Γενικά θέματα
Η Ρωσία, δια του ΥΠΑΜ Σ. Σοϊγκού, τιμάει την «ημέρα νίκης» της Βόρειας Κορέας
Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας (κέντρο) συμμετέχει σε εκδήλωση κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο Ελευθερίας στην Πιονγιάνγκ συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία αξιωματούχων της Βόρειας Κορέας. [EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE]
Θα συμμετέχει και η Κίνα
Ρωσική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού έφθασε στη Βόρεια Κορέα για να παραστεί τιμητικά στην 70ή επέτειο της εκεχειρίας του 1953, η οποία έβαλε τέλος στον πόλεμο της Κορέας.
Η αντιπροσωπεία έφθασε στην Πιονγιάνγκ το απόγευμα της Τρίτης, σύμφωνα με το επίσημο μέσο ενημέρωσης της χώρας KCNA και συναντήθηκε με την αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας. Εκτός από τη Ρωσία και την Κίνα, καμία άλλη χώρα δεν έχει στείλει αντιπρόσωπο. Οι αντιπροσωπείες των δύο υπερδυνάμεων θα συμμετάσχουν στον σημερινό εορτασμό της «ημέρας της νίκης», όπου τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν υποσχεθεί πως θα λάβει χώρα μια εκδήλωση «τόσο μεγαλειώδης που θα περάσει στην Ιστορία».
Εικόνες από δορυφόρο υποδεικνύουν πως η Βόρεια Κορέα πιθανότατα να ετοιμάζεται για μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, όπως κάνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, στην οποία δεν αποκλείεται να δούμε και το πυρηνικό της οπλοστάσιο να περιφέρεται στους δρόμους της Πιονγιάνγκ.
Πρόσκληση και στην Κίνα
Η συμπερίληψη της Κίνας και της Ρωσίας στη λίστα των φετινών καλεσμένων είναι η πρώτη μετά την πανδημία. Υπενθυμίζεται πως η χώρα είχε επιβάλει αυστηρότατα lockdowns για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτό απαγόρευε ακόμη και σε δικούς της πολίτες να εισέρχονται στα εδάφη της, ενώ ήταν από τις τελευταίες χώρες παγκοσμίως που ήρε τα μέτρα.
Το υπουργείο Aμυνας της Ρωσίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σχολίασε πως η επίσκεψη του Σεργκέι Σοϊγκού «θα βοηθήσει την ενδυνάμωση των στρατιωτικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας και θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς την εμβάθυνση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες».
Θερμή υποδοχή επιφύλαξε η κυβέρνηση της Πιονγιάνγκ στον Σεργκέι Σοϊγκού, που επισκέπτεται τη χώρα με αφορμή την 70ή επέτειο της εκεχειρίας του 1953.
Αργότερα, σε σύντομο βίντεο που δημοσίευσε στη δημοφιλή ρωσική πλατφόρμα Telegram, φαίνεται ο Σοϊγκού να γίνεται δεκτός από κάποιον στρατιωτικό αξιωματούχο σε κόκκινο χαλί σε αεροδρόμιο της Β. Κορέας. Από πίσω ένα κόκκινο πανό γράφει στα ρωσικά και στα κορεατικά «Καλωσήλθες, Σύντροφε υπουργέ Αμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Σοϊγκού!».
Η επέτειος έρχεται σε μια περίοδο έντασης στη χερσόνησο, καθώς τόσο οι δοκιμές ισχυρότατων όπλων εκ μέρους της Βόρειας Κορέας όσο και οι αμερικανικές στρατιωτικές ασκήσεις στη Νότια Κορέα φαίνεται να διαδέχεται η μία την άλλη με ανησυχητικούς ρυθμούς.
Από την προηγούμενη εβδομάδα η Β. Κορέα έχει προχωρήσει σε τρεις διαφορετικές δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων, αντιδρώντας προφανώς στην επιλογή των ΗΠΑ να στείλουν πολεμικά πλοία αλλά και ένα πυρηνικό υποβρύχιο στη Νότια Κορέα, ως επίδειξη δύναμης.
Εκατό πύραυλοι
Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η χώρα έχει ρίξει πάνω από εκατό δοκιμαστικούς πυραύλους, καθώς ο Κιμ Γιονγκ Ουν εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι η παγκόσμια προσοχή είναι στραμμένη στον πόλεμο της Ουκρανίας, ώστε να επιταχύνει την επέκταση του πυρηνικού προγράμματος της χώρας του και να αυξήσει τους βαλλιστικούς πυραύλους στο οπλοστάσιό της.
Η Βόρεια Κορέα έχει στηρίξει τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, επιμένοντας πως η «ηγεμονική πολιτική» των ΗΠΑ και της Δύσης ανάγκασαν τη Μόσχα να αναλάβει στρατιωτική δράση, ώστε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα και την ασφάλειά της. Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει τη Β. Κορέα πως προμηθεύει όπλα στους Ρώσους, βοηθώντας την παράνομη κατοχή και εισβολή, κάτι που η Πιονγιάνγκ έχει διαψεύσει.
Με τη σειρά της η Ρωσία, όπως και η Κίνα, άσκησαν βέτο στις προσπάθειες των ΗΠΑ να ενισχύσουν τις κυρώσεις που έχει επιβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Β. Κορέα εξαιτίας των πυραυλικών δοκιμών.
Γενικά θέματα
Το Ισραήλ στέλνει στη Ντόχα επικεφαλής της Μοσάντ και της Σιν Μπετ! “Ολοκληρώθηκε” η συμφωνία λέει η Χαμάς – Αναμένεται η έγκριση από Νετανιάχου
Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.
Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι αποφάσισε να στείλει μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στο Κατάρ για να ενώσει τις προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ομήρων με την τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς.
Η ομάδα που αναχώρησε το βράδυ του Σαββάτου και περιλαμβάνει τον αρχηγό της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα, τον διευθυντή της Shin Bet, Ρον Μπαρ, τον όμηρο του IDF, τον Υποστράτηγο (αναπ.) Νίτζαν Άλον, και τον πολιτικό σύμβουλο του Νετανιάχου, Οφίρ Φαλκ.
Η απόφαση λήφθηκε αφού ο Νετανιάχου πραγματοποίησε αξιολόγηση της κατάστασης σχετικά με τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για τους ομήρους. Μαζί του στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Άμυνας Ισραήλ Κατς, οι αρχηγοί ασφαλείας του Ισραήλ και αξιωματούχοι από την κυβέρνηση Μπάιντεν και την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ. Συναντήθηκε με τον επερχόμενο απεσταλμένο του Τραμπ στη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ στην Ιερουσαλήμ νωρίτερα την ημέρα.
Πηγές της Χαμάς ισχυρίστηκαν το Σάββατο ότι επετεύχθη συμφωνία και περίμενε την τελική έγκριση του Νετανιάχου.
Οι ειδήσεις του Channel 13 επικαλέστηκαν δύο πηγές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις ότι η κίνηση έρχεται εν μέσω «γενικής προσεκτικής προόδου» στις συνομιλίες με τους μεσολαβητές στο Κατάρ.
Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο δίκτυο ότι η Χαμάς δεν έχει ακόμη παράσχει λίστα με ζωντανούς ομήρους στο Ισραήλ.
Συγγενείς ομήρων που κρατούνται στη Γάζα διαδηλώνουν έξω από τα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Λικούντ στο Τελ Αβίβ, 8 Ιανουαρίου 2025 (Zohar Bar-Yehuda μέσω των ομάδων διαμαρτυρίας υπέρ της δημοκρατίας)
Ανώτατη πηγή στη Χαμάς είπε στο Κατάρ Al-Araby Al-Jadeed το Σάββατο ότι η προτεινόμενη συμφωνία είχε ουσιαστικά ολοκληρωθεί, με τους μεσολαβητές να περιμένουν τώρα την έγκριση του Νετανιάχου πριν ανακοινώσουν τη συμφωνία.
Δεν υπήρξε εξωτερική επιβεβαίωση του ισχυρισμού.
Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ισραήλ δεν θα αποχωρούσε πλήρως από τον Διάδρομο Φιλαδέλφειας κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου μέχρι την τελευταία ημέρα της τελικής φάσης της συμφωνίας, αφού σταδιακά απέσυρε τις δυνάμεις του σε προηγούμενα στάδια.
Η πηγή είπε ότι η Χαμάς συμφώνησε να αναβάλει πολλά ανεπίλυτα σημεία διαμάχης με το Ισραήλ για μια μεταγενέστερη φάση της συμφωνίας, εάν τα επόμενα στάδια εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση και όπως απαιτείται.
Η πηγή ισχυρίστηκε ότι Αιγύπτιοι, Κατάρ και Αμερικανοί μεσολαβητές υποστήριξαν την τελευταία θέση της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις.
Επιπλέον, η πηγή είπε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται τώρα «στο πιο κοντινό σημείο [ακόμη] για την ολοκλήρωση της συμφωνίας», προσθέτοντας ότι η Χαμάς και οι μεσολαβητές ανέμεναν απάντηση από το Ισραήλ το Σάββατο.
Το Ισραήλ υποστήριξε προηγουμένως ότι δεν θα συμφωνούσε σε οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός που θα το ανάγκαζε να τερματίσει πλήρως τον πόλεμο, όπως φαινομενικά θα απαιτούσε η συμφωνία τριών φάσεων.
Η έκθεση του Κατάρ πρόσθεσε επίσης ότι εάν το Ισραήλ συμφωνήσει με τη συμφωνία, οι μεσολαβούσες χώρες θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας τις λεπτομέρειες, το χρονοδιάγραμμα και την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλά καθώς ακούει ο Steve Witkoff, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Mar-a-Lago, 7 Ιανουαρίου 2025, στο Palm Beach της Φλόριντα. (AP/ Evan Vucci)
Ο Witkoff συναντήθηκε στην Ντόχα την Παρασκευή με τον Πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.
Οι αναφορές ήρθαν αφού αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία την Παρασκευή σχετικά με τις προοπτικές να κλείσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ομήρων στη Γάζα πριν από το τέλος της θητείας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.
Γενικά θέματα
Yedioth Ahonoth: Israel prepares for Trump’s return and for a joint attack on Iran’s nuclear facilities
Γενικά θέματα
Τί είπε ο Φιντάν με τον Γκολάνι;
Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 22 Δεκεμβρίου 2024
Θέματα Εκπομπής 22ας Δεκεμβρίου 2024
1. Τι είπαν Φιντάν και Γκολάνι στην κοινή συνέντευξη τύπου στη Δαμασκό
2. Ποιο προβλέπεται να είναι το μέλλον της Συρίας 39:40
3. Οι Χούθι αφήνουν να εννοηθεί ότι η δική τους αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε το F/A-18 των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα 48:00
4. ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να πάρει πίσω από τον Παναμά την Διώρυγα 56:20
6. Ρωσία-Ουκρανία: Οι τελευταίες εξελίξεις 01:01:00
-
Ενδιαφέροντα1 μήνα πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Αθλητικά3 μήνες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Πονάει η λέξη ελευθερία! Οι Τούρκοι ζητούν τιμωρία της Ανόρθωσης για πανό με μήνυμα απελευθέρωσης της Κύπρου σε ματς με τη Μπούρσασπορ
-
Ενδιαφέροντα2 μήνες πριν
Σε νέα φάση η εξερεύνηση του Διαστήματος! Οι Ιάπωνες έστειλαν ξύλινο δορυφόρο
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Κοτζιάς: Χρειάζεται να δυναμώσουν οι φωνές για την Κύπρο και η στήριξη της Ελλάδας