Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Τι μηνύματα στέλνει η Άγκυρα στην Αθήνα με τη ΝΟΤΑΜ και την άσκηση στην Αν. Μεσόγειο;

Δημοσιεύτηκε στις

Ελληνοτουρκικά: Αντιφατικά μηνύματα από Αγκυρα

Ασαφή σήματα εκπέμπονται αυτή την περίοδο από την Αγκυρα, καθώς παρά το συνεχιζόμενο άτυπο μορατόριουμ που επικρατεί, γίνονται κινήσεις οι οποίες παρακολουθούνται και αναλύονται με ενδιαφέρον από την Αθήνα.

Ενώ αξιολογείται θετικά ότι τα τουρκικά ναυτικά γυμνάσια που άρχισαν χθες (και είναι σε γνώση της «Κ») περιορίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο, προκαλεί σκεπτικισμό η δέσμευση περιοχής στο Κεντρικό Αιγαίο –μεταξύ Σκύρου και Χίου– για ασκήσεις μεταξύ 5 και 26 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (ΤΕΔ) και δη το ναυτικό άρχισαν να διεξάγουν κάποιες εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αν και οι δραστηριότητες παραμένουν στενά οριοθετημένες στην περιοχή ανατολικά της Ρόδου και βορειοδυτικά της Κύπρου, ως εκ τούτου καθαρά σε διεθνή ύδατα, εκτιμάται ότι επί της ουσίας το τουρκικό ναυτικό έχει προχωρήσει σε μια περιορισμένη εκδοχή του «Θαλασσόλυκου ’23» (Deniz Kurdu). Υπενθυμίζεται ότι η Αγκυρα δεν δέσμευσε καμία περιοχή στο Αιγαίο, ουσιαστικά ακυρώνοντας τον «Θαλασσόλυκο ’23», ο οποίος σχεδιαζόταν να πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις (1-4 και 6-12 Ιουνίου) και να ολοκληρωθεί πριν από τις 15 Ιουνίου και την έναρξη του επίσημου μορατόριουμ στο Αιγαίο, βάσει του μνημονίου Παπούλια – Γιλμάζ.

Μένει να φανεί αν θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις με πραγματικά πυρά, που έχουν προαναγγελθεί μέσω της ΝΟΤΑΜ.

Εξετάζεται επίσης και η σκοπιμότητα έκδοσης αεροπορικής οδηγίας (ΝΟΤΑΜ υπ’ αριθμόν Α 3549/23) με την οποία η Αγκυρα προανήγγειλε «δέσμευση» περιοχής για ασκήσεις εντός του FIR Αθηνών και δη σε μια περιοχή που συμπίπτει με διεθνή εναέριο χώρο για την περίοδο μεταξύ 5 και 26 Ιουνίου. Η ισχύς της ΝΟΤΑΜ (την οποία η Ελλάδα ακύρωσε με δική της ΝΟΤΑΜ) αφορά, βεβαίως, και περίοδο η οποία συμπίπτει με το μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ.

Η συγκεκριμένη περιοχή έχει δεσμευθεί επανειλημμένως και στο παρελθόν από τις τουρκικές αρχές και αποτελεί ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η διπλωματία της γειτονικής χώρας για να αντικρούσει την πάγια ελληνική θέση για τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας αλλά και την αρμοδιότητα στο Αιγαίο πέλαγος. Σε αυτό το γενικό πλαίσιο τα τελευταία χρόνια η Τουρκία δήλωσε –παρατύπως– και κάποια πεδία βολής στο Αιγαίο, εντός περιοχών που συμπίπτουν με διεθνή ύδατα και διεθνή εναέριο χώρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επί της ουσίας δεν τίθεται κανένα θέμα για την αρμοδιότητα εναέριας κυκλοφορίας, παρά τις προσπάθειες που έχουν κάνει οι Τούρκοι να αμφισβητήσουν ακόμη και στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) το γεγονός ότι το Αιγαίο ελέγχεται από τις ελληνικές αρχές. Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι η έκδοση ΝΟΤΑΜ αφορά απλή υπενθύμιση εκ μέρους των Τούρκων των διεκδικήσεων της Αγκυρας σε αυτό το σκέλος. Αν θα πραγματοποιηθούν οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά που έχουν προαναγγελθεί μέσω της ΝΟΤΑΜ, αυτό θα φανεί την ερχόμενη Τρίτη, όταν και ξεκινάει η ισχύς της.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι από τις 6 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα, με βάση τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας έχουν πραγματοποιηθεί από συνολικά πέντε αεροσκάφη. Υπενθυμίζεται ότι πριν από τις 6 Φεβρουαρίου πέντε αεροσκάφη πραγματοποιούσαν παραβιάσεις σχεδόν καθημερινά. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση πραγματοποίησης ασκήσεων στην περιοχή που έχει δεσμευθεί μεταξύ 5 και 26 Ιουνίου από τουρκικά αεροσκάφη, θα διακοπεί η νηνεμία πάνω από το Αιγαίο.

Στην Αθήνα, βεβαίως, παρακολουθούνται όλες αυτές οι κινήσεις, ενώ σε διπλωματικό επίπεδο αναμένεται να επιδιωχθεί και αυτή την περίοδο και μετεκλογικά, μια σταδιακή προσπάθεια επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μέσα από υφισταμένους αλλά και νέους διαύλους.

Πηγή: Καθημερινή

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Σημείο διαμάχης στην πολιτική του Πακιστάν!

Η πειρατεία του Jaffar Express τονίζεις τις μακροχρόνιες ανησυχίες για την ασφάλεια στη μεγαλύτερη επαρχία της χώρας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η πρόσφατη πειρατεία του τρένου Jaffar Express στην περιοχή Bolan του Βελουχιστάν υπογραμμίζει τις μακροχρόνιες ανησυχίες για την ασφάλεια, τη διακυβέρνηση και τις αναπτυξιακές ανισότητες στη μεγαλύτερη επαρχία του Πακιστάν. Η επίθεση, που πραγματοποιήθηκε από τον Απελευθερωτικό Στρατό των Μπαλόχ (BLA) στις 11 Μαρτίου 2025, έφερε για άλλη μια φορά τη διεθνή προσοχή στη σύγκρουση δεκαετιών στο Βελουχιστάν, η οποία παραμένει σημείο διαμάχης στην πολιτική του Πακιστάν. Ενώ οι πακιστανικές αρχές χαρακτήρισαν την επίθεση τρομοκρατική ενέργεια, υπογραμμίζει επίσης παράπονα που επιμένουν για γενιές. Το Βελουχιστάν, παρά το γεγονός ότι είναι πλούσιο σε φυσικούς πόρους, όπως φυσικό αέριο, άνθρακας, χρυσός και χαλκός, παραμένει η λιγότερο ανεπτυγμένη επαρχία του Πακιστάν. Η οικονομική και κοινωνική ανισότητα μεταξύ του Βελουχιστάν και άλλων περιοχών της χώρας συνεχίζει να τροφοδοτεί τις τοπικές απογοητεύσεις, καθώς οι κοινότητες αγωνίζονται με ελλείψεις υποδομών, κακή διακυβέρνηση και έλλειψη πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες.

Το Βελουχιστάν συνεχίζει να υστερεί στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και τις υποδομές σε σύγκριση με άλλες επαρχίες. Σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής του Πακιστάν, η επαρχία έχει το χαμηλότερο ποσοστό αλφαβητισμού, με στοιχεία που εκτιμάται ότι είναι κάτω από 40 τοις εκατό, σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο περίπου 60 τοις εκατό. Τα σχολεία σε πολλές περιφέρειες στερούνται βασικών εγκαταστάσεων, ειδικευμένων δασκάλων και υποδομών, αναγκάζοντας τους μαθητές να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Ομοίως, οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης παραμένουν υποχρηματοδοτούμενες. Η αναλογία γιατρού προς ασθενή στο Βελουχιστάν είναι από τις χαμηλότερες στη χώρα, με πολλές αγροτικές περιοχές να στερούνται λειτουργικών νοσοκομείων. Τα ποσοστά μητρικής θνησιμότητας παραμένουν υψηλά και σε ιατρικά επείγοντα περιστατικά, οι ασθενείς συχνά ταξιδεύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα στην Κουέτα για θεραπεία λόγω ανεπαρκών τοπικών εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης.

Η πρόσβαση σε καθαρό νερό ήταν επίσης ένα επίμονο ζήτημα, ιδιαίτερα στο Gwadar, το οποίο θεωρείται βασικός κόμβος στο πλαίσιο του Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν (CPEC). Παρά τις πολυάριθμες κρατικές δεσμεύσεις, οι μονάδες αφαλάτωσης παραμένουν μη λειτουργικές. Οι αναφορές δείχνουν ότι ο εξοπλισμός που παρέχεται από την Κίνα για 150 μονάδες διήθησης νερού παραμένει απεγκατεστημένος, εγείροντας ανησυχίες για διοικητικές ανεπάρκειες στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.

Μία από τις πιο εντυπωσιακές αντιφάσεις στην οικονομική κατάσταση του Βελουχιστάν είναι η έλλειψη πρόσβασης στο φυσικό αέριο, έναν πόρο που η επαρχία συμβάλλει σημαντικά στον εθνικό εφοδιασμό. Ενώ το Βελουχιστάν παρέχει φυσικό αέριο στο υπόλοιπο Πακιστάν, πολλές από τις κοινότητες του παραμένουν χωρίς συνδέσεις φυσικού αερίου. Ομοίως, η Γκουαντάρ, μια πόλη που είναι κεντρική στους αναπτυξιακούς στόχους της CPEC, εξακολουθεί να βασίζεται στην εισαγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από το Ιράν, παρά το γεγονός ότι το Πακιστάν αντιμετωπίζει πλεονάσματα ηλεκτρικής ενέργειας. Κατά τη διάρκεια της 78ης συνάντησης ανασκόπησης προόδου της CPEC, αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχίες για καθυστερήσεις στη σύνδεση του Gwadar με το εθνικό δίκτυο, ένα ζήτημα που παραμένει παρά τα έργα CPEC για πάνω από μια δεκαετία. Πολλές τοπικές κοινότητες παραμένουν δύσπιστες για το CPEC, θεωρώντας το ως μέσο εξόρυξης πόρων και όχι ως κινητήρια δύναμη της περιφερειακής ανάπτυξης.

Το Πακιστάν έχει προσεγγίσει σε μεγάλο βαθμό την εξέγερση του Βελουχιστάν μέσω μιας στρατιωτικοκεντρικής στρατηγικής. Μετά την αεροπειρατεία του Jaffar Express, η κυβέρνηση ξεκίνησε μια επιχείρηση ασφαλείας αντί να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις. Αυτό το μοτίβο έχει παρατηρηθεί σε προηγούμενα περιστατικά, όπως η σύλληψη του συνταγματάρχη Laeq Naik το 2022, με στρατιωτικές ενέργειες που συχνά συνοδεύονται από ισχυρισμούς για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εκθέσεις διεθνών οργανισμών για τα δικαιώματα έχουν τεκμηριώσει αναγκαστικές εξαφανίσεις, εξωδικαστικές δολοφονίες και στρατιωτικές καταστολές στο Βελουχιστάν. Η δήλωση των Διυπηρεσιακών Δημοσίων Σχέσεων (ISPR) σχετικά με τη διεξαγωγή μιας «επιχείρησης εξυγίανσης» μετά την επίθεση έχει εγείρει ανησυχίες για πιθανές απώλειες αμάχων. Η έλλειψη πρόσβασης των μέσων ενημέρωσης στις πληγείσες περιοχές έχει περιπλέξει περαιτέρω τις προσπάθειες για ανεξάρτητη επαλήθευση γεγονότων.

