Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Η Τουρκία τείνει να ανατρέψει τους υπέρ μας συσχετισμούς σε Αραβικό κόσμο – Αν. Μεσόγειο – Να σημάνει συναγερμός σε Αθήνα και Λευκωσία

Δημοσιεύτηκε στις

Η Τουρκία μαζεύει πετροδολάρια, παίζει με το «ψευδοκράτος» και ανοίγει φάκελο Αν. Μεσογείου

Νίκος Μελέτης

Σε μια σημαντική δοκιμασία για τις σχέσεις με την Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και την Ε.Ε., αναμένεται να εξελιχθεί η προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Τ. Ερντογαν στα Κατεχόμενα της Κύπρου για τη θλιβερή επέτειο της έναρξης της τουρκικής εισβολής  αλλά και για τα εγκαίνια  του ανακατασκευασμένου παράνομου αεροδρομίου Τύμπου.

Στον τουρκοκυπριακό Τύπο υπήρχαν τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύματα ότι ο Τ. Ερντογάν πηγαίνοντας στα Κατεχόμενα από την περιοδεία του σε Σ.Αραβία – Κατάρ – ΗΑΕ θα κάνει μια «σημαντική ανακοίνωση» παραπέμποντας σε μια κίνηση που θα συνιστά αναβάθμιση του στάτους του ψευδοκράτους.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε γίνει γνωστό το αεροδρόμιο από το οποίο θα αναχωρήσει το προεδρικό αεροσκάφος της Τουρκίας με προορισμό το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

Στο αεροδρόμιο αυτό μέχρι τώρα δεν υπάρχουν πτήσεις από άλλα αεροδρόμια πλην των τουρκικών. Ακόμη και  το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει επιτρέψει στο τουρκικό προεδρικό αεροσκάφος να ταξιδέψει απευθείας στο Τύμπου και η πτήση είχε γίνει αφού πρώτα είχε σταθμεύσει σε τουρκικό αεροδρόμιο.

Εάν το τουρκικό προεδρικό αεροσκάφος ξεκινήσει από το Αμπού Ντάμπι και προσγειωθεί στην Τύμπου, τότε αυτό θα επιχειρηθεί να προβληθεί από τον Ερντογάν ως μήνυμα «αναγνώρισης» του ψευδοκράτους.

Μια τέτοια κίνηση εκ μέρους των Εμιράτων θα έθετε σε σοβαρή δοκιμασία και τις σχέσεις της χώρας αυτής με την Ελλάδα και την Κύπρο και θα επιβεβαίωνε τους φόβους που υπάρχουν ότι η στρατηγική σχέση με τα ΗΑΕ τίθεται υπό αμφισβήτηση λόγω της ραγδαίας βελτίωσης των σχέσεων της Τουρκίας με τις χώρες του Κόλπου. Συγχρόνως όμως ενδέχεται η κίνηση αυτή να δημιουργήσει ρήγμα στη σταθερή θέση μέχρι τώρα της διεθνούς κοινότητας για  εμπάργκο σε κινήσεις που θα συνιστούσαν έστω και έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους, με πρώτους «προθύμους» χώρες που βρίσκονται στη στενή ζώνη επιρροής της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Απριλίου είχε προγραμματισθεί η επίσκεψη του Ερντογάν στα Κατεχόμενα για τα εγκαίνια του αεροδρομίου και όταν ανακοινώθηκε η αναβολή, πολλοί στην Αθήνα έσπευσαν να το ερμηνεύσουν ως κίνηση καλής θέλησης του Τούρκου ηγέτη προκειμένου να μην διαταραχθεί το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η πραγματική αιτία  ήταν ότι το αεροδρόμιο απλώς δεν ήταν έτοιμο και θα ήταν προσβλητικό για τον ίδιο τον Ερντογάν να εγκαινιάσει ένα ημιτελές και με κακοτεχνίες έργο.

Στα Κατεχόμενα ο «υπουργός μεταφορών» Α. Ερικλί  δήλωσε ότι με την επένδυση 450 εκ.ευρω το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου θα είναι το «παράθυρο της ΤΔΒΚ στη διεθνή κοινότητα» προσθέτοντας ότι το νέο αεροδρόμιο, είναι ένα «έργο κύρους για  την ΤΔΒΚ κι ένα από τα έργα που θα κάνει τη διαφορά με τη “Νότια Κύπρο”, όπου δεν υπάρχει τέτοιο μεγάλο αεροδρόμιο…».

Η παρουσία του Ερντογάν στην Κατεχόμενη Κύπρο (ενώ έχει  καθυστερήσει  η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού  που παραδοσιακά πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψη στο εξωτερικό στην Κυπριακή Δημοκρατία) και οι αναμενόμενες δηλώσεις εξωραϊσμού της «ειρηνευτικής επιχείρησης» όπως η Τουρκία  ονομάζει την τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού και η επανάληψη της θέσης για λύση δυο  κρατών στο νησί, δεν μπορεί να μείνουν αναπάντητες από την Αθήνα, θολώνοντας την ειδυλλιακή εικόνα που καλλιεργήθηκε μετά το Βίλνιους.

Διότι είναι  σαφές ότι το Κυπριακό  σφραγίζει το πλέγμα των ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων, ενόψει μάλιστα της συζήτησης που ξεκινά στην Ε.Ε. για τη διαμόρφωση της πρότασης που θα καταθέσει η Κομισιόν στη Σύνοδο Κορυφής τους Οκτωβρίου για τα επόμενα βήματα στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται τη στιγμή που ο Ερντογάν έχοντας ολοκληρώσει την περιοδεία του στις τρεις χώρες του Κόλπου έχει επιτύχει τον καταρχήν στόχο του για εξασφάλιση επενδύσεων αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων  που θα αποτελέσουν «ανάσα»  για την τουρκική οικονομία. Συγχρόνως όμως, έχει κατορθώσει να προωθήσει την «αμυντική διπλωματία» εξασφαλίζοντας την πώληση drones στη Σ. Αραβία με προοπτική συμπαραγωγής σε εργοστάσιο στο έδαφος της Σ.Αραβίας και επένδυση του Ριαντ στην Τουρκική Πολεμική Βιομηχανία.

Τις επόμενες εβδομάδες όμως θα είναι σε εξέλιξη το άλλο σχέδιο του Τ. Ερντογάν για να διεμβολίσει το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά.

Οι ειδήσεις ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την εμπορική εκμετάλλευση του κυπριακού κοιτάσματος Αφροδίτη, του αγωγού από τα ισραηλινά κοιτάσματα προς την Κύπρο, της υπογραφής της συμφωνίας για το EuroAsia Interconnector για την ηλεκτρική διασύνδεση Ευρώπης – Ασίας μέσω Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας, έχουν σημάνει συναγερμό στην Άγκυρα η οποία νοιώθει την ανάγκη να ανατρέψει την περιθωριοποίηση της  στο ενεργειακό γίγνεσθαι της Αν. Μεσογείου. Για τον λόγο αυτό προετοιμάζει εντατικά την επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου Αλ Σίσι  και του ισραηλινού πρωθυπουργού Μ. Νετανιάχου στην Άγκυρα. 

Η Τουρκία είναι σαφές πλέον ότι στην πολιτική της στην Ανατολική Μεσόγειο έχει αναγάγει ως πρώτο στόχο το να μπει ενεργά  στις ενεργειακές εξελίξεις και να εξασφαλίσει με κάθε τρόπο ότι μέρος των ενεργειακών πηγών της περιοχής θα εξαχθούν προς την Ευρώπη μέσω του τουρκικού εδάφους.

Η Τουρκία έχει ένα ευρύτατο δίκτυο μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη που όμως τροφοδοτείται κυρίως από τη Ρωσία  το  Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν. Και το γεγονός ότι η Ρωσία και το Ιράν  δεν είναι πλέον αξιόπιστοι προμηθευτές κινδυνεύει να περιθωριοποιηθεί  και γι αυτό αναζητεί εναγωνίως νέες πηγές που αυτή τη στιγμή είναι αυτής της Ανατολικής Μεσογείου…

Η Τουρκία ανοίγει το «Μεσογειακό παιγνίδι» και αυτό πρέπει να σημάνει συναγερμό σε Αθήνα και Λευκωσία.

Πηγή: liberal.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Νέο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των Φρουρών της Επανάστασης διόρισε το Ιράν

Ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των Φρουρών Καζεμί σκοτώθηκε την Κυριακή 15η Ιουνίου μαζί με δυο άλλους ανώτατους αξιωματικούς της υπηρεσίας πληροφοριών, τους Χασάν Μοαγέγ και Μόχσεν Μπαγερί, σε πλήγμα της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Νέο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των Φρουρών της Επανάστασης όρισε το Ιράν! Πρόκειται για τον ταξίαρχο Ματζίντ Χανταμί, ο οποίος είναι ο διάδοχς του Μοχαμάντ Καζεμί, που σκοτώθηκε σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό την Κυριακή, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Τα χρόνια που οι μάρτυρες διοικητές μας Καζεμί και Μοαγέγ διηύθυναν την υπηρεσία του σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, είδαμε σημαντική ανάπτυξη όλων των διαστάσεων της συλλογής πληροφοριών», ανέφερε ο υποστράτηγος Μοχαμάντ Πακπούρ, ο νέος επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των Φρουρών Καζεμί σκοτώθηκε την Κυριακή 15η Ιουνίου μαζί με δυο άλλους ανώτατους αξιωματικούς της υπηρεσίας πληροφοριών, τους Χασάν Μοαγέγ και Μόχσεν Μπαγερί, σε πλήγμα της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ.

«Τρεις στρατηγοί της υπηρεσίας πληροφοριών (…) δολοφονήθηκαν κι έπεσαν μάρτυρες», μετέδωσε εκείνη την ημέρα το IRNA, επικαλούμενο ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης.

Ο υποστράτηγος Πακπούρ απείλησε την περασμένη Παρασκευή πως θα ανοίξουν «οι πύλες της κόλασης» και το Ισραήλ θα βρεθεί αντιμέτωπο με «καταστροφικές συνέπειες» μετά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εύρους άνευ προηγουμένου και χερσαίες επιχειρήσεις καταστροφών ή δολιοφθορών που εξαπέλυσε στο ιρανικό έδαφος.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Μείωσε τον αριθμό των πυραύλων που εκτοξεύει εναντίον του Ισράηλ το Ιράν! Φθίνει το απόθεμα ή κάνει οικονομία;

Η μειωμένη ένταση των πιο πρόσφατων πυραυλικών μπαράζ του Ιράν θα μπορούσε να υποδηλώνει αυξανόμενες δυσκολίες στη διατήρηση του ρυθμού των επιθέσεων που είδαμε τις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσε χθες επισήμως την πρώτη επιχειρησιακή χρήση βαλλιστικού πύραυλου τύπου Sejjil με βεληνεκές 2.000 χιλιομέτρων.

Ο συγκεκριμένος πύραυλος διαθέτει το μεγαλύτερο βεληνεκές που έχει στο οπλοστάσιό της η Τεχεράνη.

Το Ιράν έχει επίσης δηλώσει ότι εκτόξευσε τον υπερηχητικό πύραυλο Fattah-1, ο οποίος μπορεί να ταξιδέψει με ταχύτητα περισσότερο από πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου. Μπορεί επίσης να ελιχθεί εν μέσω πτήσης.

Η χρήση βαρύτερων πυραύλων θεωρείται ότι κλιμακώνει περαιτέρω τη σύγκρουση. Το Ιράν έχει εξαπολύσει πυραυλικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, ως αντίδραση στην ισραηλινή επιχείρηση «Rising Lion» που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή. Δεκάδες από τους ιρανικούς πυραύλους έχουν μάλιστα καταφέρει να περάσουν το πολυεπίπεδο αμυντικό σύστημα του Ισραήλ, προκαλώντας ζημιές σε υποδομές και θύματα μεταξύ των αμάχων.

Παρά την ανακοίνωση του Ιράν για χρήση βαρύτερων πυραύλων, ο αριθμός των ειδοποιήσεων για πυραυλικές επιθέσεις στο Ισραήλ έχει μειωθεί, σύμφωνα με στοιχεία του Rocketalert.live. Κορυφώθηκε στις 15 Ιουνίου, όπως φαίνεται και στο σχετικό διάγραμμα του Ινστιτούτου για την Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Πριν από την αναφορά για την εκτόξευση του Sejjil, οι ειδικοί πίστευαν ότι το Ιράν είχε χρησιμοποιήσει πυραύλους με μέγιστο βεληνεκές στα 1.750 χιλιόμετρα στις επιθέσεις του εναντίον του Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβριο. Έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί και επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Δεν είναι σαφές πόσοι πύραυλοι απομένουν στο οπλοστάσιο του Ιράν. Το 2022, οι ΗΠΑ εκτιμούσαν ότι διέθετε περίπου 3.000 πυραύλους, αν και πιο πρόσφατες ισραηλινές εκτιμήσεις τοποθετούσαν τον αριθμό πιο κοντά στους 2.000.

Υπάρχουν ωστόσο ορισμένες αναφορές που εκτιμούν ότι οι αριθμοί αυτοί ίσως είναι πολύ κάτω από τους πραγματικούς. Αυτό μένει να το δούμε καθώς το Ιράν χρησιμοποιεί το διαθέσιμο απόθεμά του σε πυραύλους στις επιθέσεις του εναντίον στόχων στο Ισραήλ.

Μέχρι τώρα υπολογίζεται ότι έχουν εκτοξευθεί πάνω από 400 προς το Ισραήλ. Ωστόσο, οι ισραηλινές επιχειρήσεις στο Ιράν ενδέχεται να έχουν μειώσει στο μισό την εναπομένουσα ικανότητα του Ιράν, σύμφωνα με έναν Ισραηλινό στρατιωτικό αξιωματούχο.

Πάντως οι ειδικοί σημειώνουν ότι η παραγωγική ικανότητα του Ιράν – που εκτιμάται από τις ΗΠΑ σε περίπου 50 πυραύλους ανά μήνα – δεν είναι αρκετή για να διατηρήσει τον τρέχοντα ρυθμό που εκτοξεύει το καθεστώς.

«Επομένως, το Ιράν θα πρέπει να προσαρμόσει προσεκτικά τη χρήση του περιορισμένου πυραυλικού οπλοστασίου στη διάρκεια και την ένταση της σύγκρουσης», δήλωσε ο Φαμπιάν Χιντς, ερευνητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.

Από την άλλη, πιστεύεται επίσης ότι το Ισραήλ έχει αρχίσει να εξαντλεί τα αναχαιτιστικά Arrow που προμηθεύονται από τις ΗΠΑ, τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατάρριψη βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύονται από το Ιράν.

Έτσι έχει ξεκινήσει ένας αγώνας, με το Ισραήλ από τη μία να προσπαθεί να εξαντλήσει το απόθεμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν προτού εξαντληθούν τα αναχαιτιστικά συστήματα που χρειάζονται για να τους σταματήσουν.

Κάνει οικονομία το Ιράν;

Η μειωμένη ένταση των πιο πρόσφατων πυραυλικών μπαράζ του Ιράν θα μπορούσε να υποδηλώνει αυξανόμενες δυσκολίες στη διατήρηση του ρυθμού των επιθέσεων που είδαμε τις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης.

Ορισμένοι αναλυτές πάντως πιστεύουν ότι το Ιράν μπορεί απλώς να κάνει οικονομία στη χρήση πυρομαχικών, προβλέποντας μια παρατεταμένη σύγκρουση. Ούτε, όπως επισημαίνουν, έχει αναπτύξει ακόμη τον πιο ισχυρό πύραυλό του, τον Khorramshahr, που είναι ικανός να μεταφέρει κεφαλή δύο τόνων. Η Τεχεράνη μπορεί να στοιχηματίζει ότι ένα χτύπημα με πολλές απώλειες θα μπορούσε να αλλάξει την κοινή γνώμη και να αναγκάσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να σταματήσει τον πόλεμο, προσθέτουν.

Οι Ιρανοί στρατηγοί ισχυρίζονται ότι τα πιο ισχυρά όπλα τους φυλάσσονται σε εφεδρεία – πιθανώς στοιχηματίζοντας ότι τα αναχαιτιστικά του Ισραήλ, των οποίων ο αριθμός παραμένει απόρρητος, τελικά θα εξαντληθούν.

Συνεχής ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις και ανάλυση των γεγονότων στο liveblog της Ναυτεμπορικής.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Times of Israel: Σε 24-48 ώρες θα ξέρουμε την απόφαση του Τραμπ

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν εχει ακόμη ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Ισραήλ εξακολουθεί να ελπίζει  ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα αποφασίσει  να εμπλακεί στην σύγκρουση με το Ιράν,  σύμφωνα με δηλώσεις Ισραηλινού αξιωματούχου στους Times of Israel.

«Η προσδοκία είναι ότι θα ενταχθούν, αλλά κανείς δεν τους πιέζει», είπε ο αξιωματούχος. «Πρέπει να πάρουν τη δική τους απόφαση».

«Θα ξέρουμε τις επόμενες 24-48 ώρες», εκτιμούν οι επίσημες αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν εχει ακόμη ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.

Νωρίτερα σήμερα διέψευσε   χθεσινό δημοσίευμα της WSJ που τον θέλει να έχει εγκρίνει ήδη τα σχέδια αμερικανικής επίθεσης στο Ιράν.

«Η Wall Street Journal δεν έχει ιδέα ποιες είναι οι σκέψεις μου σχετικά με το Ιράν!» σημείωσε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, αναφερόμενος στο χθεσινό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις22 λεπτά πριν

Η σημασία της Αεροπορίας στη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν

Παρέμβαση του επισμηναγού ε.α. Στέφανου Καραβίδα στην τηλεόραση ΣΙΓΜΑ

Ιστορία - Πολιτισμός53 λεπτά πριν

Γιατί το ΥΠΕΞ αδιαφορεί για το Γερμανικό Χρέος προς την Ελλάδα ύψους άνω του ενός τρις ευρώ;

Η Διεθνής Επιτροπή θα συνεχίσει τις πιέσεις της προς κάθε κατεύθυνση μέχρις ότου η Αθήνα αναγκάσει το Βερολίνο να δεχτεί...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Το πολεμικό δόγμα του Ισραήλ εναντίον του Ιράν

H φιλοσοφία των EBO προέβλεπε την εφαρμογή στρατιωτικών μέσων, όχι μόνο για την άμεση καταστροφή του αντιπάλου, αλλά και για...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Wall Street Journal: Πού πήγε ο Άξονας της Αντίστασης;

Το Ιράν απέμεινε μόνο και στόχος είναι ο Χαμενεΐ! Η Ισλαμική Δημοκρατία δέχεται συντριπτικά πλήγματα και παλεύει για τη δική...

Διεθνή2 ώρες πριν

Νέο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των Φρουρών της Επανάστασης διόρισε το Ιράν

Ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των Φρουρών Καζεμί σκοτώθηκε την Κυριακή 15η Ιουνίου μαζί με δυο άλλους ανώτατους αξιωματικούς...

Δημοφιλή