Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Fitch Ratings: Σε δύσκολη ατραπό οι αμερικανικές τράπεζες

Δημοσιεύτηκε στις

Αβέβαιες οι προοπτικές των αμερικανικών τραπεζών κατά την Fitch Ratings

Η απόδοση των αμερικανικών τραπεζών θα συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις, λέει η Fitch Ratings

Σε δύσβατο μονοπάτι φαίνεται πως οδεύουν οι αμερικανικές τράπεζες, λόγω των αβεβαιοτήτων σε μακροοικονομικό επίπεδο, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Fitch, η απόδοση των αμερικανικών τραπεζών θα συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις το β’ εξάμηνο του 2023, λόγω επιβράδυνσης της ανάπτυξης και του αυξημένου κόστους της χρηματοδότησης και των πιστώσεων.

Ιδιαίτερα τα μικρότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα αντιμετωπίσουν ζήτημα…

Τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου 2023 αντανακλούσαν την υπέρβαση στο κόστος των καταθέσεων έναντι των αποδόσεων των περιουσιακών στοιχείων, την αύξηση των προβλέψεων επί επισφαλειών και τη συνεχιζόμενη πληθωριστική πίεση στα εξαιρουμένων των τόκων έξοδα.

Τα αποτελέσματα των 20 μεγαλύτερων τραπεζών των ΗΠΑ για το β’ τρίμηνο του 2023 ήταν σε γενικές γραμμές πιο αδύναμα σε μηνιαία βάση και σε ετήσια βάση, αναφέρει η Fitch.

Η συμπίεση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου θα συνεχιστεί, αλλά με βραδύτερο ρυθμό για το υπόλοιπο του έτους.

Το καθαρό εισόδημα για τις 20 μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ στο σύνολο μειώθηκε κατά 7,9% σε επίπεδο τριμήνου.

Σε ετήσια βάση, τα συνολικά καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά 4,9%, αλλά ήταν αρνητικά για την πλειονότητα των τραπεζών.

Ο αντίκτυπος των αξιολογήσεων από την αύξηση στο beta καταθέσεων αναμένεται να είναι μέτριος, αν υποτεθεί ότι η Fed έχει πλησιάσει στο τέλος του κύκλου της τρέχουσας νομισματικής σύσφιξης.

Σταθεροποίηση

Η αύξηση του πιστωτικού κόστους θα σταθεροποιηθεί το β’ εξάμηνο του 2023, δεδομένης της δημιουργίας αποθεματικών.

Η απόδοση των τραπεζών των ΗΠΑ θα συνεχιστεί σε παρόμοια επίπεδα για το υπόλοιπο του έτους, με βάση την προθεσμιακή καμπύλη των επιτοκίων και την προσδοκία της Fitch για μέτρια ύφεση το δ’ τρίμηνο του 2023 και το α’ τρίμηνο του 2024.

Περαιτέρω, οι αυξήσεις στο κόστος χρηματοδότησης και πίστωσης θα πρέπει να αντισταθμιστούν από τη μέτρια ανάκαμψη των εσόδων από προμήθειες και την καλύτερη λειτουργική απόδοση.

Οι τράπεζες αναμένεται να διατηρήσουν υψηλότερα τα επίπεδα κεφαλαίου τους λόγω των αβέβαιων μακροοικονομικών προοπτικών και των προτεινόμενων εποπτικών κεφαλαιακών απαιτήσεων.

Οι περισσότερες τράπεζες επωφελούνται από επαρκή περιθώρια αξιολόγησης εν μέσω της πιστωτικής ποιότητας που έχει ομαλοποιηθεί στα προ πανδημίας επίπεδα.

Τα αποθέματα κεφαλαίου και ρευστότητας αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα τρίμηνα ως απάντηση στο πιο απαιτητικό ρυθμιστικό περιβάλλον.

www.bankinngnews.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Θα ανέβει η Ελλάδα στο πυρηνικό βαγόνι;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν θα καταφέρουμε να πιάσουμε τον στόχο των μηδενικών ρύπων δίχως την πυρηνική ενέργεια, η «Κ» αναζήτησε τη γνώμη επιστημόνων, θεσμικών παραγόντων, επικοινώνησε με την ΙΑΕΑ και παρακολούθησε ημερίδα στο κέντρο της Αθήνας, σε μια συζήτηση που ήταν μέχρι πρότινος… αδιανόητη

Οταν ο Μαρκ Νέλσον, επικεφαλής του Radiant Energy Fund που εδρεύει στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε στο X ότι ταξιδεύει στην Ελλάδα για να παρακολουθήσει ένα workshop της Athlos Energy, της ελληνικής startup που βάζει στο τραπέζι την προοπτική της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα μας, το πολυπληθές κοινό του δεν το άφησε να πέσει κάτω. Εξάλλου, έγραψε ότι «η Ελλάδα δεν έχει πυρηνικό πρόγραμμα… ακόμη». Ο ίδιος είναι full time υποστηρικτής της πυρηνικής ενέργειας, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δουλεύει για τα πυρηνικά όπως… ένας αντιδραστήρας – 24 ώρες τη μέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Αυτό το «ακόμη» είναι κάτι που, έτσι κι αλλιώς, τροφοδοτεί έτι περαιτέρω τη συζήτηση περί της απόκτησης πυρηνικής ενέργειας από τη χώρα μας. Η αρχή είχε γίνει από ομιλία του Ελληνα πρωθυπουργού στο Economist Government Roundtable, όπου είχε δηλώσει ότι δεν θα καταφέρουμε να πιάσουμε τον στόχο των μηδενικών ρύπων δίχως την πυρηνική ενέργεια.

Το χαμένο τρένο, οι SMRs και οι αντιδραστήρες «τσέπης»

Η κουβέντα, ασφαλώς, δεν περιστρέφεται γύρω από την ανάπτυξη μεγάλων πυρηνικών αντιδραστήρων, το τρένο των οποίων έχουμε χάσει. Μάλιστα, την ιστορία του… χαμένου δρομολογίου έχει τεκμηριώσει, με πάσα αρχειακή λεπτομέρεια, στο βιβλίο του «Ατομική εποχή» ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Αχιλλέας Χεκίμογλου, τον οποίο και συμβουλευθήκαμε.

Οι ανάγκες της Ελλάδας και το κόστος – Σενάριο

Η χώρα μας, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς του Δημήτρη Μητράκου, θα χρειαζόταν περί τους 4 ή 5 SMRs, για να καλύψει το 5-10% του ενεργειακού της μείγματος, με δεδομένο ότι το 90% θα προέρχεται από ΑΠΕ.

Οι υπολογισμοί των ειδικών της αγοράς εκτιμούν ότι η εγκατάσταση –και μόνον αυτή– ενός SMR κοστίζει έως και 3 δισ. δολ. ανά μονάδα, με τους μικροαντιδραστήρες, τους «τσέπης» δηλαδή, να ξεκινούν από τα 50 εκατ. δολ.

Σε όλα αυτά δεν περιλαμβάνονται οι δεκάδες μελέτες, οι αδειοδοτήσεις, οι πιθανές απαλλοτριώσεις, οι γεωτρήσεις και άλλα κατασκευαστικά έργα και, βεβαίως, το προσωπικό σε κάθε στάδιο της ανάπτυξης ενός SMR.

Αλλωστε, όπως μας είπε ο Δημήτρης Μητράκος, αναπληρωτής καθηγητής Πυρηνικής Τεχνολογίας στο ΕΜΠ, πλέον δεν συμφέρει –κυρίως για οικονομικούς λόγους– η κατασκευή μεγάλης, συμβατικής πυρηνικής μονάδας, η οποία θα κοστίσει, εκτός από χρόνο, και πολλά δισ. ευρώ για να υλοποιηθεί.

Η πυρηνική τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά και έχουν καλυφθεί τα ζητήματα ασφαλείας που ανησυχούσαν κυβερνήσεις και επιστήμονες και εξακολουθούν να προκαλούν αρνητικές αντιδράσεις από την κοινή γνώμη λόγω ιστορικού (Τσερνόμπιλ, Φουκουσίμα κ.λπ.). Πλέον, η πολιτική, οικονομική και επιστημονική κουβέντα έχει στραφεί στους SMRs (Small Modular Reactors), δηλαδή τους μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες, και τους μικροαντιδραστήρες ή αντιδραστήρες «τσέπης».

Η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, δεν εντάσσει στο εθνικό σχέδιό της περί ενεργειακού την πυρηνική ενέργεια. Αν, ωστόσο, φτάναμε σε αυτό το σημείο, θα μιλούσαμε, θεωρώ, αποκλειστικά για την περίπτωση των SMRs. – Δημήτρης Μητράκος

«Η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, δεν εντάσσει στο εθνικό σχέδιό της περί ενεργειακού την πυρηνική ενέργεια. Αν, ωστόσο, φτάναμε σε αυτό το σημείο, θα μιλούσαμε, θεωρώ, αποκλειστικά για την περίπτωση των SMRs», λέει στην «Κ» ο Δημήτρης Μητράκος, ο οποίος μας ανέλυσε και τις διαφορές των τριών τύπων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Τσάφος, ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού σε ζητήματα ενέργειας, που μίλησε στο εν λόγω workshop την περασμένη Δευτέρα, ήταν περισσότερο διστακτικός, βασιζόμενος στα στοιχεία που δείχνουν, όπως είπε, ότι τα χρονοδιαγράμματα και οι προϋπολογισμοί των πυρηνικών προγραμμάτων με SMRs απέχουν παρασάγγας από τους αρχικούς σχεδιασμούς.

Ετσι, σύμφωνα με τον ίδιο, ακριβώς επειδή «δεν έχουν καταγραφεί μέχρι ώρας success stories διεθνώς», θα πρέπει να περιμένουμε τις εφαρμογές από τις χώρες που προτίθενται να χρησιμοποιήσουν τα πυρηνικά στο ενεργειακό τους μείγμα. «Η κυβέρνηση έχει ανοικτές τις κεραίες της, αλλά καθοδηγείται από τα πραγματικά δεδομένα», ήταν μία αποστροφή της παρέμβασης του Νίκου Τσάφου. Μάλιστα, όπως είπε, η Ελλάδα έχει σημειώσει αξιοσημείωτη επιτυχία στη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η κυβέρνηση έχει ανοικτές τις κεραίες της, αλλά καθοδηγείται από τα πραγματικά δεδομένα. – Νίκος Τσάφος

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, πάντως, σχολιάζουν στην «Κ» ότι η συζήτηση περί των πυρηνικών έχει, αφενός, μεγάλο δρόμο να διανύσει και, αφετέρου, οφείλει να παρακολουθεί τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο ώστε να λάβει πρωτοβουλίες επί του θέματος. «Δεν είναι πολιτική συγκράτηση ή επιστημονική απαισιοδοξία. Είναι η έλλειψη δεδομένων πραγματικής εφαρμογής που μας λείπει προσώρας, προκειμένου να είμαστε σίγουροι περί τίνος κουβεντιάζουμε».

Η Κομισιόν ανοίγει τον δρόμο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από πλευράς της, έχει ήδη ανοίξει, και μάλιστα εντατικά, την κουβέντα περί προσθήκης της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό της μείγμα, ενώ και η ΙΑΕΑ (η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας) έχει βάλει μπρος την προώθηση των SMRs. Τι θα γίνει, όμως, στην Ελλάδα; Υπάρχουν, άραγε, προοπτικές να αποκτήσουμε πυρηνική ενέργεια –που, σύμφωνα με εισήγηση της Ακαδημίας Αθηνών, αποτελεί την «καθαρότερη» ενέργεια– ή έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας;

Το «ναι» της αγοράς, το «όχι» της κοινής γνώμης και η κρίσιμη επιστημονική μάζα

Η ενεργειακή αγορά φαίνεται απολύτως πεπεισμένη ότι οφείλει να εκκινήσει… χθες η ανάπτυξη μικρών πυρηνικών μονάδων στη χώρα μας. Εξάλλου, και από γεωπολιτικής άποψης, είμαστε σε πυρηνική γειτονιά: Τουρκία, Αίγυπτος, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία. Από την άλλη, θεσμικοί παράγοντες και πανεπιστημιακοί, καθείς από το δικό του μετερίζι, θεωρούν ότι απέχουμε από κάτι τέτοιο.

Αυτό που, έτσι κι αλλιώς, είναι σίγουρο είναι ότι η κοινή γνώμη στην Ελλάδα είναι, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, φανερά συγκρατημένη έναντι των πυρηνικών, λόγω κεκτημένης ταχύτητας από το φορτίο μνήμης των πυρηνικών, ενώ άλλες έρευνες δείχνουν και διάσταση επιστημονικών απόψεων με εκείνες των πολιτών, αλλά και της αγοράς. Από την άλλη, όπως έχουν πει ο καθηγητής Πυρηνικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ Μάριος Αναγνωστάκης και ο Δημήτρης Μητράκος, από ακαδημαϊκής άποψης δεν είμαστε έτοιμοι για εκπαίδευση πυρηνικών τεχνολόγων.

Εντούτοις, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Μητράκος, «δεν χρειάζεται να έχεις κρίσιμη μάζα για να ξεκινήσεις κάτι τέτοιο. Ούτε η Τουρκία ούτε η Πολωνία είχαν το απαραίτητο προσωπικό. Η εκπαίδευση θα έρθει ως μέρος του συνολικού προγραμματισμού· για παράδειγμα, η ρυθμιστική αρχή, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, θα χρειάζεται προσωπικό που θα εκπαιδευτεί».

Δεν χρειάζεται να έχεις κρίσιμη μάζα για να ξεκινήσεις κάτι τέτοιο. Ούτε η Τουρκία ούτε η Πολωνία είχαν το απαραίτητο προσωπικό. Η εκπαίδευση θα έρθει ως μέρος του συνολικού προγραμματισμού· για παράδειγμα, η ρυθμιστική αρχή, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, θα χρειάζεται προσωπικό που θα εκπαιδευτεί – Δημήτρης Μητράκος

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Χρήστο Χουσιάδα, πρόεδρο της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, μας λείπει η πυρηνική νομοθεσία, για την οποία, σε κάθε περίπτωση, απαιτείται χρόνος και διακομματική συναίνεση. «Αν προχωρήσουμε σε αυτό το ζήτημα, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας είναι έτοιμη να αναλάβει όσα της αναλογούν για τον έλεγχο της λειτουργίας και της ασφάλειάς τους», όπως είπε ο ίδιος στην «Κ».

Η περί ης ο λόγος συναίνεση είναι και αυτό που τονίστηκε στο workshop της Athlos Energy από πολλούς ομιλητές. Η πολιτική σταθερότητα, όπως ακούστηκε πολλές φορές στην ημερίδα, είναι ένας από τους πυλώνες της ανάπτυξης μονάδων πυρηνικής ενέργειας σε κάθε χώρα. Παραδείγματα επ’ αυτού είναι η Εσθονία, η Σουηδία και η Φινλανδία. Μάλιστα, ο Κάλεβ Κάλεμετς, Εσθονός πολιτικός και CEO της Fermi Energia, ανέλυσε διά μακρών τα βήματα ώστε να επιτευχθεί η πολιτική συναίνεση στη χώρα του.

Αν προχωρήσουμε σε αυτό το ζήτημα, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας είναι έτοιμη να αναλάβει όσα της αναλογούν για τον έλεγχο της λειτουργίας και της ασφάλειάς τους. – Χρήστος Χουσιάδας

Αυτό επισημάνθηκε με κάθε τρόπο και από τη Φάνι Τόνος Πανιάγκουα, από την ΙΑΕΑ, που παρενέβη στη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας. Μάλιστα, κατά την παρουσίασή της, τονίστηκε πλείστες όσες φορές –άμεσα και έμμεσα– η εθνική συναίνεση για να πειστεί η υπηρεσία της, ώστε να ξεκινήσει το συμβουλευτικό και επικυρωτικό της έργο για την απόκτηση μονάδων από χώρες που δεν έχουν επιβιβαστεί ποτέ στο πυρηνικό βαγόνι, όπως η Ελλάδα. «Πρόκειται για μακροχρόνια δέσμευση και απαιτεί σοβαρή δουλειά».

Οι προϋποθέσεις της ΙΑΕΑ

Σε επικοινωνία που είχαμε, δε, με την ΙΑΕΑ, η οποία διοργάνωσε αυτές τις ημέρες ένα ευρύ συνέδριο περί τους SMRs, μας έθεσαν υπ’ όψιν τα βήματα που οφείλει να κάνει και να διασφαλίσει κάθε πυρηνικά νεοφώτιστη χώρα, τα οποία παρουσιάζονται στο παρακάτω γράφημα.

Παράλληλα, ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, σημείωσε ότι «το πιθανότερο σενάριο των τελευταίων προβλέψεων της ΙΑΕΑ αποφαίνεται ότι η ικανότητα παραγωγής πυρηνικής ηλεκτρικής ενέργειας το 2050 θα είναι δυόμισι φορές μεγαλύτερη από σήμερα. Το ένα τέταρτο αυτής της νέας χωρητικότητας προβλέπεται να προέρχεται από SMRs. Για να καλύψουμε τις ενεργειακές ανάγκες χαμηλών εκπομπών άνθρακα των χωρών και των βιομηχανιών, πρέπει να διασφαλίσουμε την έγκαιρη ανάπτυξη ασφαλών SMRs. Γι’ αυτό, είναι απαραίτητη η διεθνής συνεργασία».

Τι είναι, τελικά, οι SMRs;

Ως SMRs ορίζονται, σύμφωνα με όσα μας εξηγεί ο Δημήτρης Μητράκος, οι μικροί πυρηνικοί αντιδραστήρες σχάσης με μέγιστη ηλεκτρική ισχύ περίπου 300 Megawatt (MWe) που αντιστοιχούν σε 7,2 εκατ. kWh την ημέρα. Συγκριτικά, οι πυρηνικοί σταθμοί μεγάλου μεγέθους έχουν απόδοση άνω των 1.000 MWe ή 24 εκατ. kWh την ημέρα.

Οι SMRs ποικίλουν σε μέγεθος από περίπου 25 μεγαβάτ ηλεκτρικά (MWe) έως 300 MWe και μπορούν να χρησιμοποιούν μια σειρά από πιθανά ψυκτικά μέσα, όπως νερό, αέριο, υγρό μέταλλο ή λιωμένο άλας, ανάλογα με την τεχνολογία. Κάποιοι από τους προτεινόμενους σχεδιασμούς, εκτός από ηλεκτρισμό, μπορούν να παράγουν και θερμότητα σε υψηλή θερμοκρασία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα.

Εχει λυθεί το ζήτημα της ασφάλειας σήμερα, αλλά φυσικά απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό και αυστηρή αξιολόγηση και εποπτεία της ασφάλειας – Δημήτρης Μητράκος

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή του ΕΜΠ, οι SMRs είναι αντιδραστήρες που δεν μετακινείς, όπως συμβαίνει με τους «τσέπης». Είναι αντιδραστήρες, για τους οποίους οφείλεις να σχεδιάσεις τη χωροθέτηση και να έχεις κάνει τις απαραίτητες εκτενείς γεωλογικές, σεισμολογικές και άλλες μελέτες που αφορούν στην τοποθεσία κατασκευής – «έχει λυθεί το ζήτημα της ασφάλειας σήμερα, αλλά φυσικά απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό και αυστηρή αξιολόγηση και εποπτεία της ασφάλειας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Βέβαια, μπορείς να προσθέτεις αντιδραστήρες στο ίδιο σημείο. Προορίζονται κυρίως για παραγωγή ρεύματος για το δίκτυο και για να τροφοδοτήσουν κάποιες βιομηχανικές εφαρμογές με θερμότητα σε υψηλή θερμοκρασία, όπως κάποιες χημικές βιομηχανίες, η πετρελαϊκή βιομηχανία, η παραγωγή υδρογόνου ή η αφαλάτωση που επίσης ενδιαφέρει τη χώρα μας», μας εξηγεί ο Δημήτρης Μητράκος.

Από την άλλη, επειδή συχνά τους μπερδεύουμε με τους αντιδραστήρες «τσέπης», οι τελευταίοι δεν προορίζονται για παροχή ρεύματος στο δίκτυο, αλλά για τοπικές εφαρμογές, για μικρές βιομηχανίες ή για την πολιτική προστασία. Για παράδειγμα, στην Αμερική προορίζονται για στρατιωτικούς σκοπούς ή για μέρη απομονωμένα, όπως η Αλάσκα. Είναι ιδανικοί, όπως λέει ο συνομιλητής μας, για μικρές πόλεις και βιομηχανίες, data centers κτλ. ή για την πρόωση πλοίων.

SMRs, ΑΠΕ και ενεργειακή μετάβαση

Οπως λέει στην «Κ» ο Ανδρέας Θάνος, σύμβουλος ενέργειας στο Massachusetts Department of Public Utilities, «αυτό που έχει η πυρηνική ενέργεια και δεν το έχουν οι ΑΠΕ είναι πρώτα απ’ όλα ότι ένας αντιδραστήρας μπορεί να κρατήσει μέχρι τουλάχιστον 40 χρόνια. Οι ΑΠΕ έχουν προσδόκιμο ζωής έως 25 χρόνια, αλλά λόγω καιρικών συνθηκών δεν αντέχουν ούτε τόσο. Παράλληλα, οι ΑΠΕ διαθέτουν χημικά, τα οποία σε τελική ανάλυση ούτε να κάψουμε μπορούμε ούτε να ανακυκλώσουμε. Είναι οικονομικά ασύμφορο, οπότε τα θάβουμε και δεν μολύνουμε μόνο το περιβάλλον, αλλά μολύνουμε και το νερό που βρίσκεται στο υπέδαφος. Με την πυρηνική ενέργεια υπάρχει η τεχνολογία της ανακύκλωσης. Την ίδια στιγμή, ο χώρος που καταλαμβάνει μία φάρμα ανεμογεννητριών είναι πολύ πιο μεγάλος απ’ ό,τι ένας πυρηνικός αντιδραστήρας ή μία μονάδα φυσικού αερίου για να παραγάγει την ίδια ενέργεια. Συγκρίσιμο με την πυρηνική ενέργεια είναι μόνο το φυσικό αέριο, το οποίο έχει το ίδιο ανθρακικό αποτύπωμα με τους αντιδραστήρες».

Με την πυρηνική ενέργεια υπάρχει αυτή η τεχνολογία της ανακύκλωσης. Την ίδια στιγμή, ο χώρος που καταλαμβάνει μία φάρμα ανεμογεννητριών είναι πολύ πιο μεγάλος απ’ ό,τι ένας πυρηνικός αντιδραστήρας ή μία μονάδα φυσικού αερίου για να παραγάγει την ίδια ενέργεια. – Ανδρέας Θάνος

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Δημήτρης Μητράκος επιβεβαιώνει όσα είχε αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Economist Government Roundtable. «Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς να κατορθώσουμε την ενεργειακή μετάβαση, κατά τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, χωρίς την πυρηνική ενέργεια».

Και οι λόγοι είναι δύο, όπως λέει στην «Κ». «Ο ένας είναι ότι δεν μπορούμε να στηριχτούμε αποκλειστικά στις ΑΠΕ, διότι αυτές είναι διακοπτόμενες, δηλαδή δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε. Ενώ η πυρηνική ενέργεια είναι ευέλικτη και την ελέγχουμε (dispatchable). Δηλαδή, μπορούμε να την ανοιγοκλείνουμε όποτε θέλουμε κατά βούληση και όχι όποτε φυσάει ή έχει ήλιο, έτσι ώστε να στηρίξουμε την επέκταση, στον μέγιστο βαθμό, της εισχώρησης των ανανεώσιμων πηγών χωρίς την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα. Το δεύτερο είναι ότι η πυρηνική ενέργεια έχει πολύ μικρό ανθρακικό αποτύπωμα και απαιτεί πάρα πολύ μικρή έκταση. Είμαστε σίγουροι ότι μας φτάνει ο χώρος, για παράδειγμα, για να έχουμε το 100% της ενέργειας από φωτοβολταϊκά, αιολικά πάρκα και υδροηλεκτρικά; Από την άλλη, ακόμα και αυτό να λύναμε, υπάρχει το θέμα της αποθήκευσης. Σήμερα δεν έχουμε αξιόπιστη αποθήκευση. Κι αυτό, διότι οι μπαταρίες είναι πολύ ακριβές και διαθέτουν πάρα πολύ μικρή ειδική χωρητικότητα».

Οι Διονύσης Χιόνης και Στάθης Βλασσόπουλος της Athlos Energy μάς είπαν ότι είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν σχέδιο –έχουν ήδη συνεργασία με την ΙΑΕΑ– στον πρωθυπουργό αν εκείνος τους καλέσει αύριο και τους πει «ξεκινήστε».

Οι ίδιοι θεωρούν ότι είναι «“τρελό” και μόνον που έχει ξεκινήσει αυτή κουβέντα στην Ελλάδα, κάτι που θεωρείτο αδιανόητο επί δεκαετίες». Είναι πεπεισμένοι ότι οι Ελληνες πυρηνικοί τεχνολόγοι της Διασποράς –όπως και οι ίδιοι εξάλλου, που εδρεύουν στην Ελβετία– θα επιστρέψουν στη χώρα για να βοηθήσουν στο εγχείρημα. Και παρότι ομολογούν ότι είναι πολύ αργά τα βήματα για την εύρεση χρηματοδοτικών πόρων, οι επενδύσεις θα βρεθούν όταν η συζήτηση αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά.

Η χρηματοδότηση είναι, άλλωστε, μία από τις προκλήσεις εξαιτίας της συνεχούς αναθεώρησης του χρονοδιαγράμματος και του προϋπολογισμού των έργων, όπως έχει δείξει η ιστορία. Το ίδιο επισημαίνει και ο Δημήτρης Μητράκος στη συνομιλία μας. «Είναι δύσκολο να δεσμεύσει επενδυτής τα εκατομμύριά του σε κάτι που μπορεί να υλοποιηθεί σε 20 χρόνια και να απαιτήσει επιπλέον χρήματα», παρότι οι εξ Αμερικής άνθρωποι της αγοράς θεωρούν ότι οι μεγάλες βιομηχανίες είναι έτοιμες να επενδύσουν στην πυρηνική ενέργεια.

Οι Ελληνες πυρηνικοί τεχνολόγοι της Διασποράς θα επιστρέψουν στη χώρα για να βοηθήσουν στο εγχείρημα. Είναι πολύ αργά τα βήματα για την εύρεση επενδυτικών πόρων, που θα βρεθούν όταν η συζήτηση αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. – Δ. Χιόνης, Στ. Βλασσόπουλος

Οπως εκτιμά ο Αχιλλέας Χεκίμογλου, θα είναι εύκολη η πρόσβαση στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και στον τραπεζικό δανεισμό, καθώς «όποια επένδυση είναι “πράσινη” παίρνει απόλυτη προτεραιότητα».

Αυτό που κρίνεται, πάντως, ως μεγάλη πρόκληση –τουλάχιστον στα καθ’ ημάς– είναι η συναίνεση των πολιτών. Μπορεί ο ενθουσιώδης Μαρκ Νέλσον να είναι αισιόδοξος ότι αυτό λύνεται –«στις ΗΠΑ έχουμε διαφημιστές και μαρκετίστες που μπορούν να σου πουλήσουν τα πάντα»–, ωστόσο στην Ελλάδα αυτό δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Αλλάζει, ανά τα χρόνια, η θετική υποδοχή της πυρηνικής ιδέας, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς.

«Το βλέπω τους φοιτητές μου· παρακολουθούν με επιστημονικό ενδιαφέρον της εξελίξεις στην πυρηνική τεχνολογία και στη συμβολή της στις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, αλλά και όλου του κόσμου», λέει, κλείνοντας την κουβέντα μας, ο Δημήτρης Μητράκος.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Σύστημα αναχαίτισης μαζικής επίθεσης drones αναπτύσσει η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία

«Project 51», ο νέος αυτός anti – drone μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί σε επίθεση πολλών drone μαζί.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

H Ελλάδα προχωρά στην ανάπτυξη ενός ακόμα συστήματος αναχαίτισης επιθέσεων από drone το οποίο αναμένεται να αποτελέσει έκπληξη.

«Project 51», ο νέος αυτός anti – drone μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί σε επίθεση πολλών drone μαζί.

Γράφει ο Xρήστος Μαζάνης, Zougla.gr

Μετά τον «Κένταυρο» και τον «Τηλέμαχο» η Ελλάδα προχωρά στην ανάπτυξη ενός ακόμα συστήματος αναχαίτισης επιθέσεων από drone το οποίο αναμένεται να αποτελέσει έκπληξη. Σύμφωνα με πηγές της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, η οποία και αναπτύσσει το συγκεκριμένο σύστημα, που προς το παρόν ονομάζεται «Project 51», ο νέος αυτός anti – drone μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί σε επίθεση πολλών drone μαζί. Οι ίδιες πηγές τονίζουν στη «Ζούγκλα» πως αφορμή για την κατασκευή αυτού του νέου συστήματος αποτελούν οι μαζικές επιθέσεις από σμήνη drone (swarms drones)  που παρατηρούνται σε πολέμους που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη ανά τον κόσμο.

«Φανταστείτε 200, 300 ή και 500 drone να έχουν πυρομαχικά πάνω τους και να κάνουν επίθεση. Μπορούν απλά να καταστρέψουν στρατόπεδα, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, πετρελαϊκές πηγές και δεν είναι εύκολο να τα αναχαιτίζεις με αντιαεροπορικά συστήματα. Αυτό που κατασκευάζουμε στόχο έχει να αχρηστεύει τα ηλεκτρονικά τους συστήματα από απόσταση και μαζικά έτσι ώστε να περιοριστεί η ζημιά», λέει πηγή που ασχολείται με το συγκεκριμένο project.

Η ίδια πηγή επισημαίνει πως το σύστημα αυτό αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα στις αρχές του 2025 και μάλλον τον Φεβρουάριο. Οι πρώτες δοκιμές έχουν ήδη γίνει με επιτυχία. Ένα κομμάτι του έχει δοκιμαστεί στα εργαστήρια αλλά και σε πραγματικούς στόχους με τους Έλληνες επιστήμονες της ΕΑΒ που το αναπτύσσουν μέχρι στιγμής να είναι ικανοποιημένοι.

Την ίδια ώρα η ΕΑΒ έχει αρχίσει να αναβαθμίζει το anti- drone  σύστημα «Κένταυρος» τις δυνατότητες του οποίου είδαμε ήδη στο πεδίο αφού κατέρριψε drone των Χούθι της Υεμένης.  Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές στη «Ζούγκλα», ο «Κένταυρος» αναπτύσσεται για να μπορεί να αντιμετωπίζει drone με διαφορετικές δυνατότητες και τεχνολογίες, ακόμα και εκείνα τα drone τα οποία καθοδηγούνται και λειτουργούν μέσω δορυφόρου.

Το σύστημα «Κένταυρος» ανιχνεύεται δύσκολα ενώ  έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει τα ηλεκτρονικά συστήματα του εχθρικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους και να το αχρηστεύει. Το γεγονός επίσης ότι τοποθετείται σε στρατιωτικά μέσα τα οποία κινούνται το καθιστά ακόμα πιο δύσκολο να εξουδετερωθεί.

Σημειώνεται ότι ο «Κένταυρος» αναμένεται να αποτελέσει μέρος του νέου αντιαεροπορικού και αναβαθμισμένου θόλου που εξετάζει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

H στιγμή που ο “Κένταυρος” αναχαιτίζει drone των Χούθι της Υεμένης στη Ερυθρά Θάλασσα – Tου έχει μπλοκάρει τα ηλεκτρονικά συστήματα και τα εκρηκτικά που μεταφέρει σκάνε

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό το σύστημα θα τοποθετηθεί σε και θα αναπτυχθεί σε συνεργασία με το ΕΛΚΑΚ (Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας)  σε 4 φρεγάτες ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού οι οποίες αναμένεται να αναβαθμιστούν.

«Ακόμα και να μείνεις από πυρομαχικά που αναχαιτίζουν drone, το σύστημα αυτό λειτουργεί με ενέργεια, οπότε αναχαιτίζεις χωρίς να χρειάζεσαι πυρομαχικά», λένε πηγές της ΕΑΒ.

Ο  «Κένταυρος» ο οποίος αναπτύχθηκε από ηλεκτρονικούς μηχανικούς ραντάρ και τηλεπικοινωνιών της ΕΑΒ, βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης και παραγωγής. «Χρειάζονται περίπου τρεις μήνες προκειμένου ένα σύστημα να είναι έτοιμο για χρήση», λένε οι ίδιες πηγές.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και ακόμα ένα ελληνικής κατασκευής σύστημα anti – drone, ο «Τηλέμαχος».

Ο «Τηλέμαχος» ο οποίος και αυτός έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει να ηλεκτρονικά συστήματα του επιθετικού drone, ανιχνεύει μη επανδρωμένα μεγέθους από 5 ίντσες ακόμα κι αν πετούν 30 εκατοστά από το έδαφος και με χαμηλές ταχύτητες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προστατεύσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις, πλοία, και στρατιωτικά οχήματα αλλά μπορεί να λειτουργήσει και σε συνεργασία με τον «Κένταυρο» ο οποίος αναχαιτίζει κυρίως drone μεγαλύτερου μεγέθους και σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

To σύστημα ραντάρ “Τηλέμαχος”

Το σύστημα «Τηλέμαχος» αναπτύχθηκε αρχικά ως ραντάρ ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκε το σύστημα anti – drone που φέρει με νέες δυνατότητες. Έχει δοκιμαστεί εργαστηριακά, με πραγματικούς στόχους ενώ αναμένεται να δοκιμαστεί και στο πεδίο. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί σε υψίστης σημασίας στρατιωτική εγκατάσταση της χώρας μας.

Είναι προφανές λοιπόν πως  ο συνδυασμός όλων αυτών τον anti – drone συστημάτων, όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα αδιαπέραστο πλέγμα προστασίας  σε πολλά σταθερά σημεία της χώρας ,σε κινούμενους στόχους αλλά και σε εγκαταστάσεις υψηλής σημασίας.

ΠΗΓΗ: Zougla.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Ιδέες του Φόρεϊν Όφις, επανέρχονται στο παρασκήνιο

Οι Βρετανικές ιδέες, που αφορούν πρωτίστως τα θέματα της κυριαρχίας και του διαμοιρασμού των εξουσιών, αρμοδιοτήτων, θεωρούνται από κύκλους των Ηνωμένων Εθνών ως εργαλείο για να πεισθεί η τουρκική πλευρά και να… συνεργασθεί.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η παρουσία των Βρετανών σε μια διευρυμένη συνάντηση για το Κυπριακό μπορεί να αμφισβητείται από την κατοχική Τουρκία, ωστόσο οι διάφορες ιδέες του Φόρεϊν Όφις, επανέρχονται στο παρασκήνιο ενόψει του ενδεχόμενου επανέναρξης των συνομιλιών.

Οι Βρετανικές ιδέες, που αφορούν πρωτίστως τα θέματα της κυριαρχίας και του διαμοιρασμού των εξουσιών, αρμοδιοτήτων, θεωρούνται από κύκλους των Ηνωμένων Εθνών ως εργαλείο για να πεισθεί η τουρκική πλευρά και να… συνεργασθεί.

Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος

Είναι σαφές πως οι διάφορες βρετανικές αλχημείες επιχειρούν να «λύσουν» διάφορα θέματα, που «χωρίζουν» τους εμπλεκόμενους, πλην όμως είναι σαφές ότι το Λονδίνο κλείνει τα μάτι στην Άγκυρα. Οι ιδέες αυτές, που βρίσκονται ενώπιον στελεχών της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρονται σε μια προσέγγιση, που εν πολλοίς επιχειρεί να κινηθεί γύρω από το θέμα της κυριαρχίας και της κυριαρχικής ισότητας, που αποτελεί τη βασική αξίωση της κατοχικής πλευράς.

Από τις βασικές ιδέες που διακινούνται είναι κι αυτή των κοινοτικών κυρίαρχων κρατιδίων (Community States), τα οποία, με βάση το βρετανικό σενάριο, θα ιδρύσουν την Κυπριακή Ομοσπονδιακή Δημοκρατία, «με τον ίδιο τρόπο που ιδρύθηκε και η Κυπριακή Δημοκρατία το 1960, δηλαδή από τις δύο κοινότητες…». Αυτή η διατύπωση φαίνεται να συνδέεται και με τα όσα ανέφερε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Γενεύη τον Απρίλιο του 2021, για «bottom up approach». Δηλαδή, η κυριαρχία να πηγάζει από τις κοινότητες και τα αποθέματα να πηγαίνουν στην κεντρική εξουσία. Μια προσέγγιση, η οποία παραπέμπει σε συνομοσπονδία.

Ενόψει δε και του γεγονότος ότι συντηρείται και η γνωστή τουρκική αξίωση για να καθοριστεί το καθεστώς των Τουρκοκυπρίων μετά από μια νέα αποτυχία, επιχειρείται να διαμορφωθεί και εδώ φόρμουλα. Να δοθεί, δηλαδή, διέξοδος ( way out) στην αποσχιστική οντότητα, να… λειτουργήσει διεθνώς. Επιστρατεύονται δε και μοντέλα που ισχύουν σήμερα όπως είναι αυτό της Σκωτίας και της Ιρλανδίας. Στην περίπτωση της Κύπρου, αναφέρεται όπως προσφέρεται η δυνατότητα, μετά την εφαρμογή της συμφωνίας και αφού διανυθεί μεγάλο χρονικό διάστημα, της διενέργειας δημοψηφίσματος για απόσχιση. Το μόνο που είναι σαφές πως στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου για να γίνει δημοψήφισμα απόσχισης πρέπει τούτο να εγκριθεί από την κεντρική κυβέρνηση, το Λονδίνο.

Είναι προφανές πως όλα όσα γίνονται παρασκηνιακά στηρίζονται στη λογική, που περιλαμβάνεται και στο ανακοινωθέν του Γ.Γ. του ΟΗΕ, που εκδόθηκε μετά το δείπνο, ότι ο στόχος είναι η «γεφύρωση των διαφορών». Γι αυτό και αναζητείται η «χρυσή τομή», η οποία στην προκειμένη περίπτωση προσεγγίζει τις τουρκικές αξιώσεις.

Είναι δε σαφές πως όλα τα στοιχεία, που αξιολογούνται για να αξιοποιηθούν παραπέμπουν σε ένα συνομοσπονδιακό μοντέλο. Άλλωστε αυτός είναι και ο στρατηγικός στόχος της Άγκυρας για πλήρη έλεγχο του νησιού. Σημειώνεται ότι η κατοχική πλευρά πως με τη συνομοσπονδία θα φανεί πως «υποχώρησε» από τα δυο κράτη.

Ενώπιον Χριστοδουλίδη

Η Λευκωσία έχει καταθέσει την πρόταση με τα τρία τραπέζια, που διαμορφώθηκε με τρόπο ώστε να γίνει αποδεκτή από την τουρκική πλευρά. Πρόταση που έχει απορριφθεί από τον Τατάρ. Παράλληλα, έχοντας υπόψη τις διάφορες παρασκηνιακές διεργασίες και κινήσεις επιχειρεί, πριν όλα αυτά έλθουν ενώπιον της, να προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει ενώπιον του επεξεργασμένα σενάρια και παράλληλα με κάθε ευκαιρία διαμηνύει πως δεν πρόκειται να μπει σε συζητήσεις, που οδηγούν σε ένα συνομοσπονδιακό μοντέλο ή μια συμφωνία να δίνει δυνατότητες απόσχισης. Ο Πρόεδρος πέραν από την προετοιμασία σεναρίων, που θα χρησιμοποιηθούν όταν και όποτε χρειαστεί, επιστρατεύει και παράγοντες, σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον, που μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά.

Το έγγραφο Γκουτέρες

Ένα έγγραφο, που έχει ετοιμαστεί και το οποίο θεωρείται μετεξέλιξη της έκθεσης της τέως Προσωπικής Απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μαρίας Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ, βρίσκεται στο γραφείο του κ. Γκουτέρες για δοθεί στους εμπλεκόμενους «την κατάλληλη στιγμή». Πρόκειται για την ατζέντα μιας ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, η οποία στηρίζεται στο γνωστό Πλαίσιο, που προφορικά παρουσιάσθηκε στο Κραν Μοντανά ενώ παράλληλα τυγχάνουν επεξεργασίας

Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Βοηθός Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, αναμένεται να έλθει στην Κύπρο, εντός Νοεμβρίου για να δώσει συνέχεια με τα όσα συζητήθηκαν στο δείπνο της Νέας Υόρκης. Θα είναι το πρώτο βήμα και θα αφορά το ενδεχόμενο της διάνοιξης νέων οδοφραγμάτων, στη βάση των εκατέρωθεν εισηγήσεων.

Πωλήσεις με τη σέσουλα από κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές

Η οικονομική διάσταση είναι αυτή που ενδιαφέρει το κατοχικό καθεστώς αναφορικά με τη λειτουργία νέων οδοφραγμάτων, πέραν της πολιτικής σημασίας στην οποία προσδίδουν. Υπάρχει κατατεθειμένη από τουρκικής πλευράς πρόταση για τη Μια Μηλιά. Αυτή συνδέεται με τη μεταφορά εμπορευμάτων, με τη Βιομηχανική περιοχή ενώ ταυτόχρονα και με επιβατική κίνηση γιατί γειτνιάζει με το παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου. Υπάρχουν, επίσης, εισηγήσεις για την περιοχή του Γερόλακκου. Παράλληλα είναι οι προτάσεις της Λευκωσίας για τα Κόκκινα, το Πυρόι και μια εναλλακτική στην παλιά Λευκωσία ( πεζόδρομος).

Είναι προφανές πως οι συζητήσεις για τη διάνοιξη και νέων οδοφραγμάτων, ιδιαίτερα εάν αυτό προχωρήσει, αν και δεν είναι εύκολο, θα αφαιρέσει πίεση για την έναρξη συζητήσεων για την ουσία του Κυπριακού και τούτο είναι προφανές ποιον εξυπηρετεί.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι το εμπόριο μέσω της Πράσινης Γραμμής ανθεί, κυρίως σε ότι αφορά τις πωλήσει από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές. Και τούτο επιβεβαιώνεται εν πολλοίς από τα στοιχεία, τα οποία παρουσιάζονται από την κατοχική πλευρά.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Τ/κυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου – Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), έχει σημειωθεί αύξηση στις πωλήσεις αγαθών από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές. Την περίοδο Ιανουάριου – Ιούνιου 2024, πραγματοποιήθηκαν μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, πωλήσεις αγαθών και προϊόντων από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές, αξίας 7.965.000 ευρώ. Αυτό συνιστά αύξηση της τάξης του 0,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 ενώ επισημαίνεται ότι είναι το υψηλότερο χρηματικό ποσό που εισπράχθηκε από τον Αύγουστο του 2004 όταν άρχισε το εμπόριο μέσω της Πράσινης Γραμμής. Στα στοιχεία σημειώνεται ότι, από το πρώτο εξάμηνο του 2022, η πώληση προϊόντων και αγαθών από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές, ακολουθεί ανοδική τάση. Από τον Αύγουστο του 2004, πωλήθηκαν από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές, προϊόντα και αγαθά αξίας 117.410.000 Ευρώ, ενώ προσθέτοντας και το χρηματικό ποσό των 28.840.592 ευρώ, το οποίο αφορά την πώληση ηλεκτρισμού από το ψευδοκράτος στην Κυπριακή Δημοκρατία την περίοδο Ιουλίου 2011-Μαρτίου 2012, το ύψος αυτών ανέρχεται στα 146,2 εκ. ευρώ.

Όλα αυτά τα στοιχεία προφανώς και απαντούν και στο γνωστό τουρκικό αφήγημα περί απομόνωσης δήθεν των Τουρκοκυπρίων.

«Είτε χωρίς Βρετανία είτε με τεχνοκρατική εκπροσώπηση»

Στα διπλωματικά γραφεία συζητείται η τουρκική θέση ότι η Βρετανία είτε δεν θα πρέπει να συμμετέχει σε μια πολυμερή συνάντηση για το Κυπριακό είτε θα πρέπει να εκπροσωπηθεί με τεχνοκράτη και όχι υπουργό. Αυτό θέλουν και προωθούν οι Τούρκοι ενώ φαίνεται να το συζητούν και διάφοροι άλλοι. Κάποιοι εκ των οποίων υποστηρίζουν τη φόρμουλα αυτή χωρίς να γνωρίζουν και τους λόγους. Το θέμα δεν είναι, ασφαλώς, διαδικαστικό κυρίως όταν όλοι γνωρίζουν τους λόγους για τους οποίους η κατοχική πλευρά επιμένει σε τετραμερή διάσκεψη. Την ίδια ώρα, η υποβαθμισμένη εκπροσώπηση των Βρετανών, στέλνει πολλά μηνύματα και πρωτίστως συνιστά κίνηση ικανοποίησης των τουρκικών επιδιώξεων. Κι αυτό δεν γίνεται συνεχώς. Υπενθυμίζεται ότι στο Κραν Μοντανά, η Βρετανία εκπροσωπήθηκε με τον Υφυπουργό Ευρώπης.

ΠΗΓΗ: Φιλελεύθερος

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολιτική1 ώρα πριν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάζει μέσο μισθό 1500 ευρώ το 2027!

Την εκτίμηση ότι ο μέσος μισθός το 2027 θα διαμορφωθεί πάνω από τα 1.500 ευρώ εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,...

Πολιτική2 ώρες πριν

Νέα τουρκική πρόκληση! Η Άγκυρα εξέδωσε NAVTEX και ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα κάνει έρευνες σε τουρκική υφαλοκρηπίδα

Λίγο πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, την Παρασκευή στην Αθήνα, οι τουρκικές αρχές εγείρουν θέμα...

Άμυνα3 ώρες πριν

Η έκρηξη στους Αμπελόκηπους και η εμπλοκή της Mossad

O σταθμός της Μοσάντ στην Αθήνα έχει αναλάβει δράση, συλλέγοντας στοιχεία για τα εμπλεκόμενα άτομα και τους χώρους που κινούνταν.

Άμυνα4 ώρες πριν

Defence Review: Γαλλική πρόταση για συμπαραγωγή των ΤΟΜΑ Philoctetes με την Ελλάδα!

H πρόταση των Γάλλων περιλαμβάνει ολική χρηματοδότηση από γαλλικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

Διεθνή4 ώρες πριν

Ποιά μαθήματα διπλωματίας παραδίδει η Ινδία με την αποστολή 30 τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας στην Παλαιστίνη;

Η ινδική κυβέρνηση επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να στηρίξει τον λαό της Παλαιστίνης με αποστολή 30 τόνων ιατρικών προμηθειών εν...

Δημοφιλή