Αναλύσεις
Ερώτηση σε Γερμανούς: «Καλά, τότε γιατί δεν είπατε τίποτα για την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974;»

Ο μπουφετζής
Γράφει ο Σενέρ Λεβέντ
Τον άκουσα σαν να τον άκουγα πρώτη φορά. Κουβέντιαζε με μια ομάδα Γερμανών, λέει. Τους ρώτησε: «Αντιτίθεστε στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έτσι δεν είναι;».
Αφότου γνωριστήκαμε με έναν Ελληνοκύπριο φίλο μου ο οποίος έχε μπουφέ στην οδό Λήδρας, πλέον κουβεντιάζουμε στο πόδι κάθε φορά που περνάω από εκεί. Μου διηγήθηκε ξανά ένα γεγονός που ξέχασε ότι μου το είχε διηγηθεί και προηγουμένως. Δεν του είπα «μου το είχες διηγηθεί και προηγουμένως». Τον άκουσα σαν να τον άκουγα πρώτη φορά. Κουβέντιαζε με μια ομάδα Γερμανών, λέει. Τους ρώτησε: «Αντιτίθεστε στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έτσι δεν είναι;». «Φυσικά», του είπαν οι Γερμανοί. «Καλά, τότε γιατί δεν είπατε τίποτα για την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974;» «Σε συγχαίρω», του είπα, «πολύ ωραία ερώτηση. Τι σου απάντησαν;» «Σηκώθηκαν και έφυγαν χωρίς να πουν απολύτως τίποτα», είπε.
Υπάρχει μια εισβολή και κατοχή στην Κύπρο για την οποία ο κόσμος παρέμεινε σιωπηλός και συνεχίζει να παραμένει. Αυτή τη στιγμή είναι και η Συρία υπό κατοχή. Η Τουρκία, αν κρατάει κάτω από τον έλεγχό της το 37% της Κύπρου, ελέγχει και το 10% της Συρίας. Όπως πήρε πάρα πολλά πράγματα από την Κύπρο, πήρε και από τη Συρία. Ίσως να μπήκαν και στη δική μας αγορά ελιές από το Άφριν και να μην το αντιλαμβάνεστε. Μήπως δεν μπήκε στα τάνκερ μας πετρέλαιο από τη Συρία; Όταν κέρδισε ο Έρντογαν έκαναν πανηγύρια στην Συρία, λέει. Όποιος το ακούσει αυτό, θα νομίζει ότι πανηγύρισε ολόκληρη η Συρία. Το πανηγύρι ήταν βεβαίως από τις κατεχόμενες περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Τουρκίας. Χάρηκαν οι ψυχοπαθείς αιμοβόροι τζιχαντιστές. Γιόρτασαν τη νίκη του Ερντογάν. Θα γιορτάσουν, δεν θα γιορτάσουν; Μέχρι σήμερα ο Ερντογάν πληρώνει τον μισθό τους.
Ο Μπασάρ Άσαντ κρατάει γερά την υπόθεση με την Τουρκία. Πριν τις εκλογές δεν έδωσε καμία σημασία στις ικεσίες του Ταγίπ Ερντογάν για να συναντηθεί μαζί του. Δεν συναντήθηκε μαζί του. Και δεν μπόρεσε να τον πείσει ακόμα και ο Πούτιν για να συναντηθεί. Ο Πούτιν, που χωρίς καμία αμφιβολία στήριξε τον Ερντογάν σε αυτές τις εκλογές, προσπάθησε πολύ για να διασφαλίσει συνάντησή του με τον Άσαντ. Αρκούσε στον Ερντογάν μια χειραψία, μια φωτογραφία. Ο Άσαντ το αρνήθηκε αυτό με κόστος να θίξει τον Πούτιν. Αν μη τι άλλο ο Πούτιν ήταν ο σωτήρας του Άσαντ. Αν δεν ήταν εκείνος, θα τέλειωνε προ πολλού. Το τέλος του δεν θα ήταν διαφορετικό από εκείνο των Σαντάμ και Καντάφι. Παρά ταύτα, ρίσκαρε να κακοκαρδίσει τον Πούτιν και απέρριψε τη συνάντηση με τον Ερντογάν. Τώρα, κοιτάω μία τον Άσαντ και μία εμάς. Ο Ερντογάν ικετεύει τον Άσαντ και η ελληνοκυπριακή ηγεσία τον Ερντογάν. Δύο θύματα που βρίσκονται υπό κατοχή πόσο αντίθετες στάσεις έχουν έναντι του κατακτητή τους. Ο Άσαντ λέει στον Ερντογάν «δεν θα συναντηθώ μαζί σου χωρίς να αποσυρθείς από τη χώρα μου». Η ελληνοκυπριακή ηγεσία δεν μπορεί να το πει αυτό. Όχι μόνο δεν μπορεί να το πει, αλλά δεν μπορεί να τον αναγκάσει να καθίσει στο τραπέζι για διαπραγμάτευση. Ζητά βοήθεια από άλλους για να αναγκάσουν την Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι. Ο δε Άσαντ, δεν έχει ένα τέτοιο ντέρτι. Εκεί συμβαίνει το αντίθετο με αυτό που γίνεται σε εμάς. Ενώ εμείς ζητούμε βοήθεια από άλλους για να καθίσουν τον Ερντογάν στο τραπέζι, ο Ερντογάν ζητά στήριξη από τη Ρωσία για να καθίσει στο τραπέζι με τον Άσαντ. Καταλαβαίνω, εμείς είμαστε μικρή χώρα. Μικρή κοινότητα. Ό,τι και να είναι, δεν γίνεται τόση ανημποριά! Οι αγώνες χωρίς αρχές είναι πάντα καταδικασμένοι να μένουν χωρίς αποτέλεσμα.
Υπάρχει και άλλο. Η Τουρκία από τη μια κατέκτησε την Κύπρο και από την άλλη δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Και η κυπριακή κυβέρνηση παραπονιέται και γι’ αυτό. Περιμένει αναγνώριση από την Τουρκία. Κατά τη γνώμη μου, έπρεπε να γίνεται το αντίθετο όμως. Ουσιαστικά, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έπρεπε να αναγνωρίζει την Τουρκία. Γιατί λυπάσαι που δεν σε αναγνωρίζει ο κατακτητής; Τι είναι αυτή η προσδοκία για αναγνώριση από ένας κράτος που εισέβαλε και κατέχει τη μισή πατρίδα σου;
Ο μπουφετζής Ελληνοκύπριος φίλος μου υπέβαλε μια πολύ σωστή ερώτηση στους Γερμανούς. Εσείς δεν μπορέσατε να γίνετε όσο εκείνος ο μπουφετζής. Η Ευρώπη, ενώ από τη μια κλείνει τα μάτια στην κατοχή στην Κύπρο, από την άλλη σας αναγκάζει να αντιτίθεστε στην κατοχή σε ένα άλλο μέρος και να εφαρμόσετε κυρώσεις στον κατακτητή. Γίνεται κάτι τέτοιο;
Πηγή: Πολίτης

Αναλύσεις
Νέα Έκθεση: Αποκαθιστώντας την κυριαρχία των κρατών μελών στην ΕΕ
Η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ισχυρά, δημοκρατικά και κυρίαρχα έθνη-κράτη. Ως εκ τούτου θα πρέπει να απομακρυνθούμε τάχιστα από το φεντεραλιστικό μοντέλο της ΕΕ ως υπερκράτους και να επιστρέψουμε στο αρχέτυπο δημοκρατικό της όραμα με θωρακισμένη την εθνική κυριαρχία των κρατών μελών και με σεβασμό στις ιδιαίτερες παραδόσεις και αξίες τους.

Γράφει ο Νικόδημος Καλλιντέρης, Nομικός
Στις 11 Μαρτίου 2025 δημοσιεύθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση (“THE GREAT RESET: Restoring Member State Sovereignty in the European Union”) που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Ordo Iuris στην Πολωνία και το Mathias Corvinus Collegium στην Ουγγαρία. Παρουσιάζει δύο πιθανά σενάρια μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας των κρατών μελών και των δημοκρατικών διαδικασιών.
