Ακολουθήστε μας

Πολιτική

Βρίσκεται η Ελλάδα στα πρόθυρα της εξαφάνισης, ή θα εξεγερθεί μέσω εκλογών;

Δημοσιεύτηκε στις

Η Ελλάδα μοιάζει να βρίσκεται προ του φάσματος της εξαφάνισης

Γράφει ο Ουίλιαμ Μάλινσον

Εισαγωγή

Μπορώ με βεβαιότητα να δηλώσω ότι η Ελλάδα που ήξερα όταν εγκαταστάθηκα εδώ το 1994 μοιάζει να βρίσκεται προ εξαφάνισης και να καταλήγει ως γεωπολιτικό παράρτημα των συμφερόντων της Αμερικής και του βρετανικού της μπάτλερ, με τα συμφέροντα αυτά να υποβοηθούνται και να ενθαρρύνονται από τους κάθε λογής ιδιοτελείς φιλόδοξους πολιτικούς και ψευτο-ακαδημαϊκούς της χώρας. Παρόλο που εύκολα μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι αυτή υπήρξε η μοίρα της Ελλάδας από τη δολοφονία του Καποδίστρια, η διαφορά είναι ότι η κατάσταση μοιάζει σήμερα να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο. Ας εξετάσουμε, όμως, τα πράγματα προσεκτικά, ξεκινώντας με το ελληνικό κράτος και τα ελαττώματά του.

Το ελληνικό κράτος και οι συντάξεις του

Τυχαίνει να θεωρώ ότι οι συντάξεις θα έπρεπε να αποτελούν το κύριο προεκλογικό ζήτημα, αφού η αποτελεσματική διοίκηση -και όχι τα ψευτο-ιδεολογικά παραληρήματα- αποτελεί το υπόστρωμα της κοινωνικής και κρατικής σταθερότητας. Αυτή είναι η κατάσταση στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια, με λαμπερή εξαίρεση τη δημιουργία των ΚΕΠ.

Είμαι, παρόλα αυτά, σαστισμένος από το γεγονός ότι ένα μέλος-κράτος της ΕΕ μπορεί τόσο εύκολα να μην υφίσταται καμία συνέπεια από τη μη πληρωμή των συντάξεών του. Άνθρωποι που δούλεψαν για μια ζωή και συνεισέφεραν χιλιάδες ευρώ στο κράτος είδαν τα λεφτά τους να υφαρπάζονται ή, στην καλύτερη περίπτωση, να παρακρατούνται. Πώς είναι δυνατόν μια βουλή 300 κακομαθημένων να (αριθμός έτσι κι αλλιώς υπέρογκος) να αποδεικνύεται ανίκανη να ικανοποιήσει τα πιο βασικά δικαιώματα αυτών που έχουν εργαστεί για πολλά χρόνια για να φροντίσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους; Δεν είναι οι εν λόγω πολιτικοί ευγνώμονες που έχουν εκλεγεί και έχουν ένα τεράστιο εισόδημα; Δεν έχει το ελληνικό κράτος και η βουλή του το αίσθημα της ντροπής; Δεν έχουν ίχνος αυτοσεβασμού και αξιοπρέπειας; Είναι ανίκανοι να εφαρμόσουν τους νόμους; Είναι όλοι τους απλά μια απάτη; Κάθε φορά που ο λογιστής μου, ο δικηγόρος μου ή εγώ ο ίδιος ζητήσαμε μια ημερομηνία για την έκδοση της σύνταξής μου, μας δόθηκε μια αναληθής ημερομηνία (περιμένω πλέον τέσσερα χρόνια). Όλα χαρακτηρίζονται από μία αναβλητικότητα και υπεκφυγή.

Στην οικονομική σφαίρα, η διαφθορά στην Ελλάδα είναι τέτοιας έκτασης που καταντάει σχεδόν σουρεαλιστική: τα σκάνδαλα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, του Βατοπεδίου και της Siemens είναι μόνο λίγα από τα πιο γνωστά παραδείγματα μαζικής διαφθοράς σε κρατικό επίπεδο. Το τελευταίο ήταν πραγματικά εκπληκτικό. Παρόλο που ο Διευθύνων Σύμβουλος του ελληνικού παραρτήματος της Siemens (Έλληνας υπήκοος) καταδικάστηκε, το έσκασε για τη Γερμανία. Η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε να τον εκδώσει στην Ελλάδα με την αιτιολογία ότι ήταν επίσης πολίτης της Γερμανίας. Αυτά για την Europol. Ίσως, όμως, η πιο ζημιογόνος περίπτωση διαφθοράς, σε αυτήν την περίπτωση αφορώσα τα στατιστικά, ήταν το 2002, όταν, με στόχο την υιοθέτηση του Ευρώ, η ελληνική (σοσιαλιστική) κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνωμότησε με την Goldman Sachs προκειμένου να μαγειρέψει τα νούμερα. Το αποτέλεσμα ήταν η Ελλάδα που βλέπει κανείς σήμερα: μαζική ανεργία, διαρροή εγκεφάλων μεταξύ των νέων, αύξηση των αυτοκτονιών, τεράστιες περικοπές μισθών και φοροαυξήσεις αμφισβητήσιμης νομικής αξίας. Προφανώς, τα μέτρα που επιβλήθηκαν από τις Βρυξέλλες είχαν επίσης οδυνηρό αντίκτυπο στην ελευθερία δράσης της χώρας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα όταν αμφιλεγόμενα ξένα οικονομικά συμφέροντα συμπράττουν με διεφθαρμένους Έλληνες πολιτικούς. Ας στραφούμε τώρα στους ίδιους τους Έλληνες, για να δούμε αν οι ίδιοι είναι υπό εξαφάνιση, ή απλά την κοπανάνε από τις ευθύνες τους προς τους εαυτούς τους και τα παιδιά τους.

