Πολιτική
Γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος που αναφέρεται σε κήρυξη ΑΟΖ ελλείψει συμφωνίας;

Πρόκειται για το άρθρο 156 του ν.4001/2011 που ψηφίστηκε πριν 12 χρόνια
Γράφει: Μπάμπης Παπασπύρος*
Στις 18 Αυγούστου 2011, υπογράφηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4001/2011…
«Για τη λειτουργία Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου, για Έρευνα, Παραγωγή και δίκτυα μεταφοράς Υδρογονανθράκων και άλλες ρυθμίσεις».
Ας δούμε όμως τι προβλέπει ένα συγκεκριμένο άρθρο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον…
- Άρθρο 156
1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 2 του ν. 2289/1995 αντικαθίσταται ως εξής:
“1. Το δικαίωμα αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων που υπάρχουν στις χερσαίες, στις υπολίμνιες και υποθαλάσσιες περιοχές στις οποίες η Ελληνική ∆ημοκρατία ασκεί αντιστοίχως κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το ∆ίκαιο της Θάλασσας, όπως κυρώθηκε με το ν. 2321/1995 ανήκει αποκλειστικά στο ∆ημόσιο και η άσκηση του αφορά πάντοτε τη δημόσια ωφέλεια. Η διαχείριση για λογαριασμό του ∆ημοσίου των δικαιωμάτων της παραγράφου αυτής ασκείται από την Ε∆ΕΥ ΑΕ.
Ως “υποθαλάσσιες περιοχές” νοούνται ο βυθός και το υπέδαφος των εσωτερικών υδάτων, της αιγιαλίτιδας ζώνης, της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (αφ`ης κηρυχθεί) μέχρι την απόσταση των 200 ν.μ. από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης.
Ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις ελληνικές ακτές, το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (αφ`ης κηρυχθεί) είναι η μέση γραμμή, κάθε σημείο της οποίας απέχει ίση απόσταση από τα εγγύτερα σημεία των γραμμών βάσης (τόσο ηπειρωτικών όσο και νησιωτικών) από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης.“
Τι μας λέει η τελευταία παράγραφος του άρθρου 156 του νόμου 4001 του 2011 με απλά λόγια;
Αν δεν έχεις συμφωνία οριοθέτησης με την Τουρκία (που δεν έχεις), μπορείς να κηρύξεις ΑΟΖ με εξωτερικά όρια την μέση γραμμή, κάθε σημείο της οποίας απέχει ίση απόσταση από τα εγγύτερα σημεία των γραμμών βάσης (τόσο ηπειρωτικών όσο και νησιωτικών) από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης.
Το ερώτημα είναι ποιος είναι ο λόγος, που δεν εφαρμόσθηκε επί 12 χρόνια νόμος του κράτους που είναι σε ισχύ από τον Αύγουστο του 2011;
Οι νόμοι ψηφίζονται για να εφαρμόζονται.
*Ταξίαρχος εν αποστρατεία Μηχανικός ΣΜΑ, πρώην Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας

Ιστορία - Πολιτισμός
Αναγνωρίζει το Ιράν τη γενοκτονία των Αρμενίων;
Αν κι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν έχει αναγνωρίσει επισήμως τη γενοκτονία των Αρμενίων, το έχει κάνει επανειλημμένα στην πράξη.

Γράφει ο Αλέξης Λεκάκης
Το Ιράν κι η Αρμενία διατηρούν παραδοσιακά πολύ καλές διακρατικές σχέσεις και στενούς πολιτιστικούς δεσμούς. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια το Ιράν είναι ο πιο ενεργός υποστηρικτής της εδαφικής ακεραιότητας της Αρμενίας απέναντι στην επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν, τόσο στα λόγια όσο και στις ενέργειες.
Αν κι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν έχει αναγνωρίσει επισήμως τη γενοκτονία των Αρμενίων, το έχει κάνει επανειλημμένα στην πράξη.
Ειδικότερα, σε επίσκεψή του στην Αρμενία τον Σεπτέμβριο του 2004, ο τότε μεταρρυθμιστής πρόεδρος του Ιράν, ο Μοχαμάντ Χαταμί, απέτισε φόρο τιμής στο Μνημείο της Αρμένικης Γενοκτονίας, αποτελώντας τον 4ο ηγέτη ισλαμικής χώρας που έπραξε κάτι τέτοιο.
Δύο χρόνια αργότερα, ήτοι το 2006, το επανέλαβε ο τότε συντηρητικός πρόεδρος της ιρανικής βουλής, ο οποίος παρεμπίπτοντας τυγχάνει να είναι συμπέθερος του Ιρανού ανώτατου ηγέτη, του αγιατολά Αλί Χαμενεΐ.
Έκτοτε, αρκετοί Ιρανοί βουλευτές επισκέπτονται κάθε τόσο το εν λόγω μνημείο στο Γερεβάν, για να υποβάλουν τα σέβη τους.
Επίσης, κάθε χρόνο στην Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, ο εκάστοτε πρέσβης του Ιράν στην Αρμενία καταθέτει στεφάνη στο Μνημείο της Αρμένικης Γενοκτονίας.
Πέραν τούτων, κάθε έτος στις 24 Απριλίου, δηλαδή την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, η αρμένικη κοινότητα του Ιράν πραγματοποιεί ανεμπόδιστα τελετές, για να τιμήσει τα θύματα, στις οποίες εκδηλώσεις συμμετέχουν κι Ιρανοί πολιτικοί.
Επιπλέον, οφείλεται να επισημανθεί ότι στο Ιράν υπάρχουν δύο μνημεία για τη γενοκτονία των Αρμενίων, το ένα στην Τεχεράνη και το άλλο στο Εσφαχάν.
Σημειώνεται ότι αρκετοί Ιρανοί βουλευτές έχουν κατά καιρούς αναγνωρίσει τη γενοκτονία.
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την τουρκική Hürriyet Daily News, το δημοτικό συμβούλιο της Τεχεράνης έχει πριν κάποια χρόνια αναγνωρίσει τη γενοκτονία, μια πληροφορία που δεν μπόρεσα, ωστόσο, να επιβεβαιώσω από άλλη πηγή.
Ο, δε, λαϊκιστής Μαχμούτ Αχμαντινεζάντ είχε υποσχεθεί κατά την εκστρατεία του για τις προεδρικές εκλογές του 2005 ότι θα προχωρούσε στην επίσημη αναγνώρισή της, κάτι όμως που δεν έκανε εν τέλει κατά την οκταετή θητεία του.
Βέβαια, τον Αύγουστο του 2010, ο τότε αντιπρόεδρος του Αχμαντινεζάντ κι επικεφαλής του Οργανισμού Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Τουρισμού σε δηλώσεις του έκανε ξεκάθαρη αναφορά για τη διάπραξη γενοκτονίας εναντίον των Αρμενίων, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Τουρκίας.
Οι κάτωθι φωτογραφίες είναι από την προειρημένη ιστορική επίσκεψη του Χαταμί στο Τσιτσερνακαμπέρντ, το Μνημείο της Αρμένικης Γενοκτονίας στο Γερεβάν.
Πολιτική
Στις 27 Απριλίου το συνέδριο… διάλυσης του PKK
Η διαδικασία αυτοδιάλυσης του PKK ξεκίνησε έπειτα από την έκκληση του έγκλειστου στο Ιμραλί ηγέτη της οργάνωσης Αμπντουλάχ Οτσαλάν για κατάθεση των όπλων.

Στις 27 Απριλίου καθορίστηκε το πολυαναμενόμενο «Συνέδριο για τον αφοπλισμό και την αυτοδιάλυση του PKK» σε μη βέβαιη ακόμα περιοχή στο Βόρειο Ιράκ, αποκαλύπτουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης.
Τα σχετικά δημοσιεύματα εικοτολογούν επί της διαδικασίας και πιθανών ‘συμφωνιών’ (όπως απελευθέρωση φυλακισμένων Κούρδων πολιτικών) μεταξύ του φιλοκουρδικού DEM και της τουρκική κυβέρνησης.
Η διαδικασία αυτοδιάλυσης του PKK ξεκίνησε έπειτα από την έκκληση του έγκλειστου στο Ιμραλί ηγέτη της οργάνωσης Αμπντουλάχ Οτσαλάν για κατάθεση των όπλων. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι η διαδικασία αφοπλισμού θα παρακολουθείται από την Τουρκία, τη Συρία και το Ιράκ. Τα όπλα θα καταγράφονται ένα προς ένα και οι μονάδες πληροφοριών των τριών χωρών θα αποφασίσουν τι θα γίνει με τα όπλα.
Στις συναντήσεις που έγιναν μεταξύ του ηγέτη του PKK Οτσαλάν και Τούρκων αξιωματούχων, είχαν γίνειαξιολογήσεις σχετικά με το συνέδριο του PKK.
Πηγές ανέφεραν ότι εάν το συνέδριο πραγματοποιηθεί στο Ερμπίλ ή στη Σουλεϊμανίγια του Ιράκ, μέτρα για το θέμα αυτό μπορούν να ληφθούν από την ιρακινή διοίκηση. Πηγές του κυβερνώντος κόμματος AKΡ ανέφεραν ότι η ιρακινή κυβέρνηση θα είναι σε επιφυλακή έναντι επιθέσεων από τις υπηρεσίες πληροφοριών ορισμένων χωρών που θέλουν να υπονομεύσουν τη διαδικασία κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι σε αυτή τη διαδικασία, που ονομάζεται «διαδικασία παρακολούθησης και επιθεώρησης», θα τηρείται η προέλευση και το αρχείο κάθε όπλου. Το πού θα παραδοθούν τα όπλα, το πώς θα παραδοθούν και τι θα γίνει με αυτά τα όπλα στη συνέχεια θα αποφασιστεί μέσα από συζητήσεις σε έναν κοινό μηχανισμό που θα δημιουργηθεί από τις μονάδες πληροφοριών των τριών χωρών.
Ορισμένα μέλη του φιλοκουρδικού κόμματος DEM δήλωσαν στις συναντήσεις τους με μέλη του AKP ότι το κάλεσμα του Οτσαλάν καλύπτει όλα τα στοιχεία της οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών, ιρακινών, συριακών και ιρανικών παραρτημάτων. Μολονότι υπάρχουν κάποιοι εντός του κόμματος DEM που έχουν διαφορετικές απόψεις για αυτό το θέμα, σύμφωνα με πηγές υψηλού επιπέδου ασφαλείας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η έκκληση καλύπτει ολόκληρη την οργάνωση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ EDOTOURKIA.GR
Ιστορία - Πολιτισμός
Πισωγύρισμα από Τραμπ! Απέφυγε να μιλήσει για “γενοκτονία” για τις σφαγές των Αρμενίων

O Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε χθες Πέμπτη να χαρακτηρίσει «γενοκτονία» τις σφαγές των Αρμενίων που διαπράχτηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αντιστρέφοντας τη θέση του Δημοκρατικού προκατόχου του Τζο Μπάιντεν.
Η Τουρκία, ο πρόεδρος της οποίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει καλλιεργήσει στενές σχέσεις με τον Τραμπ, διαψεύδει πάντα πως διαπράχτηκε γενοκτονία και επιδιώκει να εμποδίσει κάθε διεθνή αναγνώρισή της.
Στο μήνυμα που κατά παράδοση δημοσιοποιούν κάθε χρόνο οι πρόεδροι των ΗΠΑ για την επέτειο, ο Τραμπ αναφέρεται «στη μνήμη των υπέροχων ψυχών που υπέστησαν μία από τις χειρότερες καταστροφές του 20ού αιώνα».Το 2021, ο Μπάιντεν έγινε ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που αναγνώρισε τη γενοκτονία αποτίνοντας ρητώς «φόρο τιμής σε όλους τους Αρμενίους που χάθηκαν στη γενοκτονία η οποία είχε αρχίσει πριν από 106 χρόνια σαν σήμερα».
«Η υπαναχώρηση του προέδρου Τραμπ από την αναγνώριση εκ μέρους των ΗΠΑ της αρμενικής γενοκτονίας αποτελεί επονείδιστη συνθηκολόγηση μπροστά στις τουρκικές απειλές», τόνισε ο Αράμ Χαμπαριάν, εκτελεστικός διευθυντής της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής της Αμερικής (ANCA), σε ανακοίνωση της οργάνωσης.
Κατά το Γερεβάν, έως και 1,5 εκατ. άνθρωποι σφαγιάστηκαν μεταξύ του 1915 και του 1916, όταν οθωμανικές δυνάμεις κατέστειλαν την αρμενική χριστιανική μειονότητα, την οποία αντιμετώπιζν συλλήβδην ως φιλορωσική και προδοτική.
Η Τουρκία, κληρονόμος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, απορρίπτει τον όρο γενοκτονία, κάνει λόγο για εμφύλιο πόλεμο στην Ανατολία ο οποίος σε συνδυασμό με λιμό είχε προκαλέσει τον θάνατο 300.000 ως 500.000 Αρμενίων και περίπου ισάριθμων Τούρκων. Λέει επίσης πως οι Αρμένιοι είχαν πάρει την πλευρά της Ρωσίας στις συγκρούσεις.
Η Αρμενία και η μεγάλη αρμενική διασπορά, που έχει αξιοσημείωτη επιρροή, αγωνίζονται επί δεκαετίες προκειμένου να υπάρξει διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας. Μέχρι σήμερα 34 κράτη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βραζιλίας, της Ρωσίας και της Ελλάδας, την έχουν αναγνωρίσει επίσημα.
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Απόψεις3 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”