίας για να μην «κολλάνε». Κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι οι δυνατότητες παρέμβασης εκ μέρους Ελλάδας και Κύπρου επί του θέματος σχεδόν μηδενίζονται!

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η «εκτός πεδίου ενταξιακών διαπραγματεύσεων» συνεργασία με την Τουρκία θα αφορά και τον τομέα της άμυνας. Βεβαίως, τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πάμπολλα στον τομέα αυτόν. Διότι η Φον Ντερ Λάιεν όταν αναφέρεται σε άμυνα, εννοεί αυτή της Ευρώπης κατά της Ρωσίας λόγω Ουκρανίας. Όμως οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας είναι άριστες, ο δε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κλήθηκε πρόσφατα από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να λάβει μέρος στη σύνοδο των BRICS. Επιπλέον, η όποια εμπλοκή της Ευρώπης υπέρ του Ισραήλ στο Μεσανατολικό δεν θα βρει αλληλέγγυο τον Ερντογάν, που είναι σαφές ότι υποστηρίζει τους Παλαιστίνιους. Άρα κοινή συνεργασία στην άμυνα εναντίον τίνος;

Και οι «μπίζνες»;Σε ό,τι αφορά το τρίτο σκέλος της «εκτός ενταξιακών διαπραγματεύσεων» συνεργασίας Ε.Ε.-Τουρκίας, αυτό δηλαδή της επιχειρηματικής συνεργασίας, η Τουρκία αλλού έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των «σπάνιων γαιών» ενός μείγματος δεκαεπτά διαφορετικών ενώσεων μεταλλευμάτων που η ζήτησή τους έχει εκτοξευθεί επειδή χρησιμοποιούνται σε smartphones, σε σύγχρονα οπλικά συστήματα, σε ανεμογεννήτριες, σε ηλεκτρικά οχήματα, σε τσιπ δημιουργίας Τεχνητής Νοημοσύνης κ.α.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός αλλά και καταναλωτής σπάνιων γαιών είναι η Κίνα. Παράγει το 40% και καταναλώνει ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες. Οι σπάνιες γαίες αποτελούν πλέον στρατηγική πρώτη ύλη, η δε Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει σε εφαρμογή από τον Μάιο του 2024 τον νόμο περί κρίσιμων πρώτων υλών με σκοπό να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή πρόσβαση και βιώσιμο εφοδιασμό γι’ αυτά τα υλικά…

Η Τουρκία στην αρχή του 2024 ανακάλυψε ένα μεγάλο κοίτασμα σπάνιων γαιών κοντά στο Εσκί Σεχίρ. Ο Ερντογάν ήδη έχει συναντηθεί με τον Κινέζο Πρόεδρο και έχουν συμφωνήσει συνεργασία. Η εξόρυξη και ο διαχωρισμός των σπάνιων γαιών απαιτούν πολύ υψηλή τεχνολογία, την οποία διαθέτουν οι Κινέζοι, και εντός του Οκτωβρίου ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας υπογράφει στο Πεκίνο συμφωνία να αναλάβουν εκείνοι το σχετικό έργο. Εξάλλου η κινεζική BYD, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων παγκοσμίως και βασικός καταναλωτής σπάνιων γαιών, έχει ήδη εργοστάσιο στην Τουρκία. Πού είναι η Ευρώπη;

Τον περασμένο Αύγουστο ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο μεγαλύτερος Έλληνας επιχειρηματίας στον τομέα των εξόρυξης και επεξεργασίας μετάλλων, με αφορμή την απαγόρευση από την Κίνα της εξαγωγής σπάνιων γαιών και αντιμονίου από τις 15/9/24, ζήτησε την ενεργοποίηση της Ε.Ε. για την ανακάλυψη και εκμετάλλευση σπάνιων γαιών στην Ευρώπη. Ούτε φωνή ούτε ακρόαση! Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί σπάνιες γαίες. Και στη Βόρεια Ελλάδα και στην Κεντρική σε κοιτάσματα βωξίτη. Χρειάζονται όμως τεχνολογία και χρήμα για την απόληψή τους.

Ποια συνεργασία με την Τουρκία λοιπόν; Η Τουρκία κάνει τη δουλειά της μια χαρά και με τους Κινέζους και με τους Ρώσους. Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη διατυμπανίζει ότι η Ελλάδα έχει ενισχύσει τις θέσεις της στα ελληνοτουρκικά στο καλύτερο σημείο όλων των εποχών. Στις Βρυξέλλες φαίνεται να έχουν διαφορετική γνώμη. Και στην Τουρκία σίγουρα…

ΠΗΓΗ: avgi.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή