Ακολουθήστε μας

AI

Η τεχνητή νοημοσύνη στρέφεται προς τη δημιουργία νέων πρωτεϊνών για τον άνθρωπο

Δημοσιεύτηκε

στις

Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της υγείας του ανθρώπου

Γράφει ο Cade Metz

Την περασμένη άνοιξη το εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης OpenAI παρουσίασε μια τεχνολογία η οποία σάς επιτρέπει να δημιουργείτε ψηφιακές εικόνες απλώς και μόνο περιγράφοντας τι θέλετε να δείτε. Η τεχνολογία αυτή ονομάστηκε DALL-E.

Πλέον στην αγορά κυκλοφορούν παρόμοια εργαλεία, όπως το Midjourney και το Stable Diffusion. Υποσχόμενο πως θα επιταχύνει τον δημιουργικό ρυθμό των ψηφιακών καλλιτεχνών, το νέο επίτευγμα της τεχνητής νοημοσύνης πυροδότησε τη φαντασία κοινού και ειδημόνων – και απείλησε να σηκώσει νέα κύματα διαδικτυακής παραπληροφόρησης.

Η τεχνητή νοημοσύνη στρέφεται προς τη δημιουργία νέων πρωτεϊνών για τον άνθρωπο
Ο David Baker, διευθυντής του Ινστιτούτου Σχεδιασμού Πρωτεϊνών στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, ο οποίος εργάζεται για την κατασκευή “χειροποίητων” πρωτεϊνών για περισσότερα από 30 χρόνια, στο εργαστήριό του στο πανεπιστήμιο, στο Σιάτλ, στις 21 Δεκεμβρίου 2017. Εμπνευσμένοι από τεχνολογίες ψηφιακής τέχνης όπως η DALL-E, οι βιολόγοι χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσουν σχέδια νέων πρωτεϊνών με στόχο την καταπολέμηση ασθενειών όπως ο καρκίνος, η γρίπη και η COVID.

Evan McGlinn/The New York Times

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτα πλέον από εντυπωσιακά έργα εννοιολογικής τέχνης, με ασύλληπτες λεπτομέρειες: φωτορεαλιστικές εικόνες που δημιουργούν η DALL-E και άλλα εργαλεία. “Φωτογραφία ενός λούτρινου αρκούδου που κάνει skateboard στην Times Square”. “Χαριτωμένο σκυλάκι κόργκι σε σπίτι φτιαγμένο από σούσι”. “Jeflon Zuckergates”: προσωπογραφία που συνθέτει τα χαρακτηριστικά των Jeff Bezos, Elon Musk, Mark Zuckerberg και Bill Gates.

Ωστόσο ορισμένοι επιστήμονες που διερευνούν αυτή την τεχνολογία βλέπουν κάτι περισσότερο από έναν εύκολο τρόπο δημιουργίας ψεύτικων φωτογραφιών. Βλέπουν ένα μονοπάτι προς μια νέα θεραπεία για τον καρκίνο ή ένα νέο εμβόλιο κατά της γρίπης ή ένα νέο χάπι για τη χώνεψη της γλουτένης.

Χρησιμοποιώντας πολλές από τις τεχνικές που εφαρμόζει η DALL-E και άλλες τεχνολογίες δημιουργίας τέχνης, οι επιστήμονες αυτοί σχεδιάζουν νέες πρωτεΐνες: μικροσκοπικούς βιολογικούς μηχανισμούς που μπορούν να αλλάξουν τη συμπεριφορά του σώματός μας.

Ο οργανισμός μας παράγει με φυσικό τρόπο περίπου 20.000 πρωτεΐνες, οι οποίες διαχειρίζονται τα πάντα: από την πέψη έως τη μεταφορά του οξυγόνου μέσω του αίματος. Πλέον οι ερευνητές εργάζονται για να δημιουργήσουν πρωτεΐνες που δεν υπάρχουν στη φύση, ευελπιστώντας να ενισχύσουν την ικανότητα του οργανισμού να αμύνεται στις ασθένειες και να λειτουργεί κατά τρόπο που από μόνος του δεν μπορεί.

pin
Σε φωτογραφία του Ian C. Haydon παρουσιάζεται η ψηφιακή απεικόνιση μοντέλου πρωτεΐνης που δημιουργήθηκε με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Ian C. Haydon/Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, Ινστιτούτο Σχεδιασμού Πρωτεΐνων
μέσω των “The New York Times”. 

Ο David Baker, διευθυντής του Ινστιτούτου Σχεδιασμού Πρωτεϊνών στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, προσπαθεί να δημιουργήσει “χειροποίητες” πρωτεΐνες εδώ και πάνω από 30 χρόνια. Μέχρι το 2017 ο ίδιος και η ομάδα του είχαν αποδείξει ότι κάτι τέτοιο ήταν εφικτό. Δεν είχαν προβλέψει, όμως, ότι οι νέες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης θα επιτάχυναν το έργο τους, μειώνοντας δραματικά τον απαιτούμενο χρόνο για τη δημιουργία νέων σχεδίων από χρόνια σε εβδομάδες.

Ο οργανισμός μας παράγει με φυσικό τρόπο περίπου 20.000 πρωτεΐνες, οι οποίες διαχειρίζονται τα πάντα: από την πέψη έως τη μεταφορά του οξυγόνου μέσω του αίματος

“Χρειαζόμαστε νέες πρωτεΐνες που θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα σύγχρονα ιατρικά προβλήματα, όπως τον καρκίνο και τις πανδημίες που προκαλούν ιοί”, επισήμανε ο Baker. “Δεν μπορούμε απλώς να περιμένουμε την εξελικτική πορεία του ανθρώπινου είδους”. Και πρόσθεσε: “Πλέον, μπορούμε να σχεδιάσουμε αυτές τις πρωτεΐνες πολύ πιο γρήγορα, με πολύ μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας, και να δημιουργήσουμε πολύ πιο εξελιγμένα μόρια, τα οποία θα συμβάλουν να επιλύσουμε τέτοια ιατρικά προβλήματα”.

Πέρυσι ο Baker και οι συνάδελφοί του δημοσίευσαν δύο άρθρα στο περιοδικό “Science”, όπου περιέγραψαν πώς διάφορες τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να επιταχύνουν τον σχεδιασμό πρωτεϊνών. Εντούτοις, οι εργασίες αυτές ήδη ξεπεράστηκαν από μία πιο πρόσφατη, η οποία αναλύει τεχνικές που εφαρμόζουν εργαλεία όπως το DALL-E, δείχνοντας πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι νέες πρωτεΐνες από το μηδέν, όπως γίνεται και με τις ψηφιακές φωτογραφίες.

“Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα αυτής της τεχνολογίας είναι ότι, όπως και η DALL-E, κάνει ό,τι της πείτε”, σημειώνει ο Nate Bennett, ερευνητής στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον. “Με μία και μόνο οδηγία δημιουργεί άπειρα σχέδια”.

Για να δημιουργήσει εικόνες, η DALL-E στηρίζεται σε αυτό που οι ερευνητές της τεχνητής νοημοσύνης αποκαλούν “νευρωνικό δίκτυο”, ένα μαθηματικό σύστημα που προσομοιάζει στους νευρώνες του ανθρώπινου εγκεφάλου. Πρόκειται για την ίδια τεχνολογία που αναγνωρίζει τις φωνητικές εντολές που δίνετε στο smartphone σας, που επιτρέπει στα οχήματα αυτόνομης οδήγησης να αναγνωρίζουν (και να αποφεύγουν) τους πεζούς και που μεταφράζει σε υπηρεσίες όπως το Skype.

Ένα νευρωνικό δίκτυο “μαθαίνει” δεξιότητες αναλύοντας τεράστιες ποσότητες ψηφιακών δεδομένων. Για παράδειγμα, με το να εντοπίζει μοτίβα σε χιλιάδες φωτογραφίες που απεικονίζουν κόργκι, εκπαιδεύεται στο να αναγνωρίζει ένα κόργκι. Με την DALL-E οι ερευνητές δημιούργησαν ένα νευρωνικό δίκτυο που αναζητούσε μοτίβα καθώς ανέλυε εκατομμύρια ψηφιακές εικόνες και λεζάντες που περιέγραφαν τι απεικονιζόταν. Έτσι, έμαθε να αναγνωρίζει τη σύνδεση λέξεων-εικόνων.

Όταν περιγράφετε μια εικόνα για την DALL-E, ένα νευρωνικό δίκτυο δημιουργεί ένα σύνολο βασικών χαρακτηριστικών που μπορεί να περιλαμβάνει αυτή η εικόνα. Ένα χαρακτηριστικό μπορεί να είναι η καμπύλη του αυτιού από ένα λούτρινο αρκουδάκι. Μπορεί να είναι η γραμμή στην πλαϊνή πλευρά του skateboard. Έπειτα ένα δεύτερο νευρωνικό δίκτυο, το μοντέλο διάχυσης, παράγει τα πίξελ που χρειάζονται για να δημιουργηθούν αυτά τα χαρακτηριστικά.

Το μοντέλο διάχυσης εκπαιδεύεται πάνω σε εικόνες στις οποίες σταδιακά προστίθενται “ψεγάδια” μέχρις ότου δημιουργηθεί ένα αυθαίρετο σύνολο πολυάριθμων πίξελ. Καθώς αναλύει αυτές τις εικόνες, το μοντέλο μαθαίνει να εκτελεί αυτήν τη διαδικασία αντιστρόφως. Τροφοδοτώντας το με πίξελ, το μοντέλο αφαιρεί τα “ψεγάδια” και δημιουργεί μια συνεκτική εικόνα.

Στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, σε άλλα ακαδημαϊκά εργαστήρια και σε startups, οι ερευνητές χρησιμοποιούν παρόμοιες τεχνικές στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν νέες πρωτεΐνες.

Οι πρωτεΐνες ξεκινούν ως χημικές ενώσεις, οι οποίες στη συνέχεια συστρέφονται και διπλώνονται σε τρισδιάστατα σχήματα που καθορίζουν και τη συμπεριφορά τους. Τα τελευταία χρόνια εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης όπως η DeepMind, που ανήκει στην Alphabet, τη μητρική εταιρεία της Google, έχουν δείξει ότι τα νευρωνικά δίκτυα μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια το τρισδιάστατο σχήμα οποιασδήποτε πρωτεΐνης στο σώμα με βάση τις μικρότερες ενώσεις που περιλαμβάνει – μια τεράστια επιστημονική πρόοδος.

Οι πρωτεΐνες ξεκινούν ως χημικές ενώσεις, οι οποίες στη συνέχεια συστρέφονται και διπλώνονται σε τρισδιάστατα σχήματα, που καθορίζουν και τη συμπεριφορά τους

Πλέον ερευνητές όπως ο Baker πάνε ακόμα ένα βήμα μπροστά: χρησιμοποιούν αυτά τα συστήματα για να σχεδιάσουν ολοκαίνουργιες πρωτεΐνες, οι οποίες δεν υπάρχουν στη φύση. Στόχος είναι να δημιουργηθούν πρωτεΐνες με πολύ συγκεκριμένα σχήματα, κάθε σχήμα μπορεί να εκτελέσει συγκεκριμένη αποστολή, όπως –για παράδειγμα– να καταπολεμήσει τον ιό της COVID-19.

Όπως η DALL-E μοχλεύει τη σχέση λεζάντας-φωτογραφίας, παρόμοια συστήματα μπορούν να αξιοποιήσουν τη σχέση μεταξύ της περιγραφής του τι μπορεί να κάνει μια πρωτεΐνη και του σχήματός της. Οι ερευνητές μπορούν να δώσουν τις οδηγίες για το περίγραμμα της πρωτεΐνης που θέλουν να παραγάγουν και μετά το μοντέλο διάχυσης θα δημιουργήσει το τρισδιάστατο σχήμα της.

“Μπορείτε να ζητήσετε από την DALL-E να δημιουργήσει μια εικόνα με ένα πάντα που τρώει έναν βλαστό μπαμπού”, ανέφερε η Namrata Anand, πρώην ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, η οποία, εκτός τούτου, είναι επιχειρηματίας και ίδρυσε μια εταιρεία στον συγκεκριμένο τομέα έρευνας. “Ομοίως, οι δημιουργοί πρωτεϊνών μπορούν να ζητήσουν μια πρωτεΐνη που να συνδέεται με μιαν άλλη με συγκεκριμένο τρόπο –ή να ζητήσουν οποιαδήποτε άλλη παράμετρο στον σχεδιασμό– και το γενετικό μοντέλο μπορεί να την κατασκευάσει”.

pin
Σε φωτογραφία του Herve Philippe, η Namrata Anand, πρώην ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, η οποία ίδρυσε μια εταιρεία με στόχο τον σχεδιασμό πρωτεϊνών με βάση την τεχνητή νοημοσύνη.

Herve Philippe/TerrificShot Photography μέσω των “The New York Times”

Η διαφορά είναι ότι το ανθρώπινο μάτι μπορεί να αντιληφθεί αμέσως την πιστότητα μιας εικόνας της DALL-E. Δεν μπορεί να κάνει το ίδιο στην περίπτωση μιας πρωτεϊνικής δομής. Αφότου οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης παραγάγουν τα πρωτεϊνικά σχέδια, οι επιστήμονες πρέπει να τα μεταφέρουν στο εργαστήριο –όπου μπορούν να γίνουν πειράματα με πραγματικές χημικές ενώσεις– και να βεβαιωθούν ότι οι πρωτεΐνες μπορούν να κάνουν αυτό που αναμένεται.

Για τον λόγο αυτό, κάποιοι ειδήμονες ισχυρίζονται ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί με τις πρόσφατες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης. “Η δημιουργία μιας νέας δομής είναι απλώς ένα παιχνίδι”, τόνισε η νομπελίστρια Frances Arnold, καθηγήτρια που ειδικεύεται στην παραγωγή πρωτεϊνών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια. “Το ζητούμενο είναι: τι μπορεί να κάνει στ’ αλήθεια η δομή αυτή;”.

Πάντως, για πολλούς ερευνητές, οι νέες αυτές τεχνικές όχι μόνο επιταχύνουν τη δημιουργία νέων –εν δυνάμει– πρωτεϊνών στο εργαστήριο, αλλά τους δίνουν τη δυνατότητα να διερευνήσουν νέες καινοτομίες που τα προηγούμενα χρόνια δεν μπορούσαν να αναλύσουν από μόνοι τους.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στους “The New York Times”. 

© 2023 The New York Times Company

Αναδημοσίευση από το capital.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

AI

ΗΠΑ: Προειδοποίηση από επιχειρηματικούς «κολοσσούς» για τις συνέπειες της Τεχνητής Νοημοσύνης

Δημοσιεύτηκε

στις

Τι αναφέρουν σε άρθρο τους οι Financial Times

Πάνω από τις μισές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στις ΗΠΑ θεωρούν την Τεχνητή Νοημοσύνη ως δυνητικό κίνδυνο για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που αναδεικνύει τους τρόπους με τους οποίους η αναδυόμενη τεχνολογία θα μπορούσε να επιφέρει ένα σαρωτικό βιομηχανικό μετασχηματισμό.

Συνολικά, το 56% των εταιρειών του Fortune 500 χαρακτήρισαν την Τεχνητή Νοημοσύνη ως «παράγοντα κινδύνου» στις πιο πρόσφατες ετήσιες εκθέσεις τους, σύμφωνα με την έρευνα της Arize AI, μιας ερευνητικής πλατφόρμας που παρακολουθεί τις δημόσιες ανακοινώσεις μεγάλων επιχειρήσεων.

Το ποσοστό αυτό αποτελεί εντυπωσιακό άλμα από το μόλις 9% του 2022. Αντίθετα, μόνο 33 εταιρείες από τις 108 που συζήτησαν ειδικά τη γενεσιουργό Τεχνητή Νοημοσύνη – τεχνολογία ικανή να δημιουργεί κείμενο που μοιάζει να έχει συνταχθεί από άνθρωπο και ρεαλιστικές εικόνες – την είδαν ως ευκαιρία. Τα δυνητικά οφέλη περιλαμβάνουν αποδοτικότητα κόστους, λειτουργικά οφέλη και επιτάχυνση της καινοτομίας, ανέφεραν οι εν λόγω όμιλοι στις ετήσιες εκθέσεις τους. Από την άλλη πλευρά, πάνω από τα 2/3 αυτής της ομάδας προσδιόρισαν τη γενεσιουργό Τεχνητή Νοημοσύνη ως κίνδυνο.

Οι γνωστοποιήσεις καταδεικνύουν ότι ο αντίκτυπος της γενεσιουργού ΤΝ είναι ήδη αισθητός σε μια σειρά κλάδων και στην πλειονότητα των μεγαλύτερων εταιρειών στις ΗΠΑ. Η τεχνολογία προγνωστικής μηχανικής μάθησης έχει γνωρίσει μεγάλη άνθηση τα τελευταία δύο χρόνια, από τότε που η OpenAI κυκλοφόρησε το δημοφιλές chatbot ChatGPT τον Νοέμβριο του 2022.

Έκτοτε, οι εταιρείες Big Tech έχουν επενδύσει δεκάδες δισ. δολάρια για την ανάπτυξη ισχυρών συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης και εκατοντάδες startups έχουν ξεκινήσει να εκμεταλλεύονται το θετικό momentum που δημιουργούν οι νέες τεχνολογίες. Οι εταιρείες του Fortune 500, μεταξύ των κινδύνων του AI που αναφέρουν στις φετινές οικονομικές τους εκθέσεις, περιλαμβάνουν και την αύξηση του ανταγωνισμού, καθώς τα διοικητικά συμβούλια φοβούνται ότι μπορεί να μην καταφέρουν να ακολουθήσουν τους ανταγωνιστές που εκμεταλλεύονται καλύτερα την τεχνολογία.

Άλλοι πιθανοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν ζητήματα φήμης ή επιχειρησιακά ζητήματα, όπως το να παγιδευτούν σε ηθικές ανησυχίες σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο της ΤΝ στα ανθρώπινα δικαιώματα, την απασχόληση και την ιδιωτική ζωή. Ορισμένοι κλάδοι ανησυχούν περισσότερο από άλλους για την ΤΝ.

Πάνω από το 90% των μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας δήλωσαν ότι τα ταχέως αναπτυσσόμενα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης αποτελούν επιχειρηματικό κίνδυνο φέτος. Την ίδια δήλωση έκανε και το 86% των ομίλων λογισμικού και τεχνολογίας.

Πάνω από τα 2/3 των εταιρειών τηλεπικοινωνιών του Fortune 500 και περισσότερες από τις μισές εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης, χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, λιανικού εμπορίου, καταναλωτικών και αεροδιαστημικών εταιρειών απηύθυναν την ίδια προειδοποίηση στους επενδυτές.

Πηγή: liberal.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

AI

Κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις στο Πακιστάν λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων! Η ανεργία ωθεί τους νέους στον εξτρεμισμό

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η ανεργία και η ανεπαρκής εκπαίδευση είναι βασικοί παράγοντες που οδηγούν τους νέους προς τον εξτρεμισμό.

Τις τελευταίες δεκαετίες, το Πακιστάν έχει αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις που σχετίζονται με τη ριζοσπαστικοποίηση και την τρομοκρατία. Περιπτώσεις χρηματοδότησης τρομοκρατίας, εκπαίδευσης μαχητών και φιλοξενίας γνωστών τρομοκρατών έχουν τραβήξει την παγκόσμια προσοχή. Σε απάντηση, η διεθνής κοινότητα έχει επιβάλει διάφορες κυρώσεις και πρωτόκολλα κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στο Πακιστάν, το οποίο αντιμετωπίζει οικονομική αστάθεια λόγω κακών μακροοικονομικών αποφάσεων από διαδοχικές κυβερνήσεις.

Καθώς η κοινωνική, οικονομική και πολιτική κατάσταση του Πακιστάν συνεχίζει να επιδεινώνεται, υπάρχουν αρκετά πιεστικά ζητήματα που απαιτούν διεθνή προσοχή. Το κυριότερο μεταξύ αυτών είναι ο αυξανόμενος κίνδυνος ριζοσπαστικοποίησης σε ένα μεγάλο τμήμα του πακιστανικού πληθυσμού.