Είναι οι Έλληνες συνυπεύθυνοι;

Με λυπεί να θέτω ένα τόσο άσχημο ερώτημα, αλλά φαίνεται καμιά φορά ότι οι Έλληνες τα έχουν παρατήσει και επιδίδονται σε μια σκόπιμη, εκλογικευμένη αυτο-τύφλωση, συνδυασμένη με μια γερή δόση απάθειας. Έχω ρωτήσει πολλούς Έλληνες φίλους γιατί η κατάσταση δε βελτιώνεται, για να λάβω απαντήσεις του τύπου ‘τι να κάνουμε’, ή ‘είναι το σύστημα’. Μάλλον όχι βαθυστόχαστο. Παρόλες τις φερόμενες ιδεολογικές διαφορές μεταξύ ‘Αριστεράς’ και ‘Δεξιάς’ και οι δύο έχουν αποδειχθεί εξίσου ανίκανες ως προς το θάρρος να επιδείξουν έστω και ένα ψήγμα ανεξαρτησίας της χώρας, με εξαίρεση ίσως τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος πράγματι κατάφερε να εξωθήσει τους Αμερικανούς από την αμερικανική βάση του Ελληνικού. Εν τούτοις σήμερα ο ιδεολογικός του αντίπαλος, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει βαλθεί να δώσει στην Αμερική ότι αυτή επιθυμεί. Η στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη αποτελεί κατάφωρο παράδειγμα της υποτέλειας της Ελλάδας.

Η Ελλάδα κάνει τη δουλειά που κάποτε έκανε η Τουρκία. Τώρα που η Τουρκία αξιώνει κάποιο βαθμό ανεξαρτησίας, οι ΗΠΑ απλά ολοένα και χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως στρατηγική στρατιωτική βάση, με την ειρωνεία να είναι ότι οι πρώτες ακόμα θεωρούν την Τουρκία ως μεγαλύτερης στρατηγικής σημασίας για τα αντι-ρωσικά τους σχέδια. Μπορούν οι πολίτες της Ελλάδας να καταλάβουν τι συμβαίνει; Σίγουρα μπορούν, όντες ένα αρχαίο και πεπειραμένο έθνος. Εν τούτοις προτιμούν να αποφεύγουν τα κρίσιμα ζητήματα, αντί να εργάζονται για την επίλυσή τους. Είναι φυσικά αληθές ότι η Βρετανία αποτελεί επίσης απόλυτο υπάλληλο της Αμερικής. Η διαφορά, παρόλα αυτά, είναι ότι στην πρώτη υπάρχει ακόμα ένα δυνατό κοινωνικό-πολιτικό ρεύμα υπέρ περισσότερης ανεξαρτησίας. Στη Γαλλία το ρεύμα αυτό είναι μάλλον ισχυρότερο.

Καμία χώρα, εν τούτοις, δεν ξεπερνάει την Ουγγαρία αναφορικά με την αυτοπεποίθηση, το κουράγιο και τον αυτοσεβασμό της τελευταίας, τα οποία διασφαλίζουν ένα σημαντικό βαθμό κυριαρχίας, ακόμα και ως μέλος του πολεμοχαρούς ΝΑΤΟ και μιας αυξανόμενα απολυταρχικής ΕΕ. Όσον αφορά στην Τουρκία, ο Ερντογάν θα πρέπει να επαινεθεί για την ανεξάρτητη στάση του. Η Ελλάδα και οι Έλληνες θα πρέπει να μιμηθούν τόσο την Ουγγαρία όσο και την Τουρκία και να ανακτήσουν κάποιο βαθμό αυτοσεβασμού, αντί να θάβουν το κεφάλι τους στην άμμο.

