Άμυνα
Δένδιας: Το πρόγραμμα «Θητεία-Ευκαιρία» δίνει νέες ευκαιρίες επαγγελματικής απασχόλησης στους νέους της χώρας μας

Μέσω του προγράμματος «Θητεία-Ευκαιρία» φιλοδοξούμε -με την απόκτηση πιστοποιημένων δεξιοτήτων- να καταστεί η θητεία περισότερο ελκυστική και να συμβάλλουμε στην κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη, δίνοντας νέες ευκαιρίες επαγγελματικής απασχόλησης στους νέους της χώρας μας», επισήμανε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Δένδιας, σε δήλωση του στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Ο κ. Δένδιας αφού επανέλαβε ότι «η στρατιωτική θητεία στην Ελλάδα αποτελεί βασικό πυλώνα της Εθνικής ‘Αμυνας», γνωστοποίησε τα εξής :
«Σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τόσο οριζόντιες δεξιότητες για όλους, όπως η εκπαίδευση σε ψηφιακές δεξιότητες, όσο και κάθετες εθελοντικού χαρακτήρα, όπως η εκπαίδευση σε ειδικότητες που οδηγούν σε επαγγελματική αποκατάσταση και η φοίτηση σε Κέντρα Δια Βίου Μάθησης των Ενόπλων Δυνάμεων.
Να σημειωθεί ότι θα δοθεί έμφαση σε ειδικότητες για τις οποίες υπάρχει μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη προσφορά εξειδικευμένων επαγγελματιών.
Η πιστοποίηση της απόκτησης των δεξιοτήτων κατά τη στρατιωτική θητεία φιλοδοξούμε να έχει άμεσο αντίκρισμα στην επαγγελματική αποκατάσταση, μέσω της μοριοδότησης στις προκηρύξεις συναφών αντικειμένων από το Δημόσιο, αλλά και μέσω της σύνδεσης με την αγορά εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, με συγκεκριμένες δράσεις.
Επιθυμία μας είναι ο νέος να αντιμετωπίζει με επιπλέον εφόδια το νέο στάδιο της ζωής που ανοίγεται μπροστά του, μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας», κατέληξε.
https://newpost.gr/eidiseis/dendias-to-programma-thiteia-eykairia-dinei-nees-eykairies-epaggelmatikis-apascholisis-stoys-neoys-tis-choras-mas/

Άμυνα
FAZ : Εχουν διακόπτη kill switch τα F-35 ;
Ο φόβος τώρα είναι ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να περιορίσει τη λειτουργικότητα του τζετ σε άλλες χώρες – και, δεδομένης της επιδείνωσης των σχέσεων με τους παραδοσιακούς συμμάχους υπό τον Τραμπ, θα είχε ξαφνικά ένα πιθανό κίνητρο για να το κάνει.

Οι ανησυχίες γύρω από το F-35 πηγάζουν από το γεγονός ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ασκεί εκτεταμένο έλεγχο στα μαχητικά αεροσκάφη, παρόλο που παράγονται από τη Lockheed Martin. Οι συμβάσεις αγοράς για άλλες χώρες δεν συνάπτονται επίσημα με τη Lockheed Martin, αλλά με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως συμβαίνει συχνά με τα αμυντικά έργα. Ο φόβος τώρα είναι ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να περιορίσει τη λειτουργικότητα του τζετ σε άλλες χώρες – και, δεδομένης της επιδείνωσης των σχέσεων με τους παραδοσιακούς συμμάχους υπό τον Τραμπ, θα είχε ξαφνικά ένα πιθανό κίνητρο για να το κάνει. Γίνεται ακόμη λόγος για έναν πιθανό «διακόπτη kill switch», ένα είδος διακόπτη που θα απενεργοποιούσε το F-35.
Τα χέρια της Lockheed Martin είναι σε μεγάλο βαθμό δεμένα Το Πεντάγωνο δήλωσε πρόσφατα: «Δεν υπάρχει διακόπτης kill switch». Ωστόσο, σύμφωνα με τον Richard Aboulafia της εταιρείας συμβούλων βιομηχανίας Aerodynamic Advisory, αυτή η δήλωση δεν χρειάζεται να σημαίνει πολλά : «Αυτό ισχύει μέχρι να μην είναι πλέον αλήθεια», είπε στην F.A.Z. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να υποτεθεί ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ήταν τεχνικά ικανή να παρεμποδίσει τη λειτουργικότητα του τζετ ή ακόμα και να το απενεργοποιήσει, ακόμα κι αν αυτό δεν μπορούσε να γίνει μέσω ενός φυσικού διακόπτη απότομου σταματήματος (kill switch), όπως ένα «μεγάλο κόκκινο κουμπί».
Αυτό είναι δυνατό επειδή το F-35 είναι τελικά μια ηλεκτρονικά δικτυωμένη συσκευή, που δεν διαφέρει από ένα iPhone. Πέρα από το λογισμικό, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μπορούσε επίσης να βλάψει τη λειτουργία του τζετ σε άλλες χώρες καθιστώντας την πρόσβαση σε ανταλλακτικά πιο δύσκολη. Καταρχήν, όλα αυτά δεν είναι κάτι καινούργιο. «Αλλά η διαφορά είναι ότι ποτέ δεν έπρεπε να ανησυχείς για αυτό». Ως εκ τούτου, ο Aboulafia θεωρεί κατανοητούς τους προβληματισμούς σε χώρες όπως ο Καναδάς και η Πορτογαλία: “Οι ΗΠΑ έχουν γίνει πιθανός εχθρός. Και δεν αγοράζεις όπλα από πιθανούς εχθρούς”.
ΠΗΓΗ: Frankfurter Allgemeine Zeitung
Μετάφραση: Μπάμπης Γεωργίου Πετράκης
Άμυνα
Σενάρια πολέμου πυροδοτεί οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η ΕΕ κάλεσε τους πολίτες των κρατών-μελών να διατηρούν προμήθειες έκτακτης ανάγκης που θα τους επιτρέπουν να επιβιώσουν για τουλάχιστον 72 ώρες σε περιπτώσεις κρίσεων, όπως ένοπλες συγκρούσεις, φυσικές καταστροφές ή πανδημίες.

