Ο Νίγηρας ήταν ένας από τους τελευταίους συμμάχους της Γαλλίας στο Σαχέλ
Ο Νίγηρας ήταν ένας από τους τελευταίους συμμάχους της Γαλλίας στο Σαχέλ, μια περιοχή που μαστίζεται από αστάθεια και τζιχαντιστικές επιθέσεις.
Η Γαλλία ανέστειλε, με άμεση ισχύ, όλη την αναπτυξιακή βοήθεια που παρείχε στον Νίγηρα, μετά το πραξικόπημα και την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου Μοαμέντ Μπαζούμ από τον στρατό.
Το Παρίσι «ζητά την επαναφορά της συνταγματικής τάξης» στον Νίγηρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών σήμερα, μετά τη συνεδρίαση του αμυντικού συμβουλίου της με τη συμμετοχή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Νίγηρας, μια χώρα 20 εκατομμυρίων κατοίκων στην καρδιά του Σαχέλ, καταγράφει μια από τις υψηλότερες δημογραφικές αυξήσεις στον κόσμο. Το γαλλικό Αναπτυξιακό Ταμείο (AFD) διέθεσε το 2021 97 εκατομμύρια ευρώ στη χώρα αυτή, που είναι από τις φτωχότερες στον κόσμο.
Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Παπούα-Νέα Γουινέα, καταδίκασε την Παρασκευή το πραξικόπημα, χαρακτηρίζοντάς το «επικίνδυνο» για την περιοχή και ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος ο Μπαζούμ.
Ο Νίγηρας ήταν ένας από τους τελευταίους συμμάχους της Γαλλίας στο Σαχέλ, μια περιοχή που μαστίζεται από αστάθεια και τζιχαντιστικές επιθέσεις. Η Γαλλία, οι δυνάμεις της οποίας αποχώρησαν από το Μαλί υπό την πίεση της στρατιωτικής χούντας σε αυτή τη χώρα, είχε αναπτύξει 1.500 στρατιώτες στον Νίγηρα, οι οποίοι συνεργάζονταν μέχρι τώρα με τον στρατό της χώρας αυτής.
Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό.
Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων).
Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας).
Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.
Έκρηξη έπληξε το μεσημέρι του Σαββάτου 26 Απριλίου 2025 το λιμάνι Shahid Rajaee της πόλης Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν, η οποία βρίσκεται στα νότια της χώρας, στην είσοδο του στρατηγικής σημασίας Στενού του Ορμούζ.
Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Tasnim από την μεγάλη έκρηξη που προκάλεσε χάος στο λιμάνι έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 281 άτομα, τα οποία μεταφέρονται σε νοσοκομεία. Ο απολογισμός των τραυματιών ανεβαίνει συνεχώς, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για νεκρούς.
Οπως μεταδίδει το Tasnim από την ισχύ της έκρηξης σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές στα περισσότερα από τα κτίρια του λιμανιού και στα οχήματα που βρίσκονταν στην περιοχή, ενώ βίντεο που κυκλοφορούν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν την περιοχή του λιμανιού τυλιγμένη σε μαύρους καπνούς.
Ολα τα νοσοκομεία της πόλης έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.
📹 تعداد مصدومان به ۱۹۵ نفر افزایش یافت
دستور عارف درباره بررسی علت انفجار در اسکله شهید رجایی
Η μεγάλη έκρηξη στο ιρανικό λιμάνι σημειώθηκε την ίδια μέρα με τον σημερινό τρίτο γύρο των συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο οποίος πραγματοποιείται στο Ομάν.
Ο γενικός διευθυντής της διαχείρισης κρίσεων στην επαρχία Χορμοζγκάν, στην οποία ανήκει το Μπαντάρ Αμπάς, δήλωσε ότι η αιτία της έκρηξης παραμένει άγνωστη.
Η Διεύθυνση Λιμένων της επαρχίας ανέφερε ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε περιοχή της προβλήτας του λιμανιού, προσθέτοντας ότι οι ομάδες πυρόσβεσης εργάζονται για να κατασβέσουν τη φωτιά που προκλήθηκε από την έκρηξη.
Το λιμάνι Shahid Rajaee διακινεί κυρίως εμπορευματοκιβώτια και διαθέτει επίσης δεξαμενές πετρελαίου και άλλες πετροχημικές εγκαταστάσεις.
Η Εθνική Εταιρεία Διύλισης και Διανομής Πετρελαίου ανακοίνωσε ωστόσο ότι η έκρηξη και η πυρκαγιά στο λιμάνι δεν έχει σχέση με διυλιστήρια, δεξαμενές καυσίμων, αγωγούς και δίκτυα διανομής καυσίμων και ότι όλες οι σχετικές εγκαταστάσεις στην πόλη Μπαντάρ Αμπάς λειτουργούν χωρίς διακοπή.
Ο συγκεκριμένος δορυφόρος, που πιστεύεται ότι αποτελεί στην ουσία ένα ραντάρ κατασκοπείας, μπήκε πέρυσι στο επίκεντρο αμερικανικών ισχυρισμών ότι η Ρωσία εδώ και χρόνια αναπτύσσει ένα πυρηνικό όπλο ικανό να καταστρέψει ολόκληρα δορυφορικά δίκτυα
Μυστικός ρωσικός δορυφόρος που αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι είναι συνδεδεμένος με πρόγραμμα πυρηνικών όπλων για τη αντιμετώπιση εχθρικών δορυφόρων, φαίνεται να περιστρέφεται ανεξέλεγκτα, υποδηλώνοντας ότι ίσως να έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.
Ο δορυφόρος Cosmos 2553, που εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία εβδομάδες πριν εισβάλει στην Ουκρανία το 2022, είχε διάφορες ασταθείς περιστροφές κατά το παρελθόν έτος, σύμφωνα με δεδομένα που συνέλεξε το ραντάρ Doppler από την εταιρεία διαστημικής παρακολούθησης LeoLabs αλλά και σύμφωνα με δεδομένα της Slingshot Aerospace που κοινοποιήθηκαν στο Reuters.
Ο συγκεκριμένος δορυφόρος, που πιστεύεται ότι αποτελεί στην ουσία ένα ραντάρ κατασκοπείας, μπήκε πέρυσι στο επίκεντρο αμερικανικών ισχυρισμών ότι η Ρωσία εδώ και χρόνια αναπτύσσει ένα πυρηνικό όπλο ικανό να καταστρέψει ολόκληρα δορυφορικά δίκτυα, όπως το τεράστιο διαδικτυακό σύστημα Starlink της SpaceX που χρησιμοποιείται (και) από τα ουκρανικά στρατεύματα.
Ο δορυφόρος Cosmos 2553 βρισκόταν σε μια σχετικά απομονωμένη τροχιά περίπου 2.000 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, σταθμευμένος σε ένα «hotspot» που συνήθως αποφεύγουν οι δορυφόροι επικοινωνιών ή παρατήρησης.
Η εταιρία LeoLabs τον περασμένο Νοέμβριο εντόπισε εσφαλμένες κινήσεις του δορυφόρου με μετρήσεις από το παγκόσμιο δίκτυο επίγειων σταθμών του.
Η εταιρεία αναβάθμισε τον Δεκέμβριο την αξιολόγησή της σε «υψηλή βεβαιότητα» ότι ο δορυφόρος παρέπαιε με βάση και πρόσθετα δεδομένα από ραντάρ αλλά και εικόνες του δορυφόρου που ελήφθησαν από μια άλλη διαστημική εταιρεία
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.
«Αυτή η παρατήρηση υποδηλώνει έντονα ότι ο δορυφόρος δεν λειτουργεί πλέον», εκτιμά και το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, ένα think tank με έδρα την Ουάσιγκτον
Ο Cosmos 2553 είναι ένας από τους δεκάδες ρωσικούς δορυφόρους στο διάστημα που έχει εγείρει υποψίες για στρατιωτικές ή κατασκοπευτικές σκοπεύσεις και τα προγράμματα πληροφοριών. Η Μόσχα αντιμετωπίζει το δίκτυο Starlink του SpaceX, ως έναν νόμιμο στρατιωτικό στόχο καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα χρησιμοποιούν την υπηρεσία σε συνδυασμό με οπλισμό στο πεδίο της μάχης.
Η Μόσχα, αλλά και η Κίνα και οι ΗΠΑ, έχουν ρίξει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικές διαστημικές δυνατότητες και δοκιμάζουν κρυφά μια σειρά τεχνολογιών με πιθανές στρατιωτικές χρήσεις, προκαλώντας ανησυχίες για ατυχήματα ή για τα αποτελέσματα σε περίπτωση μελλοντικής διαστημικής σύγκρουσης.
Η εξέλιξη ενδέχεται να συνιστά οπισθοδρόμηση στις προσπάθειες της Μόσχας για διαστημικά όπλα, σύμφωνα με αμερικανούς αναλυτές.
Πυρά αντήλλαξαν στη διάρκεια της νύχτας οι ινδικές και πακιστανικές δυνάμεις κατά μήκος των ντε φάκτο συνόρων ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν στο Κασμίρ, ανακοίνωσε σήμερα ο ινδικός στρατός.
Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη νύχτα με ανταλλαγή πυρών καθώς προηγήθηκε παρόμοιο περιστατικό την Πέμπτη.
Ο ινδικός στρατός σημείωσε ότι «απρόκλητα» πυρά ελαφρών όπλων ερρίφθησαν από «πολλές» θέσεις του πακιστανικού στρατού «κατά μήκος της γραμμής ελέγχου στο Κασμίρ» τη νύχτα της Παρασκευής προς σήμερα Σάββατο.
«Οι ινδικές δυνάμεις αντέδρασαν με τον αρμόζοντα τρόπο κάνοντας χρήση ελαφρών όπλων», πρόσθεσε ο ινδικός στρατός στην ανακοίνωσή του, στην οποία διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν θύματα.
Η τρομοκρατική επίθεση
Η ένταση ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν, δύο πυρηνικές δυνάμεις και συμμαχικές χώρες των ΗΠΑ, κλιμακώθηκε ύστερα από φονική επίθεση που σημειώθηκε την Τρίτη στο ινδικό Κασμίρ.
Η κυβέρνηση στο Νέο Δελχί κατηγορεί το Ισλαμαμπάντ ότι συνδέεται με την επίθεση αυτή στην Παχαλγκάμ, που στοίχισε τη ζωή σε 26 πολίτες, ενώ η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ απορρίπτει τις, όπως τις χαρακτηρίζει, «αβάσιμες» κατηγορίες της Ινδίας και «προειδοποιεί» ότι το Πακιστάν είναι «έτοιμο να υπερασπιστεί τον εαυτό του».
Μετά την επίθεση αυτή, οι δύο γειτονικές χώρες, που έχουν ήδη εμπλακεί τρεις φορές σε πόλεμο από το 1947, έχουν αρχίσει να υιοθετούν σειρά τιμωρητικών μέτρων η μία εναντίον της άλλης και αντιποίνων.
Ο ινδικός στρατός είχε ανακοινώσει ότι χθες εξαπολύθηκαν για σύντομο χρονικό διάστημα πυρά ελαφρών όπλων από, σύμφωνα με τον ίδιο, το Πακιστάν, στα οποία είχε απαντήσει.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε χθες τις δύο χώρες να δείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση».