Διεθνή
The New York Times – Μεταναστευτικό: Τυνησία, η νέα Λιβύη της Μεσογείου
Οσοι μετανάστες βρίσκουν μια θέση στα καμπ του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, όπως ο εικονιζόμενος πατέρας με την κορούλα του, ανήκουν στους «τυχερούς». Κάποιοι οδηγούνται από τις αρχές της Τυνησίας σε καταυλισμούς που βρίσκονται στην έρημο. [Laura Boushnak / The New York Times]
Xιλιάδες μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική «στοιβάζονται» στη χώρα με την ελπίδα να περάσουν στην Ευρώπη
ΒΙΒΙΑΝ ΓΙ / THE NEW YORK TIMES
ΣΦΑΞ. Επί σχεδόν τρεις εβδομάδες πάνω από 1.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά από την Αφρική αγωνίζονται να επιβιώσουν σε έναν κρανίου τόπο στα σύνορα της Τυνησίας. Λιγοστά δέντρα προσφέρουν ελάχιστο ίσκιο, όπως δείχνουν τα βίντεο που έχουν τραβήξει οι μετανάστες και οι μεθοριακοί φύλακες από τη γειτονική Λιβύη, καθώς και Τυνήσιοι εργαζόμενοι σε ΜΚΟ οι οποίοι προσφέρουν περιστασιακά λίγο νερό και ψωμί. Κατά τα άλλα, τίποτα.
Οι Αρχές της Τυνησίας εγκατέλειψαν εκεί τους Αφρικανούς μετανάστες αφότου τους συνέλαβαν στο λιμάνι Σφαξ της Μεσογείου σε απόσταση κάποιων ωρών, όπου ένας αυξανόμενος αριθμός προσφύγων επιβιβάζεται φέτος σε βάρκες με προορισμό τη γειτονική Ευρώπη. Πολλοί ξυλοκοπήθηκαν από τους αστυνομικούς και κάποιοι πέθαναν στην έρημο, όπου υπάρχει μικρή ή καθόλου ιατρική βοήθεια.
Ξανά και ξανά απευθύνουν εκκλήσεις για βοήθεια από τον αριθμό τηλεφώνων που κατορθώνουν να φορτίσουν και που με τις ημέρες λιγοστεύει. «Παρακαλώ βοηθήστε μας, πεθαίνουμε», έγραψε ένας στους New York Times το Σάββατο. «Δεν έχουμε φαγητό, ούτε νερό. Είμαστε εγκλωβισμένοι. Αν υπάρχει κάποιος τρόπος να μας βοηθήσετε…». Την Κυριακή τα μηνύματα σταμάτησαν.
Η Ευρωβουλή ζητά ριζικές αλλαγές στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο
Η Ευρωβουλή ζητά ριζικές αλλαγές στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο
Η μετανάστευση προς την Ευρώπη βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2016, αφού η οδός της Μεσογείου από τη Βόρεια Αφρική θέτει εκ νέου το δίλημμα για την Ευρώπη, όπου τα ξενοφοβικά συναισθήματα βράζουν και οι λιμενικοί απωθούν τους μετανάστες στη θάλασσα ή αφήνουν εκατοντάδες άλλους να πνιγούν.
Καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και σκληρή αντιμετώπισή τους από τις Αρχές – «Παρακαλώ βοηθήστε μας, πεθαίνουμε. Δεν έχουμε φαγητό, ούτε νερό. Είμαστε εγκλωβισμένοι».
Είναι σε χώρες όπως η Τυνησία, η οποία έχει ξεπεράσει τη Λιβύη ως βασικό σημείο εκκίνησης για Αφρικανούς και άλλους που ονειρεύονται την Ευρώπη, στις οποίες οι Ευρωπαίοι ηγέτες ελπίζουν να αναχαιτίσουν το πρόβλημα. Επικριτές τέτοιου είδους συμφωνιών όμως θεωρούν ότι απλώς κατάφεραν να μεταθέσουν την αγριότητα. Την Κυριακή, Ιταλία, Ολλανδία και Κομισιόν υπέγραψαν συμφωνία που υπόσχεται πάνω από 1 δισ. ευρώ σε κοινοτική βοήθεια και επενδύσεις για τη σταθεροποίηση της δοκιμαζόμενης οικονομίας και την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων.
«Ακούσαμε όλοι ότι η πρωθυπουργός της Ιταλίας πλήρωσε τον Τυνήσιο πρόεδρο πολλά χρήματα για να κρατήσει τους μαύρους μακριά από τη χώρα της», λέει ο 32χρονος Κέλβιν, Νιγηριανός μετανάστης που βρίσκεται στα σύνορα Τυνησίας – Λιβύης. Αρνείται να πει το επώνυμό του, φοβούμενος σκληρότερη μεταχείριση. Οπως και άλλοι μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική που μπορεί να εισέλθει στην Τυνησία χωρίς βίζα, έχει περάσει μήνες καθαρίζοντας σπίτια και εργαζόμενος σε οικοδομές στη Σφαξ, για να συγκεντρώσει τα απαραίτητα χρήματα που θα καταβάλει στον διακινητή για να τον μεταφέρει στην Ευρώπη. Στη συνέχεια ένστολοι Τυνήσιοι έσπασαν την πόρτα του, τον χτύπησαν μέχρι να σπάσει τον αστράγαλό του και τον έβαλαν σε ένα λεωφορείο με προορισμό την έρημο.
Η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τυνησίας προχώρησε παρά τις διαμαρτυρίες ορισμένων ευρωβουλευτών και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κατηγορούν την Ευρώπη ότι ενισχύει έναν επίδοξο αυταρχικό ηγέτη, τον πρόεδρο της χώρας Κάις Σαϊέντ. Εχοντας στο ενεργητικό του τη συστηματική δαιμονοποίηση των μεταναστών, ο Σαϊέντ έχει επιδοθεί τα δύο τελευταία χρόνια στην αποσύνθεση της τυνησιακής δημοκρατίας, της μοναδικής που προέκυψε από την Αραβική Ανοιξη η οποία σάρωσε την περιοχή πριν από μία και πλέον δεκαετία. Εχει φυλακίσει δεκάδες πολιτικούς αντιπάλους, χειραγώγησε την κάποτε ανεξάρτητη δικαιοσύνη, ποδηγέτησε τα ΜΜΕ και ξαναέγραψε το Σύνταγμα για να εκχωρήσει περισσότερες εξουσίες στον εαυτό του, όλα αυτά χωρίς καμία αντίδραση από τους δυτικούς συμμάχους του.
Μετά τις επικρίσεις, η Τυνησία μετέφερε ορισμένους μετανάστες από την έρημο σε καταυλισμούς και επέτρεψε στον Ερυθρό Σταυρό να παράσχει βοήθεια. Εκατοντάδες άλλοι, όμως, παραμένουν χωρίς φαγητό και στέγη. Ο πρόεδρος έχει απορρίψει τις αναφορές για μετανάστες που απελαύνονται από τη Σφαξ, εμμένοντας ότι απολαμβάνουν μόνο «ανθρώπινη μεταχείριση». Οι διαβεβαιώσεις του, όμως, διαψεύδονται από μαρτυρίες, φωτογραφίες και βίντεο των ίδιων των μεταναστών.
Αναδημοσίευση από την Καθημερινή
Διεθνή
Κύμα ανησυχίας στη Λιβύη λόγω της απαγωγής του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών
Οι ένοπλες ομάδες αμφισβητούν την ύπαρξη του κράτους.
Ποιός ωφελείται από την απαγωγή και τί σημαίνει απαγωγή στελεχών της ασφαλείας;
Οι ένοπλες ομάδες αμφισβητούν την ύπαρξη του κράτους.
Κύμα ανησυχίας και ερωτημάτων έχει προκαλέσει η απαγωγή του ταξίαρχου Μουσταφά αλ Ουαχίσι, Διευθυντή του Κεντρικού Τμήματος Ασφαλείας της Υπηρεσίας Πληροφοριών, μπροστά από τον χώρο εργασίας του στην Τρίπολη.
Ενώ η απαγωγή του δεν έγινε σαφές από ποιους έγινε, η Λιβυκή Υπηρεσία Πληροφοριών καταδίκασε το περιστατικό, τονίζοντας ότι η δικαιοσύνη θα επεκταθεί σε όλους όσους εμπλέκονται σε αυτό το έγκλημα.
Προειδοποίησε επίσης για τις συνέπειες του συνεχούς περιορισμού της ελευθερίας του απαχθέντος ή της απειλής της ασφάλειάς του, δεσμευόμενη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ασφαλή επιστροφή του.
Αυτή η επικίνδυνη εξέλιξη έθεσε πολλά ερωτήματα σχετικά με την τύχη της χώρας, ποιος ωφελείται από την απαγωγή και τι σημαίνει απαγωγή στελεχών της ασφαλείας.
Επιδείνωση της κρίσης ασφαλείας
Σχολιάζοντας αυτό, ο Αιγύπτιος στρατιωτικός και στρατηγικός εμπειρογνώμονας, Ταγματάρχης Γενικού Επιτελείου Μοχάμεντ Ριφάατ Γκαντ, είπε στο Al Arabiya και στο Al-Hadath ότι έχουμε εκ νέου την επανάληψη των επιχειρήσεων απαγωγών στη Λιβύη, ειδικά με στόχο υψηλόβαθμα στελέχη της ασφάλειας και του στρατού και αυτό ενέχει πολλές επικίνδυνες επιπτώσεις στην επιδείνωση της κρίσης ασφαλείας στη διαιρεμένη χώρα.
Τόνισε ότι αυτή η απαγωγή αποκάλυψε την έκταση του θράσους στο οποίο έχουν φθάσει οι ένοπλες ομάδες αμφισβητώντας την ύπαρξη του κράτους.
Κατέληξε, επισημαίνοντας ότι όλες οι διεθνείς και εγχώριες προσπάθειες δεν κατόρθωσαν να βάλουν τη χώρα στον υγιή δημοκρατικό δρόμο, σημειώνει η Al Arabiya.
Libyan Intelligence Service releases statement saying that the head of its Central Security Directorate, Brigadier General Mustafa al-Wahishi, was kidnapped after leaving his workplace around 9 p.m. on Wednesday evening. #Libya #ليبيا pic.twitter.com/f8wWwOO0IS
— Alwasat Libya (@alwasatengnews) November 8, 2024
Διεθνή
Ο Ερντογάν εντείνει τις επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων στη Συρία
Οι κουρδικές δυνάμεις υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και το γεγονός αυτό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών.
Με αποφασιστικότητα θα συνεχιστούν οι διασυνοριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά κουρδικών στόχων όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι θα αφορούν και περιοχές που έως σήμερα δεν ελέγχονται από τον τουρκικό στρατό.
Οι κουρδικές δυνάμεις υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και το γεγονός αυτό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών.
“Το επόμενο διάστημα θα ολοκληρώσουμε τους κρίκους της αλυσίδας που λείπουν από την ασφαλή ζώνη που έχουμε δημιουργήσει κατά μήκος των συνόρων μας. Θα διακόψουμε πλήρως την επαφή μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων και των συνόρων μας. Οι επιχειρήσεις που θα εξαλείψουν την αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση ως απειλή για τη χώρα μας θα συνεχιστούν. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα μας τα μέσα στο έπακρο”, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν σε επιμνημόσυνη εκδήλωση του “Ιδρύματος Πολιτισμού, Γλώσσας και Ιστορίας Ατατούρκ” για τη σημερινή 86η επέτειο από τον θάνατο του Μουσταφά Κεμάλ.
Η Άγκυρα ταυτίζει την υπό κουρδικό έλεγχο πολιτοφυλακή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) με την οργάνωση ΡΚΚ (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) που δρα κατά της Τουρκίας. Οι κουρδικές δυνάμεις υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και το γεγονός αυτό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών.
Για την εξάλειψή του κινδύνου που διαβλέπει ακόμη και για την ακεραιότητα της ίδιας της Τουρκίας, ο Ερντογάν απειλεί εδώ και καιρό με νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Η ‘Αγκυρα διατηρεί τον έλεγχο του βόρειου τμήματος της χώρας κατά μήκος της συνοριακής γραμμής δυτικά του Ευφράτη, τόσο με δική της στρατιωτική παρουσία, όσο και σε συνεργασία με τις δυνάμεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού της αντιπολίτευσης, τον οποίο εξοπλίζει. Στο παρελθόν ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ ‘Ασαντ απέκλειε το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του όσο τα τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται στο συριακό έδαφος.
Διεθνή
Οι Βρετανοί ισχυρίζονται, ότι η Ρωσία είχε τις περισσότερες απώλειες στον πόλεμο τον Οκτώβριο του 2024
Ο Οκτώβριος ήταν ο χειρότερος μήνας απωλειών για την Ρωσία από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον επικεφαλής του βρετανικού επιτελείου άμυνας.
Ο ναύαρχος Σερ Τόνι Ράντακιν δήλωσε στο BBC ότι οι δυνάμεις της Ρωσίας υπέστησαν κατά μέσο όρο περίπου 1.500 νεκρούς και τραυματίες «κάθε μέρα» τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα οι απώλειές της να φτάσουν συνολικά τις 700.000 από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022.
Η Ρωσία δεν αποκαλύπτει τον αριθμό των νεκρών του πολέμου της, αλλά δυτικοί αξιωματούχοι της άμυνας δήλωσαν ότι ο αριθμός των νεκρών του Οκτωβρίου ήταν ο βαρύτερος μέχρι στιγμής. Όπως είπε ο επικεφαλής του βρετανικού επιτελείου άμυνας, οι ρωσικές απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό ήταν για «για μικροσκοπικές κατακτήσεις γης».
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ρωσία πραγματοποιεί τακτικά, εδαφικά κέρδη και αυτό ασκεί πίεση στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ράντακιν.
Πρόσθεσε επίσης, ότι η Ρωσία δαπανά πάνω από το 40% των δημόσιων δαπανών της για την άμυνα και την ασφάλεια, κάτι που, όπως είπε, αποτελεί «τεράστια αφαίμαξη» για τη χώρα.
Παρά την επιμονή από τους συμμάχους του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μπορεί να χρειαστεί να παραχωρήσει εδάφη για να τερματιστεί η σύγκρουση, ο Sir Radakin επέμεινε ότι οι δυτικοί σύμμαχοι θα είναι αποφασιστικοί για «όσο καιρό χρειαστεί».
«Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να απορροφήσει ο πρόεδρος Πούτιν και να καθησυχάσει τον πρόεδρο Ζελένσκι», δήλωσε στην πρωϊνή εκπομπή του BBC ο επικεφαλής του βρετανικού επιτελείου άμυνας.
-
Γενικά θέματα3 εβδομάδες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή3 εβδομάδες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις3 εβδομάδες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά4 ημέρες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video1 μήνα πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra
-
Πολιτική3 ημέρες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.