Η τρέχουσα κατάσταση του ανθρώπινου κεφαλαίου του Πακιστάν

Ο σημερινός πληθυσμός του Πακιστάν εκτιμάται ότι είναι περίπου 240 εκατομμύρια. Από αυτά, περίπου το 40% είναι αναλφάβητοι και το ποσοστό ανεργίας έχει ανέλθει στο 9,6%. Η έκθεση Future of Jobs 2023 τόνισε ότι το Πακιστάν έχει μια από τις πιο αρνητικές προοπτικές παγκοσμίως όσον αφορά την ανάπτυξη ταλέντων, με μόνο το 45% των συμμετεχόντων να αισθάνεται αισιόδοξος για τη μελλοντική ανάπτυξη ταλέντων. Επιπλέον, η σταθερότητα δεξιοτήτων του Πακιστάν βρίσκεται στο 44%, κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 56%.

Με την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης και των μεγάλων δεδομένων, εκτιμάται ότι το 17% των θέσεων εργασίας στο Πακιστάν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο αυτοματοποίησης, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η κατασκευή και η εξυπηρέτηση πελατών. Αυτή η αλλαγή θέτει σημαντικές προκλήσεις για ένα εργατικό δυναμικό που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη χειρωνακτική εργασία.

Η κατάσταση για τα παιδιά στο Πακιστάν είναι εξίσου ανησυχητική. Υπάρχουν περίπου 86 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 14 ετών, που αποτελούν περίπου το 36% του πληθυσμού. Υπολογίζεται ότι 22,8 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5-16 ετών δεν πηγαίνουν σχολείο, αντιπροσωπεύοντας το 44% αυτής της ηλικιακής ομάδας. Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση Κατάστασης της Εκπαίδευσης του 2021 (ASER), το Πακιστάν έχει ποσοστό μαθησιακής φτώχειας 77%, που σημαίνει ότι τα περισσότερα παιδιά δεν μπορούν να διαβάσουν και να κατανοήσουν απλό κείμενο μέχρι την ηλικία των 10 ετών.

Η Ανασκόπηση Ανθρώπινου Κεφαλαίου του Πακιστάν της Παγκόσμιας Τράπεζας αποκαλύπτει δείκτη ανθρώπινου κεφαλαίου (HCI) 0,41 για το Πακιστάν, υποδεικνύοντας ότι ένα παιδί που γεννιέται σήμερα θα είναι μόνο το 41% ​​όσο παραγωγικό θα μπορούσε να είναι με πλήρη εκπαίδευση και πλήρη υγεία. Πολλά παιδιά λαμβάνουν εκπαίδευση από ανεξέλεγκτα Madrasas, τα οποία συχνά διδάσκουν απαρχαιωμένα και εσφαλμένα υλικά, επιδεινώνοντας την κρίση του ανθρώπινου κεφαλαίου.

The Grim Future Outlook

Πάνω από 50 εκατομμύρια άτομα στο Πακιστάν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αντιμετωπίσουν ένα ζοφερό μέλλον. Το τρέχον και το επερχόμενο εργατικό δυναμικό είναι ανεπαρκώς εξοπλισμένο για να χειριστεί τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις που απειλούν να καταστήσουν πολλές δεξιότητες απαρχαιωμένες. Ο αυτοματισμός, ιδιαίτερα στην τεχνητή νοημοσύνη, είναι πιθανό να εκτοπίσει πολλές θέσεις εργασίας, δημιουργώντας ένα σημαντικό χάσμα δεξιοτήτων.

Ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης εκτείνεται πέρα ​​από την μετατόπιση εργασίας. Επίσης, αμφισβητεί την ποιότητα της εργασίας και τους ηθικούς λόγους, διαιωνίζοντας δυνητικά την προκατάληψη και επηρεάζοντας την ιδιωτική ζωή και την αυτονομία των εργαζομένων. Αυτό το ζήτημα είναι ιδιαίτερα έντονο σε πυκνοκατοικημένες χώρες όπως το Πακιστάν, όπου πολλά άτομα βασίζονται σε ξεπερασμένες δεξιότητες.

Η σύνδεση μεταξύ ανεργίας και ριζοσπαστικοποίησης

Η ανεργία και η ανεπαρκής εκπαίδευση είναι βασικοί παράγοντες που οδηγούν τους νέους προς τον εξτρεμισμό. Το Σχέδιο Δράσης VE του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα σημειώνει ότι η έλλειψη κοινωνικοοικονομικών ευκαιριών τροφοδοτεί τη στέρηση του δικαιώματος, ωθώντας τα άτομα προς τη ριζοσπαστικοποίηση και τη βίαιη τρομοκρατία. Για παράδειγμα, εξτρεμιστικές ομάδες όπως το ISIL προσφέρουν οικονομικά κίνητρα για να προσελκύσουν ανειδίκευτους, άνεργους, αν και οι πραγματικές πληρωμές είναι συχνά αμελητέες.

Μια έκθεση του 2016 από το Κέντρο Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας (CTC) στο West Point διαπίστωσε ότι πολλοί ξένοι μαχητές του Daesh ήταν σχετικά καλά μορφωμένοι αλλά προηγουμένως κατείχαν θέσεις χαμηλής ειδίκευσης. Η εμπλοκή άνεργων γυναικών νέων στην τρομοκρατία έχει επίσης επισημανθεί ως αναδυόμενη τάση.

Στο Πακιστάν, η αναστάτωση που προκαλείται από την τεχνητή νοημοσύνη και την αυτοματοποίηση γίνεται σημαντικός παράγοντας ριζοσπαστικοποίησης. Οι επαρχίες Khyber Pakhtunkhwa και Balochistan έχουν δει πρωτοφανή επίπεδα βίας που συνδέεται με την τρομοκρατία, τα οποία επιδεινώνονται από τις οικονομικές και εκπαιδευτικές ανισότητες.

Συμπέρασμα

Η αύξηση της ανεργίας και του αναλφαβητισμού στο Πακιστάν, που επιδεινώνεται από τις τεχνολογικές εξελίξεις και την αυτοματοποίηση, παρουσιάζει σημαντικές κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις. Ενώ υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία που συνδέουν την ανεργία λόγω διαταραχής της τεχνητής νοημοσύνης άμεσα με τη ριζοσπαστικοποίηση, η μετατόπιση της εργασίας τροφοδοτεί την απαξίωση και τη ριζοσπαστικοποίηση, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων. Η τάση αυτή επιδεινώνεται περαιτέρω από την ανεπαρκή εκπαιδευτική υποδομή και τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της αυστηρής παρακολούθησης μέσω μηχανισμών όπως οι λίστες της FATF και να διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε βοήθεια προς το Πακιστάν είναι αναπτυξιακή και υπό στενή επίβλεψη. Επιπλέον, η αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή ριζοσπαστικών και εξτρεμιστικών διδασκαλιών σε ανεξέλεγκτα ιδρύματα, διασφαλίζοντας έτσι ένα πιο σταθερό και ευημερούν μέλλον για το Πακιστάν.

ΠΗΓΗ: Khaama Press

Συνέχεια ανάγνωσης

AI

Φεντερίκο Καράσκο: Μεγάλες πλάνες

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Φεντερίκο Καράσκο: Ισχυρότερο εργαλείο προπαγάνδας την τελευταία εποχή το Tik Tok. Βλέπει τις τάσεις και προωθεί περιεχόμενο αν σου αρέσει κάτι ή αν μισείς κάτι έντονα. Αν είσαι δημοκρατικός σου στέλνει περιεχόμενο για να μισήσεις τον Τραμπ. Κυβερνοασφάλεια, Τεχνητή Νοημοσύνη έχουν γίνει μία ψηφιακή σούπα. Υπερπληθώρα ψεύτικων πληροφοριών, τις οποίες ο πολίτης δεν θα μπορεί να κατανοήσει αν είναι ψέμα ή αλήθεια. Ο πολίτης πρέπει να είναι εκπαιδευμένος. Θα βρεθούμε σε μεγάλες πλάνες.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή