Ακολουθήστε μας

Πολιτική

Γ. Γεραπετρίτης: Έχουμε μια διαφορά με την Τουρκία, που πρέπει να παραπεμφθεί στο Δ.Δ. της Χάγης

Δημοσιεύτηκε στις

Γ. Γεραπετρίτης για Τουρκία: Το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να γίνει σεβαστό

Αυτό που η Ελλάδα δηλώνει είναι ότι το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να γίνει σεβαστό, κατέστησε σαφές ο κ. Γεραπετρίτης και επισήμανε πως υπάρχει μία διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, σχετικά με την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας, που θα μπορούσε να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Αναφερθείς στην ηρεμία που επικρατεί στο Αιγαίο κατά τους τελευταίους πέντε μήνες, εξέφρασε την πεποίθηση πως οι δύο χώρες έχουν το πολιτικό κεφάλαιο ώστε να συνεργαστούν για τη βελτίωση των σχέσεών τους.

Σημείωσε πως οι δύο αντιπροσωπείες, η ελληνική και η τουρκική, συναντήθηκαν κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους πριν από μερικές εβδομάδες και αποφάσισαν να κάνουν κάποια περαιτέρω βήματα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι καλές σχέσεις θα διατηρηθούν και ότι θα αναπτύξουν μια καλή θετική ατζέντα.

Ενδεικτικά, ανέδειξε ως πεδίο συνεργασίας τα θέματα της πολιτικής προστασίας, του τουρισμού, της μετανάστευσης, εκτιμώντας ότι είναι πολλά τα θέματα στα οποία μπορούν οι δύο χώρες να καλλιεργήσουν την καλή τους σχέση, με καλή πίστη. Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν να βρουν έναν τρόπο να βελτιώσουν τον πολιτικό τους διάλογο.

Απαντώντας σε ερώτηση ποιοι είναι σήμερα οι όροι της Ελλάδας για τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, ο Γ. Γεραπετρίτης τόνισε πως πρέπει να επικρατεί ηρεμία, ότι δεν είναι δυνατόν να υφίσταται κανενός είδους επιθετική ρητορική ή επιθετικές δραστηριότητες και πως οι κόκκινες γραμμές πρέπει να γίνουν σεβαστές.

«Είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί να αποτελέσουν μέρος αυτού του διαλόγου θέματα που άπτονται της κυριαρχίας της, όπως τα ελληνικά χωρικά ύδατα ή η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας. Προφανώς, τα θέματα ελληνικής κυριαρχίας εμπίπτουν αποκλειστικά στην αρμοδιότητα και τη δικαιοδοσία της Ελλάδας» κατέστησε απολύτως σαφές.

Σε ερώτηση για τη στάση της Ελλάδας έναντι της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως η χώρα μας τάσσεται υπέρ της πορείας της Τουρκίας προς την Ευρώπη και ότι βλέπει θετικά τα όποια μελλοντικά βήματα σχετικά με την τουρκική προσέγγιση προς την Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα, ωστόσο, ότι με βάση την τρέχουσα κατάσταση πρέπει να γίνουν πολλά βήματα.

«Υπάρχουν συγκεκριμένα ορόσημα και προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν. Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με την Τουρκία προκειμένου να διευκολύνουμε αυτή την πορεία. Από την άλλη πλευρά, όλοι πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι υπάρχουν ορισμένα ακανθώδη ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Υπάρχει ένα μείζον θέμα που αφορά την Κύπρο. Στην Κύπρο έλαβε χώρα μια ξένη εισβολή πριν από 50 χρόνια, τα αποτελέσματα της οποίας υφίστανται ακόμα.

Έχουν εκδοθεί πολλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τα οποία όλοι πρέπει να συμμορφωθούν. Υποστηρίζουμε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα είναι μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας, όπως ισχύει σήμερα για την Κυπριακή Δημοκρατία. Επομένως, ναι, τασσόμαστε υπέρ της πορείας της Τουρκίας προς την Ευρώπη αλλά πρέπει να δούμε ότι θα γίνουν απτά βήματα από την Τουρκία, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο» υπογράμμισε με σαφήνεια ο υπουργός Εξωτερικών.

Για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις

Περαιτέρω, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις στρατηγικές σχέσεις της Ελλάδας με την Αίγυπτο, υπογραμμίζοντας ότι αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. «Η Αίγυπτος είναι ένας από τους σημαντικότερους στρατηγικούς μας εταίρους» διαμήνυσε και έδωσε έμφαση στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας και στις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών στην οικονομία και το εμπόριο και στάθηκε στη συμφωνία για τη μετάκληση εργατών γης από την Αίγυπτο στην Ελλάδα για την κάλυψη αναγκών στον πρωτογενή τομέα.

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Αίγυπτο για τη σημαντική υποστήριξη που παρείχε στην Ελλάδα στην πυρόσβεση από αέρος κατά τη διάρκεια των πρόσφατων πυρκαγιών στη χώρα μας. Γνωστοποίησε πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με τον Πρόεδρο Σίσι τρόπους συνεργασίας, προκειμένου οι δύο χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις μας και να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση. «Και οι δύο συμφώνησαν ότι πρέπει να πραγματοποιήσουμε ορισμένα ουσιαστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση» προσέθεσε.

Μιλώντας για τη Μέση Ανατολή και το Σαχέλ, υπογράμμισε την ανάγκη να επικρατήσει ειρήνη και εξέφρασε την εκτίμησή στο διαμεσολαβητικό ρόλο της Αιγύπτου.Όσον αφορά τη Λιβύη, ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε πως οι λιβυκές αρχές πρέπει να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές.

Αναφερθείς στον πόλεμο στην Ουκρανία, επισήμανε πως είναι παράνομος, αντίκειται πλήρως στο διεθνές δίκαιο και παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και ότι παραβιάζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, απευθύνοντας έκκληση να σταματήσει.

«Πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών για την ειρήνη, και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» κατέστησε σαφές ο υπουργός Εξωτερικών. Θέλησε επίσης να αναφερθεί στην πτυχή της επισιτιστικής ανασφάλειας, εκφράζοντας την πεποίθηση «να αναπτύξουμε κάποιες παγκόσμιες οδούς, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι ο εφοδιασμός σε τρόφιμα θα είναι εξασφαλισμένος για όλο τον κόσμο». Ερωτηθείς αν η Ελλάδα παρέχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία μεμονωμένα ή μέσω του ΝΑΤΟ, είπε πως η βοήθεια που παρέχει η χώρα μας στην Ουκρανία είναι κυρίως διμερής και σημείωσε:

«Οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί, όσον αφορά την παροχή στρατιωτικής βοήθειας σε οποιαδήποτε χώρα. Πρέπει να παρέχουμε βοήθεια προκειμένου να υπερασπιστούμε τις βασικές αξίες των κρατών, δηλαδή την κυριαρχία. Εμείς, ως Έλληνες, είμαστε απόλυτα αντίθετοι σε κάθε είδους αναθεωρητισμό. Και η στάση της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία ήταν αναθεωρητική. Παραβίασε το status quo στην περιοχή και την κυριαρχία μιας άλλης χώρας. Άρα, πρέπει να συμπαρασταθούμε στη χώρα που αμύνεται και οφείλουμε να τηρούμε το διεθνές δίκαιο».

Τέλος, ο Γ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχει η Ελλάδα σε πόλεις της Ουκρανίας όπου διαβιοί σημαντικός ελληνικός πληθυσμός. «Οι Έλληνες, έχουμε εύλογο συμφέρον για την Ουκρανία, επειδή διαβιοί σημαντικός ελληνικός πληθυσμός εκεί, ιδιαίτερα σε πόλεις όπως η Οδησσός και η Μαριούπολη. Συνεπώς, παρακολουθούμε στενά την όλη κατάσταση. Αυτό που περιμένουμε να δούμε είναι να τελειώσει αυτός ο πόλεμος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και να αναληφθεί μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την επόμενη μέρα όσον αφορά την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, την ανοικοδόμηση ενός νέου ακέραιου, κυρίαρχου κράτους» επισήμανε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Πηγή: liberal.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Απόψεις

Εν Τούτω Νίκα Mr. President για την υπεράσπιση των Χριστιανικών πληθυσμών!

Αλλοδαπός πολιτικός σχολιασμός του ο,τι να ναι

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει ο Δημήτρης Βερδελής

Είθισται ο Μ. Ι. και η σελίδα του να κάνουν εξαιρετικά ενδιαφέρον και ορθό ρεπορτάζ.

Σχολίασαν λοιπόν στην εν λόγω διαδικτυακή σελίδα την παρουσία και την ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στον εορτασμό που γίνεται προς τιμήν της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας ή Ελληνικής Επαναστάσεως ή της Ημέρας Ελληνικής Ανεξαρτησίας ανάλογα με την οπτική που έχει ο καθένας.

Η βασική κατηγορία που απέδωσαν στον Αμερικής Ελπιδοφόρο είναι πως ο Μ. Κωνσταντίνος, ο σταυρός και το Εν τούτω Νίκα δεν έχουν σχέση με την Ελληνική επανάσταση.

Η λέξη επανάσταση συνδέεται ετυμολογικώς με το ρήμα επανίσταμαι που σημαίνει στέκομαι πάλι όρθιος. Αλήθεια πώς και από ποια κατάσταση “έπεσε” ο Ελληνικός πληθυσμός προκειμένου το 1821 να επανίσταται ή να επιδιώκει να επανασταθεί “στα πόδια του” και τι σχέση έχει με αυτό ο Μέγας Κωνσταντίνος;

Ας δούμε συνοπτικά.

1) Η μητέρα του Μ. Κωνσταντίνου και γυναίκα του Κωνστάντιου Χλώρου η Αγία Ελένη ήταν Ελληνικής καταγωγής από το Δρέπανο της Βιθυνίας της Μικράς Ασίας.

2) Ο Μ. Κωνσταντίνος μετέφερε την πρωτεύουσα από τη Ρώμη και τη Δύση στο Βυζάντιο πόλη που είχε ιδρύσει ο Βύζαντας ο Μεγαρέυς και ήταν αποικία των Μεγάρων και στην Ανατολή όπου ήταν κυρίαρχος γλωσσικά, πληθυσμιακά και πολιτισμικά ο Ελληνισμός.

Με τη μεταφορά της πρωτεύουσας έδωσε 1000 χρόνια ζωής επιπλέον στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία όπου από κατ’ όνομα Ρωμαϊκή έγινε ουσιαστικά Ελληνική.

3) Η παραπάνω ιστορική συνθήκη ένωσε και ενώνει τους πληθυσμούς που ανέφερε ο Αμερικής Ελπιδοφόρος δηλαδή Ελλαδίτες, Κυπρίους και Ελληνορθοδόξους των Πατριαρχείων Αντιοχείας και Ιεροσολύμων. Το τέλος της Ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ήρθε με την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τα βαρβαρικά στίφη των Οθωμανών στις 29 Μαΐου του 1453. Αυτός ο εχθρός απειλεί και τραμπουκίζει από τότε μέχρι σήμερα τους Ελληνορθοδόξους προσπαθώντας να απομοιώσει την επιρροή και την κυριαρχία τους είτε με Οθωμανικό – Νεοθωμανικό είτε με Κεμαλικό – Νεοτουρκικό προσωπείο.

Η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής έχει ως σκοπό να αναδείξει τον παλαιότερο θεσμό της Κωνσταντινουπόλεως, το Οικουμενικό Πατριαρχείο που παραμένει ως στυλοβάτης να υπενθυμίζει τον πραγματικό ιδιοκτήτη αλλά και τον καταπατητή του ιστορικού χώρου της Ελληνορθόδοξης ανατολής.

Εν Τούτω Νίκα mr President για την υπεράσπιση των Χριστιανικών πληθυσμών.

ΥΓ: Εις ο, τι αφορά τις δηλώσεις άλλου σχολιαστή και συμβούλου του ΠΘ φαντάζομαι αν έλεγε ο Αμερικής Ελπιδοφόρος τα όσα είπε μπροστά στην Κάμαλα Χάρις δεν θα ήταν ντροπή τα ράσα που φορούσε σε αυτή την περίπτωση ε;

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

BBC: Ο Τραμπ «ανατινάζει» την παγκόσμια τάξη πραγμάτων

Η διάσπαση της Δύσης άρχισε: Τα μαθήματα της ιστορίας, η Ελλάδα, η Τουρκία και ο Τραμπ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Τραμπ «ανατινάζει» την παγκόσμια τάξη πραγμάτων, όπως τη γνωρίζαμε, σχολιάζει το BBC και κάνει λόγο για τη σοβαρότερη κρίση για την ασφάλεια της Δύσης από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Προειδοποιεί μάλιστα πως πρόκειται για μία κρίση διαρκείας. Το ερώτημα είναι ποιες χώρες είναι έτοιμες να αναλάβουν ηγετικό ρόλο καθώς οι ΗΠΑ αποσύρονται;

Για να απαντήσει αυτό μας επιστρέφει πρώτα στο παρελθόν και θυμίζει τα τέλη της δεκαετίας του 1940 και πώς φτάσαμε στο σχέδιο Μάρσαλ. Τα γεγονότα, όπως τα περιγράφει το βρετανικό δίκτυο, έχουν ως εξής:

«Στις 09.00 ένα πρωινό του Φεβρουαρίου 1947, ο Βρετανός πρέσβης στην Ουάσιγκτον, λόρδος Ίνβερτσαπελ μπήκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να παραδώσει στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζορτζ Μάρσαλ, δύο διπλωματικά μηνύματα τυπωμένα σε μπλε χαρτί για να τονιστεί η σημασία τους: το ένα αφορούσε την Ελλάδα, το άλλο την Τουρκία.

Εξαντλημένη, χωρίς χρήματα και με βαρύ χρέος προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία ενημέρωσε τους Αμερικανούς ότι δεν μπορούσε πλέον να συνεχίσει τη στήριξη των ελληνικών κυβερνητικών δυνάμεων που μάχονταν μια ένοπλη εξέγερση. Η Βρετανία είχε ήδη ανακοινώσει σχέδια αποχώρησης από την Παλαιστίνη και την Ινδία και τη σταδιακή μείωση της παρουσίας της στην Αίγυπτο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιλήφθηκαν αμέσως ότι υπήρχε πλέον πραγματικός κίνδυνος να πέσει η Ελλάδα στους κομμουνιστές και, κατ’ επέκταση, να περάσει υπό σοβιετικό έλεγχο. Και αν η Ελλάδα έπεφτε, οι ΗΠΑ φοβούνταν ότι η Τουρκία θα ακολουθούσε, δίνοντας στη Μόσχα τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης πιθανώς της Διώρυγας του Σουέζ, μιας ζωτικής παγκόσμιας εμπορικής οδού. Σχεδόν από τη μία στιγμή στην άλλη, οι Ηνωμένες Πολιτείες έσπευσαν να καλύψουν το κενό που άφηνε η αποχώρηση των Βρετανών. Ο πρόεδρος Χάρι Σ. Τρούμαν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να στηρίξουν τα ελεύθερα έθνη».

Δόγμα Τρούμαν, Σχέδιο Μάρσαλ και ΝΑΤΟ

Ήταν η απαρχή αυτού που έμελλε να γίνει γνωστό ως το Δόγμα Τρούμαν. Στην καρδιά του βρισκόταν η ιδέα ότι η υποστήριξη της δημοκρατίας στο εξωτερικό ήταν ζωτικής σημασίας για τα εθνικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ακολούθησαν δύο σημαντικές πρωτοβουλίες των ΗΠΑ: το Σχέδιο Μάρσαλ, ένα τεράστιο πακέτο βοήθειας για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων οικονομιών της Ευρώπης, και η ίδρυση του ΝΑΤΟ το 1949, που είχε σχεδιαστεί για να υπερασπιστεί τις δημοκρατίες από τη Σοβιετική Ένωση, η οποία πλέον είχε επεκτείνει τον έλεγχό της στην ανατολική Ευρώπη.

Είναι εύκολο να δει κανείς αυτή τη στιγμή ως το σημείο όπου η ηγεσία του δυτικού κόσμου πέρασε από τη Βρετανία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πιο σωστά, είναι η στιγμή που αποκάλυψε ότι η μετατόπιση είχε ήδη συμβεί.

Σήμερα κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποια είναι η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα, την Τουρκία και τις εξελίξεις σε Μεσόγειο και Ευρώπη. Αυτό που διαφαίνεται είναι μόνο ότι οι Αμερικανοί θέλουν να απεμπλακούν από καυτά μέτωπα.

Οι ΗΠΑ δεν θέλουν πια να είναι η ηγέτιδα δύναμη του «ελεύθερου κόσμου»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, παραδοσιακά απομονωμένες και προστατευμένες από δύο απέραντους ωκεανούς, αναδείχθηκαν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως ηγέτιδα δύναμη του ελεύθερου κόσμου.

Καθώς η Αμερική πρόβαλλε την ισχύ της παγκοσμίως, πέρασε τις μεταπολεμικές δεκαετίες αναδιαμορφώνοντας μεγάλο μέρος του κόσμου σύμφωνα με τη δική της εικόνα. Η γενιά των baby boomers μεγάλωσε σε έναν κόσμο που έμοιαζε, ακουγόταν και συμπεριφερόταν περισσότερο από ποτέ όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Και οι ΗΠΑ έγιναν η πολιτιστική, οικονομική και στρατιωτική ηγεμονική δύναμη του δυτικού κόσμου.

Ωστόσο, οι θεμελιώδεις παραδοχές στις οποίες στηρίχθηκαν οι γεωστρατηγικές φιλοδοξίες των Ηνωμένων Πολιτειών φαίνεται πλέον να αλλάζουν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που αμφισβητεί τον παγκόσμιο ρόλο της χώρας του. Και το κάνει με έναν τρόπο που, για πολλούς, κάνει τη διεθνή τάξη πραγμάτων να μοιάζει τελειωμένη και τη νέα τάξη να μην έχει ακόμη διαμορφωθεί.

Το ερώτημα είναι, με την ασφάλεια της Ευρώπης να βρίσκεται υπό μεγαλύτερη πίεση από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη στιγμή στη σύγχρονη ιστορία, μπορούν οι ηγέτες της, που αυτή τη στιγμή παραπαίουν, να βρουν μια επαρκή απάντηση;

Μια πρόκληση για την κληρονομιά του Τρούμαν

Η κριτική του προέδρου Τραμπ για τη διεθνή τάξη πραγμάτων μετά το 1945 χρονολογείται δεκαετίες πίσω. Σχεδόν 40 χρόνια πριν, είχε δημοσιεύσει ολοσέλιδες διαφημίσεις σε τρεις αμερικανικές εφημερίδες επικρίνοντας τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην άμυνα των δημοκρατιών του κόσμου.

«Για δεκαετίες, η Ιαπωνία και άλλες χώρες εκμεταλλεύονται τις Ηνωμένες Πολιτείες», έγραφε το 1987. «Γιατί αυτές οι χώρες δεν πληρώνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις ανθρώπινες ζωές και τα δισεκατομμύρια δολάρια που χάνουμε για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά τους;»

Αυτή τη θέση επανέλαβε και μετά τη δεύτερη ορκωμοσία του. Η θέση του Τραμπ φαίνεται να ξεπερνά την κριτική προς εκείνους που, όπως λέει, εκμεταλλεύονται τη γενναιοδωρία των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως επισημαίνει το BBC. Στην αρχή της δεύτερης προεδρίας του, έδειξε να προσεγγίζει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και ότι δεν θα πρέπει να περιμένει να ανακτήσει τα εδάφη της από τη Ρωσία.

Πολλοί το θεώρησαν ως μια μεγάλη παραχώρηση πριν καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Δεν φάνηκε να ζητά τίποτα ως αντάλλαγμα από τη Ρωσία.

Το ΝΑΤΟ και το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας

Ο Λευκός Οίκος του Τραμπ έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι πλέον ο βασικός εγγυητής της ευρωπαϊκής ασφάλειας, απαιτώντας από τις ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν την άμυνά τους.

«Αν [οι χώρες του ΝΑΤΟ] δεν πληρώσουν, δεν θα τις υπερασπιστώ. Όχι, δεν θα τις υπερασπιστώ», δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος.

Για σχεδόν 80 χρόνια, η ασφάλεια της Ευρώπης βασιζόταν στο Άρθρο 5 της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που ορίζει ότι επίθεση εναντίον ενός κράτους-μέλους θεωρείται επίθεση εναντίον όλων. Σήμερα το Άρθρο 5 είναι σε «μηχανική υποστήριξη».

Όλα αυτά είναι εξαιρετικά νέα για τον Πούτιν. «Ολόκληρο το σύστημα της ευρωατλαντικής ασφάλειας καταρρέει μπροστά στα μάτια μας», δήλωσε πέρυσι. «Η Ευρώπη περιθωριοποιείται στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, βυθίζεται στο χάος προκλήσεων όπως η μετανάστευση και χάνει τη διεθνή της υπόσταση και την πολιτιστική της ταυτότητα».

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη από εδώ και πέρα είναι το πώς θα εξοπλιστεί επαρκώς. Ογδόντα χρόνια εξάρτησης από τη στρατιωτική ισχύ των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν αφήσει πολλές ευρωπαϊκές δημοκρατίες εκτεθειμένες. Η Βρετανία, για παράδειγμα, έχει μειώσει τις αμυντικές της δαπάνες σχεδόν κατά 70% από την κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου. Τώρα σχεδιάζει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες από το 2,3% του ΑΕΠ στο 2,5% έως το 2027. Δεν θεωρείται αυτό αρκετό.

Στη Γερμανία ο Φρίντριχ Μερτς κάνει πιο δυναμικά βήματ,α πιστεύοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και η «ευρωπαϊκοποίηση» του ΝΑΤΟ θα απαιτήσει τη δημιουργία ενός εγχώριου ευρωπαϊκού στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος, ικανού να παρέχει δυνατότητες που σήμερα διαθέτουν μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπάρχει ένας μικρός κατάλογος «πολύ σημαντικών πραγμάτων» που σήμερα μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν, σύμφωνα με τον ιστορικό Τίμοθι Γκάρτον Ας: Οι δορυφόροι, οι υπηρεσίες πληροφοριών, οι πυραυλικές συστοιχίες Patriot, που είναι οι μόνες ικανές να καταρρίψουν ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους. Και μέσα στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, θα πρέπει η Ευρώπη να στοχεύσει να έχει τις δικές της εκδοχές αυτών.

Σίγουρα δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Διαδηλωτές βγαίνουν ξανά στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης για τη σύλληψη του αντιπάλου του Ερντογάν

Φοιτητές διαδήλωσαν ενάντια στη φυλάκιση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, βασικού αντιπάλου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για έκτη νύχτα τη Δευτέρα. Η κράτηση του δημάρχου Εκρέμ Ιμάμογλου την Τετάρτη πυροδότησε το μεγαλύτερο κύμα διαδηλώσεων στους δρόμους που έχει δει η Τουρκία εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία και βάθυνε τις ανησυχίες για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τεράστια πλήθη φοιτητών ξεχύθηκαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης τη Δευτέρα στην τελευταία διαμαρτυρία για τη σύλληψη και τη φυλάκιση του αντιπολιτευόμενου δημάρχου της Κωνσταντινούπολης που πυροδότησε τη χειρότερη αναταραχή στην Τουρκία εδώ και χρόνια.
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν μετά τη σύλληψη του δημάρχου Εκρέμ Ιμάμογλου στις 19 Μαρτίου και έκτοτε έχουν εξαπλωθεί σε περισσότερες από 55 από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας, πυροδοτώντας συγκρούσεις με τα ΜΑΤ και προκαλώντας διεθνή καταδίκη.
Η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 1.130 ανθρώπους τις τελευταίες έξι ημέρες, εκ των οποίων 43 το βράδυ της Δευτέρας, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών. Ανάμεσά τους είναι δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων και ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο Ιμάμογλου, 53 ετών, του αντιπολιτευόμενου κόμματος CHP , θεωρείται ευρέως ως ο μόνος πολιτικός που μπορεί να νικήσει τον μακροχρόνιο ηγέτη της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κάλπη.
Μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες από δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης –μια θέση που ξεκίνησε την πολιτική άνοδο του Ερντογάν δεκαετίες νωρίτερα– έγινε η σύλληψη, η ανάκριση, η φυλάκιση και η απομάκρυνση της δημαρχίας ως αποτέλεσμα έρευνας για δωροδοκία και τρομοκρατία.
Τη Δευτέρα, φοιτητές τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και στην πρωτεύουσα Άγκυρα άρχισαν να συγκεντρώνονται νωρίς το απόγευμα αφού ανακοίνωσαν ότι μποϊκοτάρουν τις διαλέξεις στα κύρια πανεπιστήμια και στις δύο πόλεις.
Στην Κωνσταντινούπολη , καθώς πλήθη φώναζαν, φοιτητές που κυμάτιζαν τη σημαία κατευθύνονταν στους δρόμους προς την Μπεσίκτας, ένα λιμάνι στον Βόσπορο, οι κάτοικοι χειροκρότησαν και χτυπούσαν κατσαρόλες σε ένδειξη συμπαράστασης, ανέφεραν ανταποκριτές του AFP.

«Τα παλάτια σας, οι δρόμοι μας»

Μετά τη συγκέντρωση δίπλα στο λιμάνι, οι φοιτητές άρχισαν να κάνουν πορεία κατά μήκος της ακτής προς την ιστορική χερσόνησο για να συμμετάσχουν στη νυχτερινή διαμαρτυρία έξω από το Δημαρχείο, είπε ένας ανταποκριτής του AFP.
«Αυτό δεν είναι συνάντηση, είναι πράξη περιφρόνησης κατά του φασισμού!». Ο ηγέτης του CHP Οζγκούρ Οζέλ είπε στο τεράστιο πλήθος, το οποίο κρατούσε μια θάλασσα από πανό, συμπεριλαμβανομένου ενός με στόχο τον Ερντογάν που έγραφε «Τα ανάκτορα είναι δικά σας, οι δρόμοι είναι δικοί μας».
Μετά τη συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου του τη Δευτέρα, ο Ερντογάν κατηγόρησε για άλλη μια φορά την αντιπολίτευση ότι προκαλεί τις διαδηλώσεις.
“Σταμάτα να παίζεις με τα νεύρα του έθνους”, είπε, ενώ επέμεινε επίσης ότι όλα ήταν υπό έλεγχο με την τουρκική οικονομία , λέγοντας ότι η κυβέρνηση “διαχειρίστηκε με επιτυχία την τελευταία διακύμανση της αγοράς”.
Η κίνηση κατά του Ιμάμογλου πλήγωσε σοβαρά τη λίρα και προκάλεσε χάος στις χρηματοπιστωτικές αγορές της Τουρκίας.
Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης BIST 100 έκλεισε σχεδόν 8% χαμηλότερα την Παρασκευή, αλλά ανέκαμψε κάπως τη Δευτέρα, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση περίπου 3% υψηλότερα.
Την Κυριακή, ο Imamoglu επιλέχθηκε με συντριπτική πλειοψηφία ως υποψήφιος του CHP για μια προεδρική υποψηφιότητα το 2028, με τους παρατηρητές να λένε ότι ήταν οι επικείμενες προκριματικές εκλογές που πυροδότησε την κίνηση εναντίον του.
Η φυλάκισή του προκάλεσε έντονη καταδίκη από τη Γερμανία , η οποία την χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτη», ενώ η γειτονική Ελλάδα είπε ότι κινήσεις υπονόμευσης των πολιτικών ελευθεριών «δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές».
Και η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε την Άγκυρα ότι πρέπει να επιδείξει “σαφή δέσμευση στους δημοκρατικούς κανόνες”. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε ότι η σύλληψη του Ιμάμογλου ήταν μια «σοβαρή επίθεση στη δημοκρατία ».
«Σταματήστε να στοχοποιείτε δημοσιογράφους»
Πριν τα ξημερώματα της Δευτέρας, η αστυνομία συνέλαβε 10 Τούρκους δημοσιογράφους στα σπίτια τους, συμπεριλαμβανομένου ενός φωτογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου, «για κάλυψη των διαδηλώσεων», δήλωσε η οργάνωση για τα δικαιώματα της MLSA.
Η κίνηση καταδικάστηκε από την Ένωση Δημοσιογράφων της Τουρκίας, την Ένωση Τούρκων Δημοσιογράφων και πολλές άλλες ενώσεις.
“Σταματήστε να στοχοποιείτε τους δημοσιογράφους!” ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση, αναφέροντας ότι πολλοί δημοσιογράφοι δέχθηκαν αστυνομική βία, δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες ενώ έκαναν ρεπορτάζ.
Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) ζήτησαν “την απελευθέρωση των δημοσιογράφων που συνελήφθησαν”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης στην Τουρκία, Ερόλ Οντέρογλου.
Τις συλλήψεις κατήγγειλε και η σύζυγος του Ιμάμογλου.
“Αυτό που γίνεται σε μέλη του Τύπου και δημοσιογράφους είναι θέμα ελευθερίας. Κανείς από εμάς δεν μπορεί να μείνει σιωπηλός για αυτό”, δημοσίευσε η Ντιλέκ Καγιά Ιμάμογλου στο X.
Ο Ιμάμογλου, ο οποίος κατήγγειλε τις δικαστικές κινήσεις εναντίον του ως πολιτική «εκτέλεση χωρίς δίκη», έστειλε ένα προκλητικό μήνυμα από τη φυλακή μέσω των δικηγόρων του.
“Φοράω ένα λευκό πουκάμισο που δεν μπορείς να λερώσεις. Έχω ένα δυνατό χέρι που δεν μπορείς να το στρίψεις. Δεν θα κουνήσω ούτε μια ίντσα. Θα κερδίσω αυτόν τον πόλεμο”, είπε.
Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άμυνα34 λεπτά πριν

Γιατί η Λευκή Βίβλος γκρίζαρε επικίνδυνα για την Ελλάδα

Από το έγγραφο των 23 σελίδων που αφορά την αμυντική θωράκιση απουσιάζει η ρήτρα αμοιβαίας άμυνας, η οποία προβλέπει αν...

Αναλύσεις34 λεπτά πριν

Τα καίρια ερωτήματα και οι ύποπτες απαντήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συνάντηση Ρούμπιο-Φιντάν

Η Τουρκία και οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες για τα F-35 και το πρόβλημα που δημιουργεί η παρουσια των...

Αναλύσεις35 λεπτά πριν

«Πρόθυμοι» για πόλεμο

Θέλουν να προετοιμάσουν τους πολίτες της ΕΕ για τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ που θα στερηθούν σε κοινωνικές δαπάνες, για να...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Ο Τραμπ στηρίζει Ελλάδα, αλλά…

Παρέμβαση του καθηγητή Γεωπολιτικής Θεωρίας και Γεωπολιτικής Επιστήμης Ιωάννη Μάζη στην τηλεόραση της "Ναυτεμπορικής"

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Εκεί θα δείξει η κυβέρνηση αν παίζει με τους όρους του παιχνιδιού!

Παρέμβαση του Αβραάμ Ζεληλίδη στην τηλεόραση της "Ναυτεμπορικής"

Δημοφιλή