Το περιστατικό του Jaffar Express προκάλεσε αντικρουόμενες αναφορές. Οι πακιστανικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι η επιχείρηση ήταν επιτυχημένη, δηλώνοντας ότι όλοι οι όμηροι διασώθηκαν και όλοι οι μαχητές εξοντώθηκαν. Ωστόσο, η BLA εξέδωσε αντεπίθεση, υποστηρίζοντας ότι οικειοθελώς απελευθέρωσαν τους επιβάτες. Οι μαρτυρίες ορισμένων επιβατών φάνηκε να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό, υπογραμμίζοντας τη δυσκολία επαλήθευσης γεγονότων στην περιοχή λόγω της περιορισμένης ελευθερίας του Τύπου. Αυτό το κενό πληροφοριών έχει οδηγήσει σε ανταγωνιστικές αφηγήσεις, με το πακιστανικό κράτος να δίνει έμφαση στην επιτυχία του στρατού, ενώ οι ομάδες των Μπαλόχ τονίζουν αυτό που αντιλαμβάνονται ως αγώνα για δικαιώματα και αναγνώριση.

Παρά τη γεωπολιτική του σημασία, το Βελουχιστάν παραμένει χαμηλή προτεραιότητα στον διεθνή λόγο. Ενώ οι συγκρούσεις σε άλλες περιοχές συχνά προσελκύουν την παγκόσμια προσοχή και παρέμβαση, τα ζητήματα του Βελουχιστάν συχνά πλαισιώνονται αποκλειστικά ως πρόβλημα εγχώριας τρομοκρατίας. Αυτό επέτρεψε στις διαδοχικές κυβερνήσεις του Πακιστάν να ακολουθήσουν μια προσέγγιση βασισμένη στην ασφάλεια χωρίς σημαντική διεθνή πίεση για πολιτικές λύσεις.

Η επίθεση στο Jaffar Express δεν είναι απλώς μια κρίση ασφάλειας. Αντανακλά βαθύτερες προκλήσεις διακυβέρνησης που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να επιτευχθεί μακροπρόθεσμη σταθερότητα στο Βελουχιστάν. Μια βιώσιμη λύση απαιτεί περισσότερα από στρατιωτικές επιχειρήσεις. Απαιτεί πολιτική δέσμευση με τους ηγέτες των Baloch για την αντιμετώπιση των παραπόνων, δίκαιη κατανομή των πόρων διασφαλίζοντας ότι το Βελουχιστάν επωφελείται από τον φυσικό του πλούτο, επενδύσεις σε υποδομές, εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και μεταρρυθμίσεις στην εφαρμογή του CPEC για να συμπεριληφθούν οι τοπικές κοινότητες σε αναπτυξιακά έργα. Μέχρι να αντιμετωπιστούν αυτές οι θεμελιώδεις ανησυχίες, περιστατικά όπως η αεροπειρατεία του Jaffar Express είναι πιθανό να συνεχιστούν, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια ολιστική προσέγγιση με γνώμονα την ανάπτυξη και όχι για μια καθαρά στρατιωτική απάντηση.

ΠΗΓΗ: Khaama Press Agency

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Αντιπρόεδρος της Σερβίας: Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες βοήθησαν στην καταστολή των διαδηλώσεων

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατηγορεί τη Δύση για «συνωμοσία» για την τραγωδία στο Νόβισαντ. Στην Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορούσε τα ρωσικά Bots για τις αντιδράσεις και τις διαδηλώσεις γύρω από τα Τέμπη.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Σερβίας δήλωσε την Παρασκευή ότι οι υπηρεσίες κατασκοπείας της Ρωσίας βοήθησαν τις αρχές του Βελιγραδίου να ανταποκριθούν σε πολύμηνες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, σχόλια που σύμφωνα με τους επικριτές αποκάλυψαν ότι η κυβέρνηση είχε εξαρτηθεί από τη Μόσχα.

Φοιτητές, με την υποστήριξη δασκάλων, αγροτών και εργαζομένων, συνεχίζουν τις καθημερινές διαδηλώσεις σε όλη τη Σερβία από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε κατάρρευση στέγης σε σιδηροδρομικό σταθμό στη βόρεια πόλη Νόβι Σαντ, την οποία κατηγορούν για διαφθορά.

«Είμαι πολύ ευγνώμων στις ειδικές υπηρεσίες της Ρωσίας, που μας υποστηρίζουν πάντα στον αγώνα μας ενάντια στις έγχρωμες επαναστάσεις, κυρίως με πληροφορίες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βουλίν σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA της Ρωσίας.

«Ξέρουν τι κίνδυνος κρέμεται πάνω από τη Σερβία», δήλωσε ο Βουλίν σύμφωνα με το RIA.

Ο λαϊκιστής πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συχνά περιγράφει τις διαδηλώσεις ως απόπειρες να πραγματοποιηθεί μια «έγχρωμη επανάσταση», μια αναφορά στις φιλοδυτικές διαδηλώσεις που ανέτρεψαν κυβερνήσεις στην Ουκρανία, τη Γεωργία και την Κιργιζία τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο Αλεξάνταρ Τζόκιτς, πολιτικός επιστήμονας με έδρα το Βελιγράδι που κριτικάρει την κυβέρνηση, είπε ότι οι δηλώσεις του Βουλίν «απηχούν πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη της Ρωσίας για το καθεστώς».

«Η μόνη ανοιχτή υποστήριξη στο καθεστώς προέρχεται από τη Ρωσία, όλοι οι άλλοι είτε είναι ουδέτεροι είτε το καταδικάζουν», είπε.

Το Βελιγράδι ισορροπεί μεταξύ των φιλοδοξιών του για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και των στενών του σχέσεων με τη Ρωσία, έναν παραδοσιακό σύμμαχο μεγάλης δύναμης και σημαντικό προμηθευτή φυσικού αερίου.

Ο Βούτσιτς κατηγορεί τη Δύση για «συνωμοσία»

Ο Βούτσιτς κατηγορεί τις δυτικές χώρες ότι συνωμοτούν με φοιτητές και την αντιπολίτευση για την ανατροπή της κυβέρνησης της Σερβίας, η οποία έχει εδώ και καιρό καλούς δεσμούς με τη Μόσχα. Οι ηγέτες των διαδηλωτών αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με τη Δύση.

Ο Βουλίν, ένας φιλορώσος πολιτικός που ηγείται ενός μικρού κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό του Βούτσιτς, διετέλεσε στο παρελθόν επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφάλειας και Πληροφοριών της Σερβίας (BIA), καθώς και υπουργός Εσωτερικών και Άμυνας.

Παραιτήθηκε από την BIA αφού μπήκε σε λίστα κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2023 λόγω κατηγοριών για φιλορωσική δραστηριότητα.

Πηγή: Reuters

 

ΣΧΟΛΙΟ GEOPOLITICO: Ο Βούτσιτς κατηγορεί τη Δύση για «συνωμοσία» για την τραγωδία στο Νόβισαντ. Στην Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορούσε τα ρωσικά Bots για τις αντιδράσεις και τις διαδηλώσεις γύρω από τα Τέμπη.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ «παγώνει» την αποπομπή του επικεφαλής της Σιν Μπετ

Το δικαστήριο θα εξετάσει τις προσφυγές που κατατέθηκαν κατά της απόλυσης του επικεφαλής της Σιν Μπετ, σύμφωνα με το AFP.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ «πάγωσε» την απόφαση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να αποπέμψει τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών Σιν Μπετ.

Το δικαστήριο θα εξετάσει τις προσφυγές που κατατέθηκαν κατά της απόλυσης του επικεφαλής της Σιν Μπετ, σύμφωνα με το AFP.

Απώλεια εμπιστοσύνης

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε την καθαίρεση του επικεφαλής της Σιν Μπετ, Ρόνεν Μπαρ, με εισήγηση του Νετανιάχου, ο οποίος τόνισε ότι έχει χάσει κάθε εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του.

Σε επιστολή του στα μέλη της κυβέρνησής του, ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε στην «απώλεια κάθε επαγγελματικής και προσωπικής εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στον διευθυντή της υπηρεσίας», η οποία εμποδίζει «την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να ασκήσουν αποτελεσματικά τις εξουσίες τους και καταφέρνει πλήγμα στις επιχειρησιακές δυνατότητες της υπηρεσίας και της κυβέρνησης».

Αυτή η «απώλεια της εμπιστοσύνης» εντάθηκε «κατά τη διάρκεια του πολέμου, πέραν της επιχειρησιακής αποτυχίας της 7ης Οκτωβρίου, ιδίως τους τους τελευταίους μήνες», συνεχίζει το κείμενο, αναφερόμενο στην άνευ προηγουμένου έφοδο της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023, το έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Προσφυγή κατά της απόφασης

Ο Ρόνεν Μπαρ, που είχε διοριστεί στη θέση τον Οκτώβριο του 2021 για 5ετή θητεία, τόνισε προτού ανακοινωθεί η κυβερνητική απόφαση πως θα υπερασπιστεί τον εαυτό του στα «προσήκοντα όργανα» του κράτους.

Σε δική του επιστολή προς την κυβέρνηση, που έφεραν στο φως ισραηλινά ΜΜΕ χθες βράδυ, κρίνει πως η καθαίρεσή του, την οποία προανήγγειλε ο κ. Νετανιάχου την Κυριακή, είχε ελατήριο το «προσωπικό συμφέρον» του πρωθυπουργού και σκοπό να «εμποδίσει τις έρευνες για τα γεγονότα που οδήγησαν στην 7η Οκτωβρίου και άλλες σοβαρές υποθέσεις που εξετάζονται το τρέχον διάστημα από τη Σιν Μπετ».

Αντίδραση της αντιπολίτευσης και διαδηλώσεις

Η αναγγελία της καθαίρεσής του την Κυριακή προκάλεσε οργή στην αντιπολίτευση και πυροδότησε διαδηλώσεις εναντίον της «απειλής για τη δημοκρατία» και κατηγορίες πως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στην πραγματικότητα προσπαθεί να συγκεντρώσει ακόμη περισσότερες εξουσίες στα χέρια του.

Αργά χθες βράδυ, χιλιάδες άνθρωποι, αψηφώντας τη βροχή και τον άνεμο, συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν μπροστά στην ιδιωτική κατοικία του Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ και κατόπιν μπροστά στην Κνέσετ, το ισραηλινό κοινοβούλιο.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γενικά θέματα16 λεπτά πριν

Με ατάκες, φληναφήματα και πομφόλυγες δεν διαμορφώνεις Στρατηγική

Μα μετά από ….6 ολόκληρα χρόνια στην διακυβέρνηση κ. Δένδια διαμορφώνεται ένα νέα δόγμα αποτροπής! Μα μας δουλεύετε;Τόσα χρόνια τι...

Αναλύσεις45 λεπτά πριν

Χάνουμε 3-0 από την Τουρκία!

Παρέμβαση του Σταύρου Λυγερού στην τηλεόραση της "Ναυτεμπορικής"

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Επί Ανδρέα Παπανδρέου οι Τούρκοι μας φοβούνταν!

Παρέμβαση του πρέσβη ε.τ. Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου στο Δημοτικό Ραδιοφωνικό Σταθμό Θεσσαλονίκης.

Αναλύσεις3 ώρες πριν

Νέα Έκθεση: Αποκαθιστώντας την κυριαρχία των κρατών μελών στην ΕΕ

Η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ισχυρά, δημοκρατικά και κυρίαρχα έθνη-κράτη. Ως εκ τούτου θα πρέπει να απομακρυνθούμε τάχιστα...

Άμυνα12 ώρες πριν

Δανεισμός χωρίς φρένο για την άμυνα της ΕΕ

Η ανάγκη για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της Ευρώπης, ως βασική αρχή, γίνεται αποδεκτή, όχι μόνο από όλες τις...

Δημοφιλή