Η Τουρκία απέκλεισε τον Σόρεν Σόντεργκααρντ, μέλος της σοσιαλιστικής Κοκκινο-Πράσινης Συμμαχίας
Ο Σόρεν Σόντεργκααρντ, μέλος της σοσιαλιστικής Κοκκινο-Πράσινης Συμμαχίας, είπε στη δημόσια τηλεόραση TV2 της Δανίας, ότι η Τουρκία τον κατηγορεί για «προώθηση τρομοκρατικής οργάνωσης».
Ένας Δανός βουλευτής, που επρόκειτο να πάει στην Τουρκία για τις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου ως παρατηρητής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, έκανε γνωστό σήμερα ότι η Άγκυρα αρνήθηκε την παρουσία του επειδή στο παρελθόν είχε επισκεφθεί τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), τον αραβοκουρδικό συνασπισμό του οποίου η μεγαλύτερη συνιστώσα είναι οι Κούρδοι της Συρίας.
Ο Σόρεν Σόντεργκααρντ, μέλος της σοσιαλιστικής Κοκκινο-Πράσινης Συμμαχίας, είπε στη δημόσια τηλεόραση TV2 της Δανίας, ότι η Τουρκία τον κατηγορεί για «προώθηση τρομοκρατικής οργάνωσης».
«Είναι απολύτως ακριβές ότι επισκέφθηκα εκείνους που πολέμησαν το Ισλαμικό Κράτος, τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις», είπε, προσθέτοντας ότι αισθάνεται «υπερήφανος» για αυτό.
Οι SDF ήταν η αιχμή του δόρατος στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και υποστηρίχθηκαν από τις ΗΠΑ.
Ο Σόντεργκααρντ είπε ότι ο ΟΑΣΕ υπέβαλε επίσημη διαμαρτυρία στην Άγκυρα. «Μια χώρα δεν μπορεί να επιλέγει τους βουλευτές που θα αναλάβουν ρόλο παρατηρητή. Αυτό ρίχνει σκιά στις τουρκικές εκλογές, δείχνουν ήδη ότι θέλουν να τις ελέγξουν», υποστήριξε.
Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό.
Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων).
Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας).
Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.
Διευκρινίσεις για την επικοινωνία με Πούτιν μετά την σύγχυση που προκάλεσε η ανάρτηση Τραμπ
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διευκρίνισε σε δημοσιογράφους ότι ο Τραμπ δεν συνομίλησε ο ίδιος με τον Πούτιν, αλλά ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ.
Σε διευκρινίσεις για τη φύση της επικοινωνίας Τραμπ – Πούτιν προχώρησε ο Λευκός Οίκος διά της εκπροσώπου του Κάρολαιν Λέβιτ, μετά τη σύγχυση που προκάλεσε η ανάρτηση Τραμπ.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διευκρίνισε σε δημοσιογράφους ότι ο Τραμπ δεν συνομίλησε ο ίδιος με τον Πούτιν, αλλά ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ.
Η σύγχυση προκλήθηκε από την ανάρτηση του Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία επιδοκίμαζε τις συζητήσεις που είχε χθες με τον Ρώσο ηγέτη και σε πρώτο πρόσωπο ανέφερε: «Ζήτησα αποφασιστικά από τον Πρόεδρο Πούτιν να…».
Προβληματισμό προκάλεσε επίσης ο ισχυρισμός Τραμπ ότι «χιλιάδες ουκρανικά στρατεύματα είναι πλήρως περικυκλωμένα από τον ρωσικό στρατό» στην περιοχή του Κουρσκ, κατάσταση για την οποία μάλιστα ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ έγραψε ότι ζήτησε από τον Πούτιν να «χαρίσει τη ζωή» σε «χιλιάδες Ουκρανούς στρατιώτες».
Η είδηση περί περικύκλωσης διαψεύδεται από ουκρανικές πηγές και στρατιωτικούς αναλυτές που την περιγράφουν ως μη ακριβή.
Από την πλευρά του ο Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα «θα εγγυηθεί την ασφάλεια των Ουκρανών στρατιωτών που βρίσκονται στην περιοχή του Κουρσκ, εφόσον παραδοθούν».
Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας, ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε ότι οι ουκρανικές αρχές πρέπει να δώσουν εντολή στους στρατιώτες τους να καταθέσουν τα όπλα τους.
Η επίμαχη ανάρτηση Τραμπ
Στην ανάρτηση που προκάλεσε τις πυροδότησε του ο Τραμπ ανέφερε:
«Είχαμε πολύ καλές και παραγωγικές συζητήσεις με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας χθες, και έχουμε μια πολύ καλή ευκαιρία αυτός ο φρικτός, αιματηρός πόλεμος να φτάσει επιτέλους στο τέλος του.
— ΑΛΛΑ, ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ, ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΥΚΡΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΩΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΘΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΩΣΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ, ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΗ ΚΑΙ ΕΥΑΛΩΤΗ ΘΕΣΗ.
Ζήτησα αποφασιστικά από τον Πρόεδρο Πούτιν να σώσει τις ζωές τους. Αυτή θα ήταν μια φρικτή σφαγή, που δεν θα έχει ξανασυμβεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Θεός να τους έχει όλους καλά!!!».
Τα μηνύματα Γουίτκοφ
Προ της ανάρτησης Τραμπ πάντως, το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει πάντως ότι ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ συναντήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, στην εν λόγω συνάντηση, ο Πούτιν δήλωσε με έμφαση ότι η στάση του για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία είναι ευθυγραμμισμένη με αυτή του Ντόναλντ Τραμπ, αν και «χρειάζεται να γίνει ακόμη δουλειά» και από τις δύο πλευρές.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε επίσης ότι στη συνάντηση «δόθηκαν πρόσθετες πληροφορίες» από τον Γουίτκοφ και ότι ο Πούτιν του έδωσε με τη σειρά του «πληροφορίες και ένα πρόσθετο μήνυμα για τον πρόεδρο Τραμπ».
ΕΕ:Ανανέωσε για άλλο ένα εξάμηνο τις κυρώσεις κατά Ρώσων πολιτών και οντοτήτων
Οι κυρώσεις αυτές κατά της Ρωσίας πρέπει να ανανεώνονται κάθε έξι μήνες ομόφωνα από τις 27 χώρες μέλη και η Ουγγαρία είχε ζητήσει την αφαίρεση πολλών ονομάτων από τον κατάλογο, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανανέωσε σήμερα για έξι μήνες τις ατομικές κυρώσεις που επιβάλλει σε βάρος χιλιάδων Ρώσων που κατηγορούνται ότι τροφοδοτούν την πολεμική μηχανή της Μόσχας κατά της Ουκρανίας, έπειτα από έντονες συζητήσεις με τη Βουδαπέστη που εναντιωνόταν στην παράτασή τους.
Οι κυρώσεις αυτές κατά της Ρωσίας πρέπει να ανανεώνονται κάθε έξι μήνες ομόφωνα από τις 27 χώρες μέλη και η Ουγγαρία είχε ζητήσει την αφαίρεση πολλών ονομάτων από τον κατάλογο, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Τελικά τέσσερα ονόματα αφαιρέθηκαν από τον κατάλογο αυτόν προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, όπως διευκρίνισαν οι διπλωμάτες.
Η Ουγγαρία είχε δηλώσει αρχικά ότι ήθελε να εξασφαλίσει την αφαίρεση εννέα Ρώσων από τον κατάλογο, που περιλαμβάνει συνολικά περισσότερους από 2.400 Ρώσους και ρωσικές οντότητες, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και πολλά μέλη της κυβέρνησής του.
Όμως, έπειτα από εβδομάδες διαβουλεύσεων, μόνο τέσσερα ονόματα αποσύρθηκαν από τον κατάλογο, εκ των οποίων το ένα δεν συνδέεται απευθείας με το ουγγρικό αίτημα. Σύμφωνα με έναν διπλωμάτη στις Βρυξέλλες, επρόκειτο για μία περίπτωση για την οποία εκτιμήθηκε πως η νομική βάση για την επιβολή κυρώσεων δεν ήταν επαρκής.
Οι τρεις Ρώσοι, τα ονόματα των οποίων αφαιρέθηκαν από τον κατάλογο των κυρώσεων, είναι η Γκιουλμπαχόρ Ισμαΐλοβα, αδελφή του γνωστού Ρώσου επιχειρηματία Αλίσερ Ουσμάνοφ, ο επιχειρηματίας Βιτσισλάβ Μόσε Καντόρ και ο Ρώσος υπουργός Αθλητισμού Μιχαήλ Ντεγκτιάρεφ. Ο τέταρτος, ο επιχειρηματίας Βλαντίμιρ Ρασέφκσι, αποσύρθηκε από τον κατάλογο λόγω αδύναμης νομικής βάσης μάλλον, παρά λόγω πίεσης από τη Βουδαπέστη.
Άλλοι τρεις αφαιρέθηκαν από τον κατάλογο γιατί έχουν αποβιώσει στο μεταξύ.
Αυτές οι ατομικές κυρώσεις προβλέπουν πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ και απαγόρευση εισόδου στο έδαφος της ΕΕ . Αυτές θα ισχύσουν έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2025.
Η Ουγγαρία είχε απειλήσει επίσης στα τέλη Ιανουαρίου να μην προσφέρει την υποστήριξή της σε ένα νέο “πακέτο” κυρώσεων, το 16ο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, αλλά στη συνέχεια συμφώνησε να τις υποστηρίξει.
Η κατάσταση στην Συρία μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της μεταβατικής κυβέρνησης του Αλ Σαράα και των υπό κουρδική ηγεσία Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF):
→ Η τουρκική πολεμική αεροπορία χτύπησε κουρδικούς στόχοθς στην βόρεια και βορειοανατολική Συρία.
→ Η κατάσταση στην δυτική Συρία μετά τα τραγικά γεγονότα με τις σφαγές αμάχων παραμένει ήρεμη. Υπήρξαν μόνο ελάχιστες περιπτώσεις όπου οι δυνάμεις ασφαλείας του μεταβατικού καθεστώτος δέχτηκαν επίθεση από ενόπλους οπαδούς του πρώην προέδρου Άσαντ. Παράλληλα, εκατοντάδες όπλα παραδόθηκαν στις αρχές.
→ Η ισραηλινή αεροπορία συνεχίζει τους βομβαρδισμούς, κυρίως στη νότια Συρία και την Δαμασκό.
→ Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η μεταβατική κυβέρνηση και οι ένοπλοι Δρούζοι στην Επαρχία Σουεϊντά προχώρησαν σε συμφωνία παρόμοια με εκείνη που η κυβέρνηση υπέγραψε με τις SDF.
→ Η σημαντικότερη είδηση όλων είναι η συνταγματική διακήρυξη που ανακοίνωσε η μεταβατική κυβέρνηση, το οποίο ουσιαστικά πρόκειται για ένα προσωρινό σύνταγμα το οποίο θα βρίσκεται σε ισχύ για πέντε χρόνια. Πάνω σε αυτό θα βασιστεί το νέο σύνταγμα της χώρας.
Σύμφωνα με την διακήρυξη, η συριακή νομοεθσία θα βασιστεί στο Ισλάμ. Προβλέπονται, επίσης, εγγυήσεις για τα δικαιώματα των γυναικών, την ελευθερία του λόγου και τις θρησκευτικές ελευθερίες. Οι SDF και ο πολιτικος της βραχίονας, το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο, απέρριψαν την συνταγματική διακήρυξη διότι αυτή δεν εγγυάται την εξασφάλιση των δικαιωμάτων και την συμπερίληψη των μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της κουρδικής μειονότητας.