Μια νέα στρατηγική ετοιμότητας παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία πυροδότησε σενάρια πολέμου με την οδηγία της. Η ΕΕ κάλεσε τους πολίτες των κρατών-μελών να διατηρούν προμήθειες έκτακτης ανάγκης που θα τους επιτρέπουν να επιβιώσουν για τουλάχιστον 72 ώρες σε περιπτώσεις κρίσεων, όπως ένοπλες συγκρούσεις, φυσικές καταστροφές ή πανδημίες.
Η στρατηγική περιλαμβάνει 30 προτάσεις για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ευρώπης απέναντι σε ποικίλες απειλές. Μεταξύ αυτών, προτείνεται η δημιουργία ενός “κέντρου κρίσεων” σε επίπεδο ΕΕ για τον συντονισμό των διασυνοριακών αντιδράσεων και η αποθήκευση κρίσιμου εξοπλισμού και υλικών. Επιπλέον, τονίζεται η σημασία της συνεργασίας μεταξύ πολιτών και στρατιωτικών αρχών για την αντιμετώπιση μελλοντικών κινδύνων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι η ειρήνη και η σταθερότητα δεν είναι πλέον εγγυημένες, καθιστώντας απαραίτητη την προετοιμασία για πιθανές ένοπλες επιθέσεις. Η στρατηγική στοχεύει στην προστασία των πολιτών και στη διατήρηση των ζωτικών λειτουργιών της κοινωνίας κατά τη διάρκεια κρίσεων.
Παράλληλα, η στρατηγική προτείνει την καθιέρωση ετήσιας “Ημέρας Ετοιμότητας” για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ανάγκη προετοιμασίας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Σημειώνεται πως τις προηγούμενες μέρες έγινε γνωστό πως η Γαλλία σχεδιάζει να στείλει ένα «εγχειρίδιο επιβίωσης» σε κάθε νοικοκυριό της χώρας, με αναλυτικές οδηγίες για το πώς μπορούν να προετοιμαστούν απέναντι σε μία «επικείμενη απειλή» και πώς να προστατευτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα των Νέων: «Να εφοδιαστούν με προμήθειες έκτακτης ανάγκης ώστε να επιβιώσουν τουλάχιστον 72 ώρες σε περίπτωση πολέμου, κυβερνοεπιθέσεων και σαμποτάζ σε ζωτικής σημασίας υποδομές, φυσικών καταστροφών και πανδημιών καλεί όλους τους ευρωπαίους πολίτες η Κομισιόν: είναι το νόημα της στρατηγικής ετοιμότητας της Ένωσης, την οποία θα παρουσιάσουν σήμερα (Τετάρτη) η εκτελεστική αντιπρόεδρος Ροξάνα Μινζάτου και η επίτροπος Ατζά Λαμπίμπ.
Στη στρατηγική της, η Κομισιόν συμπεριλαμβάνει και μια μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ πολιτών και στρατού, καθώς εκτιμά ότι η εμπλοκή του στρατού είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση μελλοντικών κινδύνων και απειλών».
«Μια ανθεκτική Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να προβλέψει, να αντέξει, να προσαρμοστεί και να ανακάμψει από οποιοδήποτε κρίση» αναφέρει το προσχέδιο της στρατηγικής, που δημοσιεύουν «Τα Νέα». Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι «οι τρέχουσες απειλές απαιτούν μόνιμη ετοιμότητα».
Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες η προετοιμασία έναντι της πιθανότητας ένοπλης επίθεσης θεωρείται επίσης κρίσιμη, καθώς η ειρήνη και η σταθερότητα δεν είναι πλέον εγγυημένες, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες. «Η ετοιμότητα και η ανθεκτικότητα της Ευρώπης έναντι ένοπλης επίθεσης μπορεί να δοκιμαστεί στο μέλλον» αναφέρεται στο προσχέδιο, το οποίο σημειώνεται ότι μπορεί να αλλάξει μέχρι την υιοθέτησή του.
Επτά τομείς
Η συνεργασία των πολιτών και στρατιωτικών Αρχών είναι ένας από τους επτά τομείς γύρω από τους οποίους δομείται η στρατηγική ετοιμότητα της Κομισιόν «καθώς πρέπει να προετοιμαστούμε για κάθε τύπο ή κρίση, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας ένοπλης επίθεσης».
Οι υπόλοιποι τομείς της στρατηγικής αφορούν στην προνοητικότητα και πρόβλεψη κινδύνων και απειλών, την ανθεκτικότητα ζωτικών κοινωνικών λειτουργιών, την ετοιμότητα του πληθυσμού και την κοινωνική ανθεκτικότητα, τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τον συντονισμό αντιμετώπισης κρίσεων και την αποτελεσματική λήψη αποφάσεων, την ανθεκτικότητα μέσω εξωτερικών συνεργασιών.
Η στρατηγική ετοιμότητα, αναφέρει το δημοσίευμα, στοχεύει αφενός στην προστασία των πολιτών ώστε να περιοριστεί ο αντίκτυπος των κρίσεων στην καθημερινή τους ζωή και αφετέρου στο να διατηρηθούν εν λειτουργία οι ζωτικές λειτουργίες της κοινωνίας.Η Επιτροπή στοχεύει επίσης να βελτιώσει τις αξιολογήσεις των απειλών και να εισαγάγει έναν «πίνακα ελέγχου κρίσης» (crisis dashboard), ώστε να βοηθήσει τους πολιτικούς να λαμβάνουν αποφάσεις.
Έκτακτη ανάγκη
Η Επιτροπή θα βοηθήσει τις χώρες της ΕΕ με κατευθυντήριες γραμμές για 72ωρη αυτοδυναμία για εκατομμύρια νοικοκυριά, ώστε να έχουν αρκετό νερό, τροφή, φάρμακα, μπαταρίες και προϊόντα περιποίησης για να επιβιώσουν τις πρώτες μέρες χωρίς εξωτερική βοήθεια.
Όμως ο εφοδιασμός αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης δεν θα γίνει μόνο σε επίπεδο πολιτών, αλλά και σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Αυτό θα αφορά φάρμακα, βασικές πρώτες ύλες, τρόφιμα και ενέργεια, αλλά και συστήματα που εγγυώνται ελάχιστη παροχή νερού.
Η Επιτροπή προτείνει επίσης μια ετήσια Ημέρα Ετοιμότητας σε όλα τα κράτη – μέλη για να κρατά τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις σε εγρήγορση για την ανάγκη να είναι ανθεκτικοί σε κρίσεις και καταστροφές.
Άμυνα
Το σκάφος υποστήριξης κατάδυσης INS Nistar στα τελικά στάδια κατασκευής του Indian Defense News
Οι δυνατότητες του INS Nistar είναι ζωτικής σημασίας για γρήγορες υποβρύχιες έρευνες και επιθεωρήσεις, ενισχύοντας τον προγραμματισμό των καταδυτικών επιχειρήσεων κορεσμού.

-
Άμυνα3 εβδομάδες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Αναλύσεις4 ημέρες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!