Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Εκδήλωση μνήμης στις ΗΠΑ για την εισβολή στην Κύπρο – Μηνύματα Αμερικανών βουλευτών προς την Τουρκία

Δημοσιεύτηκε στις

(Greg Nash/Pool via AP)

Η Ελληνική Ομάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων (Hellenic Caucus) εργάζεται για την περαιτέρω αναβάθμιση της εταιρικής σχέσης που έχουν οι ΗΠΑ με την Κυπριακή Δημοκρατία

Το μήνυμα ότι θα αγωνιστούν για να παραμείνει η κατοχή της Κύπρου στο κέντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος εξέπεμψαν Αμερικανικοί βουλευτές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο (AHI) στο Κογκρέσο εν όψει της ημέρας μνήμης της τουρκικής εισβολής.

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές έβαλαν στο στόχαστρο την Τουρκία και δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν να παλεύουν για το θέμα των μαχητικών F-16. Μάλιστα ο βουλευτής Γκας Μπιλιράκης αναφέρθηκε στη πρόσφατη παραβίαση που σημειώθηκε στο Αιγαίο και αναρωτήθηκε το πως μπορεί κάποιος να εμπιστευτεί την Τουρκία τη στιγμή που κάνει αυτές τις ενέργειες εν μέσω των διαπραγματεύσεων για τα F-16.

Παράλληλα, οι νομοθέτες εστίασαν και στη θετική ατζέντα, η οποία έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα τη συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα και την Κύπρο. Πολλοί φάνηκαν να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο σχήμα περιφερειακής συνεργασίας 3+1, το οποίο περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ με τη συμμετοχή των ΗΠΑ.

Από την πλευρά της, η βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκη είπε πως θα είναι στην ομάδα των νομοθετών που θα συνοδεύσει τον Ισραηλινό πρόεδρο στην ομιλία που επρόκειτο να κάνει στη κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου. Όπως εξήγησε, θα χρησιμοποιούσε αυτή την ευκαιρία για να του μιλήσει για τη στρατηγική σημασία που έχει η συνεργασία του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Θέλουμε να υποστηρίξουμε αυτή τη σχέση. Νομίζω ότι είναι απίστευτα σημαντική από την άποψη της ασφάλειας και από την άποψη της ενέργειας. Πρέπει να υποστηρίξουμε αυτή τη συμμαχία γιατί πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη δεν εξαρτάται από τη Ρωσία για τις ενεργειακές της ανάγκες και ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Νομίζω ότι αυτές οι τρεις χώρες μπορούν να παίξουν, μαζί με την Αίγυπτο, έναν καταλυτικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής Κρις Πάπας, ο οποίος υποστήριξε πως η Ελληνική Ομάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων (Hellenic Caucus) εργάζεται για την περαιτέρω αναβάθμιση της εταιρικής σχέσης που έχουν οι ΗΠΑ με την Κυπριακή Δημοκρατία. Υπό αυτό το πρίσμα, αναφέρθηκε στην εντατική εργασία που γίνεται προκειμένου η Κύπρος να ενταχθεί στο πρόγραμμα απαλλαγής βίζας (visa waiver) αλλά και στην ολική άρση του εμπάργκο, η οποία θα επιτρέψει στη Λευκωσία να μειώσει τις υφιστάμενες εξαρτήσεις από τα ρωσικά αμυντικά συστήματα και να αποκτήσει αμερικανικό εξοπλισμό που θα είναι συμβατός με το ΝΑΤΟ και θα οδηγήσει σε ακόμα πιο αποτελεσματική συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν οι βουλευτές Γκας Μπιλιράκης, Κρις Πάπας, Νικόλ Μαλλιωτάκη, Ντίνα Τάιτους, Grace Meng, Thomas Kean, και Chuck Fleischmann.

Γκας Μπιλιράκης

«Δεν πρόκειται να ησυχάσουμε μέχρι να ενωθεί η Κύπρος. Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ και πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε όσο πιο δυνατά μπορούμε. Ξέρετε, αυτή η κατάσταση με τα F-16… δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι με τη κυβέρνηση. Και πώς μπορείς να εμπιστευτείς τον Ερντογάν; Πώς μπορείτε να εμπιστευτείτε την τουρκική κυβέρνηση, καθώς έγιναν πτήσεις πάνω από (ελληνικό) κυρίαρχο έδαφος μόλις τις προάλλες; Εάν το κάνουν τώρα, εν μέσω διαπραγματεύσεων, τι πιστεύετε ότι θα κάνουν στο μέλλον; Έχουμε λοιπόν μια μακρά μάχη μπροστά μας. Και είχαμε μεγάλη επιτυχία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.»

Κρις Πάπας

«Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τα 49 χρόνια από την παράνομη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε έναν κόσμο χωρίς αυτήν την παράνομη κατοχή που συνεχίζει να είναι σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένου και εμένα. Και ξέρουμε ότι αν αυτό το θέμα δεν συνεχίσει να παραμένει στο επίκεντρο μέσω της ομογένειας και των ανθρώπων που συνεχίζουν να ενδιαφέρονται για τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κύπρου, θα λησμονηθεί όπως πολλά άλλα ζητήματα. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα εξαιρετικής σημασίας γιατί αφορά τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ως προς τη σχέση μας με την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο Γκας (Μπιλιράκης) και εγώ μαζί με πολλά άλλα μέλη της Ελληνικής Ομάδας στη Βουλή των Αντιπροσώπων (Hellenic Caucus) θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με αυτά τα θέματα. Υπάρχουν πολλά σημαντικά ζητήματα αυτή τη στιγμή. O Γκας ανέφερε τα F-16, ένα θέμα το οποίο ειλικρινά δεν εγκαταλείπουμε και θα παραμείνουμε συγκεντρωμένοι σε αυτό γιατί είναι κρίσιμο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Προφανώς, γιορτάζουμε την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα οφέλη θα είναι πλήρη όσον αφορά την ικανότητα της Κύπρου να απομακρυνθεί από τα ρωσικά συστήματα και να μπορεί να αγοράσει αμερικανικό εξοπλισμό, κάτι που είναι κρίσιμο για την ικανότητα των στρατευμάτων μας να συνεργάζονται στην περιοχή. Και σκεφτόμαστε το πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης βίζας, το οποίο είναι κάτι που η Ελληνική Ομάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων (Hellenic Caucus) επικεντρώνεται πολύ στο πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε την Κύπρο να ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα, το οποίο έχει τεράστια οφέλη για τις οικονομίες και την επιχειρηματική μας ανάπτυξη. Η ανάπτυξη της εταιρικής σχέσης 3+1 είναι μια άλλη εξέλιξη που αλλάζει το παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς προβλέπει τη συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών. Γνωρίζουμε ότι η εταιρική σχέση συνεχίζει να αναπτύσσεται και αναζητούμε τρόπους για να κάνουμε έξυπνες επενδύσεις στη στρατιωτική εκπαίδευση και άλλα πράγματα μέσω του αμυντικού νομοσχεδίου (NDAA) και μέσω της διαδικασίας των πιστώσεων (στο Κογκρέσο). Καθώς γιορτάζουμε τη σκοτεινή επέτειο των 49 χρόνων τουρκικής κατοχής της Κύπρου, ας δεσμευτούμε να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει ένα μέλλον όπου η Κύπρος θα είναι ενωμένη, ελεύθερη και όχι κάτω από τον ζυγό της Τουρκίας.»

Νικόλ Μαλλιωτάκη

«Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να υπενθυμίζουμε στα μέλη του Κογκρέσου αυτή την αδικία και αυτήν την παράνομη κατοχή. Ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή που το Κογκρέσο καλείται να αποφασίσει εάν η Τουρκία θα παραλάβει τα μαχητικά αεροσκάφη. Προφανώς, ήμουν πολύ αντίθετη και ξεκάθαρη ότι αυτή η συμφωνία πρέπει να απορριφθεί. Στην περίπτωση της Ελλάδας, προδίδουμε μια χώρα που έχει υπάρξει πολύ αξιόπιστος σύμμαχος για ένα κράτος που δεν ενδιαφερόταν μέχρι πολύ πρόσφατα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Δεν έχω πρόβλημα με την ένταξη της Σουηδίας, αλλά έχω θέμα με τον τρόπο που έχει δρομολογηθεί αυτή η συμφωνία. Και επίσης επιβραβεύουμε ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ (Τουρκία) που δεν έχει ενεργήσει ως σύμμαχος, αλλά έχει ενεργήσει ως αντίπαλος, με αυτά τα μαχητικά. Συνεχίζω να εκφράζω αυτή την ανησυχία γιατί δεν είναι σωστό ιδιαίτερα σε ότι αφορά το μέλλον της φιλίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Όσον αφορά την Κύπρο, ανησυχούμε εξίσου ότι η πώληση μαχητικών στην Τουρκία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη επιθετικότητα από την πλευρά του Ερντογάν. Βλέπουμε τις παράνομες υπερπτήσεις που έχουν γίνει. Βλέπουμε τις απειλές επέκτασης της πραγματικής (τουρκικής) παρουσίας στην Κύπρο. Αυτό είναι εξίσου ανησυχητικό. Θα πρέπει επίσης να ανησυχούμε, ως Αμερικανοί, για τον ρόλο που έπαιξε η Τουρκία στη διακοπή των επιχειρήσεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, καθώς και για το γεγονός ότι παραμένει ο μόνος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. Και νομίζω ότι αυτό είναι σίγουρα κάτι που είναι ανησυχητικό για εμάς ως μέλη του Κογκρέσου. Είναι κάτι που θα πρέπει να ανησυχεί και τους Αμερικανούς, καθώς θα πρέπει να λάβουμε αποφάσεις με βάση τα συμφέροντα της εθνικής μας ασφάλειας και να διασφαλίζουμε ότι έχουμε σταθερότητα στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο και στη γύρω περιοχή. Σήμερα, νομίζω, είναι μια σημαντική μέρα επειδή έχουμε εδώ τον Πρόεδρο του Ισραήλ που θα μιλήσει στη κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου. Είμαι πολύ περήφανη που διορίστηκα από τον Πρόεδρο της Βουλής ως μέλος της επιτροπής συνοδείας. Αλλά αυτό που θα πω είναι ότι υπάρχει μια πολύ σημαντική στρατηγική εξάρτηση, από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Και σίγουρα γι’ αυτό θα μιλήσω με τον Πρόεδρο σήμερα όταν θα έχω την ευκαιρία να τον συναντήσω σύντομα. Γιατί θέλουμε να υποστηρίξουμε αυτή τη σχέση. Νομίζω ότι είναι απίστευτα σημαντική από την άποψη της ασφάλειας και από την άποψη της ενέργειας. Πρέπει να υποστηρίξουμε αυτή τη συμμαχία γιατί πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη δεν εξαρτάται από τη Ρωσία για τις ενεργειακές της ανάγκες και ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Νομίζω ότι αυτές οι τρεις χώρες μπορούν να παίξουν, μαζί με την Αίγυπτο, έναν καταλυτικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Τι μπορεί να εμποδίζει το Ισραήλ να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν;

Το Ισραήλ βλέπει ένα πυρηνικά εξοπλισμένο Ιράν ως υπαρξιακή απειλή. Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα των πληγμάτων θα εξαρτηθεί από τους στρατιωτικούς στόχους και τις αντιδράσεις του Ιράν.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Ισραήλ βλέπει ένα πυρηνικά εξοπλισμένο Ιράν ως υπαρξιακή απειλή. Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα των πληγμάτων θα εξαρτηθεί από τους στρατιωτικούς στόχους και τις αντιδράσεις του Ιράν.

Η Τεχεράνη έχει ήδη εκτοξεύσει περισσότερα από 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς το Ισραήλ και ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έχει ορκιστεί για σκληρές συνέπειες. «Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσον επιβραδύνεται ή επιταχύνεται η επιδίωξη του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο», δήλωσε ο Γιον Άλτερμαν του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Μπορεί το Ισραήλ να καταστρέψει μόνο του τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν; Η Τεχεράνη δήλωσε ότι χτύπησε τη Νατάνζ την Παρασκευή και «κατέστρεψε» την υπόγεια περιοχή του εργοστασίου, έναν πολυεπίπεδο χώρο εμπλουτισμού ουρανίου, με μηχανές φυγοκέντρησης, αίθουσες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και άλλες υποδομές. Το Ισραήλ φέρεται να στόχευσε και  το Φορντόου.

Θαμμένες και προστατευμένες δεκάδες μέτρα σκυροδέματος

Και οι δύο πυρηνικές εγκαταστάσεις δημιουργήθηκαν με την προοπτική τέτοιου είδους χτυπήματα. Και αυτή η εγκατάσταση εμπλουτισμού του πυρηνικού ουρανίου, είναι θαμμένη κάτω από ένα βουνό, ενώ τόσο αυτή όσο και η Νατάνζ βρίσκονται κάτω από δεκάδες μέτρα οπλισμένου σκυροδέματος

Αλλά οι επιλογές του Ισραήλ είναι  περιορισμένες – εάν επιχειρήσει μόνο του. Τα ισραηλινά μαχητικά βομβαρδιστικά F-15 μπορούν να μεταφέρουν βόμβες 4.000-5.000lb GBU-28 οι οποίες όμως μπορούν να διαπεράσουν μόνο 5-6 μέτρα σκυροδέματος. 

Η καταστροφή τέτοιων δομών θα απαιτούσε διαδοχικά χτυπήματα με βόμβες.

Το Τελ Αβίβ,διαθέτει τέτοιες βόμβες, των οποίων ο αριθμός  είναι επτασφράγιστο μυστικό ωστόσο είναι ελάχιστοι οι αναλυτές που πιστεύουν ότι είναι αρκετές για τέτοιου είδους επίθεσεις.

Οι δυνάμεις του Ισραήλ «δεν έχουν αρκετές βόμβες των 5.000 λιβρών» για να εξουδετερώσουν το Φορντόου και τη Νατάνζ, δήλωσε τον Απρίλιο ο απόστρατος στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Τσαρλς Γουόλντ, ο οποίος τώρα εργάζεται για το Εβραϊκό Ινστιτούτο για την Εθνική Ασφάλεια της Αμερικής.

Δεν γνωρίζουν πού βρίσκεται το 60% του αποθέματος ουρανίου»

«Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται το 60% [του αποθέματος ουρανίου», δήλωσε τέλος ο Ντέιβιντ Όλμπραϊτ, πρόεδρος του l Institute for Science and International Security (ISIS). «Η ΔΟΑΕ προφανώς γνωρίζει μέχρι ενός σημείου… Αλλά αν το Ιράν το μετακινεί από μια προστατευόμενη τοποθεσία σε μια άλλη, η ΔΟΑΕ δεν είναι σε θέση να το “ακολουθήσει” ».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Όταν απουσιάζει το «ειδικό βάρος»

Η Ε.Ε. δεν μπορεί να διαχειριστεί τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας που μαίνεται πάνω από 3 χρόνια στα σύνορά της, πόσο μάλλον να δράσει για μια σύγκρουση πιο μακρινή.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σε κάθε μείζον διεθνές ζήτημα που ανακύπτει, παρακολουθούμε την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρακολουθεί τις εξελίξεις ως απλός θεατής.

Για τη στάση της αυτή συχνά κατηγορείται από πολλούς, αλλά τελικά είναι καλύτερο να σιωπά και να περιορίζεται σε ευχολόγια που κανείς δεν τα λαμβάνει υπόψη;

«Οι αναφορές που έρχονται από τη Μέση Ανατολή είναι βαθιά ανησυχητικές. Η Ευρώπη προτρέπει όλα τα μέρη να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση, να αποκλιμακώσουν αμέσως και να απόσχουν από αντίποινα», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με αφορμή την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.

Και πρόσθεσε: «Μια διπλωματική επίλυση είναι τώρα πιο επείγουσα από ποτέ, για χάρη της σταθερότητας και της παγκόσμιας ασφάλειας της περιοχής».

Υπό κανονικές συνθήκες, αν η Ε.Ε. ήταν «βασικός παίκτης» στη διεθνή σκακιέρα, δεν θα ευχόταν να προκύψει μια διπλωματική επίλυση. Θα την επιδίωκε με συγκεκριμένες κινήσεις.

Ίσως είναι καλύτερο που δεν παρεμβαίνει, αφού, όποτε το πράττει, συνήθως είναι σε λάθος κατεύθυνση.

Η Ε.Ε. δεν μπορεί να διαχειριστεί τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας που μαίνεται πάνω από 3 χρόνια στα σύνορά της, πόσο μάλλον να δράσει για μια σύγκρουση πιο μακρινή.

Αποδέχτηκε σιωπηρά τη δρομολόγηση του πολέμου στην Ουκρανία και, όταν οι Αμερικανοί (οι οποίοι τον υποδαύλισαν) τράβηξαν χειρόφρενο, οι «Βρυξέλλες» αποφάσισαν ότι πρέπει να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί ο πόλεμος. Με ποιον σκοπό άραγε;
Στο πλαίσιο αυτό, εξαγγέλθηκε και το τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα RE-ARM Europe, το οποίο θα κοστίσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια, επιχειρώντας να πείσουν τους πολίτες της Ε.Ε. ότι θα πρέπει να ζουν μόνιμα με τον φόβο ενός πολέμου με τη Ρωσία.

Κάποιος αφελής θα ρωτούσε την ηγεσία της Ε.Ε.: Γιατί τη διπλωματική οδό, που συστήνετε χλιαρά και αορίστως σε Ιράν – Ισραήλ, δεν την εφαρμόζετε στα σύνορά σας;

Προφανώς επειδή απουσιάζει το «ειδικό βάρος» των διαπραγματευτών.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Πως η MOSSAD χτύπησε το Ιράν εκ των έσω!

Μια ισραηλινή πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι η διαβόητη ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών δημιούργησε μια βάση στο Ιράν για μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών ισχυρίστηκε την Παρασκευή ότι κατάφερε να επιτεθεί στο Ιράν από μέσα μετά από ένα μπαράζ επιθέσεων που στόχευσαν την καρδιά του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.

@xristoskonstantinidis84 Mossad’s secret operation on #Iran soil during “Rising Lion” operation of #Israel ♬ πρωτότυπος ήχος – Xristos Konstantinidis

Το Ισραήλ εξαπέλυσε δεκάδες επιθέσεις εναντίον του Ιράν νωρίς το πρωί της Παρασκευής, τοπική ώρα, σκοτώνοντας υψηλόβαθμους στρατιωτικούς ηγέτες και αρκετούς πυρηνικούς επιστήμονες, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Μια ισραηλινή πηγή ασφαλείας δήλωσε στο ABC News ότι η MOSSAD δημιούργησε μια βάση στο Ιράν για εκρηκτικά drones, τα οποία εισήχθησαν στη χώρα πολύ πριν από την επίθεση και ενεργοποιήθηκαν κατά τη διάρκειά της.

Σύμφωνα με την πηγή, τα εκρηκτικά drones εκτοξεύτηκαν εναντίον εκτοξευτών πυραύλων εδάφους-εδάφους στη βάση Ασφατζαμπάντ κοντά στην Τεχεράνη, η οποία απειλούσε το Ισραήλ.

Η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών MOSSAD δημοσίευσε βίντεο που δείχνει πώς επιτέθηκαν στο Ιράν από μέσα. Ένα απόσπασμα δείχνει δύο πράκτορες σε αυτό που η MOSSAD χαρακτήρισε ιρανικό έδαφος, το οποίο δημοσιεύτηκε στις 13 Ιουνίου 2025.
ΔΕΛΤΙΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ μέσω Reuters

Η Μοσάντ δημοσίευσε βίντεο την Παρασκευή που, όπως ισχυρίζεται, έδειχνε δύο πράκτορες σε ιρανικό έδαφος. Η MOSSAD ανέφερε ότι οι πράκτορες ανέπτυξαν συστήματα ακριβείας επίθεσης «σχεδιασμένα να καταστρέψουν τα ιρανικά συστήματα αεράμυνας».

Ένα άλλο βίντεο έδειχνε μια επίθεση σε μια συσκευή αεράμυνας σε «μυστική επιχείρηση της MOSSAD», σύμφωνα με το πρακτορείο.

Καπνός υψώνεται από σημείο που έγινε στόχος ισραηλινής επιδρομής στην ιρανική πρωτεύουσα Τεχεράνη, στις 13 Ιουνίου 2025.
Sepah News/AFP μέσω Getty Images

Ένα τρίτο βίντεο έδειχνε έναν στόχο να πλησιάζει κάτι που φαινόταν να είναι ένας πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς.

Το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα από το Reuters, το οποίο ανέφερε ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την ημερομηνία ή την τοποθεσία των βίντεο.

Μετά την επίθεση του Ισραήλ, το Ιράν εκτόξευσε δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους προς το Ισραήλ την Παρασκευή το βράδυ σε αντίποινα για την αιφνιδιαστική επίθεση του Ισραήλ νωρίς την Παρασκευή.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή2 ώρες πριν

Τι μπορεί να εμποδίζει το Ισραήλ να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν;

Το Ισραήλ βλέπει ένα πυρηνικά εξοπλισμένο Ιράν ως υπαρξιακή απειλή. Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα των πληγμάτων θα εξαρτηθεί...

Αναλύσεις3 ώρες πριν

Μοναδική ιστορική επιχείρηση

Από τον αντιστράτηγο Ιωάννη Μπαλτζώη

Αναλύσεις4 ώρες πριν

Αλλάζει η Μέση Ανατολή!

Ο Μιχάλης Ψύλος στην τηλεόραση της "Ναυτεμπορικής": Οι συνωμοσιολόγοι λένε, ότι υπήρχαν κενά ασφαλείας στην τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου...

Γενικά θέματα4 ώρες πριν

Όταν απουσιάζει το «ειδικό βάρος»

Η Ε.Ε. δεν μπορεί να διαχειριστεί τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας που μαίνεται πάνω από 3 χρόνια στα σύνορά της,...

Διεθνή5 ώρες πριν

Πως η MOSSAD χτύπησε το Ιράν εκ των έσω!

Μια ισραηλινή πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι η διαβόητη ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών δημιούργησε μια βάση στο Ιράν για μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Δημοφιλή