Προεκλογικά ζητήματα και ποιον να ψηφίσει κανείς την 21η Μαϊου

Θα ψηφίσουν, λοιπόν, οι Έλληνες πολίτες τα κόμματα και τους πολιτικούς που πρόδωσαν τη χώρα τους; Αν το κάνουν, οι εκλογές θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα από τα τελευταία καρφιά στο φέρετρο της χώρας. Πριν εξετάσουμε τα ζητήματα, ας αναλογιστούμε τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μοιάζει να έχει την πρόθεση να μετατρέψει την Ελλάδα σε κατ’εξοχήν αμερικανική στρατιωτική βάση. Ως περισσότερο πομπώδης, παρά βαθυστόχαστος, ομιλητής, ο Μητσοτάκης στηρίζεται σε κάποιους μάλλον αλλόκοτους ψευτο-ακαδημαϊκούς, φορείς πολιτικής ατζέντας, για τη διαμόρφωση της εξωτερικής του πολιτικής. Αναρωτιέται κανείς ποιος στην ευχή συμβούλεψε τον κ. Μητσοτάκη να επιδοκιμάσει ανόητα την παράνομη δολοφονία του διοικητή των ειδικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Κασέμ Σολεϊμανί;

Ποια είναι λοιπόν τα προεκλογική μηνύματα της Νέας Δημοκρατίας; Αναμφίβολα η  σταθερότητα, ο μελλοντικός πλούτος και περισσότερα χρήματα στις τσέπες των πολιτών. Παρόλα αυτά οποιοσδήποτε με βασικές γνώσεις οικονομετρικών μπορεί να διακρίνει ότι ο Μητσοτάκης είναι προθυμότερος να συνδράμει τα πολεμικά σχέδια της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών εναντίον της Ρωσίας παρά να πληρώσει τις συντάξεις των πολιτών του στην ώρα τους.

Ας μην ξεχάσουμε, επίσης, τους ολοένα και στενότερους δεσμούς της Ελλάδας (και της Κύπρου) με το Ισραήλ, με στόχο το Ιράν, αλλά και την Τουρκίά, σε μια συγκυρία όπου η Σαουδική Αραβία και το Ιράν αρχίζουν να συνεργάζονται. Αυτή είναι απόλυτη διπλωματική ηλιθιότητα, ενώ ο κόσμος γίνεται πολυπολικός. Η Ελλάδα μεταβάλλεται σε έναν από τους χρήσιμους ηλιθίους της Αμερικής.

Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, η στήριξή του για τα αμερικανικά σχέδια είναι πιο διακριτική, αλλά όχι λιγότερο ολέθρια για την Ελλάδα και τους πολίτες της: ο Τσίπρας επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του, αν σχηματίσει κυβέρνηση, να φέρει αμέσως προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο για την ‘ισότητα γάμου για όλους’, αναφερομενος στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ κλπ. Ο ίδιος επιθυμεί να εισαγάγει στη χώρα του τη στρεβλή και ξένη προς την Ελλάδα σκανδιναβική και αγγλοσαξονική καταστροφική για την οικογένεια ψευτο-ηθική και έτσι να υπονομεύσει περαιτέρω το θεσμός της οικογένειας και την κοινωνία. Ίσως επιχειρεί να αποσπάσει την προσοχή του εκλογικού σώματος από το γεγονός ότι ο ίδιος πρόδωσε την Ελλάδα στο ζήτημα της παραμονής στο Ευρώ.

Αναφορικά με το Diem 25, δημιούργημα του ψευτο-ακαδημαϊκού Γιάνη Βαρουφάκη, το κίνημα έφτασε κομπορρημονώντας μέχρι τις Βρυξέλλες και έπειτα κατέρρευσε, μαζί με τον τότε συνοδοιπόρο του, Αλέξη Τσίπρα. Ο Βαρουφάκης αποδείχτηκε όλο εικόνα, χωρίς ουσία. Έχει επίσης ταυτιστεί με τις θέσεις του Μητσοτάκη επιτιθέμενος στον Πρόεδρο Πούτιν, αποκαλώντας τον δικτάτορα και εγκληματία πολέμου, προδίδοντας την έλλειψη τακτ του στη διεθνή σφαίρα, παρόλες τις ακαδημαϊκές του περγαμηνές και την εμμονή του με τη Θεωρία Παιγνίων.

Ποια είναι τα πραγματικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να διασφαλιστεί ένας βαθμός σταθερότητας, αυτοσεβασμού και ανεξαρτησίας; Πρώτον, ένας τίμιος και αποτελεσματικός διοικητικός μηχανισμός. Δεύτερον, μια εξισορρόπηση της εξωτερικής πολιτικής: οι Έλληνες οφείλουν να αντιληφθούν ότι πολλά από τα οικονομικά τους δεινά προέρχονται από την υποταγή τους στις αντιρωσικές στρατηγικές των αγγλοσαξόνων, οι οποίες έχουν δυσανάλογο τίμημα. Οι ΗΠΑ κατορθώνουν να συντηρούν τις ελληνοτουρκικές εντάσεις, σε βαθμό που οι Έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν τεράστια ποσά για την αγορά εξοπλισμών, καθώς και για τη στήριξη της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών εναντίον της Μόσχας.

Αν κατάφερνε η Ελλάδα να μιμηθεί τη διπλωματία της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, θα παρέμενε φιλική προς τις ΗΠΑ αλλά θα διαπραγματευόταν με την Τουρκία και τη Μόσχα με στόχο την επίλυση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας. Η Αμερική θα επιχειρούσε ασφαλώς να υπονομεύσει οποιαδήποτε απόπειρα ελληνο-τουρκικής συνεργασίας με τη Μόσχα, σε ζητήματα ασφάλειας. Πράγματι, πολλοί από εσάς τους αναγνώστες μπορεί να σκέφτεστε ότι η ιδέα μιας ελληνο-τουρκο-ρωσικής συνεργασίας είναι καθεαυτή αφελής, δεδομένων των τουρκικών και ελληνικών απειλών και ρητορικών και ότι η Τουρκία είναι απλά αποφασισμένη να αρπάξει ένα δύο ελληνικά νησιά. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να τσαλακώσω λιγάκι τα λόγια και τις απόψεις των φανατικών: ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης,, η Ελλάδα και η Τουρκία θα μπορούσαν να αξιώσουν την επιστροφή των Ελγίνειων Μαρμάρων, με την δεύτερη να παραδέχεται ότι ο οθωμανικός προκάτοχός της ποτέ δεν έδωσε το δικαίωμα στο παιδί για όλα τα θελήματα από τη Σκωτία, να αποσπάσει τα μάρμαρα από τον Παρθενώνα. Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα θα μπορούσε να σταματήσει να υποστηρίζει τους στόχος των Κούρδων.[1] Οποιαδήποτε μορφή ακόμα και υποθετικής ελληνο-τουρκο-ρωσικής συνεργασίας, την οποία η Ουγγαρία κάλλιστα θα μπορούσε να υποστηρίξει, θα σηματοδοτούσε την εισαγωγή ενός βαθμού λογικής στα πράγματα της Ανατολικής Μεσογείου. Ενώ ο κόσμος γίνεται περισσότερο πολυπολικός, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για λίγη αποτελεσματική διπλωματία, αν και θα χρειαστεί κάποιος καιρός για να τελεσφορήσει αυτή: η Ρώμη δεν χτίζεται σε μια μέρα, ούτε μπορεί κανείς να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες των διπλωματικών διαπραγματεύσεων στον κόσμο, παρά μόνο τις γενικές στοχεύσεις.

Μερικά από τα εθνικιστικά παραληρήματα των μικρότερων πολιτικών κομμάτων εναντίον της ΕΕ επίσης δε βοηθάνε: η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει τουλάχιστον σχέσεις ευγένειας με τις Βρυξέλλες, παρόλη την ηλιθιότητα και διαφθορά των τελευταίων.

Αν οι Έλληνες επιθυμούν να πάρουν πίσω την πατρίδα τους, θα πρέπει να μην ψηφίσουν τους υπερφιλόδοξους, άπληστους και ιδιοτελείς κομματικούς μηχανισμούς, των οποίων μόνο επίτευγμα είναι η υποδούλωση της Ελλάδας και των Ελλήνων. Μια αργή αλλά σταθερή επανάσταση είναι η απάντηση, βασισμένη σε ένα καινούριο, μη-ιδεολογικό πολιτικό κόμμα που θα χαρακτηρίζεται από εντιμότητα και ακεραιότητα, αξίες που λείπουν επί του παρόντος. Η μασονία επίσης δε θα βοηθήσει, καθώς πολλοί Έλληνες Μασόνοι δρουν σε διαφορετικές στοές και κάποιοι έγιναν μέλη αυτών μόνο για να ευνοήσουν τις καριέρες τους. Ας θυμόμαστε ότι πολλοί από αυτούς που αγαπούν τη μυστικότητα απολαμβάνουν την ψευδαίσθηση της εξουσίας. Αρκεί κανείς να ερευνήσει για την Κέρκυρα και το Πανεπιστήμιό της, και θα μπορέσει να αρχίσει να καταλαβαίνει πώς οι ξένες δυνάμεις εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες των Ελλήνων. Παρόλο που ο Καποδίστριας απαγόρευσε τη συμμετοχή των Μασόνων στη δημόσια ζωή, θα πρέπει τώρα να στριφογυρίζει στον τάφο του.

Θα μπορούσε το κόμμα του Βελόπουλου να είναι μια μικρή αρχή, ή ο ίδιος είναι πολύ ιδεολογικός; Θα μπορούσαν άνθρωποι σαν τον Ήσυχο να αποδειχθούν ωφέλιμοι για την Ελλάδα; Θα μπορούσε ο κάπως αναμορφωμένος κομμουνιστής Καζάκης, του ΕΠΑΜ, να προσελκύσει σοβαρούς ψηφοφόρους που επιθυμούν να βάλουν τέλος στο υπέρογκο πελατειακό σύστημα που έχει αποτελέσει καρκίνωμα της Ελλάδας για τόσο μεγάλο διάλειμμα; Θα μπορούσαν αυτοί οι άνθρωποι να συνεργαστούν ποτέ, προς όφελος της Ελλάδας;

 

Αν οι πολιτικά σκεπτόμενοι Έλληνες μπορέσουν να ξεχάσουν τις παιδαριώδεις, βλακώδεις και ξεπερασμένες ιδεολογίες και να γίνουν τεχνοκρατικά αποτελεσματικοί, η Ελλάδα θα μπορούσε να ωφεληθεί. Ίσως το ‘Παλιά Δημοκρατία’ να ήταν καλύτερο όνομα για ένα σοβαρό πολιτικό κόμμα. Ουαί και αλίμονο, όμως, αν εμπιστευτεί κανείς ξανά του φιλόδοξους μικροπολιτικούς χαρακτήρες, τους ψευτο-ακαδημαϊκούς, τους μέτριους δικηγόρους και τους κήνσορες των μέσων ενημέρωσης και τους φανατικούς!

 

Σε κάθε περίπτωση, για να αποφύγει η Ελλάδα τον κίνδυνο άλλης μιας ανόδου στην εξουσία μιας απολυταρχίας αμερικανικής έμπνευσης, χρειάζεται ένα νέο κόμμα/κίνημα, το οποίο θα δρα με διακριτικότητα και υπομονή, με το βλέμμα στους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους. Θα αρχίσουν τότε οι Έλληνες να επιστρέφουν στο πνεύμα του Μαντείου των Δελφών και του Σωκράτη, και να αποκτήσουν το κουράγιο να γνωρίσουν τον εαυτό τους ξανά;

 

Ο Λόρδος Βύρων αγαπούσε την Ελλάδα, εν τούτοις περιέγραψε τους Έλληνες ως ‘ευλογοφανείς κατεργάρηδες με όλα τα τουρκικά ελαττώματα, αλλά χωρίς το κουράγιό τους’, λέγοντας στη συνέχεια ότι είχε έρθει στην Ελλάδα ‘όχι για να γίνει μέλος μιας φράξιας, αλλά ενός έθνους και για να συνεργαστεί με έντιμους ανθρώπους και όχι με κερδοσκόπους και καταχραστές.’ Οι Έλληνες θα πρέπει να προσέξουν. Και, σε περίπτωση που κάποιος από τους πιο εθνικιστές αναγνώστες από εσάς απορρίψουν τις θέσεις μου ως αυτές ενός υπεροπτικού, πρώην Βρετανού διπλωμάτη, σας διαβεβαιώ ότι ο πατέρας της μητέρας μου ήταν Έλληνας της Μικράς Ασίας.

Ουίλιαμ Μάλινσον

Συγγραφέας του Τρεις φορές ξένη, Εκδόσεις Επίκεντρο

10 Μαϊου 2023

[1] Οι Οθωμανοί χρησιμοποίησαν Κούρδους για να σφαγιάσουν πολλούς Έλληνες της Μικράς Ασίας.

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Thraction: Έφαγαν πόρτα οι παρακρατικοί της Θράκης στην Ξάνθη

Διαμαρτυρίες του φιλοπροξενικού μηχανισμού της Θράκης

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης, Thraction

Κατά την διάρκεια επίσκεψης επίσημης τουρκικής αντιπροσωπείας στο Ελληνικό Μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ξάνθης στην χορηγήθηκε άδεια κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πλευράς από το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, με την προϋπόθεση να μη διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία του σχολείου, δεν επετράπη η είσοδος σε τρίτους, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Εγκάθετος Παρακρατικός Οζάν Αχμέτογλου.

Το άνω συμβάν προκάλεσε τις διαμαρτυρίες του φιλοπροξενικού μηχανισμού της Θράκης, τροφοδότησε τον τοπικό και τουρκικό τύπο με προπαγανδιστικά δημοσιεύματα και υποχρέωσε την Ελληνική Πολιτεία στην αποστολή δίγλωσσου δελτίου τύπου προς αποκατάσταση της αλήθειας.

Παραθέτουμε το δελτίο τύπου και σχετικό φωτογραφικό υλικό:

Την Πέμπτη 13-03-2025 επισκέφτηκε το Μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ξάνθης οκ. NazifYILMAZ, Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας της Τουρκικής Δημοκρατίας, καθώς και η συνοδεία αυτού αποτελούμενη από τους: κ. AykutUNAL, Γενικό Πρόξενο του Προξενείου της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή, κ. ErolERDOGAN, Σύμβουλο του Υφυπουργού Εθνικής Παιδείας της Τουρκικής Δημοκρατίας, κ. Σερντάρ ΚΑΡΑΠΑΤΣΑ, Γραμματέα του Γενικού Προξενείου της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή και κ. Ισμαήλ ΔΙΚΜΕ, Γραμματέα του Γενικού Προξενείου της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή, ύστερα από αίτημα που υποβλήθηκε εκ μέρους του και σχετική άδεια που χορήγησε του Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού της χώρας μας.

Η άδεια δόθηκε με την προϋπόθεση ότι δεν θα διαταχθεί η ομαλή λειτουργία του σχολείου. Όπως ισχύει για όλους τους τύπους σχολείων που λειτουργούν στην Ελληνική Επικράτεια κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου δεν επιτρέπεται η είσοδος σε τρίτους πλην των εκπαιδευτικών και μαθητών. Κατά συνέπεια και στην περίπτωση της σχολικής εφορείας εφαρμόστηκαν όσα προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία.

Ο Υφυπουργός Παιδείας της Τουρκικής Δημοκρατίας απηύθυνε χαιρετισμό στους καθηγητές και τους μαθητές και ξεναγήθηκε από τη Διεύθυνση του σχολείου.

Η Περιφερειακή Διευθύντρια διαβίβασε πρόσκληση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκου Πιερρακάκη στο κ.YILMAZ για να επισκεφθεί και δημόσια σχολεία της περιοχής στα οποία φοιτούν μουσουλμάνοι μαθητές

.Τέλος έγινε ανταλλαγή δώρων με την Διευθύντρια Εκπαίδευσηςτης Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τη διεύθυνση του σχολείου.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη.

     

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Hurriyet: Νέο εμπόδιο για Ιμάμογλου! Ακυρώνεται το πτυχίο του

Στην περίπτωση που ανακληθεί το πτυχίο του, ο Εκρέμ Ιμάμογλου δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος της χώρας, καθώς το πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι προϋπόθεση για το αξίωμα.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet αποκαλύπτει νέο εμπόδιο στην υποψηφιότητα του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, καθώς η Σχολή Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης θα προχωρήσει σε ακύρωση του πτυχίου του

Σε άρθρο του στη φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα, ο δημοσιογράφος Αμπντουλχαμίτ Σελβί, με διασυνδέσεις στο προεδρικό μέγαρο, αναφέρει ότι το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης αναμένεται σήμερα να ολοκληρώσει την έκθεσή του σχετικά με το πτυχίο του Ιμάμογλου και να την στείλει στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων, η διοίκηση της οποίας θα εκδώσει την απόφασή της επί της εγκυρότητας ή όχι του πτυχίου πιθανόν εντός της ημέρας ή τη Δευτέρα.

Ο δήμαρχος του μητροπολιτικού δήμου της Κωνσταντινούπολης βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατηγορία της πλαστογραφίας επίσημων εγγράφων με βάση έκθεση που συνέταξε το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης (YΟK) της Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία η μετεγγραφή του το 1990 στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης δεν ήταν νόμιμη και ως εκ τούτου το πτυχίο του πρέπει να ακυρωθεί.

Στην περίπτωση που ανακληθεί το πτυχίο του, ο Εκρέμ Ιμάμογλου δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος της χώρας, καθώς το πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι προϋπόθεση για το αξίωμα.

Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου μητροπολιτικού δήμου της χώρας και ο ισχυρότερος υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις επόμενες προεδρικές εκλογές στη χώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με σειρά από δίκες, οι ποινές φυλάκισης για τις οποίες ξεπερνούν τα 23 χρόνια, και έχει ζητηθεί έως σήμερα πέντε φορές η στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Στις 23 Μαρτίου θα διεξαχθούν εσωκομματικές εκλογές στο CHP για την ανάδειξη του υποψηφίου του κόμματος στις επόμενες προεδρικές εκλογές, οι οποίες, αν δεν γίνουν πρόωρα, προγραμματίζονται για το 2028. Ισχυρότερος υποψήφιος έναντι του νυν προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά της αντιπολίτευσης είναι ο Ιμάμογλου.

Μιλώντας σήμερα σε τελετή εγκαινίων στην Κωνσταντινούπολη ο Εκρέμ Ιμάμογλου είπε ότι δεν θα μπορέσουν να του βάλουν “τρικλοποδιές” και κάλεσε τον πρόεδρο Ερντογάν να τον αντιμετωπίσει με γενναιότητα στην κάλπη.

Συγκεκριμένα δήλωσε: “(Νομίζουν ότι) θα βάλουν τρικλοποδιά στην Εκρέμ, θα εμποδίσουν τον Εκρέμ, θα κάνουν το ένα, θα κάνουν το άλλο… Ούτε μια τρίχα της κεφαλής μου δεν κουνήθηκε. Οι δειλοί προσπαθούν να μας τρομάξουν. Δεν φοβόμαστε, δεν τρομάζουμε και κανέναν. Το μόνο που ζητάμε εμείς είναι η κάλπη. Έλα να ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς μας, να ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς μας με γενναιότητα. Δεν φοβόμαστε, ζητάμε μόνο την κάλπη. Τράβηξα τον δρόμο για την προεδρία με αποφασιστικότητα. Δεν θα μπορέσουν να βάλουν τρικλοποδιά στον Εκρέμ. Μετά τις 23 Μαρτίου θα γιορτάσουμε όλοι μαζί το μπαϊράμι (σ.σ. τη γιορτή του Ραμαζανίου) σε ένα ενθουσιώδες κλίμα εορτασμού”.

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Οι αλλαγές στην κυβέρνηση με τον ανασχηματισμό! Ο Μητσοτάκης δεν μετουσίωσε το μήνυμα των συλλαλητηρίων – Ο δοκιμός ανασχηματισμός και οι εσωτερικές δυσαρέσκειες

Δύσκολα μπορεί να εκληφθεί ως ένα συνολικό restart της κυβέρνησης που είναι σε υποχώρηση, ενώ είναι αμφίβολο εάν ενσωματώνει το μήνυμα που έστειλαν τα μεγάλα συλλαλητήρια για τα Τέμπη.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Με τον ανασχηματισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναβάθμισε τον Κωστή Χατζηδάκη σε θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης, δίνοντας του προβάδισμα στην μάχη της διαδοχής έναντι του Νίκου Δένδια, ενώ με τις μετακινήσεις υπουργών και υφυπουργών ανακάτεψε την εσωκομματική τράπουλα προκειμένου να διατηρήσει εσωκομματικές ισορροπίες και να προλάβει εκφράσεις δυσαρέσκειας από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Δύσκολα μπορεί να εκληφθεί ως ένα συνολικό restart της κυβέρνησης που είναι σε υποχώρηση, ενώ είναι αμφίβολο εάν ενσωματώνει το μήνυμα που έστειλαν τα μεγάλα συλλαλητήρια για τα Τέμπη.

Ο Κωστής Χατζηδάκης μετακομίζει στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο Κυριάκος Πιερρακάκης παρά την άρνηση του να αναλάβει ο Υποδομών και Μεταφορών, αναβαθμίζεται στο υπουργείο Οικονομικών. Σε μια συμβολική κίνηση προσαρμογής στο νέο περιβάλλον που δημιουργεί η ηγεσία Τραμπ, δίνει το υπουργείο Μετανάστευσης στον, ακροδεξιών καταβολών, Μάκη Βορίδη, ενώ συμπληρωματικά τοποθετεί την Δόμνα Μιχαηλίδου -γνωστή για παλαιότερες αντιμεταναστευτικές της απόψεις- στην θέση της Σοφίας Ζαχαράκη στο Οικογένειας και Κοινωνικής Προστασίας.

Παράλληλα εμπιστεύεται σε δύο πολιτικούς της νέας γενιάς, τον Χρίστο Δήμα και τον Κώστα Κυρανάκη το επίμαχο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών που θα πρέπει να φέρει σε πέρας την μεταρρύθμιση στους σιδηροδρόμους.

Πέραν της αντικατάστασης του Κωστή Χατζηδάκη από τον Κυριάκο Πιερρακάκη, στα βασικά υπουργεία παραμένουν τα ίδια πρόσωπα, στο Εξωτερικών ο Γιώργος Γεραπετρίτης, στο Εθνικής Αμύνης ο Νίκος Δένδιας, στο Εσωτερικών ο Θεόδωρος Λιβάνιος, στο Προστασίας του Πολίτη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στο Δικαιοσύνης ο Γιώργος Φλωρίδη, στο Εργασίας η Νίκη Κεραμέως, στο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Κώστας Τσιάρας, στο Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, στο Πολιτισμού η Λίνα Μενδώνη.

Αλλά και στο υπουργείο Οικονομικών η ανάληψη του χαρτοφυλακίου από τον Κυριάκο Πιερρακάκη, σε στενή συνεργασία με τον Κωστή Χατζηδάκη και με ενισχυμένες όπως λέγεται τις αρμοδιότητες του αναπληρωτή Γιώργου Παπαθανάση, λόγω της διαχείρισης του αναπτυξιακού πακέτου,  αποτελεί εγγύηση για την συνέχιση της ίδιας πολιτικής.

Δεν θέλησε να μετουσιώσει πολιτικά το μήνυμα των συλλαλητηρίων 

Ο πρωθυπουργός έδειξε ότι δεν αντελήφθη ή δεν θέλησε να μετουσιώσει πολιτικά το μήνυμα των συλλαλητηρίων για τα Τέμπη, αφού διατήρησε στην κυβέρνηση τα πρόσωπα που είχαν προκαλέσει το κοινό αίσθημα με τις δηλώσεις τους: ο Άδωνης Γεωργιάδης και ο Γιώργος Φλωρίδης διατήρησαν τα υπουργεία τους ενώ ο Μάκης Βορίδης μετακινήθηκε στο Μετανάστευσης αν και εφέρετο να διεκδικεί παραγωγικό υπουργείο. Εκείνος που «την πλήρωσε» ήταν ο “καραμανλικός” Χρήστος Σταϊκούρας που έμεινε εκτός κυβέρνησης, προφανώς γιατί χρεώθηκε τις καθυστερήσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Τα πρόσωπα που προέρχονται από το παλιό εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ διατήρησαν τα χαρτοφυλάκιά τους ή ενισχύθηκε η παρουσία τους. Με την παραμονή του Γιώργου Γεραπετρίτη στο υπουργείο Εξωτερικών ο πρωθυπουργός δείχνει ότι παραμένει στην ίδια ρότα όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, παρά την επιθετικότητα της Τουρκίας που αναστέλλει εάν δεν ματαιώνει ακόμη και την ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Στο υπουργείο παρέμεινε η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου παρά τις ιδιαίτερες σχέσεις που είχε αναπτύξει με την ηγεσία Μπάιντεν.

Ο ανασχηματισμός δεν έχει δομικά χαρακτηριστικά και εξαντλείται στις μετακινήσεις των γνωστών προβεβλημένων υπουργών. Η Νίκη Κεραμέως που το όνομα της ακουγόταν για διάφορες θέσεις, παραμένει στο υπουργείο της, ενώ ο Βασίλης Κικίλιας πέτυχε την μετακίνησή του από το Πολιτικής Προστασίας στο όπως επιθυμούσε.

Πρόκριμα η αναβάθμιση Χατζηδάκη

Το εάν ο Κωστής Χατζηδάκης επαναφέρει τον συντονισμό του «επιτελικού κράτους» και την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού σχήματος, είναι ζητούμενο. Η αναβάθμισή του όμως σε θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης, αποτελεί πρόκριμα για την στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν ανοίξει η διαδοχή που πλέον επιταχύνεται, δίνοντας τροφή για διάφορα σενάρια. Παράλληλα συνιστά παραδοχή της αναποτελεσματικότητας των μέχρι τώρα υπευθύνων του «επιτελικού κράτους», Άκη Σκέρτσου και Μάκη Βορίδη.

Παρότι ο ανασχηματισμός είναι προνομία του πρωθυπουργού, στην προκειμένη περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπήκε σε διαπραγμάτευση με τους υπουργούς του. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Κυριάκου Πιερρακάκη. Ο πρωθυπουργός τον ήθελε στην θέση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών για να σηματοδοτήσει την μεταρρύθμιση των σιδηροδρόμων. Ο κ. Πιερρακάκης αρνήθηκε, προφανώς για να μην μπει στο κάδρο των Τεμπών. Ενώ όμως την περασμένη Τρίτη από το Μέγαρο Μαξίμου διέρρευσε ότι «όποιος δεν θέλει θα πάει σπίτι του», τελικά ο πρωθυπουργός τον αναβάθμισε στο υπουργείο Οικονομικών. Παρόμοιες αρνήσεις δέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Νίκο Δένδια -θα δεχόταν να αφήσει το υπουργείο Αμύνης μόνο για το Εξωτερικών- αλλά και από άλλους υπουργούς που επίσης αρνήθηκαν “καυτά” χαρτοφυλάκια, όπως το Πολιτικής Προστασίας ενόψει ενός ακόμη δύσκολου καλοκαιριού.

Θεωρητικά θα μπορούσε να είναι ένας δομικός ανασχηματισμός με περιορισμό των υπουργείων και μείωση του θηριώδους σχήματος των 62 προσώπων. Η σκέψη, σύμφωνα με πληροφορίες, κατατέθηκε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να δοθεί η εντύπωση μίας βαθύτερης μεταρρύθμισης. Για να απορριφθεί όμως, δίχως περαιτέρω σκέψη. Ο λόγος είναι διπλός: αφενός η μείωση των υπουργείων και των προσώπων απαιτεί μακρόχρονη προετοιμασία στο πεδίο της κρατικής διοίκησης – δηλαδή ουσιαστική μεταρρύθμιση–  που στα έξι χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει προωθήσει. Ο δεύτερος είναι ότι η μείωση του αριθμού των υπουργών και υφυπουργών θα αύξανε τις εσωκομματικές δυσαρέσκειες από τους βουλευτές.

Ο πρωθυπουργός άφησε εκτός τον Ευριπίδη Στυλιανίδη -ίσως πλήρωσε το χειροκρότημα στον Αντώνη Σαμαρά στην ομιλία του στην Βουλή- ενώ διατήρησε ή έδωσε θέσεις υφυπουργών σε βουλευτές κοντά στον Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να αποδυναμώσει εκ των προτέρων πιθανή πολιτική κίνηση του πρώην πρωθυπουργού.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Πηγή: Naftemporiki

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις12 λεπτά πριν

Η κρυφή απειλή των αλγορίθμων! Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αποκτά δικό της νου

Δεν πρόκειται για μια απλή βελτιωμένη έκδοση της ανθρώπινης σκέψης, αλλά για έναν θεμελιωδώς ξένο τρόπο νοημοσύνης, διαφορετικό από οτιδήποτε γνωρίζουμε.

Άμυνα41 λεπτά πριν

Τουρκία: Θα ζητήσουμε ανταλλάγματα για να συνεισφέρουμε στην ασφάλεια της ΕΕ

«Καθώς εξελίσσονται πιο ρεαλιστικά γεγονότα, θα προχωρήσουμε σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης. Αν, λοιπόν, προσφέρουμε κάτι, σίγουρα θα ζητήσουμε κάτι σε...

Διεθνή1 ώρα πριν

Ο Στάρμερ κατηγορεί τον Πούτιν πως δεν είναι σοβαρός για ειρήνη στην Ουκρανία

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον Πρόεδρο (της Ρωσίας) Πούτιν να παίξει παιχνίδια με το σχέδιο συμφωνίας που πρότεινε ο Πρόεδρος...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Ευρω-πραξικόπημα στην Ρουμανία! Η πρώτη ανοιχτά αυταρχική χώρα στην ΕΕ

Όλες οι αποκαλύψεις για το πραξικόπημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ρουμανία.

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Το μεγάλο deal Τραμπ-Πούτιν

Αυτό που τον ενδιαφέρει δεν είναι μόνο η εκεχειρία στην Ουκρανία , αλλά η επέκταση πιθανών εμπορικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ...

Δημοφιλή