Στην εισαγωγή αυτής της εκτενούς μελέτης 43 σελίδων, οι συγγραφείς υποστηρίζουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πάσχει από σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας παράλληλα με μια διάβρωση και απίσχνανση της εθνικής κυριαρχίας των κρατών μελών.
Συγκεκριμένα γράφουν ότι: «Τα τελευταία 70 χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξελίχθηκε από ένα απλό σχέδιο οικονομικής συνεργασίας σε μια ισχυρή υπερεθνική οντότητα με δικό της νόμισμα, δικαστήριο και δυνατότητα επιβολής οικονομικών κυρώσεων στα κράτη μέλη. Αυτό που ξεκίνησε ως ένα όραμα ελεύθερου εμπορίου και ειρηνικής συνύπαρξης έχει μετατραπεί σε έναν θεσμό που διαμορφώνει σχεδόν όλες τις πτυχές της διακυβέρνησης στην Ευρώπη, συγκεντρώνοντας την εξουσία εις βάρος της εθνικής κυριαρχίας».
Κατά την εν λόγω μελέτη, οι λύσεις που προτείνονται στην τρέχουσα προβληματική κατάσταση βρίσκονται στις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ. Οι τότε αξίες της ΕΕ σε αντίστιξη με σήμερα θα μπορούσαν να διαμορφώσουν τα εξής αντιθετικά δίπολα:
- Εθνική κυριαρχία έναντι της αρχής της υπεροχής της ΕΕ
- Εθνικά συντάγματα έναντι του δικαστικού ακτιβισμού
- Αντιπροσωπευτική δημοκρατία έναντι τεχνοκρατικής διακυβέρνησης
- Επικουρικότητα και σεβασμός των εθνικών αρμοδιοτήτων έναντι του συγκεντρωτισμού
- Εθνικά συμφέροντα έναντι των αυτοκαθορισμένων αξιών της ΕΕ
- Ελευθερία λόγου έναντι ιδεολογικού ελέγχου του λόγου
Οι οργανισμοί που είναι υπεύθυνοι για την σύνταξη αυτής της έκθεσης-μελέτης είναι δύο ανεξάρτητες ευρωπαϊκές δεξαμενές σκέψης (think tanks) με πατριωτικό πρόσημο και είναι προσανατολισμένοι στην υπεράσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας στη σημερινή Ευρώπη.
Χωρίς να έχουν προηγηθεί θεσμικά και επίσημα μεταρρυθμίσεις των Συνθηκών της ΕΕ τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο δια της νομολογίας του υποστηρίζουν ότι το δίκαιο της ΕΕ (πρωτογενές και παράγωγο) υπερισχύει των εθνικών δικαίων και των εθνικών συνταγμάτων. Εδώ και χρόνια οι εθνικές δημοκρατικές διαδικασίες έρχονται σε δεύτερη μοίρα για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ βάσει του προωθούμενου σχεδίου από τις ευρωπαϊκές ελίτ για όλο και μεγαλύτερο συγκεντρωτισμό της εξουσίας στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών.
Σταδιακά οδηγούμαστε σε ένα ευρωπαϊκό υπερκράτος στο οποίο παρακάμπτεται η βούληση των εθνικών εκλογικών σωμάτων. Αυτό πιστοποιείται από τις πρόσφατες εξελίξεις της ακύρωσης των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία. Η ακύρωση της λαϊκής βούλησης υποστηρίχθηκε τόσο από την ΕΕ όσο και από τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο (δικαιοδοτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης).
Πριν από λίγους μήνες ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Thierry Breton μίλησε για ευρωπαϊκή παρέμβαση στη Γερμανία σε περίπτωση που θα προέκυπτε ένα μη αρεστό στους Ευρωπαίους εκλογικό αποτέλεσματα.
Κι ενώ η ΕΕ μιλά σήμερα με επίταση και επαναλαμβανόμενα για τις αξίες της, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το σεβασμό της διαφορετικότητας, τη διαφάνεια και τις δημοκρατικές διαδικασίες υποστηρίζει ανοιχτά το σενάριο ένταξης της αυταρχικής Τουρκίας του Ερντογάν στη νέα αρχιτεκτονική άμυνας και ασφάλειας εν όψει της απόσυρσης της αμερικανικής ομπρέλας προστασίας.
Κατά την έκθεση, η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ισχυρά, δημοκρατικά και κυρίαρχα έθνη-κράτη. Ως εκ τούτου θα πρέπει να απομακρυνθούμε τάχιστα από το φεντεραλιστικό μοντέλο της ΕΕ ως υπερκράτους και να επιστρέψουμε στο αρχέτυπο δημοκρατικό της όραμα με θωρακισμένη την εθνική κυριαρχία των κρατών μελών και με σεβασμό στις ιδιαίτερες παραδόσεις και αξίες τους.
Αναλύσεις
Κατέρρευσε η αποτροπή μας
Παρέμβαση του αντιστράτηγου ε.α. Ιωάννη Μπαλτζώη στην τηλεόραση της “Ναυτεμπορικής”

Ιωάννης Μπαλτζώης: Το Ισραήλ θέλει να προχωρήσουν τα ενεργειακά ζητήματα με την Ελλάδα. Ο Τραμπ στηρίζει τον ινδικό διάδρομο IMEC. Αυτό είναι ευκαιρία για την Ελλάδα, αλλά το θέμα είναι θα την αφήσει η Τουρκία; Είναι δυνατόν να ζητά την άδεια; Αυτό που έκανε την Τουρκία ήταν απολύτως παράνομο.
Δεν έχει δικαίωμα να μας προκαλέσει με την πόντιση ενός καλωδίου. Ακούμε τον Ροζάκη να λέει, ότι έστειλε φρεγάτες! Και λοιπόν; Εμείς δεν έχουμε στρατό; Ο Μοργκεντάου λέει, ότι βιώσιμο είναι το κράτος που έχει επαρκή ισχύ για να εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο. Πρέπει να έχεις τη δύναμη να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο. Δεν περιμένεις αυτό να γίνει από μία πλανητική δύναμη.
Τι σημαίνει αυτό; Τί προβλέπουν οι οδηγίες; Προειδοποίηση, ότι είσαι στα ελληνικά χωρικά ύδατα; Αν δεν απομακρυνθούν προειδοποιητικές βολές από δικά μας σκάφη. Στη συνέχεια μπορούν να ακολουθήσουν θανατηφόρα χτυπήματα σε αυτούς που παραβιάζουν θανατηφόρα χτυπήματα σε αυτούς που παραβιάζουν τα εθνικά σου κυριαρχικά δικαιώματα.
Είναι δική μας ευθύνη ότι επιτρέψαμε αυτήν την κατάσταση. Ξέρετε με αυτές τις κινήσεις η Τουρκία μας τεστάρει. Δεν εφαρμόζουμε σοβαρή αποτρεπτική πολιτική. Η αποτροπή μας έχει καταρρεύσει. Αυτό σημαίνει, ότι ο άλλος μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και τους δίνουμε την εντύπωση, ότι δεν θα αντιδράσεις.
Αναλύσεις
Πείτε μας τι έχετε στο μυαλό σας για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή άμυνα
Παρέμβαση του επικεφαλής του Militaire.gr Πάρη Καρβουνόπουλου στην τηλεόραση της “Ναυτεμπορικής”.

-
Άμυνα2 εβδομάδες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Άγριος τσακωμός Τραμπ-Ζελένσκι! Τινάχτηκε στον αέρα η συμφωνία – «Παίζεις με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Παίζεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο (…) και αυτό που κάνεις είναι πολύ ασεβές προς τη χώρα, αυτή τη χώρα», είπε ο πολύ θυμωμένος ο Ντόναλντ Τραμπ