Η Κίνα έχει υποστηρίξει στο παρελθόν ότι η εμπορική της πρωτοβουλία «απέφερε καρπούς» και για τις δύο χώρες. Η Ιταλία είχε γίνει η πρώτη οικονομία του G7 που εντάχθηκε στην BRI το 2019, κίνηση η οποία επικρίθηκε από τους δυτικούς συμμάχους της Ρώμης.
Το παγκόσμιο επενδυτικό πρόγραμμα φιλοδοξεί να συνδέσει την Κίνα με την Ευρώπη και πέρα από αυτήν, αναβιώνοντας την αρχαία εμπορική οδό του Δρόμου του Μεταξιού. Σύμφωνα με το καταστατικό και τις επιμέρους συμφωνίες της BRI, η Κίνα προσφέρει δάνεια και χρηματοδότηση για μεγάλα έργα υποδομής σε όλο τον κόσμο, σε μία προσπάθεια επέκτασης της εξαγωγικής δραστηριότητας του Πεκίνου.
Οι επικριτές του προγράμματος το χαρακτηρίζουν εργαλείο εξάπλωσης της κινεζικής επιρροής. ΗΠΑ και Ε.Ε. είχαν εκφράσει έντονες ανησυχίες όταν η Ρώμη είχε ανακοινώσει την απόφασή της να γίνει μέρος της BRI.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera, ο Κροσέτο λέει: «Η απόφαση να μπούμε στον νέο Δρόμο του Μεταξιού ήταν αποτέλεσμα αυτοσχεδιασμού και μια τερατώδης πράξη, η οποία αύξησε τις κινεζικές εξαγωγές στην Ιταλία, χωρίς αντίστοιχο όφελος για τα ιταλικά προϊόντα στην Κίνα». Ο Ιταλός υπουργός προσέθεσε πως η Ιταλία πρέπει τώρα να βρει τρόπο προκειμένου να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία, χωρίς να διαταράξει τις σχέσεις της με το Πεκίνο.
«Το ζήτημα σήμερα είναι πώς να κάνουμε πίσω από την BRI χωρίς να χαλάσουμε τις σχέσεις με το Πεκίνο, όταν μάλιστα η Κίνα είναι ανταγωνίστριά μας, αλλά ταυτόχρονα και εμπορικός μας εταίρος», επισήμανε ο Κροσέτο στη συνέντευξή του. Καθώς το Πεκίνο γίνεται ολοένα και πιο αποφασιστικό στη διεθνή σκηνή, ο Ιταλός υπουργός Αμυνας υπογραμμίζει ότι η Ιταλία πρέπει να βρει τρόπο υπαναχώρησης «χωρίς να προκαλέσουμε καταστροφές».
Προηγήθηκε η Μελόνι
Την προοπτική αποχώρησης της Ιταλίας από την BRI είχε συζητήσει για πρώτη φορά τον Μάιο η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι. Η συμφωνία Ιταλίας – Κίνας θα ανανεωθεί αυτομάτως τον Μάρτιο του 2024, εκτός και εάν η Ρώμη καταθέσει επίσημο αίτημα αναστολής της μέχρι και τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, όπως ανέφερε η Μελόνι την Πέμπτη στο περιθώριο συνάντησής της με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα ότι «Κίνα και Ιταλία θα έπρεπε να εξερευνήσουν οδούς ακόμη στενότερης συνεργασίας τους στο πλαίσιο της BRI». Το Πεκίνο είχε εγκαινιάσει ήδη από τον Μάιο διπλωματική εκστρατεία με στόχο να πεισθεί η Ρώμη να παραμείνει στην BRI, με σειρά επισκέψεων ανώτατων αξιωματούχων στη Ρώμη.
Πηγή: Καθημερινή